FORTUNA:LIGA - preview 9. kola: Plzeň - Slavia

17.09.2022, 08:38, aktualizováno 18.09.2022, 09:04
Previews
Nedělní program FORTUNA:LIGY ovládne přímý šlágr o první místo mezi Plzní a Slavií. Slovácko se pokusí nastartovat proti Jablonci. Hradec Králové hraje se Zlínem a Pardubice v Ďolíčku hostí Bohemians 1905...
FC Hradec Králové - FC TRINITY Zlín  (neděle 16:00)
Všichni konkurenti Hradce Králové v boji o třetí místo zaváhali, a tak se na tuto příčku mohou dostat Votroci. Potřebují k tomu zvítězit se Zlínem, který naopak potřebuje nutně zabrat, aby se dostal ze spodních pater.

Východočeši se nadále sluní v elitní šestce, a to i přesto, že v posledních dvou duelech nevyhráli ani neskórovali. Po remíze s Baníkem před týdnem prohráli jasně 3:0 v Jablonci, byť všechny góly padly ve druhé půli. Postarali se o ně Sejk, Martinec a Chramosta.

Ševci zatím v lize zdolali jen úplně poslední celek tabulky Pardubice, bídnou náladu ještě umocnil domácí nezdar s brněnskou Zbrojovkou. Proti té po dvou gólech Řezníčka a Didibově vlastenci zaostávali hned o tři góly, skóre pak korigovali Janetzký s Dramém. Náladu si zlepšili alespoň v poháru proti jinému brněnskému celku, Start ve středu přehráli poměrem 0:3.

V minulé sezoně byl v obou duelech lepší Hradec, byť v obou případech jen o jeden gól. Na podzim na jihu Moravy hosté většinu zápasu vedli a domácí se jen dotahovali. Březnová odveta v Mladé Boleslavi rovněž přinesla rychlé góly Votroků a jen následné snížení Zlína.

Domácí se musí obejít bez zraněného Urmy a možná i Harazima s Rynešem, na straně hostí vedle indisponovaných Fantiše s Tkáčem nepomůže ani potrestaný Hlinka.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Klíma, Čech, Smrž - Gabriel, Kodeš, Rada, Kučera - Kubala, Vašulín, Trusa.
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Simerský, Procházka, Bartošák - Kolář - Fillo, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Jawo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.42 - 4.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - Bohemians Praha 1905  (neděle 16:00)
Do složité situace se už po čtvrtině základní části dostaly Pardubice. Východočeský klub zaostává herně i výsledkově a zaslouženě mu patří poslední příčka tabulky. Z té se po tomto kole určitě nedostane, má ale možnost přiblížit se dalším konkurentům...

Pardubice na začátek podaly tři kvalitní výkony a dokázaly porazit Liberec, hodně rychle jim ovšem došel dech a začaly se obnažovat slabiny. Problémy mají na obou koncích hřiště a aktuálně disponují nejhorší defenzívou i ofenzívou.

Řešením se zatím nestala ani trenérská rošáda, naposledy se týmu ujal Radoslav Kováč a začal ostudnou porážkou v poháru na půdě Slovanu Velvary. Jednalo se o šestou prohru v řadě a v Pardubicích moc dobře vědí, že je třeba tuto sérii ukončit. Duel s Bohemians 1905 je na jednu stranu ideální příležitostí, z pěti zápasů těchto soupeřů v první lize braly Pardubice třináct bodů.

"Potřebujeme to konečně výsledkově zlomit, aby si hráči začali věřit. Zápas s Bohemkou bude válka. Opravdu je pro nás důležité, abychom urvali nějaké body ještě před reprezentační pauzou. Musíme zlepšit hlavně předfinální fázi a efektivitu," uvědomuje si Kováč.

Také s Klokany se počítalo do druhé poloviny tabulky a po skvělém startu se tam Pražané začínají propadat. Nedaří se jim především jakožto domácím, naopak v roli hosta jsou s deseti body na třetí příčce.

"Ve všech zápasech doma v ligové sezoně jsme prohrávali. To je věc, která mění ráz utkání. V Ďolíčku jsme v úvodu v každém zápase inkasovali, pak si soupeři většinou couvnou hlouběji a čekají na brejk. Teď hrajeme opět doma, i když oficiálně budeme uváděni jako hosté. Už je třeba, abychom v Ďolíčku konečně vyhráli," burcuje trenér Jaroslav Veselý.

Pardubicím bude chybět záložník Hlavatý, který už stihl nasbírat čtyři žluté karty, na marodce jsou Jeřábek a Šimek. Bohemians nepomohou vykartovaný Petrák a zranění Necid s Morávkem.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Vlček, Hranáč, Chlumecký - Kostka, Tischler, Icha, Kurka - Janošek, Sychra - Černý.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Jánoš, Kovařík - Květ, Hronek - Puškáč.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.62 - 3.80 - 1.78
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Slovácko loni ukořistilo pohár a během léta se probojovalo do základní skupiny Konferenční ligy, kde podalo dva zajímavé výkony, přesto v Uherském Hradišti nadšení nepřevládá. Ambiciózní celek začíná mít problémy s nahuštěným programem a nevyhrál už šestkrát v řadě, proti Jablonci má velkou šanci to zlomit...

Slovácko na konci srpna nestačilo doma na Liberec a následně si přivezlo očekávanou porážku z Plzně, aby září načalo remízou se Slavií. Od té doby už počítá ztráty, nejprve nedotáhlo do tříbodového konce skvěle rozehraný duel proti Partizanu, před týdnem jen remizovalo v Mladé Boleslavi a naposledy ve čtvrtek padlo na půdě 1. FC Köln.

V Německu přitom svěřenci Martina Svědíka podali sympatický výkon a po změně stran dokonce během několika minut smazali dvoubrankové manko. Osudnými se jim staly individuální chyby a opětovně ne právě spolehlivá defenzíva, čisté konto se nepovedlo udržet už šestkrát za sebou.

"V lize potřebujeme body. Hrajeme domácí utkání s Jabloncem, které je pro nás hodně důležité. Je třeba, aby před reprezentační pauzou byl klid a dobrá atmosféra v kabině. Jestliže budeme hrát v ofenzivě tak jako v Kolíně nad Rýnem, budeme si vytvářet šance proti každému. Musíme ale přidat v defenzivní práci a standardních situacích," ví Svědík.

Jablonec zažil hodně mizernou minulou sezonu a k lepším zítřkům ho měla nasměrovat trenérská rošáda. Na lavičku usedl David Horejš a začátek si zcela jistě představoval jinak. První výhra přišla až před týdnem proti Hradci Králové, navázat se na ní povedlo v týdnu při pohárovém souboji s Motorletem (4:0).

"Čekáme velmi těžké utkání. Slovácko má zkušený a dobře vedený tým, což prokazovalo už v minulé sezoně. Hraje evropské poháry a jeho tým má neskutečnou kvalitu. My ale také máme kvalitu a nějakou cestu už jsme ušli. Určitě potřebujeme bodovat a jedeme tam s tím, že budeme chtít na Slovácku uspět," prohlásil Horejš.

Slovácko se bude muset obejít bez zraněného Daníčka, nejistý je pak start Tomiče. Jablonci nepomůže potrestaný Malínský a zraněný Hübschman.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Ljovin, Havlík - Petržela, Trávník, Holzer - Mihálik.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Akpudje, Martinec, Heidenreich - Šulc, Kratochvíl, Houska, Krob - Polidar - Sejk, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.78 - 5.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Za dveřmi je reprezentační přestávka, na závěr před ní ale liga nabídne to nejlepší, co v současné době může. O první pozici v tabulce se totiž poperou Plzeň se Slavií - v čele jsou o skóre sešívaní, mají však o jeden zápas více.

Přestože se v minulé sezoně z ligového titulu radovala Viktorka, vzájemné zápasy jsou v poslední době jasnou doménou Slavie. Ta totiž desetkrát v řadě neprohrála a hned sedm z těchto duelů zvládla vítězně, v minulé sezoně to však byl pouze jeden ze tří. Divoké říjnové utkání v Edenu, ve kterém hosté uviděli tři červené karty a domácí uspěli díky trefám Lingra s Krmenčíkem. V jarních střetech ve Štruncových sadech pokaždé vedli muži z Vršovic, avšak o vedení i titul nakonec přišli.

"Otázka je, jestli nepadne nějaký rychlý gól. Myslím si, že to bude podobné tomu zápasu, který jsme tam hráli na jaře. Bylo to opatrné, nám se podařilo dát gól po autu, oni srovnali po rohovém kopu. Oba góly padly po standardce. Plzeň má svůj styl, my taky. Bude to o tom, kdo soupeři lépe vnutí svůj styl," okomentoval stoper Aiham Ousou.

Viktoriánům kazí bilanci v této sezoně zápasy v Lize mistrů. Tam totiž v posledních týdnech nestačili na Barcelonu i Inter, v lize jinak kromě úvodního zaváhání v Teplicích sbírají po třech bodech, a to často rozdílem jednoho gólu. Nejinak tomu bylo i minulý víkend v Olomouci, kde na dvě trefy Chorého dokázal vždy zareagovat Chytil, Havlova branka na konečných 2:3 už ovšem zůstala bez odezvy. Poslední porážka Plzně v nejvyšší soutěži se tak stále datuje do výše zmíněného klání v Edenu.

"Domácí prostředí je naše výhoda vždycky a věříme, že tomu tak bude i teď. Naši fanoušci nás podporují pořád, i když jsme prohráli s Interem, tak nám zatleskali, takže se určitě zase dočkáme výborné podpory. Věřím, že atmosféra bude hodně podobná zápasů Ligy mistrů," doufá asistent trenéra Pavel Horváth.

Sešívaní sice do sezony nevstoupili vůbec dobře, když si ze hřiště Hradce Králové neodvezli ani bod, poté se však zlepšili. Přes silné soupeře prošli do základní skupiny Konferenční ligy, kde v prvních dvou zápasech získali čtyř body. Ve čtvrtek se však proti kosovskému Ballkani natrápili více, než se očekávalo. Po gólech Krasniqiho a Korenici dvakrát zaostávali, díky Frasheriho vlastenci a zásahům Olayinky s Masopustem ale nakonec vyhráli 3:2. Před týdnem s Českými Budějovicemi to pro ně bylo podstatně snazší, když i díky dvěma gólům nejlepšího ligového střelce Tecla nadělili debakl 6:1.

Západočeši se v utkání musí obejít bez zraněných Klimentem, Kopicem a Řezníkem, otazník pak visí nad startem Chorého. Na straně červenobílých nejsou k dispozici indisponovaní Bořil, Holeš, Hovorka a Schranz, nejistota panuje i okolo Matěje Juráska, Sora a Ševčíka.

Jako hlavní sudí bude na utkání, které začíná ve Štruncových sadech v neděli v 19 hodin, dozorovat Petr Hocek. Na čarách mu bude pomáhat duo Nádvorník, Hájek a za videem Tomáš Klíma.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Kalvach - Sýkora, Vlkanova, Mosquera - Chorý
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Provod, Tiéhi - Usor, Traoré, Olayinka - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.35 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FK Teplice  (sobota 16:00)
Brněnská Zbrojovka i tepličtí "Skláři" mají za sebou výsledkově úspěšné dny. Oba týmy se v minulém ligovém kole radovaly ze zisku bodů, oba pak během pracovního týdne zvládly postoupit do dalšího kola národního poháru. Na stadionu v Srbské ulici budou hráči obou stran barikád doufat v prodloužení trvání úsměvů na tvářích.

Větší potíže s postupem přes druhé kolo MOL Cupu měli ve středu fotbalisté Teplic. Proti Viktorii Žižkov si boj protáhli až do prodloužení, v němž Severočechy spasil vítěznou trefou mladý Tadeáš Vachoušek. "Bohužel jsme k tomu přistoupili špatně, i když jsme to hráčům několikrát říkali. Přitom nám první gól nahrál do karet, ale pak jsme úplně přestali hrát a nechali domácí vrátit do hry," nebyl spokojen s průběhem pohárové bitvy kouč Sklářů Jiří Jarošík.

Teplice nicméně protáhly svou neporazitelnost v soutěžních zápasech na tři utkání. Po cenné remíze se Spartou budou o další body do ligové tabulky bojovat proti Brňanům, kterým to poslední dobou jde víc venku nežli doma. Před týdnem "Flinta" uspěla ve Zlíně, ve středu zvládla také pohárový výlet do nedalekých Rosic.

Doma v Králově Poli však Zbrojovka bodovala naposledy před více než měsícem, teď jí navíc kvůli trestu za čtyři žluté karty bude chybět levý bek Denis Granečný. "Uvidíme, co Pepa Divíšek, jaký bude jeho stav. Máme varianty, jak sestavu poskládat, pro tu finální se rozhodneme po dnešním odpoledním tréninku," naznačil možnosti, jak Granečného nahradit, asistent hlavního trenéra Flinty Jozef Dojčan.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Šural, Endl, Matejov Souček, Texl - Hladík, Ševčík, Falta - Řezníček
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Mucha - Vondrášek, Knapík, Hybš - Hyčka, Kučera, Jukl, Urbanec - Trubač - Gning, Fila
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.90 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
České Budějovice se minulý týden staly dalším mužstvem, které odjíždělo z pražského Edenu s výpraskem. Po porážce od Slavie si Jihočeši chtějí chuť spravit proti Olomouci. Hanáci naposledy taktéž vyšli naprázdno, ve středu se navíc dost trápili v MOL Cupu.

Budějovické Dynamo čeká zápas druhého kola národního poháru až příští týden, jeho hráči tak měli dostatek času pro přípravu na sobotní duel. "Po našem prohraném domácím zápase s Boleslaví a venku na Slavii bychom moc chtěli doma bodovat a Olomouc porazit. Víme, že nás čeká kvalitní soupeř a těžký zápas a musíme se oproti minulým zápasům hodně zlepšit," uvedl bek Jihočechů Martin Sladký, který značnou část své kariéry prožil právě na Hané.

Sigma měla uprostřed pracovního týdne velké potíže s Uničovem. Odpor soupeře z třetí ligy zlomil až v prodloužení gólový Mojmír Chytil. "Chtěli jsme před ligovým zápasem mít tři dny volna. Fyzicky a kondičně jsme dobře připraveni. Nebudeme však hledat nějaké alibi v tom, že se hrálo 120 minut. Na sobotu musíme být stoprocentně připravení," řekl před výletem na Jih Čech trenér Olomouce Václav Jílek.

Asistent hlavního kouče Milan Kerbr zase vyjmenoval, kteří hráči Hanáků se v Budějovicích nepředstaví. "Chybět nám bude kvůli kartám Pokorný, ale vrátil se nám Lukáš Vraštil po trestu, je tady Víťa Beneš, Florent Poulolo, mohou hrát i ostatní hráči. Možností máme dost," sdělil někdejší ligový fotbalista. Dynamo zase bude postrádat středopolaře Jakuba Horu, jenž po obdržení červené karty na hřišti Slavie dostal za surový zákrok trest na čtyři zápasy.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Sladký, Broukal, Havel, Králik, Skovajsa - Čmelík, Hellebrand, Čavoš, Sluka - Zajíc
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Chvátal, Poulolo, Beneš, Zmrzlý - Spáčil, Breite - Navrátil, Růsek, Jakub Matoušek I - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.49 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Po dvou bodových ztrátách najel Liberec zase na vítěznou vlnu. Slovan zvládl ligové střetnutí i pohárový duel a o další výhru bude usilovat proti Mladé Boleslavi. Speciální zápas čeká zejména trenéra hostů Pavla Hoftycha.

Twitterový zázrak z Rokycan sice získal celou řadu sympatizantů, ani ty však nestačily k tomu, aby se Liberec rozloučil s MOL Cupem již ve druhém kole. Severočeši neměli se soupeřem ze čtvrté ligy větší potíže a v pohárové soutěži tak dál pokračují.

Slovan tak v Rokycanech navázal na vítězství z předešlého víkendu na půdě pražských Bohemians. Po výhře ve vršovickém Ďolíčku se Liberec posunul v ligové tabulce na skvělé třetí místo. S jeho hájením proti Boleslavi však nepomůže autor jedné ze dvou tref na hřišti Bohemky Matěj Valenta, který se ve stejném zápase nechal později vyloučit a kvůli disciplinárnímu přijde o dvě následující utkání.

Mladá Boleslav před týdnem tak úspěšná nebyla. Proti Slovácku nenavázala na tříbodový zisk z Českých Budějovic a její hráči byli nakonec rádi alespoň za bod, který Ladislav Krobot zajistil vyrovnávací trefou až v samotném závěru. Středočeši tak dál zůstávají v dolní polovině tabulky, což je pořád daleko za předsezonními očekáváními.

Na lavičce Boleslavi se do Liberce vrátí kouč Hoftych, jenž ve Slovanu ještě před více než rokem působil. "Já se sice v první řadě soustředím na moji Boleslav, ale sleduju i Liberec. Z loňska tam zbyla kostra týmu, která byla tentokrát velmi dobře doplněna, mužstvo se posílilo. Slovanu určitě hodně pomohla úvodní výhra na Spartě a start do ligy má velmi dobrý," řekl Hoftych.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Prebsl, Plechatý - Mikula, Varfolomejev, Červ, Preisler - Višinský - Matoušek, Van Buren
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Suchý, Karafiát, Šimek - Pech, Matějovský, Mareček, Fulnek - Ekpai, Mašek, Ladra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.44 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (sobota 19:00)
Čekání Sparty na ligové vítězství se protáhlo již na čtyři zápasy. Letenští v tabulce nabírají manko na vedoucí tandem, a pokud nechtějí, aby jejich vyhlídky na zisk titulu zamlžila další bodová ztráta, měli by v prestižním souboji proti ostravskému Baníku udělat vše pro výhru.

Bohemians, Jablonec, Zlín a Teplice... na všech jmenovaných mužstvech si sparťané postupně vylámali zuby. Ani jednomu nepodlehli, zároveň však žádného s outsiderů nepoložili na lopatky. Tlak na trenéra Pražanů Briana Priskeho dál sílí a stejně tak roste i nespokojenost fanoušků, kteří už za poslední roky mají zkrátka dost planých slibů.

Po sérii nezdarů zůstávají Letenští přilepeni na čtvrtém místě, což žádného klubového příslušníka nemůže uspokojit. Cíl pro následující střetnutí je tak nabíledni. "Na zápas s Baníkem se těšíme, ale nezáleží na tom, proti komu hrajeme. Prostě potřebujeme vyhrát. Potřebujeme si zakřičet a zařvat," prohlásil Priskeho asistent Thomas Nørgaard.

Ani Ostravané nezáří po osmi ligových kolech štěstím. Naposledy si sice Baník snadno poradil s Pardubicemi, avšak proti Východočechům si tým kouče Pavla Vrby připsal teprve druhé vítězství v sezoně. Slezané před startem ročníku cílili mezi nejlepší šestici mančaftů soutěže, před výkopem devátého kola ale stojí před branami samotné první poloviny tabulky.

Poslední skalp nicméně vliv do Baníkovců alespoň trochu víry. "Vítězství s Pardubicemi nám pomohlo, výsledek byl pro nás důležitý a v týdnu se lépe pracovalo. I když víme, že ne všechno bylo bez chyb, že stále máme co zlepšovat. Sparta taky řeší určité problémy, také se dostala pod tlak. Načítáme si její hru, taky má i své slabší stránky a budeme se snažit jich nějak využít. Samozřejmě je to ale pořád top klub s velice kvalitním kádrem. Základ je ale nebát se, být aktivní, nebát se hrát. S tím do toho musíme jít," řekl asistent hlavního kouče Slezanů David Oulehla.

Vedle natěšených příznivců Baníku bude duel na Letné pikantní také pro lodivoda hostů Pavla Vrbu. Ten ještě na jaře trénoval právě Spartu, v květnu ovšem v Praze o práci přišel. Krátce nato přijal nabídku z Ostravy, kde však zatím rozhodně nenaplňuje velká očekávání. Úspěch na Letné by pro klub slavící 100 let od svého založení znamenal velkou vzpruhu.

Také na hřišti Sparty budou Slezané dál postrádat marodícího stopera Jaroslava Svozila i útočníka Ladislava Almásiho. Nejisté jsou starty pravého beka Muhammeda Sanneha a středopolařů Filipa Kaloče s Ladislavem Takácsem. Domácím budou scházet zranění obránci Ondřej Čelůstka s Andreasem Vindheimem, záložník Ladislav Krejčí a křídelníci Jakub Pešek s Lukášem Haraslínem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Kovář - Mejdr, Sørensen, Zelený, Højer - Jankto, Pavelka, Sadílek, Daněk - Čvančara, Kuchta
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Lischka, Fleišman - Cadu, Boula, Kuzmanovič, Tetour, Plavšić - Klíma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.57 - 7.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha861131:619
2.Viktoria Plzeň761014:619
3.Slovan Liberec842214:814
4.Sparta Praha834112:713
5.Zbrojovka Brno741213:1213
6.FC Hradec Králové84137:813
7.Bohemians Praha 1905832312:1111
8.1. FC Slovácko824210:1210
9.Baník Ostrava823312:129
10.FK Mladá Boleslav823311:119
11.FK Teplice823310:199
12.Dynamo České Budějovice82248:158
13.FK Jablonec814313:157
14.Sigma Olomouc82159:117
15.FC TRINITY Zlín81438:137
16.FK Pardubice81074:223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1049)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele