1. kolo
12.08.2023 16:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Oslavy hráčů Fulhamu (© AFP)

Fulham navzdory obrazu hry zvítězil. Skvělého Lena při jediném zaváhání vysvobodil hvizd sudího

Everton v prvním kole Premier League padl na vlastním hřišti s Fulhamem 0:1. Aktivně hrající "Karamelky" si v průběhu utkání vypracovaly množství příležitostí ke vstřelení úvodní branky, recept na famózního Bernda Lena se jim ovšem najít nepodařil, byť v jednom případě Němce zachránil přísně odpískaný faul. Chalupáři začali hrozit až po změně stran, na čemž se podílel i rebel Aleksandar Mitrovič, který nastoupil v 58. minutě. Autorem vítězné trefy se nicméně stal čtvrthodiny poté jiný střídající hráč Bobby De Cordova-Reid.

Everton v loňské sezoně doslova unikl hrobníkovi z lopaty, když si až v úplně posledním kole zajistil záchranu. Hrdinou se stal Abdoulaye Doucouré, jenž proti Bournemouthu vsítil rozhodující gól. Fulham byl naopak překvapením ligy, když se umístil na skvělém 10. místě. Pomohl mu k tomu velkou měrou i Mitrovič, jenž si ovšem před prvním ligovým duelem chtěl vydupat přestup do Saúdské Arábie, a tak v základní sestavě chyběl. Nahradila jej nová posila z Wolves Raúl Jiménez.

Vstup do utkání se ale Chalupářům nevydařil, když v průběhu úvodních pěti minut nabídli Evertonu po chybách v rozehrávce možnost dvakrát nebezpečně zakončit. Pokus Neala Maupaye však zamířil jen těsně vedle vzdálenější tyče a střelu zcela osamoceného Doucourého vyrazil Leno bravurním zákrokem na roh. Fulham se k přímému ohrožení soupeřovy branky nedostával a v 21. minutě naopak čelil další příležitosti "Karamelek", když po rychlém uvolnění na hranici vápna pálil Alex Iwobi jen centimetry vedle. Krátce po půl hodině hry německý gólman Fulhamu zneškodnil i další zakončení Maupaye z bezprostřední blízkosti. Ve 36. minutě se po nepřesvědčivém vyběhnutí a zaváhání Lena již domácí radovali, rozhodčí ale trefu kvůli útočnému faulu neuznal.

Po změně stran "Karamelky" v útočné aktivitě polevily a ani jeden z týmů si větší příležitosti nevytvářel. To změnil až v 57. minutě Jiménez, jenž střelou z voleje rozezvučel levou tyč branky Jordana Pickforda. Branková konstrukce byla o chvíli později ve hře i na druhé straně, když po zákroku Lena pálil z následné dorážky Nathan Patterson do břevna. V 70. minutě zkusil štěstí ranou ze střední vzdálenosti Harry Wilson, ani on však prostor mezi třemi tyčemi netrefil. O tři minuty později se ale již hosté radovali, když rychlý protiútok přesně zakončil osamocený De Cordova-Reid. Krátce před koncem byl blízko k trefě Iwobi, ale ani Nigerijec skvěle chytajícího Lena nepřekonal. V nastavení měl na hlavě vyrovnání James Tarkowski, z nadějné pozice ale zamířil pouze vedle.

"Chalupáři" tak odstartovali sezonu vítězně a z Goodison Parku si odvezli plný počet bodů. V příštím kole se 19. srpna střetnou s Brentfordem, Karamelky změří o den později síly s Aston Villou.

Autor: Livesport.cz / Jakub Synek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele