Eredivisie - souhrn 17. kola: Feyenoord - Ajax 1:1

20.01.2023, 21:52, aktualizováno 22.01.2023, 18:51
Komentáře a souhrny
Davy Klaassen (© AFP)

Feyenoord neudržel vedení nad Ajaxem, po remíze 1:1 má na druhý Alkmaar, který si poradil se Sittardem, dvoubodový náskok. Tři body získal také PSV Eindhoven, jenž si poradil s Vitesse. Twente zdolalo Utrecht a pojistilo si pozici na pohárových příčkách...

AZ Alkmaar - Fortuna Sittard 3:1

22.01.2023 16:45

Góly: 4. Dani De Wit, 24. Ximo Navarro (vl.), 56. Vangelis Pavlidis - 11. Burak Yilmaz (pen.)

Alkmaar se před týdnem naladil na vítěznou vlnu v Heerenveenu (2:0) a rostoucí tendenci potvrdil i proti nevyzpytatelné Fortuně, kterou nakonec porazil po výsledku 3:1. Díky druhému tříbodovému zisku v řadě uhájil druhé místo v tabulce se šestatřiceti body a za vedoucím Feyenoordem už zaostává o pouhé dva body. Naopak vyzyvatel ze Sittardu nenavázal na nedávnou remízu s PSV, a proto klesl na třináctou pozici se šestnácti body.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena měli naprosto skvělý vstup do tohoto nedělního střetnutí a už po necelých čtyřech minutách hry vedli. Čtyřiadvacetiletý záložník Dani De Wit si před hranicí brankového území naskočil na vynikající pas Odgaarda z pravého křídla a přesně umístěnou hlavičkou pokořil bezmocného brankáře Pandura. Fortuna však na sebe nenechala čekat s odpovědí příliš dlouhou, o sedm minut později bylo totiž vyrovnáno.

Vanheusden ve vlastní šestnáctce nepochopitelně "obejmul" Vita a rozhodčí Higler po přezkoumání videozáznamu nařídil pokutový kop. Nabídnutou možností nepohrdl zkušený turecký forvard Burak Yilmaz, jenž s naprostým přehledem zamířil přímo do pravého spodního růžku. AZ od této chvíle opět zvýšilo své obrátky a zhruba v polovině úvodního poločasu si vzalo zpět jednobrankový náskok.

Na pravé straně šestnáctky převzal balón Odgaard a okamžitě ho posílal před branku. Do jeho stříleného centru se vložil španělský obránce Ximo Navarro a k jeho obrovské smůle nasměroval balón přímo k bližší konstrukci. Alkmaar v žádném případě nepolevoval ani po přestávce a v 56. minutě definitivně pojistil své vedení, neboť řecký forvard Vangelis Pavlidis po výborném skákavém centru Sugawary z pravé strany propálil Pandura razantním projektilem z hranice brankového území.

Více informací k zápasu

FC Twente - FC Utrecht 2:0

22.01.2023 14:30

Góly: 45+1. Václav Černý, 64. Virgil Misidjan

Twente si na svoje lednová vystoupení zatím nemůže vůbec stěžovat. Naposledy uhrálo velmi cennou remízu na půdě Ajaxu, tentokráte před vlastními fanoušky skolilo Utrecht, tedy soka, se kterým bojuje o příčky zaručující pohárovou Evropu pro další sezónu. Kvůli zranění nehrál český reprezentant Michal Sadílek, jeho krajan Václav Černý se ale uvedl rozhodující trefou.

Domácí vypadali už od začátku svěžeji, ve 13. minutě se přitom Černý ozval poprvé, to když na hranici vápna přistrčil merunu na van Wolfswinkela, jeho přízemní pokus ovšem skončil pouze vedle brány. Ve 31. minutě již Černý dokonce zaznamenal pokus mezi tři tyče, ještě se nicméně ze vstřelené branky v tutu chvíli nezaradoval, protože brankář Barkas uměl zakročit.

V nastavení první půle se na každý pád již Černý dočkal svého přesného zásahu. Poté, co ve středu pole uzmul balón Zerrouki, ho adresoval na svého spoluhráče, který o pobídku veřejně požádal, následně si z pravé strany seběhl až do pokutového území a, nikým nehlídaný, svou střelu mířil mezi nohy Barkase. Pro hosty těsně před obrátkou tvrdá rána, z níž se neoklepali.

Utrecht velmi stěží hledal prostory pro tvorbu šancí, jeho nemohoucnost přitom potvrdil další inkasovaný gól ze 65. minuty, který definitivně rozsoudil toto klání. Naivně si přitom počínali Domstedelingen poté, co Smal po autovém vhazování našel ve vápně volného Misidjana, ten si narovnal míč na svou pravačku a i ze složitějšího úhlu zakončil přesně na vzdálenější tyč.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 1:1

22.01.2023 14:30

Góly: 34. Igor Paixão - 71. Davy Klaassen

Na závěr první poloviny tohoto ročníku Eredivisie se odehrál ostře sledovaný zápas mezi Feyenoordem a Ajaxem, který svého vítěze nakonec nepoznal. Rozjetý rotterdamský klub se sice dostal v prvním poločase do vedení, ale amsterdamský gigant dokázal srovnat zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Hosté však spokojeni nebudou, protože v Eredivisii nevyhráli pošesté za sebou a propadli se až na páté místo tabulky s dvaatřiceti body.

Domácí celek je naopak stále první s osmatřiceti body, avšak jeho náskok na druhý Alkmaar momentálně činí jen dva body. AFC zažívá nejhorší výkonnostní krizi tohoto tisíciletí, protože všechny body nebralo šestkrát za sebou naposledy začátkem roku 1999. Svěřenci trenéra Arneho Slota naopak neprohráli na ligové scéně podesáté v řadě a se svou současnou formou mohou být spokojeni.

První vážnější moment tohoto nedělního šlágru byl k vidění krátce po odehrané čtvrthodině, kdy po rohovém kopu z pravé strany málem nasměroval míč do vlastní branky Timber, ovšem jistému gólu zabránil skvělým zákrokem připravený brankář Rulli. Hosté poprvé vážněji zahrozili ve 28. minutě, kdy na pravém straně pokutového území převzal balón právě Timber, ale z ostrého úhlu nedokázal překonat pozorného brankáře Bijlowa.

Domácí se dostali do důležitého vedení o šest minut později. V blízkosti půlící čáry totiž vystihl nepřesnou rozehrávku protivníka Hartman a poté předložil míč pro volného Igora Paixãa. Dvaadvacetiletý brazilský záložník se vzápětí elegantně otočil s míčem a svou táhlou ránu z více jak pětadvaceti metrů nechytatelně usměrnil k protější konstrukci. Feyenoord v následujícím průběhu pozorně bránil a Ajax dlouhou dobu vůbec k ničemu nepouštěl.

Výběr vedený koučem Alfredem Schreuderem z ničeho nic srovnal v 71. minutě. Po centru Tadiće z pravého křídla vystřihl akrobatické zakončení Kudus a u vzdálenější tyče našel zapomenutého Davyho Klaassena, jenž z bezprostřední blízkosti hlavou dopravil balón do sítě. Feyenoord přeci jen mohl převrhnout misky vah na svou stranu v poslední minutě základní hrací doby, jenomže přízemní střelu střídajícího Giméneze brilantně zneškodnil Rulli.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - FC Groningen 3:1

22.01.2023 12:15

Góly: 5. Amin Sarr, 81. Pelle van Amersfoort, 82. Amin Sarr - 40. Florian Krüger

Heerenveen potvrdil, že je aktuálně v daleko větší pohodě než jeho lokální rival ze severu Nizozemska, a ačkoli Groningen ve finále nebyl úplně daleko od bodového zisku, musel se z placu poroučet s již pátou porážku v řadě v rámci Eredivisie, pokud do statistik započítáme i období před světovým šampionátem v Kataru. Dál od pásma sestupu se zkrátka nevymanil.

Že hosté nejsou už nějaký ten pátek vůbec v pohodě, přičemž ani příchod kouče Dennise van der Reeho situaci pozitivním směrem neposunul, prokázaly už úvodní momenty tohoto derby. Hned v 5. minutě se mužstvo trenéra Keese van Wonderena ujalo vedení, asistenci si přitom na své konto připsal brankář Noppert. Jeho nákop propadl až za stopera Blokzijla, kterému se nezdařilo uhlídat Sarra, gólman Verrips sice proti svému sokovi vyběhl, ale o trochu později, než by bylo třeba, následovala tedy klička švédského forvarda a zakončení do prázdné brány.

Groningen nepůsobil na hrací ploše úplně svěžím dojmem, i tak se však ve 40. minutě dočkal z ničeho nic vyrovnání. Už ve 39. minutě mohl z dobrého postavení skórovat Hove, nicméně trefil jen před sebou bránícího van Akena, od nějž se míč dostal do zámezí. Po rezultujícím rohovém kopu se už každopádně rozvlnila branková síť za Noppertem. Ne sice přímo po této standardní situaci, avšak krátce poté, co po nepovedeném zakončení Pepiho skóroval Krüger.

Druhé dějství následně vyšlo lépe Heerenveenu, který dvěma góly strhnul tříbodový zisk na svou stranu. Velká škoda pro hosty, že se v 56. minutě neujala dělovka Suslova z voleje, tu až s vypětím všech sil likvidoval Noppert. Možná by se totiž utkání vyvíjelo úplně jinak. A když už se zdálo, že by se mohla uskutečnit remíza, v rozmezí jedné jediné minuty domácí dvakrát udeřili. V 81. minutě Haye zaslal z rohového čtvrkruhu pas do šestnáctky, který hlavou využil van Amersfoort. A pak se trefil zase Sarr, jenž zužitkoval dlouhou Köhlertovu pobídku zleva.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - SBV Vitesse 1:0

21.01.2023 20:00

Góly: 48. Guus Til

K velmi zajímavému souboji došlo v sobotu v Eindhovenu, kde domácí PSV svedlo vyrovnanou bitvu s houževnatým Vitesse a nakonec ho porazilo nejtěsnějším poměrem 1:0. V Eredivisii tak alespoň částečně napravilo dva předchozí nerozhodné výsledky a poprvé po třech ligových duelech vyhrálo, v tabulce proto poskočilo na třetí příčku s pětatřiceti body. Hosté nevyhráli v lize již pošesté za sebou a jsou až čtrnáctí s patnácti body.

Na tento zápas určitě nebude v dobrém vzpomínat elitní kanonýr PSV Luuk de Jong. Ten nejprve krátce po odehrané čtvrthodině neproměnil obrovskou šanci, když zcela osamocen na pravé straně pálil z deseti metrů pouze do bližší konstrukce. Přesně v polovině úvodního dějství byl ve prospěch favorita nařízen pokutový kop za nedovolený zákrok Dijkse na rozběhnutého El Ghaziho.

Míč na penaltový puntík si postavil právě De Jong a nečekaně selhal, protože jeho slabou přízemní střelu dokázal ukrýt ve svých rukavicích pozorný brankář Scherpen. Hororový scénář pro De Jonga nastal ve 26. minutě. Dvaatřicetiletý reprezentační útočník totiž musel nuceně střídat kvůli zranění hlavy a je otázkou, jak dlouho bude svému celku scházet.

Rozhodující okamžik tohoto zápasu nastal tři minuty po změně stran. Jediný gól vsítil pětadvacetiletý Guus Til, jenž po zpětné nahrávce střídajícího Bakayoka napřáhl z necelých pětadvaceti metrů a jeho skákavý pokus doplachtil až ke vzdálenější tyči kolem marně se natahujícího Scherpena, který si tento okamžik určitě za rámeček nedá.

Celek z Arnhemu se poté snažil alespoň vyrovnat, ale gólmana Beníteze nepřekonal až do závěrečného hvizdu. Naopak ve třetí nastavené minutě neslavně skončilo utkání pro hrdinu prvního poločasu Scherpena, jelikož ten ve vyložené brankové možnosti nevybíravě podrazil unikajícího Vertessena a rozhodčí Van Boekel mu po právu ukázal přímou červenou kartu.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - Sparta Rotterdam 0:3

21.01.2023 20:00

Góly: 9. Tobias Lauritsen, 18. Koki Saito, 51. Vito van Crooij (pen.)

Sparta předvádí v tomto ročníku naprosto fenomenální výkony a první polovinu zakončila s naprostou grácií. Díky skvěle zvládnuté úvodní dvacetiminutovce totiž hladce porazila tápající Cambuur a s fantastickými jednatřiceti body na kontě si upevnila šesté místo Eredivisie, za pátým Ajaxem navíc zaostává jen o pouhé dva body. SC naopak prohrálo posedmé z předchozích osmi střetnutí a stále mu patří poslední osmnácté místo s devíti body.

Hostující výběr naopak neprohrál v nizozemské nejvyšší soutěži již pošesté za sebou a od konce října uplynulého roku získal velmi solidních čtrnáct bodů. Svěřenci trenéra Mauriceho Steijna začali naprosto skvěle a ani ne po deseti odehraných minutách bleskově vedli. Po rychlém protiútoku převzal míč na levé straně Tobias Lauritsen a odhodlal se ke střele z dvaadvaceti metrů, která ukázkově zapadal do vzdálenější šibenice.

Neuběhlo ani dalších devět minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Teprve jednadvacetiletý japonský útočník Koki Saito využil nepovedeného odkopu brankáře Virgínii a následného finálního obloučku od Mijnanse. Poté si elegantně zpracoval balón na prsa a z bezprostřední blízkosti bez problémů rozvlnil síť. Rotterdamský klub definitivně rozhodl o svém úspěchu šest minut po přestávce.

Hoedemakers si totiž nedovoleně počínal ve vlastní šestnáctce a rozhodčí Kamphuis bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil zkušený Vito van Crooij a i s velkou dávkou štěstí nasměroval míč doprostřed branky mezi nohama Virgínii. Celek z Leeuwardenu pak přidal a snažil se toto střetnutí zdramatizovat, jenomže to se mu nepovedlo a znovu tedy prohloubil svou dlouhotrvající krizi.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - FC Emmen 3:1

21.01.2023 18:45

Góly: 12. Landry Dimata, 35. Landry Dimata, 52. Ibrahim Cissoko - 44. Richairo Živković

Nijmegen v letošním ročníku zaznamenal již deset nerozhodných výsledků ze šesti utkání, nyní ovšem naplnil papírové předpoklady a připsal si na konto čtvrtou důležitou výhru této sezóny. Díky skvělému vstupu do utkání porazil konkurenční Emmen 3:1 a s dvaadvaceti body se udržel na devátém místě tabulky. Naopak FC nevyhrálo v Eredivisii ani počtvrté v řadě a s pouhými dvanácti body se nachází na šestnácté barážové příčce.

Hrdinou domácího výběru se stal Landry Dimata, který během úvodních pětatřiceti minut vsítil dvě branky NEC. Hosté sice ještě do přestávky snížili, ale na rozhodující trefu soupeře sedm minut po změně stran už odpověď nenašli. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera začali s velkou aktivitou a přesně po deseti odehraných minutách vybojovali pokutový kop, když rozběhnutého Ibrahima Cissoka na levé straně evidentně podrazil Vlak.

K nařízené penaltě se postavil právě již zmiňovaný Dimata a nezaváhal, neboť s přehledem zamířil doprostřed branky. Stejný hráč se opět prosadil zhruba deset minut před výměnou stran. Pětadvacetiletý belgický útočník tentokráte přelstil ofsajdovou past po přesně načasované kolmici Tavşana a svůj samostatný únik zakončil přesnou střelou k bližší tyči. Hosté se však nevzdali a ve 44. minutě se jim podařilo snížit.

Šestadvacetiletý forvard Richairo Živković se po vynikajícím přistrčení od Veendorpa elegantně obtočil kolem bránícího Sandlera a z bezprostřední blízkosti chytře obstřelil vyběhnutého brankáře Cillessena. Domácí však neznervózněli a dostatečný dvoubrankový náskok si vzali zpět v 52. minutě. Cissoko si skvěle zpracoval výbornou přihrávku Tavsana a bezmocného Van der Harta bez potíží přehodil ze šesti metrů. Ve zbývajícím průběhu se již nic zásadního nestalo, Emmen si až do samotného konce nevypracoval vůbec nic.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Volendam 2:0

20.01.2023 20:00

Góly: 18. Damon Mirani (vl.), 80. Marouan Azarkan

Rotterdamský Excelsior v tomto roce nejprve těsně porazil Groningen (1:0), ovšem poté nezvládl bitvu v národním poháru s AZ (1:4) a nepovedlo se mu ani ligové městské derby se Spartou (1:0). Teď si však v důležitém střetnutí o záchranu poradil v nováčkovském souboji s konkurenčním Volendamem a díky výhře 2:0 se posunul na přijatelné jedenácté místo s devatenácti body. Naopak FC zaznamenalo v roce 2023 vůbec první bodovou ztrátu.

Svěřenci trenéra Wima Jonka si poradili s posledním Cambuurem (3:0) a pak dokázali zdolat Waalwijk (2:1), jenomže v páteční předehrávce zklamali, a proto zůstávají na sedmnácté sestupové příčce s dvanácti body. Za celých devadesát minut nepředvedli směrem dopředu vůbec nic a dokonce ani jednou nevystřelili mezi tři tyče. Mírný favorit tohoto střetnutí se z ničeho nic dostal do vedení krátce po odehrané čtvrthodině.

Těsně předtím neproměnil obrovskou možnost ke skórování Kharchouch, jenž po geniální kolmici za defenzívu protivníka okamžitě vystřelil, ale brankář Stanković odvrátil míč do zámezí fenomenálním zákrokem jednoruč. Po následném rohovém kopu se už skóre měnilo, neboť po pasu z pravé strany trefil balón do hlavy stojícího Damona Miraniho a ten velmi smolným způsobem zamířil doprostřed vlastní branky.

Domácí mohli pojistit svůj náskok zhruba pět minut před přestávkou, avšak po razantní střele z pravé strany a zákroku Stankoviće selhal v tisíciprocentní možnosti Driouech, který z metru pouze orazítkoval bližší konstrukci. SBV definitivně rozhodlo o svém úspěchu čtvrthodiny před závěrečným hvizdem. Druhý a zároveň poslední gól tohoto zápasu vsítil Marouan Azarkan, když po vynikající práci Baase na levém křídle a finální zpětné nahrávce před hranici brankového území zavěsil nekompromisně pod břevno.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
17
11
5
1
40 : 15
38
2
AZ Alkmaar
17
11
3
3
31 : 18
36
3
PSV Eindhoven
17
11
2
4
45 : 22
35
4
FC Twente
17
10
4
3
28 : 9
34
5
AFC Ajax
17
9
6
2
46 : 19
33
6
Sparta Rotterdam
17
9
4
4
29 : 16
31
7
SC Heerenveen
17
7
6
4
19 : 16
27
8
FC Utrecht
17
7
5
5
26 : 26
26
9
NEC Nijmegen
17
4
10
3
23 : 18
22
10
Go Ahead Eagles
16
4
7
5
25 : 26
19
11
SBV Excelsior
17
6
1
10
19 : 38
19
12
RKC Waalwijk
16
4
6
6
26 : 30
18
13
Fortuna Sittard
17
4
4
9
21 : 32
16
14
SBV Vitesse
17
3
6
8
18 : 32
15
15
FC Groningen
17
3
3
11
18 : 36
12
16
FC Emmen
17
2
6
9
14 : 32
12
17
FC Volendam
17
3
3
11
18 : 42
12
18
Cambuur Leeuwarden
17
2
3
12
9 : 28
9

Zbývající zápasy

21.01. 21:00
RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

Sparta

Reagovat
afc ajax

Zaslúženà remíza.

Reagovat
AjaxFans

Neviděl jsem první poločas. Jak to vypadalo herně?

Reagovat
XXXJ10

Zdarec. Jsem zpět, akorát jsem musel vymyslet nový nick. PS: Zbrojovka

Reagovat
AjaxFans

Máš SZ

Reagovat
XXXJ10

Máš už nějakou sociální síť?

Reagovat
afc ajax

Tak vyrovnane... Až na ten gól.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele