Bundesliga - preview 26. kola

11.03.2011, 09:30, aktualizováno 13.03.2011, 08:20
Previews
Leverkusen dostal šanci ještě trochu zamíchat kartami v boji o mistrovský titul, k tomu dnes potřebuje zvládnout náročný zápas v Mainzu. Hodně vyrovnaný je boj o záchranu, v němž může důležitou roli hrát dnešní zápas St. Pauli - Stuttgart...
1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen  (neděle 15:30)
V nedělní dohrávce 26. kola Bundesligy přijede do Mohuče druhý tým tabulky - Bayer Leverkusen. Oba týmy dělí pouhých šest bodů a jistě tak bude o co hrát. Domácí se budou chtít přiblížit Bayeru a dohnat Bayern s Hannoverem, hosté zase budou chtít využít zaváhání Borussie Dortmund a navíc oplatit Mainzu podzimní porážku z BayArény.

V týdnu se hodně hovořilo o tom, že Thomas Tuchel by mohl v létě nahradit Juppa Heynckese na lavičce Bayeru, zatímco Heynckes by šel do Bayernu Mnichov vystřídat Louise van Gaala, který po sezóně úřadujícího mistra opustí. Nicméně Tuchel je v Mainzu šťastný a veškeré spekulace rázně dementoval. "Mohu vás ujistit, že v létě nikam neodejdu a zůstanu tady. Juppa si velmi vážím, je to skvělý trenér. Když jsem jako malý fandil Borussii Mönchengladbach, Heynckes jí vedl a když pak odešel do Bayernu Mnichov, byla to pro mě tragédie," vzpomíná trenér Mainzu.

I když Tuchel tedy nikam nejde, jiná osoba po sezóně do Leverkusenu zamíří. André Schürrle již na podzim podepsal smlouvu s Bayerem a v červenci se definitivně stane jeho hráčem. Jupp Heynckes se tohoto hráče nemůže dočkat. "Je to výborný hráč, což ukázal nedávno proti Hamburku. Zapadá skvěle do moderního fotbalu. Je rychlý, má rychlé reakce, dobrou techniku a i vypomůže vzadu. Jen doufám, že zítra nepotopí nás," neskrýval obavy Heynckes.

Heynckes neskrýval ani svůj obdiv ke svému mladšímu kolegovi. Zatímco on je nestarším koučem v lize, Tuchel je naopak nejmladší. "Stavím Thomas velmi vysoko. Je zástupcem dravého mládí, talentovaní mladí kouči jako on přináší do Bundesligy čerstvý vzduch," uzavřel řeč trenér Bayeru.

Domácím bude chybět trojice Zsolt Löw, Miroslav Karhan a Ádám Szalai, hostům pro změnu trio Manuel Friedrich, Michael Ballack, Tranquillo Barnetta.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
H. Müller - Bungert, Svensson, Noveski, C.Fuchs - Polanski, Fathi, Soto - Risse, Ivanschitz - Schürrle
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Adler - Schwaab, Reinartz, Hyypiä, Kadlec - Vidal, Rolfes - Sam, Renato Augusto, Castro - Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC St. Pauli - VfB Stuttgart  (neděle 17:30)
Stuttgartu se začalo po vypadnutí z Evropské ligy nečekaně dařit a svou šňůru vítězství by rád natáhl již na tři utkání. To St. Pauli naopak své poslední tři vystoupení nezvládlo a přiblížilo se tak neklidným sestupovým vodám.

A domácí nečeká nic jednoduchého ani tentokrát. Z posledních dvanácti ligových zápasů s VfB ovládlo St. Pauli pouze jediný a třikrát se oba týmy rozešly smírně. Ještě horší pohled se pak nabízí na poslední čtyři vzájemná střetnutí, jež všechna ovládl Stuttgart a to ještě se skórem 9:1. Není proto divu, že hamburský tým proti Švábům oslavil své poslední vítězství doma v listopadu 1996, kdy za pomoci současného trenéra Stanislawského a jeho asistenta Trulsena na trávníku zvítězil 2:1.

To vše je ale minulostí. Současný tým by se nejraději rozpomněl na poslední dvě domácí vítězství s Kölnem a Gladbachem. "Zároveň také chceme co nejrychleji zapomenout na Norimberk," řekl na předzápasové tiskovce samotný Stanislawski. "Zápas se Stuttgartem bude velmi důležitý. Utkají se dva týmy, kterým jde o udržení a tak bude na oba vyvíjen stejný tlak. Stavíme se k tomu utkání rovně a rádi bychom využili podpory našich fanoušků."

Jeho tým se po minulých neúspěších na tréninku hlavně zaměřil na vypilování přihrávek, taktické zdatnosti a zvednutí sebevědomí. Stanislawski si pochaloval hlavně přístup k tréninku od mladíka Dennise Daubeho, který shodou okolností seděl na tiskové konferenci vedle něj. "Je to velmi pozoruhodné, když někdo takto mladý přistupuje takto k tréninku. Ale neříkám to jen proto, že sedí vedle mě," usmíval se impulzivní kouč.

Ten ale ví, že úsměvem nic nezachrání. Jeho tým prožívá dost možná nejtemnější období v klubové historii. Pokud v neděli znovu prohraje a nevstřelí ani gól, bude to poprvé, kdy čtyřikrát v řadě prohrál bez toho, aniž by gólově zatížil konto soupeře. Krom toho do utkání jde po jednom z nejtvrdších direktů, který kdy inkasoval - vždyť prohra 0:5 v Norimberku byla nejhorší za posledních čtrnáct let. A ze všeho možná nejhorší je seznam zraněných, na němž se nachází Morena, Oczipka, Rothenbach, Zambrano a distancovaní Herber s Lehmannem.

Podobné starosti má na druhé straně i Bruno Labbadia. Chybět mu budou Boulahrouz, Cacau, Boka, Ziegler, Audel, Funk a distancovaný Delpierre. Jedněmi z mála pozitivních zpráv tak jsou optimistické výhledy na návraty Christiana Träsche a Stefana Celozziho na trávník. "Oba jsou pro naši hru nesmírně důležití a je jen dobře, že by se v dohledné době mohli vrátit na trávník," oznámil Labbadia před utkáním.

"Na Millerntoru bude jedinečná atmosféra. Takovým prostředím, v jakém hraje St. Pauli, se nemůže pochlubit žádný jiný tým v lize. Samozřejmě si uvědomujeme, že ten tým nehrál v posledních týdnech tak dobře. Ale hráči po vysoké prohře v Norimberku budou opět agresivní a velmi motivovaní."

"Bude to jiný tým. Ale nás to nezajímá. Jedeme vyhrát a pokračovat v nastoleném trendu," pokračoval Labbadia, jehož tým v posledních dvou utkáních neinkasoval a defenzivní činnost by měl mít usnadněnou i tentokrát, neboť St. Pauli je se sedmadvaceti góly po Frankfurtu (25) druhým nejhůře střílejícím bundesligovým týmem.
FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Kessler - Volz, Thorandt, Gunesch, Kalla - Boll, Daube - Kruse, Takyi, Bartels - Asamoah
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Celozzi, Niedermeier, Tasci, Molinaro - Träsch, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Okazaki - Pogrebňak
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.15 - 3.45 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
V rámci 26. kola Bundesligy přivítá VfL Wolfsburg ve Volkswagen Aréně rozjetý 1. FC Norimberk. Rojzetý proto, že Bavorové patří v jarní části soutěže mezi nejlepší celky a vyhrávají jeden zápas za druhým. Naposledy odneslo jejich fromu St. Pauli, které si domů odvezlo pětibrankový příděl.

Trenér Dieter Hecking si formu svého týmu velmi pochvaluje a je spokojen, že nemusí řešit sestupové starosti. S 39 body na svém kontě mají 14 bodů náskok na 16. Stuttgart a zbývá už jen devět kol do konce. Mnohem blíže jsou příčky zajišťující účast v pohárové Evropě, do které by se mohli navíc kvalifikovat na úkor svého odvěkého rivala FC Bayern Mnichov. Právě ten mohou přes víkend v tabulce dostihnout.

"Užíváme si fotbalu a neděláme si žádné starosti. Je to sice uspokujující pocit, ale zbytek soutěže nehodláme vypustit. Když udržíme naší výkonnost, můžeme sezónu dokončit v horní polovině tabulky," stanovuje si skromné cíle Dieter Hecking. Moc dobře ví, jak nadcházející zápas bude pro jeho sobotního protivníka důležitý, přesto nechce Vlkům nic ulehčit. "Tento zápas je pro ně naprosto klíčový. Musejí bodovat, což by je mohlo svazovat a čehož chceme využít."

Jeho protějšek Pierre Littbarski, kterému se od převzetí týmu po Stevu McClarenovi u kormidla klubu vůbec nedaří, má zcela jiné starosti. Vlci z posledních šesti utkání uhráli pouhé tři body a patří jim až 15. příčka, s jediným bodem náskoku na sestupovou zónu. Littbarski si myslí, že hlavní problém leží v přístupu týmu. "Nasazení bude rozhodující. Tým nechce opět prohrát a věřím, že tentokrát naše fanoušky potěšíme."

Vrátit do branky domácích by se měl po menší přestávce Diego Benaglio, který je konečně zdravotně v pořádku. Nicméně mezi tři tyče se postaví jen v případě, že budou mít kluboví lékaři stoprocentní jistotu. Útočník Patrick Helmes do zápasu nezasáhne, zato Brazilec Grafite se již vrátil do tréninkového procesu a měl by se objevit alespoň na lavičce náhradníků. Arne Friedrich je vykartován a Thomas Kahlenberg odjel na zkoušky do Blackburnu Rovers poté, co se mu angažmá u Vlků zle nevyvedlo.

Za hosty nenastoupí Pascal Bieler, Juri Judt, Mike Frantz, Albert Bunjaku ani Julian Schieber. Nad startem Ilkaye Gündogana visí otazník, protože v týdnu prodělal menší virózu a nebude tak zcela fit. Nejlepšího střelce Juliana Schiebera by měl na hrotu opět zastoupit Christian Eigler, který se minulé kolo blýskl ne hattrickem, ale hned čtyřmi góly v síti St. Pauli.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Pekarík, Kjaer, Riether, M. Schäfer - Hasebe, Polák, Cícero - Diego - Tuncay, Mbokani
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Wollscheid, Wolf, Pinola - Simons - Ekici, Gündogan, Cohen, Mak - Eigler
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.40 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Kaiserslautern - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Kaiserslautern, jenž v jarní části Bundesligy ještě nevyhrál, čeká v sobotu odpoledne další klíčový souboj o záchranu. Na Betzenberg tentokrát dorazí Freiburg.

Lautern nevstoupil do druhé poloviny soutěže vůbec dobře, nevyhrál už devět utkání v řadě a klesnul tak do sestupového pásma, kde má před posledním Mönchengladbachem náskok pouze tří bodů. Rudí ďáblové tak doufají v prolomení této série a chtějí se co nejrychleji posunout do klidnějších vod. "Freiburg je nebezpečný tým, trenér Dutt hráčům vtiskl svůj rukopis a systém. Spoléhají se na kompaktní a silný střed hřiště, přičemž útočník Cissé znamená neustálé nebezpečí pro soupeřovu bránu. Nicméně tým je odhodlaný a chce se s touto situací poprat, víme, jak důležité jsou v souboji o záchranu domácí zápasy, a tak se budeme v sobotu snažit vyhrát," řekl trenér Marco Kurz.

Domácí půjdou do zápasu v téměř kompletní sestavě, chybět bude pouze tréninkové manko dohánějící Šimůnek a nemocný Amri. Zcela fit už je po zranění kotníku i Oliver Kirch. "Už nemám žádné bolesti, jsem připraven na 100 procent, cítím, že bych mohl zvládnout odehrát celý zápas. Naším cílem je vyhrát a získat tři body, oproti utkání ve Frankfurtu potřebujeme zlepšit hlavně efektivitu v zakončení. Bez ohledu na průběh hry potřebujeme v sobotu naplno bodovat," uvedl Kirch.

Na druhé straně Freiburg je v úplně opačné pozici, svěřenci Robina Dutta dokázali na jaře navázat na mimořádně povedenou první polovinu sezóny a i nadále se drží v lepším středu tabulky s nepatrným odstupem na pohárové příčky. "Stále nejsme zcela spokojeni, poslední dvě porážky byly naprosto zbytečné, určitě jsme mohli dosáhnout lepších výsledků a přiblížit se tak hranici stanovených 40 bodů. Útočná hra také nebyla v těchto zápasech úplně podle našich představ," zhodnotil Dutt.

"Na Betzenberg se všichni těšíme, to je jeden ze stadionů, na kterém jsou cítit obrovské emoce a ty my potřebujeme. Kaiserslautern je v poslední době pod obrovským tlakem a v kombinaci s plným stadionem to tam nebudeme mít vůbec jednoduché, snad se bude hrát pěkný fotbal s příznivým koncem pro nás," zakončil hostující kouč. Tomu bude v Kaiserslauternu chybět dlouhodobě zraněná dvojice Pouplin - Williams a nově také Rosenthal, jehož trápí drobné svalové problémy. Disciplinární trest nepustí do hry rovněž Putsilu.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Abel, Rodnei, Jessen - Iličević, Tiffert, Morávek, Hloušek - Hoffer, Lakić
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdža, Toprak, Butscher, Bastians - Barth - Jendrišek, Flum, Makiadi, Abdessadki - Cissé
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayern Mnichov - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Mnichovský Bayern ztrácí na vedoucí Dortmund devět kol před koncem už takřka nedostižitelných devatenáct bodů a právem se bojí o místa zaručující evropské poháry. Jeho pozice mimochodem ohrožuje také Hamburk, proti němuž by ve vzájemném souboji rád překročil hranici tří tisíc bundesligových bodů (před utkáním jich má 2999).

Oba týmy se nacházejí ve velmi podobných situacích. Ani jeden z nich nenaplňuje potenciál a očekávání vedení, a tak je od tohoto týdne jisté, že si pro novou sezónu budou muset zajistit nové realizační týmy, neboť jak Louis van Gaal, tak i Armin Veh svá místa po skončení tohoto ročníku opustí.

Bayern má ještě alespoň teoretickou šanci na to, aby zaútočil na titul. Do cesty se mu v rámci 26. kola postaví Hamburk, který jako jediný dokázal v Allianz Areně dvakrát zvítězit. S dlouhodobou bilancí týmu ze severního Německa na německém jihu to už ale tak slavné není, ze 45 utkání tam vyhrál jen pětkrát, osmkrát remizoval a dvaatřicetkrát odjel jako poražený. Nyní má šanci statistiku alespoň trochu vylepšit, neboť Bavoři prohráli svá poslední tři soutěžní utkání a ještě musí myslet na úterní osmifinále Ligy mistrů s Interem Milán.

"Zítra bereme pouze tři body. Musí přijít peklo nebo body," prohlásil před utkáním sebevědomě krajní obránce Bayernu Philipp Lahm, jehož čeká už sté vystoupení v řadě. "Bayern patří do Ligy mistrů. Nemáme její jistotu, a proto musí každý podat jen to nejlepší."

Trenér van Gaal se s velkou pravděpodobností bude muset obejít bez Brena (trest za červenou kartu) a Ivici Oliće (po operaci kolene). Znovu bude naopak moci počítat s Bastianem Schweinsteigerem, jenž se do hry vrací po stopce za žluté karty. "Musíte si uvědomit, že publikum, které je za vámi, vždy není tím posilujícím prvkem. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom zvítězili. Pokud budeme všichni táhnout za jeden provaz, tak se to může podařit," řekl sám bronzový medailista z loňského mistrovství světa.

Ani Hamburku se v poslední době nedařilo, nicméně proti Bayernu bude mít, jako již povětšinou, speciální motivaci. Ta bude tentokrát zesílena tím, že pokud by se mu podařilo zvítězit, zakončil by tak nejhorší období FCB v Bundeslize od sezóny 1991/92, kdy taktéž prohrál tři utkání doma. Mnohem více se ale modří budou chtít soustředit na stáhnutí náskoku na poslední postupové místo do Evropské ligy, jež drží právě Bayern. "Je to naše poslední kapka naděje," prohlásil před utkáním kapitán Heiko Westermann, který se oklepal z menšího zranění kotníku.

"Ostatní týmy nám ukázaly, jak na ně. Všichni musí hrát nad své možností. Budeme muset bránit ještě více, než je obvyklé. Jinak to fungovat nebude. Bayern dá do zápasu vše, aby jej vyhrál, protože čtyři prohry v řadě by pro něj byly katastrofou. Pro nás to ale zároveň je varovným signálem," doplnil svého spoluhráče Dennis Aogo.

Armin Veh tento týden ohlásil svůj konec na lavičce a radost mu nenadělaly ani zdravotní stavy jeho svěřenců. Hrát nebude Demel (lýtko), Drobný, Štěpánek, Castelen (rehabilitace po operaci kolene), Diekmeier, Torun a Choupo-Moting. Jedinou šťastnou zprávou tak je návrat Eljera Elii, který chyběl v posledních třech utkáních.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lahm, van Buyten, Badstuber, Luiz Gustavo - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry - Goméz
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Rost - Rincón, Westermann, Kačar, Aogo - Jarolím, Zé Roberto - Ben-Hatira, Elia - Guerrero, Petrić
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.60 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Sobotní utkání ve Veltins Areně bude soubojem sousedů v tabulce, Eintracht ztrácí na svého soupeře dva body a pokuď se nechce zaplést do bojů o záchranu, tak potřebuje nutně bodovat. Bude to mít ovšem nesmírně složité, Königsblauen totiž chtějí po postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů uspět i v Bundeslize.

Schalke zažívá rozporuplnou sezónu, zatímco v Bundeslize se svěřenci Felixe Magatha trápí a nachází se až ve druhé polovině tabulky, tak v pohárech je to přesně naopak. Po postupu do finále DFB-Pokalu, kde se S04 utká na berlínském Olympiastadionu s druholigovým Duisburgem dokázali Königsblauen v týdnu přejít přes Valencii do čtvrtfinále Ligy mistrů. "Hned od začátku zápasu jsme se snažili hrát aktivně směrem dopředu, ale moc se nám to nedařilo, po inkasované brance jsme do toho už museli jít naplno a naštěstí to nakonec vyšlo," prohlásil Magath.

V Gelsenkirchenu se však tento týden řeší i daleko závažnější otázky, například možné odvolání Felixe Magatha. "Mluvil jsem s ním v posledních dnech hned několikrát a vždycky mi řekl, že je pro něho zápas s Valencií absolutní prioritou, takže teď po našem velkém vítězství by jsme se k tomu mohli vrátit a vyřešit tak některé věci, které se v poslední době nahromadili. Nejsem jeho soupeř, ale rádce a kontrolor. Proto jsem si ho pozval na pohovor, na kterém si vše vyjasníme," uvedl věci na pravou míru předseda představenstva Clemens Tönnies. "Nevidím důvod něco měnit, rozhodně chci dodržet smlouvu," dodal zkušený kouč.

"Samozřejmě nemůžeme zabránit tomu, aby se hráči více soustředili a motivovali na zápasy v Lize mistrů, ale stejné výkony po nich chceme i v lize. V sobotu musíme zvítězit a ještě víc se tak vzdálit od pásma sestupu. Ve Stuttgartu jsme hráli dobře, ale bohužel jsme dostali rychlou červenou kartu, což průběh zápasu zásadně ovlivnilo," přiznává domácí lodivod. Ten se bude muset obejít bez zraněné čtveřice ve složení Hoogland, Pander, Kenia a Moritz, kvůli disciplinárnímu trestu navíc nemůže nastoupit opora zadních řad Höwedes.

Po výborné podzimní části si ve Frankfurtu jistě nikdo nepředstavoval, že jejich oblíbenci budou ještě nakonec bojovat o záchranu. Zimní přestávka jakoby tým Michaela Skibbeho změnila k nepoznání, nejenže přestal vyhrávat, ale co je horší tak přestal střílet branky, zasekl si i po podzimu nejlepší bundesligový střelec Theofanis Gekas, který sám vsítil více než polovinu branek svého týmu.

Eintracht i přesto přezevšechno rozhodně nejede do Gelsenkirchenu s poraženeckou náladou a chce bodovat. "Vzájemná bilance je proti nám, formu máme špatnou, pojedeme na Schalke s respektem, ale stále budeme mít vztyčenou hlavu. Musíme důsledně bránit, hlídat si hlavně jejich velice silnou pravou stranu a rychlé protiútoky. Budeme pod velkým tlakem ze všech stran, ale musíme se s tím vyrovnat, v současné chvíli by pro nás měl každý bod doslova cenu zlata," řekl Skibbe. Hosté nastoupí do zápasu bez zraněných Nikolova, Chrise, Ochse, Bajramoviće a Köhlera, disciplinární trest nepustí do hry Franze.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Neuer - Uchida, Papadopoulos, Metzelder, Escudero - Kluge, Annan - Farfán, Jurado - Raúl, Huntelaar
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Fährmann - S. Jung, Vasoski, Russ, Tzavellas - Schwegler, Rode - Caio, Meier, Halil Altintop - Gekas
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.70 - 4.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Ve stínu utkání v Allianz Areně se v sobotu odpoledne odehraje zápas v Sinsheimu, domácí celek zde přivítá vedoucí Borussii Dortmund a pokusí se navázat na bodový zisk z posledního vzájemného střetnutí.

Hoffenheim se nachází v klidném středu tabulky, daleko od sestupového pásma, na druhou stranu ale už také ztratil možnost na účast v evropských pohárech. V sobotu se budou svěřenci Marca Pezzaiuoliho snažit napravit nezdary z posledních zápasů. "Dortmund je hodně silný soupeř. Vlastně nemáme co ztratit, ale to musíme předvést mnohem lepší výkon než v Mönchengladbachu," řekl Matthias Jaissle. "Musíme navázat na výkony z úvodu jarní části a zapomenout na poslední nevydařené zápasy," doplnil trenér Pezzaiuoli.

"Borussia je před utkáním jednoznačným favoritem, přijede k nám s velkým sebevědomím. V sobotu budeme muset předvést kvalitní práci směrem dozadu a zároveň nebýt pasivní v ofenzivě. Doufám, že ukážeme odhodlaný týmový výkon a odejdeme ze zápasu se vztyčenou hlavou," zakončil domácí kormidelník. Ten se bude muset obejít bez zraněné čtveřice Gulde, Ibertsberger, Weis a Obasi. Kvůli disciplinárnímu trestu navíc nemůže nastoupit Mlapa.

Co se týče Dortmundu, tak ten bude chtít navázat na úspěšné jarní výsledky a prodloužit sérii bez porážky už na devět utkání. "Hoffenheim je hodně silný, poslední čtyři zápasy mu sice nevyšly, ale to nebude hrát v sobotu žádnou roli, naopak je to může ještě více namotivovat. Musíme být bdělí a velmi soustředění. Když zopakujeme výkony, jaké jsme předváděli v předchozích zápasech, tak máme velkou šanci na bodový zisk," prohlásil kouč Jürgen Klopp.

BVB pojede do Sinsheimu bez zraněných Kagawy, Zidana a Kringeho, Owomoyela se po dlouhodobém zranění rozehrává v rezervním týmu. Nejistý je navíc start dvou opor, Hummelse s Barriosem, o jejichž startu se nejspíš rozhodne až těsně před zápasem. "To, jestli v sobotu nastoupím, odhaduji tak na padesát procent, v každodenním životě už žádné problémy nepociťuji, ale v zápase jsou určité specifické pohyby, kde ten skříplý nerv ještě cítím, a tak raději nechci nic uspěchat, taková zranění potřebují hlavně čas," objasnil svůj zdravotní stav Mats Hummels. "Lucas má problémy s lýtkovým svalem, ale doufáme že se stihne dát včas dopořádku," dodal Klopp.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Braafheid - Rudy, Alaba - Vukčević, Sigurdsson - Ibišević, Babel
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Felipe Santana, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Blaszczykowski, M. Götze, Großkreutz - Barrios
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.33 - 3.60 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Podvečerní střetnutí dvou tradičních bundesligových celků vyznávajících převážně zelenou barvu bude nést silný nádech bojů o záchranu. Domácí Werder minule zlomil sérii bez vítězství a dostal se ze sestupových vod, v nichž ovšem nadále vězí Mönchengladbach, ten ale v poslední době vykazuje značné zlepšení.

Brémští si již na jaře prožili řadu výrazně nepodařených zápasů, mezi nimiž zřejmě dominuje čtyřgólový debakl v derby na hřišti HSV, před dvěma týdny ale Werder doma vybojoval remízu ve zdánlivě ztraceném zápase proti silnému Leverkusenu a nabyté sebevědomí si přenesl i v minulém kole do Freiburgu, kde zvítězil 3:1 a poposkočil díky tomu na čtrnáctou příčku.

"V naší hře bylo znovu vidět přesvědčení o vlastních kvalitách, byli jsme na tom mnohem lépe než v předchozích týdnech. Doufám, že se tato tendence bude potvrzovat i nadále," prohlásil Thomas Schaaf, který však před Gladbachem varuje. "Problémy můžeme mít s tímto typem soupeřů, kteří nehrají úplně ofenzivně," dodává zkušený brémský kouč, kterému budou nadále chybět Naldo, Boenisch, Jensen a Vander, naopak Hunt by mohl být i přes menší zdravotní potíže alespoň připraven na lavičce.

V o něco prekérnější situaci vězí Gladbach, který již před třemi koly sáhl ke změně trenéra a tento krok se mu zatím vyplácí. Švýcarský odborník Lucien Favre dokázal ve dvou zápasech před vlastním publikem porazit jak Schalke, tak Hoffenheim, zatímco v předchozích jedenácti zápasech v Borussia-Parku nedokázal porýnský tým pod vedením Michaela Frontzecka své fanoušky plnohodnotně potěšit ani jednou jedinkrát.

Radost Favremu a spol. kalí akorát prohra z Wolfsburgu, jinak ale Hříbata momentálně ztrácejí na barážovou příčku už jen tři body a znovu cítí šanci. "Po každém kole se naše šance nově analyzují, v zimě jsme už byli pro mnohé jasnými sestupujícími. Faktem zůstává, že jsme z osmi jarních zápasů vytěžili dvanáct bodů, což není špatné," pronesl sportovní ředitel Max Eberl. Jeho Borussia by po dvaceti zápasech ráda konečně zvítězila na neoblíbeném Weserstadionu, pomoci jí v tom však nemohou zranění de Camargo, Jaurés a ter Stegen.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Fritz, Mertesacker, Prödl, Silvestre - Frings - Bargfrede, Wesley - Marin - Pizarro, Wagner
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
Bailly - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Marx, M. Fink, Arango, Neustädter - Reus, Idrissou
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 4.10 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - Hannover 96  (pátek 20:30)
Šestadvacáté bundesligové kolo otevřou dva týmy, které doposud patří k těm nejlepším v jarní části sezóny. Hannoveru se k tomu dařilo i na podzim, a tak momentálně může pomýšlet na poháry, zatímco 1. FC Köln by se rád co nejdříve vzdálil sestupovým příčkám.

V malebném porýnském městě se momentálně přesvědčují, že nové koště dobře mete. Od odchodu neoblíbeného chorvatského kouče Solda a nástupu domácího odborníka Franka Schaefera jde 1. FC očividně nahoru a na jaře se již vyhrabalo z akutního sestupového ohrožení až na pěknou jedenáctou pozici. Příčky znamenající pád do nižší soutěže však ještě nejsou dostatečně vzdáleny, pětibodový náskok může být teoreticky pryč během dvou kol.

O něčem podobném ale Kozlové v tuto chvíli jistě nepřemýšlejí. "Stojíme před dalším velkým úkolem na RheinEnergieStadionu, kde budeme dělat vše pro to, abychom rozhodli utkání v náš prospěch a přiblížili se našemu cíli. Chceme navázat na to, co jsme předváděli v minulých týdnech," uvedl Frank Schaefer, jehož tým naposledy neuspěl v Dortmundu, předtím ale doma zdolal Freiburg, Mainz, Bayern i Brémy.

Na druhé straně stojí Hannover, který se jen tak tak zachraňoval před rokem, jenže letos všem vyráží dech. Týmové výkony spojené s taktickou připraveností a vyzrálostí jsou hlavní komponenty, kterými Dolnosasové dosahují skvělých výsledků a ty jim momentálně vynášejí senzační třetí místo. O něj je měl připravit v minulém kole mistrovský Bayern, ten ale z AWD-Areny odjel s třemi inkasovanými góly a obrovskou krizí na svých bedrech.

Šestadevadesátky tak momentálně mají na dosah předkolo Ligy mistrů, do konce je ale ještě spousta zápasů. "Samozřejmě jsme zralí pro Evropu," říká sebevědomě trenér Mirko Slomka, jehož tým má momentálně za cíl překročit padesátibodovou hranici a vytvořit tak klubový rekord. "Podařilo se nám v tréninku udržet vysokou koncentraci. Nic lehkého nás ale nečeká, Köln se hlavně doma neskutečně zlepšil," dodává spokojeně.

Slomkovi již je k dispozici uzdravený Ya Konan, nejlepší střelec Hannoveru v letošní sezóně však zatím zůstane zřejmě jen na lavičce. Kompletně mimo hru jsou tak pouze Andreasen a Avevor. To na druhé straně se Schaeferovi zotavil z menšího zranění lýtka Podolski, jinak jsou ale na marodce Geromel, McKenna, Schorch, Matuschyk a Chihi, k tomu ještě chybí kvůli deseti žlutým kartám Lanig.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Mohamad, Pezzoni, Eichner - Jajalo, Petit - Peszko, Podolski, Clemens - Novaković
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto - Stindl, Rausch - Schlaudraff, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.40 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund25194253:1461
2.Bayer Leverkusen25147453:3449
3.Hannover 9625152837:3247
4.1. FSV Mainz 05251411041:3243
5.Bayern Mnichov25126751:3342
6.1. FC Norimberk25116839:3239
7.Hamburger SV251141037:3637
8.SC Freiburg251141032:3437
9.TSG Hoffenheim2589841:3733
10.Schalke 0425861129:3030
11.1. FC Köln25851231:4329
12.Eintracht Frankfurt25841324:3428
13.FC St. Pauli25841327:4328
14.Werder Brémy25771133:5128
15.VfL Wolfsburg25681129:3726
16.VfB Stuttgart25741443:4725
17.1. FC Kaiserslautern25671233:4225
18.Borussia Mönchengladbach25641537:5922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (102)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tohle by mohl být zajímavý duel - očekávám ale podobný výsledek Kölnu jako s BvB, akorát budou mít asi více ze hry

Reagovat
stas87

1:0 lukas podla mna bude mat hannover problem s motivaciou a koln je doma silny a doma neprohrava

Reagovat
smazaný uživatel

Podolski Nevím proč ale já ho hrozně nemám rád

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.ksta.de/ks/images/mdsBild/1270763955663l.jpg jsem čekal, že ho budeš mít radši

Reagovat
smazaný uživatel

jo, to znám ale mně nesedí tou svou náturou, prostě vypadá jak jeden z hitlerjungen, je mi nesympatickej. Kdyby měl na sobě Klaus triko A.C.A.B. tak mi taky furt nebude sympatickej

Reagovat
stas87

dufam ze to dneska pezsko roztoci na kridle

Reagovat
slovaňáák

Pěkně umístěnej přímáček. Zatím ale H96 určitou převahu má, Kozlové budou to budou mít těžký udržet, pokud nepřidají ještě branku..

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Arne

Reagovat
stas87

inak dneska werder zabrat!ale bude mi lito gladbachu radsej pad eintrachtu nez borussie

Reagovat
smazaný uživatel

naopak Gladbach nemusím, Frankfurt je fajn a má super fans

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt je fajn? To jsi teda překvapil. Taková banda namistrovaných debilků.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo? Tolik je zas neznám. Ale osobně je mám raději než Gladbach

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozřejmě je to věc vkusu a neexistuje na to žádný metr, ale myslím si, že kdybys pustil zápasy Frankfurtu, Gladbachu a Sunderlandu, tak ti většina řekne, že nejsympatičtější je Sunderland, pak Gladbach a Frankfurt hraje jako parta ovádů.

Reagovat
jv

Gladbach je jednoznačně sympatičtější než Eintracht, pro mě teda jednoznačně.

Reagovat
Arne

Já je nemám rád, jen ti fanoušci jsou úžasní.

Reagovat
smazaný uživatel

ochs, russ, scwegler, gekas inak to je vazne bieda, naj by bol pad frankfurtu,freiburgu a st.pauli

Reagovat
Arne

Ochse s Russem mám rád, stejně jako Alexe Meiera, plus je tam Ralf, ale zbytek mě teda buď neoslovuje nebo vyloženě vadí... Ať spadne kdokoliv, tak tomu třetímu celku budu v baráži proti druholigistovi (pokud jím samozřejmě nebudeme my) přát.

Reagovat
jv

Alex Meier, škoda že šel tak dolů.

Reagovat
herbage

Dříve hráli pěknej fotbal, celkem jsme jim přál, ale pod Skibbem je to už spíš jen taková holomajzna. Sestup by mi nevadil

Reagovat
stas87

myslim po sportovnej stranke fans maju jedny z naj v nemecku

Reagovat
Kongo

Keiser,Norimberk

Reagovat
smazaný uživatel

Bayeeeeeeeern!!!!!!!! Chlapci jedem!!!!!!Bayeeeeeern!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

dneska už by konečně mohli vyhodit trenéra Frankfurtu.

Reagovat
smazaný uživatel

do prdele ma nastvali na Eurosporte2 davaju Hoffe-BVB

Reagovat
jv

Bayern ti potom dávají v hodinovým sestřihu.

Reagovat
slovaňáák

Roman skvěle. Ještě, že ta hlavička nebyla líp umístěná...

Reagovat
jv

Ale stejně ten reflex byl úžasnej, i když měl teda velký štěstí, protože Ibišević se ho mohl ptát kam to chce...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevite, proc maji vsichni hraci Bayernu na rukou cerne pasky? Nekdo jim zemrel? Nebo to je vyjadreni soustrasti Van Gaalovi?

Reagovat
smazaný uživatel

A maji je i hraci Hamburku...

Reagovat
smazaný uživatel

A maji je i hraci Hamburku...

Reagovat
smazaný uživatel

Ti to mají kvůli Vehovi...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Reagovat
Alessandro24

Japonsko

Reagovat
smazaný uživatel

Diky, to me nenapadlo....

Reagovat
Alessandro24

není zač

Reagovat
smazaný uživatel

No ale koukam, ze jsou solidarni jen v Mnichove (Bayern a Hamburk), v ostatnich zapasech je nikdo nema...

Reagovat
Alessandro24

včera ich mali aj v zápase Brescia - Inter a komentátor vravel že kvôli tomu tak si myslím že aj v Mníchove preto..

Reagovat
smazaný uživatel

Jendrišek od fans zatím dostává pěknou sodovku.

Reagovat
jv

Hm a Freiburg už vede, to je špatný.

Reagovat
smazaný uživatel

bučia?

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno možné...

Reagovat
smazaný uživatel

První šance Schalke už ve 33. minutě, gratuluju

Reagovat
jv

Hm, asi je tam fakt problém s tou mativací jak tvrdil Magath, protože jinak si to nedovedu vysvětlit.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi. Hra je naprosto příšerná, první půlhodinu se na to nedalo koukat. Teď před koncem tlačíme, ale Eintracht hraje šílený beton

Reagovat
jv

Jj, Magath to právě říkal, že na rozdíl od LM se na BL nedokážou hráči dostatečně namotivovat, ale tak to je potom chybai na jeho straně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak zatím nevypadá, že by s tím chtěl něco dělat. Ať dají těm hráčům pokuty nebo něco, protože takhle to není možné

Reagovat
jv

Ten Lewa je neuvěřitelnej spalovač, z malýho vápna nedokáže placírkou ani trefit bránu, to je vážně k zamyšlení.

Reagovat
smazaný uživatel

No oni ted spaluji i v BAyernu :-). Opravdu neskutecne...

Reagovat
smazaný uživatel

No hura, konecne to Robben protrhl... zaslouzili si to.

Reagovat
smazaný uživatel

jj bylo na čase, tři tyčky a k tomu Goméz super šance

Reagovat
slovaňáák

Sice to měl těžký, ale z toho musí minimálně trefit aspoň bránu..

Reagovat
smazaný uživatel

A teď nás rozhodčí okradl o 100% šanci...

Reagovat
smazaný uživatel

Taková hrubka Fährmanna Teď za žlutou může být rád

Reagovat
smazaný uživatel

Jurado s přehledem, aspoňže tak

Reagovat
slovaňáák

Sven dolů

Reagovat
slovaňáák

Hoffe spíš brání, ale není to žádnej beton, je vidět, že se na nás dobře připravili. Naopak my musíme zlepšit kombinaci a zklidnit hru, hlavně chybí finální přihrávka, Lucas v podstatě nedostal míč a když už se dostaneme do slibný pozice, tak se hráči snaží najít ještě líp postavenýho hráče, kterej je obsazenej, než abychom zakončili. Největší šance byla rugbyová střela Lewy z malýho vápna. A když už jsme u toho, tak Lewu vystřídat, naprosto neviditelnej, neudělal skoro nic. Větší tragéd první půle je Piszczek, ze čtyř centrů do vápna nedal ani jeden (!!), buď to kopne úplně do háje, nebo naopak skoro jako kdyby to neukopl, pak zas nastřelí soupeřova hráče. Dozadu taky nic, naprosto nulovej, většinu za něj musel hasit Neven, Nuri nebo Sven, kterej odvedl směrem dozadu dobrou práci, opět povedenej výkon, zranění by nemělo bejt vážný.. Můžeme být rádi, že Roman vychytal Ibiševiće, ten měl nevětší šanci první půle, do tý druhý musíme přidat, pokud chceme tři body, náznaky tam jsou ale bude to dřina...

Reagovat
smazaný uživatel

Teď teda Fährmann skvěle

Reagovat
slovaňáák

Nuri co to bylo? Ibišević další velká šance, ale Roman zase parádně vychytal.

Reagovat
smazaný uživatel

Co teď Raúl rozdává Lepší než leckterý špílmachr

Reagovat
smazaný uživatel

Schmelzer je dneska výborný, lítá tam jak fretka

Reagovat
slovaňáák

To ale v téměř každém zápase.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska ale přímo září, vše mu jde a náběhy má vynikající

Reagovat
jv

Ta jeho střela.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak Fährmann si tu chybu odčinil už aspoň 2x

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, z ničeho nic

Reagovat
slovaňáák

ANOO Kuba místo Lewy, konečně. V druhý půli předvedl jednu velmi dobrou přihrávku, to se musí nechat... Příště chci vidět trojici Kevin - Mario - Kuba a Lewu na lavičce.

Reagovat
slovaňáák

Tyvoe Ibiševićovi se to do třetice povedlo.. Teď nás čeká hodně práce teda..

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska to Papa fakt nezvládá.

Reagovat
Tomanatura

Robbéry show.

Reagovat
slovaňáák

Zidane vyrovnej

Reagovat
slovaňáák

Piszczekův první povedenej centr v 80. minutě, bravo.

Reagovat
smazaný uživatel

Charisteas nás spasí

Reagovat
smazaný uživatel

No fakt

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Kua, já debil to tak, jak to bylo, pochopil až teď...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak myslíš?

Reagovat
Arne

No, já jsem si přečetl to nahoře a samo o sobě, že právě Charisteas rozhodl, mi přišlo vtipný... Až teď jsem si všiml tohohle "No fakt " a pochopil, v čem je ta hlavní pointa.

Reagovat
jv

Hm, tak jsem na tom podobně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo já to dopsal a sekundu potom se trefil. To mi udělal naschvál

Reagovat
Arne

Ještě si stěžuj. Při překladu reportu z Kickeru jsem četl, že to dal dost zkušeně, skoro ho tam vychvalovali.

Reagovat
smazaný uživatel

No po tom co na Fährmannovi vyhořeli postupně Farfán, Uchida a Garvanovič (ten snad 2x a jednou proti volné bráně) tak jsem byl samozřejmě rád, že to tam tak zkušeně poslal, ale trochu jsem se cítil ukřivděně, že jsem se mu sotva vysmál a on nepočkal aspoňn pár minut

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Magath knows, vážně.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
jv

Reagovat
herbage

Reagovat
smazaný uživatel

Robben

Reagovat
slovaňáák

To byla nádherná rána.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm, koukam, ze Robben ten hatrick odnesl nejakymi pohmozdenymi prsty... Snad to nebude vazne.

Reagovat
slovaňáák

Gratulace TSG, zasloužená výhra.

Reagovat
slovaňáák

A Lautern výhra aspoň, super

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

pome dneska

Reagovat
smazaný uživatel

Tak naděje ještě žije, dnes si tipnu výhru Werkself 2:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Starosti trénera anglického futbalového klubu FC Arsenal Arséna Wengera na brankárskom poste by mohol vyriešiť veterán Jens Lehmann. Informuje o tom britské periodikum The Daily Mail.

Štyridsaťjedenročný Nemec si dres „The Gunners“ obliekal v rokoch 2003 - 2008, následne odišiel do VfB Stuttgart a v lete 2010 ukončil kariéru. Ako je ale známe, jediným zdravým gólmanom Londýnčanov je momentálne Manuel Almunia, keďže náhradníci Lukasz Fabiaňski a Wojciech Szczesny, ako aj Vito Mannone hosťujúci v Hull City sú zranení. Táto situácia by mohla skúseného Lehmanna presvedčiť k návratu medzi tri žrde, Arsenal totiž bojuje o domáci ligový titul.

Reagovat
smazaný uživatel

řekl Lehmann, předpokládám

Reagovat
Arne

100. pro zítřejší tři body u trojlístků.

Reagovat
jv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele