Ligue 1 - preview 38. kola: Na závěr o LM a sestup

21.05.2022, 08:54, aktualizováno 21.05.2022, 08:54
Previews
Wissam Ben Yedder (© AFP)
Posledním kolem vyvrcholí francouzská nejvyšší soutěž a sobotní večer přinese rozuzlení i v boji o záchranu - hodně malé naděje má Bordeaux, dolů půjde minimálně jeden z dvojice Saint-Étienne, FC Metz. Druhou příčku bude hájit AS Monaco, na jeho zaváhání čeká Marseille a případně i Rennes...
Angers SCO - Montpellier HSC  (sobota 21:00)
Angers SCO - pravděpodobná sestava:
Mandrea - Mathias Lage, Manceau, Thomas, Ebosse, Doumbia - Fulgini, Bentaleb, Mendy - Bahoken, Cho
Montpellier HSC - pravděpodobná sestava:
Bertaud - Cozza, Estéve, Pedro Mendes - Souquet, Chotard, Ferri, Oyongo - Mollet - Gioacchini, Germain
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.91 - 3.55
více informací
Stade Brestois - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
V úplně posledním kole Ligue 1 se zřejmě zpečetí osud kdysi slavného Girondins Bordeaux. Hosté mají už jen teoretickou šanci na záchranu a aby jí dosáhli musí bezpodmínečně zvítězit a doufat v souhru dalších faktorů. Brestu už o nic nepůjde, pouze se rozhodne zdali skončí na 11., nebo 12. místě.

Sobotní duel mezi Brestem a Bordeaux tak zodpoví další důležitou otázku - kdo opustí nejvyšší soutěž. Les Girondins mají už je pramalou šanci na záchranu a aby se tak stalo, musí se sejít hned několik faktorů. Především musí v Brestu bezpodmínečně vyhrát a doufat v porážku jak Met, tak Saint-Étienne. Při rovnosti bodů pak rozhoduje lepší skóre a v tomto směru Bordeaux také výrazně zaostává. Oba jeho soupeři v boji o záchranu by musely prohrát hodně vysokým rozdílem, nebo naopak by se musela výrazně činit ofenzíva Bordeaux v Brestu.

Souhra všeho se jeví jako prakticky nemožná a fanoušci si to dobře uvědomují. O to víc je mohou mrzet některé výsledky - například remíza 0:0 s Lorientem v minulém kole. Girondins Bordeaux si ale sestup prohrálo už dříve. Jeho obrana je suverénně nejhorší v celé soutěži a inkasovala ohromných 89 branek! Pro srovnání předposlední Saint-Étienne jich má o třináct méně.

Loučit se s vlastními fanoušky bude Stade Brest, kterému už fakticky o nic nejde. Domácí si buďto pojistí stávající jedenácté místo nebo si o jednu pozici pohorší. Krom toho chtějí také napravit předchozí dvě porážky se Štrasburkem respektive s Monakem.

Les Pirates se budou muset obejít bez Francka Honorata, Juliena Faussuriera a brankáře Sebastiena Ciboise. Ani hosté se nemohou pyšnit kompletním kádrem a k dispozici nebudou vykartovaný Gideon Mensah, dále Mbaye Niang a Benoit Costil.
Stade Brestois - pravděpodobná sestava:
Bizot - Pierre-Gabriel, Herelle, Brassier, Duverne - Del Castillo, Lasne, Belkebla, Belaili - Cardona, Satriano
Girondins Bordeaux - pravděpodobná sestava:
Poussin - Ahmedhodžić, Guilavogui, Marcelo - Mangas, Fransergio, Onana, Doumbia - Oudin, Hwang, Dilrosun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 4.18 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Clermont Foot - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Atraktivní odměna v podobě posledního zápasu před vlastními diváky s Olympiquem Lyon čeká Clermont Foot. Nováček sezony si v minulých kolech zajistil prvoligovou příslušnost i do další sezony a nyní může potěšit fanoušky dobrým výkonem proti slavnému soupeři.

Clermont bude hodnotit sezonu jako úspěšnou a je jedno, jak utkání s Lyonem nakonec dopadne. Záchrana byla hlavním cílem nováčka a tu se podařilo zajistit kolo před koncem. V sobotu si tak domácí hráči budou moci užít rozlučku proti soupeři, se kterým už jednou dokázali překvapit. První zápas v Lyonu totiž skončil senzační remízou 3:3 a právě tento bod se může v konečném zúčtování jevit jako zcela zásadní.

Clermont si hodně polepšil v minulých týdnech, když dokázal zapsat do tabulky slušných osm bodů. Minulé kolo proti Štrasburku mu sice výsledkově nevyšlo, ale nováčkovi nahrály do karet ostatní výsledky.

Zatímco Clermont bude se sezonou spokojen, Lyon nikoliv. Výsledky Les Gones byly jedno velké zklamání a je s podivem, že celou situaci dokázal na trenérské lavičce ustát Peter Bosz. Olympique si nedokázal držet výkonost a často zbytečně ztrácel, což ho stálo evropské poháry. Jejich absenci samozřejmě nevynahradí výhra nad čerstvým držitelem Coupe de France FC Nantes 3:2 a Lyon bude moci zakončit sezonu nejlépe na sedmém místě.

Do sestavy Clermontu se po jednozápasovém trestu vrací Florenta Ogiera, naopak suspendován je Salis Abdul Samed. Domácím budou také chybět zranění Arthur Desmas, Cedric Hountondji a Jason Berthomier.

V posledním zápase sezony nebude kompletní ani Lyon a trenér Bosz nemůže počítat s Thiagem Mendesem, Lennym Pintorem, Sinalym Diomandem, Rayanem Cherkim a Jasonem Denayerem.
Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Djoco - Zedadka, Seidu, Ogier, Nsimba - Busquets, Gastien - Dossou, Khaoui, Da Cunha - Bayo
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Gusto, Boateng, Lukeba, Henrique - Paquetá, Caqueret, Aouar - Tete, Dembele, Toko Ekambi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.05 - 4.45 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RC Lens - AS Monaco  (sobota 21:00)
Ještě v březnu se nezdálo, že by Monaco mohlo zaútočit na samotnou pozici vicemistra, jenže série devíti ligových výher v řadě ho právě na takovou příčku katapultovala. Avšak pořádně velký zálusk na ni má rovněž třetí Marseille. Aktuálně mají oba rivalové stejný počet bodů a taktéž shodně nemají vůbec snadný los. A knížecí celek vyrazí na nepříjemnou cestu do Lens.

Ani Marseille však nemůže juchat radostí, připomeneme-li ten fakt, že ta vyzve aktuálně pátý Štrasburk. Mimochodem právě s ním bojuje na dálku Lens, které je, podobně jako ASM, také v parádní formě a může se ještě pokusit zaútočit na jeho místo, které jako poslední v Ligue 1 zaručuje účast v pohárové Evropě. Suma sumárum, v tomhle zápase je možností hodně, jenže platných vstupenek je málo. Do role mírného favorita jsou každopádně přece pasováni hosté.

Monacu půjde v závěrečném klání též o jedno individuální ocenění, o nějž se může postarat jeho kapitán Wissam Ben Yedder. Ten totiž před týdnem proti Brestu zaznamenal hattrick a najednou se v tabulce nejlepších střelců dotáhl na rozdíl jedné branky na vedoucího Kyliana Mbappého, jehož tak může ještě předskočit, nebo se mu alespoň vyrovnat. Je pravda, že nad těmito statistikami je bezpochyby staven týmový úspěch a především pak uhájení současného umístění na druhé pozici, která zajišťuje postup do hlavní fáze Ligy mistrů pro příští sezónu.

Hosté navíc musejí dávat bacha nejen na třetí Marseille, ale také na čtvrté Rennes, které je od obou svých soků vzdáleno jen na tři body, má ale tak dominantní skóre oproti nim, že taková skutečnost ve finále může hrát v jejich prospěch. "Zápas v Lens pro nás představuje pohárové finále," potvrzoval hostující forvard Kevin Volland. "Samozřejmě že chceme do milionářské soutěže. Větší nervozitu ovšem necítíme. Musíme prostě hrát pouze tak, jak umíme," dodával.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 4.00 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lille OSC - Stade Rennes  (sobota 21:00)
Rennes ze čtvrté příčky stále může zaútočit na top trojku, a tudíž si v příští sezóně zahrát Ligu mistrů. Jenže situaci nemá ve svých rukou, musí každopádně doufat, že Marseille či Monaco v souběžně hraných utkáních prohrají a že zvítězí bezpodmínečně na půdě Lille. Oproti těmto dvěma soupeřům má výhodu, že má daleko lepší skóre. Na oba mimochodem ztrácí tři body.

Bretaňský celek se tak může vyhoupnout dokonce i na pozici vicemistra, opravdu ovšem jen za předpokladu, že OM doma padne se Štrasburkem a též že ASM padne venku v Lens. Také ovšem může dojít k černému scénáři, zezadu ho totiž mohou předskočit pátý Štrasburk nebo šesté Nice, čili by si v dalším ročníku žádné evropské poháry nezahrál. Hosté jsou jednoduše na tenkém ledě. "Celou sezónu urputně bojujeme, abychom dosáhli svých cílů," říkal Bruno Génésio, kouč SRFC. "Právě takové okamžiky a takové zápasy si musíme užívat a ne naopak cítit nějaký negativní tlak. Budeme chovat úplně stejný přístup jako ke každému jinému mači. Soustředíme se na náš tým, co představuje, co znamená, ani ne tolik na výsledek," podotýkal.

Minimum, co by chtěli hosté zvládnout, je udržet alespoň současné čtvrté místo. Vlastně jim takovou skutečnost zajistí plichta, a to i v tom případě, že by se na ně dotáhly Štrasburk nebo Nice. Stejně by je utáhli na daleko lepší bilanci vstřelených a inkasovaných branek. "V téhle otázce máme osud ve vlastních rukou. Máme určitě velkou výhodu," uvědomoval si Génésio.

Lille letošní působení nemůže hodnotit pozitivně. Po loňském zisku titulu výrazně slevilo ze svých nároků, brzy přišlo o možnost usilovat o přední umístění, a zůstane tak pouze v horní polovině tabulky. V Coupe de France skončilo již v úvodní fázi, v Lize mistrů si nicméně na druhou stranu nepočínalo nijak ostudně. Lille napadlo s Rennes už pětkrát za sebou, svěřenci trenéra Jocelyna Gourvenneca jsou navíc teď povzbuzeni o minulou nečekanou výhru v Nice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.17 - 4.08 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Lorient - ES Troyes  (sobota 21:00)
FC Lorient - pravděpodobná sestava:
Dreyer - Mendes, Pétrot, Morel, Le Goff - Le Fée, Lemoine, Abergel - Dango Ouattara, Moffi, Laurienté
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Moulin - Kaboré, Biancone, Palmer-Brown, Salmier, Larouci - Ripart, Kouamé, Tardieu, Chavalerin - Ugbo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.65 - 3.43
více informací
Olympique Marseille - Racing Strasbourg  (sobota 21:00)
Ještě před pár týdny se zdálo, že pozice vicemistra Ligue 1 je prakticky neoddiskutovatelnou záležitostí. Ale famózní stíhací jízda Monaca v kombinaci s některými zaváháními Marseille vyrezultovaly v ten fakt, že má nyní ke druhé příčce blíže knížecí celek. OM na závěr sezóny zkusí ještě na svého soupeře zaútočit, v cestě mu přitom bude stát dost nepříjemný Štrasburk.

A ten obecně často neprohrává, navíc je podobně slušně motivovaný jako jeho rival, neboť i on rovněž potřebuje své umístění v popředí minimálně udržet. Zatím právě svěřenci trenéra Juliena Stéphana okupují strategickou pátou příčku, jež jako poslední zaručuje kvalifikaci do evropských pohárů, avšak jenom vlivem lepšího skóre, než má šesté Nice. Do této pranice se přitom může ještě zapojit sedmé Lens, které je v průběžném pořadí o pouhé dva body pozadu.

Pro Le Racing představuje tenhle ročník velmi úspěšnou položku jeho historie. Aby opravdu reálně mohl usilovat o pohárovou Evropu z dlouhodobého hlediska, se nečekalo. Především dokáže pravidelně bodovat, ať už nastoupí proti komukoli, v uplynulých patnácti kolech se museli hosté sklonit jen jednou. "Není potřeba na sebe vyvíjet žádné přehnané nároky," říkal Stéphan. "Cokoli se stane, bude i přesto pozitivní. Protože spousta lidí si myslela, že už dávno odpadneme. Určitě se jedná o velké překvapení. Na OM nicméně bude ležet větší tlak," dodal.

Olympique má aktuálně horší skóre než druhé Monaco, velký pozor si musí dávat především na zadní vrátka, aby ho ještě dokonce čtvrté Rennes nepředskočilo, to by ovšem muselo při souběžně hraném klání v Lille bezpodmínečně zvítězit. "Nevím, jestli zde budu působit také pro následující období. Nad tímto tématem vůbec nepřemýšlím," uvedl domácí stratég Jorge Sampaoli. "Musíme si říct upřímně, proč vlastně Ligu mistrů hrát, jestli je primární zaplnit naši kasu, nebo kvůli soutěžení. Musíme sestavit velký tým, tak velké kluby pracují," mínil.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Rongier, Čaleta-Car, Luan Peres, Kolašinac - Guendouzi, Kamara, Gerson - Ünder, Bakambu, Harit
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Guilbert, Perrin, Nyamsi, Djiku, Caci - Thomasson, Prcič, Bellegarde - Gameiro, Ajorque
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.65 - 3.59
více informací
FC Nantes - AS Saint-Étienne  (sobota 21:00)
Horší skóre aktuálně odsuzuje St. Étienne k přímému sestupu. Pořád ovšem může situaci ještě zvrátit ve svůj prospěch, skončit na osmnácté pozici, a zachránit se tedy ještě přes dodatečnou baráž. Musí nicméně nějakým způsobem bodovat na půdě Nantes, nejlépe tam zvítězit, aby se nijak nemuselo ohlížet na souběžně hrané střetnutí do Paříže, kde se představí rivalové z Mét.

Porážka proti výběru kouče Antoina Kombouarého by asi definitivně odsoudila ASSE k pádu o patro níže. Stačit mu nicméně může též remíza, záleží však hodně, jak se bude vyvíjet duel z hlavní francouzské metropole. "V pondělí bylo dost těžké vzpamatovat se po minulé prohře s Remeší. Postupně jsme ale byli lepší a lepší," těšilo hostujícího lodivoda Pascala Dupraze. "Právě teď sice jsme na padáka, avšak po kole číslo třicet osm tomu tak být již nemusí," říkal.

Hosté každopádně potřebují ke splnění svých cílů vážně pořádně zabrat. V minulých čtyřech utkáních prohráli, jakýsi restart po příchodu Dupraze vystřídala zase zavirovaná mašina, která mdle působila vlastně po většinu sezóny. "Vím, že někteří nad nám už zlomili hůl. A je jasné, že hráčů se něco takového dotýká," přiznával trenér Les Verts. "Nemůžeme tahle fakta jen tak ignorovat. Ve finále je hlavně klíčové se soustředit na naše silné stránky a dobře se připravit."
FC Nantes - pravděpodobná sestava:
Lafont - Corchia, Castelletto, Pallois, Appiah - Moutoussamy, Cyprien - Coco, Blas, Merlin - Kolo Muani
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Macon, Nadé, Moukoudi, Mangala, Gabriel Silva - Nordin, Camara, Gourna-Douath, Bouanga - Khazri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.60 - 2.72
více informací
Paris Saint-Germain - FC Metz  (sobota 21:00)
Výsledek z tohoto utkání nebude pro fanoušky PSG zřejmě tak důležitý. A možná daleko více je bude zajímat, co se udá po samotném posledním zápase této sezóny, neboť by údajně o své budoucnosti měl více povědět Kylian Mbappé, hlavní opora pařížského celku. Domácí narazí na Méty, které by rády v Parku princů uspěly, jelikož pořád živí naději na ligovou záchranu.

Udržet se mohou pouze přes dodatečnou baráž, tedy přes osmnácté místo, které zatím úspěšně hájí před devatenáctým St. Éteinne díky lepšímu skóre a před dvacátým Bordeaux o tři body. "V mých očích má PSG jeden z nejlepších týmů na světě, dokonce si myslím, že má nejlepší vůbec," vzkazoval na adresu soupeře hostující lodivod Frédéric Antonetti. "Podívejte se třeba na osmifinále Ligy mistrů s Realem Madrid, dvě a půl hodiny na hřišti jasně vládlo. Přesně na tu dobu mě okouzlilo, všichni ovšem na ni zapomněli. Samozřejmě se mu pokusíme postavit čelem a působit potíže. A hlavně pevně doufám, že v Ligue 1 nakonec zůstaneme," přál by si.

Ta telenovela nemá konec. Za poslední půlrok snad nebylo týdne, kdy by se prostě nehovořilo o dalších krocích Mbappého. Jednou měl fatálně blízko k přestupu do Realu, pak zase ne, pak zase ano, různí renomovaní novináři, agenti či lidé úzce spjatí s oběma kluby měli pokaždé tu onu zaručenou jistou informaci. Akorát že stoprocentní není až doteď nic. Prý by ale už tuhle plískanici měl vyřešit nedělní večer. Francouzský forvard by totiž měl všem oznámit, co s ním bude, a nejlépe s korunou pro krále střelců ligové scény, o níž i nadále musí natvrdo bojovat, a to především s monackým Wissamem Ben Yedderem, jenž je za ním o pouhý gól pozadu.

Pro Pařížany nepředstavuje tento ročník žádnou úspěšnou položku, kromě očekávaného a pro ně vlastně povinného titulu na domácí frontě padli velmi brzy jak v Coupe de France, ale také především v milionářské soutěži. "Ano, pro tento klub je cílem opanovat Ligu mistrů. Myslím si však, že hráči jsou stále motivovaní, že mají sílu, aby budovali všechno od základů. My se musíme poučit. Pevně věřím, že jsme na dobré cestě," řekl domácí kouč Mauricio Pochettino.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Navas - Hakimí, Marquinhos, Kimpembe, Nuno Mendes - Simons, Verratti - Di María, Messi, Neymar - Mbappé
FC Metz - pravděpodobná sestava:
Caillard - Niakaté, Bronn, Kouyaté - Mikelbrencis, Sarr, Traoré, Fali Candé - Boulaya - Mafouta, Lamkel Zé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 8.12 - 15.60
více informací
Stade Reims - OGC Nice  (sobota 21:00)
S velkou pompézností přišel do Nice kouč Christophe Galtier, který po loňském senzačním triumfu v Ligue 1 na lavičce Lille měl přinést do jihofrancouzského klubu svěží vítr. A určitě k něčemu takovému došlo, leč bohužel zatím jeho mise nemá splněné úkoly. Situaci ohledně postupu do evropských pohárů nemá ve svých rukou, ani kdyby na závěr zvítězil v Remeši.

Od pátého Štrasburku dělí hosty pouze skutečnost horšího skóre. Pokud by nicméně tenhle protivník vyhrál v Marseille, muselo by OGC porazit Remeš opravdu vysokým rozdílem, aby ho mohlo ještě předskočit. Anebo věřit, že Rennes v souběžně hraném střetnutí padne v Lille. Letos se Les Aiglons pohárová Evropa netýkala a bylo by pro ně velkým zklamáním, kdyby k tomuto faktu došlo opětovně. Dokonce se objevují spekulace, že by měl Galtier u mužstva skončit. "Nikdy jsem nebyl jen trenérem na nějaký záskok," smetl spekulace o svém odchodu sám pětapadesátiletý Francouz. "Každopádně si sedneme a řekneme si, co je potřeba zlepšit."

Remeš už několik týdnů hraje bez většího tlaku na výsledky. S velkým předstihem si zajistila ligové udržení, hlavní ambici naplnila a aktuálně bojuje o co nejlepší umístění v tabulce. A je vidět, že svěřenci kouče Óscara Garcíy body svým rivalům nepřenechávají lacině. Naposledy se například vůbec nepárali venku se St. Étienne, které i nadále s horlivostí usiluje o záchranu.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Rajkovič - Busi, Faes, Abdelhamid - Foket, Munetsi, Matusiwa, K. Doumbia, van Bergen - Zeneli, Touré
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Daniliuc, Todibo, Dante, Bard - Kluivert, Rosario, Thuram-Ulien, Brahimi - Gouiri, Delort
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.11 - 4.01 - 1.87
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain37258485:3683
2.AS Monaco37208963:3868
3.Olympique Marseille37208959:3868
4.Stade Rennes372051280:3865
5.Racing Strasbourg371712860:3963
6.OGC Nice371971149:3463
7.RC Lens3717101060:4661
8.Olympique Lyon3716111064:5058
9.FC Nantes371591354:4754
10.Lille OSC3714121146:4654
11.Stade Brestois371391547:5348
12.Stade Reims3711131341:4146
13.Montpellier HSC371271849:5943
14.Angers SCO379111742:5538
15.ES Troyes379101836:5237
16.Clermont Foot37991937:6736
17.FC Lorient378111834:6235
18.FC Metz376131835:6431
19.AS Saint-Étienne377102041:7631
20.Girondins Bordeaux375131948:8928
Bodové odečty
OGC Nice-1 
Olympique Lyon-1 

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Seydou Doumbia

Auxerre včera zápas to na pohled nějak extra kvalitní nebyl, Sochaux když se dostalo do solidní šance tak to byl takřka vždy ofsajd, domácí hráli s daleko větším nasazením a vůli to prostě urvat, nakonec až na penalty. snad tedy v baráži proti Métam, protože u Saint Etienne se bojím že by to uhráli na individuální kvalitu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele