1. kolo
11.08.2023 21:00 CET
0 : 3
(0:2)
Stadión:
Turf Moor, Burnley

Reportáž

Erling Haaland (© AFP)

Nová sezona, stejný Haaland. Norský snajpr pomohl City vyškolit učně Kompanyho

Úvodní zápas nového ročníku Premier League ovládl Manchester City, který porazil Burnley na jeho půdě 3:0. Trvalo to pouhé čtyři minuty, než zaúřadoval nejlepší kanonýr minulé sezony Erling Haaland, který na svou první branku navázal po půlhodině hry další parádní trefou. Pro norského ostrostřelce to byl zároveň jubilejní 100. gól v top pěti soutěžích na světě. Ikona Citizens Vincent Kompany tak s The Clarets na svého trenérského učitele Pepa Guardiolu nevyzrál.

Hosté vstoupili do sezony smolnou porážkou s Arsenalem v Community Shieldu. Guardiola se tak musel sklonit před jedním ze svých žáků Mikelem Artetou, přičemž o necelý týden později ho čekala konfrontace s dalším z nich - Kompanym. Legendární stoper Citizens v minulém ročníku druhé nejvyšší anglické soutěže dovedl Burnley k suverénnímu zisku první příčky a od vedení za to dostal odměnu v podobě několika zajímavých posil. Jednou z nich byl hvězdný útočník Basileje Zeki Amdouni.

Diváci na Turf Moor byli svědky povedeného vstupu úřadujících šampionů do zápasu, když už ve čtvrté minutě poslal tým z Manchesteru do vedení Haaland. Norský kanonýr využil volného prostoru ve vápně a tvrdou přízemní ranou překonal Jamese Trafforda.

V polovině prvního dějství naskočil do premiérového ligového utkání v dresu Citizens Mateo Kovačić, jenž na hrací ploše nahradil zraněného Kevina De Bruyneho. The Clarets poprvé výrazněji zahrozili na konci úvodní půlhodiny, kdy po pohledné individuální akci zakončoval Lyle Foster. Pokus domácího útočníka ale svůj cíl nenašel, když zamířil pouze vedle vzdálenější tyče Edersonovy branky. A tak ve 36. minutě udeřil na druhé straně opět Haaland, jenž technickou střelou o břevno navýšil vedení City.

I po změně stran zahrozili jako první hosté, pokusy Haalanda i Phila Fodena obrana The Clarets dokázala zablokovat. V 56. minutě zakončoval po rohovém kopu neobsazený Rodri, s hlavičkou španělského záložníka mířící k tyči si ale připravený Trafford poradil. Hráči Burnley se s přibývajícími minutami začali na útočné polovině objevovat častěji, k přímému ohrožení branky Citizens se ale přes kompaktní obranu soupeře nedostávali. Sami naopak v 75. minutě potřetí inkasovali, když se po standardní situaci odrazil míč až k nohám Rodriho, který z hranice malého vápna nezaváhal a uklidil míč do odkryté části branky.

Od ještě vyšší prohry ubránil domácí celek Trafford, jenž krátce před koncem zneškodnil nebezpečný projektil Juliána Álvareze. Nepovedený zápas domácích završil v nastaveném čase Anass Zaroury, když po nevybíravém zákroku na Kylea Walkera viděl červenou kartu.

Dle mnohých nejlepší fotbalová liga světa tak odstartovala očekávaným vítězstvím mistrovského Manchesteru City. Ten v příštím kole 19. srpna přivítá Newcastle, Burnley tentýž den vyzve v souboji nováčků Luton.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (1)

Přidat komentář
MCFC_8

0:2 Erling

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele