FORTUNA:LIGA - souhrn 10. kola: Slavia bez obtíží skolila Liberec

01.10.2022, 17:57, aktualizováno 02.10.2022, 20:56
Komentáře a souhrny
Slavia využila zaváhání Viktorky a po výhře nad Libercem stáhla manko na první místo na rozdíl jednoho bodu. Slovácko v neděli zvládlo derby se Zlínem. Výhru zapsal Jablonec, naopak pokračuje trápení Pardubic. Sparta ukončila čekání na tři body, doma v oslabení otočila souboj s Hradcem. Plzeň remizovala na půdě Bohemians 1905, Mladá Boleslav v závěru přišla o výhru nad Olomoucí, v nevalných výkonech pokračuje Ostrava...

Slavia Praha - Slovan Liberec 3:0

02.10.2022 19:00

Góly: 16. Aiham Ousou, 23. Peter Olayinka, 29. Stanislav Tecl

Slavia napravila zaváhání z duelu s Plzní a na domácí půdě bez větších potíží přehrála Liberec 3:0. Brankami se na tom už během první půlhodiny podíleli Ousou, Olayinka a Tecl. Slovan tak prohrál podruhé za sebou, naopak Pražané drží stoprocentní domácí bilanci se skóre 26:2.

V domácí bráně dostal při zranění Mandouse šanci Kolář, před ním nastoupili Douděra, Ousou, Kačaraba a Jurásek. Středovou trojici utvořili Hromada, Ševčík a Ewerton. Tecla na hrotu z křídel podporovali Olayinka s Provodem. Slovan při nemožnosti nasadit hostující hráče vsadil v obraně na Fukalu, Plechatého, Pourzitidise a Mikulu, jimž kryl záda Vliegen. V záloze naskočili Gebre Selassie, Červ a Frýdek, na křídlech operovali Višinský s Mészárosem. V útoku se představil Rondić.

Úvodní minuty přitom žádné velké šance nenabídly, hned z té první vážnější ovšem padl gól. V šestnácté minutě zahraný přímý kop přistál přímo na hlavě Aihama Ousou, jemuž se povedlo trknout míč mimo dosah Vliegena. Jen o pár minut později se situace téměř zopakovala, Ševčík tentokrát našel Petera Olayinku a ani na jeho hlavičku nenašel Vliegen recept.

Problémy pro Severočechy nekončily, vzápětí totiž Rondić držel v pokutovém území Ousoua a po zásahu VAR se kopala penalta. Stanislavu Teclovi se nepovedlo pokutový kop proměnit, nicméně dostal se k dorážce a ta už skončila v síti. Čtvrtou trefu mohli sešívaní přidat nedlouho po návratu ze šaten. Před hostujícím brankářem se ocitnul Provod, Vliegen však skvěle zasáhl.

Belgický gólman se činil i proti Olayinkovi, dorážka po jeho reflexním zákroku skončila nad bránou. Zhruba deset minut před koncem se Vliegen zaskvěl znovu, tentokráte rychlý protiútok rezultoval v zneškodněné zakončení Jurečky. Liberečtí o sobě dali vědět alespoň v samotném nastavení, kdy se dostal k propadlému balónu Kozák. Ani tentokráte diváci neviděli gól, Kolář střelu vytěsnil.

Slavia se tak přiblížila Plzni na jeden bod, Slovan se propadnul na pátou pozici za Bohemians, navíc mu odskočila Sparta.

Více informací k zápasu

FC Trinity Zlín - 1. FC Slovácko 0:2

02.10.2022 16:00

Góly: 47. Merchas Doski, 81. Michal Trávník

Slovácko narušilo tradici z poslední doby, podle níž derby mezi celky ze Zlínského kraje většinou ovládl domácí celek. To však celku z Uherského Hradiště rozhodně nevadí, neboť na půdě zlínských "Ševců" ukončil přes měsíc trvající čekání na ligovou výhru.

Náskok si hosté mohli vypracovat již ve 14. minutě. Kalabiška po přetaženém centru z pravé strany vrátil balón před bránu, domácí gólman Rakovan jej nepřesvědčivě posunul před sebe ke zcela volnému Petrželovi, ten ovšem v tutovce trefil pouze strážce svatyně Ševců. Zlín si svou malou chvilku slávy v první půli užil ve 30. minutě. Čanturišvili vypálil z dálky, Nguyen nicméně i přes problémy vytěsnil pokus gruzínského křídelníka na rohový kop.

Pár desítek sekund po zahájení druhého poločasu se už měnilo skóre. Po vyhraném hlavičkovém souboji na útočné polovině vyslal Kalabiška do pokutového území Mihálika. Ten využil nepřesvědčivého výběhu Rakovana a poslal míč směrem na bránu, před níž merunu do sítě ještě posunul Doski. Po hodině hry usiloval o vyrovnání Janetzký, avšak jeho ránu zpoza šestnáctky vyrazil Nguyen nad břevno.

Devět minut před uplynutím základní hrací doby si Slovácko pojistilo výhru. Tomič snadno přešel po pravé straně a ve vápně pak vyhledal neobsazeného Trávníka. Středopolař hostů oklamal Koláře a střelou zblízka nedal Rakovanovi šanci. Zlín se neprosadil ani o tři minuty později, kdy hlavičku Cedidly po centru od Dramého snadno zlikvidoval Nguyen.

Uherskohradišťští se po tříbodovém zisku posunuli v tabulce na 10. místo, Ševci naopak spadli na předposlední 15. pozici.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Zbrojovka Brno 3:1

02.10.2022 16:00

Góly: 17. Jan Chramosta, 61. Vladimir Jovović, 67. Jan Chramosta - 59. Jakub Řezníček

Blýská se na Střelnici skutečně na lepší časy? Jablonci vstup do sezony moc nevyšel, po 10. kole se však může pyšnit sérií tří výher v řadě. Tu poslední si Severočeši připsali proti brněnské Zbrojovce, k jejímuž potopení přispěl dvěma zásahy Jan Chramosta.

Poprvé se někdejší útočník Mladé Boleslavi či Plzně radoval v 17. minutě. Lví podíl na gólu měl nicméně také Jovović, který na pravé straně hřiště využil poněkud naivní snahy Šurala zahrát míč skluzem. Místo zastavení akce pokračoval Jovović dál, stihl udržet balón na hrací ploše a následně hledal před bránou spoluhráče. Gólman hostů Berkovec přihrávku pouze přibrzdil, Chramosta tak poté zblízka snadno otevřel skóre.

Když si na Alliho centr naskočil Ševčík a brankář Jablonce Hanuš musel reagovat, zdálo se, že by Zbrojovka mohla domácím statečně vzdorovat. Opak se však alespoň v první půli stal pravdou. Více práce než Hanuš měl na druhé straně hřiště působící Berkovec. Ten si nejprve připsal celkem snadný zákrok po střele Kratochvíla, později už proti stejnému hráči, jenž po přihrávce od Chramosty zakončoval z otočky, musel vytasit těžší zákrok nohama. Přízemním pokusem z dálky pořádně protáhl Berkovce také Považanec.

Jablonecký Hanuš se před přestávkou musel nejvíce činit proti Řezníčkovi, jehož našel osamoceného v pokutovém území Souček, avšak kanonýr Brna strážce domácí svatyně nepřelstil. Severočeši tak první půli zaslouženě ovládli a ideálně mohli pokračovat i krátce po změně stran. Chramosta vybídl do tutovky Coolse, jenže ten trefil pouze vyběhnuvšího Berkovce.

Místo navýšení náskoku domácích tak přišlo v 59. minutě. Ránu Ševčíka tečoval bránící Akpudje k Řezníčkovi, který zblízka dorazil balón do odkryté části brány. Jenže po dalších dvou minutách se znovu měnilo skóre. Po centru Coolse neuhlídal nevysoký Alli naskakujícího Jovoviće, jenž hlavičkoval přesně k tyči, čímž Jablonci vrátil vedení. V 67. minutě se pak Chramosta uvolnil okolo Matejova k dalšímu gólovému zakončení, na které už Brňané nenašli odpověď.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Pardubice 5:1

02.10.2022 16:00

Góly: 21. Tomáš Vondrášek, 41. Filip Žák, 59. Tomáš Kučera, 73. Filip Žák, 82. Filip Žák - 90+3. Michal Hlavatý

Pardubice možná čekaly, že zrovna proti Teplicím by se mohly chytit a přiblížit se pozicím zaručujícím záchranu. Velmi se však přepočítaly, schytaly totiž debakl 5:1. Hattrickem se na něm podílel Žák, další branky přidali Vondrášek s Kučerou a v závěru korigoval Hlavatý.

Už v deváté minutě mohl skláře poslat do vedení Shejbal, skvělým zákrokem se ale proti němu předvedl Markovič. Ten zneškodnil i po čtvrthodině Kučeru a na první trefu se tak čekalo dvacet minut. Na levé straně předvedl skvělou práci Gning, jenž následně i prověřil Markoviče. Ten ani tentokráte nepustil balón do brány, jenže Vondráškova dorážka už byla nad jeho síly.

Druhou trefu si domácí připsali ještě před odchodem do šaten. Shejbal si narazil o spoluhráče a následně poslal balón na Filipa Žáka, jenž jednoduše dopravil míč do sítě. Po hodině hry už Východočeši přišli o naději takřka definitivně. Vacek bídnou rozehrávkou namazal Tomáši Kučerovi, jenž přečíslení sám zakončil a nedal Markovičovi šanci. Když vzápětí pardubický gólman zneškodnil Hyčkovu dělovku, netušil, že ještě dvakrát bude lovit míč ze sítě.

Trubač ve třiasedmdesáté minutě výtečně vyslal Filipa Žáka, který si poradil s Vlčkem a připsal si svůj druhý gól v zápase. Teplický útočník vzápětí dokonal hattrick, to když dostal famózní pas od střídajícího Vachouška. Pardubičtí si alespoň zapsali čestný úspěch v nastavení. Z dálky vypálil Michal Hlavatý a připravil Muchu o čisté konto.

I tak ale skláři v pohodě získali tři body a z jedenácté pozice ztrácí pouhé dva body na čtvrté Bohemians. Pardubice jsou naopak s jedinou výhrou na poslední příčce, navíc s hrozivým skóre 5:28. Před mistrovstvím světa je navíc nečekají žádné lehké zápasy, v šesti duelech narazí čtyřikrát na loňské účastníky nadstavbové skupiny o titul, k čemuž je nutno připočítat ještě střety s ambiciózním Jabloncem a zatím úspěšnou Zbrojovkou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FC Hradec Králové 2:1

01.10.2022 19:00

Góly: 52. Asger Sørensen, 57. Jan Kuchta - 13. Filip Kubala

Sparta si proti Hradci Králové znovu koledovala o další ztrátu bodů. Po zpackané první půli však Letenští zabrali a utkání nakonec dotáhli do vítězného konce. Rozhodující trefa nicméně padla po kontroverzním momentu.

O inkasování si Sparta koledovala už v sedmé minutě. Brankář Kovář špatně rozehrál, načež Hradec rychle přešel do útoku. Na jeho konci vybídl Vašulín Kubalu, toho ovšem vychytal Kovář. Sparta za dvě minuty odpověděla standardní situací rozehranou Højerem, po níž těsně vedle brány hlavičkoval navrátilec do sestavy Letenských Krejčí.

Pražané se nicméně nepoučili z vlastních chyb. Krejčího ve 13. minutě obral o balón Kodeš, Vašulín poté zase nastartoval Kubalu, jenž si tentokrát v koncovce věděl rady - 0:1. Za dalších dvanáct minut mohli hosté skórovat po pohledné kombinaci na jeden dotek. Po ose Kubala-Rybička-Smrž zakončoval poslední jmenovaný, který ovšem trefil pouze zasahujícího Kováře.

Nepříjemnou situaci Spartě rozhodně neulehčil Čvančara, jenž na polovině hřiště zbytečně a nevybíravě zasáhl Kubalu loktem do obličeje, za což po intervenci videorozhodčího viděl červenou kartu. Letenští tak dohrávali pouze v deseti, čehož Východočeši málem využili ve 35. minutě. Novotný z levé strany vyhledal před bránou Vašulína, ten se však mezi tři tyče netrefil. Na druhé straně pálil o sedm minut později Højer, gólman Hradce Reichl vyrazil míč jen před sebe, Krejčí se nicméně k dorážce nedostal.

Do druhé půle vstoupili domácí mnohem lépe. Sadílkův roh sedm minut po změně stran nešťastně nadzvedl hlavou bránící Vašulín, takže Reichl nemohl balón sebrat do rukavic. Místo toho doputovala meruna k Sørensenovi, který kvapně hlavičkoval do odkryté svatyně - 1:1. Následně Sparta přežila klinickou smrt, kdy Kubala využil chyby váhajícího Zeleného, jenže svůj úprk na Kováře zakončil střelou do tyče.

V 57. minutě už Pražané vedli 2:1. Centr Højera z volného kopu doputoval ke Kuchtovi, který hlavou zblízka překonal Reichla. Sudí u videa pak dlouho zkoumali, zda centr ještě netečoval Krejčí, kvůli čemuž by Kuchtovi museli odpískat ofsajd. Dle záběru v televizi se skutečně zdálo, že Krejčí hlavou zasáhl míč, hlavní arbitr přesto gól uznal.

Vyrovnat mohl v 66. minutě Kubala, jehož centrem oslovil Gabriel, útočník hostů ale hlavičkoval těsně vedle tyče. Snahu Hradce pak zkomplikoval Smrž, který tvrdým zákrokem zastavil postup Daňka a od rozhodčího si rovnou vysloužil červenou kartu. Přesto Východočeši měli ještě jednu slibnou příležitost, střelu Vašulína ale zastavil Kovář.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 1:2

01.10.2022 16:00

Góly: 82. Muhamed Tijani - 2. Daniel Hais, 50. Lukáš Čmelík

Baník se sice proti Českým Budějovicím dostal do řady příležitostí, zužitkoval však jedinou z nich. A co hůř, Ostravané hned v úvodu inkasovali, později prospali také vstup do druhého poločasu a jihočeskému Dynamu přenechali všechny body. Hosté se tak v ligové tabulce dostali o jeden bod právě před Slezany.

Budějovice si vypracovali náskok již ve druhé minutě hry. Čmelík z pravé strany přihrál před bránu Haisovi, který neměl problém s trefením odkryté svatyně a následně tak mohl oslavit svůj první gól v nejvyšší soutěži. Po rohovém kopu Čoliće mohlo být v táboře Dynama ještě veseleji, avšak zakončení Čmelíka vyrazil gólman Baníku Laštůvka na tyč.

Domácí se postupem času dostávali do hry a převzali iniciativu. Almási s Kuzmanovićem nejprve jen otestovali pozornost gólmana Jihočechů Janáčka, později se však Janáček musel pořádně činit. Pořádně jej po centru od Plavšiće protáhl navrátilec do sestavy Baníku Almási, jeho hlavičku ale zastavila Janáčkova levá rukavice. Nebezpečně vypadal také Klímův volej po standardní situaci rozehrané Kuzmanovićem, i s tímto pokusem si však Janáček poradil.

Palbu na bránu Budějovic zahájil po změně stran Almási, Janáček ale znovu odolal. Pět minut po změně stran navíc Slezany zchladila studená sprcha v podobě druhého přesného zásahu hostů. Čavoš pohledným pasem vybídl Čmelíka, ten utekl defenzivě domácích a překonal také Laštůvku.

Kouč Baníku Vrba zareagoval na nepříznivý stav nasazením druhého útočníka Tijaniho. Ten se s Almásim sehrál rychle a patičkou svého kolegu vyzval k dalšímu projektilu, který ovšem Janáček zase zneškodnil. Následně si oba fotbalisté Ostravanů role vyměnili, avšak ani Tijani neuspěl, neboť jeho bombu vyrazil Janáček na tyč. Branková konstrukce pomohla fantomu Dynama také po rohovém kopu Plavšiće a zakončení Kuzmanoviće.

V 82. minutě už ale Janáček přece jen kapituloval, když se po centru od Lischky jen marně natahoval po hlavičce Tijaniho k tyči. Úspěšný střelec na straně domácích mohl později také vyrovnat, avšak po dalším centru Plavšiće z rohu hřiště hlavičkoval jen do břevna.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc 1:1

01.10.2022 16:00

Góly: 5. Jakub Fulnek - 90+1. Vít Beneš

Mladá Boleslav proti olomoucké Sigmě kráčela k vítězství, avšak v závěru o tři body přišla. Domácí v nastaveném čase neubránili stopera Hanáků Víta Beneše, jenž přesnou hlavičkou zajistil dělbu bodů. Po remíze 1:1 zůstávají obě mužstva blízko středu ligové tabulky.

Skóre se v Boleslavi poprvé měnilo ve čtvrté minutě hry. Skalákův centr zprava si na prsa zpracoval Fulnek, jenž následně zvládl těžký volej z otočky, který skončil v horním rohu brány Olomouce. Podruhé mohl brankář Sigmy Trefil inkasovat po vlastním zaváhání v rozehrávce, napadající Ladra však následně netrefil odkrytou svatyni.

Skalák s Fulnekem si v průběhu prvního poločasu zopakovali úspěšnou souhru, kterou realizovali před úvodním zásahem, tentokrát však první jmenovaný nestřílel přesně. Povedenou 45minutovku mohli domácí potvrdit na jejím konci. Centr Karafiáta našel hlavu Ladry, který zamířil mimo dosah Trefila, gólovou radost mu ale zkazil odpískaný ofsajd.

Hosté se po změně stran chtěli ukázat v mnohem lepším světle, první vlaštovka v podobě hlavičky Růska však Šedu moc nevystrašila. Na druhé straně vyhledal Matějovský ze standardní situace Šimka, jeho pokus hlavou ukryl Trefil do svých rukavic. Trápení Sigmy hodlal z dálky prolomit Zmrzlý, nicméně Šeda jeho projektil schoval do náruče.

V druhé minutě nastaveného času však Šeda jen přihlížel vyrovnávacímu gólu. Fulnek se Šimkem neuhlídali vysokého Beneše, který si naskočil na pas z levé strany a na poslední chvíli rozjásal tábor Olomouckých.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň 1:1

01.10.2022 16:00

Góly: 52. Václav Drchal - 24. Jhon Mosquera

Plzeň zahájila duel proti Bohemians výborně, po změně stran ovšem polevila a nakonec se klepala o remízu. Domácí Pražané sice obrat ve skóre nakonec nedokonali, i tak Západočechům cestu zpět po dálnici D5 znepříjemnili, byť hosté i po 10. kole zůstanou v čele tabulky.

Po zranění brankáře Staňka mnozí očekávali mezi třemi tyčemi Viktorie náhradníka Jedličku, místo něj ovšem dostal šanci Tvrdoň. V zeleno-bílém dresu domácích se zase poprvé v nejvyšší soutěži objevil útočník Prekop.

Nezáživný první poločas dlouho nenabízel nic zajímavého k vidění. Ve 24. minutě však všechny z letargie probudil gólový projektil Mosquery. Kolumbijský křídelník obdržel od Buchy balón před pokutovým územím a volného prostoru využil k nádherné ráně pod břevno. Následnou gólovou oslavou pak pořádně rozdráždil příznivce Bohemians, za které Mosquera v minulosti nastupoval.

Vedení hodlal ve 30. minutě navýšit Pernica, avšak po rohovém kopu hlavičkoval příliš vysoko. To Havel o dvanáct minut později pálil mezi tři tyčemi, povedlo se mu však pouze vyprášit rukavice brankáře Pražanů Valeše. Těsně před přestávkou pálil z pravé strany domácí Hronek, avšak Tvrdoň jeho pokus vykopl pravou dolní končetinou.

Krátce po změně stran zkusil z dálky znovu štěstí Mosquera a ani tentokrát nebyl daleko od úspěchu, když bránu "Klokanů" jen těsně přestřelil. Domácí odpověděli v 52. minutě rovnou vyrovnáním. Rohový kop Dostála prodloužil Květ na zadní tyč, kde se prosadil Drchal, jenž do hry naskočil až po přestávce.

Bohemians srovnání skóre nakoplo a o šest minut později málem dokonali obrat. Květ prostrčil balón na Dostála, ten z pravé strany vyhledal před bránou Prekopa, jehož zakončení zastavil na brankové čáře Tvrdoň. Gólman Plzně se blýskl i proti následné dorážce Drchala.

Západočeši jen marně hledali cestu za defenzivu houževnatého protivníka a nakonec museli být rádi za výslednou plichtu. V nastavení totiž domácí sahali po tříbodovém zisku, jenže Kovařík ze standardní situace trefil pouze spojnici břevna a tyče.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň972018:723
2.Slavia Praha1071234:922
3.Sparta Praha1045115:917
4.Bohemians Praha 19051043314:1215
5.Slovan Liberec1042415:1414
6.Zbrojovka Brno942316:1714
7.FC Hradec Králové104248:1014
8.FK Jablonec1034318:1613
9.FK Mladá Boleslav1034315:1313
10.1. FC Slovácko1034312:1413
11.FK Teplice1034317:2213
12.Sigma Olomouc1032513:1211
13.Dynamo České Budějovice1032510:1911
14.Baník Ostrava1024414:1510
15.FC TRINITY Zlín101548:158
16.FK Pardubice101095:283

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (307)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele