Bundesliga souhrn - 17. kolo

14.12.2007, 22:37, aktualizováno 16.12.2007, 18:57
Komentáře a souhrny
Bayern Mnichov sice udržel titul půlmistra, ani po remíze s Herthou ale v jeho kabině nebude panovat spokojenost. Stejně bodů jako bavorský velkoklub má Werder, který doma přestřílel Leverkusen. Chotěbuz v pátek deklasovala Hannover, z Wolfsburgu si zase předčasnou vánoční nedílku přivezl Dortmund. Klidnou zimu nakonec budou mít Hamburk a Schalke, to se již nedá říci o Stuttgartu.

Energie Cottbus - Hannover 96 5:1

14.12.2007 20:30

Góly: 11. Christian Bassila, 30. Dennis Sørensen, 44. Dimitar Rangelov, 65. Daniel Ziebig, 70. Dimitar Rangelov - 68. Thomas Kleine

V Chotěbuzi se konaly střelecké hody. Domácí po nejvyšším vítězství v jejich bundesligové historii načerpali opět novou kuráž pro boje o záchranu. Nad Hannoverem zvítězili 5:1 a opustili po 111 dnech alespoň na jediný den sestupová místa ligy. Od druhého kola se tým trenéra Bojana Prašnikara totiž pohyboval právě na nejnižsích místech v tabulce.

Hannover zklamal po dvou vítězstvích za sebou a propásl třicetibodovou hranici a tím nejlepší výsledek zimního kola Bundesligy od roku 1963. Teď musí počítat s tím, že bude v sobotu z pátého místa vytlačen. Chotěbuz navázala na dobré výsledky z posledních bundesligových zápasů a před 13.000 diváky předvedla opravdu rychlý a útočný fotbal, i když terén nebyl příliš optimální.

V jedenácté minutě se po Skelově rohovém kopu dostává míč do středu šestnáctky. Nejlépe se ho ujme Bassila a hlavou střilí na 1:0. Za dalších dvacet minut nedává Bulhar Rangelov na levé hranici vlekého vápna obránci Vinciusovi žádnou šanci a kope míč doprostřed před bránu. Tam se po něm vrhá Sörensen a v letu hlavičkou zvyšuje na 2:0. Pár minut před přestávkou pak sám Rangelov po samostatné akci pečetí na 3:0. Radost fanoušků nezná konce.

Po přestávce se Hannover trošku zmátořil a převzal iniciativu, která ovšem netrvala dlouho. Ziebig obešel Štajnera a Vinciuse a z devíti metrů překonal Enkeho. Pak to šlo ráz na ráz. V 65. minutě se po menší strkanici před chotěbuzskou bránou podařilo dát Kleinemu čestný gól Hannoveru. Vzápětí se dostává opět Rangelov k velkému vápnu hostí, tam obtančí Schulzeho a střelou do bližšího rohu oplácí Hannoveru dalším gólem. Neuvěřitelné. V 84. minutě je pak za obrovského potlesku doprovázen na lavičku.

Chotěbuz si s chutí zastřílela a nadělila tak sobě i fanouškům tři body pod stromeček.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 4:0

15.12.2007 15:30

Góly: 8. Marcel Schäfer, 11. Ricardo Costa, 59. Christian Gentner, 78. Edin Džeko

VfL Wolfsburg na svém hřišti rozdrtil Borussii Dortmund 4:0. Vlci rozhodli o svém triumfu už v první čtvrthodině utkání, kdy se trefili Schafer a Costa, ve druhé půli pak přidali góly Gentner a Džeko.

Domácí vlétli do utkání jako uragán a z vedoucí branky se radovali už v 8. minutě. Po Wörnsově chybě se dostal k míči Marcel Schafer, který levačkou překonal Romana Weidenfellera v brance hostí – 1:0. Jen o tři minuty později se navíc Wolfsburg mohl radovat podruhé. Ricardo Costa vybojoval míč ve středu hřiště a po spolupráci z Džekem se dostal až k blízkosti hostující branky a nezaváhal – 2:0. Ve zbytku prvního poločasu se BVB vzpamatovalo a kontrolovalo hru, ale do žádné větší šance se nedostalo.

Po změně stran se Dortmund dostal i do útoku, ale po Buckleyho střele selhal v zakončení Nelson Valdez. Krátce nato tak domácí trestali. V 59. minutě skvěle hrající Schafer vyzval ke skórování Christiana Gentnera a ten hlavou ukončil naděje hostů alespoň na bod – 3:0. Exteplický Edin Džeko pak přibalil Dortmundu na cestu ještě jeden gól. V 78. minutě prošel míč přes statickou obranu Borussie a Džeko skrz vybíhajícího Weidenfellera uzavřel skóre.

Wolfsburg se díky vítězství vzdálil sestupovým pozicím a minimálně do neděle je desátý, Dortmund zatím zůstává devátý, ale taktéž se může z této pozice ještě propadnout.

Více informací k zápasu

Karlsruher SC - Hamburger SV 1:1

15.12.2007 15:30

Góly: 46. Christian Timm - 90. Ivica Olić

Ve vyrovnaném souboji měli nakonec větší štěstí hostující fotbalisté z Hamburku, kteří si díky brance vstřelené v nastaveném čase odvážejí z Karlsruhe bod. Ani domácí celek ale nemusí být smutný, i přes ztracené vítězství jim po podzimu totiž patří překvapivé sedmé místo.

Vyprodaný Wildparkstadion s napětím očekával, zda se domácím opět podaří potrápit favorita a obrat ho o body. Přesto to byli hosté, kteří na začátku zápasu udávali tempo. I přes mírnou převahu si ale nedokázali vypracovat nějaké vyloženější šance. Na první takovou si museli diváci počkat až do 15. minuty. Se střelou Guerrera si ale výborně poradil domácí gólman Kornetzky, který v brance zaskakuje za zraněnou jedničku KSC Millera. První vážnější šanci domácích měl na hlavě kapitán Egimman, který ale po Hajnalově rohu nezakončil přesně. Poté se oba celky začaly spíše soustředit na obranu než na útok a tak nebyl k vidění moc pěkný fotbal. Do poločasu už si ani jeden z týmů nevytvořil a tak se do šaten odcházelo za bezbrankového stavu 0:0.

Hned v úvodu druhé půle zaspala obrana HSV a toho dokonale využil Christian Timm, který svým třetím gólem v této sezóně poslal domácí do vedení 1:0. Hamburgu trvalo než se ze šoku alespoň trochu oklepal. I přes šance Trochowského a kapitána van der Vaarta se ale stav neměnil. Domácí, vědomi si svého náskoku, se snažili bez zbytečných chyb dohrát zápas až do konce. Ještě jednu příležitost měl domácí ostrostřelec Hajnal, ale jako již po několikáté v tomto zápase ztroskotal na Franku Rostovi. O tom že se vyplatí hrát až do samotného konce zápasu, by mohl vyprávět hostující Ivica Olic, který v nastaveném čase využil zaváhání domácí obrany a vyrovnal tak na konečných 1:1

Hosté si odvážejí velmi cenný body, díky kterému si udrželi třetí místo v tabulce. Domácí nečekaně přezimují na sedmém místě, což je může jen těšit.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - 1. FC Norimberk 2:1

15.12.2007 15:30

Góly: 14. Gerald Asamoah, 35. Marco Engelhardt (vl.) - 55. Angelos Charisteas

Schalke 04 zvítězilo ve Veltins Areně nad Norimberkem 2:1 hlavně díky dobře zvládnuté první půli, v níž se trefili nejprve Asamoah a poté do vlastní sítě Engelhardt. Po přestávce už stačil Charisteas pouze snížit.

Domácí Schalke povzbuzené úspěchem v Lize mistrů začalo aktivně a už ve třetí minutě si vypracovalo první šanci, ale Kuranyi po Krstajičově pasu proti Blažkovi neuspěl. Domácí se ale vedoucího gólu dočkali ve 14. minutě. Heiko Westermann přešel přes Reinhardta, nacentroval a Gerald Asamoah hlavou rozvlnil poprvé síť – 1:0. Schalke bylo i nadále aktivnější a druhé branky se dočkalo ještě do přestávky. V 35. minutě se pokoušel o střelu Rafinha, bránící Marko Engelhardt míč nešťastně tečoval a byla z toho vlastní branka – 2:0.

Po přestávce na hřiště vyběhl Norimberk o něco aktivnější a dokázal brankou zdramatizovat utkání. V 54. minutě Reinhard přiťukl míč hlavou Charisteasovi a ten překonal Manuela Neuera v domácí brance – 2:1. Vyrovnat se ale už Norimberku nepovedlo, nevypracoval si dokonce ani jednu šanci na srovnání skóre. Naopak v poslední minutě mohl upravit stav skóre Kuranyi, ale jeho střela šla vedle.

Schalke se díky třem bodům posunulo na pátou příčku a navíc na třetí Hamburk ztrácí jen tři body. Naopak Norimberk se nachází na druhém konci tabulky, momentálně je patnáctý, ale po nedělních zápasech se může propadnout zpátky na sestupové pozice.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Bayer Leverkusen 5:2

15.12.2007 15:30

Góly: 30. Ivan Klasnić, 50. Diego, 57. Clemens Fritz, 63. Ivan Klasnić, 69. Markus Rosenberg - 6. Tranquillo Barnetta, 76. Stefan Kießling

Šlágr tohoto kola nabídl vše, co si jen divák může přát. Po dlouhé pauze se vrátil do sestavy Ivan Klasnič a ukázal domácímu publiku, že góly stále dávat umí. Werder se tímto vítězstvím dotáhl na Bayern a do jarní části sezóny budou tedy oba týmy vstupovat se stejným počtem bodů.

Na začátku zápasu to přitom na vítězství domácí celku vůbec nevypadalo. Fotbalisté z Leverkusenu vlítli do zápasu jako uragán a již v 7. minutě se mohli radovat z prvnímu gólového úspěchu, když se trefil švácarský reprezentant Tranquillo Barnetta. Domácím pak trvalo skoro půl hodiny, než se z úvodního šoku vzpamatovali. Ještě předtím ale mohl na 2:0 z pohledu Bayeru zvýšit Stefan Kiessling, ale ve vyložené šanci neuspěl proti gólmanovi Wiesemu. Ve 30. minutě přišlo vyrovnání a potvrdil se tak nepsaný zákon " nedáš, dostaneš". Na 1:1 vyrovnal Ivan Klasnič. Pak udělal hodně neobvyklý tah domácí trenér Schaaf, když ve 32. minutě vystřídal hned dva hráče, ze hřišti museli odejít úplně neviditelní záložníci Vranjes a Borowski, ale domácím to jen prospělo. Do poločasu hráli už jen domácí, ale žádnou šanci si nevypracovali.

Do druhé půle nastoupili opět aktivněji hosté, paradoxně šel do vedení v 50. minutě Werder, když se trefil mozek domácího celku Diego. Pak už byi na hřišti vidět jen fotbalisté v zeleno-bílém. Další šanci měl v 57. minutě německý reprezentační obránce Fritz a zvýšil na 3:1. Weserstadion zažil další explozi radosti v 63. minutě, když svou druhou branku v tomto zápase vstřelil Klasnic, který si nemohl přát lepší návrat do sestavy domácích. V 70. minutě to již vypadalo na debakl pro hosty z Leverkusenu. V poslední době v pohodě hrající Markus Rosenberg totiž zvýšil již na 5:1. Kosmetickou úpravu výsledku dodal Stefan Kiessling, který dvanáct minut před koncem upravil stav na konečných 5:2.

Werder se tak dotáhl na Bayern, který jen remizoval v Berlíně (0:0). Domácí si po neúspěšném středečním vystoupení na půde Olympiakosu (1:3), které znamenalo vyřazení z Ligy mistrů, spravili chuť a s radostí si zastříleli. Přerušili tak sérii Leverkusenu, který 5 zápasů před tímto duelem neprohrál. Navíc si svěřenci trenéra Skibbeho výrazně zhoršili skóre, když v předešlých 16 utkáních inkasovali pouze 11 branek a nyní hned 5.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - Bayern Mnichov 0:0

15.12.2007 15:30

Góly: -

Vyprodaný Olympiastadion v Berlíně se branky nedočkal a tak Hertha BSC i Bayern Mnichov berou po remíze 0:0 bod.

Od úvodních minut hrál podle předpokladů aktivněji hostující Bayern a v páté minutě si vypracoval první náznak šance, ale Podolski dobrou práci Lella gólem nezúročil. V desáté minutě přišla první vážnější šance hostí. Ribéry vybídl Kloseho, ale toho vyvedl z rovnováhy Von Bergen a hlavička německého reprezentanta tak šla nad.

Hertha hrála proti bundesligovému lídrovi pasivně, přesto si ve dvacáté minutě vypracovala svou jedinou šanci v první půli. Pantelič v souboji s van Buytenem vybojoval míč, předložil ho Gilbertovi, ale brazilský středopolař mířil vedle. Za hosty to do přestávky zkusili ještě Podolski s Klosem, ale na Jaroslava Drobného v domácí brance recept nenašli.

Ve druhé půli se Hertha přece jen dostala víc do hry, hlavně zásluhou agilního Panteliče. Dvě minuty po pauze otestoval Rensinga střelou Gilberto, po něm vyvolali rozruch v pokutovém území hostí Dardai se Šimuničem, ale Rensing ani tentokrát nekapituloval. Iniciativu pak přeci jen převzal Bayern, ale když ani Ribéryho střela nenadělala Drobnému mnoho potíží, skončilo utkání bez branek.

Hertha se díky bodu posunula na jedenáctou příču, v neděli ji ale může přeskočit Frankfurt a Bochum. Bayern se i přes mnoho poztrácených bodů v minulých stal podzimním mistrem, ale jen o skóre před druhým Werderem Brémy.

Více informací k zápasu

Arminia Bielefeld - VfB Stuttgart 2:0

15.12.2007 15:30

Góly: 79. Jonas Kamper, 90. Artur Wichniarek

Domácí svou vůlí a bojovností porazili úřadujícího mistra 2:0 a připsali si tak na své konto velice důležité 3 body. Naopak trenér VFB Stuttgart Armin Veh bude mít určitě co vyčítat svým svěřencům.

Domácí trenér Dammeier se vrátil ke stylu, který Arminia dlouho praktikovala - ke stylu 4-2-3-1, čímž stabilizoval hlavně obrannou fázi mužstva. To se určitě vyplatilo, jelikož se domácím podařilo udržet čisté konto.

První příležitost domácích měl již v 10. minutě Jörg Böhme, jeho volej z 20 metrů ale nebyl dostatečně přesný. Pak se hra uklidnila, Stuttgart se snažil získat jistotu a do žádných zbrklých útoků se nehnal. Domácí publikum se mohlo poprvé radovat ve 30. minutě, gól Wichniarka ale nebyl kvůli správně posouzenému postavení mimo hru uznán. Ve 42. minutě měl opět velkou šanci domácí útočník Wichniarek, tentokrát mu ale radost zkazila konstrukce Schäferovy branky.

Ve druhém poločase byli od začátku aktivnější hosté a Arminia se dostávala do hry jen sporadicky. Ani jeden z hráčů útočného dua VFB však svou šanci neproměnil a tak byl stav stále nerozhodný 0:0. Jihoafričan Sibusiso Zuma měl na kopačce snad největší šanci Bielefeldu, když z 10 metrů nedokázal trefit odkrytou branku. Pak začal mariáš hlavního rozhodčího, který vyloučil v 73. minuté po druhé žluté středopolaře hostů Parda.

V 79. minutě se domácí konečně dočkali vytouženého gólu. Nádhernou umístěnou střelou je poslal do vedení dánský fotbalista Jonas Kamper. O sedm minut později přišlo další vyloučení a opět hráče VFB. Ze hřiště byl poslán další Mexičan, tentokrát Ricardo Osorio. V nastaveném čase ještě pojistil vítězství Arminie Arthur Wichniarek, který se tak po několika šancích gólu přece jen dočkal a zároveň vstřelil 600 gól Bielefeldu v bundeslize.

Více informací k zápasu

Hansa Rostock - VfL Bochum 2:0

16.12.2007 17:00

Góly: 7. Kai Bülow, 43. Sebastian Hähnge

Po třech porážkách za sebou slaví Hansa Rostock v dohrávce posledního kola před zimní přestávkou úspěch 2:0 proti VfL Bochum a opouští tak sestupová místa. Pro hosty to byla již druhá porážka v posledních šesti zápasech. Nepodařilo se jim tak vybudovat čtyřbodový náskok od sestupové příčky.

Hansa začala zápas před 15.000 diváky velmi útočně. Zafer Yelen zařídil rohový kop, jeho střelu prodloužil Christian Rahn a Kai Bülow už jen hlavičkou dopravil do brány. Další nebezpečná situace pro brankáře hostí Rena byla ve 23. minutě, kdy Tobias Rathgeb kopal přímy kop a jehož střela putovala do pravého horního rohu brány. Rene Reno ale výborným zásahem míč vyloženě vydloubl na rohový kop. Bez šancí byl však Reno proti volně stojícímu Hähngemu, který dostal přihrávku Dextera Langena, a míč opět hlavou dopravil do brány.

Bochum, která se musela obejít bez Marcela Maltritze, Ivo Iličeviče a Olivera Schrödera, se dostala v prvním poločase do šancí díky Slováku Šestákovi, který mimo jiné dnes slavil své 25. narozeniny, a Dannyho Fuchse. V obou případech nemusel brankář Hansy Hahnel zasahovat. Od trenéra Pagelsdorfa dostal Jörg Hahnel překvapivě přednost před brankářskou jedničkou Rostocku Wächterem, který je už vyléčen ze střevní chřipky.

Výborný Bülow otevřel i druhý poločas nádhernou akcí, kterou Reno stejně tak výborně zlikvidoval. Hansa Rostock byla nadále hostům nebezpečná a měla blíže ke zvýšení na tři nula. Bochum neměla kromě nastřelení břevna střídajícím Pavlem Drskem do konce zápasu co nabídnout.

Hansa Rostock si s jistotou udržela vedení a díky vítězství přezimuje na nesestupujícím místě. VfL Bochum působila po celý zápas neškodně a zaslouženě odjela domů bez bodu.

Více informací k zápasu

MSV Duisburg - Eintracht Frankfurt 0:1

16.12.2007 17:00

Góly: 40. Ioannis Amanatidis

Eintrachtu Frankfurt se podařilo ve finále podzimní části Bundesligy poprvé zvítězit venku. Fotbalisté s Frankfurtu triumfovali na hrišti MSV Duisburg 1:0.

Ioannis Amanatidis svým gólem nadělil Friedhelmu Funkelovy dárek v podobě 100. bundesligového vítězství. Nováček ligy MSV Duisburg přezimuje na posledním sestupovém místě.

Fotbalisté Duisburgu se nejdříve snažili oslabený Frankfurt dostat pod tlak. Ale díky častým ztrátám míče nebyli dobře fungující obraně hostí vážným nebezpečím. Na druhé straně po nepovedené ofsajdové pasti Duisburgu se díky Benjaminu Köhlerovi nabídla příležitost k vedení hostí, Mahdavikia však minul. Lépe se dařilo Ioannisu Amanatidisovi, když krátce před pauzou dostal skvělý pas od Köhlera, který ho poslal středem na cestu k bráně. Řek ještě v šestnáctce setřásl v souboji dusiburgského Webera a neomylně vsítil svůj šestý gól v sezóně.

I po přestávce se nepovedlo Duisburgu najít recept, jak hosty ohrozit. Ve 49. minutě se dostal mladičký Tosci do jedinečné šance. Fink mu hlavičkou přihrál a ten v domění, že stoji v ofsajdu, nechal míč pět metrů před bránou a nereagoval. Další příležitost dát svůj první gól měl Mahdavikia. Dostal se s míčem na pravé straně k velkému vápnu, podařilo se mu vypálit jen z ostrého úhlu a jeho střelu brankář bezpečně chytil. Do konce zápasu se pak Frankfurt uchýlil k udržení jednobrankového náskoku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov17106131:836
2.Werder Brémy17113342:2436
3.Hamburger SV1795324:1332
4.Bayer Leverkusen1793532:1630
5.Schalke 041778226:1729
6.Karlsruher SC1784519:2128
7.Hannover 961783627:2827
8.VfB Stuttgart1781824:2525
9.Eintracht Frankfurt1758419:2323
10.Borussia Dortmund1763826:3021
11.VfL Wolfsburg1755730:3020
12.Hertha Berlín1762919:2420
13.VfL Bochum1754825:2719
14.Arminia Bielefeld1753919:3818
15.Hansa Rostock17521016:2617
16.1. FC Norimberk17431021:2815
17.Energie Cottbus1736817:2715
18.MSV Duisburg17411214:2613

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
Zajda

Přesně...já vsadil na Hannover...ale co...kluci ušatý aspoň že mají radost

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mel remiz do polocasu na druhou stranu Holandsko stejne nevyslo.

Reagovat
smazaný uživatel

Klasnič.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl jsem na Hanover 02 a oni dostanou takový kotel.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern ma sklamal mal velke reci pred sezonou :D

Reagovat
smazaný uživatel

Už na ně nikdy nevsadím, mají v útoku potenciál ja hrom, ale nic, už 2 zápasy 0:0 a tyky v poháru UEFA je to bída. A to tvrdili, že kdyby letos hráli LM, tak by patřili mezi favority.

Reagovat
Slejdy

na hearte tezky match

Reagovat
smazaný uživatel

co to je za vysledky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele