29. kolo
01.04.2023 13:30 CET
4 : 1
(1:1)

Reportáž

Julián Álvarez (© AFP)

City rozebralo Liverpool i bez Haalanda, Salahův tradiční příspěvek nastartoval domácí k obratu

Manchester City zvládl šlágr 29. kola Premier League, když doma porazil Liverpool 4:1. Jako první šli sice do vedení hosté, když skóroval Mohamed Salah, pro něhož se jednalo už o 11. přesný zásah do sítě Sky Blues a zároveň již čtvrtý v letošní sezoně. Ještě v první půli však domácí srovnali zásluhou Juliána Álvareze, který v základní sestavě nahradil zraněného Erlinga Haalanda. Velkou převahu zužitkovali domácí k zisku tří důležitých bodů po změně stran, kdy se prosadili hned třikrát, přičemž vítěznou trefu zaznamenal Kevin De Bruyne.

Liverpool byl zejména ve venkovních duelech jen stínem dobře namazaného stroje z minulých let, když na hřištích soupeřů vyhrál jediné z posledních šesti ligových utkání. Částečně za to jistě mohla i výrazná marodka, z ní se však již naplno vrátil Diogo Jota a k zápasové kondici se blížil i Luis Díaz. Zranění naopak čerstvě opanovala ofenzivu Citizens. Reprezentační sraz Norska totiž vynechal Haaland, který nebyl připraven naskočit ani do šlágru kola. Zdravotní potíže navíc ze střetnutí vyřadily i druhého nejlepšího střelce úřadujícího mistra Phila Fodena.

V úvodu klání dominovali domácí. První větší šanci přinesla 14. minuta, kdy se exekuce přímého kopu chopil Riyad Mahrez, jenž svou střelu zakroutil těsně vedle levé tyče. Podobně jako v minulém ligovém měření však svěřencům Jürgena Kloppa stačila náhlá přímočará akce, aby se překvapivě dostali do vedení. Diogo Jota, který jen těsně unikl ofsajdové pasti, zakončil svůj úprk zpětným přiťuknutím balonu za sebe. Toho využil Salah a ranou z první překonal brankáře. Ve 22. minutě mohl rychle srovnat Mahrez, jenže tentokrát z halfvoleje mířil těsně nad. Dlouho ho to ale mrzet nemuselo. Ve 27. minutě Alžířan rozjel akci, na jejímž konci byl Álvarez, který doklepl míč do odkryté sítě. Do šaten se tak šlo za vyrovnaného stavu.

Hned na začátku druhého dějství navíc Citizens dokonali obrat ve skóre. Tentokrát se Mahrez postaral o finální přihrávku, když na hrotu útoku našel osamoceného De Bruyneho, kterému rovněž stačilo jen trefit prázdnou bránu. V 53. minutě to bylo již 3:1. Trpělivou kombinaci domácích ve vápně zakončoval opět Álvarez. Jeho pokus sice dokázal zastavit Trent Alexander-Arnold, na bezprostřední dorážku Ilkaye Gündogana už ale byla obrana Liverpoolu krátká. Hosté si ani v následné pasáži utkání nevěděli rady s trpělivou hrou soupeře, a v 74. minutě tak Etihad Stadium propukl v jásot počtvrté. Přízemní centr De Bruyneho ve skluzu nasměroval do dolního rohu Jack Grealish a naprosto pohřbil jakékoliv naděje Reds na zisk bodu.

Citizens tak velmi důležitý duel v boji o titul zvládli a dostali vedoucí Arsenal pod tlak. V dalším kole se představí 8. dubna na hřišti Southamptonu. Liverpool bude hrát už o čtyři dny dříve v Londýně proti Chelsea.

Autor: Livesport.cz / Jáchym Pivovar

Komentáře (1)

Přidat komentář
oli9

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele