FORTUNA:LIGA - preview 7. kola: Večer souboj pohárových zástupců

03.09.2022, 08:44, aktualizováno 04.09.2022, 08:44
Previews
Slovácko a Slavia se probojovaly do základní skupiny Konferenční ligy a dnes večer zakončí celé kolo svým vzájemným soubojem. Hradec hostí Ostravu a mizérii se pokusí ukončit Pardubice s Olomoucí, v souboji překvapení poměří síly Brno a Bohemians...
FC Hradec Králové - Baník Ostrava  (neděle 16:00)
Fantastický start do sezony prožívá Hradec Králové, který si jej chce ještě vylepšit a posunout se před Spartu na třetí příčku. Potřebuje k tomu zvítězit nad Baníkem, jemuž naopak úvod ročníku absolutně nevychází.

Východočeši se takto vysoko v tabulce dostali díky druhé polovině srpna, kdy vyhráli tři utkání po sobě, všechna shodně o jednu branku. Po Bohemians a Olomouci porazili ve vloženém kole i svého hostitele Mladou Boleslav. Do vedení je poslal před pauzou Vašulín, Škoda sice srovnal z penalty, avšak Smrž vystřelil Votrokům vítězství.

Baník naopak za šest kol s relativně snadným losem nasbíral jen pět bodů, z toho dva venku. Vyhořel totiž i s olomouckou Sigmou, Teplicemi či naposledy Zbrojovkou, kdy to s ním přitom vypadalo nadějně. Po Smékalově brance ještě deset minut před koncem vedl, avšak Řezníček poté sám skóroval a ještě nahrál na gól Fouskovi a Brněnští tak získali plný počet bodů.

"Hradec je kvalitní a nepříjemný soupeř. Hraje v tříobráncovém systému, má tam vysoké hráče a dobře nakombinované mužstvo. Mají i technické fotbalové hráče a dříče, je to vyvážené mužstvo. Bude to hodně o běhání a soubojích, tomu se soupeři musíme vyrovnat. To je jeden ze základních atributů, které v tom utkání budou rozhodovat," říká asistent trenéra David Oulehla.

Ve vzájemných zápasech v minulé sezoně byli lepší Slezané, kteří po dvou remízách v základní části zvítězili v nadstavbě poměrem 3:1. Hradec se sice díky Vlkanovovi dostal do vedení, Takács s dvougólovým Almásim však dokázali otočit.

Domácím bude v utkání chybět disciplinárně potrestané duo Prekop a Čech spolu se zraněnými Urmou a Leiblem. Na straně hostí nejsou k dispozici Svozil a pravděpodobně ani Almási.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Reichl - Jakub Klíma, Ševčík, Smrž - Gabriel, Rada, Kučera, Kodeš, Ryneš - Vašulín, Kubala
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Sanneh, Takács, Pojezný, Fleišman - P. Jaroň, Kaloč, Kuzmanovič, Boula, Buchta - Klíma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.43 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Pardubice - Sigma Olomouc  (neděle 16:00)
Ani změna trenérů zatím nepomohla Pardubicím k nastartování vítězné série. Další pokus dostanou Východočeši proti olomoucké Sigmě, která se rovněž trápí a na výhru čeká od úvodního kola.

Nový kouč Pardubic Pavel Němeček si soutěžní premiéru odbyl zápasem ve Zlíně, avšak výlet do Baťova města mu radost neudělal. Východočechům se sice u řeky Dřevnice podařilo vyrovnat, nakonec ale ještě jednou inkasovali a domů se vraceli s prázdnou.

Po úterní porážce už se ale Pardubice chystají na další výzvu. Nepřipravujeme se speciálně na konkrétní olomoucké hráče, zaměřili jsme se na týmové pojetí soupeře. Pojmenovali jsme si jeho silné i slabé stránky, víme, v čem je Sigma nebezpečná. Zároveň se snažíme najít v její hře okénka, abychom ji mohli překvapit," řekl Němeček.

Spokojená nemůže být po posledním střetnutí ani Sigma. Hanáci si proti Liberci vypracovali poměrně dost šancí, navíc po vyloučení Maxima Talověrova hráli značnou část druhé půle s jedním mužem navíc. Přesto se Slovanem pouze remizovali a prodloužili vlastní tápání.

Zápas s Libercem nicméně ukázal Olomouci cestu, po níž by mohla dál kráčet už proti Východočechům. "Já osobně očekávám hodně bojovný zápas, musíme hráče nastavit na bitvu. Abychom od první minuty hráli stejně jako s Libercem a udrželi to celých 90 minut. To je alfa a omega," sdělil asistent hlavního trenéra Sigmy Milan Kerbr.

Na straně Pardubic nebudou hrát zranění středopolaři Jan Jeřábek se Samuelem Šimkem, nejistý je pak start dalšího záložníka Tomáše Solila. Kvůli červené kartě ze Zlína si odpočine bek Matěj Helešic. Ze stejného důvodu si nezahraje také olomoucký stoper Lukáš Vraštil. Hanáci dál postrádají gólmany Matúše Macíka a Tadeáše Stoppena, o nasazení křídelníka Martina Košťála, středopolaře Denise Ventúry a útočníka Davida Vaněčka se ještě rozhodne.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Budinský - Kostka, Vlček, Hranáč, Svoboda - Janošek - Sychra, Hlavatý, Tischler, Vacek - Černý
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Trefil - Chvátal, Poulolo, Pokorný, Zmrzlý - Spáčil, Breite - Navrátil, Růsek, Zorvan - Chytil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.85 - 3.28 - 2.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905  (neděle 16:00)
Brněnská Zbrojovka se rychle oklepala z facky od Slavie a v šestém kole se blýskla povedeným obratem v ostravských Vítkovicích. Díky vítězství přeskočili Moravané v tabulce pražské Bohemians, kteří naopak nezvládli závěru duelu s Českými Budějovicemi. Vymění si obě mužstva znovu pozice?

Brno sice v neděli inkasovalo od pražských sešívaných hned čtyřikrát, avšak na následném výkonu proti Baníku nešlo šrámy z debaklu pozorovat. "Flinta" v Ostravě působila svěžeji než domácí celek a nakonec se dočkala zasloužené otočky ve skóre. Hrdiny Zbrojovky se stali úspěšní střelci Jakub Řezníček s Adamem Fouskem.

I přes dobrou náladu však Brňané nehodlají nejbližšího soupeře podcenit. "Zápasy s Bohemians jsou náročné. Pod trenérem Veselým se zvedl jejich fotbalový projev, mužstvo je postavené na zkušenosti, pracovitosti, náročnosti, má variabilní rozestavení v obraně," prohlásil o protivníkovi z Prahy kouč Zbrojovky Richard Dostálek.

Bohemians se na rozdíl od Flinty nepodařilo ve vloženém kole urvat tři body. "Klokani" sice proti Českým Budějovicím smazali jednobrankové manko, jenže namísto přidání druhého zásahu chybovali a od soupeře z jihu Čech dostali ještě jeden gól. Vršovičtí tak ve svém Ďolíčku dál čekají na vítězství.

Trenéra Vršovických Jaroslava Veselého výsledky z Ďolíčku trápí. "Je špatné, že jsme doma podruhé za sebou prohráli. Je třeba s tím něco dělat. Teď budeme hrát v Brně, které se veze na vlně nováčkovské euforie. Čeká nás bouřlivé prostředí," uvedl před nedělním mačem.

Bohemce v Brně nepomohou zranění obránce Denis Vala, záložník Jan Morávek a útočník Tomáš Necid. Zbrojovka dál postrádá dlouhodobě marodícího křídelníka Ondřeje Pachlopníka, start gólmana Martina Berkovce je po nemoci nejistý.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šiman - Matejov, Endl, Šural, Granečný - Souček, Blecha - Falta, Ševčík, Přichystal - Řezníček
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Kovařík - Hronek, Květ - Puškáč
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.58 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Sedmé kolo nejvyšší české soutěže proti sobě svede dva účastníky Konferenční ligy. Na Slovácku se představí Slavia, která si nechce nechat odskočit Plzeň. Domácí zase potřebují napravit dojem po dvou prohrách.

Muži z Uherského Hradiště jako by měli na konci srpna kocovinu po postupu přes AIK do základních skupin evropských pohárů. Nejprve totiž na svém hřišti nestačili na Liberec, načež si dojeli pro jednoznačnou a zaslouženou porážku do Plzně. Tam už od první minuty prohrávali po Kopicově gólu, těsně před pauzou navýšil Bucha a na konečných 3:0 pečetil po pauze Mosquera.

"Měli bychom si užívat každý zápas, který teď jako klub hrajeme. Byl bych rád, kdyby bylo pokaždé doma plno, ale myslím, že ti, co byli doma proti AIK, si to užili maximálně a viděli tři góly. Určitě nejsme klub, který bude s posilami bláznit, víme, co se stalo klubům, které vše utratily za jednu sezonu. Vždy řešíme, co je pro klub výhodné. Na příchodu posil se pracuje, ale hráč musí zapadnout do naší struktury a mít vyšší kvalitu. Musí pomoct klubu na několik let, nesmíme jen utratit peníze za hráče na pět utkání. Víme, co děláme, jsme klidní, máme koncepci na několik let dopředu," říká kouč Martin Svědík.

Sešívané naopak po nevýrazném startu do sezony probrala porážka na hřišti Rakówa. Od té doby ve čtyřech utkáních (a jednom prodloužení) neobdrželi ani gól, naopak dokázali otočit v odvetě s Poláky a také nadělit sedm branek Pardubicím, čtyři Zbrojovce a naposledy šest Teplicím. Proti těm se dvakrát prosadil Tecl, další zásahy přidali Lingr, Kačaraba, Usor a Provod.

"Slovácko má velkou kvalitu, charakteristický herní styl, v podstatě nejzkušenější kádr v lize. Vždycky to je nesmírně náročné utkání, navíc ve velmi specifickém prostředí. Nepadá moc gólů, je to velký boj a velká bitva. Trenéra Svědíka hodně uznávám, vzestup Slovácka za jeho éry je obdivuhodný. Moc jim to přeju, poprvé si zahrají evropskou skupinu. Pro jejich tým i celý region je to skvělá zpráva, stejně tak pro český koeficient," chválí soupeře trenér Jindřich Trpišovský.

Vzájemné střety jsou v poslední době dominantou Slavie, která uspěla pětkrát po sobě. V minulé sezony na sebe soupeři narazili třikrát. V základní části vždy sešívaní uspěli rozdílem jednoho gólu, v nadstavbě přehráli Slovácko jasně 3:0 po gólech Plavšiće, Traorého a Lingra.

Zatímco domácí by mohli mít k dispozici kompletní sestavu, byť s šetřením některých mužů na čtvrteční pohárový duel, Pražanům chybí Bořil, Hovorka, Jurečka, Sor a možná i Oscar. K dispozici však budou mít nejlepšího střelce ligy Stanislava Tecla i čtyřgólového Mosese Usora. Na straně Jihomoravanů je nejproduktivnějším hráčem Ondřej Mihálik se dvěma zásahy a stejným počtem nahrávek.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Trávník, Holzer - Mihálik
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Douděra, Ousou, Santos, D. Jurásek - Holeš, Tiéhi - Masopust, Ševčík, Olayinka - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.94 - 3.69 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Jen jediný tým stále čeká v této sezoně na ligové vítězství. Je jím Jablonec, který i přes tuto nelichotivou bilanci není poslední a nyní jej čeká utkání s tabulkovým konkurentem. Zamíří totiž do Teplic, které na tom jsou jen o bod lépe.

Skláři zatím ze šesti zápasů vytěžili výhru a dvě remízy, ve vloženém kole se však na tento důležitý duel dvou severočeských celků moc dobře nenaladili. V Edenu totiž schytali debakl 6:0, šlo přitom už o druhý nepovedený výjezd po tom do Liberce. Doma navíc stále čekají na svou první výhru, zatím jen remizovali s Plzní a Zlínem.

Muži z Podještědí zatím prohráli jen dvakrát s oběma vršovickými mužstvy, čtyři zbylé zápasy skončily remízou. Ve třech z nich přitom vedl a prohrával jen v tom posledním se Spartou, kde po Daňkově trefě srovnal Kratochvíl. Jablonečtí pak přečkali téměř poločas dlouhé oslabení.

Už v takto rané fázi sezony trápí Davida Horejše disciplinární tresty. Za žluté karty stojí Kratochvíli, vyloučení z předchozího zápasu nepustí do hry Kroba s Považancem a otazník navíc visí nad zraněným Polidarem. Na domácí straně je nejistý start Knapíka se Shejbalem.

V minulé sezoně ve vzájemných duelech dvakrát uspěli hosté, ve třetím případě doma uspěly Teplice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.14 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (sobota 16:00)
Dost možná nejtěžší ligový test od začátku sezony čeká plzeńskou Viktorii. Západočeši vyrazí do Liberce, který už stihl skolit Spartu nebo ambiciozní Slovácko a po šesti kolech dál drží krok se špičkou soutěže. Předvede se Slovan také proti obhájci titulu?

Po úvodním otřesu v Teplicích prochází Plzeň ligou jako nůž máslem. Soupeře sice výsledkově úplně nedrtí, tři body si ale vždy připíše. A když Západočeši chtějí, umí se také rozstřílet. Gólové choutky naplno ukázali v posledním utkání proti Slovácku, které na cestu zpět do Uherského Hradiště vyprovodili třemi přesnými zásahy.

Ve výborné formě se ukazuje hned několik hráčů Viktorie. Vedle dlouhodobě jistého brankáře Jindřicha Stańka na sebe upozorňuje levý křídelník Jhon Mosquera, ve středu proti Slovácku pak hýřila aktivitou také čerstvá akvizice z Hradce Králové Adam Vlkanova. Posila z východu Čech měla prsty ve dvou gólech a jasně tak demonstrovala, proč zaujala plzeňské funkcionáře.

Obdiv je však očividně vzájemný "Jsem strašně rád, že to dopadlo tak, že jsem v Plzni. Jenom po prvních dvou dnech vidím, jak obrovský je to rozdíl ve všem, i oproti Hradci. Jsem rád, že jsem se mohl takhle posunout o krok výš. Doufám, že se nám bude dařit," prohlásil Vlkanova po úspěšném debutu.

Také Liberec se v posledních dnech dočkal nové akvizice a se Slavií se dohodl na hostování záložníka Matěje Valenty. Ten přichází k řece Nise právě vhod, neboť jiný středopolař Mohamed Doumbia se po čtyřech kolech zranil. Po povedeném úvodu do ročníku tak Slovan zabránil kvantitativnímu a snad i kvalitativnímu oslabení kádru.

Za šest kol nebodovali Severočeši pouze proti Pardubicím a díky dobrým výsledkům sídlí v tabulce na solidní čtvrté pozici. Její uhájení nicméně bude proti Viktorii těžké. "Plzeň má velkou individuální hráčskou kvalitu, ale hlavně hraje týmově. Není to tak, že buší do soupeře a má 20 šancí, ale hraje zkušeně dopředu i dozadu a zápasy většinou dokáže dotáhnout do vítězného konce. My jsme teď přivezli ze dvou zápasů na Moravě čtyři body. Věříme si, chceme Plzeň doma co nejvíc potrápit," uvedl kouč libereckých brankářů Marek Čech.

Vedle Doumbii figuruje na marodce Slovanu také křídelník Ahmad Ghali. Proti Plzni bude absentovat také stoper Maxim Talověrov, který v posledním střetnutí na půdě Olomouce viděl červenou kartu a musí si odpykat disciplinární trest.

Se Západočechy pod Ještěd nedorazí pravý bek Radim Řezník, záložníci Lukáš Kalvach s Janem Kopicem a útočník Jan Kliment. O nasazení dalšího forvarda Tomáše Chorého se teprve rozhodne.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Purzitidis, Plechatý - Mikula, Červ, Varfolomejev, Frýdek, Preisler - Van Buren, Matoušek
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Havel, Hejda, Pernica, Jemelka - Bucha, Ndiaye - Sýkora, Vlkanova, Mosquera - Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.69 - 3.44 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Zatím daleko za očekáváními zaostává Mladá Boleslav, která se v rámci sedmého kola popere o body v Českých Budějovicích. Pokud by tam uspěla, dostala by se před svého soupeře a tím i do elitní desítky.

Jihočeši se od úvodního vítězství na hřišti Pardubic nemohli dočkat vítězství, povedlo se jim to až při další cestě do Ďolíčku. V úterý tam zdolali Bohemians - na Škodovu trefu sice dokázal zareagovat Puškáč, v závěru jim pak vystřelil vítězství Sluka. Sedm ze svých osmi bodů tak Dynamo získalo sedm na venkovních hřištích, což je už paradoxně více než v celé minulé sezoně, kdy se mu dařilo zejména doma.

Muži z města automobilky se zatím z tříbodového zisku radovali jen jednou, a to minulý víkend na půdě Pardubic. Ve středu nestačili na svého hosta z Hradce Králové, kde sice po Vašulínově gólu srovnal Škoda, avšak následná Smržova branka zůstala bez odezvy.

Bilance vzájemných zápasů hovoří ve prospěch Mladé Boleslavi, ve všech třech dubnových zápasech totiž zvítězila a i díky tomu získala v konečném důsledku sedmé místo.

Obě mužstva by měla mít k dispozici téměř kompletní kádry, s jistotou chybí jen domácí Mršić.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.52 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FC TRINITY Zlín  (sobota 19:00)
Pražská Sparta má za sebou dva nepodařené zápasy. S Bohemians i na půdě Jablonce pouze remizovala a už ztratila kontakt s vedoucí Slavii. Proti Zlínu už by si tak Letenští neměli dovolit zaváhání.

Sotva byly umlčeny kritické salvy mířící do ulice Milady Horákové, a už se o Spartě zase nemluví hezky. Po ostudném vyřazení v předkole Evropské konferenční ligy norským Vikingem se sice družstvo Briana Priskeho nadechlo k lepším výkonům a v české nejvyšší soutěži zvítězilo třikrát v řadě, avšak nyní se znovu zdá, že Pražanům dochází kyslík. Proti Bohemians prospali první půli, v Jablonci zase až na povedený úvod nic světoborného nepředvedli.

Zatímco Slavia a Plzeň, další dva aspiranti na titul, body tolik neztrácejí, Letenští v sezoně klopýtli již třikrát. "Po šesti kolech nevíme, co to může znamenat pro celou sezonu. Abych se přiznal, příliš se nesoustředím na Slavii, ani na Plzeň. To, co nás trápí je, že jsme dvakrát přišli o body v domácím prostředí a že dnes přišla další ztráta," řekl Priske po remíze 1:1 v Jablonci.

Zlín se na rozdíl od Sparty zpravidla spokojí s tím, pokud jsou výhry nad porážkami alespoň v mírné většině. To se "Ševcům" na startu ročníku moc nedaří, mohlo by se ale začít blýskat na lepší časy. V šestém kole se totiž Moravané dočkali v sezoně vůbec premiérové výhry, když na domácí půdě přemohli Pardubice.

Díky premiérovému tříbodovému zisku se Zlínští odlepili ode dna tabulky a poskočili na mnohem uspokojivější desáté místo. "Máme za sebou tři zápasy bez porážky, nálada je dobrá, ale mohla by být i lepší. K větší spokojenosti mi chybí kvalitnější herní projev. Nyní na Spartě bude potřeba," uvedl trenér Ševců Jan Jelínek.

Pražané dlouhodobě postrádají stopera Ondřeje Čelůstku a středopolaře Ladislava Krejčího, vedle nich zranění limituje také obránce Martina Suchomela s Andreasem Vindheimem a křídelníka Jakuba Peška. Moravanům dál chybí levý bek Adam Hloušek, záložník David Tkáč a útočný univerzál Antonín Fantiš. Z důvodu disciplinárních trestů za obdržené červené karty dál nemohou hrát zadák Martin Cedidla a defenzivně laděný Joss Didiba.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Holec - Mejdr, Sörensen, Zelený, Höjer - Daněk, Pavelka, Sadílek, Jankto - Čvančara, Kuchta
FC TRINITY Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Reiter, Simerský, Procházka, Bartošák - Hlinka, Kolář - Fillo, Hrubý, Čanturišvili - Jawo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.09 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha650124:415
2.Viktoria Plzeň541010:413
3.FC Hradec Králové64027:512
4.Slovan Liberec632112:711
5.Sparta Praha632110:511
6.Zbrojovka Brno53119:810
7.Bohemians Praha 1905622210:88
8.Dynamo České Budějovice62227:78
9.1. FC Slovácko62228:108
10.FC TRINITY Zlín61326:106
11.FK Mladá Boleslav61238:105
12.Baník Ostrava61239:125
13.FK Teplice61235:155
14.Sigma Olomouc61145:84
15.FK Jablonec60428:124
16.FK Pardubice61054:173

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (743)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele