Bundesliga - souhrn 8. kola

19.10.2012, 22:25, aktualizováno 21.10.2012, 19:23
Komentáře a souhrny
Fanoušci Schalke mohutně slavili, Königsblauen totiž vyhráli v Dortmundu a rivalovi v tabulce odskočili. V čele neohroženě trůní Bayern, který tentokrát rozmetal Fortunu, druhý je po další výhře Frankfurt. Naopak pokračuje krize Wolfsburgu, Werder rozprášil Mönchengladbach, v Hoffenheimu, Norimberku a Leverkusenu se zrodily remízy...

Hamburger SV - VfB Stuttgart 0:1

21.10.2012 17:30

Góly: 30. Vedad Ibišević

Čtyřzápasová série bez porážky z hamburského pohledu definitivně skončila, postaral se o to Stuttgart, jenž si tak zásluhou Ibiševiče odváží druhý venkovní úspěch v řadě a pomalu začíná stoupat tabulkou. HSV má k dobru pouhý bod.

Domácí stratég Thorsten Fink dal na staré známé pravidlo a od posledního vítězného utkání ve Fürthu základní sestavu nezměnil, což mohl i díky faktu, že se oba klíčoví záložníci Rafael van der Vaart a Milan Badelj stačili uzdravit z reprezentačních šrámů. Hosté ze Švábska přece jen udělali jednu změnu: kapitán Serdar Tasci vystrnadil na lavičku Mazu, to ovšem zásah do úspěšného systému neznamenalo.

Začátek utkání nesl mimořádně ofenzivní nádech. Hned po dvou minutách se osvědčila účinná spolupráce dvojice Ibišević - Harnik a druhý jmenovaný se rázem ocitl tváří v tvář před Adlerem, ten však skvělým reflexivním zákrokem svůj tým podržel! Vzápětí hrozil na opačné straně hřiště Rudņevs, ani jemu se však nepodařilo vyzrát na hostujícího strážce svatyně! Hrálo se nahoru dolu, ani jedna strana se nezdržovala zbytečnými kombinacemi, ovšem dominantním prvkem se i přesto stala všemi aktéry činící tvrdost, jež ruku v ruce doplňovala nepřesnost.

Bývalý vůdce přístavního celku Bruno Labbadia očividně nešetřil taktickými pokyny, které však přinášely kýžené ovoce: hlavní domácí motor van der Vaart byl v podstatě "smazán" a to pro Šváby znamenalo prakticky volná zadní vrátka. Naproti tomu měl po kombinační akci další velkou možnost Ibišević, ale bosenský střelec opět zklamal, branku vůbec nenašel! Traoré pro změnu až moc hamounil...

Třicátá minuta však přece jen donesla pro hosty zasloužené vedení: Gentner nastartoval rozběhnutého Harnika, ten okamžitě vrátil balón do ohně, kde ho na první tyči usměrnil na místo určení tentokráte bezchybný Ibišević - 0:1. Navýšit vedení mohli Traoré a Gentner, ani jeden z nich však svůj pokus mezi tři tyče nenasměrovali. Přestože byl hamburský lídr takřka nepřetržitě strážen třemi hlídači, tak to byl právě on, kdo mohl ve 43. minutě srovnat krok, neškodné zakončení však Ulreicha nepřekvapilo. Badelj následně ještě napálil břevno a Rudņevs se užuž radoval, pálil ovšem z ofsajdu.

Skomírající útočnou hru Hamburku měl ve druhé půli pozvednout rychlík Maximilian Beister, který nahradil výrazně defenzivněji laděného Petra Jiráčka. Tohle střídání pak v kombinaci s faktem, že hosté už se daleko více zaměřili na defenzivu, přineslo kýžený efekt: Beisterovu ránu však Ulreich vyrazil a Jansen z vápna prostor branky trestuhodně přestřelil! Reagovat mohli během krátké chvíle Traoré a Holzhauser, ani jednomu z nich se však také nezdařilo zacílit do prostoru ohraničeného třemi tyčemi. Domácí chtěli za každou cenu vyrovnat, na hřišti se tak ukázal další ryzí útočník Marcus Berg.

Přesto přese všechno mohlo být v sedmdesáté deváté minutě definitivně rozhodnuto, Traorého snaze se však postavil do cesty obětavý Mancienne a ránu Harnika pro změnu zlikvidoval skvělý Adler! Reakce ze stejného soudku na sebe nenechala čekat - Rudņevs i Son ale mířili pouze do Ulreicha. Závěrečný nápor (už i s debutujícím Paulem Scharnerem) přinesl dalekonosné pokusy Beistera, Westermanna a van der Vaarta, avšak ve všech případech neškodné.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - FC Augsburg 0:0

21.10.2012 15:30

Góly: -

V neuspořádané partii vybojoval Augsburg na hřišti velmi nejistého Norimberku zaslouženou remízu. Fotbaloví fajnšmekři si však na své rozhodně nepřišli - diváci na Frankenstadionu čekali přes devadesát minut na gól marně. Obraz hry v prvém poločase byl výrazně poznamenán individuálními chybami hráčů na obou stranách. Až po návratu z kabin se fotbal mírně zlepšil - o vzrušení se starali zejména hosté ze Švábska.

Až na náznaky slibnějších šancí ze strany domácího celku se z kraje zápasu hrála velmi opatrná kopaná. Nejvyšší prioritu mělo hlídání si zadních vrátek a snaha vyvarovat se zbytečných chyb - jakoby si byly oba celky až příliš dobře vědomi vlastní zranitelnosti. Aktivita se očekávala zejména ze strany Der Klubu, avšak defenzíva hostů působila kompaktně a borci FCA bez problému zahušťovali střed hřiště, čímž byly jakékoliv snahy domácích snadno neutralizovány již v samém zárodku. A dlouhými balony si Frankové na Weinzierlovy svěřence už teprve nepřišli.

Duel postrádal tempo a na hráčích byla nejednou patrná absence tolik potřebného zápalu. Na plynulosti hry se navíc negativně podepsaly jak technické nepřesnosti, tak i častá přerušení - duel místy postrádal bundesligové parametry. Na první vážnější akci utkání si museli diváci počkat do 30. minuty, kdy po rychlém augsburském kontru vyzkoušel kvality kapitána FCN Schäfera Musona. Na domácích byla patrná nejistota pramenící z předešlých čtyř prohraných zápasů, jejich akce postrádali nápad. Hosté se zase do poločasového hvizdu spokojili s obranným pojetím a se sázkou na brejky.

Heckingovo mužstvo nastoupilo do druhého dějství bez své stálice mezi tyčemi Schäfera - důvodem byly problémy s achilovkou. Herní projev norimberského týmu se nyní vyznačoval větší aktivitou, z čehož resultovala Gebhartova šance, která ztroskotala na dobře postaveném Langkampovi. V 55. minutě se do zajímavějších příležitostí dostali Hain a na druhé straně Kiyotake, přičemž prvně jmenovaný nezkrotil balon na pětce a Japonec zase ztroskotal na brankáři Amsifovi.

Následujících patnáct minut patřilo augsburským fotbalistům, hned dvakrát bylo pořádně živo před domácí svatyní. První závar nastal po hrubce Schäferova náhradníka Rakovskyho, jenž po rohovém kopu neudržel balon a nabídl tak šanci Bancému. Ten svou přízemní střelou našel na malém vápně Oehrla, jemuž se do dorážky na poslední chvíli postavil Klose, a další pokusy borců v bílém již neprošly houští domácích zadáků. O čtyři minuty později mladý norimberský brankář odčinil své předchozí zaváhání, když na brankové čáře pohotově zastavil hlavičkový pokus všudybyla Bancého.

Frankové ustáli největší šance soupeře, sami však nebyli s to jakkoliv odpovědět. Hecking zareagoval na tápání svého mužstva, když na hrací plochu vyslal mladou krev v podobě dua Esswein-Polter. Kýžený efekt však tato střídání nepřinesla. Utkání tak skončilo bezbrankovou plichtou, za což byli domácí fotbalisté "odměněni" hlasitým pískotem nespokojených ochozů dnes zbytečně vyprodaného Frankenstadionu.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Borussia Mönchengladbach 4:0

20.10.2012 18:30

Góly: 37. Nils Petersen, 45. Marko Arnautović, 76. Niclas Füllkrug, 86. Zlatko Junuzović

Reprezentační přestávka evidentně více prospěla Werderu, který dokázal v duelu dvou prozatím trápících se celků přehrát Mönchengladbach a tříbodovým ziskem se posunul do středu tabulky, mimo jiné i před Borussii. Hosté tak na Weserstadionu neuspěli již třiadvacetkrát a osamostatnili se v tomto ohledu na čele pomyslného žebříčku!

Hned dvě vynucené změny musel v obranné řadě udělat domácí kormidelník Thomas Schaaf, kterému nebyl k dispozici zraněný kapitán Clemens Fritz (stehenní sval) a Sebastian Prödl (pánev a také nos), jejichž místa zaujaly čerstvé posily Theodor Gebre Selassie a Assani Lukimya. Akpalu pak na hrotu vystřídal Petersen. Hříbata neporušila tradici a představila se ve stejné sestavě jako proti Frankfurtu.

Pod hráči Werderu od první minuty "hořela tráva", ovšem akce severského celku častokrát končily ještě před pokutovým územím a vyjma momentu překvapení nejvíce ze všeho chyběla finální přihrávka. Za zmínku tak stojí pouze šance Arnautoviče, nejdříve se mu však po odraženém míči postavil do cesty de Jong, aby po dvaceti pěti minutách ter Stegena neškodným zakončením pouze protáhl.

Vzápětí si však de Bruyne narazil s Gebre Selassiem a hostující strážce svatyně měl rázem plné ruce práce, dokonce nadvakrát, když musel zasahovat i před Petersenem! Doslova z hůry pak mohlo udeřit na opačné straně: Arango rozehrál rohový kop, který se i díky velké obranné hrubce ocitl až na zadní tyči u zcela zapomenutého Nordtveita, jenž si dobře zpracoval a okamžitě vypálil, nasměroval však svůj projektil pouze do břevna Mielitzovy branky! Zaslouženého vedení se pak Brémy dočkaly ve 37. minutě: de Bruyne rozehrál od rohového praporku, a také díky nemalému zaváhání kompletní defenzivy (včetně brankáře) mohl Petersen na zadní tyči hlavičkovat do sítě - 1:0.

Tento moment zelenobílou snahu ještě podpořil... Výbornou individuální akci předvedl Junuzović, který se z levé strany dostal až ke střele, německý reprezentační brankář si však dokázal poradit. A s velkou dávkou štěstí odolal ter Stegen i šanci Petersena, který těžil z chyby Nordtveita. Těsně před odchodem do kabin pak Hunt (premiérově s kapitánskou páskou) vysunul Arnautoviče, který jemným dotekem zvýšil na 2:0.

Lucien Favre musel chtě nechtě reagovat a na hřiště se tak podíval uzdravený Patrick Herrmann, který nahradil úplně neviditelného Lukase Ruppa. Ani to však nic převratného nezměnilo, domácí měli nadále více ze hry, ale díky dvoubrankovému vedení se už za každou cenu kupředu, logicky, nehnali. Loňská kometa naproti tomu hrozila výhradně z dálky, konkrétně Xhaka a Arango, Mielitze však nepřekonali.

Po hodině hry ovšem Brémy přeci jen zase daly nohu na plyn a rázem to bylo znát: Hunt, Petersen a Arnautović sice během krátké chvíle neuspěli, zanedlouho však posledně jmenovaný, který měl na rozdíl od hostujících hráčů sil na rozdávání, sprintem přes polovinu hřiště vybídl k zakončení střídajícího Füllkruga, který pouze z blízkosti dopravil balón za brankovou čáru - 3:0. Definitivní rozhodnutí si vzal pod patronát "muž okamžiku" Junuzović, který se už napodruhé dočkal kýženého zápisu do střelecké listiny - 4:0.

Více informací k zápasu

Fortuna Düsseldorf - Bayern Mnichov 0:5

20.10.2012 15:30

Góly: 28. Mario Mandžukić, 36. Luiz Gustavo, 55. Thomas Müller, 86. Thomas Müller, 87. Rafinha

Nejúspěšnější německý klub FC Bayern má po sobotním vystoupení v Düsseldorfu zase o jeden primát navíc. Jednoznačnou výhrou 5:0 na hřišti Fortuny se jeho hráči postarali o vůbec nejlepší nástup do Bundesligy, co padesátiletá historie této soutěže pamatuje. Nikdo neodehrál prvních osm kol tak úspěšně jako právě borci bavorského giganta v tomto ligovém ročníku. Celek z Düsseldorfu byl tentokrát jen komparsem a musí strpět druhou porážku v řadě.

Dle očekávání se hned od úvodu domácí fotbalisté zatáhli do hluboké defenzívy na vlastní polovině a přenechali iniciativu Mnichovanům. Defenzivní přístup borců Fortuny naštěstí nijak neubral na skvělé atmosféře, jež panovala ve vyprodané Esprit-Aréně. Ta v první pětačtyřicetiminutovce viděla pouze šance hostujícího celku. Brankáře F95 Giefera nejednou prověřil Tony Kroos a Thomas Müller dokonce v 17. minutě jako první rozvlnil síť düsseldorfské svatyně. Ze svého zásahu se však radovat nemohl - svou přesnou střelu do rohu brány realizoval v ofsajdovém postavení.

Giefer se musel ohánět - bavorské střely a přímé kopy se střídaly jako na běžícím pásu. Svou enormní snahu o skórování přetavili hráči FCB v první gólový zásah v 28. minutě, kdy si na Ribéryho pas z levé strany ve vápně dobře naběhl Mandžukič. Pro Chorvata pak nebyl problém zamést z krátké vzdálenosti míč za brankovou čáru. Bavoři se tímto zásahem nechtěli nechat uspokojit a nadále kuli železo, dokud bylo žhavé: Po chvíli tedy byli k vidění šance Badstubera a několik "soubojů" mezi Gieferem a Müllerem. Druhý gól na sebe beztak nenechal dlouho čekat.

Jen osm minut dokázala Fortuna držet jednobrankovou ztrátu. O navýšení skóre utkání se postaral Luiz Gustávo, jenž po zahraném přímém kopu zužitkoval Müllerem vyhraný hlavičkový duel proti Lambertzovi. Brazilec nejdříve klopýtl, avšak následnou hlavičkou včas zavěsil do domácí sítě - 0:2. Meierova družina se na kloudnou odpověď do poločasu nezmohla a vše dělalo ten dojem, že domácími jsou spíše fotbalisté Bayernu, kteří ovládli veškeré dění na hřišti.

Do své prví větší gólové příležitosti se Düsseldorfští propracovali na začátky druhého poločasu. To se po rohovém kopu dostal k hlavičkovému pokusu nově příchozí Voronin. Ukrajinec poslal balon na přední tyč, narazil však na dobře postavené hosty. Chvíli nato se kolem toporného Badstubera obtočil Kruse a rychle nacentroval před bavorskou bránu. Tam si však na míč počíhal Neuer. To bylo ze strany F95 vše. Hra se pak rychle vrátila do původních kolejí a v 55. minutě svítil na světelném ukazateli již stav 0:3. O to se postaral aktivní Müller, jenž po Ribéryho přihrávce zavěsil z patnácti metrů.

Nahrávač Ribéry se poté sám mohl stát úspěšným střelcem, avšak po obehrání Chaa poslal míč z osmi metrů přímo do náruče Giefera. Bayern pak postupem času slevil ze svého tempa, nadále však tvrdil muziku a domácí fotbalisty do ničeho nepouštěl. Už se zdálo, že se Bavoři do žádných dalších ofenzivních dobrodružství pouštět nebudou a údržbou dokopou utkání až do konce. Tento scénář - na škodu domácích - nenastal. Neuer si ještě mohl dovolit hrubku, když trestuhodně neodhadl vzdušný balon, z čehož Fortuna nijak těžit nemohla. Pak následovala poněkud nudnější pasáž, jež donutila mnohé návštěvníky utkání opustit stadion.

Kdo na svém místě setrval až do závěrečného hvizdu, neprohloupil. Viděl totiž ještě další dva slepené góly, jimiž si FCB vylepšil už tak úctyhodné skóre. Navrátilec do sestavy Alaba oslovil svým pasem z levé strany Müllera, jenž svým dalším úspěšným zásahem potvrdil slova o jeho zatím mimořádně zdařilém úvodu sezóny. Autora posledního, pátého gólu by hádal málokdo. Byl jím brazilský zadák Rafinha, jenž po Ribéryho vybídnutí nekompromisně umístil z 11 metrů balon do vzdálenějšího rohu brány. Domácí fotbalisty pak doslova osvobodil konečný hvizd rozhodčího Zwayera.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Hannover 96 3:1

20.10.2012 15:30

Góly: 5. Karim Matmour, 18. Sebastian Jung, 82. Alexander Meier - 43. Mohammed Abdellaoue

Zaváhání v Borussia-Parku je po dnešním výsledku snad už z pohledu Frankfurtu definitivně zapomenuto, postarala se o to výhra nad H96, díky níž si sebevědomý nováček udržuje doma veskrze pozitivní bilanci!

Utkání slibovalo mimořádně ofenzivní podívanou a tato skutečnost se začala naplňovat hned od prvního zadutí do píšťalky. Ya Konan na jedné a Meier na druhé straně však neuspěli, natěšení fanoušci ale přesto nemuseli dlouho zoufat: Oczipkův centr prodloužil Rode na Matmoura a alžírský reprezentant se ukázal jako spolehlivá náhrada za nemocného Occéana, když hlavou pohodlně zavěsil - 1:0.

Domácí rázem rozvinuli svoji obávanou útočnou smršť, načež 96ky neměly pořádnou odpověď, druhá branka tím pádem doslova visela ve vzduchu. Eintracht se dočkal po čtvrthodině hry: Oczipka byl opět u začátku celé akce, kulatý nesmysl se pak přes Inuie a Aignera dostal k Jungovi, který tvrdou ranou nechytatelně zvýšil na 2:0. Tento moment však domácí "ukolébal" a skvěle takticky připravení svěřenci Mirka Slomky nabízené šance pochopitelně rádi využili. Pinto, Ya Konan a Eggimann sice ještě neuspěli, po akci Stindla však ve 43. minutě snížil Abdellaoue - 2:1.

Po obrátce to vypadalo na pokračování herního obrazu z konce prvního dějství, to však platilo jen pro volný přímý kop Husztiho, jinak se dirigentské taktovky opětovně chopili Orli. Aktivní Matmour pokoušel štěstí zpoza vápna, Zielera však na švestkách nenachytal, po další akci bývalého hráče Freiburgu mohl rozhodnout Aigner, tomu však byl pro změnu pískán ofsajd. Trestat mohl Ya Konan, ani tentokrát však na domácího brankáře recept nenašel! Definitivně jasno bylo osm minut před koncem, kdy střídající Celozzi oslovil Meiera, jenž hlavou zakončil na 3:1.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - SC Freiburg 0:2

20.10.2012 15:30

Góly: 40. Daniel Caligiuri (pen.), 84. Julian Schuster

Fotbalisté Wolfsburgu nezvládli ani další domácí duel a podceňovanému Freibergu podlehli 0:2. Navíc počtvrté za sebou nedokázali vsítit branku a kouč Felix Magath musí sáhnout k radikálnímu řešení, Vlci se totiž o skóre propadli na poslední místo tabulky s pěti body. Jeho protivník naopak získal svůj jedenáctý bod v sezóně a díky tomu se ve vyrovnané soutěži propracoval už na sedmé místo.

Domácí celek selhal na konci obou poločasů., kde inkasoval po jednom gólu a v ofenzívě to z jeho strany byla op+t bída. Zápas byl pro diváky velice zajímavý a rozhodně se bylo na co dívat. Do první možnosti s dostali domácí, ve 12. minutě ale střelu z dvaceti metrů skvěle kryl dobře postavený gólman Oliver Baumann. Gólman ale zatopil svému celku krátce po čtvrthodině hry, kdy zbytečně vyběhl z brány a s notnou dávkou štěstí nakonec odvrátil alespoň na roh. Vlci pokračovali ve velkém tlaku i nadále, jenže v koncovce neměli štěstí.

Ihned na to se totiž dostal do hlavičkového pokusu z bezprostřední blízkosti probojoval Ferhan Hasani, avšak Baumann fantastickým zákrokem znovu podržel svůj tým Hosté mohli jít do vedení po rychlém protiútoku, jenže Schmid své dvacetimetrové sólo trestuhodně mezi tři tyče neposlal. Poté se hra uklidnila a dít věci se začaly až v samém závěru. Z ničeho nic se totiž do pokutového území prodral slovenský útočník Erik Jindřišek a byl faulován.

Hříšníkem se stal Naldo, který také obdržel žlutou kartu a penaltu s přehledem proměnil Daniel Caligiuri. Pět minut po přestávce mohl stejný hráč navýšit skóre, jeho střelu k tyči ale fantasticky zlikvidoval gólman Diego Benaglio. Po hodině hry se pokusil na druhé straně zakončit rychlý protiútok Bas Dost, jenže z dobré pozice minul branku o vcelku velký kus. V 62. minutě byli hosté blízko další brance, po nepřesných odkopech domácí obrany trefil Schmid břevno.

Obrana Wolfsburgu si z kouče Magatha snad i dále dělala legraci, snadný průnik do vápna ale zakončil Caligiuri znovu jen do břevna. Necelých dvacet minut před koncem mohl hlavou srovnat Olič, chybělo mu však pár centimetrů. Hosté o své výhře definitivně rozhodli v 84. minutě, kdy zakončil rychlý brejk přesnou střelou k tyči Julian Schuster - 0:2. Domácí už poté nedokázali ani snížit a Freiburg tak získal velice cenné tři body.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - 1. FSV Mainz 05 2:2

20.10.2012 15:30

Góly: 43. Stefan Kießling, 87. Gonzalo Castro - 58. Ádám Szalai, 76. Marcel Risse

Nečekaně zábavná podívaná byla k vidění v BayAreně, kde si svěřenci trenérského dua Sami Hyypiä - Sascha Lewandowski přidělali až nečekané problémy s Mainzem, který přišel o tříbodový export pouhé tři minuty před koncem.

Jasně očekávaný průběh byl k vidění také na hřišti Leverkusenu, který svého porýnského soka od začátku přikoval před vlastní pokutové území a tlačil a tlačil... Otevřít skóre mohl po deseti minutách Kadlec, jeho hlavičkový pokus však Wetklo lapil! Hned nato se Bellarabi nedomluvil s Kießlingem a vysoký kanonýr následně nezužitkoval ani nabídku Carvajala. Kontry Mainzu pak velkou škodu nenadělaly...

...pokračovalo se tak podle not Werkself, která však za nic nemohla dopravit kulatý nesmysl na místo určení, což asi nejlépe dokumentoval Schürrle, který se během chvíle ocitl hned ve dvou doslova stoprocentních šancích, ani jednu ovšem nevyužil - proti byl hostující strážce branky! Po půlhodině hry mohl trestat Ivanschitz, ideální pozici však k přesnému zacílení nevyužil. Domácí se nakonec ještě do pauzy přece jen dočkali zasloužené trefy: Carvajal si narazil se Schürrlem a následným centrem našel hlavu Kießlinga a Wetklo už následně vytahoval balón zpoza čáry - 1:0.

Změny hry nastala až po startu druhé poloviny: Bayer měl i nadále herní převahu, ovšem FSV už nebylo tak neškodné, naopak dokázalo favoritovi nejednou pořádně zatopit! Byl to znovu rakouský reprezentant, kdo mohl srovnat krok, tentokráte se mu však postavil do cesty obětavý Rolfes. Těsně před hodinou hry už se hosté radovali, Pospěch odcentroval na Szalaie, který přes stopery pohodlně zakončil - 1:1.

Tento okamžik hru konečně rozproudil a míč se rázem pohyboval nahoru dolu, přičemž mírnější převahu hlásili svěřenci Thomase Tuchela, kteří na rozdíl od domácí družiny nespoléhali jen a pouze na protiútoky. Mladík Carvajal se pak v sedmdesáté šesté minutě dopustil fatální chyby, kterou s díky využil Szalai - 1:2. Čtyři minuty před koncem mohl rozhodnout zase Ivanschitz - pálil ale jenom do tyče (!) - hektickou snahu Farmaceutiků však nakonec dokázal tři minuty před koncem přetavit ve vyrovnávací branku Castro, který těžil z nabídky střídajícího Fernandese - 2:2.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Schalke 04 1:2

20.10.2012 15:30

Góly: 55. Robert Lewandowski - 14. Ibrahim Afellay, 48. Marco Höger

Zraněními kosená Borussia Dortmund sice dělala, co mohla, rozjeté Königsblauen však přesto zastavit nedokázala. Gelsenkirchenský celek si zásluhou Afellaye a Högera krátce po změně stran hýčkal již dvoubrankový náskok, pouze snížit následně dokázal Lewandowski.

Už tak zraněními velmi oslabený kádr Borussie se musel obejít i bez Marcela Schmelzera, jenž nakonec přece jen nedokázal vykurýrovat poraněné chodidlo a jeho místo na levé straně obranné čtveřice tak musel zaujmout, hlavním povoláním záložník, Kevin Großkreutz, pouze na lavičce zůstal Chris Löwe. Kromě toho citelně chyběli především ofenzivní stálice Mario Götze a Jakub Blaszczykowski, jejichž místa obhospodařila dvojice Perišić - Leitner. Naproti tomu Huub Stevens mohl vsadit na totožnou sestavu, která se představila při výhře nad Vlky.

Podle očekávání se hned od první minuty začalo z obou stran ve vysokém tempu, přičemž dominantním prvkem se shodně stala snaha o rychlý přechod do útoku, to však častokrát na úkor neméně důležitého atributu - přesnosti. Aktivní Horníci se však ve čtrnácté minutě dočkali: Bender odhlavičkoval Farfánův centr pouze k Affelayovi, jenž neváhal a parádní ranou za pomoci tyče zavěsil - 0:1.

Inkasovaná branka oslabené Schwarzgelb pochopitelně ještě více srazila, načež si hosté včasným napadáním spojeným a poctivou obranou drželi svého protivníka na distanc - dortmundské akce končily nedaleko za půlící čárou. Podle očekávání to byla pravá strana, zejména Farfán, kdo dělal BVB největší potíže - centr peruánského křídelníka však Huntelaar nedokázal usměrnit do prostoru branky.

Změnu nastaveného trendu mělo přinést po půlhodině hry přeskupení řad: Piszczek se posunul na levého beka a jeho místo na opačné straně defenzivní vozby zaujal Sven Bender, přičemž Großkreutz se tím pádem vysunul dopředu na svoji obvyklou pozici. Krátce nato vymyslel Perišić ideální "uličku" na rozběhnutého Reuse, ten však v tísni a z úhlu na Unnerstalla recept nenašel. Ve 38. minutě hledal Piszczek na ofsajdové hraně krajana Lewandowskiho, jenž si nedovolené postavení pohlídal, avšak pro změnu nedokázal ideálně zpracovat míč, načež celá akce skončila.

Další krutá rána však pro Borussen přišla záhy po změně stran. Tentokráte Huntelaar na polovině hřiště sklepl míč pro Holtbyho, který okamžitě vysunul ke zteči Högera, ten následně tváří v tvář před Weidenfellerem zachoval chladnou hlavu a do protipohybu domácího brankáře zvýšil na 0:2. Možná definitivně rozhodnuto mohlo být v padesáté třetí minutě, Matip však po rohu z malého vápna nepochopitelně přestřelil!

Tento moment, jakoby nalil domácím hráčům do žil tolik potřebné odhodlání a netrvalo dlouho, kdy se BVB vrátilo do hry. Všemu napomohla standardní situace, kterou rozehrál Reus a přesným centrem našel ve skrumáži hlavu Lewandowskiho, jenž pohotově snížil na 1:2. Utkání začínalo nabírat na intenzitě... Srovnat krok mohl za pár minut sám Reus, střelu z těžkého úhlu však nasměroval jen do boční sítě. Ofenzivní snaha Borussie pochopitelně nahrávala rychlým protiútokům, kterých die Knappen rádi a často využívali - Afellay ovšem v největší možnosti napálil z úhlu jen domácího strážce svatyně!

Borussen nadále drželi kulatý nesmysl na svých kopačkách, ale přes pozornou obranu S04, dirigovanou kapitánem Höwedesem, se dostávali jen velmi těžko. Naproti tomu si Kloppovi svěřenci museli neustále hlídat zadní vrátka - Huntelaar však zpoza vápna prostor tří tyčí nenašel. Na závěrečné minuty přišel podpořit dortmundské snažení urostlý Felipe Santana, ani jemu se ovšem na těsné porážce již nic změnit nepodařilo. Naopak zvýšit mohl ještě Huntelaar, proti byl ale skvělý Weidenfeller!

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Greuther Fürth 3:3

19.10.2012 20:30

Góly: 8. Roberto Firmino, 67. Joselu, 89. Joselu - 39. Zoltán Stieber, 84. Edgar Prib, 90. Lasse Sobiech

Velice zajímavý duel viděli fanoušci na stánku Hoffenheimu, nicméně pro domácí výběr je remíza ztrátou. V páteční předehrávce sice bylo k vidění šest branek, jenže nakonec s hořkým koncem pro Hoffenheim. Ten v utkání třikrát vedl a svou poslední trefu vsítil v 89. minutě, o 4 minuty později potřetí inkasoval. Fürth tak získal svůj pátý bod v sezóně a dostal se na předposlední místo, Hoffenheim opět nesplnil úlohu favorita.

Získal sice svůj osmý bod v sezóně, na své předchozí ligové výsledky však nenavázal a tentokráte selhal v obraně. Prozatímní dvanácté místo není určitě nijak lichotivé. Domácí se přitom dostali rychle do vedení a hned z první vážnější akce zápasu skórovali. Na pravé straně se skvěle uvolnil Sebastian Rudy a ve vápně našel Roberta Firmina, který pohotovu hlavičkou pokořil gólmana Maxe Grüna - 1:0. Ještě do poločasu ale hosté srovnali.

V úvodním dějství nebylo k vidění příliš zajímavých šancí, hosté však hned ze své první skórovali. Z hranice vápna vypálil tvrdě Edgar Prib a gólman Tim Wiese dobře vyrazil. Míč se však dostal k Zoltánu Steiberovi a ten bez problémů dorazil do sítě. Po změně stran se v úvodní dvacetiminutovce nic zajímavého nedělo, avšak poté gólman Grün nešťastně podklouzl a domácí mohli jít do vedení. Grün ale vše napravil a následný pokus odvrátil na roh.

Nicméně v 67. minutě se TSG přeci jen dostalo znovu do vedení. Po dlouhém pasu do vápna a nesčetných odrazech se míč dokutálel k Joseluovi a ten se nejlépe ve vápně zorientoval, poslal míč přímo k tyči. Stejný hráč mohl dát domácím klid o deset minut později, jenže povedenou ranou trefil pouze břevno. Fürth pak skvěle prorazil a v 84. minutě podruhé srovnal. Ke střele z dvaceti metrů se propracoval Prib a parádní ranou nedal Wiesemu šanci - 2:2.

Hoffenheim se i z této rány dokázal oklepat a v předposlední minutě se potřetí v zápase ujal vedení, svůj druhý gól v zápase dal Joselu. Ten využil chyby v ofsajdové pasti a skvěle si zaběhl za obranu. Jeho první ránu Grün posunul pouze lehce doprava a španělský útočník neměl problém s dorážkou. Ve třetí nastavené minutě však k obrovskému šoku domácích zařídil remízu Lasse Sobiech, který si naskočil na rohový kop a hlavou pokořil Wieseho - 3:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov880026:224
2.Eintracht Frankfurt861119:1119
3.Schalke 04852117:817
4.Borussia Dortmund833218:1112
5.Bayer Leverkusen833213:1112
6.Hannover 96832316:1311
7.SC Freiburg832313:1011
8.1. FSV Mainz 0583239:1011
9.Werder Brémy831414:1310
10.Hamburger SV83149:1110
11.Fortuna Düsseldorf82426:810
12.VfB Stuttgart82338:149
13.Borussia Mönchengladbach82339:169
14.TSG Hoffenheim822413:178
15.1. FC Norimberk82247:148
16.FC Augsburg81345:116
17.Greuther Fürth81255:145
18.VfL Wolfsburg81252:155

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (79)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Joseluuuuuuuuuu

Reagovat
jv

Zase jednou vynechám, kouknu na Slávku a nestačím se divit. Aspoň, že Sobiech vyrovnal, třeba konečně dostane šanci i v základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem ani netušil, že je tam na přestup z BvB. Škoda, mohl se něčemu naučit od Subotiče a spol. než hrát takhle s Furthem o sestup. Na druhou stranu, aspoň hraje a nevysedává na lavici.

Reagovat
jv

Je tam na roční hostování , počítá se s ním, ale bude záležet na tom, jak se to na stoperech vyvine... A právě moc nehraje, nastoupil třikrát a to dohromady hodilo pouhých sedm minut.

Reagovat
smazaný uživatel

Albtraum-Start für Tim Wiese 2012 in Hoffenheim. In seinen ersten fünf Pflichtspielen kassierte der Ex-Nationaltorhüter 15 Gegentore.

V ELH by se umístil na krásném 13. místě mezi Lukášem Mensatorem (2.96) a Milanem Řehořem (3.23)

Reagovat
db18

Reagovat
Krausio_Real_M

A z Joselua je nejlepší střelec TSG

Reagovat
smazaný uživatel

Mám rád tyhle, pátky, kdy si s kámošema jdeme kopnout do haly a pak rychle do hospody zapnout BL a koukat na páteční kolo..dnešek potěšil, nadstandard. Remíza zasloužená..jen mohlo být víc fans...

Reagovat
smazaný uživatel

Joselu

Reagovat
Bayern +

MIA SAN MIA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
godwood

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty zranění. Co se dá dělat no.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern v bundeslize jen tak někdo nezastaví. Rekord padl při výhře 5:0, Muller, Ribéry, Mandžukič hráli skvěle, trochu mě zklamal Toni ale po té sérii perfektních výkonů má právo na jeden horší. Skvěle zahrála taky obrana, Dusseldorf vůbec k níčemu nepustila, uvidíme jak to Jupp vyřeší s návratem Alabi, který se i v těch pár minutách dokázal představit v moc dobrém světle, Rafinha po pár minutách vstřelil gól ale tomu to stejně k ničemu. Schweini paráda, Gustavo taky, moc se mu povedl ten gól. Příští kolo nemá u nás Leverkusen absolutně žádnou šanci, odjede s debaklem.

Reagovat
jv

...třeba to prolomí zrovna Bayer a po 22 (?) zápasech z AA konečně odjede se třemi body.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkat, jak mohl stihnout Leverkusen odehrát v AA 22 zápasů?

Reagovat
jv

Hnidopich, samozřejmě tam mělo být ze hřiště Bayernu.

Reagovat
smazaný uživatel

Akurátník

Reagovat
smazaný uživatel

WFL WOLFSBURG

Reagovat
smazaný uživatel

*VfL

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Wolfsburg je koukám v totální prdeli...Nevíte někdo, čím je to způsobený?!! Že budou v takovejch sračkách, to by mě ani ve snu před sezonou nenapadlo...

Reagovat
smazaný uživatel

A to ho většina lidí před sezónou tipovala minimálně na poháry.

Reagovat
Neuro

dyť se to dalo čekat.. jak se má ujmout jeden herní styl když to tam rotuje jak v cigánském bordelu..

Reagovat
jv

Nesmysl. Tohle ani ten největší odpůrce Vlků nemohl čekat, prostě ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jiacek si musi mlaskat stestim

Reagovat
smazaný uživatel

Jako vím, že Magath je šílenec a neustále rotuje s hráči...Jenomže to on dělal vždycky, ale výsledky relativně míval, ale letos je to fakt síla. Hráče tam mají kvalitní - Benaglio, Kjaer, Schafer, Diego, Trasch, Dost, Olič...jenomže jak není herní systém a hráči neví, co mají hrát a hlavně nemají jistotu toho, že budou hrát, tak to obvykle nedopadá dobře a je možné, že tentokrát to Magath konečně schytá a začnou tam pracovat koncepčně! VFL do ligy patří, kua...

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke.

Reagovat
penepi

Vole, by som bol aj ja už nechutne namyslený byť fanúšikom Bayernu, musím priznať.

Popísala by mi nejaká duša ideálne oba, ale stačí náš zápas?

A jo, review som čítal, len chcem vedieť, ako vidí prehru v derby fanúšik.

Reagovat
jv

On ten report fanoušek psal... (hodnocení možná později, nechám to uležet a navíc mi tu běží druhá Borussia)

Reagovat
smazaný uživatel

Thomas Müller v 7 utkáních 6 gólů a 7 asistencí

Reagovat
smazaný uživatel

Asi náš nejplatnější hráč letos.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Wolfsburg a Magath

Reagovat
Trand

Wolfsburg 2 góly.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč se nemohl hrát šlágr kola od 18:30? Nejen že se letos nikam nedostanu, ale ještě k tomu polovinu zápasů ani neuvidím...

Reagovat
penepi

Reagovat
jv

To nechápe nikdo, podobný "překrytí" se letos nestalo rozhodně poprvé, velká škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Gladbach naprosto jalovej, špatnej. Jedinej kdo hraje nějak obstojně je Nordveit.

Reagovat
fantomas

Oho, náš gigatalent zanechává pozitivní stopy..

Reagovat
smazaný uživatel

Zasranej impotentní Gladbach. Na tyhle už nesázim.

Reagovat
stas87

vykon perfektny,gladbach sme okrem brvna a jedneho naznaku nepustilo do nicoho podstatne lepsi pristup od kazdeho,jednoznacne vitazstvo som rad za goly arnautovica a junuzovica u golu petersena strasne zlyhal myslim arango,ani sa nepohol s petersenom a nechal ho hlavickovat..

gladbach ma po 8 zapasoch 16 inkasovanych golov,horsie je na tom len hoffe...to je na zamyslenie,dneska mi od borussie chybala chut zabojovat a este sa vratit do zapasu,favre ma velke starosti,do toho EL...nechcem pisat ze to vypusti ale sami vedia ze je to prilis hrat 2 sutaze

Reagovat
db18

Bayern, Müller, Rafinha, Freiburg

Reagovat
Arne

Paráda...

Jinak ale nechápu, co to mělo ze strany Dortmundu znamenat, ten zákaz vlajek a transparentů, plus ta varování na světelný tabuli... To si nějakej mamlas zase namaloval svět černobíle.

Reagovat
smazaný uživatel

Můžou hrát Affelay a Draxler spolu v základu, aniž by si překáželi?

Reagovat
Arne

Teoreticky jo... Afe podhrot jako v PSV, Draxler klasicky levý křídlo a Holtby CM.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík

Reagovat
Arne

Měl jsem v plánu, že druhej poločas a sestřih z ARD mi budou muset stačit, ale asi si budu muset i ten první někde najít... 3-5-2 v podání BVB, to bych si fakt rád prohlídnul, byť to teda bylo jen na půlhodinu..

Doufám, že dneska pečlivě koukal Jogi a konečně mu blikne, že Höwi je přesně ten typ, který je potřeba dát vedle Matse (Holgera)... Jen doufám, že až budou fit Matip+Papa, aby ho zase Huub nedal na kraj.

Jinak Köln potěšil, Dynamo nepotěšilo (ten Braunschweig bude příští kolo těžko k poražení) a hlavně my konečně hráli venku trochu jako tým, který by měl chtít postoupit... Ronny geniální, Ben-Hatira, Kluge a Ramos velmi slušní, Pekarík snad poprvé v našem dresu zaútočil a stopeři no problemo (i když je pravda, že Bochum ani góla snad dát nechtěla), takže Roman to nebude mít úplně jednoduchý.

Reagovat
smazaný uživatel

Senzace, Bayern

Reagovat
REPLIKATOR

Fenin hrál v základu Proč ho střídal tak brzo?

Reagovat
smazaný uživatel

Nechal doma zaplej gril.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DieFohlenBMG

jiráček se dotkl jednou balonu, aniž by fauloval

Reagovat
db18

jestli jsem to pochopil dobře, tak má Schäfer asi problémy, které si vyžádají delší pauzu - jestli jo, tak doufám, že se Rakovsky nezraní

Reagovat
jv

Mělo by jít o kolenní šlachu, takže nic extra vážného, za chvilku bude zpátky.

Reagovat
db18

aha, tak jsem slyšel špatně

Reagovat
jv

Nn, to já jsem si to spletl.

Reagovat
jv

...samozřejmě Achillovu šlachu.

Reagovat
Arne

Achilovka, takže to může vypadat kdovíjak... Ale bylo by fajn, kdyby se Rakovsky chytil, včera tam sice jednou sakra zaváhal, ale jinak prý má potenciál vyrovnat se těm nejlepším z téhle mladé brankářské generace...

A mimochodem, má český kořeny...

Reagovat
db18

jj, ale nehlásí se k nim - chce bojovat o místo v Německé repre (no, teď to vyjde tak na stejno, možná že si to rozmyslí až skončí Čech)

...jinak Schäfer má zas polský kořeny

Reagovat
jv

Navíc si prošel Spartou (hned dvakrát) i Slavií.

Reagovat
Arne

Máš nějaký zdroj o tom máš? O jeho vztahu k Česku a tak...

Reagovat
db18

http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-zahranicni-ligy-nemecko/109163/nemecka-brankarska-nadeje-obdivuje-cecha-a-mluvi-cesky.html

teď už jen tohle, moc toho tam neni, ale preferuje spíše Německo (ale to taky může být jen na té juniorské úrovni)

Reagovat
db18

...ale taky je možný, že si se mnou pamět zahrála "veřte, nevěřte"

Reagovat
db18

+ http://www.spox.com/de/sport/fussball/bundesliga/1209/Artikel/patrick-rakovsky-interview-1-fc-nuernberg-fc-schalke-04-timo-horn-marc-andre-ter-stegen.html tady je taky jeden pěkný rozhovor s Patrickem...

...dále teď FCN hledá ještě nějakého gólmana, protože Schäfer má nakonec zánět achilovky, takže odpadl na dobu neurčitou

Reagovat
Arne

Za odkazy díky moc...

O tom, že Norimberk sonduje trh, vím, sám jsem tu expresku psal...

Reagovat
db18

aj, tak tu jsem přehlídl

Reagovat
smazaný uživatel

ach jo.. aspon boda to chtelo..

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas Schalke jsem neviděl, kdo to sledoval. Jak hrálo, má na to, aby alespoň jeden zápas proti Arsenalu vyhrálo?

Reagovat
smazaný uživatel

Když na to má i Reading ..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Norwich.. moje chyba

Reagovat
jv

Zrovna je v laufu, takže minimálně doma určitě šanci má.

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna včera jsem se s tátou vsadil, že neprohrajem ani na Emirates. Já nevím, Arsenal jsem neviděl ani nepamatuju. Schalke však podle mého zatím stále nepředvádí strop svých možností, jsem před tímhle dvojzápasem velkej optimista :-)

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Paris Saint-Germain chystá podle francouzských médií v zimě opět velké nákupy, jejich součástí ale nebude Franck Ribéry z Bayernu Mnichov. "Ribéry do PSG nepřijde. Je to velmi dobrý hráč, ale v našem týmu bychom mu nenašli místo v sestavě," uvedl trenér Carlo Ancelotti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele