FORTUNA:LIGA - souhrn 21. kola: Plzeň veze z Letné bod

12.02.2022, 17:01, aktualizováno 13.02.2022, 19:58
Komentáře a souhrny
Plzeň měla šlágr kola na Letné plně pod kontrolou, po bídném závěru ovšem veze domů jen bod. Do čela se tak vrací Slavia, která vyválčila tři body v Uherském Hradišti. Baník Ostrava doma překvapivě nestačil na Teplice a poprvé od půlky října nebodoval. Olomouc otočila zápas s Mladou Boleslaví a poprvé na jaře zvítězila. Karviná má další bod, tentokrát za remízu s Jabloncem...

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:2

13.02.2022 18:00

Góly: 71. David Pavelka, 90+1. Adam Hložek - 20. Tomáš Chorý, 53. Lukáš Hejda

Před výkopem by fanoušci Plzně bod za remízu možná brali, po průběhu šlágru 21. kola ale musí smutnit. Viktoria totiž měla pražskou Spartu na lopatě, stačilo ji jen dorazit. Jenže hosté na Letné zahodili možnosti na pojišťovací trefu a drželi domácí nad vodou. Pražané se nakonec chytli správného stébla a v nastavení uhráli alespoň plichtu.

Západočeši si již v první půli vypracovali jednobrankový náskok, který zkraje druhého poločasu ještě navýšili. Mátožná Sparta sice snížila, stále se ale trápila. Jenže smrtící trefa ze strany hostů nepřišla. Špatné spaní bude mít zejména Pavel Šulc, jenž v závěru zpackal hned tři tutovky. Díky Šulcovi se tak Adam Hložek stal spasitelem Letenských.

Když v šesté minutě pálil po přistrčení od Hložka jen těsně vedle Pešek, zdálo se, že to budou především Pražané, kdo se požene za vítězstvím. Místo toho se však družina kouče Vrby drtivou většinu utkání hledala. Toho Plzeň využila již ve 20. minutě hry. Po rozehrávce rohového kopu nakrátko poslal balón před bránu domácích Kalvach. Chorý se natlačil před gólmana Holce a hlavou i ramenem poslal Kalvachův pas do sítě.

Ještě hůř se Letenským mohlo dýchat ve 29. minutě. V akci měl opět prsty Kalvach, jenž po standardní situaci vyhledal hlavu Kašy, načež stoper Západočechů trefil tyč. Varování se tedy ještě před odchodem do kabin objevilo víc než dost. Vrba a spol. však výstrah nedbali a krátce po změně stran za podcenění znovu pykali. Na rohový kop Čermáka si naskočil Chorý, jeho hlavičkový pokus postupně tečovali Mosquera a Hejda. Sparťané se zmohli jen na signalizaci ofsajdu, ta ale byla k ničemu — 0:2.

Obrana Pražanů byla tak rozhozená, že v 57. minutě málem dovolila připsání asistence brankáři Viktorie Staňkovi. Na první pohled obyčejný odkop strážce hostující svatyně proskákal kolem nekoncentrovaných domácích k Mosquerovi, jehož zastavil až gólman Letenských Holec. Jeho hvězdné chvíle měli přitom ještě přijít.

Necelých dvacet minut před uplynutím základní hrací doby se Sparta v podstatě zničehonic přiblížila zisku bodů. Wiesnerův centr z pravé strany nalezl Pavelku, který balón hlavou nasměroval přesně ke vzdálenější tyči, kde Staněk skákal pozdě. První střela, kterou domácí v průběhu zápasu vyslali na bránu, rovnou zastavila až síť za brankovou čarou.

Do remízy však bylo v tu dobu stále daleko. Západočeši navíc dál svědomitě bránili vlastní kasu a protivníkovi poskytovali jen minimum prostoru. Sami naopak začali podnikat výpady do unavené defenzivy Sparty. Toho mohl hned třikrát využít Šulc. Nejprve jej po důrazu v souboji s Wiesnerem vyzval ke skórování Bucha, načež Šulcovo poněkud ledabylé zakončení zastavil Holec. Vzápětí se blonďatý fotbalista řítil na Holce znovu, akci však zpackal zbytečnou a především nepřesnou přihrávkou na Kalvacha. Ten ale míč ještě udržel, načež Holec bravurně vychytal střely Beauguela a — pochopitelně — Šulce.

Místo oslav v táboře hostů tak přišlo na začátku nastaveného času vyrovnání. Hložek si našel centr od rohového praporku a hlavičkou z těžké pozice se trefil podobně jako spoluhráč Pavelka přesně k tyči. Sparta tak vybojovala bod, který si snad ani nezasloužila.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 2:1

13.02.2022 15:00

Góly: 64. Mojmír Chytil, 79. Ondřej Zmrzlý - 47. Marek Matějovský

Po bezbrankové první půli viděli diváci na olomouckém Andrově stadionu nakonec tři góly. O dva z nich se postarala domácí Sigma, která proti Mladé Boleslavi otočila skóre a mohla oslavit první jarní vítězství.

Své šance si obě mužstva vypracovala již v první polovině duelu. Nejprve to zkoušel hostující Mužík, ten nicméně vypálil jen do náruče připraveného brankáře Hanáků Stejskala. Zajímavě střílel zpoza pokutového území Ewerton, brazilský špílmachr však Stejskala nezaměstnal a přestřelil břevno.

Domácí prvně zahrozili po rohovém kopu Chvátala a následné hlavičce Gonzáleze, s níž ovšem gólman Boleslavi Šeda neměl větší potíže. Více už Šedu štípal pokus Daňka, i po něm ale zůstávalo skóre 0:0.

Krátce po změně stran se už jeden z celků mohl radovat. Zkušený středopolař Matějovský dostal před šestnáctkou Olomouce prostor, který využil k přesné střele k tyči, za níž se Stejskal jen ohlédl. O vyrovnání nejprve neúspěšně usiloval Beneš, jenž po rohovém kopu netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Po hodině hry už ale bylo nedaleko Mlýnského potoka veselo. González udržel míč pro Zmrzlého, ten našel před bránou Chytila, který zblízka překonal Šedu.

Boleslav mohl do vedení vrátit Šimek, jeho hlavička po centru Matějovského ale proletěla kolem tyče do zámezí. A tak dostala rozhodující příležitost Sigma. Centr Chvátala proletěl pokutovým územím, Šeda balón tečoval jen ke Zmrzlému, který se prosadil do odkryté svatyně. Vzápětí mohl vítězství Hanáků pojistit Růsek, to by ovšem musel proměnit pokutový kop. I tak se po závěrečném hvizdu radovali domácí.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 0:1

13.02.2022 15:00

Góly: 44. Ondřej Lingr

Slavia poprvé na jaře skórovala a poprvé vyhrála. V souboji dvou celků z horních pater tabulky uspěla na Slovácku 0:1 po trefě Lingra, díky výsledku z Letné se také vrátila zpět na první místo.

Domácí nastoupili v útoku s Vechetou, naopak nejlepší střelec Václav Jurečka byl na lavičce. Sešívaní postavili na hrot Tecla, lepit museli i obranu. Na stoperu vedle Ousoua zaskakoval Holeš, levého beka hrál debutant Jurásek.

Utkání to věru nebylo z těch nejpohlednějších. V sedmé minutě se hosté dožadovali pokutového kopu, když Holeš napálil Havlíkovu ruku. Sudí ovšem nic nepovoleného nespatřil. Po půlhodině zkoušel Holeš vyslat Olayinku, i díky nedorozumění v domácí obraně z toho málem byla zajímavá šance.

Nakonec se červenobílí dočkali krátce před odchodem do šaten po vypracované a velmi povedené akci. Po Olayinkově průniku po křídle vyslal Schranz skvělým pasem Baha a ten vracel přízemním centrem před bránu, kde už Ondřej Lingr snadno doklepl balón do odkryté klece.

Po necelých třech čtvrtinách utkání se pro Trpišovského svěřence zrodila další příležitost. Holeš střílel po Ševčíkově pasu, pokus mu sice nesednul, ovšem našel na zadní tyči Schranze. Ten sice byl v poměrně ostrém úhlu, rozhodně však mohl zakončit lépe, než učinil nepovedenou střelou výrazně mimo prostor tří tyčí.

Prakticky jediné ohrožení Mandousovy svatyně přišlo v samotném závěru. Z veliké dálky to zkoušel Havlík, přičemž slávistický brankář měl co dělat, aby střelu vytěsnil na roh. I ten zahráli Jihomoravané zdařile a hostující obránce musel odehrávat balón z brankové čáry.

Vedení ovšem Vršovičtí udrželi a po třech soutěžních zápasech bez výhry konečně uspěli. Díky remíze mezi Spartou a Plzní jim navíc znovu patří prvenství v lize. Slovácku zase přišla vhod nečekaná porážka Baníku, se Slezany má aktuálně stejně bodů, ovšem jeden zápas k dobru.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Jablonec 1:1

13.02.2022 15:00

Góly: 51. Lukáš Čmelík (pen.) - 85. Václav Pilař

Dlouho to s fotbalisty Jablonce nevypadalo v Karviné dobře, neboť po Čmelíkem proměněné penaltě krátce po pauze prohrávali. V závěru ovšem dokázali srovnat, bod vystřelil Severočechům Pilař.

Už v deváté minutě mohla skóre otevřít zimní posila hostů Silný. Ten po Pilařově obloučku čelil jen brankáři, Bajza ovšem skvělým výběhem zneškodnil šanci. Po čtvrtině utkání pálil prudce sám Pilař, ani ten si na karvinského gólmana nepřišel.

Po přestávce se musel uvést i Hanuš, jenž zastavil hlavičku hrdiny z Edenu Durosinmiho. Jenže jen pár desítek sekund poté Zelený sestřelil Lukáše Čmelíka, za což se kopala penalta. Té se ujal sám faulovaný, který tvrdou ranou otevřel gólový účet utkání.

Bleskově mohl srovnat Kratochvíl, jenže Bajza s problémy balón zkrotil. Kratochvíl neuspěl ani v další šanci, a tak mohl dodat domácím klid Durosinmi. Toho ovšem konečky prstů vychytal Hanuš.

Severočeši se dočkali vyrovnání v pětaosmdesáté minutě. To centroval střídající Kadlec, vzdušný míč za sebe prodloužil Kratochvíl a Václav Pilař tvrdou ranou překonal Bajzu. Vzápětí mohl tentýž hráč dokonat obrat, po pěkném obejití Jánoše však pálil jen do boční sítě.

Poté ještě dokázala rozvlnit síť Karviná, jenže Durosinmiho branka neplatila pro ofsajd. Slezané tak i přes cenný bod prohloubili své manko na barážové pozice, Jablonec před nimi není zrovna v nejbezpečnější zóně.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Teplice 2:4

12.02.2022 18:00

Góly: 21. Ladislav Almási, 83. Ladislav Almási - 41. Václav Sejk, 62. Filip Žák, 70. Václav Sejk, 90+4. Lukáš Mareček

Teplice ukázaly velkou sílu a charakter, protože v Ostravě poměrně rychle prohrávaly, ale ani to je nezlomilo. Díky skvělému druhému poločasu nastřílely Baníku čtyři branky a připisují si cenné vítězství. Dvěma góly jim k tomu pomohl střelec Václav Sejk.

Baník se moc nerozpakoval a do svého soupeře se od počátku utkání pořádně pustil. V páté minutě utkání ho dělilo sotva pár centimetrů od toho, aby se dostal do rychlého vedení. Rychlou a hlavně přesnou akci mohl po zpětné nahrávce zakončovat už Klíma, který ještě vylepšil střeleckou pozici pro Almásiho. Jeho ránu ale zastavilo břevno!

Víc radost ale málem zažily Teplice. V 17. minutě se aktivní Žák dostal k míči a našel krásným pasem na penaltu Václava Sejka. Ten sice rozvlnil síť, jenže sudí Krejsa gól pro ofsajd neuznal. Pískal až o pár minut na druhé straně. Po rohovém kopu zůstalo víc domácích hráčů kolem vápna Teplic a po skvělém pasu od kapitána Fleišmana se hlavou prosadil pohotový Ladislav Almási - 1:0 pro domácí Baník.

Teplice se samozřejmě nechtěly nechat zahanbit a deset minut před koncem první půle měly obrovskou šanci. Tvrdou ránu Žákovu ale brankář Budinský dokázal zlikvidovat. Krátce poté domácí opět chybovali a zase musel po ráně Sejka z přečíslení zasahovat brankář Budinský. Napodruhé už to ale Václavu Sejkovi vyšlo. Se štěstím tečoval tvrdou ránu Fortelného do míst, kam Budinský už nedosáhl - 1:1.

Baník potřeboval reagovat, ale to se mu nedařilo. Naopak, po hodině hry domácí obrana zaspala a po pěkném centru tvrdě vypálil Filip Žák. S Baníkem to tou dobou šlo z kopce a dvacet minut před koncem si na centr ve středu vápna naběhl Václav Sejk a tvrdou ranou nedal brankáři Budinskému šanci zasáhnout! Teplice byly v tu chvíli na koni.

Ani domácí ale ještě neřekli poslední slovo. Chvíli se Baník sice hledal, ale postupně se mu dařilo vytvářet si tlak. Pár minut před koncem navíc Fleišman našel krásnou nahrávkou Ladislava Almásiho a ten balon uklidil nekompromisně za záda hostujícího kapitána Grigara. Naděje na bod ale přišla vniveč v nastavení, kdy se po sražené Svozilově ráně prosadil Lukáš Mareček a uzavřel skóre na konečných 4:2 pro hosty.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín 1:0

12.02.2022 15:00

Góly: 5. Petr Hronek

Bohemians vyšel vstup do utkání proti Zlínu na jedničku a díky brzkému zásahu Petra Hronka zůstaly tři body ve vršovickém Ďolíčku. Pražané mohli v průběhu mače přidal i další zásahy, nakonec se však museli spokojit s hubeným vítězstvím.

Skóre se málem měnilo již po zhruba deseti sekundách hry, kdy brankář Moravanů Rakovan musel vyrazit šajtli Dostála. V páté minutě už ale zlínská obrana kapitulovala. Centr Puškáče sklepl Dostál na trestuhodně volného Hronka, jenž volný prostor využil k přesné trefě. Odpovědět hodlal ve 14. minutě Janetzský, jeho obstřel ale proletěl těsně nad šibenicí.

Další šance přišli až po změně stran. Ve 48. minutě vznikl po dlouhém autovém vhazování zmatek v pokutovém území hostů. Po něm vyhledal Kovařík centrem Puškáče, útočník Bohemians však hlavičkoval nad břevno. Po hodině hry se po standardní situaci opřel do míče z dálky Květ a Rakovan si musel připsat zákrok. V 72. minutě pak strážce svatyně Moravanů vyboxoval centr Kovaříka jen k Dostálovi, jehož přízemní pokus se však do brány těsně nevměstnal.

Dlouho pasivní Zlín si v závěru přece jen vytvořil jistý tlak. Ten v 84. minutě málem zužitkovalo duo střídajících hráčů. Hrdlička vyhledal Chwaszcze, který ale hlavou minul prostor mezi třemi tyčemi. Čtyři minuty nato zastavil střelu Vukadinoviće gólman Pražanů Valeš. V závěru se ještě blýskl Rakovan, který zastavil únik Koubka, body však ani tak na východ republiky neputovaly.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Dynamo České Budějovice 2:2

12.02.2022 15:00

Góly: 26. Jakub Rada, 76. Jakub Rada (pen.) - 45+1. Mick van Buren, 56. Michal Škoda

V Mladé Boleslavi bylo k vidění hodně zajímavé utkání, které nabídlo prakticky všechno, co divák může chtít - šance, góly, vyhrocené události, velké zvraty ve výsledku i červené karty. Domácí Hradec si s Budějovicemi rozdělil bod a děkuje za to Jakubu Radovi.

Hosté vstoupili do utkání poměrně razantně a v páté minutě si vytvořili velkou šanci. Ondřej Mihálik postupoval sám na brankáře Fendricha a trefil tyč! Nakonec se ale ukázalo, že vybíhal z ofsajdu. Na opačné straně zase Vašulín pálil hodně vysoko nad Šípošovu bránu. Po pětadvaceti minutách už ale těch několik stovek diváků konečně vidělo gól. A padl do sítě hostí. Celou akci začal Vlkanova nahrávku do křídla a Jakub Rada uklidil zpětnou přihrávku Mejdra do brány - 1:0.

Ke konci první půle se ale hosté osmělili. Nejprve centr ze strany nasměroval Valenta jen k brankáři Fendrichovi. V první minutě nastavení už ale hosté mířili přesněji. Rohový kop posunul Havel na malé vápno k Mickovi van Burenovi a ten jemnou tečí srovnal stav utkání.

Druhá půle byla ještě zajímavější. Deset minut po jejím začátku hlavičkoval další roh Mihálik do tyče a od ní se balon odrazil k nohám Michala Škody. Pro zkušeného veterána už byla dorážka snadným soustem a hosté otočili stav utkání. A z pohledu hostí bylo ještě líp po hodině hry, kdy se po druhém faulu dočkal červené karty domácí Petr Kodeš a byl vyloučen!

To ale nebylo všechno, protože patnáct minut před koncem se ve vápně srazil Vlkanova s Čolićem a sudí po chvíli prodlení a času u obrazovky pískal penaltu! Kromě toho Čolić vyfasoval červenou kartu. A když se Jakub Rada z penalty nemýlil, bylo rozhodnuto o konečné dělbě bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha21163252:1551
2.Viktoria Plzeň21163239:1551
3.Sparta Praha21145248:2447
4.Baník Ostrava21116446:3139
5.1. FC Slovácko20123538:2339
6.Dynamo České Budějovice2176828:3227
7.FK Mladá Boleslav21821132:3326
8.FC Hradec Králové2168726:2926
9.Sigma Olomouc2167833:3025
10.Slovan Liberec1973917:2524
11.Bohemians Praha 190521631228:4521
12.FK Jablonec2148916:3520
13.Fastav Zlín20541123:3819
14.FK Teplice21521424:3917
15.FK Pardubice19451024:4117
16.MFK Karviná21161418:379
Zbývající zápasy
12.02. 15:00Slovan Liberec - FK Pardubice

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (324)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele