17. kolo
17.12.2023 15:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Gabriel Jesus (© AFP)

Racci další úspěšný nálet na Emirates Stadium nepřidali. Arsenal se před šlágrem kola vyhoupl do čela

Fotbalisté Arsenalu potvrdili roli favorita a v 17. kole Premier League zvítězili nad Brightonem 2:0. Tříbodový zisk Gunners vznikal velmi složitě, neboť domácím se v koncovce vůbec nevedlo. Avšak po velkém množství promarněných šancí se v 53. minutě prosadil nepohlídaný Gabriel Jesus. Brazilcův gól navrátil londýnský celek do čela soutěže, odkud jej však může po podvečerním klání s Manchesterem United vyšoupnout Liverpool. Naopak The Seagulls nedokázali navázat na své předchozí zápasy na Emirates Stadium, kde předtím třikrát v řadě zvítězili.

Kanonýři po ztrátě s Aston Villou přenechali vedoucí příčku v Premier League Liverpoolu. Alespoň dočasně se na ni mohli vrátit po utkání s Racky. Doma se jim navíc velmi dařilo, když zvítězili v šesti soutěžních zápasech v řadě, ve kterých inkasovali pouze dvě branky. Brighton byl ovšem neoblíbený soupeř Arsenalu, jelikož jej ve třech z posledních čtyř klání porazil. Tentokrát však Albionu chyběl Julio Enciso, který rozhodl poslední vzájemné střetnutí.

Do utkání vstoupil lépe Arsenal, hosté ale v úvodní desetiminutovce všechny závary před bránou Barta Verbruggena přečkali. Gunners byli na míči dominantní i nadále, výraznější šance však diváci na Emirates Stadium viděli až po půlhodině hry. Ve 32. minutě narýsoval Martin Ödegaard milimetrově přesný pas na Bukaya Saku, jehož zpětná pobídka našla Gabriela Martinelliho. Ten se uvnitř vápna ocitl ve ideální palebné pozici, poloprázdnou bránu ale vysoce přestřelil. Stejný hráč se ještě před odchodem do šaten objevil v dobré příležitosti znovu, Verbruggen však jeho ránu z úhlu vyrazil.

Lehce nervózní Arsenal se dočkal potřebného uklidnění po rohovém kopu v 53. minutě, kdy zůstal na zadní tyči zcela osamocený Gabriel Jesus, jenž hlavou otevřel gólový zápis utkání. Náskok domácích mohl navýšit po hodině hry Saka, jeho pumelice ale rozvlnila pouze boční síť. V 68. minutě vyslal tvrdou ránu z hranice vápna Ödegaard, obětavý Lewis Dunk však jeho pokusu vystavil stopku intimními místy. Kapitán Brightonu zachránil svůj celek i po následném rohu, kdy z brankové čáry vyhlavičkoval jasný gól. Na konci 82. minuty mohl londýnský stánek utišit Pascal Gross, své zakončení skluzem ale poslal vedle domácí klece. V závěru zápasu pak pojistil náskok domácích z rychlého protiútoku Kai Havertz.

Arsenal tak neoblíbeného soupeře tentokrát zdolal. V příštím kole se utká 23. prosince s Liverpoolem, Brighton o dva dny dříve zavítá na hřiště Crystal Palace.

Autor: Livesport.cz / Filip Adamec

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele