Premier League - souhrn 1. kola: Newcastle průběžně na čele

11.08.2023, 23:02, aktualizováno 14.08.2023, 22:59
Komentáře a souhrny
Alexander Isak (© AFP)

Šlágr kola mezi Chelsea a Liverpoolem vítěze nepoznal, hrálo se 1:1. Newcastle skolil o čtyři branky Aston Villu a dostal se na čelo tabulky. Manchester City podle očekávání zvítězil na půdě nováčka Burnley a úspěšně vykročil za obhajobou titulu. Nahánět by ho opět měl Arsenal, který si k obligátnímu triumfu nad Nottinghamem pomohl skvělým prvním poločasem. Brighton rozstřílel Luton, zatímco venku zvítězily Fulham a Crystal Palace. Tottenham začal remízou, Manchester United v pondělní dohrávce těsně vyhrál...

Manchester United - Wolverhampton Wanderers 1:0

14.08.2023 21:00

Góly: 76. Raphaël Varane

Rudí ďáblové zvítězili v prvním zápase nového ročníku Premier League proti Wolves těsně 1:0. Hráčů Manchesteru United se nedařilo více než tři čtvrtiny zápasu proměnit ani jednu ze svých několika šancí a sami ustáli řadu příležitostí na straně soupeře. Až v 76. minutě se dokázal hlavičkou prosadit zkušený obránce Raphaël Varane a zajistil svému týmu lepší vstup do nové sezony než do té minulé. Favorit totiž loňský ročník začal prohrou s Brightonem.

První sezona Erika ten Haga na lavičce Rudých ďáblů sice skončila pozitivně, přesto se od nich čekalo v novém ročníku další zlepšení. Nizozemský stratég k tomu dostal k dispozici novou brankářskou jedničku Andrého Onanu či talentovaného útočníka Rasmuse Höjlunda. Naopak z dříve ambiciózních Wolves se stali i kvůli odchodu kouče Julena Lopeteguiho krátce před začátkem Premier League kandidáti na sestup.

Kvalitativní rozdíl mezi oběma soupeři na začátku nebyl vůbec znát. V úvodní půlhodině nejprve zahrozil Marcus Rashford, kterého však vychytal José Sá. Na druhé straně se zase do dobré střelecké pozice dostal Pablo Sarabia, jehož přízemní pokus ale i kvůli teči Varaneho skončil vedle. Rudí ďáblové měli mezery v defenzivě, kterou jako další pronikl Matheus Cunha, jenž však těsně minul levou tyč Onanovy branky. V závěru úvodního dějství se do zakončení ještě tlačil Rashford i Antony, oba ale ztroskotali na skvělém bloku Maxe Kilmana.

Největší šance dosavadního průběhu utkání přišla chvíli po změně stran, kdy osamocený Cunha orazítkoval pouze levou tyč. Stejný hráč vypálil z hranice vápna i v 55. minutě, tentokrát zase předvedl své umění Onana. Kamerunský gólman musel zasahovat i proti pokusu Pedra Neta, který nebezpečně střílel 18 minut před koncem základní hrací doby. Místo vedení Wolves přišla pro hosty studená sprcha. Varane si v 76. minutě našel centrovaný míč a hlavou rozvlnil síť. V závěru ještě Red Devils přežili několik šancí O'Neilových svěřenců a s velkou námahou si došli pro plný bodový zisk.

Negativní prognózy sezony Wolves tak navzdory mnoha zajímavým akcím přiživila úvodní porážka na Old Trafford. V příštím kole 19. srpna přivítají Brighton, Manchester United bude hrát tentýž den na hřišti Tottenhamu.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Liverpool FC 1:1

13.08.2023 17:30

Góly: 37. Axel Disasi - 18. Luis Díaz

Chelsea na startu nové trenérské éry remizovala v prvním kole Premier League na Stamford Bridge s Liverpoolem 1:1. První půle zastihla obrany obou celků v nedbalkách, což vyústilo v gól na každé straně. O ten hostující se postaral Luis Díaz, jenž těžil z úchvatné přihrávky Mohameda Salaha. Ten tak opět potvrdil vynikající formu v úvodních ligových zápasech sezony, když v sedmi takových vsítil osm branek a přidal k nim čtyři asistence. Skóre utkání ovšem ještě do přestávky srovnal, a zároveň tím stanovil konečný výsledek, debutující obránce Blues Axel Disasi.

Z velkého letního zemětřesení se vzpamatovávali v Liverpoolu, odkud postupně odešlo množství opor, ve většině případů přitom vedly jejich kroky do Saúdské Arábie. Na Merseyside však přišly dvě zvučné posily, mistr světa Alexis Mac Allister a Dominik Szoboszlai. Domácí na tom po katastrofálním minulém ročníku byli podobně a čekala je nová éra. Celek ze Stamford Bridge totiž převzal anglickým fotbalem ostřílený trenér Mauricio Pochettino, jehož tým v přípravě ani jednou neprohrál, a těžce zkoušení fanoušci Blues tak mohli doufat v nástup lepších časů.

To se jim mohl pokusit překazit již ve 12. minutě Salah, jenž si za vápnem přebral ne zcela ideální přihrávku Codyho Gakpa, hodil si míč na pravačku a tvrdě vypálil, rozezvonil však jen břevno. Egyptský křídelník si vše vynahradil jen o několik minut později, když z pravé strany poslal skvělou finální přihrávku na nabíhajícího Díaze a ten zakončením ve skluzu poslal Liverpool do vedení. Po půlhodině hry se vstřelené branky dočkal také sám Salah, ale video odhalilo jeho postavení mimo hru. Naopak ve 37. minutě se po rohovém kopu dostal míč k Benu Chilwellovi, ten jej posunul na Disasiho a čerstvá posila z Monaka mírně krkolomným zakončením srovnala. Dvě minuty nato se Blues dostali dokonce do vedení, jenže Chilwell se v době přihrávky nacházel v ofsajdu. Bylo tak srovnáno na uznané i neuznané branky.

Ofenzivní choutky hráčů Liverpoolu zřejmě zůstaly v kabině a šance po změně stran počítali spíše modří. V 55. minutě se opět dostal do dobré pozice velmi aktivní Chilwell a ostře vypálil k levé tyči, kde však skvěle zasáhl připravený Alisson. Druhý poločas byl přece jen mnohem více v režii týmu ze Stamford Bridge, což se znovu projevilo v 72. minutě. Nicolas Jackson využil nezformované obrany soupeře a po levém křídle se protáhl až do šestnáctky, kde však narazil na opět pohotového Alissona. Zcela proti obrazu hry pak mohli Reds rozhodnout ve svůj prospěch, když katastrofální rozehrávku Roberta Sancheze vystihl Mac Allister, jeho pas však nezpracoval Darwin Núňez.

Nové éry obou gigantů tedy začaly pozvolna a zrodila se remíza. Chelsea si ve druhém kole střihne první městské derby, neboť 20. srpna zavítá na hřiště West Hamu. Liverpool o den dříve přivítá Bournemouth.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Tottenham Hotspur 2:2

13.08.2023 15:00

Góly: 26. Bryan Mbeumo (pen.), 36. Yoane Wissa - 11. Cristian Romero, 45+4. Emerson Royal

Fotbalisté Brentfordu vyzvali v prvním kole Premier League na svém hřišti Tottenham, z čehož pro fanoušky vzešla pohledná remíza 2:2. Gólové hody prvního dějství nastartoval v 11. minutě obránce Spurs Cristian Romero, na nějž před odchodem do kabin navázal kolega z defenzivy Emerson Royal. Mezitím ale dvakrát stihla udeřit útočná esa Včel, aktéři atraktivního londýnského duelu, v němž se Spurs poprvé představili bez hvězdného Harryho Kanea, si tak body rozdělili.

Ve spojitosti s Tottenhamem se během léta hovořilo především o možném odchodu nejlepšího střelce v klubové historii Kanea. Sám anglický kanonýr o svém úmyslu odejít informoval a těsně před startem nejvyšší anglické soutěže zamířil do Bayernu za 100 milionů eur. Tento fakt mohl potěšit Brentford, jenž přivítal Kohouty v prvním kole. Ve prospěch domácích také hrála vzájemná bilance ze tří posledních utkání, během nichž Včely ani jednou neprohrály.

Spurs se chtěli pod vedením nového manažera Ange Postecogloua prezentovat atraktivnějším herním projevem než v loňské sezoně. Skvěle se hned v 11. minutě hostujícím fanouškům uvedla posila z Leicesteru James Maddison, který prudkým centrem našel v šestnáctce hlavu Romera a argentinský stoper poslal hosty do vedení. Brentford dostal možnost k vyrovnání ve 27. minutě z pokutového kopu, který bezpečně proměnil Bryan Mbeumo. Jeho parťák z útoku Yoane Wissa nechtěl zůstat pozadu a po pohledné kombinaci o 10 minut později díky tečované střele otočil vývoj zápasu. Gólové hody na Brentford Community Stadium pokračovaly i v dlouhém nastavení první půle. Zatímco za domácí skórovali útočníci, hosté se mohli spolehnout na pomoc obránců. Zpoza vápna totiž po další přihrávce Maddisona napřáhl Emerson Royal a přízemní ranou k levé tyči rozvlnil síť.

Včely hrozily z brejků i po změně stran a do vedení je mohl znovu poslat Mikkel Damsgaard, ale odražený míč nasměroval přímo do rukavic Guglielma Vicaria. Na druhé straně zahrozil zase novopečený kapitán Spurs Heung-Min Son, toho však pravou nohou vychytal Mark Flekken. Územní převaha Kohoutů k mnoha šancím nevedla, a po čtyřech gólech před přestávkou se tak diváci branky ve druhé půli nedočkali.

Tottenham tak nevyzrál na Brentford počtvrté v řadě a připsal si pouze bod. V příštím utkání 19. srpna přivítá Manchester United, Včely se ve stejný den představí na hřišti Fulhamu.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Aston Villa 5:1

12.08.2023 18:30

Góly: 6. Sandro Tonali, 16. Alexander Isak, 58. Alexander Isak, 77. Callum Wilson, 90+1. Harvey Barnes - 11. Moussa Diaby

Souboj dvou ambiciózních celků ovládl v úvodním kole Premier League Newcastle, který na vlastním hřišti porazil Aston Villu 5:1. Již v úvodní čtvrthodině se na obou stranách prosadili debutující hráči, když na vedoucí trefu Sandra Tonaliho odpověděla nová akvizice hostů z Bayeru Leverkusen Moussa Diaby. Pak se však ke slovu přihlásil 10gólový střelec domácích z minulého ligového ročníku Alexander Isak, jenž skóroval hned dvakrát. Poslední výhra Villans ze St. James’ Parku se tak nadále datuje do roku 2005.

Závěr sobotního programu anglické ligy sliboval atraktivní střetnutí dvou klubů pomýšlejících minimálně na boj o pohárové příčky. Zatímco Straky přivedly mimo jiné Tonaliho nebo Harveyho Barnese, Villans rovněž investovali nemalé peníze do posil, v jejichž čele stála bývalá hvězda německé Bundesligy Diaby. O tom, že si oba týmy převedly výbornou formu z minulého ročníku do nového, svědčil fakt, že ani jeden nepoznal v předsezonní přípravě pachuť porážky.

Diváci v St. James’ Parku sledovali povedený vstup svých oblíbenců do utkání, když se domácí již po šesti minutách hry ujali vedení. Na centr z levé strany hřiště si naběhl debutující Tonali a střelou z první překonal Emiliana Martíneze. O dvě minuty později si oba aktéři souboj zopakovali, napodruhé byl ale úspěšnější argentinský gólman, který Tonaliho pokus včasným vyběhnutím zneškodnil. Krátce nato se již skóre měnilo, když volného prostoru ve vápně využil hostující Diaby a střelou z první vyrovnal. Na další gól se čekalo jen do 16. minuty, kdy vedení zpět na stranu Strak překlopil přízemní střelou k tyči Isak. Oba celky v nastoleném tempu pokračovaly i po zbytek úvodní půle, v jejím závěru byl blízko druhému zásahu Diaby, z nadějné pozice ale zamířil jen do boční sítě.

Svěřenci Eddieho Howa vstoupili aktivně i do druhé půle a v 58. minutě se mohli radovat z navýšení náskoku. Po minele Ezriho Konsy postupoval ze strany na Martíneze osamocený Isak, jenž zachoval chladnou hlavu a chytrým lobem zaznamenal svou druhou trefu v utkání. O chvíli později byl švédský útočník dokonce blízko hattricku, v samostatném úniku však neuspěl, když zakončil pouze do nohou připraveného gólmana. Manko Villans tak mohl v 64. minutě snížit obránce Matty Cash, v neobvyklé pozici ale zaváhal a zamířil vysoko nad odkrytou branku. V 77. minutě využily Straky otevřené defenzivy a po rychlém protiútoku se na střeleckou listinu zapsal také Callum Wilson. Krátce nato mohli Lvi inkasovat popáté, únik dva na nikoho však domácí zakončili pouze ranou do těla Martíneze. Nakonec se ale Toons přece jen dočkali, když v nastavení upravil na konečných 5:1 Barnes.

Z očekávaného duelu tak odešel vítězně Newcastle, který čeká 19. srpna ještě věhlasnější soupeř Manchester City. Aston Villa o den později přivítá Everton.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - West Ham United 1:1

12.08.2023 16:00

Góly: 82. Dominic Solanke - 51. Jarrod Bowen

West Ham v prvním kole Premier League remizoval na hřišti Bournemouthu 1:1. Skóre duelu se měnilo až po změně stran, kdy po přihrávce Tomáše Součka ukázal svou genialitu Jarrod Bowen, jenž dělovkou zpoza vápna vymetl pavučinu v levé šibenici. Domácí ovšem našli v 83. minutě odpověď, když s kapkou štěstí srovnal Dominic Solanke. Celý duel odehrál i druhý český reprezentant v barvách The Hammers Vladimír Coufal.

Bournemouth neměl v minulém ročníku ideální start, i přes velké trápení se však nakonec dokázal zachránit. West Ham také nemohl brát loňskou ligovou sezonu jako úspěšnou, jelikož po celou dobu totožně bojoval o setrvání. Před startem Premier League navíc přišel o svou ikonu a klíčového hráče Declana Rice, jenž přestoupil za rekordní částku do Arsenalu. Kladiváři ihned začali hledat náhradu ve Scottu McTominayovi, o nějž měli zájem společně s Harrym Maguirem. Na první kolo však ani jednoho získat nedokázali.

"Kladiváři" praktikovali svůj osvědčený defenzivní styl i v nové sezoně, kdy vyčkávali na chyby domácího celku, který měl jasnou převahu ve statistice držení míče. Cherries však mohli jít do vedení právě po chybě v zadních řadách, jenže střela jednoho z útočníků skončila těsně vedle levé tyče. O chvíli později měl na noze gól Souček, jehož zakončení ve skluzu pouze rozzvonilo pravou tyč. Během první půle byli jednoznačně aktivnější svěřenci Andoniho Iraoly, jenže nebezpečnější byly protiútoky Hammers, které neměly daleko k úvodní brance utkání.

Nejlepší hráč Irons z loňské sezony Bowen byl i prvním střelcem nového ročníku, když po hloupé ztrátě míče v podání Joea Rothwella, svou silnější levačkou v 52. minutě vymetl levou šibenici. Odpovědět mohl krátce poté Solanke, jenže střílel z velmi nepříznivého úhlu, tudíž vybojoval pouze rohový kop. Krátce po uplynutí hodiny hry to zkusil z dálky Rothwell, ovšem orazítkoval břevno. Domácím měl pomoci ke zvrácení situace obrovský útočník Kieffer Moore, na nějž létal jeden centr za druhým. Hrdinou Bournemouthu se ale stal Solanke, ke kterému se míč šťastně odrazil od jednoho z obránců a po kličce na brankáře Alphonse Aréolu balon uklidil do prázdné brány.

Vyrovnaný zápas tak nakonec divákům vítěze nepřinesl. V příštím kole bude oba celky čekat těžký úkol. The Cherries změří 19. srpna síly s Liverpoolem, Kladiváři přivítají o den později Chelsea.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Luton Town 4:1

12.08.2023 16:00

Góly: 36. Solly March, 71. João Pedro (pen.), 85. Simon Adingra, 90+5. Evan Ferguson - 81. Carlton Morris (pen.)

Brighton podle očekávání zvládl zápas prvního kola Premier League proti Lutonu, který na vlastní půdě porazil 4:1. Kolem Albionu se v posledních týdnech neřešilo prakticky nic jiného než nekonečná přestupová sága Moisese Caiceda, to však domácí od povinné výhry neodradilo. Ke třem bodům zavelela po půlhodině hry ikona klubu Solly March. Po změně stran přidala vítěznou trefu z proměněné penalty čerstvá letní posila Joao Pedro.

Celek z Brightonu si na úvod sezony nemohl přát o moc lepší los, neboť na domácí půdě přivítal nováčka Premier League z Lutonu, jenž se mezi anglickou smetánku probojoval po dlouhých 31 letech. Velkým favoritem utkání tak byli Racci, kteří se v minulé sezoně prezentovali atraktivní hrou se čtvrtým nejvyšším počtem vstřelených branek a konečným šestým místem, jež zaručuje účast ve skupinové fázi Evropské ligy.

Už v páté minutě se do obrovské šance dostala nová akvizice The Seagulls Joao Pedro, z malého vápna ale nedokázal míč nasměrovat na branku. Další nebezpečná situace přišla až ve 36. minutě, kdy se do vzduchu zavěsil March a přetavil dominantní výkon Albionu v poločasové vedení. To ale o minutu později ohrozil po rohovém kopu Carlton Morris. Jeho hlavičku však zvládl zneškodnit Jason Steele. Vzápětí se na druhé straně hřiště o slovo přihlásil Danny Welbeck, který hektickou pětiminutovku zakončil střelou do tyče.

Brighton vstoupil do druhého dějství se snahou rychle rozhodnout a v 52. minutě k tomu byl blízko Pascal Gross, jeho střela si ale podobně jako ta Welbeckova našla cestu pouze do tyče. V 63. minutě si po několika naznačeních udělal prostor k zakončení opět March, tentokrát ale Thomase Kaminského nepřekonal. O osm minut později si jméno očistil Joao Pedro. Ten se postavil k pokutovému kopu, a otevřel si tak střelecké konto v novém angažmá. V 73. minutě zápasu se Luton dostal ke zdramatizování po proměněné penaltě Morrise, který tak zaznamenal první gól Lutonu v Premier League. Definitivní rozhodnutí na sebe nenechalo dlouho čekat, když po několika dalších minutách přesně mířil Simon Adingra. V dlouhém nastavení pečetil konečný výsledek Evan Ferguson.

Brighton tak potvrdil papírové předpoklady a na startu nového ročníku nezaváhal. V příštím kole se 19. srpna představí na půdě Wolves, Luton ve stejný den zabojuje o první body proti Burnley.

Více informací k zápasu

Everton FC - Fulham FC 0:1

12.08.2023 16:00

Góly: 73. Bobby De Cordova-Reid

Everton v prvním kole Premier League padl na vlastním hřišti s Fulhamem 0:1. Aktivně hrající "Karamelky" si v průběhu utkání vypracovaly množství příležitostí ke vstřelení úvodní branky, recept na famózního Bernda Lena se jim ovšem najít nepodařil, byť v jednom případě Němce zachránil přísně odpískaný faul. Chalupáři začali hrozit až po změně stran, na čemž se podílel i rebel Aleksandar Mitrovič, který nastoupil v 58. minutě. Autorem vítězné trefy se nicméně stal čtvrthodiny poté jiný střídající hráč Bobby De Cordova-Reid.

Everton v loňské sezoně doslova unikl hrobníkovi z lopaty, když si až v úplně posledním kole zajistil záchranu. Hrdinou se stal Abdoulaye Doucouré, jenž proti Bournemouthu vsítil rozhodující gól. Fulham byl naopak překvapením ligy, když se umístil na skvělém 10. místě. Pomohl mu k tomu velkou měrou i Mitrovič, jenž si ovšem před prvním ligovým duelem chtěl vydupat přestup do Saúdské Arábie, a tak v základní sestavě chyběl. Nahradila jej nová posila z Wolves Raúl Jiménez.

Vstup do utkání se ale Chalupářům nevydařil, když v průběhu úvodních pěti minut nabídli Evertonu po chybách v rozehrávce možnost dvakrát nebezpečně zakončit. Pokus Neala Maupaye však zamířil jen těsně vedle vzdálenější tyče a střelu zcela osamoceného Doucourého vyrazil Leno bravurním zákrokem na roh. Fulham se k přímému ohrožení soupeřovy branky nedostával a v 21. minutě naopak čelil další příležitosti "Karamelek", když po rychlém uvolnění na hranici vápna pálil Alex Iwobi jen centimetry vedle. Krátce po půl hodině hry německý gólman Fulhamu zneškodnil i další zakončení Maupaye z bezprostřední blízkosti. Ve 36. minutě se po nepřesvědčivém vyběhnutí a zaváhání Lena již domácí radovali, rozhodčí ale trefu kvůli útočnému faulu neuznal.

Po změně stran "Karamelky" v útočné aktivitě polevily a ani jeden z týmů si větší příležitosti nevytvářel. To změnil až v 57. minutě Jiménez, jenž střelou z voleje rozezvučel levou tyč branky Jordana Pickforda. Branková konstrukce byla o chvíli později ve hře i na druhé straně, když po zákroku Lena pálil z následné dorážky Nathan Patterson do břevna. V 70. minutě zkusil štěstí ranou ze střední vzdálenosti Harry Wilson, ani on však prostor mezi třemi tyčemi netrefil. O tři minuty později se ale již hosté radovali, když rychlý protiútok přesně zakončil osamocený De Cordova-Reid. Krátce před koncem byl blízko k trefě Iwobi, ale ani Nigerijec skvěle chytajícího Lena nepřekonal. V nastavení měl na hlavě vyrovnání James Tarkowski, z nadějné pozice ale zamířil pouze vedle.

"Chalupáři" tak odstartovali sezonu vítězně a z Goodison Parku si odvezli plný počet bodů. V příštím kole se 19. srpna střetnou s Brentfordem, Karamelky změří o den později síly s Aston Villou.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Crystal Palace 0:1

12.08.2023 16:00

Góly: 50. Odsonne Édouard

Sheffield United se po dvouleté odmlce vrátil do Premier League, v jejím prvním kole však na vlastním hřišti prohrál s Crystal Palace 0:1. Londýnští "Orli" působili prakticky po celý zápas nebezpečněji a z jejich tlaku vytěžil krátce po změně stran rozhodující zásah Odsonne Édouard. Hosté se tak na výbornou vypořádali s odchodem Wilfrieda Zahy i s absencí Michaela Oliseho, u nějž se nahlas hovoří o možném přestupu na lepší adresu v anglické nejvyšší soutěži.

Sheffield United ještě před svým návratem do nejvyšší anglické soutěže uvolnil hned několik hráčů prvního týmu a zbavil se spousty opor, které Blades pomohly k postupu. Mezi ně patřil i mladý talent Iliman Ndiaye, jenž se v loňské sezoně přímo podílel na 24 gólech svého týmu. Crystal Palace ovšem také přišlo o jednu z opor a zároveň ikonu klubu. Zaha totiž odešel jako volný hráč do Galatasaraye. I přesto byl tým vedený zkušeným Royem Hodgsonem proti nováčkovi ligy favoritem.

To bylo již od začátku vidět také na hřišti, jiskru do trpělivé rozehrávky Palace zažehával Eberechi Eze. Když pak ve 22. minutě slavil jeho ofenzivně laděný kolega Jordan Ayew gól z dorážky hlavou, byl pomezní sudí nucen překazit radost hostů kvůli ofsajdu. Hráči Sheffieldu ustáli i řadu nadějných rohů z kopačky Ezeho a důstojný výkon jim v první půli stačil k udržení bezbrankového stavu.

Poločasový proslov Hodgsona se ovšem ukázal být velmi efektivním, hned v 50. minutě totiž šel tým z Londýna do vedení. Ayew se dočkal alespoň gólové přihrávky, když přesným centrem našel hlavu Édouarda. Útočník s řadou produktivních sezon za Celtic ve svém životopise mohl o chvíli později skórovat podobným způsobem, do míče z přímého kopu od Ezeho se však nepoložil dost silně. Když v 70. minutě znovu rozvlnil hlavičkou síť, přešel 25letého Francouze úsměv po pohledu na zvedlý praporek. Z jasné převahy hosté vytěžili pouze nejtěsnější možný náskok, místo bránění výsledku ale i v závěru obléhali vápno The Blades.

Sheffield tak svůj první duel po návratu mezi anglickou smetánku nezvládl a neodnesl si ani bod. Další ligový duel sehraje 18. srpna, kdy se střetne s Nottinghamem. Crystal Palace změří o tři dny později síly s Arsenalem.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Nottingham Forest 2:1

12.08.2023 13:30

Góly: 26. Edward Nketiah, 32. Bukayo Saka - 82. Taiwo Awoniyi

Arsenal odstartoval nový ročník Premier League domácí výhrou 2:1 nad Nottinghamem. Vicemistři Anglie byli lepším týmem na hřišti, což přetavili už v úvodním dějství ve dvě nádherné branky. První gól ozdobil vynikající zidanovkou Gabriel Martinelli, po půlhodině hry na něj navázal přesnou pumelicí do levé šibenice Bukayo Saka. Hostující brankář Matt Turner tak v nových barvách okusil sílu svých bývalých spoluhráčů, mezi kterými se těšil velké oblibě.

Rušné léto v kádru Arsenalu přineslo své ovoce hned v prvním soutěžním klání sezony. Kanonýři se třemi nováčky v základní sestavě, mezi nimiž nechyběla rekordní posila Declan Rice, totiž srazili v boji o anglický Superpohár Manchester City. V tu dobu se ještě z trofeje radoval náhradní brankář Turner, ten se však v mezidobí stihl přesunout do Nottinghamu a s novými spoluhráči toužil favoritovi znepříjemnit vstup do ligového ročníku, v němž Londýňanům nescházely titulové ambice.

Již od úvodního výkopu se vybarvil očekávaný vývoj utkání, kdy Kanonýři obléhali obranný blok Forestu. Právě hosté se ovšem v 11. minutě dostali do první velké šance zápasu, vstříc brankáři vyslaný Brennan Johnson ale nezakončil vůbec přesně. Zato Arsenal se své první vypracované příležitosti nezalekl a ve 26. minutě šel skrze tečovanou střelu Eddieho Nketiahy do vedení. Pochvalu zasloužil Martinelli, jenž vykoupal dva obránce parádní přihrávkou patou uprostřed zidanovky. Ve 32. minutě se ozval i mladík na druhém křídle, po učebnicovém obstřelu Saky do vzdálenější šibenice se Turner natahoval marně.

Jasná převaha domácích pokračovala i po změně stran, nekompromisní dominance v poměru držení míče ale dlouho neústila v další gólové příležitosti. V 76. minutě si brousil zuby na premiérovou branku v novém dresu Rice, jeho přízemní ránu z první za hranicí vápna ale pohotový Turner vyškrábl na tyč. Stejně hbitý byl americký gólman proti posile z West Hamu i o pár minut později, což hosty nakoplo. Z ubráněného rohu se totiž o pár vteřin později stal bleskový protiútok, na jehož konci úspěšně zakončoval Taiwo Awoniyi. Vzpouru proti výsledku ale Arsenal byl schopen potlačit. V nastavení ještě běžel sám na brankáře Kai Havertz, ani s pomocí ruky však nedokázal ukočírovat míč a byl o něj obrán.

Natěšení fanoušci Arsenalu tak dohnali své miláčky k očekávanému vítězství. Kanonýři se v příštím kole 21. srpna představí na hřišti Crystal Palace, Nottingham o tři dny dříve přivítá Sheffield United.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Manchester City 0:3

11.08.2023 21:00

Góly: 4. Erling Haaland, 36. Erling Haaland, 75. Rodri

Úvodní zápas nového ročníku Premier League ovládl Manchester City, který porazil Burnley na jeho půdě 3:0. Trvalo to pouhé čtyři minuty, než zaúřadoval nejlepší kanonýr minulé sezony Erling Haaland, který na svou první branku navázal po půlhodině hry další parádní trefou. Pro norského ostrostřelce to byl zároveň jubilejní 100. gól v top pěti soutěžích na světě. Ikona Citizens Vincent Kompany tak s The Clarets na svého trenérského učitele Pepa Guardiolu nevyzrál.

Hosté vstoupili do sezony smolnou porážkou s Arsenalem v Community Shieldu. Guardiola se tak musel sklonit před jedním ze svých žáků Mikelem Artetou, přičemž o necelý týden později ho čekala konfrontace s dalším z nich - Kompanym. Legendární stoper Citizens v minulém ročníku druhé nejvyšší anglické soutěže dovedl Burnley k suverénnímu zisku první příčky a od vedení za to dostal odměnu v podobě několika zajímavých posil. Jednou z nich byl hvězdný útočník Basileje Zeki Amdouni.

Diváci na Turf Moor byli svědky povedeného vstupu úřadujících šampionů do zápasu, když už ve čtvrté minutě poslal tým z Manchesteru do vedení Haaland. Norský kanonýr využil volného prostoru ve vápně a tvrdou přízemní ranou překonal Jamese Trafforda.

V polovině prvního dějství naskočil do premiérového ligového utkání v dresu Citizens Mateo Kovačić, jenž na hrací ploše nahradil zraněného Kevina De Bruyneho. The Clarets poprvé výrazněji zahrozili na konci úvodní půlhodiny, kdy po pohledné individuální akci zakončoval Lyle Foster. Pokus domácího útočníka ale svůj cíl nenašel, když zamířil pouze vedle vzdálenější tyče Edersonovy branky. A tak ve 36. minutě udeřil na druhé straně opět Haaland, jenž technickou střelou o břevno navýšil vedení City.

I po změně stran zahrozili jako první hosté, pokusy Haalanda i Phila Fodena obrana The Clarets dokázala zablokovat. V 56. minutě zakončoval po rohovém kopu neobsazený Rodri, s hlavičkou španělského záložníka mířící k tyči si ale připravený Trafford poradil. Hráči Burnley se s přibývajícími minutami začali na útočné polovině objevovat častěji, k přímému ohrožení branky Citizens se ale přes kompaktní obranu soupeře nedostávali. Sami naopak v 75. minutě potřetí inkasovali, když se po standardní situaci odrazil míč až k nohám Rodriho, který z hranice malého vápna nezaváhal a uklidil míč do odkryté části branky.

Od ještě vyšší prohry ubránil domácí celek Trafford, jenž krátce před koncem zneškodnil nebezpečný projektil Juliána Álvareze. Nepovedený zápas domácích završil v nastaveném čase Anass Zaroury, když po nevybíravém zákroku na Kylea Walkera viděl červenou kartu.

Dle mnohých nejlepší fotbalová liga světa tak odstartovala očekávaným vítězstvím mistrovského Manchesteru City. Ten v příštím kole 19. srpna přivítá Newcastle, Burnley tentýž den vyzve v souboji nováčků Luton.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Newcastle United
1
1
0
0
5 : 1
3
2
Brighton & Hove Albion
1
1
0
0
4 : 1
3
3
Manchester City
1
1
0
0
3 : 0
3
4
Arsenal FC
1
1
0
0
2 : 1
3
5
Crystal Palace
1
1
0
0
1 : 0
3
Fulham FC
1
1
0
0
1 : 0
3
Manchester United
1
1
0
0
1 : 0
3
8
Tottenham Hotspur
1
0
1
0
2 : 2
1
Brentford FC
1
0
1
0
2 : 2
1
10
AFC Bournemouth
1
0
1
0
1 : 1
1
Liverpool FC
1
0
1
0
1 : 1
1
Chelsea FC
1
0
1
0
1 : 1
1
West Ham United
1
0
1
0
1 : 1
1
14
Nottingham Forest
1
0
0
1
1 : 2
0
15
Everton FC
1
0
0
1
0 : 1
0
Sheffield United
1
0
0
1
0 : 1
0
Wolverhampton Wanderers
1
0
0
1
0 : 1
0
18
Luton Town
1
0
0
1
1 : 4
0
19
Burnley FC
1
0
0
1
0 : 3
0
20
Aston Villa
1
0
0
1
1 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (766)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele