FORTUNA:LIGA - preview 21. kola: Sparta - Plzeň

12.02.2022, 08:39, aktualizováno 13.02.2022, 08:53
Previews
Těžké úkoly před sebou mají pražští kandidáti na titul - Sparta se v přímém souboji střetne s Plzní, Slavia zase cestuje na trávník Slovácka. Mladá Boleslav se představí v Olomouci, Karviná hraje doma s Jabloncem...
Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
K souboji dvou zklamaných dojde na olomouckém Andrově stadionu. Sigma v prvním jarním utkání zahazovala šance v Jablonci, následně vypadla ve čtvrtfinále poháru. Ani Boleslavi první únorový víkend nevyšel. Zlepší se v některém z mužstev nálada?

Také Středočeši měli ve středu odehrát zápas v rámci MOL Cupu, nezpůsobilé jablonecké hřiště jim však nedovolilo čtvrtfinále odehrát. Na Hané naopak nic nebránilo bitvě mezi Sigmou a Slováckem, kterou rozhodl až penaltový rozstřel. V něm se štěstí Olomouci postavilo zády. "Boleslav sice pošetřila síly, ale my máme čtyři dny do neděle. To je dostatečně dlouhá doba na to, abychom se do neděle připravili," chtěl pohárové zklamání co nejrychleji hodit za hlavu kouč Hanáků Václav Jílek.

Zda se to Sigmě podařilo ukáže nedělní odpoledne. O čem přemýšlet měli každopádně během týdne také Boleslavští. Družina trenéra Karla Jarolíma nezvládla proti ostravskému Baníku vstupy do obou poločasů a následné dotahování manka k bodovému zisku nevedlo. "Pykáme za naivitu, řekl bych až stupiditu v defenzívě. Dostali jsme v lize už jedenatřicet gólů, to je neuvěřitelné. Podobalo se to zápasům z podzimu," zuřil po porážce Jarolím.

I přes neúspěch setrvala Boleslav v ligové tabulce na šestém místě. Za Středočechy nicméně cení zuby smečka pronásledovatelů. Mezi stíhače by se ráda zařadila také Olomouc, která před startem 21. kola ztrácela z desáté pozice na Jarolímovu družinu čtyři body.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Stejskal — Chvátal, Hubník, Jemelka, Zmrzlý — Breite, Greššák — Navrátil, Daněk, Zifčák — Chytil
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda — Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler — Matějovský, Dancák — Ladra, Hlavatý, Ewerton — Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.60 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (neděle 15:00)
Prachbídný vstup do jarní části má za sebou Slavia, která se to bude snažit napravit v Uherském Hradišti. Slovácko ovšem naopak může být se začátkem jara spokojené.

Jihomoravané sice vinou karantény soupeře nehráli před týdnem v rámci dvacátého kola nejvyšší soutěže, nicméně soutěžní herní praxi nabrali ve středu, kdy ve čtvrtfinále MOL Cupu zamířili do Olomouce. Poté, co na jedné straně González a na druhé Daníček neproměnili své penalty, dospělo utkání do rozstřelu. Zatím v dresu Slovácko uspěli všichni čtyři střelci, za Sigmu skórovala jen polovina. Muži z Uherského Hradiště si tak spravili chuť po nepříliš povedeném závěru podzimu, kdy vyhráli jediný ze čtyř posledních zápasů.

Sešívaní sice před Vánoci sbírali převážně dobré výsledky, to se ovšem nedá říci o jejich únorových zápisech. Na úvod senzačně podlehli doma Karviné, když jediným gólem rozhodl Durosinmi, ve středu pak vypadli i z pohárové soutěže, jelikož rivalovi z Letné nestačili poměrem 0:2. V tabulce se tak propadli na druhé místo za Plzeň, Spartu za sebou mají na dostřel a pokud by nyní prohráli, museli by se výrazně obávat i Slovácka.

"Všichni vnímáme tu realitu, která je. Hráli jsme dva zápasy doma a nedali jsme gól. Zápasy se rozhodují ve vápnech a my se musíme zlepšit v obou pokutových územích. Ve dvou zápasech jsme udělali tolik chyb v defenzivě, jako za dlouhou dobu ne. I v pokutovém území, i když tam máme hodně hráčů, se neumíme do té situace dostat. S Karvinou jsme měli přes šedesát míčů do pokutového území, ale v podstatě jsme se neobjevili v gólové šanci. Víme, že musíme přidat," ujišťuje křídelník Peter Olayinka

Vzájemné duely se v poslední době daří výrazně lépe Slavii. Ta z nedávných třinácti střetů jedenáctkrát zvítězila a jednou remizovala, prohrála jen před dvěma lety. Úvodní střetnutí v této sezoně v Edenu se rozhodně nedá považovat za snadné. Po Samkově a Teclově gólu vedli sešívaní o dvě branky, jenže kvůli Vechetově trefě v závěru se ještě zrodilo drama.

"Bude to hodně těžký zápas. Vždycky, když hrají doma, je to pro nás těžké. Z devíti domácích zápasů vyhráli osm, musíme být připravení, všichni se na ten zápas musí maximálně soustředit po tom, co se stalo v posledních dvou zápasech. Musíme se soustředit a připravit se na tenhle zápas, bude to opravdu náročné," varuje Olayinka.

Domácí mužstvo se v zápase musí obejít bez zraněného Merdoviće, kterého možná za postranní čarou doplní Cicilia, Hofmann, Kalabiška a Reinberk. Na straně Vršovických chybí kvůli karetním trestům Kačaraba s Oscarem, zdravotní obtíže zase nepustí do hry Bořila, Takácse, Hovorku, Kúdelu a Provoda. Otazník visí nad Masopustem a Plavšićem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Tomič, Kadlec, Šimko, Kalabiška - Havlík, Sadílek - Petržela, Kohút, Holzer - Jurečka
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Ousou, Talovjerov, Plavšič - Holeš, Ševčík - Lingr, Madsen, Olayinka - Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.88 - 3.57 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
MFK Karviná - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Stejně jako zbylé dva celky ze spodní čtveřice tabulky i Karviná a Jablonec zvládly vstup do jara úspěšně. Nyní narazí na sebe, zatímco Slezané se chtějí barážovým pozicím přiblížit, Severočeši co nejvíce vzdálit.

Karvinští minulou sobotu senzačně uspěli na Slavii, kde po Olayinkově neproměněné penaltě rozhodl jediným gólem Durosinmi. Šlo o vůbec první jejich výhru v této sezoně, na kterou nyní potřebují navázat. Teplice totiž opět zvítězily a ztráta Slezanů na barážové příčky by tak po tomto kole činila už devět bodů.

Rovněž Jablonci stačil k plnému bodovému zisku na začátek únorového programu jeden zásah, který do sítě Olomouce vstřelil krátce po přestávce Kratochvíl. Pokud by Radova družina uspěla i nyní, mohla by se teoreticky dotáhnout i na elitní desítku, naopak za určitých okolností by porážka znamenala pád na barážová místa.

Jablonečtí jsou v poslední době jasně úspěšnější ve vzájemných zápasech, když čtyři z předchozích pěti vyhráli a v pátém remizovali. V polovině září na Střelnici rozhodl o úspěchu 1:0 v nastavení prvního poločasu Malínský.

Domácí budou v tomto utkání postrádat zraněné Mangabeiru, Tavarese a Bartla, otazník visí nad Papadopulosem a Zychem. Na straně hostí se nepředstaví zdravotně indisponovaní Krob, Nešpor a Pleštil.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Látal, Buchta, Kobouri, Bartošák - Jánoš, Qose - Čmelík, Holík, Zorvan - Durosinmi
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Surzyn - Hübschman - Malínský, Kratochvíl, Houska, Pilař - Silný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 2.99 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 18:00)
Po ligovém rozčarování zažila Sparta velký triumf a výhrou nad Slavií se jí otevřela cesta k zisku MOL Cupu. V neděli pak Letenské čeká další náročný duel. Pod Pražský hrad totiž dorazí plzeňská Viktoria, která se před týdnem dostala do čela ligové tabulky.

Ještě ve středu dopoledne panovalo mezi sparťanskými fanoušky rozčarování. Jejich oblíbené mužstvo ve střetnutí na hřišti Českých Budějovic rozhodně nepřesvědčilo a kritika směřující ne nedostatečné zimní posílení kádru ještě zesílila. Už za pár hodin si to ale Letenští u svých příznivců vyžehlili. Vítězství nad nenáviděnou Slavií totiž odpustí veškeré předcházející hříchy.

Středeční postup do semifinále národního poháru zařídily góly Ladislava Krejčího mladšího a Jakuba Peška. "Teď jsme si dali jasný cíl, že chceme vyhrát pohár i titul. Myslím si, že jsme dali jasně najevo, že si pro to jdeme,"* prohlásil pozápasovou euforií opojený pravý bek Sparty Tomáš Wiesner.

Je pravda, že po vyřazení Slavie by se na celkové vítězství v MOL Cupu těžko hledal větší favorit. V nejvyšší soutěži však Sparta naposledy moc nepřesvědčila a také tabulka ukazuje, že na ty nejlepší jí pořád něco chybí. Čtyřbodovou ztrátu na vedoucí Viktorii proto potřebuje alespoň částečně umazat. "Teď je důležité se soustředit na víkend na Plzeň, tu porazit a zase tlačit na titul, který my jednoznačně chceme," pokračoval v sebevědomém prohlášení Wiesner.

Během úvodního únorového kola měla jisté potíže také Plzeň. Západočeši sice oslavili zisk tří bodů, proti Hradci Králové se ale celkem dost nadřeli. V první půli se přitom kvalita Viktorie projevila, po přestávce však východočeští "Votroci" vyrovnali hru a dobývali obranu. Ta však nakonec odolala až do závěrečného hvizdu.

Západočeši pochopitelně pozorně sledovali středeční derby a uvědomují si, že díky pohárovému úspěchu se Sparta dobře naladila. To však víru Plzně v další úspěch neoslabuje. "Věřím, že tým je dobře připravený, hlavně po důležitém vítězství s Hradcem Králové, díky kterému jsme se na první místo dostali. Ale samozřejmě si uvědomujeme, že třeba druhá půle nebyla úplně dobrá. Rozebrali jsme si to a věříme, že se zlepšíme," uvedl zkušený stoper Viktorie Lukáš Hejda.

Vzhledem k nadále nejistému zdravotnímu stavu Jeana-Davida Beauguela je možné, že se na Letné v dresu hostů představí také čerstvá posila ze Slovenska, ofenzivně laděný Matej Trusa. "Dnes (v pátek) s námi poprvé trénoval. Je fit, v tréninkovém procesu, bez nějaké pauzy... Uvidíme, jak bude vypadat," nevyloučil nasazení Trusy asistent hlavního kouče Viktorie Pavel Horváth, která v sobě chová i sparťanskou minulost.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec — Wiesner, Panák, Čelůstka, Suchomel — Sáček, Krejčí ml. — Pešek, Dočkal, Haraslín — Hložek
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk — Havel, Hejda, Pernica, Sýkora — Bucha, Kalvach — Kopic, Čermák, Mosquera — Chorý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.45 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
Bohemians zabředávají do výsledkové mizérie. "Klokani" čekají na výhru už čtyři ligová utkání, a pokud rychle nezaberou, hrozí jim další propad tabulkou. Proto se Pražané chtějí zlepšit již proti koronavirem oslabenému Zlínu.

Josef Jindřišek sice v Teplicích vyrovnal klubový rekord v počtu ligových startů, to však bylo to jediné, čím se Bohemka mohla na severu Čech minulý týden chlubit. Po další porážce totiž v tabulce klesla na 13. místo. "Situaci jsme si zkomplikovali prohranými zápasy už na konci podzimu a v Teplicích jsme to jenom potvrdili. Nechali jsme soupeře dotáhnout na čtyři body. Potřebujeme se z toho během týdne dostat a zvládnout další duel se Zlínem za tři body, jinak to bude ještě těžší," řekl trenér pražského klubu Luděk Klusáček.

Ve svém Ďolíčku by Bohemians mohli využít tréninkového manka soupeře. Zlín kvůli výskytu koronaviru strávil předešlé dny v karanténě a přišel o duel s Libercem. Kádr navíc pořád není kompletní. Mimo hru zůstávají univerzál Martin Fillo, křídelník Rudolf Reiter a útočník Lamin Jawo, nejisté jsou navíc starty obránce Václava Procházky a záložníků Youby Dramého s Markem Hlinkou.

I tak Moravané v pražských Vršovicích určitě zabojují. "Samozřejmě to není ideální. Karanténa nám narušila harmonogram, plány, ale musíme to respektovat a vyrovnat se s tím. Nečeká nás jednoduchý start, pro oba týmy jde o důležité střetnutí, ale chceme bodovat," prohlásil asistent hlavního kouče "Ševců" David Hubáček.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Bederka, Vondra - Dostál, Jindřišek, Květ, Hronek, Kovařík - Chramosta, Puškáč
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Vraštil, Simerský, Matejov - Fantiš, Conde, Hrubý, Tkáč, Čanturišvili - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.79 - 5.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Dynamo České Budějovice  (sobota 15:00)
Hradec Králové v minulém kole potrápil Plzeň, nakonec však ze západu Čech odjel s prázdnou. O první jarní body tak budou "Votroci" usilovat proti Českým Budějovicím, které se naopak před týdnem proti favoritovi dočkaly odměny.

Zatímco v Plzni mohli Hradečtí jen překvapit, v dalším zápase by bodová ztráta představovala zklamání "Budějovice jsou jiné mužstvo s jiným stylem, ale nějaké klady z toho minulého zápasu si chceme přinést. I takticky se na ně připravujeme trochu jinak než na Plzeň, s návratem Kodeše a Vašulína po disciplinárním trestu máme i širší spektrum možností," uvedl asistent hlavního trenéra Východočechů Stanislav Hejkal.

Do bitvy mezi tabulkovými sousedy tak budou moct naskočit středopolař Petr Kodeš a útočník David Vašulín, mimo hru však zůstávají zadák Otto Urma a zkušený forvard Pavel Dvořák. V Budějovicích pak během týdne došlo k důležité administrativní změně. Záložník Patrik Hellebrand totiž s Dynamem podepsal smlouvu a jeho hostování na jihu Čech se změnilo v přestup.

I s "posilou" se tak Jihočeši pokusí proti Hradci navázat na výkon proti Spartě, s níž uhráli cennou remízu. Po získaném bodu sídlí Budějovice na sedmém místě, "Votroci" jsou jen o jednu pozici zpět. Vítěz vzájemného střetu může poskočit rovnou mezi nejlepších šest mužstev tabulky.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Klíma, Král, Čech - Mejdr, Kodeš, Rada, Novotný - Prekop, Vašulín, Vlkanova
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa - Valenta, Hora - Van Buren, Škoda, Mršič - Mihálik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.37 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (sobota 18:00)
Hráči Baníku si minulý víkend připsali velmi cenné vítězství v Mladé Boleslavi, nyní je však třeba jej potvrdit doma proti o záchranu bojujícím Teplicím. Zároveň se mohou přiblížit i elitní trojici.

Pro Slezany je toto kolo jako vyšité pro to, aby na své hlavní konkurenty nahráli nějaké body. Zatímco Sparta se bude prát s Plzní a Slavia míří k těžkému zápasu na Slovácko, Ostravští na domácí půdě hostí Teplice. Ti sice vstup do jara i závěr podzimu zvládli dobře, Baník se ovšem rovněž nemá čeho bát, pokud naváže na výkony z dlouhé série bez porážky. Poslední její čárku napsal v neděli v Mladé Boleslavi, kde mu výhru 2:3 vystřelili Kuzmanović a dvěma góly Klíma.

Sklářům k plnému bodovému zisku stačil jediný gól Vondráška, kterým doma skolili Bohemians. Zatímco v úvodních šestnácti kolech vyhrál jen jednou a připsali si pět bodů, nyní naplno bodovali ve třech z posledních čtyřech utkání. Stále však platí, že na hřištích soupeřů vydolovali jen jednu výhru a jednu remízu.

Vzájemné zápasy v Ostravě ovšem Teplice zvládají poměrně dobře. Z posledních sedmi prohrály se Slezany jen jednou, zatímco sami dvakrát zvítězily. Úvodní střet v této sezoně ovšem vyzněl ve prospěch Smetanovy družiny, která sice po Trubačově brance prohrála, zásluhou Almásiho a Mazuchova vlastence ovšem otočila.

Domácí budou v zápase postrádat vykartovaného Kuzmanoviće a zraněné Kukučku s Tetourem, v ohrožení je navíc start Jurošky a Lischky. Severočeši přijedou bez indisponovaných Mazucha, Moulise a Shejbala, otazník dále visí nad Knapíkem a Succarem.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Budinský - Ndefe, Svozil, Chlumecký, Fleišman - Ekpai, Boula, Budínský, Kaloč, Falta - Klíma
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Kučera, Tijani, Vondrášek - Hyčka, Jukl, Trubač, Fortelný, Boljevič - Mareš, Žák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.26 - 6.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň20162237:1350
2.Slavia Praha20153251:1548
3.Sparta Praha20144246:2246
4.Baník Ostrava20116344:2739
5.1. FC Slovácko19123438:2239
6.FK Mladá Boleslav20821031:3126
7.Dynamo České Budějovice2075826:3026
8.FC Hradec Králové2067724:2725
9.Slovan Liberec1973917:2524
10.Sigma Olomouc2057831:2922
11.Fastav Zlín19541023:3719
12.FK Jablonec2047915:3419
13.Bohemians Praha 190520531227:4518
14.FK Pardubice19451024:4117
15.FK Teplice20421420:3714
16.MFK Karviná20151417:368
Zbývající zápasy
12.02. 15:00Slovan Liberec - FK Pardubice (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (632)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele