Šilhavý věří, že se mužstvo poučí z chyb proti Albánii, plánuje změny v sestavě

09.09.2023, 18:19
Aktuality
Jaroslav Šilhavý (© AFP)

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý připustil, že je stále hodně zklamaný ze čtvrteční domácí remízy 1:1 s Albánií v kvalifikace mistrovství Evropy. S mužstvem si důkladně rozebral chyby a věří, že se z nich hráči poučí v nedělním přípravném utkání v Maďarsku. Na tiskové konferenci v Budapešti uvedl, že plánuje trochu protočit základní sestavu a změnu udělá i na brankářském postu.

Český tým ve čtvrtek proti Albánii neudržel náskok 1:0 a zkomplikoval si boj o postup na evropský šampionát. Reprezentanti sice stále vedou svou kvalifikační skupinu, ale balkánský soupeř nadále ztrácí jen bod a třetí Poláci dva body.

"Jsme zklamaní hodně, nejen já. Ještě to asi bude dlouho trvat. Ale už je to pryč, už to nespravíme. Takže už se musíme soustředit na další utkání. Po půlce kvalifikace vedeme tabulku, mohli jsme si tu pozici ještě vylepšit, ale bohužel se tak nestalo. Jedeme dál, neházíme flintu do žita," uvedl Šilhavý.

Výkon si s hráči důkladně rozebral. "Samozřejmě jsme si to zhodnotili a vyhodnotili to u videa. Věřím, že se z chyb, které jsme udělali, poučíme. A nějaké nabuzení? Kluci dobře vnímají, že to nebylo ideální hlavně v prvním poločase a také výsledek. Zítra jdeme na další zápas. Nebudeme ho hrát kvůli tomu, že jsme to zpackali proti Albánii. Je to prostě zase další utkání a doufám, že na něj budeme dobře připraveni," doplnil Šilhavý.

Oproti zápasu s Albánií udělá změny v základní sestavě, šanci dostane i jeden z dvojice brankářů Jindřich Staněk, Tomáš Koubek. Ve čtvrtek chytal Jiří Pavlenka. "Určitě chceme dát prostor dalším hráčům z kádru. I na brankářském postu bude změna," uvedl Šilhavý.

Od mužstva se po duelu s Albánií odpojil lehce zraněný obránce Vladimír Coufal, další hráči by měli být připraveni. "Jsou tam drobné šrámy, ale zítra by všichni měli být k dispozici. Tomáš Čvančara má nějaký problém, ten asi nejvíc. Uvidíme, jak to bude vypadat na tréninku. Ale vypadá to tak, že i on by se měl dát dohromady," prohlásil Šilhavý.

Maďary považuje za velmi silného soupeře. Svěřenci italského trenéra Marca Rossiho od loňského září sedm zápasů neprohráli a aktuálně vedou svou skupinu evropské kvalifikace. "Hvězda čísla jedna Maďarů je teď (ofenzivní univerzál) Szoboszlai, takže ten bude vyžadovat největší pozornost. Ale celkově jsou teď maďarské výsledky i výkony skvělé," podotkl Šilhavý.

"Vloni vyhráli 4:0 v Anglii, 1:0 v Německu, teď v kvalifikaci zvítězili v Srbsku. Mají velkou sílu, lehký a rychlý přechod do útoku. Velice sebevědomé mužstvo, hodně kvalitní tým. To je jen dobře, pro nás to bude velmi dobrá konfrontace. Nebereme to jako přátelský zápas," mínil Šilhavý před závěrečným zápasem zářijového srazu.

S mužstvem se po více než dvou letech vrátil do Puskás Arény, kde český tým předloni v létě v osmifinále evropského šampionátu nečekaně porazil Nizozemsko 2:0. "Samozřejmě jsem si promítl, jak to tenkrát bylo. Měli jsme na začátku nějaké problémy s cestováním, nakonec to dopadlo skvěle. Byl to silný zážitek i díky tomu, že lidé po covidu mohli na stadion. Nám se povedl takovýhle velký výsledek, takže skvělé vzpomínky," řekl Šilhavý.

Utkání v Budapešti bude speciální především pro českého obránce Patrizia Stronatiho, který působí v maďarském klubu Puskás Akadémia. "Říkal, že o zápasy nároďáku je tady veliký zájem, že přijde hodně lidí. Že se na to těší. Spíš jsme se bavili takhle obecně. Když tady hraje, bude se chtít předvést, pokud zítra dostane šanci. Nebude to pro něj jako by nic nového, bude jim rozumět," poznamenal Šlhavý s úsměvem.

Autor: ČTK

Komentáře (21)

Přidat komentář
Pablos

Jak může být zklamanej, když jeho trenérské tahy byly spíš na to to prohrát, měl by být šťastnej, že tu plichtu i přes jeho píčoviny dali

Reagovat
Infeld Prácheňský

Přesně celá republika je spíš zklamaná z toho, že mu po zápase nikdo z hráčů nedal kapra nebo neudělal ohýnek na ruce. To bylo do nebe volající diletanství co tam předved s Chytrym

Reagovat
Mass

Co to znamená "dát kapra"?

Reagovat
O.Giroud

zklamani ho posouva vpred

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Rox

No a všichni ostatní věří, že se z chyb poučíš hlavně ty. Ale je to marný, je to marný...

Reagovat
smetos

V expreskach je, ze Cvana marodi. Ocekavam jeho stazeni nejdriv v osmdesaty minute

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
ratusek

Reagovat
Blasphemer

Souček 90 minut

Reagovat
Pablos

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
ratusek

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
PBLead

Reagovat
smazaný uživatel

121

Reagovat
kylo ren

Reagovat
Zdechlina

Jediný, kdo by se měl poučit z chyb proti Albánii, jsi ty, debile.

Reagovat
St. Pauli

No vidis, trenere, a kdybys tam ted nominoval neozkouseny hrace, muzes je zajet a nemusis tam priste davat Krale nebo Jurecku. Za prohru s Madarskem 1:5 v pratelaku, by te nikdo na lampu nevesel, zvlaste, kdyz by se ukazali mladi/mene zkuseni.

Reagovat
Rimmer77

Doufám ve výprask 5-0 a následné odvolání strejce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele