FORTUNA:LIGA - souhrn 7. kola: Slavia remizovala v Uherském Hradišti

03.09.2022, 18:02, aktualizováno 04.09.2022, 21:00
Komentáře a souhrny
Slavia si veze bod z Uherského Hradiště a vrací se na první místo o skóre před Plzeň, která vyhrála na půdě Liberce. Sparta se doma proti Zlínu trápila a nakonec mohla být ráda za remízu 0:0. Baník Ostrava opět ztratil, tentokrát remizoval s oslabeným Hradcem Králové. Bohemians 1905 triumfovali v Brně, venku si připsala tři body také Mladá Boleslav...

1. FC Slovácko - Slavia Praha 1:1

04.09.2022 19:00

Góly: 1. Merchas Doski - 74. Lukáš Provod (pen.)

Strhující podívaná v Uherském Hradišti neměla vítěze. Domácí Slovácko šlo do vedení velmi brzy a dlouhou dobu bránilo hubený náskok. Slavia mohla skórovat hned několikrát, nakonec si ale sešívaní museli pomoct penaltou, která jim zajistila alespoň bod za remízu.

Poprvé se skóre na světelné tabuli měnilo už po 15 sekundách hry. Po rozehrávce a následném nákopu na polovinu hostů se balón odrazil k Doskimu. Levý bek Slovácka na nic nečekal a vypálil. Jeho střelu tečoval bránící Kačaraba a gólman Slavie Mandous již nedokázal střele zabránil v cestě do sítě.

Hosté smutnili jen krátce a namísto svěšení hlav okamžitě usilovali o korekci průběžného výsledku. V osmé minutě musel brankář domácích Nguyen likvidovat volej Holeše. Ve 20. minutě se kapitán sešívaných uvolnil na levé straně přes Reinberka k centru, po němž hlavičkoval Olayinka, avšak jeho pokus odkopl za Nguyena zaskakující stoper Kadlec. O čtyři minuty později se po delší době osmělili také Moravané, když připravenost Mandouse vyzkoušel hlavičkující Tomič.

Ofenzivu Pražanů dál poněkud nečekaně táhl Holeš. Obvykle defenzivně laděný fotbalista se ve 38. minutě dostal k další střele, kterou Nguyen vyrazil. Za dalších šest minut už slávisté zvedali ruce nad hlavu, jejich radost ale trvala jen pár sekund. Ševčík totiž vyhledal hlavičkujícího Tecla v ofsajdu a kvůli porušení pravidel nemohl gól platit.

Slovácko vstoupilo do druhé půle skoro tak dobře jako do první. Moravané dosti zatápěli obránci hostů Santosovi, jenž první hrubici vyrobil ve 47. minutě, kdy neubránil Petrželu. Ten následně přihrál do tutovky Trávníkovi, jenže Pražany zachránil důležitým zákrokem Mandous. Sedm minut nato prohrál Santos souboj s Mihálikem, který z křídla postupoval na Mandouse, avšak v zakončení ostudně selhal a jeho pokažený technický pokus rozhodně nesplňoval parametry prvoligového hráče.

Reagovat nicméně musela Slavia. Kouč Trpišovský stáhl nejistého Santose ze hry a místo Brazilce vyběhl na trávník Lingr. Ten se mohl uvést okamžitě po příchodu, avšak po rohovém kopu hlavičkoval nad bránu. Po hodině hry zakončil tentýž hráč akrobaticky standardní situaci rozehranou Ševčíkem, ovšem prostor mezi třemi tyčemi opět netrefil.

Lingr každopádně dál větral domácí obranu, až si vykoledoval faul na Kadlecovi na kraji pokutového území. Sudí Zelinka rozhodl, že moment se odehrál již ve vápně a sešívaným dal k dispozici pokutový kop. Ten proměnil Provod, byť Nguyenovi mnoho nechybělo k úspěšnému zákroku.

Moravanům mohl v 83. minutě vrátit vedení Daníček, ten ovšem po závaru před bránou hostů pálil nepřesně. Na druhé straně se netrefil také aktivní Lingr a body se tedy v Uherském Hradišti dělily.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Baník Ostrava 0:0

04.09.2022 16:00

Góly: -

Ani oslabeného protivníka není současný Baník schopen porazit. Hradec Králové dohrával více než půlhodinu utkání pouze s deseti hráči na hřišti, přesto proti Ostravanům uhájil remízu. Východočeši tak v tabulce zůstávají na vynikajícím třetím místě, to Slezané se po víkendovém programu propadli již na 14. pozici.

První půle zápasu spíš nudila. Úvodní střelu mezi tři tyče si ze všech aktérů na trávníku připsal až ve 28. minutě hradecký záložník Rada, avšak s jeho slabým pokusem po zemi neměl hostující brankář Laštůvka mnoho starostí. Baník do přestávky nejvíce zahrozil ve 42. minutě. Centr Takácse z pravé strany tečoval na bránu soupeře Klíma, avšak pozorný gólman Reichl vytěsnil míč mimo tři tyče.

Druhý pokus na otevření skóre dostal Klíma sedm minut po změně stran, kdy se s Kuzmanovićem hnal do protiútoku. Po přihrávce druhého jmenovaného se Klíma šikovně uvolnil okolo Kodeše, ale pokus doprostřed brány zlikvidoval Reichl. Za další tři minuty se za obranu Hradce dostal Buchta, jehož při postupu vpřed fauloval Novotný. Buchta nakonec střílel do tyče, nicméně rozhodčí se vrátil k přestupku bránícího hráče. Ten zabránil vyložené příležitosti, a proto uviděl červenou kartu, po níž musel předčasně do kabin.

Slezané mohli přesilovku využít hned z následující standardní situace, Fleišmanova rána ovšem po teči ve zdi proletěla těsně kolem tyče do zámezí. V podobných místech skončil také křižný přízemní pokus Buchty po hodině hry. V 66. minutě zase vyslal zajímavý obstřel Kuzmanović, Reichl byl ale na zemi včas.

Na svou neefektivitu mohl Baník draze doplatit v samotném závěru, kdy hradecký Čihák nebezpečně hlavičkoval po standardce. Mířil ovšem přesně doprostřed, kde byl připraven Laštůvka, který po úspěšném zákroku nezapomněl na své tradičně teatrální rozčilování vůči spoluhráčům. Ani verbální sprcha veterána mezi třemi tyčemi však Ostravě nezajistila tříbodový zisk.

Více informací k zápasu

FK Pardubice - Sigma Olomouc 0:2

04.09.2022 16:00

Góly: 45+2. Jakub Pokorný, 76. Antonín Růsek

Proti Liberci ještě zlepšený výkon nevedl k vítězství, proti Pardubicím už ale ano. Olomouc i díky výhodě jednoho hráče navíc bušila celých 90 minut do obrany Východočechů, kterou nakonec dvakrát prolomila. Hanáci zvítězili podruhé v sezoně, Pardubice naopak po další ztrátě zůstávají v ligové tabulce poslední.

Brankář Východočechů Markovič poprvé poznal, že nepůjde o snadný duel, po rohovém kopu Zmrzlého, po němž musel s problémy likvidovat hlavičku Chytila. Ještě víc se strážce pardubické svatyně blýskl proti Chvátalovi, jehož na pravé straně vyslal do gólovky Breite. Do třetice Markovičovi pomohla tyč. Další kop od rohového praporku v podání Zmrzlého prodloužil Chytil a Růsek zblízka trefil brankovou konstrukci.

Sigmě zápas značně usnadnil obránce Východočechů Rosa, který zezadu úmyslně zastavil úprk Vodháněla, za což jej hlavní arbitr ocenil červenou kartou. Pardubice tak dohrávaly utkání jen s deseti hráči na trávníku, čehož Hanáci využili ještě před koncem první půle. Růsek sice nejprve znovu trefil hlavou štangli, avšak dorážející Pokorný otevřel skóre i svůj střelecký účet v Olomouci poté, co se na Hanou přesunul z ostravského Baníku.

Růskova smůla trvala také po změně stran, kdy opět hlavičkou mířil do brankové konstrukce, byť po pasu od Chvátala změnil alespoň to, že orazítkoval břevno. Další příležitost spálil útočník Sigmy poté, co Markovič vyrazil zakončení Matouška na tyč, načež se balón odrazil k Růskovi, který v pádu přestřelil bránu. Nezadařilo se ani Navrátilovi, jenž Markoviče z úhlu alespoň zaměstnal.

Až v 76. minutě zužitkovala Olomouc jasnou převahu. A konečně se dočkal Růsek, který využil mezery v obraně unavených Východočechů a z pravé strany konečně propálil Markoviče. Za kratší konec tahající Pardubice se až v závěru připomněly pokusem z kopačky Tischlera, ten však gólmanovi Trefilovi premiérové čisté konto v lize nepřekazil.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905 1:2

04.09.2022 16:00

Góly: 48. Michal Ševčík - 3. David Puškáč (pen.), 40. Antonín Křapka

Stejně jako před týdnem proti Slavii prospala Zbrojovka první půli i proti dalšímu soupeři z Prahy. Bohemians udeřili do 45. minuty dvakrát a vypracovali si klíčový náskok. Domácí sice po změně stran korigovali skóre, avšak body ze zápasu nevydolovali.

Pražané již od úvodu potvrzovali, že se jim na hřištích soupeřů hraje lépe než ve vršovickém Ďolíčku. Po centru Kovaříka ze druhé minuty hlavičkoval do břevna Puškáč, následně však bránící Endl při snaze o odkop míče do bezpečí trefil kopačkou hlavu Hronka. Sudí tak nařídil pokutový kop pro "Klokany", jenž svou levou nohou proměnil Puškáč.

Také po úvodním zásahu se do zajímavých šancí dostávali především hosté. Brňany musel zachraňovat gólman Berkovec, který nejprve po prostrčení od Hronka vychytal Květa, později si poradil také se záludným pokusem Kovaříka ze standardní situace. Pět minut před přestávkou nicméně Berkovec kapituloval podruhé. Aut Hronka do pokutového území prodloužil na zadní tyč Köstl a balón do sítě dopravil v úvodu sezony gólový zadák Křapka.

Vstup do druhého poločasu se Zbrojovce povedl mnohem lépe než do prvního. Tři minuty po změně stran přihrál Alli v pokutovém území volnému Ševčíkovi, který si ještě vylepšil pozici a snížením vykřesal pro Moravany naději. Domácí se ovšem pořád museli mít na pozoru, naštěstí se však mohli opřít o Berkovce, který vytěsnil ránu Hůlky zpoza šestnáctky.

"Flinta" se v jeden moment dokonce radovala z vyrovnání, avšak Řezníček se při závaru před svatyní Bohemky nacházel v ofsajdu a jeho zásah tedy nebyl arbitry uznán. Na druhé straně mohl vítězství Pražanů pojistit Hála, jenže si vylámal zuby na Berkovcovi. Ten v závěru ukryl do náruče také projektil Köstla, avšak navzdory vynikajícímu výkonu vlastního brankáře se Zbrojovce nepodařilo bojovat.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FC Trinity Zlín 0:0

03.09.2022 19:00

Góly: -

Sparta v sedmém kole Fortuna ligy natáhla svou sérii bez výhry, když se Zlínem uhrála pouze remízu 0:0. Domácí tak vinou bezzubé ofenzivy v posledních třech kolech ani jednou nevyužili roli papírového favorita a brali vždy pouze po bodu. Zlín naopak díky remíze s pražským týmem již čtyřikrát v řadě neprohrál a pomalu se vzdaluje spodním patrům tabulky.

V odlišném rozpoložení se před sobotním ligovým zápasem nacházely týmy Sparty a Zlína. Letenský celek potřeboval napravit poslední dvě ztráty, hosté zase v uplynulém kole poprvé v sezoně naplno bodovali. Poslední zakopnutí mohlo sparťany mrzet o to víc, že téměř celý druhý poločas hráli proti Jablonci přesilovku, přesto se museli smířit pouze s bodem. Nic podobného už Letenští dopustit nechtěli a pomoct jim k tomu měl i navrátilec po dlouhém disciplinárním trestu Jan Kuchta, který čekal na první soutěžní trefu v novém působišti.

Úvodní půlhodina přinesla zdánlivou dominanci Sparty - jak tomu však bylo i v předešlých utkáních, se zataženým obranným blokem měli domácí problém. Do první nadějné střelecké příležitosti se tak dostal až ve 32. minutě Kuchta, jeho ránu zpoza vápna ovšem dokázal obránce hostů tečovat mimo bránu. Kromě pevné defenzivy dělal zlínským fanouškům radost i Lamin Jawo, který hned několikrát šikovně podržel balon na polovině domácích. V závěru poločasového nastavení ještě mohl po rohu udeřit Asger Sörensen, dobře však zasáhl brankář žlutomodrých Matej Rakovan.

V úvodu druhé půle dostal hodně prostoru ve vápně Tomáš Čvančara, jeho střele levou nohou ale chyběla razance i lepší umístění. Velkou příležitost měl vzápětí i Kuchta, který si našel na zadní tyči vysoký centr, balon ale netrefil ideálně. V 55. minutě prchl na druhé straně domácí obraně Martin Fillo a mohl Pražanům zavařit ještě víc. Tváří v tvář Dominikovi Holcovi ovšem pouze orazítkoval břevno. Do podobně slibné pozice se dostal zhruba za 10 minut Kuchta, reprezentačního útočníka však tentokrát vychytal Rakovan. Sparta si sice v závěru vytvořila výrazný tlak, na jeho úkor ovšem zanedbala obranu a málem toho dvakrát litovala. K jejímu štěstí však Jawo ani Jan Silný své samostatné úniky neproměnili.

Sparta tak opět zaváhala a již potřetí v řadě si připsala pouze bod. Oba celky se vrátí zpět do akce 10. září. Letenští odehrají duel v Teplicích, Zlín pak změří síly se Zbrojovkou Brno.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Jablonec 3:2

03.09.2022 16:00

Góly: 8. Jakub Urbanec, 63. Filip Žák, 66. Abdallah Gning - 18. Jan Chramosta, 40. Jakub Martinec

Teplice zvítězily v sedmém kole Fortuna ligy nad Jabloncem, který tak po prohře 2:3 nadále čeká na premiérovou letošní výhru. Fanoušci na stadionu Na Stínadlech viděli hned dva obraty skóre. O vítěznou trefu se v 66. minutě postaral senegalský útočník Abdallah Gningue. Tepličtí tak ukončili sérii šesti zápasů bez domácí výhry.

Severočeský souboj zastihl domácí po drtivé porážce od Slavie, v pražském Edenu totiž inkasovali hned šestkrát. Výkony Sklářů byly v úvodu sezony jako na houpačce, kromě zmíněného debaklu již stihli remizovat s Plzní, vyloupit stadion Baníku Ostrava, ale také prohrát doma s Bohemians. Jablonec dosud neochutnal chuť vítězství, v minulém kole nicméně odehrál nejlepší zápas sezony, když si rozdělil body se Spartou. Zároveň ovšem ztratil dva vykartované hráče.

Vstup do utkání vyšel Teplicím náramně, do vzduchu se zavěsil Jakub Urbanec, jenž hlavou umístil centrovaný míč do sítě. V 18. minutě se k odraženému míči ve vápně dostal jablonecký Jan Chramosta, tváří v tvář brankáři nezaváhal a vyrovnal skóre. Domácí mohl vrátit do vedení dalekonosnou střelou Tomáš Kučera, ale jeho pokus proletěl těsně nad břevnem. Obrat hostů dokončil chvíli před přestávkou po závaru v šestnáctce důrazný Jakub Martinec.

Po změně stran začali hrát domácí o poznání aktivněji, scházelo jim však přesnější zakončení. Ve velké příležitosti nejprve minul Alois Hyčka, krátce nato se už Teplice radovaly. Filip Žák se probil k přízemní střele a bez problémů vyrovnal. V 66. minutě se Skláři dokonce podruhé v utkání dostali do vedení, když Gningue zakončil pěknou individuální akci druhým přesným zásahem v této sezoně. Tragickou druhou půli Jablonce ještě v závěru podtrhly stejně jako v zápase se Spartou dvě červené karty.

Teplice se tak dočkaly svého prvního letošního domácího vítězství. V příštím kole přivítají 10. září Spartu, o den později se na svém stadionu představí také Jablonec. Na Střelnici dorazí Hradec Králové.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:1

03.09.2022 16:00

Góly: 41. Jan Sýkora

I přes nevýrazný vstup do zápasu dokázala Plzeň v utkání sedmého kola Fortuna ligy porazit ve formě hrající Liberec 1:0. Těsné vítězství úřadujícímu mistrovi zajistil jedinou střelou na branku ve 41. minutě exliberecký Jan Sýkora. Svěřenci trenéra Michala Bílka tak v lize stále neprohráli a natáhli vítěznou sérii proti Slovanu na čtyři střetnutí.

Slovan Liberec od startu sezony udivoval svými výkony a po šesti odehraných kolech držel krok s čelem tabulky. Jedním z faktorů znamenajících kvalitní výsledky byla forma stopera Maksyma Talovjerova, jenž však v minulém kole dostal červenou kartu a nebyl pro duel s úřadujícím mistrem připraven. Plzeňští plynule navázali na hru z titulové sezony a okupovali druhou příčku, přičemž nebýt odloženého střetnutí s Brnem, mohli soutěž vést. V souboji se Severočechy usilovali o pátou ligovou výhru v řadě.

Ve 20. minutě mohl přidat svou šestou branku v sezoně Mick van Buren. Dominik Preisler doběhl průnikovou přihrávku u brankové čáry a pohotově poslal míč do malého vápna, zakončení z bezprostřední blízkosti ale díky reflexivnímu zákroku zneškodnil Jindřich Staněk. Plzeň se i kvůli dobře hrajícímu Liberci nedokázala dostat do zápasu, domácí byli nebezpečnějším celkem. Viktoriáni zahrozili až ve 38. minutě z přímého kopu, ze 28 metrů nastřelil břevno Jhon Mosquera. O tři minuty později ale nahrál na gól svému spoluhráči Sýkorovi, jehož pokus z hranice vápna zapadl přesně k pravé tyči.

Plzeňští si po změně stran vedení zkušeně hlídali. Liberec byl sice více na míči, obranný blok, který do druhého poločasu vyslal trenér Bílek, však odváděl bezchybnou práci. Co nezvládla defenziva, zneškodnil pak vynikající Staněk, který je v lize zatím nejdéle nepřekonaným brankářem. Taktika hostů se ukázala jako úspěšná, když dokázali těsné vedení ubránit a ligovou porážku nepoznali ani po 28 utkáních.

Plzeň si tak připsala již pátý ligový triumf v řadě a nadále si užívá snového úvodu sezony. V příštím kole si 10. září zahraje v Olomouci, Liberec se o den později představí na hřišti Bohemians.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 0:2

03.09.2022 16:00

Góly: 60. Tomáš Ladra, 75. Tomáš Ladra

České Budějovice na svém hřišti v zápase sedmého kola Fortuna ligy podlehly Mladé Boleslavi 0:2. Středočechům pomohl k druhému triumfu na stadionu soupeře nesmyslným vyloučením domácí obránce David Broukal, který se nechal během dvou minut v závěru prvního poločasu vykartovat. Utkání rozhodl svými premiérovými dvěma zásahy v sezoně Tomáš Ladra.

Fotbalisty Českých Budějovic zdobila po šesti odehraných kolech naprosto vyrovnaná bilance výher, remíz i porážek. Mladá Boleslav na tom byla o něco hůř, nebezpečně ovšem vypadala její statistika venkovních zápasů, právě na hřištích soupeřů totiž zatím získala většinu svých bodů. To stejné se však dalo říct o Jihočeších, kteří stále čekali na úvodní domácí výhru. Očekával se pikantní souboj bratrů Škodových, ale v základní sestavě se objevil pouze českobudějovický Michal Škoda.

Diváci na Střeleckém ostrově se první opravdové šance dočkali na konci první čtvrthodiny hry, kdy ze své kopačky vypustil jedovatou střelu zpoza velkého vápna Samuel Dancák, ale trefil pouze střed branky. Domácí brankář Martin Janáček neměl problém projektil vyrazit. Středočeši se dočkali gólu v 26. minutě, ale rozhodčí ho kvůli faulu na jihočeského gólmana nemohl uznat. V závěru úvodního dějství se rychle vyfauloval Broukal a Bolka získala výhodu přesilovky.

Bratři Škodové se v průběhu utkání na trávníku nepotkali, protože Michal Škoda nenastoupil do druhého poločasu, ale jeho bratr Milan Škoda se po návratu ze šaten na hřišti objevil jako střídající hráč. Blízko k otevření skóre se dostal na počátku druhého poločasu mladoboleslavský David Pech, ale jeho střela zpoza vápna pouze orazítkovala tyč. Rozhodující direkty Dynamu přidal až svými dvěma góly Ladra, který se nejdříve prosadil hlavou po centru Jakuba Fulneka a následně obešel dva obránce Jihočechů a střelou z úhlu přidal pojišťovací branku hostů.

Bídná domácí bilance Českých Budějovic tak pokračovala prohrou s Mladou Boleslaví, která si naopak spravila chuť po prohře s Votroky. V příštím kole se Jihočeši 11. září představí na hřišti pražské Slavie, klub z města automobilů tentýž den přivítá Slovácko.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha751125:516
2.Viktoria Plzeň651011:416
3.FC Hradec Králové74127:513
4.Sparta Praha733110:512
5.Slovan Liberec732212:811
6.Bohemians Praha 1905732212:911
7.Zbrojovka Brno631210:1010
8.1. FC Slovácko72329:119
9.FK Mladá Boleslav722310:108
10.Dynamo České Budějovice72237:98
11.FK Teplice72238:178
12.Sigma Olomouc72147:87
13.FC TRINITY Zlín71426:107
14.Baník Ostrava71339:126
15.FK Jablonec704310:154
16.FK Pardubice71064:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (388)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele