FORTUNA:LIGA - preview 4. kola: Poskočí Klokani zpět do čela?

20.08.2022, 08:40, aktualizováno 22.08.2022, 08:53
Previews
Netradiční pondělní dohrávku nakonec servíruje čtvrté kolo české nejvyšší soutěže. Bohemians 1905 hostí v dohrávce Hradec Králové a budou mít velkou motivaci, v případě výhry se vrátí do čela tabulky...
Bohemians Praha 1905 - FC Hradec Králové  (pondělí 19:00)
Famózní formou se v úvodu FORTUNA:LIGY pyšní Bohemians, jimž nyní stojí v cestě další soupeř, který není z kategorie nepřemožitelných. Do Ďolíčku zamíří Hradec Králové, jenž po nadějném úvodu strádá.

Utkání původně bylo na programu v sobotu a z důvodu deště a nezpůsobilého terénu bylo odloženo na pondělní večer.

Klokani byli pasováni spíše na jedny z těch, pro něž by elitní desítka byla úspěchem. Zatím však očekávání předčili a ze tří utkání vytěžili sedm bodů. Po úspěchu v Jablonci však doma přišli o nadějný náskok s Baníkem a jen remizovali, nyní by tak konečně zvítězili na svém hřišti. Minulý víkend se jim zadařilo v Teplicích, a to i přes vyloučení Květa. Později totiž červenou kartu uviděl i Mareček a při hře deset na deset rozhodl Křapka.

Hosté prozatím měli velmi náročný los, přičemž s prvním kolem se popasovali se Slavií na jedničku a získali tři body. V dalších dvou duelech se cítili poškozeni výroky sudího. Se Slováckem totiž jedinou branku obdrželi až po Gabrielově vyloučení, proti Plzni zase v předchozím kole šli do deseti poté, co se chvíli před zákrokem dožadovali penalty. Na Chorého trefu našel odpověď Kubala, Pilařův zásah v závěru už ale zůstal bez odezvy.

V minulé sezoně se tyto celky střetly celkem třikrát, přičemž po devadesáti minutách byl pokaždé stav 1:1. V ligových zápasech vždy Hradec vedl a Klokani srovnali, v pohárovém čtvrtfinále naopak po brzké Puškáčově trefě srovnal až v samotném nastavení Prekop, aby v prodloužení rozhodl Vašulín.

Domácím bude pochopitelně chybět minule vyloučený Květ, k němuž se přidají zranění Hála, Necid a Vala. Otazník navíc visí nad Puškáčem. Na druhé straně nepustí do hry disciplinární trest Smrže a zdravotní potíže Leibla s Urmou.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Kovařík - Hronek, Beran - Bartek
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Čech, Kodeš - Gabriel, Kučera, Rada, Ryneš - Kubala, Vašulín, Vlkanova
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.35 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC TRINITY Zlín - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Jsou jen surovci, nebo umí nabídnout i vlídnou tvář? Zlín za úvodní ligová kola moc dobrou image nezískal, ba co hůř, ani mnoho bodů neposbíral. Něco nového by "Ševci" rádi vymysleli proti Jablonci, což ovšem není oblíbený protivník Moravanů.

Pravda, v uplynulém ročníku skončila všechna tři vzájemná střetnutí plichtou, stále ovšem platí, že Zlín čeká na ligovou výhru nad Jabloncem od roku 2008. Nejvyšší čas hrůzostrašný půst ukončit. "Ševci" potřebují body jako sůl, za tři dosavadní zápasy v sezoně získali jediný po nudné remíze s Mladou Boleslaví. Poté očekávaně nestačili na pražskou Slavii, před týdnem v Ostravě zase doplatili na nedisciplinovanost.

Severočeši na tom o moc lépe nejsou. Před Moravany sídlí jen díky přívětivějšímu skóre, avšak stejně jako Zlínští urvali ve třech duelech jediný bod, rovněž proti Mladé Boleslavi. Předvedený výkon proti Slavii z minulého kola nicméně dává fanouškům Jablonce naději, že se mužstvo pod koučem Davidem Horejšem pomalu sehrává. No a kde jinde to potvrdit, když ne v milovaném Baťově městě? S prázdnou odtamtud zeleno-bílí jeli naposledy před téměř sedmnácti lety.

Oba celky budou kvůli disciplinárním trestům postrádat některé hráče. Jablonec nepřijede reprezentovat obránce Michal Surzyn, jenž proti Slavii viděl červenou kartu. Ze stejného důvodu pyká domácí útočník Jan Silný, který si kvůli zbytečnému faulu na gólmana ostravského Baníku Jana Laštůvku nezahraje rovnou tři zápasy. Pět utkání má na základě verdiktu ligové disciplinární komise odpočívat zlínský zadák Martin Cedidla, proti rozhodnutí komise se však ještě může odvolat.
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Cedidla, Simerský, Procházka, Čanturišvili - Didiba, Kolář - Fillo, Hrubý, Dramé - Vukadinović
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Hübschman, Heidenreich, Polidar - Považanec - Šulc, Kratochvíl, Houska, Jovović - Sejk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.39 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice  (neděle 16:00)
Přišel první náraz. Dva zápasy zvládl Liberec na výbornou, v tom třetím už ale klopýtl. Proti Českým Budějovicím tak bude mít Slovan jasný úkol: vrátit se zpět na zem, zapomenout na nevydařený duel s Pardubicemi a po týdenní pauze urvat tři body.

Po úvodních dvou kolech se Severočeši vyhřívali na čele tabulky, po třetím ovšem spadli na čtvrté místo. Důvod? Porážka ve vršovickém Ďolíčku, azylu Pardubic. Slovan se zpět k Nise vracel s prázdnou zcela zaslouženě. Zkušenost ze třetího kola ovšem může nakonec využít ve svůj prospěch, pokud si uvědomí, že koláče nepřijdou bez poctivé každodenní píle.

Budějovické Dynamo na startu ročníku proti Pardubicím uspělo, poté ovšem nestačilo na pražskou Spartu. Zatím poslední zápas sehráli Jihočeši doma proti Slovácku. Pohledná seance nabídla po dvou gólech na obou stranách, po nichž se obě družiny rozešly smírně. Budějovice tak po třech utkáních nasbíraly čtyři body, díky nimž sídlí ve středu tabulky.

V Liberci se Dynamo bude muset obejít bez záložníka Nicolase Pennera. Ten proti Slovácku viděl červenou kartu, kvůli níž tak musí nejbližší ligový duel vynechat. Zranění nepustí do hry dalšího středopolaře Mateje Mršiće, start útočníka Tomáše Zajíce zůstává nejistý. Na marodce Slovanu figuruje křídelník Ahmad Ghali, o nasazení obránce Jana Mikuly se teprve rozhodne.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.75 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Slovácko ve čtvrtek nakročilo do skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Před dokončením díla ve Švédsku sehrají Uherskohradišťští ligový duel na olomouckém Andrově stadionu, kde je přivítá poněkud utrápená Sigma.

Ódy rychle odezněly. Po prvním kole se na adresu Hanáků rozezněly chvalozpěvy, avšak uplynuly jen dva týdny a už se nad okolím svatováclavského dómu stahují mračna. Po excelentním výkonu na hřišti Baníku Ostrava se Sigmě hrubě nepovedla domácí ligová premiéra proti brněnské Zbrojovce. Další porážku si družina kouče Václava Jílka připsala také na půdě pražské Sparty, kde navíc přišla o gólmanskou jedničku Matúše Macíka.

Až na útočnou vozbu tak Olomouc náhle řeší trable hned ve třech řadách. V reakci na Macíkovo zranění sice na Andrův stadion rychle dorazil Vilém Fendrich, avšak je otázkou, zda někdejší brankář Opavy či Hradce Králové zvládne kvalitního kolegu plnohodnotně nahradit. Těžko se lepí také defenziva po odchodu stopera Václava Jemelky do Viktorie Plzeň. A asi největší vrásky dělá příznivcům Sigmy pohled na střed pole, kde při zranění Denise Ventúry chybí "kalvachovský tmel" mezi obranou a forvardy.

Slovácko má zase vystaráno téměř všude, snad s výjimkou — na rozdíl od Hanáků — v útoku. Libor Kozák stále nemá potřebnou důvěru od trenérů, Ondřej Mihálik se po svém nedávném příchodu teprve sehrává se spoluhráči, Ondřej Šašinka s Filipem Vechetou pak zpravidla plní roli střídajících hráčů. I bez spolehlivého kanonýra si však mužstvo z Uherského Hradiště umí poradit.

Svou sílu demonstrovali Moravané ve čtvrtek v předkole Evropské konferenční ligy. Svěřenci lodivoda Martina Svědíka jasně ovládli zápas proti švédskému AIK a po výhře 3:0 jsou blízko historickému postupu do skupinové fáze některé z evropských soutěží. V domácí lize pak Slovácko ve třech kolech neprohrálo a po jednom vítězství a dvou remízách zůstává na dostřel špici tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.34 - 3.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Pardubice  (neděle 19:00)
Dosud čtyřikrát na sebe v nejvyšší soutěži narazily Slavia a Pardubice. Ani v jednom vzájemném středu se Východočeši neradovali z vítězství. Překvapí však Pražany nyní, v době, kdy sešívaní hledají vlastní tvář?

Hledání ideální jedenáctky, rozsáhlá marodka, rozčarování nad některými letními posilami, podivné trenérské tahy, bídná hra na hřišti, nelichotivé výsledky. Start do ročníku 2022/23 v podání Slavie rozhodně nelze označit za povedený a dost možná překonává ten loňský, během něhož Pražané propadli sítem hned dvou evropských soutěží. Teď se na mezinárodním poli zatím nikam nepropadli, ale zato na rozdíl od uplynulé sezony dost možná přijdou o skupinovou fázi Evropské konferenční ligy.

Její závěrečné předkolo totiž rozehráli mizerně. Na půdě polského Rakówu nic kloudného nevymysleli, gól, který vstřelili, byl spíše náhodným. Porážka 1:2 v Čenstochové je pro sešívané ještě přívětivým výsledkem. Přesto v domácím Edenu budou mít slávisté co dělat. Podzim bez evropských pohárů by pro ambiciózní klub představoval velký průšvih. A kdoví, co by se dělo s trenérským štábem pod vedením Jindřicha Trpišovského. Také dlouho nedotknutelný kouč se v poslední době stává čím dál častěji terčem kritiky.

Ani českou nejvyšší soutěž nezahájili Trpišovský a spol. ideálně, po porážce od Hradce Králové se však alespoň výsledkově oklepali. Sešívaným pomáhá i přívětivý los pro domácí utkání. Po Zlínu, který v Edenu obdržel čtyři góly, totiž do Vršovic dorazí Pardubice. Rovněž v roli outsidera. Ovšem dost možná vzdorujícího outsidera.

Východočeši působí v první lize třetím rokem a až na úvodní plichtu s nimi Slavia obvykle nemá větší potíže. Pro novou sezonu se ovšem kádr Pardubic značně obměnil a již ukázal, že dokáže favorita potrápit. V Plzni tak družina trenérů Jiřího Krejčího a Jaroslava Novotného dlouho sahala po bodu. Ze západu Čech odjížděli fotbalisté vyznávající červenou a bílou barvu s prázdnou, na povedený výkon ovšem navázali o týden později, kdy již přehráli Liberec a připsali si první výhru do tabulky.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Hromada, Traoré - Lingr, Icha, M. Jurásek - Tecl
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Budinský - Kostka, Hranáč, Toml, Helešic - Janošek - Sychra, Solil, Hlavatý, Vacek - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.82 - 22.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Teplice  (sobota 16:00)
Ani jeden ze sobotních soupeřů zatím neprožívá optimální sezonu, jasným favoritem utkání je však Baník. Ten má v tabulce již alespoň čtyři body a k tomu výhodu domácího prostředí, kdežto Teplice se krčí na zadních příčkách s bodem jediným.

Slezané navíc své výsledky postupně zlepšují. Po úvodním výbuchu s Olomoucí a nepovedené první půli proti Bohemians v Ďolíčku ve druhé půli ubojovali alespoň remízu, minulý víkend pak doma porazili Zlín 3:1. Situaci měli ulehčenou tím, že po Frydrychově trefě se nechal vyloučit Silný a ještě před pauzou tak Jaroň s Buchtou navýšili. Kolářova branka ve druhé tak znamenala už jen kosmetickou úpravu skóre.

Skláři se loni zachránili až v baráži a úvod této sezony vůbec nenapovídá tomu, že by to letos mělo být výrazně lepší. Nadějně rozehraný duel s Plzní nedotáhli do vítězného konce, bod proti takto těžkému soupeři je i tak úspěchem. Ovšem následný debakl v Liberci už se tak nazvat nedá, stejně jako domácí porážka od Bohemians, a to ještě vzhledem k okolnostem. Teplice totiž po Květově vyloučení hrály přesilovku, jenže pak se nechal vyloučit i Mareček a ve hře deseti proti deseti jediným gólem rozhodl Křapka.

V minulé sezoně se tyto celky střetly dvakrát, přičemž pokaždé slavil hostující tým. V Teplicích Baník předvedl velký obrat v závěrečné půlhodině, v odvetě ve Vítkovicích se naopak dostali do vedení Slezané, nakonec však prohráli 2:4.

Oběma týmům chybí potrestaní hráči, na domácí straně je to Ndefe, v případě Severočechů Mareček. Ostravanům krom toho nemohou zranění Almási, Juroška, Lischka a Svozil, Teplice přijedou bez Shejbala.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Sanneh, Frydrych, Pojezný, Fleišman - P. Jaroň, Kaloč, Pokorný, Kuzmanovič, Buchta - Klíma
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Jukl, Mareček, Urbanec - Trubač - Žák, Gning
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.37 - 6.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha  (sobota 19:00)
Ve čtvrtém kole už je pro Mladou Boleslav nejvyšší čas připsat si první vítězství v sezoně, čeká na něj ovšem těžká překážka. Tou je pražská Sparta, která se po nevýrazném začátku rozjela a v uplynulých dvou týdnech vyhrála.

Středočeši zatím neměli zrovna nejsložitější los, přesto z něj vytěžili pouhé dva body. Ve Zlíně remizovali stejně jako doma s Jabloncem, naposledy padli na hřišti nováčka z Brna. Díky Škodovi se sice dostali do vedení, po přestávce ovšem domácí otočili na 3:1 zásluhou tref Součka, Ševčíka a Matejova.

"Sparta má hodně šikovných hráčů a my musíme najít cestu, jak se s ní porvat o body. Sparta má všude hodně příznivců, ale my budeme doma a pevně věřím, že naši fanoušci vytvoří na tribunách atmosféru v náš prospěch," doufá domácí trenér Pavel Hoftych

Letenští si na úvod soutěžních duelů pod novým koučem Brianem Priskem připsali šokující vypadnutí z Konferenční ligy na úkor Vikingu. Dobře nevkročili ani do ligové soutěže, když padli s Libercem, poté však zabrali a shodnými výsledky 2:0 uspěli jak v Českých Budějovicích, tak na Letné proti Sigmě. Brankami se o týden starý úspěch postarali Karabec a Höjer.

"Boleslav se hodně točí kolem Matějovského. Klíč tedy je, aby se nedostal do hry. Když není Mára na balonu, zjednoduší to přes Škodu dlouhým balonem a sbírají druhé míče. Nebudeme slevovat z toho, co chceme hrát od začátku sezony. Bude to určitě snaha o vysoký a intenzivní presink plus pokrytí Matějovského v prostředku pole," přibližuje Luboš Loučka, asistent kouče Priskeho.

Dlouhá léta se Spartě ve městě automobilky příliš nedařilo, aktuálně však se svým soupeřem drží sérii pěti po sobě jdoucích vítězství. V minulé sezoně doma uspěla Hložkovým gólem v samotném závěru, jarní venkovní odvetu zvládli podstatně jasněji a slavili tři body poměrem 0:3, tentokrát skórovali Čvančara, Vitík a Krejčí mladší.

Zatímco domácí by mohli nastoupit v kompletním složení, hosté vedle disciplinárně potrestaného Kuchty postrádají i zraněné Čelůstku, Krejčího mladšího, Suchomela a Vindheima. Do toho je ještě nejistý start Čvančary, Haraslína a Peška.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Mareček, Šimek, Suchý, Karafiát - Pech, Matějovský, Dancák, Fulnek - Ladra - Škoda
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Mejdr, Sörensen, Zelený, Höjer - Pavelka, Sadílek - Daněk, Karabec, Minčev - Juliš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.37 - 3.71 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bohemians Praha 190532107:37
 Zbrojovka Brno32107:37
3.Viktoria Plzeň32106:47
4.Slovan Liberec32018:46
5.Slavia Praha32017:46
6.Sparta Praha32015:26
7.1. FC Slovácko31205:45
8.Dynamo České Budějovice31114:44
9.Baník Ostrava31116:74
10.Sigma Olomouc31023:43
11.FC Hradec Králové31022:33
12.FK Pardubice31023:53
13.FK Mladá Boleslav30213:52
14.FK Jablonec30124:81
15.FK Teplice30123:81
16.FC TRINITY Zlín30122:71
Zbývající zápasy
20.08. 16:00Viktoria Plzeň - Zbrojovka Brno (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (624)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele