FORTUNA:LIGA - souhrn 9. kola: Šlágr jednoznačně pro Plzeň

17.09.2022, 18:06, aktualizováno 18.09.2022, 21:03
Komentáře a souhrny
Šlágr podzimu ovlivnila rychlá červená karta, Slavia následně nestačila na Plzeň a prohrála 0:3. Sparta opět po poločase vedla, Baník ale zkraje druhé půle vyrovnal a nakonec získal překvapivý bod. Mladá Boleslav dokázala otočit zápas v Liberci a zvítězila. Venku tříbodový zisk slavila také Olomouc, v Českých Budějovicích skórovala třikrát. Brno doma remizovalo s Teplicemi...

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 3:0

18.09.2022 19:00

Góly: 3. Tomáš Chorý (pen.), 21. Jhon Mosquera, 73. Lukáš Kalvach

Viktoria Plzeň dostala Slavii za svá záda. Na pozici lídra ligy se Západočeši dostali po právě vzájemném utkání s pražskými sešívanými, které ve svých Štruncových sadech porazili jasně 3:0. Plzeňští nachytali soupeře na startu duelu v nedbalkách, z čehož v dalším průběhu výrazně těžili a pohodlně dokráčeli k jasnému vítězství.

  Zatímco jedenáctka fotbalistů Viktorie vyběhla na trávník od úvodního hvizdu v očekávaném složení, základní sestava Slavie obsahovala jistá překvapení. Uzdravit se stihl záložník Ševčík a alespoň na lavici náhradníků byl navzdory nedávnému zranění připraven další středopolař Holeš. Stoperskou dvojici pak nečekaně utvořili Kačaraba s Eduardem Santosem.

A právě druhý jmenovaný brazilský zadák se stal protagonistou začátku utkání. Na přelomu první a druhé minuty totiž Santos špatně vyřešil nákop za defenzivní linii hostů a úprk Mosquery vyřešil dle sudího Hocka nedovoleně. K faulu navíc došlo v pokutovém území sešívaných a za prohřešek proti pravidlům bez snahy získat míč viděl Santos od arbitra červenou kartu. A aby těch pohrom pro Slavii nebylo málo, proměnil nařízenou penaltu útočník Plzně Chorý.

Rozjezd mače narušila další přerušení hry. Trávník muel kvůli nešťastném zranění opustit záložník Západočechů Sýkora, který si pochroumal dolní končetinu v souboji s Olayinkou. Rozhodčí Hocek muel zápas přerušit také kvůli dýmu z pyrotechniky, kterou zapálili fanouškovské tábory obou mužstev.

Když střetnutí zase plynule pokračovalo, povedlo se domácí navýšit svůj náskok. Rohový kop Kalvacha po 20 minutách hry vrátil Jemelka ze zadní tyče do předbrankového prostoru, kde balón nasměroval mezi tři tyče Mosquera. Kolumbijský křídelník byl v první půli vůbec při chuti. Ve 26. minutě způsobil před bránou Pražanů další zmatky a nakonec sám z úhlu střílel, byť pouze do boční sítě. Chvíli nato se s ambiciózním pokusem vytasil obránce Jemelka, avšak jeho přízemní projektil nezaměstnal gólmana Slavie Mandouse.

Oslabení hosté měli po půlhodině hry obrovskou příležitost k vyrovnání. Tecl po pasu od Tecla přihrál na neobsazeného Olayinku, toho ale v souboji tváří v tvář vychytal brankář Plzně Staněk. V závěru poločasu zase mohli skórovat domácí. Střelu Pilaře po centru od Mosquery však stihl Mandous vyrazit a hlavička Hejdy po standardní situaci prosvištěla do zámezí. Těsně před odchodem do kabin šikovně prošel skrze defenzivu Viktorie Tiéhi, nicméně technickým pokusem nepřekvapil Staňka.

V dlouhém nastavení první půle si pochroumal ruku Olayinka, jenž po změně stran již do hry nezasáhl. Vstup do prvního poločasu pak Viktorii vyšel téměř stejně skvěle jako úvod první pětačtyřicetiminutovky. Chorý po nákupu Pernici připravil pozici pro Vlkanovu, který sice rozvlnil síť, jenže zásah někdejší opory Hradce Králové nakonec neplatil z důvodu postavení mimo hru, v němž se ocitl přihrávající Chorý.

Slavia navzdory oslabení usilovala alespoň o vyrovnání, avšak moc šancí jí Viktoria neumožnila. V jedné z mála střílel v 57. minutě Jurásek, ovšem slabý pokus bezpečně kryl Staněk. Na druhé straně o jedenáct minut později vyhledal Jemelka centrem Havla, tomu ovšem nesedl volej.

Domácí zlomili odpor Pražanů definitivně v 74. minutě. Kalvach dostal před šestnáctkou hostů prostor k přípravě střely, kterou po zemi poslal přesně k tyči mimo dosah Mandouse. Koncovku střetnutí už si Západočeši pohlídali a v ligové tabulce tak od sešívaných odskočili na rozdíl tří bodů.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FC Trinity Zlín 0:0

18.09.2022 16:00

Góly: -

Bezbranková remíza mezi Hradcem Králové a Zlínem aspiruje na doposud nejnudnější zápas ligového podzimu. Uzívané střetnutí fanoušky ze sedadel rozhodně nezvedalo a oba tábory příznivců se jen mohou ptát, proč hráči na hřiště vůbec museli nastoupit.

Zatímco hosté se v první půli k ničemu zajímavému ani nedostali, Východočeši si vypracovali alespoň pár šancí. Dost nebezpečně z pohledu Zlína vypadal závar ve 30. minutě poté, co do šestnáctky přiletěl Smržův centr. Gólman Moravanů Rakovan vystoupil z brány, avšak míč nezískal a nakonec musel být rád, že celá situace vyústila jen v rohový kop pro Hradec. Těsně před přestávkou pálil z hranice pokutového území nepřesně Ryneš, následně neuspěl ani Vašulín.

Pokud diváci doufali, že po změně stran nabídnou oba celky lepší podívanou, museli být velmi zklamáni. Do útoku se sice dál víc hnali Východočeši, a to především za pomoci centrovaných míčů, jenže žádný náznak šance nevedl k pořádnému ohrožení svatyně hostů. Zlín se oproti prvnímu poločasu moc nezlepšil, avšak alespoň jednou vystřelil mezi tři tyče. Brankář Hradce Reichl však v 76. minutě lapil pokus Jawa a stejně jako Rakovan na druhé straně si připsal snadné čisté konto.

Poprvé v historii tak vzájemný zápas mezi Hradcem a Zlínem skončil 0:0. Východočeši zůstávají v první polovině tabulky, Moravané dál kotví ve spodních patrech.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Bohemians Praha 1905 0:1

18.09.2022 16:00

Góly: 55. Adam Jánoš

Trenéru Radoslavu Kováčovi nevyšla soutěžní premiéra na lavičce Pardubic. Poslední celek soutěže podlehl ve vršovickém azylu Bohemians. "Klokani" využili znalosti Ďolíčku a po nádherné brance Adama Jánoše zvítězili v sezoně již počtvrté.

Pražané sice Ďolíček rovněž využívají jako své domácí hřiště, avšak v zápisu figurovali jako hostující mančaft. I tak Bohemka vstoupila do utkání bez zbytečné bázně a vypracovala si první gólovku. Puškáč uvolnil Hronka, ten ovšem z pravé strany nepropálil brankáře Pardubic Markoviče. Za Východočechy kontroval v první půli Sychra, jenž pronikl do pokutového území a vyhledal Černého, jenže zkušený útočník pálil zády k bráně nepřesně z voleje.

Jediná branka zápasu padla deset minut po změně stran. Po pasu od Květa pálil Köstl, po jeho zablokovaném pokusu se balón odrazil na hranu vápna, odkud jej do šibenice perfektně poslal Jánoš. Nedlouho poté se na pravé straně šikovně uvolnil Hronek, avšak ani tentokrát si nepřišel na Markoviče, který stejně jako v prvním poločase zlikvidoval ránu z pravé strany.

Po hodině hry mohly Pardubice vyrovnat. Na centr z levé strany si naskočil Kostka, hlavičkou ovšem ke své smůle trefil pouze břevno. A když gólmana Bohemians Valeše nezaskočil ani nepříjemný pas zprava, zůstalo již skóre do závěrečného hvizdu neměnné.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Jablonec 0:2

18.09.2022 16:00

Góly: 82. Matěj Polidar, 87. Jakub Považanec

Slovácko nezvládá náročný zápasový program. Na vítězství v nejvyšší soutěži čekají Moravané dál i po střetnutí s Jabloncem, který v Uherském Hradišti vytěžil tři body po vítězství 2:0. Obě branky vsítili Severočeši až v samotném závěru střetnutí.

Hosty mohl již v desáté minutě poslat do vedení Chramosta, avšak jeho únik zastavil domácí gólman Nguyen, který se vrátil mezi tři tyče namísto kolegy Fryšták, jenž odchytal čtvrteční utkání v Kolíně nad Rýnem. Uherskohradišťští odpověděli za pět minut centrem Holzera, do něhož se opřel Kozák, avšak brankář Jablonce Hanuš zabránil gólové radosti soupeře.

Ve 20. minutě se do zakončení dostal sám Holzer, ovšem z pravé strany nemířil mezi tři tyče. Dvě minuty nato střílel z nadějné pozice Petržela, jeho pokus ale zablokoval Akpudje a následnou ránu znovu od Petržely lapil Hanuš.

Také ve druhém poločase si první gólovku vypracovali hosté. Polidar si v 59. minutě narazil balón se Sejkem, avšak po průniku do pokutového území přestřelil bránu. Na druhé straně prověřil Hanuše o čtyři minuty později z přímého kopu Havlík. Za Jablonec kontroval v 66. minutě Polidar, jenže ve vápně neprostřelil hradbu těl před sebou. Vyrovnaná partie pokračovala úprkem domácího Mihálika, který ale trefil pouze připraveného Hanuše.

V 76. minutě málem nechtěně nasměroval Severočechy k vedení stoper Moravanů Břečka, jehož nepovedený odkop přistál u nohou Coolse. Debutant v dresu hostů však místo zakončení přihrál Chramostovi, jenž pálil vysoko nad břevno. Za dalších šest minut se už ale Jablonec mohl radovat. Po pravé straně hřiště se rozběhl Chramosta, do jehož centru se z voleje opřel Polidar - 0:1.

Druhou branku v 85. minutě ještě nepřidal Jovović, jehož obstřel proletěl okolo tyče do zámezí. Více štěstí měl o dvě minuty později Považanec, jehož tečovaná střela zamířila k tyči mimo dosah zmateného Nguyena. Slovácko tak v součtu inkasovalo dvakrát.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 1:1

17.09.2022 19:00

Góly: 22. Lukáš Sadílek - 46. Jiří Klíma

Sparta neudržela v devátém kole Fortuna ligy vedení a s Baníkem jen remizovala 1:1. Obrovskou převahu v první půli přetavili Pražané pouze v jediný gól, což bleskově po změně stran potrestal vyrovnávací brankou Jiří Klíma. Návrat hostujícího kouče Pavla Vrby na Letnou tak proběhl úspěšně. Slezanům se totiž podařilo přerušit sérii devíti porážek ze vzájemných ligových střetnutí hraných na hřišti soupeře v řadě.

Letenští se kvůli čtyřem remízám v řadě vzdálili čelu tabulky na rozdíl šesti bodů. Zklamáním zatím byly výkony Jana Kuchty, jenž se zatím střelecky neprosadil, nicméně proti Baníku znovu nechyběl v základní sestavě. Ostravané se ovšem na pražské Letné dlouhodobě trápili, naposledy tam bodovali v roce 2014. Jediným hráčem, který tento úspěch pamatoval, byl stoper Michal Frydrych. Rozbuškou se mohl pro zaplněné tribuny stát start Srdjana Plavšiče, jenž nastoupil v základní sestavě Slezanů.

Sparta vstoupila do utkání aktivněji, její ofenzivní akce však dlouho nekončily zakončením mezi tři tyče. Zásadním momentem první půle se stal souboj Gigliho Ndefeho s Lukášem Sadílkem, po němž nařídil rozhodčí Tomáš Klíma nesprávně rohový kop, jelikož se míč za brankovou čáru dostal od sparťanského záložníka. Přímo z něj sice Sparta neskórovala, po sraženém míči ostravskou obranou ale akce pokračovala. Na jejím konci stál právě Sadílek, který pomocí šťastné teče oslavil premiérový gól v rudém dresu. Sparta byla však i nadále jednoznačně lepší, příležitost na zvýšení náskoku měla po půlhodině, kdy do břevna hlavičkoval Jaroslav Zelený. Po něm taktéž hlavou zakončoval Tomáš Čvančara, toho ale skvěle vychytal Jan Laštůvka.

Ani ne po minutě druhé půle zaskočil Letnou Jiří Klíma. Ten si našel odražený míč a z velké dálky schovanou střelou k pravé tyči překonal Matěje Kováře. O chvíli později mohl vrátit vedení sparťanům Čvančara, jeho hlavičku ale kryl připravený Laštůvka. Další větší šanci si Pražané vytvořili až v 71. minutě zásluhou Caspera Höjera, jenž poslal před bránu nebezpečný míč, na který ale těsně Čvančara nedosáhl. Sparta v závěrečných minutách zvyšovala tlak. Střelou z úhlu se prezentoval Martin Minchev, Laštůvku ale neprostřelil. Chvíli nato nebezpečně pálil aktivní Čvančara, netrefil však bránu. Obrana Baníku všechno nebezpečí odvrátila a radost Letenským nedopřála.

Série remíz tak byla natažena o další utkání, Sparta brala pouze bod už popáté v řadě. V příštím kole přivítá 1. října Hradec Králové, Baník tentýž den doma změří síly s Českými Budějovicemi.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Teplice 2:2

17.09.2022 16:00

Góly: 19. Wale Alli, 37. Michal Ševčík - 8. Robert Jukl, 45+3. Tomáš Kučera

Zbrojovka Brno remizovala v devátém kole Fortuna ligy na svém stadionu s Teplicemi 2:2. Hrdinou první půle se i přes brzké inkasování domácích stal pouze 160 centimetrů vysoký Wale Musa Alli, jenž si v 19. minutě připsal premiérovou trefu v české nejvyšší soutěži a posléze asistoval u branky Michala Ševčíka. Těsně před odchodem do kabin však stanovil konečné skóre hostující Tomáš Kučera.

V dosavadních zápasech obou soupeřů nebyla nouze o góly. Domácí Zbrojovka dokázala v minulém kole urvat tři body ve Zlíně, kde zvítězila 3:2. Teplice pak na druhé straně vybojovaly bod na domácí půdě se Spartou, která ztratila dvougólové vedení.

Predikce se potvrdily a góly na sebe nenechaly dlouho čekat. Do vedení se dostali hráči Teplic, když v osmé minutě skóroval přízemní střelou zpoza vápna Robert Jukl, ke kterému se dostal sklepnutý míč od Jana Shejbala. Hned po inkasované brance se Zbrojovka hnala za vyrovnáním a dočkala se v 19. minutě, kdy se z halfvoleje z hranice pokutového území prosadil aktivně hrající Nigerijec Alli. Moravané strhli výsledek na svou stranu ještě před přestávkou, když ve 37. minutě zblízka propálil teplického brankáře Filipa Muchu talentovaný záložník Ševčík. Divoký první poločas tím ještě neskončil, protože v nastaveném čase se po sérii zblokovaných střel prosadil parádní střelou Kučera a stanovil nerozhodný poločasový výsledek.

Po návratu na trávník se mohli Skláři vrátit zpět do vedení, ale branku Abdallaha Gninga videorozhodčí neuznal pro ofsajd. Ani Brno se nechtělo smířit s bodem. Do další gólové příležitosti se dostal po brejku rychlonohý Alli, ale jeho střelu zpoza vápna vytáhl Mucha konečky prstů na roh. Hráči Zbrojovky se dožadovali 15 minut před koncem penalty, ale videorozhodčí žádné porušení pravidel neviděl.

Nevyzpytatelný duel plný zvratů tak nakonec divákům vítěze nenabídl. Následující utkání odehrají oba celky až 2. října, protože následuje reprezentační přestávka. Brno svede bitvu s Jabloncem, Teplice změří síly s Pardubicemi.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 0:3

17.09.2022 16:00

Góly: 25. Denis Ventúra, 42. Jan Navrátil, 53. Pavel Zifčák

Sigma Olomouc zvítězila v devátém kole Fortuna ligy na hřišti Českých Budějovic 3:0. Jednoznačné vítězství odstartoval první trefou za Olomouc Denis Ventúra. Sigma tak svého soupeře přeskočila v tabulce a dostala se na pozice v nahuštěném středu tabulky. Dynamo naopak prodloužilo mizernou domácí sérii bez výhry, která trvá již šest soutěžních utkání.

Od roku 2019, kdy se začaly oba celky po druholigových anabázích znovu pravidelně potkávat v nejvyšší soutěži, neprohrály České Budějovice ani jeden vzájemný duel. Nyní se však musely vypořádat s debaklem z minulého kola, který jim uštědřila pražská Slavia. U fotbalistů Sigmy byla kromě jiného otázkou jejich fyzická kondice. Před několika dny totiž odehráli pohárové klání s Uničovem a na svoji stranu ho strhli až v prodloužení. Hattrickem se blýskl Mojmír Chytil.

První možnost utkání na fanoušky prořídlém Střeleckém ostrově měl v osmé minutě českobudějovický Jakub Grič, jeho hlavička z malého vápna se jen těsně nevešla mezi tři tyče. Další šanci mělo Dynamo po čtvrthodině hry, na hranici vápna se do balonu opřel Patrik Hellebrand, svojí střelou však pouze orazítkoval břevno. Sigma se do první příležitosti dostala ve 25. minutě a hned to znamenalo branku. Centr Radima Breiteho od rohového praporku letěl na nepokrytého Ventúru, jenž se z hranice vápna trefil přesně do dolního rohu. A v závěru poločasu se Hanáci radovali podruhé. Chytil našel přesným pasem Jana Navrátila a ten zblízka navýšil skóre.

Dynamo začalo druhý poločas aktivně, když se za vápnem opřel do míče Hellebrand. Jeho střelu mířenou pod břevno ale dobře vytáhl Jakub Trefil. Jenže v 53. minutě černobílí potřetí inkasovali, Pavel Zifčák se ocitl sám před domácím brankářem a z bezprostřední blízkosti nezaváhal. Fanoušci Budějovic, kteří celý poločas soustavně odvolávali trenéra Jozefa Webera, se branky od nevýrazných hráčů v černobílém nedočkali ani v závěru.

Sedmizápasová šňůra vzájemných duelů bez porážky tak byla pro České Budějovice pryč. Jihočeši se v příštím kole 1. října představí na hřišti Baníku, Olomouc bude tentýž den hrát v Mladé Boleslavi.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 1:3

17.09.2022 16:00

Góly: 28. Mick van Buren - 66. Marek Matějovský (pen.), 86. Tomáš Ladra, 90+5. Vojtěch Stránský

Liberecký Slovan nestačil v domácím utkání devátého kola Fortuna ligy na Mladou Boleslav, s níž nakonec padl 1:3. Domácí sice v poločase vedli, celek ze středu Čech ale po změně stran zavelel k obratu. Nejprve z penalty srovnal veterán Marek Matějovský, na kterého v závěru navázal vítěznou trefou Tomáš Ladra. Bolka si z neoblíbeného prostředí odvezla plný bodový zisk poprvé od roku 2008.

Slovan Liberec měl za sebou zajímavou zkušenost v podobě pohárového utkání proti třetiligovým Rokycanům. Z tohoto klání udělal celek z Plzeňského kraje na sociálních sítích celorepublikově sledovanou záležitost, kterou však Severočeši výsledkově zvládli naprosto s grácií. Dařilo se jim navíc i v lize, kde nyní narazili na jednoho z nejoblíbenějších soupeřů. S Mladou Boleslaví totiž neprohráli 12krát za sebou.

Středočeši začali utkání aktivněji a v úvodu si vypracovali několik střeleckých pokusů, brankáře Oliviera Vliegena však překonat nedokázali. Postupem času se osmělili také fotbalisté Liberce a za svou snahu byli odměněni ve 28. minutě. Po hezké kombinaci se dostal do zakončení z bezprostřední blízkosti Jan Matoušek, jehož střelu Jan Šeda vyrazil pouze k Micku van Burenovi a ten hlavou vsítil svůj šestý gól v letošní sezoně. Středočeši mohli odpovědět o osm minut později. Ladra procedil střelu mezi nohama Vliegena, ale na brankové čáře ho zastoupil obránce a odklidil míč do bezpečí.

Chvíli po změně stran mohl zvýšit náskok svého týmu Jan Mikula, ale hlavičkový pokus nasměroval vedle. Pak už úřadovali pouze hosté z města automobilů. Nejprve musel v 65. minutě Vliegen hasit vlastní nepovedený odkop loktem v obličeji Jiřího Skaláka a hlavní sudí po konzultaci s VARem nařídil penaltu. K té si stoupl zkušený exekutor Matějovský a srovnal na 1:1. Otočit vývoj zápasu mohl o 10 minut později David Šimek, jenž se po rohu vyhoupl nejvýše, ale jeho hlavičku reflexivně vyrazil belgický gólman ve službách Slovanu. Pasivní přístup domácích v závěru potrestal Ladra výstavní ranou zpoza šestnáctky a zaslouženě poslal svůj tým do vedení. Pojistku ještě v nastavení přidal střídající Vojtěch Stránský gólem do prázdné branky.

Mladá Boleslav si tak po dlouhých 14 letech odvezla z Liberce všechny body. V příštím kole 1. října přivítá Olomouc, Severočeši se o den později představí na hřišti Slavie.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň871017:622
2.Slavia Praha961231:919
3.Sparta Praha935113:814
4.Slovan Liberec942315:1114
5.Bohemians Praha 1905942313:1114
6.Zbrojovka Brno842215:1414
7.FC Hradec Králové94237:814
8.FK Mladá Boleslav933314:1212
9.Sigma Olomouc931512:1110
10.FK Jablonec924315:1510
11.Baník Ostrava924313:1310
12.1. FC Slovácko924310:1410
13.FK Teplice924312:2110
14.FC TRINITY Zlín91538:138
15.Dynamo České Budějovice92258:188
16.FK Pardubice91084:233

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (812)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele