De Zerbiho symfonie v Divadle snů: 5. kolo Premier League v kostce

20.09.2023, 20:45
Názory a komentáře
Oslavující Simon Adingra a Danny Welbeck (© AFP)

Po famózním výkonu proti Newcastlu (3:0) udělal trenér Brightonu Roberto De Zerbi před šlágrem na Old Trafford šest změn v základní sestavě. Výsledek? Loupež v posvátném chrámu Manchesteru United prostřednictvím vítězství 3:1. Seagulls i v letošní sezoně létají na křídlech euforie a na čtvrteční historickou premiéru v evropských pohárech se naladili s lehkostí sobě vlastní.

Je ovšem nutné připomenout, že úvodních dvacet minut jednoznačně patřilo Red Devils. Klub z přístavního města ale tlak soupeře ustál, po nádherné kombinační akci udeřil domácím odchovancem Dannym Welbeckem a otěže už nepustil. United si připsali třetí porážku v ligové sezoně, což se jim v prvních pěti kolech "podařilo" naposledy v ročníku 1989/90.

"Až na krátkou úvodní pasáž jsme odehráli skvělé utkání, zasloužili jsme si vyhrát a mohli jsme vstřelit i více branek," chválil své svěřence De Zerbi. "Mám opravdu velké štěstí, že můžu vést tento tým. Užívám si jak koučování, tak sledování hráčů na trávníku během zápasů. Cítím hrdost, že jsem jejich trenérem," pokračoval rodák z Brescie.

Ve čtvrtečním prvním kole skupinové fáze Evropské ligy si rozjetí Seagulls střihnou duel s řeckým AEK Atény. "Bude to historický den pro celý Brighton - speciální pro fanoušky, majitele, management. Chceme hrát dobře a vytvořit perfektní vzpomínku na ten den," dodal De Zerbi.

Před celkem z města na jižním pobřeží Anglie se v tabulce nic nezměnilo. Elitní kvarteto totiž ustálo roli favoritů a připsalo si další vítězství. Manchester City ukončil neporazitelnost šestého West Hamu (3:1), Arsenal zastavil svou pětizápasovou mizérii v Goodison Parku (1:0), Liverpool otočil polední předehrávku ve Wolverhamptonu (3:1) a Tottenham infarktové střetnutí se Sheffieldem United (2:1).

Ještě v sedmé minutě nastaveného času Spurs senzačně prohrávali 0:1, ale poté se do hlavní role obsadil střídající Richarlison. Brazilský útočník, který se během kvalifikačního utkání proti Bolívii rozplakal na střídačce a následně přiznal psychické problémy z posledních měsíců, nejprve vyrovnal a krátce nato připravil rozhodující gól pro Dejana Kulusevského.

"Byl jsem pravděpodobně šťastnější než on. A rozhodně jsem nebyl sám. Stojíme za ním jako tým. Prožil si těžké chvíle a všichni jsme doufali, že tento zápas může otočit list a pomoct Richieho sebevědomí," prohlásil kapitán severolondýnského mužstva Son Hung-min. "Když přišel na trávník, změnil celý zápas. Stalo se něco, v co jsme všichni doufali," dodal jednatřicetiletý forvard.

Podobně dechberoucí obrat se v samotném závěru podařil i sedmé Aston Ville ve vyrovnaném klání s Crystalem Palace (3:1), Fulham doma udolal poslední Luton 1:0 a v pondělní dohrávce získalo první bod mezi elitou předposlední Burnley, jež remizovalo 1:1 v Nottinghamu. Hostující sektor naopak opět nepotěšila Chelsea, která podruhé v řadě neskórovala, v Bournemouthu se s Cherries rozešla bez branek a klesla na 14. místo v tabulce.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Rodri (Manchester City) - 9.00 / 4 klíčové přihrávky, 130 doteků s míčem, 97procentní úspěšnost přihrávek (113/116).

2. Alphonse Areola (West Ham) - 8.70 / 10 zákroků (8 po střelách uvnitř pokutového území), 93procentní úspěšnost přihrávek (13/14).

3. Richarlison (Tottenham) - 8.60 / gól, asistence, 10 doteků s míčem.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Bernardo Silva (Manchester City) - 13 bodů.

2. Leandro Trossard (Arsenal), Andy Robertson (Liverpool) - oba 11 bodů.

3. Neto (Bournemouth), Robert Sánchez (Chelsea), Mohamed Salah (Liverpool), Gustavo Hamer (Sheffield United), Douglas Luiz (Aston Villa), Pascal Groß (Brighton), Callum Hudson-Odoi (Nottingham) - všichni 10 bodů.

Sestava 5. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Neto (Bournemouth) - Ve statistice xGOT (expected goals on target) svítila po závěrečném hvizdu cifra 1,99. Přesto si zkušený Brazilec připsal nulu a prohloubil střeleckou mizérii Chelsea. Nutno podotknout, že mu při brilantním přímém kopu Sterlinga pomohla kupa štěstí, ale míč brankovou čáru po odrazu od tyče zkrátka a dobře nepřešel. Když v závěru reflexivně lapil i velkou šanci střídajícího Palmera, remíza 0:0 byla na světě.

Pravý obránce: Kieran Trippier (Newcastle) - Po "vražedném" losu v úvodu ročníku se Magpies vrátili na vítěznou vlnu s čistým kontem v zádech. K zastavení neporazitelnosti Brentfordu výrazně přispěl rodák z Bury, který z pravého křídla 12krát nebezpečně nacentroval, vytvářel šance pro spoluhráče a zároveň ukázal odolnost v soubojích. Ve Fantasy Premier League inkasoval dva bonusové body a opět se zde přihlásil o slovo.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - O nulu v kolonce inkasovaných gólů se zasadil také odchovanec Bondy FC, jenž exceloval v utkání proti Evertonu. S lehkostí sobě vlastní dominoval v soubojích s urostlým Betem a konstruktivní rozehrávkou pomáhal zakládat ofenzivní akce Gunners. Opomenout nelze ani více než 91procentní úspěšnost přihrávek. Loňští vicemistři i proto ukončili trápení v Goodison Parku, kde nedokázali vyhrát od roku 2017.

Stoper: Tim Ream (Fulham) - Vysoce nadprůměrný defenzivní výkon podal i pětatřicetiletý stoper Cottagers, který podobně jako Saliba exceloval v rozehrávce. Během duelu s Lutonem našel spoluhráče 140krát ze 148 pokusů, což znamenalo 95procentní úspěšnost. Když připočteme fakt, že ho žádný z útočníků soupeře neobelstil a že výborně četl hru, je premiérová nominace v sestavě kola naprosto zasloužená.

Levý obránce: Tariq Lamptey (Brighton) - Jak už bylo zmíněno, trenér Seagulls De Zerbi výrazně protočil na Old Trafford základní sestavu. Rychlonohý bek dostal šanci poprvé v sezoně a tradiční oporu Estupiñána zastoupil s grácií. Na nezvyklé pozici těžil z vynikajícího fyzického fondu, neúnavně "piloval lajnu" a odměnou mu byly dvě asistence. V 53. minutě za jeho nabídku gólově poděkoval Groß a v 71. minutě i střídající Pedro.

Střední záložník: Pascal Groß (Brighton) - Pouze Salah a Gerrard vstřelili na Old Trafford více ligových branek (5) než univerzál Seagulls (4), jenž svůj apetit opět ukázal v plné kráse. Dvaatřicetiletý rodák z Mannheimu si v reprezentační pauze odbyl debut za německý národní tým a pohodu po vítězném šlágru s Francií (2:1) potvrdil i proti Manchesteru United, když si pohrál s mistrem světa Martínezem a chladnokrevně překonal Onanu.

Střední záložník: Rodri (Manchester City) - Nejlepší hráč Premier League v úvodu ročníku? Dle mého soudu středopolař Citizens, který by mohl vyučovat na "Univerzitě fotbalu" předmět "Práce s míčem". Jako už tradičně s ním měl nejvíce doteků (130), víceméně nezkazil přihrávku (113/116), přestože sem tam riskoval a vytvořil dvě stoprocentní šance pro spoluhráče. O radost z gólu ho připravil tygřím skokem skvěle chytající Areola.

Střední záložník: Douglas Luiz (Aston Villa) - Odchovance Vasco da Gama naopak o radost z gólu strážce svatyně soupeře, konkrétně Johnstone z Crystalu Palace, nepřipravil. V osmé minutě nastaveného času totiž bezpečně proměnil pokutový kop a rozhodl o vydřené výhře Villans. Ve středu pole byl navíc jako zeď, uspěl v 10 osobních soubojích a s jihoamerickou lehkostí elegantně režíroval hru birminghamského klubu.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Jen fenomenální snajpr Haaland (8) se v letošní sezoně PL podílel na více trefách než egyptský "faraon" (6), který odolal lukrativnímu saudskoarabskému vábení. Po matné první půli zařadili Reds ve Wolverhamptonu vyšší rychlost a její hybnou silou byl právě Salah. Nejprve nezištně asistoval Gakpovi, poté kapitánovi Robertsonovi a o třetí finální pas ho připravili až statistici soutěže, neboť Elliotův přesný zásah označili za vlastní.

Střední útočník: Richarlison (Tottenham) - Je nejlepší kanonýr brazilské reprezentace na světovém šampionátu v Kataru po vleklých psychických problémech zpět ve sportovní formě? Odpověď pravděpodobně dostaneme až za pár týdnů, ale v sobotním thrilleru se Sheffieldem naznačil, že instinkt "zabijáka" ve vápně stále má. Během 11 minut na trávníku stihl vyrovnat, připravit rozhodující branku Kulusevskému a dostat vyprodaný stadion do varu.

Levý útočník: Jeremy Doku (Manchester City) - Legendární Henry se v souvislosti se stěhováním rodáka z Antverp do Manchesteru nechal slyšet, že v soubojích jeden na jednoho nemá Belgičan konkurenci. Po zápase na londýnském olympijském stadionu si na jeho slova možná nejeden fanoušek vzpomněl, protože Doku opravdu ukázal enormní potenciál. Kromě premiérového gólu v dresu Citizens točil obránce Hammers jako na kolotoči.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
5
5
0
0
14 : 3
15
2
Tottenham Hotspur
5
4
1
0
13 : 5
13
3
Liverpool FC
5
4
1
0
12 : 4
13
4
Arsenal FC
5
4
1
0
9 : 4
13
5
Brighton & Hove Albion
5
4
0
1
15 : 7
12
6
West Ham United
5
3
1
1
10 : 7
10
7
Aston Villa
5
3
0
2
11 : 10
9
8
Nottingham Forest
5
2
1
2
7 : 7
7
9
Crystal Palace
5
2
1
2
6 : 7
7
10
Fulham FC
5
2
1
2
5 : 10
7
11
Brentford FC
5
1
3
1
8 : 6
6
12
Newcastle United
5
2
0
3
8 : 7
6
13
Manchester United
5
2
0
3
6 : 10
6
14
Chelsea FC
5
1
2
2
5 : 5
5
15
AFC Bournemouth
5
0
3
2
4 : 8
3
16
Wolverhampton Wanderers
5
1
0
4
5 : 11
3
17
Sheffield United
5
0
1
4
5 : 9
1
18
Everton FC
5
0
1
4
2 : 9
1
19
Burnley FC
4
0
1
3
4 : 12
1
20
Luton Town
4
0
0
4
2 : 10
0

Autor: Jakub Vaněk

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Fantasy Boost: Kapitán Palmer zničil konkurenci, hitem DGW je Eze
20.04., 12:20
Fantasy Boost: Bandwagoner kraloval i bez přestupu, další DGW jsou za rohem
13.04., 10:14
Fantasy Boost: Zástupce kapitána dostal Micáka na vrchol, pod radarem je Isak
06.04., 08:27
Fantasy Boost: Free Hit zahrál nejlépe Rabovský, cílem FPL stratégů je Salah
29.03., 18:00
Fantasy Boost: Sázka na Sona vyšla Borovicovi perfektně, je Free Hit nutností?
16.03., 08:55
Fantasy Boost: Vytrhlík pokořil stovku, Solanke před DGW netrénoval naplno
08.03., 17:20
Fantasy Boost: Double gameweek je za rohem! Nastal čas použít žolíka?
16.02., 19:23
Fantasy Boost: Double gameweek Citizens a Reds se blíží, Wagner trefil "jackpot"
09.02., 12:25
Fantasy Boost: Jankovský v minilize dominoval, nastal čas koupit zpět Haalanda?
03.02., 08:50
Fantasy Boost: Haaland už bude v nominaci Citizens, o "céčko" se hlásí De Bruyne
30.01., 18:17
Fantasy Boost: AFCON zamíchá kartami, v kurzu je Palmer a Foden
12.01., 17:44
Fantasy Boost: Pedro s Garnachem vedli OFK, De Bruyne je blízko návratu
30.12.2023, 09:58
Fantasy Boost: Fousek ukázal sílu, stojí TAA za 8,3 milionu?
26.12.2023, 10:58
Fantasy Boost: Společenstvo prstenu táhl Kudus, o slovo se hlásí Palmer
21.12.2023, 15:25
Fantasy Boost: Pražáka podržel zástupce Salah, Solanke za Haalanda?
15.12.2023, 19:11
Fantasy Boost: Náhradník Kudus rozjásal Šestáka, skolí Gordon dalšího giganta?
01.12.2023, 21:36
Fantasy Boost: Řehák nasadil k trháku, v laufu je opomíjený Silva
24.11.2023, 17:29
Fantasy Boost: Hvězda pumpoval v nastavení, rozstřílí se Højlund i v Premier League?
11.11.2023, 09:14
Doku nade všemi a blázinec v Londýně: 11. kolo Premier League v kostce
08.11.2023, 17:56
Fantasy Boost: Ďuriše rozjásal kapitán Haaland, o slovo se opět hlásí Mbeumo
03.11.2023, 16:07
Nketiah a Haaland v záři reflektorů: 10. kolo Premier League v kostce
01.11.2023, 18:24
Fantasy Boost: Klapzubovka řádila i bez Haalanda. Na koho vsadit v 10. kole?
26.10.2023, 17:14
Rekordman Postecoglou a filuta Mudryk: 9. kolo Premier League v kostce
25.10.2023, 20:44
Fantasy Boost: Nastal čas prodat Haalanda?
19.10.2023, 19:19
Nešťastník Aké a spasitel McTominay: 8. kolo Premier League v kostce
11.10.2023, 20:23
Fantasy Boost: Kapitán Watkins zajistil Matějíčkovi vítězství, v kurzu je Son
06.10.2023, 17:12
Watkins, "the Korean guy" a (ne)VAR: 7. kolo Premier League v kostce
03.10.2023, 17:59
Fantasy Boost: Misfits se blýskli ziskem 109 bodů, bude Morris "differentialem"?
28.09.2023, 12:11
Zostuzený Sheffield a tragikomická Chelsea: 6. kolo Premier League v kostce
26.09.2023, 18:51
Fantasy Boost: Bernardo se Salahem potěšili YagoLFC, zlomí Álvarez sérii zklamání?
22.09.2023, 20:03
Fantasy Boost: Ralispool pokořil magickou stovku, budou Spurs opět nadělovat?
16.09.2023, 09:00
Ferguson, Haaland a Son Hung-min nade všemi: 4. kolo Premier League v kostce
05.09.2023, 21:14
Fantasy Boost: Mickey Mice těžil z produktivních beků, splatí Sterling důvěru?
31.08.2023, 13:18
Liverpoolské povstání z popela zastínilo vše: 3. kolo Premier League v kostce
30.08.2023, 22:34
Fantasy Boost: TheReds97 ukázal sílu v záloze, v laufu je trojice MMM i Foden
23.08.2023, 20:18
Expres z Brightonu bez Caiceda nezpomaluje: 2. kolo Premier League v kostce
23.08.2023, 07:00
Fantasy Boost: Triple kapitán Haaland se Kostelanům vyplatil, v kurzu je Díaz
16.08.2023, 21:18
Stoprocentní Haaland a škola hrou v Newcastlu: 1. kolo Premier League v kostce
15.08.2023, 19:16

Komentáře (8)

Přidat komentář
jk

Kde je Bissouma? Ten by měl být v sestavě kola i během repre pauzy.

Reagovat
Jardin
Reagovat
SunFells

Tohle, Mykolenkův faul, ten offside - Neville se klasicky ztrapňoval celý zápas.

Reagovat
SunFells

Ale u toho offsidu plácal v prospěch Arsenalu, wrong angle následovník.

Reagovat
EZ

wtf. ach ta dnesna doba je tak zufala, kazdy sa snazi hladat senzaciu a robit dramu z hovna pre cisla

Reagovat
Jordi Alba

Za 26 sekund v LL se teprve půlka hráčů přestane hádat, jestli to má bejt vážně roh.

Reagovat
Werkrider

Na Hudsona-Odoie se v Leverkusenu nedalo koukat (on se taky vůbec nesnažil), takovej gól nedal ani na tréninku. Hezky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele