Bundesliga 2007/2008 preview

09.08.2007, 10:59
Previews
Zaujalo nás
Pětačtyřicátý ročník německé Bundesligy klepe na dveře, již zítra je tady první utkání. Titul obhajuje Stuttgart, ale Bayern Mnichov přes léto investoval obrovské peníze do nákupu posil, aby se neopakovala loňská blamáž...

Tříměsíční letní přestávka německých klubů je u konce. Někde ještě doznívá euforie z poslední povedené sezóny, jinde se už raději výhradně soustředí na začínající ročník. Přes léto byl v Německu co se týče přestupů nad poměry živo. Vysokou aktivitu vykazoval zejména Bayern, který musel skousnout potupné čtvrté místo, a tak se do Bundesligy dostalo několik hráčů světového renomé.

70 milionů eur, to je částka, kterou Bayern zaplatil za nové hráče. Hned pětadvacet milionů stál Franck Ribéry z Olympique Marseille, který se tak stal suverénně nejdražším příchozím do Německa. Podobné renomé ale mají i další Ribéryho spoluhráči – třeba Zé Roberto nebo Luca Toni. Také ostatní kluby se snažily posílit, i když si nemohly dovolit zaplatit za hráče tak vysoké částky, jako Bayern.

Nejzajímavější letní příchody do Bundesligy:
Franck Ribéry (Marseille - Bayern)
Luca Toni (Fiorentina - Bayern)
Ciprian Marica (Šachtar - Stuttgart)
Zé Roberto (Santos - Bayern)
Carlos Alberto (Fluminense - Brémy)
Ivan Rakitič (FC Basilej - Schalke)
José Ernesto Sosa (Estudiantes de la Plata - Bayern)
Arturo Vidal (Colo Colo - Leverkusen)
Robert Kovač (Juventus Turín - Dortmund)
Angelos Charisteas (Feyenoord - Norimberk)
Ewerthon (Zaragoza - Stuttgart)
Mladen Petrič (FC Basilej - Dortmund)
Ricardo Costa (FC Porto - Wolfsburg)
Jakub Blaszczykowski (Wisla Krakov - Dortmund)
Aílton (Grasshoppers Curych - Duisburg)
Junichi Inamoto (Galatasaray - Frankfurt)
Romeo Castelen (Feyenoord - Hamburk)
Stanislav Šesták (Žilina - Bochum)
Edin Džeko (Teplice - Wolfsburg)

Mnichovský Bayern byl nejaktivnější i na trhu v rámci Německa. Z Brém koupil kanonýra Kloseho, z Gladbachu krajního beka Jansena a do Bavorska přišli i Schlaudraff s Hamitem Altintopem. Hodně také posiloval Leverkusen. Kanonýr Gekas nebo reprezentační obránce Friedrich, to jsou velké posily. Ani ostatní týmy však nezahálely. V globálu stále platí, že ti bohatí vykupují všechny hráče, kteří zazáří v menších klubech.

Nejzajímavější přestupy v rámci Německa:
Miroslav Klose (Brémy - Bayern)
Manuel Friedrich (Mainz - Leverkusen)
Theofanis Gekas (Bochum - Leverkusen)
Mohamed Zidan (Mainz - Hamburk)
Marcel Jansen (Gladbach - Bayern)
Yildiray Bastürk (Hertha - Stuttgart)
Sergiu Radu (Cottbus - Wolfsburg)
Zvjezdan Misimovič (Bochum - Norimberk)
Hamit Altintop (Schalke - Bayern)
Diego Klimowicz (Wolfsburg - Dortmund)

Z dalších přestupů:
Jan Schlaudraff (Aachen - Bayern)
Raphael Schäfer (Norimberk - Stuttgart)
Jermaine Jones (Frankfurt - Schalke)
Heiko Westermann (Bielefeld - Schalke)
Boubacar Sanogo (Hamburk - Brémy)
Lukas Sinkiewitz (Kolín - Leverkusen)
Giovanni Federico (Karlsruhe - Dortmund)
Mike Hanke (Wolfsburg - Hannover)
Benjamin Lauth (Hamburk - Hannover)
Vlad Munteanu (Cottbus - Wolfsburg)
Askhan Dejagah (Hertha - Wolfsburg)
Andrea Görlitz (Bayern - Karlsruhe)
Alexander Jašvili (Freiberg - Karlsruhe)
Mehdi Mahdavikia (Hamburk - Frankfurt)

Při pohledu na pouhá jména se dá konstatovat, že Bundesliga přibrala přes léto na kvalitě. Postaral se o to hlavně Bayern, který sice spoustu výborných hráčů pustil, ale byli to hlavně hráči nepotřební. Výjimkou budiž Owen Hargreaves, kterým se Bavoři alespoň trochu finančně zahojili. Z mistrovského Stuttgartu odchází brankářská jednička Timo Hildebrand, ze Schalke zase špílmachr Lincoln.

Nejdůležitější odchody z Bundesligy:
Roy Makaay (Bayern - Feyenoord)
Timo Hildebrand (Stuttgart - nejspíš Valencia)
Jon Dahl Tomasson (Stuttgart - Villarreal)
Owen Hargreaves (Bayern - Manchester United)
Juan (Leverkusen - AS Řím)
Christoph Metzelder (Dortmund - Real Madrid)
Kevin Prince Boateng (Hertha - Tottenham)
Lincoln (Schalke - Galatasaray)
Hasan Salihamidžič (Bayern - Juventus)
Andrès d'Alessandro (Wolfsburg - Zaragoza)
Roque Santa Cruz (Bayern - Blackburn)
Claudio Pizarro (Bayern - Chelsea)
Andrei Voronin (Leverkusen - Liverpool)
Steven Pienaar (Dortmund - Everton)
Hans-Jörg Butt (Leverkusen - Benfica)
Marco Babič (Leverkusen - Betis)
Christian Gimenez (Hertha - Toluca)
Nuri Sahin (Dortmund - Feyenoord)
Kevin Hofland (Wolfsburg - Feyenoord)
Ali Karimi (Bayern - Katar Sports Club)
Athirson (Leverkusen - Botafogo)

I příští rok bude v Německu hrát významná česká kolonie. Oslabily ji odchody Jana Poláka do Anderlechtu, a Kamila Vacka s Václavem Svěrkošem zpět do české ligy. Přišli však dva jejich krajané – Jaromír Blažek a Jan Laštůvka. Jediným, kdo přestoupil z českých hráčů v rámci Bundesligy, je brankář Jaroslav Drobný. Celkem se nadcházející sezónu můžeme těšit na výkony dvanácti českých hráčů.

Češi v Bundeslize:
Michal Papadopoulos (Leverkusen)
Jaromír Blažek (Sparta/Norimberk)
Tomáš Galásek (Norimberk)
Marek Nikl (Norimberk)
David Jarolím (Hamburk)
Jan Laštůvka (Šachtar/Bochum)
Pavel Drsek (Bochum)
Jaroslav Drobný (Bochum/Hertha)
Jiří Štajner (Hannover)
Petr Gabriel (Bielefeld)
Radim Kučera (Bielefeld)
David Kobylík (Bielefeld)

Odešli:
Jan Polák (Norimberk/Anderlecht)
Kamil Vacek (Bielefeld/Sparta)
Václav Svěrkoš (Gladbach/Ostrava)
Filip Trojan (Bochum/St.Pauli)



VfB Stuttgart

Oslavy mistrovského titulu dávno skončily a na řadu přišla tvrdá práce. Stuttgart čekají i boje v Lize mistrů, takže bylo potřeba tým přes léto posílit. Odcházejícího Hildebranda nahradil v brance Schäfer z Norimberku, jiná citelná ztráta už ale tým nepostihla, což může být pro úspěch v nové sezóně klíčové. Zůstali i Gomez s Meirou, o které byl velký zájem, takže trenér Veh bude mít do nové sezóny znatelně silnější tým. Především v útoku, kam přišli Bundesligou otřískaný Ewerthon a talentovaný Marica, střed pole vyztuží Bastürk.

Příchody: Ciprian Marica (Šachtar Doněck, 7 milionů euro), Ewerthon (Real Zaragoza, na hostování), Yildiray Bastürk (Hertha BSC, zadarmo), Raphael Schäfer (1. FC Norimberk, 2 miliony), Gledson (Hansa Rostock, zadarmo), Silvio Meissner (Kaiserslautern, z hostování)

Odchody: Christian Gentner (VfL Wolfsburg, na hostování na dva roky), Jon Dahl Tomasson (Villareal, 1,5 milionu), Marco Streller (FC Basilej), Daniel Bierofka (Mnichov 1860), Timo Hildebrand (nejspíš FC Valencia, zadarmo), Benny Lauth (Hamburger SV, z hostování), Heiko Gerber (FC Ingoltstadt 04, zadarmo), Elson (EC Goias, na hostování), Tobias Weis (TSG Hoffenheim, 150.000 Euro), Markus Babbel, Dirk Heinen (oba konec kariéry), Bernd Nehrig, Marco Caligiuri (oba SpVgg Greuther Fürth)

Prognóza: Stuttgart velmi dobře posílil a měl by dál produkovat atraktivní fotbal. O obhajobě titulu sní jen ti největší optimisté, na špici by VfB ale rozhodně hrát mělo. Vedení plánuje uspět i v Lize mistrů, čemuž trenér Veh možná podřídí výsledky v domácí lize.


Schalke 04

Modří zůstali opět těsně pod vrcholem, přitom sezónu měli báječně rozehranou. V té příští pomýšlí Schalke opět hodně vysoko. Trenér Slomka měl už loni k dispozici velmi široký kádr, takže by neměly být až tak velkým problémem odchody Hamita Altintopa s Lincolnem, který byl navíc hodně nedisciplinovaný. Z nových posil se do základu dostane krajní bek Westermann, od kterého si v Schalke hodně slibují. Také Ivan Rakitič má před sebou velkou budoucnost a když mu nové angažmá sedne, je schopen dokázat velké věci.

Příchody: Ivan Rakitič (FC Basilej, 5 milionů), Jermaine Jones (Eintracht Frankfurt, zadarmo), Mathias Schober (Hansa Rostock, zadarmo), Heiko Westermann (Arminia Bielefeld, 2,8 milionu), Mathias Abel (HSV, z hostování), Mimoun Azaoaugh (Mainz 05, z hostování)

Odchody: Michael Delura (Panionios Atény), Lincoln (Galatasaray Istanbul, 5 milionů), Tim Hoogland (FSV Mainz 05, 250.000), Hamit Altintop (Bayern München, zadarmo), Dennis Lamczyk (Hessen Kassel, zadarmo)

Prognóza: Schalke se opět pokusí uspět v boji o titul, letos má však o něco menší šance. Výhodou je ustálená kostra týmu, do mužstva naopak nepřišly posily. Také Schalke chce něco uhrát v Chamions league a doma může ztrácet.


Werder Brémy

O titul budou znovu usilovat Brémy, ale nebudou to mít vůbec jednoduché. Přestože nebyl kanonýr Klose poslední měsíce vůbec v dobré formě, odpovídající náhrada dosud nepřišla a nejspíš ani nepřijde. Nově příchozí Boubacar Sanogo, kterému nevyšlo angažmá v Hamburku, by musel prožít životní sezónu. Kromě útoku vypadají Brémy silněji. Nové možnosti v záloze jim dává angažování Carlose Alberta, krajní obránce Tošič nejspíš naskočí do základu. Otázkou však zůstává, jak dlouho budou marodit Torsten Frings, Baumann nebo Womé.

Příchody: Boubacar Sanogo (HSV, 5 milionů), Carlos Alberto (Fluminense Rio de Janeiro, 8 milionů), Nico Pellatz (Hertha BSC, zadarmo), Leon Andreasen (Mainz, z hostování), Kevin Schindler (amatérský tým), Kevin Artmann (amatérský tým), Martin Harnik (amatérský tým), Hugo Almeida (FC Porto, 2,5 milionu, uplatnění opce), Duško Tošič (FC Sochaux, 3 miliony)

Odchody: Miroslav Klose (Bayern Mnichov, 12 milionů), Jerome Polenz (Alemannia Aachen, zadarmo), Andreas Reinke (hledá si angažmá), Kasper Jensen (Carl Zeiss Jena, zadarmo)

Prognóza: Těžká sezóna čeká Brémy. Werder potřebuje najít spolehlivého střelce, jinak bude mít problém. Vzhledem ke kvalitní záloze by se to mělo povést a Brémy by měly uhájit příčku na vrchu tabulky. Bude to ale hodně těsné.


Bayern Mnichov

Nejostřeji sledovaným týmem bude bezesporu Bayern Mnichov. Zaprvé nezvládl minulou sezónu a zadruhé draze nakupoval. V sestavě trenéra Hitzfelda určitě nebude chybět Ribéry, nejdražší z posil, v útoku budou spolupracovat Klose s Tonim, taktéž nově a draze příchozí. Místo by se mělo najít i na Jansena a Ze Roberta, ostatní posily pravděpodobně začnou na lavičce. Jediným problémem můžou být zranění, která se v přípravě Bayernu zrovna nevyhýbala. Do své poslední sezóny v kariéře vstoupí brankář Kahn.

Příchody: Miroslav Klose (Werder Brémy, 12 milionů), Franck Ribéry (Olymique Marseille, 25 milionů), Luca Toni (AFC Fiorentina, 11 milionů), Marcell Jansen (Gladbach, 10 milionů), Zé Roberto (FC Santos, 6 milionů), Hamit Altintop (Schalke 04, zadarmo), José Ernesto Sosa (Estudiantes de la Plata, 4,5 milionu), Jan Schlaudraff (Alemannia Aachen, 1,2 milionu)

Odchody: Roque Santa Cruz (Blackburn Rovers, 5 milionů), Roy Makaay (Feyenoord Rotterdam, 5 milionů), Owen Hargreaves (Manchester United, 25 milionů), Andreas Görlitz (Karlsruher SC, hostování), Hasan Salihamidžič (Juventus Turín, zadarmo), Mehmet Scholl (konec kariéry), Claudio Pizarro (FC Chelsea, zadarmo), Ali Karimi (Katar Sports Club)

Prognóza: Těžko domýšlet, co by nastalo, kdyby Bayern nezískal titul. V Mnichově proto neberou nic jiného, také triumf v Lize mistrů se v nejbližší době očekává. Týmu to může svazovat nohy, ale svěřenci trenéra Hitzfelda minimálně doma triumfovat zvládnou.


Bayer Leverkusen

Hotové zemětřesení proběhlo přes léto v Leverkusenu. Klub za sebou nemá špatnou sezónu, jenže několika hráčům skončily smlouvy a rozhodli se odejít. K nim se přidali i obránci Athirson a Juan. Nové posily však mají velkou kvalitu. Reprezentační bek Friedrich, jeho nadějný kolega Sinkiewicz, dále nadějný Chilan Vidal a hlavně Řek Gekas, úřadující král střelců. Je otázkou, jak se velká fluktuace hráčů na herním projevu a výsledcích projeví, každopádně kvalita v kádru Bayeru je nesporná.

Pčíchody: Atanas Kurdov (Levski Sofia, 350.000), Ricardo Faty (AS Řím), Manuel Friedrich (FSV Mainz 05, 3 miliony), Theofanis Gekas (VfL Bochum, 4,7 milionu), Arturo Vidal (Colo Colo, 5,2 milionu), Lukas Sinkiewicz (1.FC Köln, 1,6 milionu), Hans Sarpei (VfL Wolfsburg, zadarmo), Vratislav Greško (1. FC Norimberk, zadarmo), Sascha Dum (Aachen, z hostování)

Odchody: Athirson (Botafogo Rio de Janeiro), Hans-Jörg Butt (Benfica Lisabon, zadarmo), Marco Babič (Betis Sevilla, zadarmo), Andrei Voronin (FC Liverpool, zadarmo), Fredrik Stenman (FC Groningen, 800.000), Juan (AS Řím, 6,3 milionu), Alexander Meyer (MSV Duisburg, 150.000), Pierre de Wit (VfL Osnabrück, na hostování), Ahmed Madouni, Roque Junior (oba v jednání)

Prognóza: Velká hráčská obměna kádru se může neblaze projevit především na začátku sezóny. Postupem času by se ale měla projevit kvalita, která v kádru je. Vinou horší sehranosti bude Leverkusen na konci těsně za špičkou.


1. FC Norimberk

Skromně, zato velice promyšleně si počínal na přestupovém trhu Norimberk. Do Stuttgartu odcházejícího brankáře Schäfera by měl bez problémů nahradit dlouholetý Sparťan. Jaromír Blažek. Ternem by mohl být v Brémách, Ajaxu a Feyenoordu nedoceněný čahoun Charisteas. Vysokou kvalitu do zálohy nepochybně přinese Misimovič z Bochumi, do základu bude pravděpodobně patřit i Kluge. Jejich příchod přispěl ke konci Jana Poláka, stejně jako další nedávné opory norimberské zálohy Banoviče.

Příchody: Angelos Charisteas (Feyenoord Rotterdam, 2,5 milionu), Jaromír Blažek (Sparta Praha, 500.000), Zvjezdan Misimovič (VfL Bochum, zadarmo), Peer Kluge (Borussia Mönchengladbach, zadarmo), Nicky Adler (Mnichov 1860, zadarmo), Lars Jacobsen (FC Kodaň, zadarmo), Ralf Schmidt (FC Carl Zeiss Jena, 50.000)

Odchody: Jan Polák (RSC Anderlecht), Vratislav Greško (Bayer Leverkusen, zadarmo), Raphael Schäfer (VfB Stuttgart, 2 miliony), Ivica Banovič (SC Freiburg, zadarmo), Markus Schroth (Mnichov 1860, zadarmo), Thomas Paulus (Erzgebirge Aue, 150.000), Dean Heffernan (Central Coast Mariners FC), Gerald Sibon (SC Heerenveen, zadarmo)

Prognóza: Norimnerk by mohl být jedním z černých koní ligy. Už loni navíc tým trenéra Meyera produkoval líbivý fotbal a bude v něm pokračovat. Kádr je vhodně posílen a Norimberk bude znovu sympaticky bojovat v závětří nejlepších.


Hamburger SV

S velkým očekáváním vstupuje do sezóny Hamburk. Jedno je jasné, nesmí se opakovat katastrofální loňský start. Příchod střelce Zidana uklidnil fanoušky, i v přípravě si mužstvo počínalo velmi dobře a střílelo hodně branek. Dobrou posilou na levou stranu bude Romeo Castelen. Tato dvě jména jsou jedinými výraznými v kolonce příchodů, měly by však postačovat. Důležitější totiž je, že z Hamburku odešli pouze hráči, kteří se stali neperspektivními nebo by vysedávali na lavičce.

Příchody: Romeo Castelen (Feyenoord Rotterdam, 2,5 milionu), Mohamed Zidan (Mainz 05, 5,8 milionu), Kosi Saka (Borussia Dortmund, zadarmo), Sebastian Langkamp (Bayern Mnichov II, zadarmo), Wolfgang Hesl (amatérský tým)

Odchody: Boubacar Sanogo (HSV, 5 milionů), Mehdi Mahdavikia (Eintracht Frankfurt, zadarmo), Besart Berisha (FC Burnley, 500.000), Sascha Kirschstein (SpVgg Greuther Fürth, na hostování), Stefan Wächter (Hansa Rostock, zadarmo), René Klingbeil (hledá si angažmá), Daniel Ljuboja (Stuttgart, z hostování), Mathias Abel (Schalke 04, z hostování), Benny Lauth (Hannover 96, 500.000), Alexander Laas (VfL Wolfsburg, 1,5 milionu), Rouwen Hennings (VfL Osnabrück)

Prognóza: V Hamburku nevytrubují do světa velikášské plány na konečné umístění a to může mužstvu jedině pomoct. HSV má potenciál střílet hodně branek a to mu pomůže k návratu na špici. Titul ukořistí Bayern, ale Hamburk bude těsně za ním.


VfL Bochum

Údělu malého klubu se Bochum nezbaví, po úspěšné sezóně opět následoval tradiční scénář – prodej opor. Za střelce Theofanise Gekase alespoň dostali modrobílí slušné odstupné, kdežto záložník Misimovič odešel po vypršení smlouvy úplně zadarmo. Na brankářském postu si vyměnili stráže čeští fotbalisté, Jan Laštůvka by rozhodně měl obstát. Management Bochumi přivedl ještě jedno zajímavé jméno, a sice Stanislava Šestáka, který má ambice výrazně se prosadit. Z dalších posil má věší zkušenosti pouze Benjamin Auer.

Příchody: Marcin Mieciel (PAOK Soluň), Jan Laštůvka (Šachtar Doněck, na hostování, 300.000), Marc Sand (FC Kärnten, 300.000), Matias Concha (Djugardens IF, 400.000), Marc Pfertzel (AS Livorno), Stanislav Šesták (MSK Žilina, 750.000 Euro), Philipp Heerwagen (SpVgg Unterhaching, zadarmo), Danny Fuchs (SpVgg Greuther Fürth, zadarmo), Heinrich Schmidtgal (SC Verl), Benjamin Auer (Kaiserslautern, z hostování), Thomas Rathgeber (SpVgg Unterhaching, z hostování), Mergim Mavraj (SV Darmstadt 98)

Odchody: Theofanis Gekas (Bayer Leverkusen, 4,7 milionu), Zvjezdan Misimovič (1. FC Norimberk, zadarmo), Jaroslav Drobný (Hertha BSC, zadarmo), Heiko Butscher (SC Freiburg, zadarmo), Alexander Bade (SC Paderborn, zadarmo), Benjamin Lense (Hansa Rostock), Joris van Hout (KVC Westerlo), Dariusz Wosz (konec kariéry), Filip Trojan (FC St. Pauli, zadarmo), Fabio Junior, David Pallas, Peter Skov-Jensen (na odchodu)

Prognóza: Bochum potřebuje najít střelce, jako loni v Gekasovi, ale takovou hvězdu těžko objeví. Trenér Koller bude sázet na týmové pojetí a tvrdou dřinu. Mužstvu ale nastanou starosti a po loňské euforii může přijít sestupové zklamání.


Borussia Dortmund

Velice slušně se jeví po létě kádr Borussie Dortmund. Zadní řady sice opustil Christoph Metzelder, jinak má tým potenciál příjemně překvapit. Do obrany přišel zkušený Robert Kovač a do útoku protřelý Klimowicz s nejlepším střelcem druhé ligy Federicem. Krom toho několik nadějných mladíků, kteří se budou tlačit do základní sestavy. Základ týmu zůstane stejný – brankář Weidenfeller, obránce Wörns, záložník Tinga a vynikající střelec Frei. Když se k tomu přidají schopnosti kouče Dolla, můžeme od BVB čekat mnoho.

Příchody: Robert Kovač (Juventus Turin, zadarmo), Mladen Petrič (FC Basilej, 3,5 milionu), Diego Klimowicz (VfL Wolfsburg, 1,5 milionu), Jakub Blaszczykowski (Wisla Krakov, 2,9 milionu), Giovanni Federico (Karlsruher SC, zadarmo), Marc Ziegler (Arminia Bielefeld, 200.000), Daniel Gordon (amatérský tým), Delron Buckley (FC Basilej, z hostování)

Odchody: Steven Pienaar (FC Everton, na hostování), Christoph Metzelder (Real Madrid, zadarmo), Mathhew Amoah (NAC Breda, 200.000), Kosi Saka (Hamburger SV, zadarmo), Sören Pirson (RW Essen, zadarmo), Bernd Meier (konec kariéry), Nuri Sahin (Feyenoord Rotterdam, na hostování)

Prognóza: Jeden z tajných trumfů. Z týmu odešel pouze Meztelder, naopak nadějných posil habaděj. Pokud se dobře zapracují do týmu, může Dortmund znovu usilovat o poháry. A za rok dva o příčky nejvyšší. Letos to vypadá na nějaké sedmé místo.


Hertha Berlín

Hertha se za poslední sezóny stala týmem, který hodně spoléhá na mladíky a letos to bude platit ještě víc. Z Olympijského stadionu odešli ti nejlepší – velenadějní Boateng s Dejagahem, špílmachr Bastürk a k velkému překvapení také střelec Gimenez. Tým tak musí táhnout kapitán Fridrich s nevyzpytatelným kanonýrem Panteličem. Hertha kupovala velice šetrně, větší peníze utratila jen za brazilského obránce Lucía. Do branky si zadarmo pořídila Čecha Drobného a doufá, že bude předvádět stejné výkony jako v Bochumi.

Příchody: Lucio (Gremio Porto Alegre, 1,75 milionu), Jaroslav Drobný (VfL Bochum, zadarmo), Christopher Gäng (SV Waldhof Mannheim, 100.000), Solomon Okoronkwo, Pascal Bieler (oba RW Essen, z hostování), Lukasz Piszczek (Zaglebie Lubin, z hostování), Christian Gimenez (Olympique Marseille, uplatnění opce)

Odchody: Kevin Prince Boateng (Tottenham Hotspur, 7,4 milionu), Christian Gimenez (Club Deportivo Toluca, 2 miliony), Christopher Schorch (Real Madrid, 1 milion), Robert Müller (FC Carl Zeiss Jena, zadarmo), Nico Pellatz (Werder Bremen, zadarmo), Ashkan Dejagah (VfL Wolfsburg, zadarmo), Yildiray Bastürk (VfB Stuttgart, zadarmo), Kevin Ellegaard (Randers FC, zadarmo), Ellery Cairo (Coventry City, tadarmo), Zecke Neuendorf (FC Ingoltstadt, zadarmo), Dick van Burik (v jednání)

Prognóza: V Berlíně docházejí peníze a jestli bude dál pokračovat výprodej, může Herthu stihnout krutý osud. Letos by to ještě tak hrozné být nemělo, vedení navíc slibuje posily. Hertha však těžko bude hrát v horní polovině tabulky.


Hannover 96

Velmi zajímavou útočnou dvojku přivítali v Hannoveru. Mike Hanke a především Benni Lauth mají co dokazovat. Platili za velké talenty, ale především v případě druhého jmenovaného má jeho kariéra výrazně sestupnou tendenci. Jejich příchod je o to překvapivější, že skromný Hannover už v útoku poměrně známými jmény disponuje. Jinak byl přes léto v týmu kouče Heckinga klid, management na přestupovém trhu horečnatou snahu zrovna nevyvíjel a na hřiště vyběhnou v nové sezóně známé tváře.

Příchody: Salvatore Zizzo (University of California) Mike Hanke (VfL Wolfsburg, 4 miliony), Gaetan Krebs (Racing Štrasburk, 500.000), Sergio Pinto (Alemannia Aachen, zadarmo), Thomas Kleine (SpVgg Greuther Fürth, zadarmo), Benny Lauth (Hamburger SV, 500.000)

Odchody: Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern, zadarmo), Timo Nagy (SpVgg Unterhaching, zadarmo), Christoffer Andersson (Helsingborg IF, 50.000), Ricardo Sousa (Omonia Nikosia, zadarmo)

Prognóza: Přetlakem v útoku se snaží trenér Hecking zajistit přísun gólů, vůbec to však nemusí vyjít. Hannover se zdá být hodně nevyzpytatelným týmem, může zazářit a nebo taky klesnout hodně hluboko. Záchrana by ale měla být bez větších obav.


Arminia Bielefeld

Fatmir Vata se s Bielefeldem rozloučil po letech věrných služeb brankou v posledním domácím zápase minulé sezóny, trenér Middendorp s ním už nepočítal. Hlavní ztrátou je tedy odchod obránce Westermanna do Schalke. Kromě toho zůstal kádr prakticky nezměněný. Z neznámých příchozích by se mohl prosadit Afričan Kosi, nějaké zkušenosti již nasbírali Langkamp a Kirch. Bielefeld ale nemá na rozhazování a protože nikoho neprodal za větší peníze, i nákupy zůstaly velice skromné.

Příchody: Siyabonga Nkosi (Kaizer Chefs, 400.000), Matthias Langkamp (VfL Wolfsburg, zadarmo), André Mijatovič (SpVgg Greuther Fürth, 500.000), Oliver Kirch (Borussia Mönchengladbach, zadarmo), Leonidas Kampantais (AEK Atény, zadarmo), Rowen Fernandez (Kaizer Chiefs, zadarmo), Stefan Aigner (Wacker Burghausen, zadarmo)

Odchody: Heiko Westermann (Schalke 04, 2,8 milionu), Fatmir Vata (TuS Koblenz, zadarmo), Tim Danneberg (Eintracht Braunschweig, na hostování), Pascal Formann (1. FC Saarbrücken, zadarmo), Kamil Vacek (Sigma Olomouc, návrat z hostování)

Prognóza: Bielefled opět vypadá jako vážný kandidát sestupu. Je to sice klasika a Arminii se tato nálepka dává každý rok, ale někdo o patro níž jít musí. Proti nováčkům má Bielefeld navrch pouze ve zkušenostech s bojem o záchranu.


Energie Cottbus

Trenér Sander musel přes léto řešit hodně starostí. A není divu. Cottbus loni nečekaně uspěla a o hráče se tak zvedl zájem. Střelci Radu s Munteanem už jsou ve Wolfsburgu, kapitán McKenna odešel za lepšími penězi do druhé ligy. Obrana je však místem, kde bude Cottbus asi nejsilnější, Sander tu měl loni z čeho vybírat. Horší to bude s ofenzivou, pokud se v týmu neobjeví střelec, bude s Energií amen. O úlohu nového hrdiny se poperou Sörensen, zkušený Rangelov nebo Angelov z Levski.

Příchody: Dennis Sörensen (FC Midtjylland, 700.000), Christian Bassila (AE Larisa), Stanislav Angelov (Levski Sofia), Efstathios Aloneftis (AE Larisa, zadarmo), Kristijan Ipsa (Varteks Varaždín, 500.000), Ovidiu Burca (National Bukurešť, 200.000), Dimitar Rangelov (Erzgebirge Aue, RC Štrasburk, na hostování), Toni Wachsmuth (Carl Zeiss Jena, zadarmo), Michael Lerchl (Dynamo Drážďany, zadarmo), Martin Männel (amatérský tým)

Odchody: Sergiu Radu a Vlad Munteanu (oba VfL Wolfsburg, dohromady 4,7 milionu), Daniel Gunkel (FSV Mainz 05, 200.000), Kevin McKenna (1. FC Köln, 500.000), Sidney (Kickers Offenbach, zadarmo), Benjamin Schöckel (SV Wehen, zadarmo), Lars Jungnickel (Dynamo Drážďany, zadarmo), Lawrence Aidoo, Christof Neumann (na odchodu)

Prognóza: Loni pasoval Cottbus na sestup prakticky každý a letos tomu není jinak. Vypálí trenér Sander opět všem rybník. Jeví se to hodně nereálně. Je předčasné v tuto chvíli někoho odsuzovat, ale podle papírových předpokladů má Cottbus k sestupu nejblíž.


Eintracht Frankfurt

Velice zajímavé akvizice se objevily přes léto ve Frankfurtu. Mehdi Mahdavikia má za sebou mnoho bundesligových sezón v dresu Hamburku, Junichi Inamoto je zase někdejší zázračné dítě japonského fotbalu, které bojovalo o šanci v londýnském Arsenalu. Pro nepříliš bohatý Eintracht je rovněž důležité, že posily nestály ani cent. Tým ovšem opouští kapitán Jones, tým už však bez něj hrát umí, neboť Jones promarodil prakticky celou sezónu s kolenními vazy. Nepochybně se změní i obranná čtyřka, neboť pryč jsou Rehmer s Huggelem.

Příchody: Aaron Galindo (Grashoppers Curych, zadarmo), Mehdi Mahdavikia (Hamburger SV, zadarmo), Junichi Inamoto (Galatasaray Istanbul, zadarmo), Kreso Ljubičič (juniorka)

Odchody: Jermaine Jones (Schalke 04, zadarmo), Christopher Reinhard (Karlsruher SC), Marko Rehmer (v jednání), Benjamin Huggel (FC Basilej, 400.000)

Prognóza: I Frankfurt každoročně bojuje o záchranu a letos tomu nebude jinak. V jeho neprospěch tentokrát hraje fakt, že nováčci vypadají poměrně silně. Eintracht tak může po čase opět putovat do druhé ligy.


VfL Wolfsburg

Dvě tragické sezóny Wolfsburg nesmí opakovat, postarat se o to má nový kouč Felix Magath. Lvi proto jako tradičně posilovali, ale letos, zdá se, s rozmyslem. Úplně nový bude útok, odešli totiž Klimowicz s Hankem. Náhrada ale má svou kvalitu, ostatní příchozí přinesou do kabiny čerstvý vítr. Velkou ranou pro Magatha je zranění kolena obránce Costy, na němž chtěl Magath stavět, mimo bude na půl roku. Do zálohy přišli mladí Laas a Dejagah, jedničkou v útoku bude radu, o druhé místo bojuje Bosňan Džeko.

Příchody: Cheikh Niang (Moroka Swallows), Marcel Schäfer (Mnichov 1860), Alexander Laas (HSV, 1,5 milionu), Christian Gentner (VfB Stuttgart, na hostování na dva roky), Ricardo Costa (FC Porto, 4 miliony), Edin Džeko (FK Teplice, 4 miliony), Sascha Riether (SC Freiburg), Daniel Baier (Mnichov 1860, 450.000), Sergiu Radu a Vlad Munteanu (Energie Cottbus, dohromady 4,7 milionu), Ashkan Dejagah (Hertha BSC Berlín, zadarmo), Daniel Reiche a Jonas Deumeland (oba juniorka)

Odchody: Michael Stegmayer (FC Carl Zeiss Jena, zadarmo), Kevin Hofland (Feyenoord Rotterdam), Mike Hanke (Hannover 96, 4,5 milionu), Andrès d'Alessandro (Real Zaragoza, 3 miliony), Diego Klimowicz (Borussia Dortmund, 1,5 milionu), Miroslav Karhan (FSV Mainz 05, zadarmo), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen, zadarmo), Julio dos Santos (Bayern, z hostování), Tom van der Leegte (PSV Eindhoven, zadarmo), Marian Hristov, (v jednání)

Prognóza: Bohatý Wolfsburg se dvakrát se štěstím vyhnul sestupu, letos to bude jiné. Kouč Magath začíná budovat svůj tým a letos se spokojí s umístěním ve středu tabulky. Lepší pozice by byla příjemným překvapením.


Karlsruher SC

Dlouhých devět sezón strávili ve druhé Bundeslize fotbalisté Karlsruhe. Až v té loňské se znovu dokázali vydrápat do první ligy. Pomohl jim k tomu především nejlepší útok soutěže, nejlepší kanonýr Giovanni Federico, který přispěl devatenácti góly, však zamířil do Dortmundu. Zůstal alespoň sedmnáctigólový Kaplani. Atraktivní jméno se podařilo přivést do obrany – Andy Görlitz sice vinou zranění přišel skoro o dvě sezóny, mladé obraně ale nepochybně pomůže. Do útoku přišel Alexander Iaschvili a stal se největší hvězdou.

Příchody: Andreas Görlitz (Bayern Mnichov, na hostování), Alexander Iaschvili (SC Freiburg, zadarmo), Tamas Hajnal (1. FC Kaiserslautern, 450.000), Christopher Reinhard (Eintracht Frankfurt, zadarmo), Stefan Buck (SpVgg Unterhaching, zadarmo), Christian Timm (SpVgg Greuther Fürth, zadarmo)

Odchody: Giovanni Federico (Borussia Dortmund, zadarmo), Jan Männer (SC Paderborn, zadarmo), Jiri Kaufman (Erzgebirge Aue, zadarmo), Sascha Traut (TuS Koblenz, zadarmo), Thomas Kies, Marco Manske (oba v jednání)

Prognóza: Karlsruhe hrálo loni ve druhé lize velmi dobře a není důvod, proč na výkony nenavázat. Navíc zkušený Iashvili je zárukou nahrazení střelce Federika. Fanoušci jsou natěšení, devět let na Bundesligu čekali a pomohou jí udržet i na další rok.


Hansa Rostock

O něco méně, dvě sezóny, čekala na návrat mezi elitu Hansa Rostock. Úspěch v loňském ročníku přinesla především dobrá obrana a disciplinovanost celého týmu. Za odcházející brankářskou jedničku Schobera přivedlo vedení okamžitě náhradu – Stefana Wächtera z Hamburku. Trochou zkušeností by měl pomoci Lense. Jinak do Rostocku přišli spíš mladí hráči, odpovědnost bude dál ležet na stávající ose týmu. Rahn, Rydlewicz nebo nejlepší loňský střelec týmu Kern však nejsou žádnými vyjukanými zajíčky.

Příchody: Heath Pearce (FC Nordsjaelland, zadarmo), Benjamin Lense (VfL Bochum, zadarmo), Orestes (Naval 1° de Maio, 300.000), Addy Menga (VfL Osnabrück, 250.000), Stefan Wächter (Hamburger SV, zadarmo), Fin Bartels (Holstein Kiel, zadarmo), Ryan Gyaki (Sheffield United, zadarmo) Simon Tüting (VfL Osnabrück, zadarmo)

Odchody: Mathias Schober (Schalke 04, zadarmo), Gledson (VfB Stuttgart, zadarmo), Kevin Hansen (Erzgebirge Aue, zadarmo), Martin Pohl (RW Erfurt, zadarmo), Kim Madsen (Aarhus GF, zadarmo), Anton Müller, Maik Wagefeld (oba v jednání)

Prognóza: Nejtěžší z nováčků by to měl mít Rostock. Dva roky není úplně dlouhá pauza, ale bezprostřední kontakt s první ligou už zmizel, tým se hodně obměnil. Hansa ale nakonec v poslední chvíli sestup odvrátí.


MSV Duisburg

Okamžitý návrat do první ligy se podařil Duisburgu. Byl to sice do poslední chvíle vyrovnaný boj s Freiburgem o třetí postupové místo, ale nakonec úspěšný. Největší devizou MSV byl útok. Lavrič, Idrissou a Kurth se pravidelně prosazovali, mozkem týmu byl záložník Mokhtari. Ti všichni zůstali a ještě jim v létě přišli pomoci Tiffert nebo Aílton, před nedávnem král střelců Bundesligy. Ten ale poslední sezóny spíš paběrkoval. Celkově kádr Duisburgu nevypadá vůbec špatně, zkušenosti mu rozhodně nechybí.

Příchody: Ailton (Grasshoppers Zürich), Michael Lamey (PSV Eindhoven, zadarmo), Manasseh Shiaku (FC Bruggy, 1 milion), Tom Starke (SC Paderborn, zadarmo), Christian Tiffert (RB Salzburg, zadarmo), Blagoy Georgiev (CZ Bělehrad, hostování), Alexander Meyer (Bayer Leverkusen, 150.000), Marcel Herzog (FC Schaffhausen, zadarmo), Fernando Santos (Flamengo Rio de Janeiro, zadarmo), Maicon (Botafogo, 500.000)

Odchody: Kai Koitka (Eintracht Braunschweig), Alexander Bugera (1. FC Kaiserslautern, zadarmo), Marco Caligiuri (VfB Stuttgart, z hostování), Carsten Wolters (amatérský tým), Georg Koch (Dinamo Záhřeb, zadarmo), Quido Lanzaat (CSKA Sofia, zadarmo)

Prognóza: Ač skončil loni Duisburg poslední z nováčků, nyní vypadá nejsilněji. Dobrým znamením je sám fakt, že se ve druhé lize zdržel jen rok. Tým byl vhodně doplněn a především dobrá hra dopředu přinese umístění až v klidném středu tabulky.


Tip na konečné pořadí:
1. Bayern Mnichov
2. Hamburger SV
3. VfB Stuttgart
4. Schalke 04
5. Werder Brémy
6. Bayer Leverkusen
7. Borussia Dortmund
8. 1. FC Norimberk
9. VfL Wolfsburg
10. MSV Duisburg
11. Karlsruher SC
12. Hertha Berlín
13. Arminia Bielefeld
14. Hannover 96
15. Hansa Rostock
16. VfL Bochum
17. Eintracht Frankfurt
18. Energie Cottbus


Autor: Radim Šantrůček

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zajímavý článek, díky.

Tip na konečné pořadí souhlas až na Herthu, ta zkončí určitě líp než dvanástá...

Reagovat
HOST*Arne

stoprocentně líp než dvanáctá....

Reagovat
HOST*Zak

Vlci, ne lvi ;).

Jinak skvělý článek, díky za něj.

Hodně vysoko bude Dortmund....

Reagovat
HOST*Sickboy

Vynikající preview.

1. Bayern

2. Werder

3. Hamburg

4. Schalke

5. Stuttgart

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.dailymotion.com/kingtona/video/4566547

Taku prihravku nema ani Ronaldinho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*-Kopy-

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

Mě vomejou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Nádherný, snad dokonalý článek, autora musim pochválit! (Dejte mu přidáno! ) Jediné mini chyba (ale nevím jak to bylo myšleno) je - vedení také očekává v nejbližší době triumf v LM...to letos těžko hrají jenom UEFU )autor to určotě ale ví) ale jesli nejbližší doba je i za rok pak to beru Jinak muj tip na tabulku:

1. Bayern Mnichov

2. VfB Stuttgart

3. Werder Brémy

4. Hamburger SV

5. Schalke 04

6. Bayer Leverkusen

7. Borussia Dortmund

8. 1. FC Norimberk

9. VfL Wolfsburg

10. Hannover 96

11. Hertha Berlín

12. MSV Duisburg

13. VfL Bochum

14. Eintracht Frankfurt

15. Karlsruher SC

16. Arminia Bielefeld

17. Hansa Rostock

18. Energie Cottbus

Reagovat
HOST*Zak

1 Bayern

2 Brémy

3 Dortmund

4 HSV

5 Schalke

6 Leverkusen

7 Norimberk

8 Wolfsburg

9 Hertha

10 Hannover

11 Frankfurt

12 Bochum

13 Bielefeld

14 Duisburg

15 Karlsruher

16 Duisburg

17 Rostock

18 Cottbus

Reagovat
HOST*Duff

Nějak ti tam úplně chybí Stuttgart. A máš tam 2x Duisburg

Reagovat
HOST*Zak

Jop, VfB mělo dojít ke čtyřce, čímž se automaticky vše ostatní posune... jen jak tam došel Duisburg na 14. je záhada. Dík.

Reagovat
HOST*Nur.der.HSV

1.HSV

2.Bayern

3.Brémy

4.Stuttgart

5.Dortmund

6.Leverkusen

7.Schalke

8.Hertha

9.Wolfsburg

10.Norimberk

11.Hannover

12.Bielefeld

13.Bochum

14.Duisburg

15.Rostock

16.Karlsruhe

17.Cottbus

18.Frankfurt

Reagovat
HOST*

Jestli Bayern neudělá titul,tak snad vyhlásí třetí světovou

Reagovat
smazaný uživatel

bayern vyhraje...german cup,ligu,a Uefu.....

Reagovat
HOST*

Ee, German Cup vyhraje Hamburk.

Reagovat
smazaný uživatel

no...ale stejně budu fandit Bayernu....

Reagovat
smazaný uživatel

Lassana Diarra do Arsenalu aspon tam rozvine svuj talent,ale zahraje si ppres trojci ve stredu pole Gilberto---Fabregas--Rosicky,no Rosa muze hrat na kridle ale pak tam je Diabby takze asi nic

Reagovat
smazaný uživatel

na Diabyho post jsou ctyri az pet hracu i kdyz ho Mourinho zkousel v pripade nutnosti v obrane.Uvidime jestli se prosdadi

Reagovat
smazaný uživatel

ne na Diabyho ale na Diaruv

Reagovat
Shevchenko

1. Bayern Mnichov

2. VfB Stuttgart

3. Hamburger SV

4. Bayer Leverkusen

5. Schalke 04

6. Borussia Dortmund

7. Werder Brémy

8. 1.FC Norimberk

9. Wolfsburg

10. Arminia Bielefeld

11. Hertha Berlín

12. Hannover 96

13. VfL Bochum

14. Karlsruher

15. Energie Cottbus

16. Eintracht Frankfurt

17. Hansa Rostock

18. Duisburg

Reagovat
HOST*Arne

1. München

2. Hamburg

3. Stuttgart

4. Bremen

5. Dortmund

6. Leverkusen

7. Berlin

8. Schalke

9. Nürnberg

10. Wolfsburg

11. Hannover

12. Karlsruhe

13. Duisburg

14. Frankfurt

15. Bielefeld

16. Bochum

17. Rostock

18. Cottbus

Reagovat
HOST*

Vidim to podobne, jenom to Schalke cekam vys.

Reagovat
HOST*Arne

hmm, já asi taky, ale kam s ním??? od 2. do 8. místa to bude podle mě hodně vyrovnaný

Reagovat
plechi

Bayern

Bochum

Werder

Hamburg

Stuttgart

Leverkusen

Dortmund

....

Reagovat
HOST*

co všici máte proti shalke? ty se budou prát o titul dlouho, nakonec si to rozdají o druhý místo se stuttgartem a tento boj vyhrajou

Reagovat
HOST*Zago

Bremy budou urcite lepsi jak 5. vzdyt odesel jen Klose (i kdyz je to velke oslabeni) ale ted Maj Bremy dost zranenych hracu.Uvidime jak zvladnou zacatek sezony.Jinak paradni clanek DEKUJI WERDER BREMEN FOREVER

Reagovat
smazaný uživatel

Werder pátý nebude.

1. Bayern

2. Werder

3. Schalke

4. Stuttgart

5. Hamburger

6. Leverkusen

Reagovat
smazaný uživatel

Tak vidíš, i expert na Bundesligu mi dal za pravdu.

Reagovat
smazaný uživatel

To se teprve uvidí.

Reagovat
HOST*Arne

jen nechápu, jak můžete tipovat Duisburg a Karlsruhe před Herthou? oba nováčci zase tak extra neposilovali, Hertha sice také ne, právě naopak, ale kvalita tam přece jen zůstala - 6 nebo 7 reprezentantů, dále kvantum mladíků, z nichž jeden nebo dva určitě vyletí nahoru a kvalitní vyrovnaná brankářská dvojice....

Reagovat
HOST*

bundesliga bude vyrovnaná jak prase,ale jak se tak dívám na H.Berlín,tak hráči jsou nic moc,spíš nic,takže ten typ není zas tak od věci,Pantelič to sám neukope

Reagovat
HOST*Arne

no tak sám to neukope žádnej hráč, ale posuď: Friedrich (něm. repre), Simunič (chor.), Gilberto, Mineiro (oba brazil.), Pantelič (Srb.), poté ti další: Dardai (maď), Piszczek (pol.), Fathi (něm.) a samozřejmě jistota v brance - Jarda Drobný

.... já to vidím do první 8, každopádně na to, že budeme před Duisburgem a Karslruhe, bych vsadil boty

ha ho he >>> H E R T H A B S C !!!

Reagovat
HOST*

Bochum je prej na sestup

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele