10. kolo
29.10.2023 16:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Erling Haaland (© AFP)

City v bitvě odvěkých rivalů vyloupilo Divadlo snů. Manchesterské derby si podmanil Haaland

Manchester City ovládl 191. městské derby proti United, které v 10. kole Premier League porazil 3:0. I přes několik skvělých zákroků Andrého Onany našla družina španělského stratéga recept na defenzivu Red Devils. V obou případech to nebyl nikdo jiný než Erling Haaland, jenž napřed s přehledem proměnil premiérový pokutový kop Citizens na Old Trafford v novodobé éře anglického fotbalu a krátce po změně stran hlavou přidal pojistku. Tu pak v samém závěru doplnil ještě o asistenci. Světlemodří tak navázali na výhru s Brightonem, kdežto Rudí ďáblové po dvou vítězstvích odešli bez bodu.

Dlouholetým fanouškům United se musel pohled na názor bookmakerů naprosto příčit. Sázkové kanceláře totiž na Old Trafford zcela jednoznačně favorizovaly úřadujícího mistra, který v předešlém vzájemném střetnutí opanoval FA Cup, čímž nakročil k následnému zisku treblu. Rudé ďábly však mohla povzbudit série tří soutěžních výher v řadě, byť ani jedna se nedala nazvat přesvědčivou. Citizens navíc v posledních týdnech vázla defenziva, když šestkrát po sobě neudrželi čisté konto.

Často kritizovaný brankář Onana se zaskvěl už v úvodu, když po hlavičce Phila Fodena pohotově zakročil před potenciální dorážkou Haalanda. Norská superstar mohla otevřít skóre tohoto derby asi v polovině prvního dějství, když ve vápně při obranné standardce fauloval Rasmus Höjlund. Jeden z favoritů na zisk zlatého míče poslal kamerunského brankáře na druhou stranu a poslal Citizens do vedení. V závěru to zkusil z úhlu z přímého kopu Julián Álvarez, nicméně Onana byl připraven jeho ránu alespoň vyrazit. Předvést se musel i Ederson, který reflexivně vyrazil prudkou ránu Scotta McTominaye. V úplném závěru poločasu zachránil Red Devils před dalším inkasováním znovu Onana, když hlavičkoval Haaland.

Do druhého dějství vstoupili lépe domácí, a dokonce si krátce po jeho začátku připsali zajímavé zakončení. Ránu Bruna Fernandese z dálky ovšem lapil Ederson. Na druhé straně Haaland svou šancí nepohrdl a skvělý centr z kopačky Bernarda Silvy zakončil tak, aby Onana nestihl zakročit. Ten o několik minut později musel zasahovat znovu, tentokrát proti utažené střele aktivního Jacka Grealishe. V 69. minutě se ozval i dlouho němý Marcus Rashford, jehož zakončení ale těsně minulo levou tyč. Krátce nato zabránil Haalandovu hattricku Onana, když fantasticky vyrazil jeho pokus. Další ránu Rodriho sice Kamerunec zvládnul zneškodnit, avšak k odraženému míči se dostal Haaland, jenž předložil míč Fodenovi před prázdnou bránu, který svou úlohu splnil.

Historicky 191. manchesterské derby tak skončilo úspěchem hostujících Citizens. Ti v příštím kole 4. listopadu přivítají Bournemouth, United se tentýž den představí na půdě Fulhamu.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (2)

Přidat komentář
MCFC_8

1:3

Reagovat
factor

2-0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele