V Barceloně začal soud s Alvesem, obžalován je ze znásilnění

05.02., 12:55
Aktuality
Dani Alves u soudu (© AFP)

V Barceloně v pondělí začal soud se slavným brazilským hráčem Danim Alvesem, jenž je obžalován z toho, že v noci na 31. prosince roku 2022 v barcelonském nočním klubu sexuálně napadl ženu. Proces potrvá do středy. Státní zástupce požaduje v případě uznání viny pro Alvese devítiletý trest vězení, právníci žalující strany dvanáct let. Bývalá hvězda Barcelony vinu popírá.

Alvese k soudu přivezlo policejní auto a brazilský obránce oblečený do bílé košile a džín usedl do soudní síně, v níž byli podle médií také jeho matka a bratr.

Nyní čtyřicetiletý Alves byl kvůli podezření ze znásilnění zatčen loni 20. ledna. Tři dny poté byl z bezpečnostních důvodů převezen do jiné vazební věznice zhruba 45 km od Barcelony, kde už zůstal dosud. Jeho žádost o propuštění na kauci byla kvůli riziku útěku několikrát zamítnuta. Brazílie nevydává své občany, pokud jsou odsouzeni v jiné zemi.

Žena ve svědecké výpovědi pro státní zastupitelství uvedla, že se s Alvesem seznámila v nočním klubu Sutton a doprovodila ho do VIP zóny. Tam jí trojnásobný vítěz Ligy mistrů podle jejích slov uhodil, urážel a znásilnil.

Alves svou verzi událostí několikrát změnil. Nejprve tvrdil, že se s ženou v klubu, do něhož šel tancovat, vůbec nesetkal. Poté popřel, že by s ní měl sexuální kontakt, který později přiznal, ale tvrdil, že k němu došlo se vzájemným souhlasem. Původní popření sexu vysvětlil Alves snahou zachránit své manželství.

"Mé svědomí je čisté ohledně toho, co se tehdy nad ránem stalo. Co se stalo a co se nestalo. A nestalo se to, že bych nutil tu ženu k tomu, aby dělala to, co jsme dělali," řekl Alves v červnu španělskému listu La Vanguardia ve svém jediném rozhovoru po zatčení.

U soudu bude dnes a v úterý svědčit téměř třicítka lidí, ve středu soud vyslechne znalce. Zatím není jasné, kdy budou vypovídat Alves a žalující žena. Jisté je, že žena bude vypovídat za zástěnou bez obrazu a se zkresleným zvukem, aby byla uchráněna její anonymita.

Sexuální skandál výrazně poškodil Alvesovu image charismatického šampiona, jenž během bohaté a dlouhé kariéry získal přes 40 trofejí. S Barcelonou vybojoval šest ligových titulů a třikrát vyhrál Ligu mistrů. Za sebou má také angažmá v Seville, Juventusu, Paris St. Germain nebo Sao Paulu. Za brazilskou reprezentaci odehrál 126 utkání. V roce 2021 získal olympijské zlato v Tokiu a předloni v Kataru se zúčastnil potřetí mistrovství světa. Po vypuknutí aféry přišel o angažmá v mexickém klubu UNAM Pumas.

Autor: ČTK

Komentáře (97)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Furt dokola - nějaká zlatokopka si vyhlédne bohatého hlupáka, roztáhne mu a pak tvrdí, že byla znásilněna aby dostala doživotní rentu.

Reagovat
JacoBee

No a pak jsou případy, kdy je takový idioti opravdu znásilní.

Reagovat
exot12

A štatistiky hovoria, že takých prípadov je ~96%

Reagovat
Csaplárova past

zdroj?

Reagovat
Kucka

Třeba tady: "Uvádí se, že křivých obvinění z těch nahlášených je zhruba šest až deset procent. To znamená, že v poměru k celkovému počtu znásilnění jsme v řádech promile,“

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dominik-feri-kauza-sexualni-nasili-obtezovani-tresty-znasilneni_2106160500_sto

Reagovat
sergi

tiež by ma zaujímal zdroj tejto štatistiky vycucanej z prsta.

Reagovat
Largo

Reagovat
kattos

To fakt věříš že z tolika magorů kolik ve fotbale je spoustě těch znásilněných může a asi i je pravda?

Reagovat
LyEX

Hneď na začatku si treba ujasniť, že každý kto sa dopustí znásilnenia by mal byť podľa mňa vykastrovaný, absolútne zverstvo, na druhej strane v týchto prípadoch je to za mňa ako píše vyššie, baba sa nalepí na týpka a následne buď očakáva peniaze, alebo pomstu, keď nie je tá vyvolená, alebo si myslí, že si prinavráti trochu sebaúcty.

Za ďalšie je pre mňa nonsens, že on tam v pozícií stále nevinného si musí prejsť medializáciou a osoba, ktorá ho z toho obviní je anonymizovaná, to nie je spravodlivé. Chápal by som to pri mladistvej, kde to tak aj je, ale nie pri nejakej pipke, ktorá sa v bare vyberie do VIP dobrovoľne v nejakom nočnom klube.

Reagovat
Salfovic

Kdyby to tak nebylo, tak už to nenahlásí žádná znásilněná.

Reagovat
LyEX

Celkovo je to TČ, ktorý vyvoláva veľké emócie niet sa čomu čudovať, ale malo by sa citlivo pristupovať aj v prípade obvineného, lebo aj keď sú tu ľudia ako fenixLFC nižšie, ktorý ho už odsúdili a to len z článkov čo sú na EF, takže je to veľmi nebezpečné. K tomu dávam tip na film Hon (Jagten), dáni to natočili až mrazivo ako človeku vie znićiť život krivé obvinenie (v tomto prípde výmysel). Takže proste sa tváriť, že tu nie je možnosť, že naopak z obvineného môže byť nakoniec obeť je krátkozraké. Stále dodávam, že ho neobhajujem ani nič, len v posledných rokoch ten trend a predovšetkým Neymarov prípad ukázal, že si na to treba dávať veľký pozor kým hodíš kameň.

Reagovat
Fodbalysta

To sem se tu snažil napsat také na svém příkladu přímo z mého blízkého okolí. A už dostávám bídu, že obhajuji Alvése. Je to přesně jak píšeš. Tím, že jsem si tohle zažil v okolí jsem na jakékoli soudy z obou stran velmi opatrný. Nikoho neodsuzuji ani neobhajuji.

Reagovat
LyEX

Tak sa im tam netreba dole podriadiť v konverzácii a stáť si za tým čo napíšeš, lebo oni tam pletú 2 veci a to viktimizaciu obete, kedy je už niekto skutočne obeťou, čo je samozrejme odsúdeniahodné, ale ja tu píšem aj ty o tom, že tu nie je vyjasnené kto je obeť, resp. či je naozaj obeťou osoba, ktorá to tvrdí a nakoniec je prípad s tým policajtom, ktorý napríklad odmietne preveriť podané t.oznámenie lebo si urobí názor už na začiatku, toho by mali zavrieť ku chlapcom s touto špecializáciou do cely.

Reagovat
Fodbalysta

Podle mně není nic složitějšího než dokázat někomu znásilnění. Moje dobrá kamarádka o to přišla v 19 letech s klukem, kterého dobře znala. Odvedl si ji domů z klubu - ona šla dobrovolně ve slušné opilosti. Tam se spolu vyspali, taky dobrovolně z obou stran. Potom začala u svých kamarádů, včetně mě všude vykládat, že nechtěla, že ji donutil, vyslíkal násilím a ona se bála bránit. Všichni jsme ji říkali, at ho teda nahlásí, neudělala to. Po 4 měsících z ní vypadlo, že si to vymyslela, protože se styděla přiznat, že o to přišla s klukem z diskotéky. Samozřejmě borec v okolí dostal bídu od ostatních a řešilo se to i u něj na VŠ. Pak si vyber komu věřit.

Reagovat
vladino10

Tvoja dobrá kamarátka je krava totálna. Niekomu zničiť život len preto, že fuuu "mala som sex". Hnus.

Reagovat
Fodbalysta

Proto už je taky bývalá kamarádka.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Han střelil první

Nuda už.

Reagovat
fenixLFC

furt dokola sa tu najde nejaky debil ktory bude obvinovat obet znasilnenia. ale "gratulujem! ty si to dokazal uz v prvom komente diskusie

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Fodbalysta

Já tu nikoho neobhajuju. Jen tu dávám příklad ze svého okolí.

Reagovat
fenixLFC

jednak nereagujem na teba a jednak existuje ovela, ovela ovela viac presne opacnych pripadov ktore sa presne kvoli podobnym vynimkam vnimaju tak ako to spominaju ti dementi vyssie

Reagovat
Fodbalysta

V pohodě, přehlédl jsem tvoji reakci.

Reagovat
frankiefcb

tak spíše je problém, že je neustále ve společnosti viktimizace té oběti. že si za to může sama, že je zlatokopka, že se nemůže divit, když s ním šla domů na kafe apod.

Reagovat
Fodbalysta

za tyhle řeči "může si za to sama, protože měla minisukni a výstřih" bych řezal koule preventivně každému, kdo ten nesmysl vypustí z huby.

Reagovat
frankiefcb

Je to strašné. Bohužel takové smýšlení mívají i policisté, proto se ženy často bojí pak jít na polici.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
kilobyte

Určitě si za to nemůže sama. I kdyby k němu přišla nahá a lehla si mu do postele, tak když řekne "ne", tak je to pořád znásilnění. Ale je to od některých žen dost naivní a zbytečně se vystavují do nebezpečí. Jít s cizím chlapem do jeho bytu, když s ním nechce spát je hloupé.

Problém je, že jedna strana vidí jen pachatele a druhá strana vidí jen "chyby" oběti. Nechci aby ženy musely žít ve společnosti ve strachu a bály se třeba namalovat. Ale měly by být ostražité.

Reagovat
frankiefcb

Ano ostražitost je na místě. Ale když oběť jde ke známemu do bytu a on nechápe ne, je to prostě znásilnění. P.S: znásilnění je i to, když manželka řekne manželovi, že nechce sex a on si to vynutí pod pohrůžkami či násilím.

Reagovat
kilobyte

Vždyť píšu, že je to i tak znásilnění. Jen si myslím, že by se mohlo kromě toho, že se bude pracovat u prevenci u mužů, aby pochopili, že "ne znamená ne", tak by bylo dobré, aby se pracovalo i u prevence u žen. Protože vždycky se najde nějaký násilník a je lepší tomu předejít, když to jde.

Reagovat
Salfovic

A co když si to vynutí pod pohrůžkami či psychickým násilím manželka ?

Reagovat
kilobyte

Tak to chlap nikdy neřekne, protože by se mu všichni vysmáli.

Reagovat
Salfovic

Pravda, to dokázel jen Al Bunda.

Reagovat
fenixLFC

tak je to taky znasilneni. na pointe to nic nemeni. len je zaujimave ze najviac sa hovori o tych vynimocnych pripadoch ked zena niekoho falsone obvini alebo o nepocetnych pripadoch ze co keby bol znasilneny muz zenou. ale ked je znasilnena zena tak sa hlada x dovodov preco to vlastne bolo inak

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
frankiefcb

tak samozřejmě, že je to taky trestný čin. Znásilněn může být i muž. Popřípadě i týrán manželkou.

Reagovat
Nieuwendyk

Konečně s tebou mohu souhlasit a to 100%!!

Reagovat
Kucka

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
janinho

prave u tohto tupca by som povedal ze je sanca ze to nebude tento pripad.

Reagovat
naheCZ

Vždyť to teď nahlásila rychle a ještě k tomu toto:

Alves svou verzi událostí několikrát změnil. Nejprve tvrdil, že se s ženou v klubu, do něhož šel tancovat, vůbec nesetkal. Poté popřel, že by s ní měl sexuální kontakt, který později přiznal, ale tvrdil, že k němu došlo se vzájemným souhlasem.

Tady se o to "po 20 letech si vzpomenu, že jsem sex s dnešním milionářem nechtěla" asi nestalo...

Reagovat
kattos

Reagovat
ACSeRw!n

jak to vis ?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Fodbalysta

Dostane podmínku a do roka má dokument na Netflixu.

Reagovat
Neutron

Za katr.

Reagovat
Salfovic

Nebo do Kataru.

Reagovat
Bakary3

A pak kastr

Reagovat
Nieuwendyk

Za prokázané znásilnění prostě poprava, nazdar.

Reagovat
Pithivier

A jak se da znasilneni, popr. nevina prokazat?

Reagovat
Salfovic

Pokud jde oběť hned do nemocnice, tak tam většinou najdou potřebné důkazy.

Reagovat
Nieuwendyk

blbý je, že to fakt udělá mizivý procento obětí... protože se stydí nebo si myslí (žel oprávněně) že se pachateli nic moc nestane.

Reagovat
Bakary3

To je tak složitý prokázat a "chybovost" by u rozsudku byla tak vysoká, že se to nesmí nikdy stát ..

Spíš nechápu, co se řeší u "lidí", kteří zabiji novorozeně... Týrají děti... Zvířata... Brutálně někoho zabijí, často ani neprojeví lítost...

Ani nechápu "omluvu", ze mají nějakou poruchu, že se zabíjet tuším asi ví a znají následky.

Ty lidi nemají co dělat na tomhle světě a přitom ještě mají šanci na návrat na svobodu, ikdyz u nich není většinou šance na polepšení.

Reagovat
Bakary3

*že se zabíjet nesmi

Reagovat
Nieuwendyk

No "chybovost", tak je potřeba změnit ta soudní líčení a dokazovací proces. A myšlení potencionálních obětí - prostě lidí vůbec.

JInak souhlasím, ale jen brutální tresty budou dostatečně odrazující!

A pokud se jedná o někoho "nemocného", tak přesně jak píšeš... to není prostě polehčující okolnost.

Reagovat
Bakary3

Jo, třeba nechápu, když jsem četl, že v Itálii nějaký egyptský cmoudi znásilnili 13 letou holku a ještě drželi jejího kámoše, ať se na to kouká.

To udělají jen proto, že vlastně můžou. Že se jim nic hroznyho nestane.

Za to bych prostě sekal palice.

Reagovat
Nieuwendyk

Rozhodně. Je potřeba začít od píky - muslimové nemají stejné hodnoty, u nich jsou ženy věci v podstatě - tedy bych začal tím, že bych je vyhostil. Jenomže to už nejde, takže je sem prostě nepouštět

A prostě to vše přehodnotil a napříč Evropou zavedl drakonické tresty za znásilnění, zneužití, týrání (samozřejmě včetně zvířat)!

Reagovat
Bakary3

Jo, cmoudy nepouštět...

Za první větší prohřešek deportovat..

Ale na to vedou Evropu moc velký troubové, hlavně přeci být humánní...

Reagovat
Moshe Dajan

stýská se ti po protektorátu jo

Reagovat
Nieuwendyk

Ordnung muss sein!

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Greaber

9 - 12 let to už je slušný trest. U nás fotr znásilňuje dceru celý roky a dostane podmínku, tohle fakt nepochopím.

Reagovat
Salfovic

Tak u nás je sazebník obecně k pláči a zrovna tresty za znásilnění a zneužívání dětí nejvíc.

Reagovat
fenixLFC

tak zrovna v tom priapde co spomina to nie je o sazebniku ale o tom ze sudca si zobral retardovany posudok, este ho prekrutil a postavil rozsudok na uplne zvratenych tvrdeniach

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
frankiefcb

no asi tak.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
2miguel1

Osudové vrátenie sa do Barcelony.

Reagovat
EZ

"uhodil, urážel a znásilnil"

Reagovat
ACSeRw!n

nechapu, proc to je v Barcelone meli ho soudit v Madridu.. ale tak asi uspech, ze ho k tomu soudu vubec dostali

Reagovat
Salfovic

Rovnou na Bernabeu, ne ?

Reagovat
Gazdo

V kotli ultras

Reagovat
smazaný uživatel

Takže před stadionem...

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
smazaný uživatel

Charles Lynch by souhlasil.

Reagovat
Sigma Olomouc

V čele s Ramosem

Reagovat
Godwinson

Tak on byl opicka s inteligenci zehlicky po celou karieru a o jeho cistem svedomi svedci to, ze asi osmkrat zmenil nazor na to, co se stalo.

Snad alespon par let vyfasuje. Ve smesne progresivnim Spanelsku by to mohlo i tak byt dost.

Reagovat
Kejza

jak kdyby znásilnění bylo nějakou výsadou míň inteligentních lidí.. jinak se zbytkem souhlasim

Reagovat
Nieuwendyk

No v podstatě je. Ti inteligentní to zaonačí tak, že to jako násilné není. Případně oběť rovnou zamordují

Reagovat
Kejza

to, že inteligentní (možná spíš bohatý) člověk z postihu snáz vyvázne, je už jiný problém..

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Gazdo

Bez tak je ale sila ze uz rok sedi vo vazbe. Keby sa v nejakom pripade mu podarilo dokazat ze je nevinny tak ako by mu vratili rok zivota?

Reagovat
Salfovic

To je pravda, na druhou stranu kdyby ho pustili, tak už ho do Španělska nikdy nedostanou.

Reagovat
Kucka

Dají mu prachy, ale to je Alvesovi zrovna k hovnu.

Reagovat
Gazdo

No ved toto. V konecnom dosledku je cas jedine na com v zivote zalezi

Reagovat
Kejza

Mně přijde, že to s jeho nevinou nevypadá moc dobře. Asi ty důkazy budou dost jasný, když ho nepustili.

Reagovat
Gazdo

Tak jasne ja netvrdim ze je nevinny alebo vinny ja sa len rozhorcujem nad tym ze niekto moze byt potencialne nevinny a drzia ho rok vo vazbe

Reagovat
fenixLFC

tak evidentne nebude tak potencialne nevinny ked ho preventivne drzia vo vazbe aby neutiekol alebo neovplyvnoval obet

Reagovat
Kejza

Reagovat
Nieuwendyk

Hlavně jako dost napovídá o jeho "nevinně a čistém svědomí" to, že x krát změní výpověď

Reagovat
Sigma Olomouc

On ještě nebyl souzen?!

Reagovat
Kejza

Stejně je hustý, jak se dá totálně proměnit obraz jednoho člověka. Když si tenkrát oloupal a ukousl ten banán, co po něm dementi házeli na stadionu, byl za vzor, inspiraci. Ukázal cestu, jak se vypořádat s primitivní nesnášenlivostí. I z toho důvodu jsem ho měl jako jednoho z nejoblíbenějších hráčů. Teď je rok ve vazbě za znásilnění, a to podle tý výpovědi pravděpodobně dost ošklivý. Ty dvě události se samozřejmě nijak nevylučují, ale stejně mě to jeho jednání mrzí víc než u mnoha jinejch.

Reagovat
Nieuwendyk

Jako chápu jak to myslíš a principálně se nedá než souhlasit, ale já mám pocit, že ta akce s banánem byl nějakej domluvenej tah, snad pro lepší marketing... ale jistej si nejsem.

Reagovat
Kejza

Jo, už to čtu. Plánovali s Neymarem, že pokud po nich zase někdo hodí banán, tak ho snědí, aby se rozjela předem připravená antirasistická kampaň. Díky za upozornění. Furt mi to ale přijde celkem cool, protože to snědení banánu byl podle všeho jeho nápad.

Reagovat
Nieuwendyk

Tušil, že mu bude docházet energy, tak rychlý cukry se hodily

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele