Ligue 1 - souhrn 13. kola: Šlágr pro PSG, Nice opět druhé

24.11.2023, 22:59, aktualizováno 26.11.2023, 22:40
Komentáře a souhrny
Jonathan David (© AFP)

Šlágr kola se zvrhl v přestřelku a vítězně z ní vzešel úřadující mistr. PSG doma porazilo AS Monaco 5:2 a má jistotu, že bude i po tomto kole na čele tabulky. Nice se nicméně poslušně zařadilo na druhé místo těsnou výhrou nad Toulouse. Lens v sobotu hravě uspělo na půdě aktuálně sestupujícího Clermontu. Lyon podlehl Lille a neodlepil se ode dna tabulky...

Olympique Lyon - Lille OSC 0:2

26.11.2023 20:45

Góly: 27. Jonathan David, 32. Tiago Santos

Lille porazilo v závěrečném duelu 13. kola Ligue 1 Lyon 2:0. Les Gones neudrželi se svým soupeřem krok ani půl hodiny, když se chvíli po sobě prosadili Jonathan David a Tiago Santos. Pro kanadského kanonýra, jenž v minulé sezoně vstřelil 24 gólů, šlo přitom o první ligovou trefu od konce srpna. Portugalský mladík pak dokonce zaznamenal premiérový zásah v dospělém fotbale. Domácí tak zůstali přikováni k poslednímu místu, Lille naopak plný bodový zisk přiblížil třetímu Monaku.

Dosavadní průběh sezony se z pohledu Lyonu nemohl vyvíjet o moc hůře. Fanoušci Les Gones přesto v posledních dvou kolech pocítili naději, neboť poslední celek tabulky nejdříve urval bod s Métami a následně překvapivě slavil výhru v Rennes. Na domácí vítězství však Olympique i nadále čekal a snadné to neměl mít ani proti Lille, jelikož "Dogy" mimo svůj trávník prohrály pouze jednou.

Hosté se v úvodní desetiminutovce dokonce třikrát dožadovali pokutového kopu kvůli hře rukou. Píšťalka hlavního arbitra však zůstala ve všech případech překvapivě němá. Poté ovšem David přece jen prolomil svůj gólový půst a poslal čtyřnásobného francouzského mistra do zaslouženého vedení. Kanadský útočník byl vyslán do situace jeden na jednoho a nemýlil se. Chvíli nato se prezentoval krásnou brankou Santos, jenž potrestal ztrátu míče razantní střelou pod břevno.

Nepochopitelné chyby se po změně stran dopustil útočník Lyonu Mama Baldé, když nedokázal proměnit vyloženou příležitost a z bezprostřední blízkosti namířil svůj pokus hlavou nad břevno. Naopak v 58. minutě se prezentoval skvostným zákrokem Lucas Chevalier proti Tinu Kadewereovi a podržel "Dogy" během festivalu nevyužitých šancí. Kromě značného pískotu z tribun byla situace svěřenců Fabia Grossa dokonce tak zoufalá, že se příznivci Les Gones rozhodli ironicky slavit každou přihrávku.

Lille prodloužilo šňůru utkání bez porážky a tříbodový zisk zaznamenalo i na stadionu klubu ze třetího největšího francouzského města. "Dogy" se v dalším kole představí 3. prosince na domácím hřišti proti Métám, Lyon o den dříve navštíví Lens.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Stade Reims 3:1

26.11.2023 17:05

Góly: 4. Amine Gouiri, 46. Benjamin Bourigeaud, 66. Arthur Theate - 45+1. Oumar Diakité

Rennes porazilo ve 13. kole Ligue 1 hostující Remeš 3:1 a po téměř dvou měsících se v soutěži mohlo radovat z výhry. K té pomohl týmu z Bretaně při svém obnoveném debutu na jeho lavičce trenér Julien Stéphan, který domácí celek dovedl v sezoně 2019/2020 k historicky nejlepšímu umístění. Tři body zajistil červenočerným necelou minutu po změně stran Benjamin Bourigeaud, jenž následně přidal i asistenci, a nejlepším možným způsobem tak odpověděl na rozhodnutí nového lodivoda sebrat mu kapitánskou pásku.

Vedení Rennes si po minulé porážce s beznadějně posledním Lyonem připravilo během reprezentační přestávky pro fanoušky trenérskou výměnu. Týmu z Bretaně se po sérii pěti ligových zápasů v řadě bez vítězství ujal bývalý stratég Štrasburku Stéphan, jenž se do klubu vrátil po dvou a půl letech. V jeho prvním utkání jej nečekal příliš jednoduchý úkol, jelikož se Les Rennais postavilo do cesty Remeš, které se díky sympatickým výkonům nacházelo na pátém místě.

Hned úvodní tlak domácích přinesl ovoce. Start snů se zrodil po zmatku v pokutovém území, kde se poskakujícího balonu zhostil Amine Gouiri a nekompromisně poslal míč do branky hostů. Na opačné straně se pokusil najít rychlou odpověď Marshall Munetsi, jehož ránu však heroicky zablokovala obrana červenočerných. Přesto oba celky odcházely do kabin za smírného stavu. V nastaveném čase úvodního dějství totiž zůstal naprosto osamocen Oumar Diakité, který ačkoliv neudeřil balon hlavou ideálně, dokázal skóre srovnat.

Start druhého poločasu vyšel opět Rennes. Skvělá týmová akce naklonila váhy zpět na jeho stranu, když se prosadil paradoxně již bývalý kapitán Bourigeaud. Hosté se snažili rychle vyrovnat. Teddy Teuma rozvlnil síť, k úlevě příznivců červenočerných to ale byla pouze ta boční. O pár minut později se předvedl Steve Mandanda pohotovým zákrokem proti zakončení po rohovém kopu. V 66. minutě zvýšil náskok domácích Arthur Theate, který hlavou z úrovně pokutového kopu nasměroval míč za záda hostujícího brankáře. Belgický obránce potvrdil, že duely proti klubu z Remeše mu náramně vyhovují, jelikož se v minulém ročníku prosadil v obou vzájemných utkáních.

Rennes tak pod novým trenérem uspělo a získalo plný počet bodů. Na vítězství se pokusí navázat 3. prosince, kdy se střetne s Marseille. Remeš se o dva dny dříve utká se Štrasburkem.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Stade Brestois 1:3

26.11.2023 15:00

Góly: 51. Téji Savanier (pen.) - 20. Maxime Estève (vl.), 64. Mathias Pereira Lage, 90+3. Kamory Doumbia

Fotbalisté Brestu zvítězili ve 13. kole Ligue 1 na hřišti Montpellieru 3:1, a ukončili tak nelichotivou sérii pěti zápasů bez triumfu. K úspěchu je nečekaně nasměroval hráč domácího celku, neboť si ve 20. minutě vstřelil vlastní gól Maxime Estéve. La Paillade se sice brzy po změně stran podařilo vyrovnat, zhruba po hodině hry ovšem výhru hostů trefil střídající Mathias Pereira Lage. Tentokrát svému týmu nepomohl ani jinak ve výborné formě hrající útočník Akor Adams, jenž byl vcelku překvapivě vynechán z poslední nominace nigerijského národního mužstva.

Brest se po vydařeném úvodu sezony tabulkou propadl, když pětkrát za sebou nevyhrál a třikrát v řadě dokonce prohrál. Nutno podotknout, že se hned ve čtyřech případech Piráti střetli s týmy, které před reprezentační pauzou figurovaly na pozicích zaručujících účast v Lize mistrů. Montpellier tak pro ně měl představovat přijatelnějšího soka, celek z jihu Francie ovšem ztratil před domácím publikem dosud jediný zápas.

Utkání nabralo rychlý spád hned v úvodních minutách. O ohrožení branky se nejprve pokoušeli po přímém kopu domácí, brankář Pirátů Marco Bizot si nicméně situaci pohlídal a bleskově založil protiútok svého mužstva. Ten však k prvnímu gólu také nevedl, neboť ve střehu byl i gólman La Paillade. Obrovská šance se po rohovém kopu naskytla Adamsovi. Formou oplývající útočník ale z hranice malého vápna Bizota neprostřelil. Ve 20. minutě potkal Montpellier smolný moment. Ve snaze zablokovat střelu Romaina Del Castilla si Estéve srazil míč hlavou do vlastní branky, čímž poslal hosty do vedení.

Krátce po změně stran se domácím naskytla obrovská příležitost k vyrovnání. Nařízené penalty se chopil kapitán Téji Savanier a balon od jeho kopačky zamířil nechytatelně k levé tyči. Mistr ze sezony 2011/2012 si vytvářel další a další příležitosti a zdálo se být otázkou času, než se chopí vedení. K údivu všech přihlížejících se ale radovali hosté. Dlouhý nákop z vlastní poloviny hřiště famózně sklepl do vápna Steve Mounié, čímž vytvořil parádní šanci Pereirovi Lagemu, který se přízemním zakončením k levé tyči nemýlil. V nastavení dal finální podobu výsledku Kamory Doumbia, který se trefil do pravé šibenice.

Montpellier tak na svém hřišti podruhé v sezoně prohrál. Další duel jej čeká už 29. listopadu, kdy bude hostit v dohrávce osmého kola před prázdnými tribunami Clermont. Piráti se se stejným soupeřem střetnou 3. prosince.

Více informací k zápasu

FC Nantes - Le Havre AC 0:0

26.11.2023 15:00

Góly: -

Nantes remizovalo ve 13. kole francouzské Ligue 1 na domácím trávníku s Le Havrem 0:0. Kanárci si vedli od úvodního hvizdu lépe, za 90 minut hry se jim však navzdory dlouhé přesilovce podařilo docílit pouze gólu z ofsajdového postavení. Nováček soutěže tak dovedl už čtvrtý z posledních pěti duelů k bezbrankové remíze. Celkově se mu to povedlo už popáté v ročníku, díky čemuž zůstal v tabulce o bod před žlutozelenými.

Le Havre do jisté míry udivoval Francii, když v roli nováčka figuroval před reprezentační přestávkou na sedmém místě. Jen bod za ním se nacházelo Nantes, které po slušném startu sezony třikrát v řadě prohrálo. Kanárci doufali především v probuzení svého nejlepšího střelce Mostafy Mohameda, jenž před týdnem pomohl Egyptu k výhrám v africké kvalifikaci o mistrovství světa gólem a dvěma asistencemi.

V prvních okamžicích utkání byly karty jasně rozdány. Nováček se nechal mírně zaskočit atmosférou, kterou vytvořili příznivci domácích, a spíše se soustředil na občasné ofenzivní výpady. V dalších minutách se stalo společným jmenovatelem obou celků velké množství osobních soubojů a vzájemné testování obranných řad. K přímému ohrožení branky ovšem v první půli došlo jenom v jednom případě, a to po jedné z lepších herních kombinací žlutozelených.

Po změně stran se chvíli zdálo, že zavedené pořádky z prvního poločasu budou platit i nadále. V 57. minutě ale dokázal poprvé nachytat nepozornou obranu hostů Ignatius Ganago, jemuž se povedlo vsítit první gól. Ten byl ale po chvíli odvolán pro ofsajdové postavení. Kouč Luka Elsner však musel i přes bezbrankový stav řešit nepříjemnosti. André Ayew si brutálním faulem vysloužil předčasný odchod do sprch a žlutozelení si mohli vypomoct přesilovkou. Jenže sázka domácích na směřování všech míčů do vápna soupeře se minula účinkem.

Zápas tak skončil smírně. Nantes v dalším kole čeká 2. prosince souboj s Nice, Le Havre o den později vyzve PSG.

Více informací k zápasu

FC Lorient - FC Metz 2:3

26.11.2023 15:00

Góly: 7. Romain Faivre, 22. Eli Junior Kroupi - 1. Cheikh Sabaly, 64. Ismaël Traoré, 82. Ablie Jallow (pen.)

Méty porazily ve 13. kole francouzské Ligue 1 na venkovním hřišti Lorient 3:2 a nadále stoupají tabulkou. Jako první po necelé minutě udeřili hosté, když si na centr naběhl Cheikh Sabaly a pohodlně uklidil balon do sítě. Houževnatí domácí ale zanedlouho přispěchali s vyrovnáním, o které se postaral Romain Faivre. Lorientu se ještě do poločasové přestávky povedlo skóre dokonce otočit, srovnání pro hostující mužstvo však v 64. minutě zajistil 37letý obránce Ismaël Traoré. Méty nakonec odjely ze západu Francie dokonce s tříbodovým ziskem, a to díky proměněné penaltě Ablieho Jallowa z konce zápasu.

Métám pomohla k vyšplhání se do středu tabulky výhra v předešlém kole proti Nantes. V tomto duelu na sebe gólem a asistencí upozornil Kévin Van Den Kerkhof, jenž v přestávce zasáhl v dresu Alžírska do kvalifikace o mistrovství světa. Lorient měl v kádru dokonce hned šest hráčů, kteří se zapojili do startu této africké skupinové fáze o mundial. V ní se dobře prezentoval 22letý Darlin Yongwa, jenž si v prvním soutěžním zápase za národní mužstvo Kamerunu připsal asistenci.

Posledních pět vzájemných zápasů těchto týmů skončilo vítězstvím domácích, předpoklady však vzaly za své hned v první minutě. Na přízemní centr Van Den Kerkhofa si naběhl Sabaly a Yvonu Mvogovi v bráně Lorientu nedal žádnou šanci zasáhnout. Fanoušci na Stade du Moustoir se v úvodní desetiminutovce rozhodně nenudili. Faivre totiž po přihrávce Siriné Doucourého chladnokrevně zakončil za záda Alexandra Oukidjy. Otočit skóre ve prospěch Les Merlus chtěl Doucouré, toho ale ještě gólman Mét vychytal, střelu Eliho Juniora Kroupiho, který si našel ve 22. minutě odražený míč, už však vytěsnit nedokázal. Jednogólový náskok si domácí ve zbytku prvního poločasu v klidu pohlídali.

Druhé dějství začalo ve stejném duchu jako skončilo to první. Lorient držel balon častěji na svých kopačkách, kombinoval uprostřed pole a ani jeden tým se nemohl dostat do vážnější gólové příležitosti. Lorient však v 64. minutě opařil vyrovnávací gól Traorého, ten se na zadní tyči probojoval k míči a hlavičkou nekompromisně zakončil. V 82. minutě se na levém křídle uvolnil Joel Asoro, jenž si to namířil do velkého vápna, kde ho neobratně fauloval Formose Mendy. Hlavní sudí po konzultaci s videem nařídil penaltu, kterou Jallow parádní střelou proměnil.

Méty si tak po reprezentační pauze připsaly do tabulky tři body. V dalším kole se 3. prosince utkají s Lille, Lorient ve stejný den vyzve Toulouse.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Toulouse FC 1:0

26.11.2023 13:00

Góly: 54. Terem Moffi

Fotbalisté Nice porazili ve 13. kole Ligue 1 hosty z Toulouse 1:0, potvrdili pozici celku s nejlepší defenzivou napříč nejlepšími pěti evropskými soutěžemi a s jednobodovou ztrátou nadále dýchají na záda vedoucímu PSG. Po vyrovnané první půli rozhodl o vítězi v 54. minutě Terem Moffi, který se ocitl na konci perfektní rychlé akce Orlů. Les Violets sice svého soupeře výrazně přestříleli, jejich pokusy ale na branku mířily jen zřídkakdy.

Nejlepší obrana v top pěti ligách. Tímto primátem se mohlo chlubit Nice, které od startu letošního ročníku nejvyšší francouzské soutěže inkasovalo pouhé čtyři branky. Právě fantastická defenziva pomohla Orlům k tomu, že od začátku sezony ještě nepoznali přemožitele. Sérii neporazitelnosti chtěli prodloužit doma proti Toulouse, jež se naopak trápilo a po pěti ligových duelech bez vítězství po sobě se nacházelo jen těsně nad sestupovým pásmem.

Nebojácný vstup Le Tef do utkání s sebou přinesl krkolomné zakončení kapitána Vincenta Sierra, které obětavým zákrokem odvrátil stoper Dante. Z následné dorážky se prosadil Frank Magri, hlavní arbitr ale jeho radost předčasně ukončil, protože v předchozím souboji odhalil nedovolené počínání hostů. Po půlhodině hry vybojoval Sierro na hranici vápna přímý kop, k jehož exekuci se sám postavil a svým obstřelem jen těsně minul levou šibenici. Na druhé straně zkusil štěstí z dálky Moffi, jenže ani jemu se nepodařilo trefit prostor mezi třemi tyčemi.

První střela na branku v utkání tak přišla až po změně stran a hned byla gólová. Melvin Bard nejprve vybojoval míč ve středu hřiště, dobře načasovanou přihrávkou vyslal na zteč Morgana Sansona, který celou situaci vyšperkoval pasem na Moffiho a ten už měl úlohu jednoduchou. Pojistku mohl vzápětí přidat Gaëtan Laborde, ale jeho přízemní ránu vykryl fantastickým zákrokem Guillaume Restes. Vyrovnání měli na dosah Sierro a Magri, jenže oba jejich pokusy domácí defenziva zblokovala. Toulouse na svého soupeře recept nakonec nenašlo a obrana Orlů poosmé za sebou udržela čisté konto.

Nice tak i po reprezentační přestávce potvrdilo svou formu a doma získalo tři body. V příštím kole se 2. prosince střetne s Nantes, Toulouse přivítá o den později Lorient.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Olympique Marseille 1:1

25.11.2023 21:00

Góly: 6. Emanuel Emegha - 27. Jonathan Clauss

Štrasburk remizoval ve 13. kole Ligue 1 s Marseille 1:1. K bodovému zisku nakročil tým z Alsaska už v šesté minutě, kdy zužitkoval přihrávku zkušeného Kévina Gameira nizozemský útočník Emanuel Emegha. Hosté měli po inkasovaném gólu mírnou převahu, zmohli se ovšem pouze ke srovnání díky trefě Jonathana Clausse. Celek z jihu Francie tak navázal na nevalné podzimní výkony a v tabulce nadále zůstává za očekáváním.

Hráči Marseille mohli být za reprezentační přestávku rádi, jelikož z posledních pěti ligových klání vyhráli pouze jednou, přičemž v minulém kole padli na hřišti Lens 0:1. V tabulce se tak nacházeli až na 10. příčce, což bylo značné zklamání. Náladu si tak Les Olympiens chtěli vylepšit ve Štrasburku. Domácí celek na tom byl výsledkově velmi podobně, jelikož posbíral jen o jeden bod méně. Společně s Lyonem jej ovšem "zdobila" nejhorší ofenziva v lize.

Hosté se dostali již ve čtvrté minutě k zajímavé střele z hranice pokutového území. Přestože Clauss mířil dobře, brankář domácích pokus bez větších problémů vyrazil. O tři minuty později slavil Štrasburk vedení. Gameiro doběhl svůj vlastní vyražený pokus a chytrou přihrávkou pobídl Emeghu, aby skóroval do odkryté sítě Marseille. Matz Sels podržel svůj celek, když si připsal do statistik další zákrok po zakončení Joaquína Correy. Clauss dostal ve 27. minutě šanci na reparát střely z hranice pokutového území. Tentokrát pokus z kopačky obránce krásně zaplaval do sítě a stav duelu byl srovnán. Svěřenci Gennara Gattusa tedy odcházeli do poločasové přestávky o trošku spokojenější.

Po návratu na pažit tempo hry mírně upadlo. Chvíli po hodině utkání se opět prosadili Alsasané. Le Racing využil zmatku v pokutovém území a jeden z jeho hráčů prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Trefa však neplatila, protože situaci předcházel zjevný faul na brankáře. Tlak domácích pokračoval i v 70. minutě. Přesná rána Dilana Bakwy ale zamířila do spojnice a znovu roztříštila gólové plány svěřenců Patricka Vieiry. Přestože měli Olympionici více ze hry, tak duel nepoznal vítěze.

Marseille tak zaváhala na půdě Štrasburku a domů si odvezla jen bod. V následujícím kole se 3. prosince střetne s Rennes, Alsasané změří o dva dny dříve síly s Reims.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - RC Lens 0:3

25.11.2023 17:00

Góly: 11. Elye Wahi, 50. Adrien Thomasson, 82. Wesley Saïd

Hráči Lens zvítězili ve 13. kole Ligue 1 na půdě Clermontu 3:0. Solidní formu hostů nepřerušila ani reprezentační přestávka, když o skalpu předposledního celku ligy rozhodl už v 11. minutě talentovaný Elye Wahi. Ten si však zápasovou reputaci pošramotil v závěru první půle, kdy nejprve viděl červenou kartu za nevybíravý faul domácí obránce Alidu Seidu, ale mladá letní posila z Montpellieru ho kvůli nesportovnímu chování do sprch doprovodila. Více prostoru na hrací ploše využil Racing Club ke dvěma dalším trefám a poklidně dokráčel k tříbodovému zisku.

Forma Clermontu se začala v posledních duelech zvedat, což vedlo k jediné prohře z předchozích pěti utkání. Les Lanciers ovšem na tyto výkony potřebovali navázat i po reprezentační pauze, jelikož se v tabulce stále nacházeli na předposlední příčce. Tentokrát je ale nečekal vůbec jednoduchý úkol, protože na jejich půdu přijelo Lens. Hosté se ze špatného startu v nové sezoně oklepali a v lize sedmkrát v řadě neprohráli, přičemž si ve skupinové fázi Ligy mistrů vyšlápli i na Arsenal.

Aktivní vstup hráčů Racing Clubu do utkání domácí vůbec nezachytili a v 11. minutě po zásluze inkasovali. Nadýchaný centr Rubena Aguilara usměrnil do sítě hlavou Wahi, jenž si připsal druhý ligový zásah po letním příchodu z Montpellieru. Vstřelená branka tlak hostů zmírnila a iniciativu na trávníku převzali Les Lanciers. Ti mohli vyrovnat z první rány mezi tři tyče, ale Grejohn Kyei ve 26. minutě z velké blízkosti neprostřelil výborného Brice Sambu. Na druhé straně se do dalšího hlavičkového zakončení dostal Wahi, tentokrát však ztroskotal na reflexivním zákroku Moryho Diawa. V závěru první půle viděl po faulu červenou kartu hostující Seidu, na což Wahi nepřiměřeně reagoval a po druhé žluté byl rovněž vyloučen.

Stejně jako začátek zápasu, tak i start druhého poločasu se francouzskému vícemistrovi povedl na výbornou. Hororovou rozehrávku gólmana Diawa vystihl šest minut po pauze Adrien Thomasson, jenž ranou do odkryté brány z hranice vápna zvýšil náskok hostů. V 82. minutě navíc přidal další gól Les Sang et Or po individuálním průniku Wesley Saïd a dopřál svému týmu klid do závěru.

Lens tak na hřišti Clermontu nezaváhalo a odvezlo si domů tři body. V dalším kole se 2. prosince střetne s Lyonem, Les Lanciers změří o tři dny dříve síly s Montpellierem.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AS Monaco 5:2

24.11.2023 21:00

Góly: 18. Gonçalo Ramos, 39. Kylian Mbappé (pen.), 70. Ousmane Dembélé, 72. Vitinha, 90+6. Randal Kolo Muani - 22. Takumi Minamino, 75. Folarin Balogun

PSG nezaváhalo v úvodním duelu 13. kola Ligue 1, v němž skolilo Monako 5:2. Oku lahodící podívanou gólově odšpuntoval v 18. minutě Goncalo Ramos, jenž se přesným zásahem odvděčil svému zaměstnavateli za prodloužení smlouvy do roku 2028. Hosté sice záhy dokázali vyrovnat, utkání však překlopil na stranu Pařížanů svou 14. trefou v ligovém ročníku Kylian Mbappé a rozhodující branku přidal ve druhé půli Ousmane Dembélé, jenž si v hlavním městě Francie konečně otevřel střelecký účet.

Už páteční předehrávka nabídla patrně nejostřeji sledovaný zápas kola, v němž se třetí Monako mohlo v případě výhry na vedoucí Pařížany bodově dotáhnout. Tomu ovšem chtěli zabránit domácí fotbalisté v čele s Mbappém. Ten se z reprezentačního srazu vrátil ve fantastické formě, když při rekordní výhře 14:0 nad Gibraltarem zaznamenal tři přesné trefy a stejný počet asistencí.

Ve fantastické formě hrající Francouz na další zásah málem nepotřeboval ani osm minut, jenže proti jeho prudké ráně levačkou se zaskvěl gólman Philipp Köhn. Na druhé straně se nenechal zahanbit Gianluigi Donnarumma, který podobně efektním skokem zneškodnil hlavičku Soungoutoua Magassy. Oba brankáři se záhy proměnili z hrdinů v psance. Nejdříve o sobě dal negativně vědět hostující Köhn, když vyrazil slabou střelu přímo pod nohy Ramose, jenž se zblízka nemýlil. Hned o čtyři minuty později Donnarumma namazal při rozehrávce balon Takumimu Minaminovi a Japonec vyrovnal. S odčiňováním chyb poté začal 25letý Švýcar, když hbitým způsobem vychytal přízemní pokus Mbappého. Situaci však Monaku zkomplikoval hloupým faulem ve vápně Magassa, jehož nešikovnost potrestal nechytatelnou ranou z bílého bodu Mbappé. Chvíli před pauzou navíc vychytal Minamina konečky prstů Donnarumma.

K japonsko-italskému souboji došlo i krátce po příchodu hráčů ze šaten a také v tomto případě z něj vyšel jako vítěz gólman domácích. Poté nastala hlušší pasáž hry, kterou ukončil až v 70. minutě Dembélé, jenž si parádně zpracoval dlouhý pas a z úhlu neomylně rozvlnil síť. Letní akvizice z Barcelony se tak konečně dočkala trefy v pařížském dresu. O podobně pohledný zásah se nedlouho poté postaral Vitinha, který svůj obstřel nasměroval přesně k tyči. Hosté se sice ze slepených gólů ve vlastní bráně vzpamatovali, zmohli se ovšem jen na snížení z kopačky Folarina Baloguna. V posledních vteřinách navíc překonal Köhna ještě jednou Randal Kolo Muani.

PSG tedy zvítězilo a upevnilo si postavení v čele tabulky před druhým Nice. Příštím soupeřem Pařížanů bude 3. prosince Le Havre, Monako ve stejný den vyzve Montpellier.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
13
9
3
1
34 : 11
30
2
OGC Nice
13
8
5
0
14 : 4
29
3
AS Monaco
13
7
3
3
27 : 19
24
4
Lille OSC
13
6
5
2
17 : 11
23
5
Stade Reims
13
6
2
5
18 : 18
20
6
RC Lens
13
5
4
4
16 : 13
19
7
Stade Brestois
12
5
3
4
14 : 14
18
8
Le Havre AC
13
3
7
3
12 : 13
16
9
FC Metz
13
4
4
5
15 : 20
16
10
Stade Rennes
13
3
6
4
19 : 17
15
11
FC Nantes
13
4
3
6
17 : 23
15
12
Olympique Marseille
12
3
5
4
13 : 14
14
13
Racing Strasbourg
12
3
4
5
10 : 16
13
14
Montpellier HSC
12
3
4
5
16 : 17
12
15
Toulouse FC
13
2
6
5
13 : 17
12
16
FC Lorient
13
2
5
6
17 : 24
11
17
Clermont Foot
12
2
3
7
8 : 17
9
18
Olympique Lyon
12
1
4
7
9 : 21
7

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
Israha

Nenávidím tu bezradnou, hopkající a řvoucí postavičku, ať zmizí tam, odkud přišel . Chudák Clauss, vracet ze z francouzské repre a snažit se hrát solidní standard mezi tou bandou dezorganizovaných splašenců.

Reagovat
Mandanda_30

Tak ještě že jsem se na ten shit ani nestihl podívat Po 12 zápasech v L1 bejt 3 body od sestupovýho místa je docela solidní dno... A nejhorší je na tom to, že ten náš začátek ani nebyl na hovno, nejdřív Michael Oliver s Panáčem, v lize prostě smůla ze začátku, ale bez prohry v lize, ale "fanoušci" víme co

Reagovat
Israha

Jako jedna věc je, že s dřevěností a nedostatečnou výbušností před brankou u takřka všech hráčů kádru trenér neudělá nic. Dneska tam zas Correa zahodil tutovku, protože balon trefil stehnem, a Vitinha byl ve dvou 100% šancích pomalý a zablokovali ho. Ale ta hra prostě nemá jediný automatismus, který by fungoval a byl dobře secvičený. Overlapy na křídlech občas, ale v půlce případů přihrávající neví, jestli druhý hráč nabíhá či ne a jestli bude na koho případně centrovat. Jinak tam běhají jak mantáci a ani nedokáží udržet soustavný tlak. Tohle ten italský panák snad nemůže ustát...

Reagovat
Seydou Doumbia

Jedno je jistý, jeho fanoušci nevyštvou...jeho bude muset Longoria nebo jiný kravatak, který za to nese zodpovědnost

Reagovat
Israha

Má klauzuli, že do příštího roku zůstane jen, když uhraje LM. To je IMHO absolutně vyloučeno, kor když měsíc budeme hrát bez půlky základu kvůli APN. Ale 5.-6. místo je dosažitelné (ta první čtveřice podle mě zůstane, jak je, možná se popřehazují mezi sebou) a kvůli tomu by snad i mělo smysl ho vyprat a zkusit to ukopat s někým z vnitřní struktury klubu jako zástupcem. Teda někým jiným, než tím bídákem, co tam byl během Le Clasique .

Reagovat
Seydou Doumbia

Co jinak říkáš na zbytek ligy? Rennes za mě těžký průser zatím, počítal jsem že ten kádr půjde na LM, návrat Stephana jsem fakt zvědavý na něj, ale příjde mi divný že se vrátil, určitě mohl za pár měsícu přebrat jiný tým v L1...Nice pozitivně překvapuje a Lens se z toho srabu evidentně dostalo, brutální pád dolů jsem nečekal na startu sezony, ale jsou zpátky

Reagovat
Israha

Lens budou hrát horní půlku, ale to mi spíš přijde dáno tím, jaké hovno hrajem my, vy, Rennes a Toulouse, než že by udrželi úroveň z loňska. Ten začátek byl dán blbým losem, teď ta šňůra úspěchů zase losem dobrým, mi přijde. Rennes podobný průser, jako my, možná větší, protože na lavičce i v kádru měli méně turbulentní přechod do nové sezony. Stéphan to ale může zvednout, on mívá první sezony vždy dobré.

No a Nice...za mě klidně můžou uhrát titul. Nehrají poháry a ta konzistence je obdivuhodná, neprohrávat ani minutu za 13 kol je v novodobém fotbale neskutečný počin. Vypadají takticky perfektně a je tam i individuální kvalita pro lámání remízových utkání. Určitě nebezpečnější než hurá fotbal Monaca či nekonzistentní Lille.

Reagovat
smazaný uživatel

Farioli se vzal odnikud skoro, mám rád tyto příběhy jako je třeba i Will Still. Tito mladí trenéři by měli dostávát více šancí, fotbal potřebuje neustále živou krev, nové přístupy.

Snad po něm sáhne někdo z Itálie.

Reagovat
Israha

Já vím, že to je už pravěký vtip a reálně se tak v Serii A už moc nehraje, ale Farioli je reinkarnací ducha catenaccia, takže by se tam svým způsobem hodil .

Reagovat
Seydou Doumbia

Ale musel by se vrátit dobou. Podle mě Nice bude někde druhé, třetí, ale titulu nevěřím. Tenhle styl hrát vše na 1:0, 0:0 podle mě stačit nebude, oproti nim bylo ofenzivní při titulu i Lille.

Reagovat
Israha

Mě ten Galtierův fotbal Lille tehdy bavil, náhodou

Reagovat
smazaný uživatel

Ale hraje, akorát je mladý, může na tom postavit jiný fotbal časem, Motta taky dnes hraje něco jiného než před třemi lety, De Zerbi taky apod.

Reagovat
Israha

Je fakt, že v Nice má Farioli na tenhle fotbal perfektní kádr. Otázka, co by uměl předvést s ofenzivnějším týmem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferax

OT: Nevíš, jak to bude zítra se zápasem Montpellieru s Clermontem? Dohrává se to nebo se to opakuje? Nikde jsem to nedohledal a v expreskách to bylo předtím jednou tak a podruhé jinak... Potřeboval bych to nutně vědět

Reagovat
Israha

Poslední info, které jsem osobně zachytil, hovořilo o dohrávání. Ale mohlo se to zase změnit, že jo...

Reagovat
Langi

Jedna vlastovka proti deseti jaro nedela…Lyon ceka fura prace a vedle Lorientu si asi nikdo realne nezaslouzi spadnout vic nez oni, za to co predvadi…bohuzel, bohudik maji stale jen 9 bodu na 8. Le Havre…pohary z toho sice uz nebudou, ale tehle rocnik jim hraje do karet k zachrane uplne vsechno…jen nevim, proc se tomu furt tak brani

Reagovat
Dirtyfoxx420

Asi je teď hrozně těžký být rozený Lyončan, srdcový fanoušek a mít roční permanentku na zápasy. I mě tohle bolí a to nemám k Lyonu jako městu žádnej vztah.

Reagovat
Langi

Jinak koukám na sestřih a první gól špatné postavení Diomandého a laxní bránění O'Briena, druhý gól minela Henriqueho, který nalil soupeři na volej...ve druhé půli tutovka Lille po tom, co Akouakou byl někde uplně v prdeli a tutovka Lille po tom, co Diomandému uteče hráč z půlky hřiště...s tímhle se fakt zápasy vyhrávat nedají...

Reagovat
Seydou Doumbia

a další zápas proti hovadům z lens venku, kde oni budou lítat po prdeli a my budeme chybovat protože nás budou extrémně napadat...krásný vyhlídky s tím losem

Reagovat
Langi

jelikož od nás nečekám extra zlepšený výkon, tak nás Lens v pohodě porazí...oni mají problémy hlavně proti betonářům, kteří umí čas od času zahrát týmově...proto je ubránil Le Havre, Lorient a Méty...Lyon ale letos nemá ani jedno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele