Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 4, 5. kolo
22.09.2022 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Radost nizozemských reprezentantů (© AFP)

Nizozemsko zvládlo duel ve Varšavě a po výhře 2:0 nad Polskem je blízko k prvnímu místu

Favorizovaná reprezentace Nizozemska zaznamenala v letošním ročníku Ligy národů jedinou ztrátu právě s Polskem (2:2), nečekanou remízu mu však na jeho půdě vrátila i s úroky a po výhře 2:0 má našlápnutou k tomu, aby se probojovala do závěrečného play-off o celkové prvenství. Kvůli očekávané výhře Belgie nad Walesem (2:1) v souběžně hraném utkání sice ještě nemá definitivní jistotu, ale o první příčku ji může připravit jen nevídaný kolaps.

Oranjes totiž vévodí čtvrté skupině Ligy A se třinácti body a právě před Belgičany mají náskok tří bodů. Nicméně vzhledem k úvodní vysoké výhře v Bruselu (4:1) jim tuto neděli v Amsterdamu stačí neprohrát o tři góly, k tomu nesmí inkasovat čtyřikrát a splnění tohoto cíle je vysoce pravděpodobné. Naopak výběr okolo kanonýra Roberta Lewandowského si zkomplikoval situaci.

Čtyřiatřicetiletý klenot španělské Barcelony sice odehrál celých devadesát minut, jenomže k ničemu nebezpečnému se nedostal. Polsko je v tabulce na třetí příčce se čtyřmi body o tři body před posledním Walesem a v nejvyšší výkonnostní kategorii se udrží jen za předpokladu, že za pár dní v Cardiffu neprohraje. Mírný favorit vstoupil do zápasu mnohem lépe a již po necelé čtvrthodině hry vedl zásluhou ostrostřelce Codyho Gakpa.

Ten momentálně řádí na klubové úrovní v dresu PSV Eindhoven, kde ve dvanácti zápasech nasázel úctyhodných deset branek, a skvělé rozpoložení si přenesl i do reprezentačního prostředí. Skóre otevřel díky výtečnému výběru místa po přihrávce z pravé strany od Dumfriese a ze tří metrů neměl problém nasměrovat míč do poloprázdné branky. Ve zbývajícím průběhu první půle se nic zajímavého nestalo, domácí mohli srovnat osm minut po přestávce.

Po výborné práci Zielińského utekl na pravém křídle Frankowski a ihned naservíroval balón pro rozběhnutého Milika, avšak ostřílený útočník italského Juventusu selhal ve vyložené možnosti a hostující branku trestuhodně přestřelil o necelý metr. Svěřenci kouče Louise Van Gaala pojistili svůj náskok v 60. minutě, kdy pohlednou kombinaci na jeden dotek chladnokrevně zakončil Steven Bergwijn střelou do protějšího dolního růžku, a pak až do samotného konce svého soupeře vůbec k ničemu nepustili.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele