Ferguson, Haaland a Son Hung-min nade všemi: 4. kolo Premier League v kostce

05.09.2023, 21:14
Názory a komentáře
Evan Ferguson (© AFP)

Gólová exploze hvězdných opor velkoklubů i talentovaného irského klenotu byla k vidění o uplynulém víkendu v Anglii. Hattrickem totiž zazářili Erling Haaland z Manchesteru City, Son Hung-min z Tottenhamu i osmnáctiletý Evan Ferguson z Brightonu. Všichni pomohli svým klubům k jednoznačnému vítězství a zarezervovali si místo na titulních stranách ostrovních deníků. V očekávaném nedělním šlágru skolil Arsenal brankami v nastaveném čase Manchester United.

Bezesporu největší pozornost na sebe strhl Ferguson, který třemi trefami uzemnil ambiciózní Newcastle při výhře Seagulls 3:0. Nejprve ukázal instinkt "zabijáka" v pokutovém území pohotovou dorážkou, poté zaskočil Nicka Popea chytrou ranou z 25 metrů a první hattrick mezi anglickou elitou dokonal střelou s pomocí teče Fabiana Schära.

Pouze Michael Owen, Robbie Fowler a Chris Bart-Williams se blýskli hattrickem v Premier League ve věku 18 let a mladším. "Jsem za něj opravdu šťastný. Nejen kvůli faktu, že třikrát skóroval. Odehrál skvělé utkání, zejména v prvním poločase," chválil svého svěřence trenér Roberto De Zerbi s tím, že Fergusonův potenciál je enormní. "Jeho schopnosti jsou nepochybně dostatečné na to, aby se stal skvělým hráčem. Může být jedním z nejlepších útočníků v Evropě," doplnil De Zerbi.

Sám rodák z Bettystownu si velmi cenil faktu, že byl v sobotu srovnáván s Haalandem a Son Hung-minem. "Loňská bilance Haalanda byla excelentní a Son nasázel během posledních pár let v Anglii spoustu gólů, takže není špatné se ocitnout v jejich společnosti," řekl Ferguson.

Haaland, který v minulé sezoně překonal několik střeleckých rekordů, přidal během řízené demolice Fulhamu (5:1) další. Na pokoření hranice 40 branek mu stačilo jen 39 zápasů, čímž předčil legendární kanonýry Alana Shearera a Andyho Colea (oba 45 střetnutí). Manchester City je i proto v letošním ročníku nadále stoprocentní a vede tabulku.

Jedním z kvarteta pronásledovatelů s dvoubodovou ztrátou je Tottenham po kanonádě v Burnley (5:2). Kapitán Son Hung-min zapsal na Turf Moor čtvrtý hattrick v PL a stejně jako James Maddison a Cristian Romero rozjásal zaplněný hostující sektor. Spurs pod taktovkou kouče Angeho Postecogloua prožívají vynikající start a drží krok s obhájci titulu.

Totéž platí i pro West Ham (2:1 v Lutonu), Liverpool (3:0 doma s Aston Villou) a Arsenal, který v nedělním magnetu udolal Manchester United 3:1. Na zásah Marcuse Rashforda bleskově odpověděl kapitán Martin Ödegaard a v infarktovém závěru, během něhož nejprve po intervenci VARu neplatila trefa hostujícího "žolíka" Alejandra Garnacha, skórovali Declan Rice a Gabriel Jesus.

"Spoluhráči i známí mi před zápasem říkali, že dám svůj první gól v klubu. Snažil jsem se dostávat do správných pozic, a nakonec se mi podařilo rozvlnit síť. Byl to úžasný okamžik a užil jsem si ho na maximum," hodnotil Rice, jehož vítězná branka dostala vyprodaný Emirates Stadium do varu v šesté minutě nastaveného času.

Své příznivce naopak nepotěšila Chelsea, která prohrála s Nottinghamem 0:1. O nečekané loupeži na Stamford Bridge rozhodl ve 48. minutě střídající Antony Elanga, jenž se podobně jako Rice prosadil poprvé v dresu nového zaměstnavatele - konkrétně po červencovém přestupu z Manchesteru United.

TOP 3 góly:

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Evan Ferguson (Brighton) - 9.70 / hattrick (xG: 0,78), 4 střely na branku.

2. Erling Haaland (Manchester City) - 9.60 / hattrick (xG: 1,58), 3 střely na branku.

3. Son Hung-min (Tottenham) - 9.20 / hattrick (xG: 1,12), 3 střely na branku.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Erling Haaland (Manchester City), Son Hung-min (Tottenham) - oba 20 bodů.

2. Evan Ferguson (Brighton) - 17 bodů.

3. Julián Álvarez (Manchester City) - 14 bodů.

Sestava 4. kola:

Autor: Marek Ustohal

Brankář: Jordan Pickford (Everton) - Gólman, který o víkendu dvakrát loví míč ze sítě, se v sestavě kola neobjevuje často, ale v případě odchovance Sunderlandu je nutno udělat výjimku. Z Bramall Lane si totiž Toffies odvezli první bod v sezoně díky němu. Celkově zapsal šest zákroků po střelách uvnitř pokutového území včetně fenomenálního double zákroku v posledních sekundách, během nichž dvakrát rozesmutnil střídajícího Mc'Burnieho.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Pickfordův reprezentační kolega odehrál v neděli perfektní zápas. Několikrát odemkl defenzivu Villans oku lahodící přihrávkou a po jeho rohovém kopu skóroval Szoboszlai. Šlo už o jeho 55. asistenci v Premier League, což je mimochodem více než mají na kontě kreativní esa Özil, Hazard či Mata. V letošním kalendářním roce připravil gól už desetkrát - lepší jsou v tomto ohledu pouze spoluhráč Salah a Trossard z Arsenalu.

Stoper: Kurt Zouma (West Ham) - Podruhé v řadě si místenku mezi top 11 zajistil francouzský stoper Hammers. Na stadionu nováčka z Lutonu režíroval defenzivu hostujícího týmu, desetkrát zastavil včasným skluzem ofenzivní snahu domácích, kraloval v soubojích ve vzduchu a ze vzduchu také udeřil před brankou soupeře. V 85. minutě si naskočil na rohový kop Ward-Prowseho a zatloukl druhý "hřebíček" do Kaminského svatyně.

Stoper: Willy Boly (Nottingham) - Největší překvapení uplynulého víkendu měli na svědomí hráči Forest. Stamford Bridge vyloupili s čistým kontem v zádech, o což se velkou měrou zasadil dvaatřicetiletý Zoumův krajan. Sedmkrát zastavil nebezpečnou akci favorizovaného soupeře, vyhrál osm z deseti osobních soubojů a za cenu sebeobětování zblokoval kvarteto ran hvězd Blues v čele s Jacksonem, jehož včasným obranným zákrokem připravil o jistou trefu.

Levý obránce: Nathan Aké (Manchester City) - Stoper, nebo levý bek? Rodákovi z Haagu je to víceméně jedno. Vysoce nadprůměrný výkon odvede pro svůj tým na obou pozicích. Proti Fulhamu zastoupil Gvardiola vlevo, velmi často byl v mezihře (102 doteků s míčem), žádný ze soupeřů ho během utkání neobelstil a navrch přidal nadstavbu v podobě vstřeleného gólu v nastaveném čase první půle, kdy precizně zužitkoval Fodenův rohový kop.

Střední defenzivní záložník: Declan Rice (Arsenal) - Rekordní akvizice Gunners, která se do klubu ze severního Londýna přesunula v létě z West Hamu za 105 milionů liber (asi 2,9 miliardy korun), rozhodla ostře sledované měření sil s Manchesterem United gólem v šesté minutě nastaveného času. Kromě premiérového zásahu v dresu nového zaměstnavatele Rice dominoval ve středu pole, s lehkostí sobě vlastní rozdával míče a nadprůměrně si vedl i v osobních soubojích.

Střední ofenzivní záložník: Eberechi Eze (Crystal Palace) - V každém z dosavadních kol byl odchovanec Arsenalu na trávníku hodně vidět. Až do nedělního odpoledne ovšem neměl žádná čísla a například ve Fantasy Premier League jeho cena na trhu klesla. Proti Wolverhamptonu se ale poprvé v sezoně gólově prosadil. Driblinkem v maximální rychlostí tradičně bavil příznivce v Selhurst Parku a navrch přidal čtyři klíčové přihrávky i devět úspěšných osobních soubojů.

Střední ofenzivní záložník: James Maddison (Tottenham) - Po letním přestupu z Leicesteru se odchovanec Coventry stal velmi rychle oblíbencem fanoušků Spurs. V Burnley byl po celou dobu zapojen do takřka každé ofenzivní akce hostů. Často se stahoval i velmi hluboko, aby přispěl k jejich budování, ale stihl být i nebezpečný před brankou soupeře, což ostatně potvrdil v 54. minutě, kdy chladnokrevně poslal do sítě Udogieho přihrávku.

Pravý útočník: Evan Ferguson (Brighton) - Pouze držitel Zlatého míče Michael Owen (28), nejlepší střelec historie Manchesteru United Wayne Rooney (15) a někdejší "zázračné dítě" anglické kopané Francis Jeffers (12) stihli vstřelit více branek v Premier League před 19. narozeninami než irský klenot Seagulls. Ferguson bude oslavovat až 19. října, takže se v této nabité konkurenci může posunout ještě výš. Po hattricku proti Newcastlu má na kontě 10 přesných zásahů.

Střední útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Nejlepší fotbalista Evropy za minulou sezonu v anketě UEFA pokračuje v nastoleném trendu i v té letošní. Hattrickem tentokrát zničil Fulham, opět kraluje tabulce kanonýrů (6) a míří za další Zlatou kopačkou. Za zmínku stojí i nezištná asistence pro útočného parťáka Álvareze, který by vzhledem k bilanci 1+2 v sestavě kola za jiných okolností určitě nescházel, ale vzhledem k famózním výkonům Fergusona a Son Hung-mina ostrouhal.

Levý útočník: Son Hung-min (Tottenham) - Honoraci víkendových "hattrick heroes" uzavírá kapitán Spurs, jenž v kooperaci s dvorním nahrávačem Solomonem nekompromisně zlomil odpor nováčka z Burnley. Ve všech třech případech zachoval v zakončení klidnou hlavu a novému trenérovi Postecoglouovi splatil důvěru. Jeho tah s přesunem jihokorejského křídelníka do pozice č. 9 může být pro severolondýnský klub stěžejní.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
4
4
0
0
11 : 2
12
2
Tottenham Hotspur
4
3
1
0
11 : 4
10
3
Liverpool FC
4
3
1
0
9 : 3
10
4
West Ham United
4
3
1
0
9 : 4
10
5
Arsenal FC
4
3
1
0
8 : 4
10
6
Brighton & Hove Albion
4
3
0
1
12 : 6
9
7
Crystal Palace
4
2
1
1
5 : 4
7
8
Brentford FC
4
1
3
0
8 : 5
6
9
Nottingham Forest
4
2
0
2
6 : 6
6
10
Aston Villa
4
2
0
2
8 : 9
6
11
Manchester United
4
2
0
2
5 : 7
6
12
Chelsea FC
4
1
1
2
5 : 5
4
13
Fulham FC
4
1
1
2
4 : 10
4
14
Newcastle United
4
1
0
3
7 : 7
3
15
Wolverhampton Wanderers
4
1
0
3
4 : 8
3
16
AFC Bournemouth
4
0
2
2
4 : 8
2
17
Sheffield United
4
0
1
3
4 : 7
1
18
Everton FC
4
0
1
3
2 : 8
1
19
Luton Town
3
0
0
3
2 : 9
0
20
Burnley FC
3
0
0
3
3 : 11
0

Autor: Jakub Vaněk

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Rekordman Postecoglou a filuta Mudryk: 9. kolo Premier League v kostce
25.10.2023, 20:44
Fantasy Boost: Nastal čas prodat Haalanda?
19.10.2023, 19:19
Nešťastník Aké a spasitel McTominay: 8. kolo Premier League v kostce
11.10.2023, 20:23
Fantasy Boost: Kapitán Watkins zajistil Matějíčkovi vítězství, v kurzu je Son
06.10.2023, 17:12
Watkins, "the Korean guy" a (ne)VAR: 7. kolo Premier League v kostce
03.10.2023, 17:59
Fantasy Boost: Misfits se blýskli ziskem 109 bodů, bude Morris "differentialem"?
28.09.2023, 12:11
Zostuzený Sheffield a tragikomická Chelsea: 6. kolo Premier League v kostce
26.09.2023, 18:51
Fantasy Boost: Bernardo se Salahem potěšili YagoLFC, zlomí Álvarez sérii zklamání?
22.09.2023, 20:03
De Zerbiho symfonie v Divadle snů: 5. kolo Premier League v kostce
20.09.2023, 20:45
Fantasy Boost: Ralispool pokořil magickou stovku, budou Spurs opět nadělovat?
16.09.2023, 09:00
Fantasy Boost: Mickey Mice těžil z produktivních beků, splatí Sterling důvěru?
31.08.2023, 13:18
Liverpoolské povstání z popela zastínilo vše: 3. kolo Premier League v kostce
30.08.2023, 22:34
Fantasy Boost: TheReds97 ukázal sílu v záloze, v laufu je trojice MMM i Foden
23.08.2023, 20:18
Expres z Brightonu bez Caiceda nezpomaluje: 2. kolo Premier League v kostce
23.08.2023, 07:00
Fantasy Boost: Triple kapitán Haaland se Kostelanům vyplatil, v kurzu je Díaz
16.08.2023, 21:18
Stoprocentní Haaland a škola hrou v Newcastlu: 1. kolo Premier League v kostce
15.08.2023, 19:16
Eurofotbal zakládá Fantasy Premier League miniligu a rubriku, která vás udrží ve hře
11.08.2023, 10:48

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele