Události Serie A: Skvělý Dybala dosáhl na stovku a Koopmeiners napodobil Van Bastena

02.09.2022, 14:06
Názory a komentáře
Teun Koopmeiners (© AFP)
V průběhu pracovního týdne bylo na programu vložené kolo italské Serie A. Hlavní hvězdou se stal Paulo Dybala (28), který si připsal premiérové trefy v barvách AS Řím. Druhá z nich byla navíc jeho jubilejním 100. zásahem v nejvyšší italské soutěži. Střelecky se vedlo také Interu. Před milánským derby naopak zklamal jeho konkurent - AC uhrálo v Sassuolu pouze bezbrankovou remízu. A co dalšího přineslo čtvrté kolo?

Na špici italské Serie A sedí dva desetibodové týmy. Kromě Mourinhova AS Řím je to Atalanta, která si ve čtvrtek večer poradila s Turínem (3:1). Kouč Gian Piero Gasperini může být se vstupem do nové sezony spokojen. Z jeho celku spadla oproti loňsku tíha očekávání a rázem všechno šlape jako dřív.

Tedy skoro všechno. Svou pouť se v Bergamu rozhodl ukončit Josip Iličič. Slovinský útočník přišel do Atalanty před pěti lety a fanoušky si získal svou technikou. Ale také svým charakterem. Spoluhráči ho označovali za důchodce. Když jste se ho zeptali, jak se má, odpovídal, že špatně. Hrozně špatně, všechno mě bolí.

Právě to ale Iličiće zřejmě dostihlo. V posledních dvou sezonách už toho tolik nenahrál. Trápily ho deprese. O jejich příčinách se dlouho spekulovalo a italská média přicházela s mnoha senzačními vysvětleními. Josip si nakonec vše vyhodnotil tak, že nejlepší bude změna prostředí.

A klub mu vyšel vstříc. Před zápasem s Turínem mu přichystal krásnou rozlučku. Fanoušci na něj nikdy nezapomenou. A dost pravděpodobně budou dlouho vzpomínat i na nizozemského záložníka Teuna Koopmeinerse autora tří branek do sítě Turína. Ten se letos trefil už čtyřikrát a v tabulce střelců mu patří první místo po boku Dušana Vlahoviče.

Slušný výkon na někoho, kdo si má v záloze plnit spíše defenzivní úkoly. Neméně oslnivá je statistika hovořící o tom, že poslední hattrick nizozemského fotbalisty v Serii A se datuje až do roku 1992. Tehdy se o něj postaral jistý Marco van Basten.

Nic na tom nemění fakt, že ve čtvrtek dvakrát skóroval z penalty. Ty byly ostatně výsledkem tlaku, který Atalanta na Turín vytvořila. A pravděpodobně i nějaké taktiky, protože Turín v letošním kalendářním roce spáchal už devět penaltových zákroků - nejvíce ze všech.

Kouč Gasperini si tak může spokojeně mnout ruce. Po konci minulé sezony, kdy se Atalanta nekvalifikovala do evropských pohárů, se přitom o jeho budoucnosti živě spekulovalo. On sám to mnohokrát podpořil prohlášením, že bude chtít předem jasně stanovené cíle. Před loňským ročníkem se totiž rozšířila fáma, že Atalanta má šanci na titul a první čtyřka se všeobecně brala za jistotu. Marně Gasperini naznačoval, že tomu tak není.

Vsadili na něj ale i noví spolumajitelé, kteří dodali klubu potřebnou finanční injekci. A je mistrovstvím zkušeného trenéra, že se na hře Atalanty neprojevila ani ztráta klíčového záložníka Robina Gosense. Ten v zimě utekl do Interu, kde se ale dosud ani zdaleka neprosadil. Milánský celek se ho dokonce v posledních dnech přestupového období pokusil zbavit.

Letos se zkrátka musí s Atalantou znovu počítat. Dobře se totiž začlenily nové posily - Ademola Lookman či Brazilec Ederson. Zrekonstruovaný Gewiss Stadium se tak může těšit na další boje o ty nejlepší evropské poháry.

Hráč kola

Úterní večer patřil v Římě Paulu Dybalovi. Šikovný Argentinec si během prvního poločasu utkání s Monzou připsal dvě trefy, z nichž každá stála za to. První zásah přidal po skvělé technické práci, kdy si v běhu zpracoval nelehkou přihrávku Tammyho Abrahama. Druhý gól měl zase význam statistický. Dybala skóroval v Serii A již posté.

AS Řím se tak díky jedné ze svých nových posil na dva večery osamostatnil na čele tabulky. Podeváté v řadě zaplněné a bouřící Stadio Olimpico bylo nadšené. V závěru ještě mohl po chvilce na hřišti skórovat další nováček Andrea Belotti. José Mourinho tak může být spokojený. Alespoň deset bodů po úvodních čtyřech kolech Giallorossi neměli už od ročníku 2014/15 a sen o mistrovském titulu žije dál.

Gól kola

Rychle zareagovat a vrátit se na vítěznou vlnu. To byl cíl Interu pro vložené kolo - už v sobotu ho čeká bitva s konkurenčním AC Milán. A povedlo se. Inter se v lize střelecky prosadil již pošestnácté v řadě a krásná byla především branka, kterou dal Nicolò Barella.



Italský záložník napálil z první jemný centr, který poslal napříč pokutovým územím Hakan Calhanoglu. Brankář hostí byl bez šance. To navíc nebylo vše. Barella stál i na počátku úspěšné akce vedoucí k první brance. Ta padla po ose Barella - Džeko - Correa. Ani jeden ze slavného dua Lautaro Martínez - Romelu Lukaku totiž nebyl přítomen. Interu to nevadilo a do Derby della Madonnina půjde dobře naladěn.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Atalanta Bergamo43107:210
2.AS Řím43106:110
3.Inter Milán43019:59
4.SSC Neapol422010:38
5.Juventus FC42206:18
6.AC Milán42207:38
7.SS Lazio42206:38
8.Turín FC42115:57
 Udinese Calcio42115:57
10.Salernitana Calcio41215:25
11.ACF Fiorentina41213:35
12.US Sassuolo41213:55
13.Spezia Calcio41123:74
14.Empoli FC40312:33
15.US Lecce40223:52
16.Bologna FC40223:62
17.Hellas Verona40224:82
18.UC Sampdoria40221:72
19.US Cremonese40044:90
20.AC Monza Brianza40042:110

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Gnonto 4,5 mil a procenta..

Reagovat
cresposuper

strasne

Reagovat
10

váš hráč...Beppe tročku dojíždí mám pocit, tyhle hráče mu totiž vždycky tlačil Paratici, Beppe ho držel při zemi a proto fungovali v ideální rovnováze, oba samostatně si jedou ty svoje extrémy

Reagovat
cresposuper

Neviem, preco vlastne odisiel. Ale ked teraz cez leto vyhlasoval, ze sa chce vratit do Interu, tak sme ho kua mali za tie drobne brat. Beppe spravi tri dobre veci a potom dalsie tri poserie

Reagovat
10

Reagovat
Maritazzi

Tpč. To je strašný.

Reagovat
Pinturicchio
Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Pinturicchio

Nuniku, Nuniku,.tradičně delší vedení?

Reagovat
Zark

V lednu ho koupí Ten Hagovi za 150 mil

Reagovat
10

když se odečtou odchody, tak je SA s bilancí na nule

Reagovat
10

2.25B EPL vs 2.29B Serie A + Ligue 1 + La Liga + Bundesliga

And the UCL winner is from Spain, UEL winner from Germany and Conference League winner from Italy.

I guess there's no coincidence that Haaland is harvesting this season then. Rich farmers afford more expensive and more performant farming tools.

dobrej komentář

Reagovat
Panini Calciatore

S tym Ilicicom je autor clanku dost vedla.

Depresiam prepadol po tom ako nasiel po neohlasenej ceste domov do Slovinska este pred 2 rokmi svoju zenu v posteli s inym. Uz vtedy chcel s futbalom dokonca skoncit.

Reagovat
Pipo123

Skurvené ženy

Reagovat
Seydou Doumbia

Špatně zkušenosti ?

Reagovat
Pipo123

vždy

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak snad na tom nejsi jak brácha teď...kupuje Babe dárky za desítky tisíc aby s ním zůstala a sám chlastá a to byl vždy příkladný sportovec

Reagovat
Pinturicchio

Vyřiď bráchovi, že je ocas jak zvon.

Reagovat
Seydou Doumbia

natáhnul bych mu, ale mám to 650 km...nedá si říct, láska a fotbal asi nemají logiku

Reagovat
Pinturicchio

Stejně jak ty ženské.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Pipo123

Nie, pár rokov dozadu som bol v takom hektickom vzťahu, potom to skončilo a na dva roky ma vyplo, doslova som nedokázal existovať, len som prežíval, sral na všetko, na prácu, na nejaký progres v živote atd. Bol som hlupák vtedy

Reagovat
Seydou Doumbia

To mě mrzí Pipo. Hele jsou to životní zkušenosti hodí se ti to do budoucna. Teď si už jinde ne?

Reagovat
Pipo123

Jo určite, vtedy som bol mladé ucho

Reagovat
GEGE

A to byl ještě rok nebo dva zpátky krok od přestupu do ACM...fakt škoda, že to nedal...

Reagovat
Maritazzi

Tohle je taky spekulace. To s tou ženou se diskutuje jako jeden z důvodů, ale u něj to zřejmě bude mít hlubší kořeny.

Reagovat
Yanek

Reagovat
smazaný uživatel

100%, ona jen spoustěč.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele