28. kolo
02.03.2013 16:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Everton FC - Reading FC 3:1

Everton po sérii tří zápasů bez výhry konečně zabral a pokračuje v tlaku na pohárové umístění. Porážku 3:1 si z Goodison Parku odváží Reading, který nebodoval potřetí v řadě, a nevymanil se tak z umístění v sestupovém pásmu.

Svou dvanáctou trefou sezony poslal domácí do vedení Marouane Fellaini, jehož hlavička na konci první půle byla až snad nespravedlivým vyústěním jinak velmi vyrovnaného utkání. Po změně stran však celek z Liverpoolu přidal další dvě branky a o výsledku bylo definitivně rozhodnuto. Na pohledné góly Pienaara s Mirallasem sice ještě dokázal zareagovat Robson-Kanu, ale šlo už jen o kosmetickou změnu skóre.

Zajímavostí zápasu bylo vynechání brankářských jedniček na obou stranách. Zraněné Howarda s Federicim nahradili Ján Mucha a Stuart Taylor, přičemž hlavně v případě domácích šlo o výrazný milník. Tim Howard totiž svou absencí neprodloužil sérii dvou set desíti ligových utkání v řadě. Pro dvaatřicetiletého Taylora na druhé straně zase šlo o debut v dresu Readingu. A byl to právě on, kdo se hned v brance zapotil jako první, nakonec však ani po Jelavićově nepřesné hlavičce vůbec nemusel zasahovat.

Nepříjemnost pro domácí nastala hned v druhé minutě, kdy Adam Le Fondre ostře zajel do kapitána Jagielky. Anglický reprezentant se sice pokoušel setřást následek faulu, oceněného žlutou kartou, ale nakonec jej i tak musel o dvě minuty později nahradit ve středu obrany John Heitinga. Everton přesto pokračoval v počátečním tlaku, ovšem žádný z pokusů Pienaara, Fellainiho i Jelaviće se neujal a osmělený Reading začal čím dál více hrozit z protiútoků. Dvakrát se tímto způsobem do zakončení dostal Jimmy Kebé, jenže ani jednou neuspěl a navíc se o chvíli poté zranil. Stejně jako Jagielka o několik minut nato opustil trávník, jeho místo převzal velšský reprezentant Robson-Kanu.

Největší šance Readingu v první půli přišla po rohovém kopu, s kterým si domácí obrana nedokázala patřičně poradit a mohla si jen oddychnout, když Le Fondreho prudká střela z hloubi šestnáctky trefila pouze pravou tyč Muchovy brány. To Everton probralo dostatečně na to, aby ve zbytku poločasu platil za nebezpečnější celek. Pienaarovu střelu s gólovými parametry však skvělým blokem zachytil Mariappa a i brankář Taylor přiložil u střel Jelaviće s Mirallasem ruce k dílu. Tři minuty před odchodem do kabin však byla defenziva hostí přece jen prolomena. Coleman zprava nadýchaným centrem našel ve vápně Fellainiho, jenž si jako obvykle s hlavičkovou šancí poradil na jedničku a poslal Everton do vedení.

V samotném nastavení první pětačtyřicetiminutovky se očividně nabuzený Fellaini pokusil ještě o jeden majstrštyk - pokusil se Taylora zaskočit střelou jen pár metrů od rohového praporku. Gólman Readingu však byl pozorný a tuto překvapivou pumelici dokázal konečky prstů vytěsnit nad břevno. Ani po změně stran se anglický brankář nenudil, tentokrát jej zkoušel překonat aktivní Mirallas. O chvíli později visel druhý gól ve vzduchu, když Jelavićovi s Fellainim stačilo zblízka doklepnout míč do odkryté branky, ale zmatky před brankovou čarou s vypětím všech sil obrana Readingu dokázala vyřešit i tentokrát.

Dost možná klíčový moment nastal deset minut po startu druhé půle. Rukou ve vlastním pokutovém území zahrál Sylvain Distin, když ve skluzu zabránil zdviženou paží proniknutí centru před bránu. Rozhodčí však pouze ukázal na značku rohového kopu a protesty hostujících hráčů nezaujatě přešel. Brzy nato se slavil gól na druhé straně. Steven Pienaar převzal míč od Fellainiho, potáhl si jej do středu hřiště a zpoza vápna vyslal skrze houštinu těl nechytatelnou střelu do horního rohu Taylorovy brány. Od této chvíle již bylo o výhře Evertonu rozhodnuto a otázkou už byla pouze výše skóre.

Domácí pokračovali ve vytváření šancí a znovu byl ve středu dění jihoafrický reprezentant Pienaar. Jeho perfektní kolmice vybídla ke skórování Mirallase, jenž tváří v tvář Taylorovi zachoval chladnou hlavu a technicky na přední tyč zvýšil na 3:0. Jen o chloupek se následně neujala táhlá střela Gibsona a Mirallas znovu prověřil kvality zaneprázdněného Taylora. Definitivní podobu výsledku však vtiskli hosté. Ian Harte šest minut před koncem zleva odcentroval přesně na hlavu osamoceného Robsona-Kanu, jenž nedal Muchovi nejmenší šanci a připravil jej o čisté konto. Nic to ale nemění na tom, že se Toffees dotáhli k pátému Arsenalu na rozdíl dvou bodů a nyní musí čekat, jak dopadne nedělní severolondýnské derby.

Autor: Martin Kantor / soccernet.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3-1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 easy

Reagovat
smazaný uživatel

2-1

Reagovat
paver

Mucha v základní sestavě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ebola SVK

čoooo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele