Liga Portugal - souhrn 1. kola: Šlágr přinesl šest gólů

05.08.2022, 23:22, aktualizováno 08.08.2022, 23:24
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Bragy (© AFP)
Šlágr kola v Braze nabídl šest gólů, domácí se Sportingem remizovali 3:3. Porto nadělilo Marítimu potupného bůra a odpovědělo tím na páteční výhru Benficy, která zdolala Aroucu poměrem 4:0. Úřadující šampion se hned usadil na čele tabulky. Vítězně vykročil také Estoril Praia, jenž přehrál Famalicão...

SC Braga - Sporting CP 3:3

07.08.2022 19:00

Góly: 14. Simon Banza, 45+1. Sikou Niakaté, 88. Abel Ruiz - 9. Pedro Gonçalves, 18. Nuno Santos, 83. Marcus Edwards

Hned na úvod Primeira Ligy byl na programu duel dvou týmů, které se dlouhodobě dostávají do evropských pohárů a mají jen ty nejvyšší ambice. Zápas mezi domácí Bragou a vicemistrem uplynulé sezóny Sportingem přinesl nesmírně zajímavý průběh a po divoké remíze 3:3 nakonec svého vítěze neměl. Blíže ke třem bodům měl lisabonský gigant, jenž dokonce třikrát vedl o jeden gól, ovšem nedělní utkání do úspěšného konce ani tak nedotáhl.

Portugalský mistr ze sezóny 2020/2021 vstoupil do tohoto šlágru lépe a hned svou první možnost z 9. minuty přetavil ve vedoucí branku. Pedro Porro na levém křídle přelstil ofsajdovou past a poté přihrál před branku, kde nabíhající Pote s přehledem zavěsil přímo pod břevno. Neuběhlo ale ani dalších pět minut a houževnatý domácí celek bleskově srovnal krok zásluhou šestadvacetiletého francouzského forvarda Simona Banzy.

Ten zaznamenal svou premiérovou trefu v novém působišti po příchodu z francouzského Lens díky skvělé práci Vítora Oliveiry. Následně ve středu hrací plochy dobře zpracoval prudší nahrávku Ricarda Horty a po zemi usměrnil balón přesně do levého spodního růžku. CP od této chvíle jakoby přepnulo na vyšší rychlostní stupeň a o čtyři minuty později si vzalo zpět ztracený náskok.

Matheus Nunes našel svým křižným pasem z pravé strany Nuna Santose, jenž se na hranici pokutového území opřel do balónu z voleje a svou parádní skákavou ranou přehodil marně se natahujícího brankáře Matheuse. V následujících minutách tempo hry přeci jen lehce opadlo, SC mohlo podruhé srovnat krátce po odehrané půlhodině. Po akci na levé straně tvrdě vystřelil Oliveira a na brankové čáře zastoupil gólmana Adána dobře postavený Coates. Míč pak sice dopravil do sítě dorážející Banza, nicméně se nacházel v jasném ofsajdu.

SC přeci je podruhé vyrovnalo v nastaveném čase úvodního dějství. Francouzský obránce Sikou Niakaté po přímém volném kopu Nuna Sequeiry hlavičkoval z osmi metrů a s naprostou přesností se trefil k levé konstrukci. Po změně stran bylo na obou soupeřích znát, že už nechtějí udělat žádnou velkou chybu v defenzivní činnosti, a po vyložených možnostech se tak doslova slehla zem.

Zajímavá tedy opět byla až závěrečná desetiminutovka. Sporting potřetí a naposledy skóroval v 83. minutě, když Marcus Edwards obdržel nahrávku do volného prostoru od Rochinhy, v klíčový okamžik zachoval chladnou hlavu, a křižnou bombou překonal Matheuse.

Avšak dvě minuty před vypršením základní hrací doby měli poslední slovo domácí, jelikož na konečných 3:3 vyrovnával teprve dvaadvacetiletý španělský útočník Abel Ruiz pohotovým přízemním pokusem z hranice brankového území po finální zpětné pobídce jiného nově příchozího hráče Álvara Djalóa.

Více informací k zápasu

FC Porto - CS Marítimo 5:1

06.08.2022 21:30

Góly: 12. Mehdi Taremi, 40. Evanilson, 42. Mehdi Taremi, 68. Iván Marcano, 76. Toni Martínez - 88. Cláudio Winck

Obhájce ligového prvenství z Porta započal sezónu v Primeira Lize v pozitivním duchu. Před vlastními fanoušky skolil Marítimo, které dokázalo svého protivníka hlavně v prvním dějství několikrát potrápit, fakticky ovšem žehralo na daleko horší produktivitu. K červencovému triumfu v domácím superpoháru tak domácí přidali dobrý výkon i v prvním srpnovém utkání.

Hosté svého soupeře pořádně vystrašili ve 3. minutě, z velké dálky totiž napřáhl levačkou Bruno Xadas, jehož dělovka olízla břevno brány Dioga Costy. Domácí si svou prvotní větší příležitost vytvořili ve 12. minutě a okamžitě se ujali vedení. Evanilson si všimnul ve středu pole, že Taremí má na hranici pokutového území hodně prostoru, ihned na něj adresoval svou přihrávku a íránský reprezentant sám před brankářem Miguelem Silvou jednoduše skóroval.

Porto pokračovalo ve své aktivitě i nadále, ve 21. minutě se zaradoval ze vstřeleného gólu Evanilson, jenže situace se zkoumala na videu a to poodhalilo, že se Brazilec ocitl v ofsajdu, takže jeho trefa nemohla být uznána. Ve 33. minutě se tak Marítimo mohlo dočkat vyrovnání, Bruno Xadas z pravé strany našel ve vápně Tagueua, jehož hlavičku reflexivně vyrazil Diogo Costa, přičemž ani následná dorážka Tagueua celku z Funchalu kýžený úspěch nepřinesla.

Ve 40. minutě tak naopak Dragoes mohli svůj náskok navýšit a také takový krok opravdu podnikli, Joao Mário totiž v šestnáctce chytře sklepl balón pro Evanilsona, který z vyložené pozice v koncovce nezaváhal, a tentokráte mu již rozhodčí, respektive pravidla fotbalu, oslavy nemohli pokazit. Možná že právě tento moment jaksi nadobro zlomil odpor hostujícího týmu, jenž do té chvíle nehrál špatnou partii. Když však ještě krátce na to inkasoval potřetí, to když Namasovu střelu vyrazil Miguel Silva pouze k volnému Taremímu, který zacílil do prakticky prázdné brány bez nějakých zásadních problémů, bylo o vítězi tohoto střetnutí rozhodnuto.

Druhá půle pak s sebou rovněž přinesla další tři přesné zásahy. V 68. minutě se pokus Galena odrazil od bránícího Beltrameho do nebezpečného prostoru, odkud poté hlavou Iván Marcano přelstil pohotově Miguela Silvu. V 76. minutě se do meruny opřel svou hlavou Toni Martínez po pasu zprava, který mu načechral Joao Mário, a také on rozvlnil brankovou síť. Marítimo se nakonec přece dočkalo v 88. minutě svého čestného záznamu a kosmeticky upravilo konečné skóre, jelikož se po standardce Edgara Costy zjevil včas a na správném místě Cláudio Winck.

Více informací k zápasu

SL Benfica - FC Arouca 4:0

05.08.2022 21:15

Góly: 8. Gilberto, 42. Rafa Silva, 45+6. Enzo Fernández, 86. Rafa Silva

Benfica čeká na ligový titul poměrně dlouho a v úvodním utkání tohoto ročníku portugalské ligy jasně naznačila, že si ho už nechce nechat utéct. Po úterním vítězství ve 3. předkole Ligy mistrů nad dánským Midtjyllandem (4:1) totiž předvedla suverénní výkon i proti Arouce (4:0). Ve dvou dosavadních zápasech tak nasázela již osm branek a odchod hvězdného uruguayského kanonýra Darwina Núñeze do anglického Liverpoolu ji prozatím vůbec netrápí.

Domácí dominovali na trávníku od samého začátku a hned první vážnější šanci z 8. minuty přetavili ve vedoucí trefu. Po parádní akci na jeden dotek odcentroval z levé strany téměř od brankové čáry Álex Grimaldo a našel hlavičkujícího Gilberta, který z osmi metrů razantně zavěsil k levé tyči kolem marně se natahujícího gólmana De Arruabarreny. Hosté ojediněle hrozili z brejků, ve 20. minutě byl však na poslední chvíli zablokován Mujica.

Přesně po odehrané půlhodině se na opačné straně probojoval až před hostujícího strážce důrazný David Neres, ovšem nová posila Benficy se z hodně ostrého úhlu neprosadila. Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta přidali druhou uklidňující trefu ve 42. minutě. Po chybné rozehrávce soupeře odvedl na levém křídle vynikající práci Rafa Silva. Ten následně oslovil zakončujícího Gonçala Ramosa a po jeho hlavičce do břevna dorážel taktéž hlavou do zcela odkryté branky právě dobře postavený Rafa Silva.

Zřejmě rozhodující moment páteční předehrávky se zrodil v nastaveném čase úvodního dějství. Po přečíslení dva na jednoho zatáhl za záchrannou brzdu Quaresma a ve vyložené brakové příležitosti poslal k zemi unikajícího Rafu Silvu. Rozhodčí Manuel Mota mu sice nejprve ukázal žlutou kartu, ale po přezkoumání videozáznamu rovnou tasil kartu červenou. Následný přímý volný kop Grimalda těsně minul bližší šibenici, vzápětí však přeci jen udeřil Enzo Fernández.

Teprve jednadvacetiletý argentinský záložník se opřel do odraženého balónu ze čtrnácti metrů a svou pumelicí našel mezírku mezi nohama De Arruabarreny - 3:0. Po změně stran tempo výrazně opadlo a utkání se spíše dohrávalo, Benfica i přesto dokázala udeřit ještě jednou. V 86. minutě zaznamenal svůj druhý gól v tomto střetnutí nezastavitelný Rafa Silva, jenž po zpětné nahrávce střídajícího novice Alexandera Baha stanul zcela sám před hranicí brankového území a bez větších potíží rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

Další výsledky

08.08. 21:15
Gil Vicente
1:0
Ferreira
Góly: 85. Ali Alipour
07.08. 21:30
GD Chaves
0:1
Vitória SC
Góly: 45+3. André Silva
07.08. 21:30
Portimonense
0:1
Boavista FC
Góly: 9. Yusupha Njie
07.08. 16:30
Santa Clara
0:0
Casa Pia AC
Góly: -
06.08. 19:00
Estoril
2:0
Famalicão
Góly: 20. Chico Geraldes, 45. Arthur Gomes
06.08. 16:30
Rio Ave FC
0:1
FC Vizela
Góly: 66. Nuno Moreira
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Porto11005:13
2.SL Benfica11004:03
3.Estoril Praia11002:03
4.FC Vizela11001:03
 Vitória SC Guimarães11001:03
 Boavista FC11001:03
 Gil Vicente FC11001:03
8.Sporting CP10103:31
 SC Braga10103:31
10.CD Santa Clara10100:01
 Casa Pia AC10100:01
12.Rio Ave FC10010:10
 GD Chaves10010:10
 Portimonense SC10010:10
 Paços Ferreira10010:10
16.FC Famalicão10010:20
17.CS Marítimo10011:50
18.FC Arouca10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
noustres

Jak si počínal Bah?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele