Pohár UEFA: souhrn 2. kola ve skupinách

08.11.2007, 19:07, aktualizováno 08.11.2007, 22:59
Komentáře a souhrny
Pouze ve třech dnešních zápasech se radovali domácí, Spartak Moskva porazil Leverkusen, Aris Soluň si poradil s CZ Bělehrad a Fiorentina přejela švédský Elfsborg. Jinak se více dařilo hostům, včetně Sparty v Toulouse, ale také Villarrealu v Mladé Boleslavi, dále si body z venku vezou například Tottenham, Bordeaux nebo Everton. Výborného výsledku dosáhl Bolton, když uhrál bod na hřišti Bayernu.
Skupina A

AE Larisa - Zenit Petrohrad 2:3

08.11.2007 16:30

Góly: 58. Nektarios Alexandrou, 62. Georgios Fotakis - 39. Pavel Pogrebnjak, 70. Konstantin Zyrjanov, 78. Fatih Tekke

Zenit Petrohrad, který se v neděli může stát znovu po třiadvaceti letech ruským mistrem, zvítězil v zápase skupiny A Poháru UEFA na hřišti řecké Larissy 3:2. Po dvou utkáních tak zůstává se čtyřmi body neporažen, naopak AEL Larissa je po dvou porážkách bez bodu a postup je jí už teď na hony vzdálený.

Larissa zahájila utkání svižně a během první půle měli domácí Cleyton, Galitsios, Bakayoko a Dabizas možnost otevřít skóre. Nestalo se tak a udeřilo na druhé straně. Petrohradský Pogrebnjak oslavil své dnešní čtyřiadvacáté narozeniny ve velkém stylu – skvělou střelou z voleje, kterou poslal Zenit šest minut před přestávkou do vedení.

Druhá půle začala podobně, jako ta první skončila. Pogrebnjak ale odmítl dvougólové vedení, jeho střelu zblízka vyškrábl mimo branku domácí brankář Kotsolis. Zenit poté trochu povolil a Larissa vycítila šanci. Střela Bakayoka se sice ještě neujala, ale v 58. minutě se Larissa dočkala, po rohu Fotakise se trefil Alexandrou. O další čtyři minuty později už řecký tým vedl, kdy svěle hrající Fotakis poslal z deseti metrů míč za Čontofalského záda. Pojistku pak mohl přidat Bakayoko, ale střílel vedle a v 70. minutě to Larissu začalo mrzet. Střídající Dominguez totiž našel v pokutové území Zyrjanova a ten vyrovnal. Rozhodnutí s sebou nakonec přinesla 78. minuta. Znovu Dominguez vyzval tentokrát turka Tekkeho, který střelou zblízka rozhodl o vítězství Zenitu.

Více informací k zápasu

1. FC Norimberk - Everton FC 0:2

08.11.2007 21:05

Góly: 83. Mikel Arteta (pen.), 88. Victor Anichebe

I druhý zápas ve skupině vyhrál Everton o dvě branky. Tentokrát se radoval ze tří bodů na hřišti Norimberku, kterému nedovolil skórovat. Angličané tak jsou už po dvou zápasech hodně blízko postupu do vyřazovacích bojů.

Everton málem vedl už po půl minutě hry. Artetovu střelu srazil brankář Blažek jen k Cahillovi, jeho dorážku však dokázal nohou vytlačit na tyč. Na druhé straně chyboval Lescott a zasahovat musel i Howard. Od začátku se hrál svižný fotbal a oba týmy se nebály zaútočit, diváci se tak vůbec nenudili.

Lépe hráli hosté, jenže svými chybami nabízeli šance i Norimberku, pozorný Howard však situaci vždy jistil. Před přestávkou si už velkou příležitost vypracoval jen Everton. Blažek špatně zasáhl v mlýnici při rohovým kopu a Yakubu naštěstí pro domácí branku zblízka přestřelil.

I ve druhé půli hra vypadala stále podobně. Everton byl v poli lepší, obrana však vypadala nervózně. Další okénko v ní záhy našel Mintál a Howard musel svůj tým znovu podržet. Na druhé straně měl Blažek spoustu práce s Artetovým falšovaným pokusem, při jehož likvidování si zrovna jistě nepočínal.

Zápas rozhodlo střídání, při němž se na hřiště dostal Anichebe. Čerstvý útočník po několika málo minutách na hřišti získal na Glauberovi penaltu a Arteta jejím úspěšným provedením poslal hosty do vedení. O pět minut později se pak Anichebe prodral do vápna znovu a na konci akce prostřelil Blažka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Everton FC (ENG)22005:16
2.Zenit Sankt-Peterburg (RUS)21104:34
3.AZ Alkmaar (NED)10101:11
4.1. FC Norimberk (GER)10010:20
5.AEL Larisa (GRE)20023:60
Skupina B

FC Kodaň - Panathinaikos FC 0:1

08.11.2007 20:15

Góly: 15. Dame N'Doye

Kodaň ve svém prvním utkání ve skupině Poháru UEFA přivítala na svém stadionu Panathinaikos Atény. Řekové v prvním kole porazili skotský Aberdeen, a tak do Dánska přijeli hlavně pozorně bránit. První šanci domácích měl Marcus Allbäck, když pálil mmimo bránu a zapár minut další veterán Grönkjaer donutil k zákroku brankáře Panathinaikosu Galinoviče. Po patnácti minutách ale přišel pro domácí šok. Papadopulos precizní přihrávkou vysunul Ndoyeho a ten otevřel skóre utkání. Čtyři minuty nato se vytáhl domácí brankář Christensen, když zneškodnil nebezpečnou střelu Papadopulose. Dánové se vzchopili, ale Galionovič výborně zasáhl proti střele Kvista. Po půlhodině propásl další šanci k vyrovnání Grönkjaer, když po rohu Jensena zůstal volný na zadní tyči.

I po přestávce to byla především Kodaň, kdo se staral o tempo hry. Chvíli po přestávce pálil znovu Švéd Allbäck, ale největší šanci spálil v 63. minutě Norregaard. V pokutoém území byl faulován Grönkjaer, ale Norregaard, který vystřídal jen sedm minut předtím, poslal míč ze značky pokutového kopu nad branku. Domácí v zápase prostě neměli štěstí. Silberbauerův volej skončil jen centimetry vedle a Norregaardův nadějný pokus z 12 metrů zblokoval Goumas. V samotném závěru navíc ještě stejný hráč nastřelil břevno. Panathinaikos si, ač nezaslouženě, připsal tři body a zamířil jednoznačně do další fáze soutěže.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Lokomotiv Moskva 1:1

08.11.2007 21:00

Góly: 27. Zander Diamond - 45. Branislav Ivanović

Skotský Aberdeen přivítal na svém stadiónu moskevský Lokomotiv. Domácí do vedení poslal obránce Diamond, ale těsně před odchodem do šaten stihl ještě vyrovnat Ivanovič. Průběh druhé půle už na výsledku nic nezměnil, a tak se oba týmy rozešly smírně 1:1.

Manažer Aberdeenu Jimmy Calderwood provedl v sestavě pět změn oproti poslednímu ligovému utkání proti Dundee United. Diamond, Scott Severin, Chris Clark a Richard Foster se vrátili po zranění. A do sestavy se na úkor Soneho Aluky také dostal Lee Miller, který v sobotním utkání vstřelil gól. Lokomotiv, ve kterém působí řada reprezentantů, jako například obránce Ivanovič nebo záložník Biljaletdinov, se nachází v ruské lize až na sedmém místě. Ruský tým touto remízou také moc nezískal na postupové jistotě. V minulém zápase remizoval na svém hřišti s Atlétikem Madrid 3:3 a po dnešku tak mají pouhé dva body.

Dons, jak se Aberdeenu přezdívá, měli velkou příležitost ve 22. minutě. Scott Severin dal nádherným balonem Alukovi prostor k centru, brankář ruského týmu Ivan Pelizzoli neudržel míč a Lee Miller svou tvrdou střelou minul branku jen o pár centimetrů. Na druhé straně Peter Odemwingie zahrával přímý volný kop a po hlavičce Sycheva zabránil gólu na brankové čáře Miller. Ve 27. minutě zahrával Aberdeen rohový kop a Alexander Diamond hlavičkou z deseti metrů otevřel skóre.

Lokomotiv Moskva se poté dostal do trvalého tlaku. A v nastaveném čase prvního poločasu zahrával Samedov roh, k hlavičce se dostal Ivanovič a ze šesti metrů poslal míč do sítě. Ve druhé půli zase zatlačili domácí, ale Lokomotiv byl nebezpečný z brejků. Šance Syčeva, Sennikova a Biljaletdinova však pochytal Langfield a protože nic moc dalšího druhý poločas nenabídl, na skóre 1:1 se už nic nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Panathinaikos Atény (GRE)22004:06
2.Lokomotiv Moskva (RUS)20204:42
3.Atlético Madrid (ESP)10103:31
4.Aberdeen FC (SCO)20111:41
5.FC Kodaň (DEN)10010:10
Skupina C

FK Mladá Boleslav - Villarreal CF 1:2

08.11.2007 20:30

Góly: 90. Alexandre Mendy - 33. Nihat Kahveci, 56. Santi Cazorla

Mladé Boleslavi se vstup do základní skupiny poháru UEFA nepovedl, na svém stadionu podlehla Villarrealu, který prokázal svoji letošní sílu. Žlutá ponorka přehrávala klub z města automobilů 89. minut, poté však přišel gól Mendyho, a v úplně poslední akci utkání neuznaný regulérní gól Řezníčka. Žlutá ponorka si tak do Španělska odváží tři body, pánem na hřišti byl Chilan Matias Fernandez, který si připsal dvě brankové asistence a ukázal spoustu dalších pěkných fotbalových akcí.

Mladoboleslavští nastoupili do utkání se třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky. Jediným stoperem byl překvapivě Václav Procházka, který nahradil unaveného Rolka. Vedle Procházky hrál na jedné straně Kopic a na druhé Voříšek, před nimi nastoupili na pozici krajních záložníků Sedláček s Kalinou. Kreativnímu Matějovskému kryli ve středu zálohy záda hned dva fotbalisté, Rajnoch a Hrdlička. V útoku nastoupil Mendy s Kyselou. Villarreal vyběhl na hřiště bez Capdevily, Fuentese, Caniho, Senny a Franca, kteří obvykle nastupují v základní sestavě. Do Čech vůbec nedorazil zraněný Rossi, a také Robert Pires, jenž dostal volno. Manuel Pellegrini tak dal v utkání šanci většině hráčů z lavičky.

První střelu si na své konto připsali hosté, to když ve čtvrté minutě pálil nad po přihrávce Nihata záložník Matias Fernandez. Další příležitosti měl Leal, který v dobré pozici pálil nad branku domácíh. Hned poté měli šanci domácí, Sedláček pronikl na pravé straně a poslal přízemní centr do pokutového území, kde se k míči dostal Matějovský, jehož střelu vyrazil se štěstím hlavou brankář Diego Lopéz. V 16. minutě přiťukl Tomasson parťákovi z útoku Nihatovi, který z první pálil dva metry vedle boleslavské branky. Ve 33. minutě viděli diváci na Městském stadionu první branku, bohužel do sítě domácího týmu. Matias Fernandez vyslal krásnou přihrávku na Nihata, který dokázal samostatný únik proměnit ve vedoucí branku Villarealu. V závěru poločasu kontrovala žlutá ponorka zkušeně hru, a domácí tým do ničeho nepustila.

Do druhé půle poslal Zdeněk Ščasný na místo Kaliny mladého Vaněčka, Boleslavi to ovšem nepomohlo. V 56. minutě šli hosté do již do dvoubrankového vedení, další parádní gólovou asistenci si na své konto připsal Matias, který vybídl ke skórovaní Cazorlu, jenž se neostýchal a překonal brankáře Millera. Na druhé straně se minutu po svém příchodu na trávník dostal ke střele Řezníček, brankář Lopéz si s jeho pokusem poradil. Rozhodnuto mohlo být v šedesáté minutě, po chybě domácí obrany se dostal do šance Tomasson, dánský útočník se snažil prosadil nápaditým lobem, který nakonec skončil na tyči. Později měl možnost Matias, který se však nedokázal z velkého z úhlu trefit mezi tři tyče.

Minutu před koncem základní hrací doby Boleslav snížila, Kysela dostal parádní přihrávku za obranu, nacentroval míč do pokutového území, kde Řezníčkovi nesedla střela, balon se však dostal k Mendymu a ten dostal míč za záda Lopéze. V samém závěru utkání vstřelil hlavou branku Řezníček, rozhodčí mu však branku, kvůli ofsajdu, mylně neuznali...

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - IF Elfsborg 6:1

08.11.2007 20:45

Góly: 4. Martin Jørgensen, 5. Christian Vieri, 62. Marco Donadel, 65. Per Krøldrup, 78. Martin Jørgensen, 87. Samuel Di Carmine - 41. Stefan Ishizaki

Na stadiónu Artemia Franchiho ve Florencii nebylo ani chvíli pochyb o tom, kdo je pánem na hřišti. Fiorentina hosty z Elfsborgu srazila do kolen dvěma rychlými góly a nakonec je rozdrtila vysoko 6:1.

Neuběhlo ani pět minut a fanoušci si mohli už dvakrát zakřičet gól. Hned při prvním vážnějším útoku centroval Semioli a Martin Jörgensen překonal hostujícího brankáře Wilanda. Ten se ani nestačil vzpamatovat, když Osvaldo vysunul Christiana Vieriho a ten zvýšil už na 2:0.

Švédové byli v šoku, ale během zbytku první půle se dokázali oklepat a i vstřelit kontaktní gól. Pět minut před přestávkou se po přihrávce Karlssona prosadil Stefan Ishizaki a snížil na 1:2 z pohledu Elfsborgu. Do kabin se mohlo dokonce jít za nerozhodného stavu, ale Mobaeckovu střelu zblokoval Pazienza.

Domácí vstoupili do druhé půle s odhodláním pojistit si vítězství a to se jim podařilo dalšími dvěma zásahy krátce po sobě. V 62. minutě se zdálky krásně trefil Marco Donadel, tři minuty nato usměrnil do sítě Semioliho centr Per Kroldrup.

Bylo rozhodnuto o vítězi, nikoli však o konečném skóre. To domácí vyšperkovali ještě dvěma brankami, když si další dvě asistence připsal Franco Semioli. V 78. minutě se po jeho přihrávce prosadil podruhé v utkání Jörgensen, tři minuty před koncem pak vybídl ke skórování střídajícího Samuela Di Carmineho, jenž završil na konečných 6:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.ACF Fiorentina (ITA)21107:24
2.Villarreal CF (ESP)21103:24
3.AEK Atény (GRE)10101:11
4.IF Elfsborg (SWE)20112:71
5.FK Mladá Boleslav (CZE)10011:20
Skupina D

Stade Rennes - SK Brann 1:1

08.11.2007 19:00

Góly: 88. Bruno Cheyrou (pen.) - 24. Azar Karadas

Napínavý zápas až do poslední chvíle byl k vidění v Rennes, kde se utkali domácí Stade Rennes proti norskému týmu Brann Bergen. Dlouho to vypadalo, že si hosté odvezou tři body, dvě minuty před koncem ale jejich naděje uhasil gólem z penalty Cheyrou. I tak je to pro Brann dobrý výsledek a dál má šanci na postup ze skupiny.

Zápas začali lépe hosté a v desáté minutě si připsali první příležitost ke skórování. Thorstein Helstad se ale nakonec trefil jen do postraní sítě. Hráči Rennes začali hrát ofenzivněji a měli šanci získat vedení na svou stranu. Střelu Leroye ale brankář Opdal míč vyrazil mimo bránu. Z následného rohového kopu se míč dostal znovu k Leroyovi, ten ale vystřelil hodně vedle brány. Ve 24. minutě se už ale skóre měnilo. Huseklepp zahrával rohový kop, v pokutovém území se nejvýše dostal Azar Karadas a hlavičkou přesně zakončil. Hosté se po vedoucím gólu více zatáhli a dobrým bráněním nedávali Rennes moc příležitostí k vyrovnání. Těsně před přestávkou měl blízko k vyrovnání Pagis, jeho střelu ale zastavila tyč.

Do druhého poločasu vyběhly oba týmy ve stejných sestavách. Aktivněji znovu začali hráči Rennes, ale Opdal dál držel vedení na straně Brannu dobrými zákroky. Zuby si na něm vylámali Cheyrou i Leroy. Občas byla k vidění nějaká šance i na druhé straně, Helstad ale Luziho neprostřelil. Brannu Bergen se dařilo držet vedení na své straně až do 88. minuty. Do pokutového území hostů pronikl Ekoko a byl faulován Eirikem Bakkem. K penaltě se postavil Cheyrou a vyrovnal na konečných 1:1. V nastaveném čase byl ještě vyloučen po tvrdém faulu Hassan El Fakiri a v příštím zápase bude Brannu chybět. Výsledek zápasu to ale už nezměnilo a oba týmy si do tabulky připsaly po bodu.

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - FC Basilej 0:0

08.11.2007 20:15

Góly: -

Dinamo Záhřeb ve svém prvním utkání ve skupině D remizovalo doma bez branek se švýcarským FC Basilej. Výsledek 0:0 se urodil především zásluhou výtečného výkonu brankáře Basileje Franca Costanza a také díky střelecké nemohoucnosti Dinama, které bylo lepším týmem, branku však vstřelit nedokázalo.

Hráči Basileje odstartovali zápas lépe, a to šancí, do které australský záložník Scott Chipperfield přihrával Danielu Majstorovičovi, který však svou hlavičku nasměroval mimo branku. O chvíli později se opakovala spolupráce výše jmenovaných, tentokrát centroval Chipperfield z přímého kopu, ale Majstrovič z gólové pozice hlavičkoval opět mimo.

Dinamo se rozjíždělo pomalu, ale i jeho šance přišly. Střelami z dálky zahrozili Mario Mandzukič a chvíli po něm i Hrvoje Cale, ani jedna ze střel však branku netrefila. Velkou šanci měla Basilej zásluhou dělovky Ivana Ergiče z hranice šestnáctky, kterou skvěle vyrazil brankář Dinama Georg Koch. Dinamo se mohlo dostat do vedení, když Gordon Schildenfeld hlavičkoval po rohu Luky Modrice těsně vedle. Další nadějné šance Dinama Záhřeb ještě v prním poločase spálili Mandzukič, Vukojevič a Franch Guelanep, kteří mířili nepřesně.

Hostě z Basileje ve druhém poločase rezignovali na útočení, hlavně se soustředili na obranu a to se jim vyplatilo. Brankář hostů Costanzo vyrazil i nepříjemnou, točenou střelu z dálky, jejímž autorem byl Vukojevič. O minutu později mělo Dinamo další příležitost. Modrič zahrál povedený roh na hlavu Schildenfelda, ten však hlavičkoval přímo do Costanza. Střídající Santos Carlos vytvořil další šanci Dinama, ovšem ani jemu se střelou z velké dálky nepodařilo překonat výtečného Costanza.

Domácí dál vytrvale útočili a dostali se do další obrovské šance, kterou zahodil Mandzukič hlavičkující po rohu Modriče ve vyložené pozici mimo. Vypadalo to, že Dinamu dnes zkrátka není přáno a to se potvrdilo i v poslední šanci zápasu, v níž Vukojevič orazítkoval tyčku Costanzovy branky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.FC Basilej (SUI)21101:04
2.Hamburger SV (GER)11001:03
3.Dinamo Záhřeb (CRO)10100:01
4.Brann Bergen (NOR)20111:21
Stade Rennes (FRA)20111:21
Skupina E

Spartak Moskva - Bayer Leverkusen 2:1

08.11.2007 17:00

Góly: 63. Roman Pavljučenko (pen.), 77. Mozart (pen.) - 90. Paul Freier

Leverkusen nevyhrál venku v pohárech už 18 zápasů a v Moskvě se na tom nic nezměnilo. Domácí začali zostra a Pavljučenko v 7. minutě poprvé připomněl své kvality, kterými sestřelil na mezinárodním poli Angličany. Hosté kontrovali pokusem Barnetty, s nímž si však Pletikosa poradil. Další šanci měl ruský celek ve 14. minutě, ale Kováčova hlavička byla sražena na roh. O dvě minuty později pak pálil z deseti metrů nad Jegor Titov. Leverkusen měl největší šanci ke vstřelení gólu po pětadvaceti minutách hry. Vidalovu ránu z dálky ale Pletikosa vyrazil nad branku.

Krátce po přestávce ještě propásl svou šanci domácí Wellington, ale skóre se měnilo až v 63. minutě. Německý útočník Kiessling faloval ve vlastním vápně Torbinského a nařízenou penaltu ranou doprostřed brány proměnil Pavljučenko. Patnáct minut před koncem podržel hosty mladý brankář Adler, když zneškodnil nebezpečný pokus Wellingtona levačkou. Bezmocný už byl v 77. minutě. Po pěkné kombinaci Spartaku stáhl Adler k zemi Kaliničenka a Brazilec Mozart z druhé penalty zvýšil na rozdíl dvou gólů. V nastaveném čase ještě překvapil Pletikosu po průniku z pravéh okřídla Freier, ale Spartak si cenné tři body v závěru bez problémů pohlídal.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Sparta Praha 2:3

08.11.2007 20:30

Góly: 14. Johan Elmander, 80. Fodé Mansaré - 67. Karol Kisel, 68. Libor Došek, 88. Karol Kisel

Mission completed – tak by se dalo okomentovat dnešní fotbalové vystoupení Sparty ve francouzském Toulouse. Po těžkém vyrovnaném zápase Sparťané přece jen byli lepší, když si vítězství 2:3 zajistili v druhém poločase dvěma trefami Karola Kisela a jedním gólem Libora Doška. Český tým si tak uchoval reálnou šanci na postup ze základní skupiny poháru UEFA.

"Naše" Sparta přijela do Francie s jasným cílem – vyhrát a tím zachránit šanci na postup. Letošní herní projev Sparty je tristní, i když v Gambrinus lize je na 2. místě. V prvním zápase evropkého poháru ale prohrála doma s průměrným Curychem 1:2. Stejně tak Toulouse se letos nedaří. Ve francouzské lize se potácí až na 12. místě a v minulém kole Poháru UEFA prohrálo v Leverkusenu 1:0. Po posledních dvou vydařených zápasech v Gambrinus lize přijel český tým do Toulouse s notnou dávkou sebevědomí.

Zápas začal drtivým tlakem domácího celku, který ve 14. minutě vyústil v jeho vedoucí branku. Stoper Řepka se nechal obehrát Elmanderem a ten se posléze objevil tváří v tvář brankáři Grigarovi – nezaváhal a pěknou střelou k tyči potěšil domácí fanoušky. Po vstřeleném gólu se domácí stále více tlačili do útoku a sparťanská obrana jejich útokům čelila pouze s velkými problémy. Sparta poprvé zahrozila až v 27. minutě, kdy domácího gólmana pěknou střelou prověřil Kladrubský. Od této chvíle se hra poněkud vyrovnala. Ale když ani Kisel ve 36. a ve 42. minutě a Limberský v nastaveném čase první půle nedokázali vstřelit vyrovnávací branku, první jednání skončilo výsledkem 1:0.

Do druhé půle Sparta i Toulouse nastoupily v nezměněných sestavách. Rovněž druhý poločas začal ofenzivním tlakem Toulouse. Zejména dvojice Mansare – Elmander dělala sparťanským bekům vrásky na čele. Naštěstí brankář Grigar vychytal všechny pokusy domácích. V 57. minutě kouč Bílek poprvé zvolil možnost střídání – za nevýrazného Slepičku poslal do hry čerstvou útočnou sílu – Libora Doška. Střídání jako by přineslo úplně opačný efekt. Do 62. minuty si domácí vypracovali tři velké šance. Míč do sparťanské sítě nespadl jenom kvůli výborným zákrokům Grigara a také kvůli neschopnosti útočníků francouzského týmu.

Na tuto nepříznivou situaci reagoval kouč Sparty vystřídáním Rezka za Horvátha, který sice není zcela fit, ale jeho herní kvality mohly zvrátit běh zápasu. Toto střídání už mělo kýžený výsledek a Sparta dvěma rychlými goly obrátila zápas ve svůj prospěch. Nejdříve v 67. minutě vstřelil branku Karol Kisel po krásné kombinaci Kladrunbského a Horvátha a vzápětí přidal druhý gól po přihrávce Kuliče Libor Došek. Domácí se snažili urtupně vyrovnat, což jen přineslo žlutou kartu pro Cartona, který simuloval v pokutovém území

Domáci vystupňovali svůj tlak, což vedlo v 80. minutě k vyrovnávací brance, kterou vsítil záložník domácích Mansare. Trenér Bílek sáhnul v pár minut před koncem k poslední možností střídání, když do hry poslal Zemana za vyčerpaného Matušoviče. I poslední střídání přineslo své ovoce – tři minuty před koncem základní hrací doby se podruhé trefil Kisel a nasměroval tak Spartu k důležitému vítězství. Přes obrovský tlak domácích si Sparta dokázala udržet hubený náskok a přivezla si tak z Francie veledůležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.FC Curych (SUI)11002:13
Spartak Moskva (RUS)11002:13
3.Sparta Praha (CZE)21014:43
4.Bayer Leverkusen (GER)21012:23
5.Toulouse FC (FRA)20022:40
Skupina F

Bayern Mnichov - Bolton Wanderers 2:2

08.11.2007 19:00

Góly: 30. Lukas Podolski, 49. Lukas Podolski - 8. Ricardo Gardner, 82. Kevin Davies

Překvapivá remíza se urodila v Allianz Areně, kde domácí Bayern ztratil pár minut před koncem vítězství nad Boltonem. Po úvodním gólu Wanderers otočil skóre Lukas Podolski a zdálo se, že utkání dopadne tak, jak se předpokládalo. Ovšem 82. minuta přinesla vyrovnávající branku z kopačky Kevina Daviese a trápící se Bolton si odváží z půdy jasného favorita bod.

Bolton se v Premier League nachází na předposlední příčce a cokoli jiného než prohra se na hřišti vedoucího týmu Bundesligy zdálo jako utopie. Jenže prvních deset minut naznačilo, že by to s šancemi trenéra Garyho Megsona (který Bolton vedl teprve ve čtvrtém zápase, prvním v Evropě) a jeho svěřenců nemuselo být zas tak špatné.

The Trotters začali s chutí a odvahou a už v osmé minutě se dočkali zasloužené odměny. Kevin Nolan zahrál dlouhý aut až do pokutového území soupeře, v něm se nejlépe zorientoval Ricardo Gardner, jehož střela se štěstím zapadla za záda bezmocného Olivera Kahna. Garned zaznamenal první trefu od Vánoc roku 2002.

Až úvodní gól vyprovokoval domácí k větší aktivitě a trio Podolski, Ribéry, Schweinsteiger postupně začínalo obraně soupeře nepěkně zatápět. Hosté pomalu přestávali stíhat a výsledkem toho byla vyrovnávací branka z kopačky Lucase Podolskiho, který přízemní ranou překonal nezkušeného gólmana Aliho Al Habsiho. Bayern se mohl dostat do vedení ještě do konce poločasu, ovšem Bastian Schweinsteiger zmařil krátce před odchodem do šaten velkou šanci, když jeho střela trefila jen boční síť.

Diváci v supermoderní Allianz Areně přesto nečekali na vedoucí branku dlouho. Z druhé pětačtyřicetiminutky uběhly sotva čtyři minuty, když se podruhé v zápase prosadil Lucas Podolski. Velkou zásluhu měl na této akci franouzský reprezentant Ribéry, který unikl po křídle a přesně našel svého spoluhráče na bližší tyči.

V těchto chvílích by asi jen málokdo vsadil na Bolton a v podobném rozpoložení byl podle všeho také trenér Bayernu Ottmar Hitzfeld, který stáhl své dvě velké opory – Ribéryho a Schweinsteigera. Hosté však rozhodně nesložili zbraně a osm minut před koncem přišel šokující vyrovnávající gól. Centr Nolana na zadní tyč našel Kevina Daviese a ten svou první trefou v soutěži pod padajícím Oliverem Kahnem zařídil pro svůj tým zlatý bod.

Více informací k zápasu

Aris Soluň - FK Crvena Zvezda 3:0

08.11.2007 20:45

Góly: 76. Athanasios Papazoglou, 89. Athanasios Papazoglou, 90. Koke

Velké překvapení se zrodilo v Soluni. Místní Aris i díky dvěma brankám 19letého Thanasise Papazogla porazil srbskou Crvenou Zvezdu Bělehrad hladce 3:0. Všechny góly padly v poslední čtvrthodině.

Největší šanci prvního poločasu spálil Nenad Milijas. Domácí brankář Costas Chalkias si však s jeho ranou zblízka poradil. Zápas provázela velká bezpečnostní opatření. Tři fanoušci Crvené Zvedy byli dokonce ráno v den zápasu zatčeni v jedné ze soluňských kaváren.

Na pohled remízový zápas se zlomil v 76. minutě. Devatenáctiletý náhradník Thanasis Papazoglu pravačkou zpoza šestnáctky otevřel skóre. V 89. minutě tentýž fotbalista připojil pojistku, když neomylně zakončil podél Randjeloviče. V nastavení ještě přidal třešničku na dort španělský útočník Sergio Koke.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Bayern Mnichov (GER)21105:44
2.Aris Soluň (GRE)11003:03
3.Bolton Wanderers (ENG)20203:32
4.Sporting Braga (POR)10101:11
5.Crvena Zvezda Bělehrad (SRB)20022:60
Skupina G

Hapoel Tel-Aviv - Tottenham Hotspur 0:2

08.11.2007 17:00

Góly: 26. Robbie Keane, 31. Dimitar Berbatov

Tottenham byl od začátku zápasu aktivnější než domácí Hapoel a zápas rozhodly dvě rychlé branky v prvním poločase. Vedení dal hostům Keane a o pět minut později vsítil druhý gól Berbatov. Tottenham si tak zaslouženě odváží z Tel Avivu všechny body za výhru 2:0.

Na začátku zápasu mohli strhnout vedení na svou stranu hráči izraelského klubu, střela Bebarse Natcha ale nebyla dost přesná a brankář Robinson s ní neměl velké problémy. Začátek zápasu byl jinak velmi opatrný a ani jedna strana nechtěla udělat chybu. V šestadvacáté minutě se už ale Hapoel nedokázal ubránit. Akce začala díky Robbiemu Keanovi, který napadáním vybojoval míč v pokutovém území domácích. Vzápětí ho šikovně poslal na levou stranu volnému Malbranquovi, ten mu přihrávku ihned vrátil před bránu a irský útočník poslal míč do brány. Tottenham se tímto gólem dostal do vedení a Hapoel tak musel otevřít hru a začít hrát ofenzivněji. To se mu příliš nevyplatilo a už za pět minut to bylo o dva góly. Malbranque proběhl podél levé čáry a poslal před bránu přesný centr, který hlavičkoval do brány Dimitar Berbatov. Tottenham si do poločasu vytvořil ještě několik šancí, ale gólem už žádná z nich neskončila.

Do druhého poločasu připravil trenér Hapoelu dvě změny. Na hřiště vyběhl Mantzur, který nahradil Dakshiho a Robson Abedi vystřídal Abutbula. Týmu to ale i tak příliš nepomohlo a dál měl převahu Tottenham. Další rána přišla pro Hapoel v padesáté minutě. Gal Shish dostal za faul na Lennona druhou žlutou kartu a tým tak musel dotahovat vedení Tottenhamu v deseti. O šest minut později provedl Tottenham ve své sestavě první změnu, na hřiště přišel Defoe místo Malbranqua. Defoe s Jenasem o chvíli později založili další velkou šanci pro Keana, jeho střela ale tentokrát mířila mimo bránu. Na druhé straně moc příležitostí ke skórování k vidění nebylo. Vyjímkou snad může být jen střela Fabia Juniora, Robinson ale byl proti a s míčem si poradil. Tottenham chtěl přidat ještě jeden gól, střela Benta ale jen orazítkovala tyč.

Juande Ramos tak mohl být po tomto zápase spokojený. Jeho Tottenham totiž Hapoel přehrál na celé čáře a připsal si do tabulky první tři body. Hapoel naopak prohrál i druhé utkání skupiny a je na samém dně tabulky.

Více informací k zápasu

Aalborg BK - RSC Anderlecht 1:1

08.11.2007 19:15

Góly: 86. Mattias Lindström - 59. Marcin Wasilewski

Anderlecht Brusel, za který nastoupili i čeští reprezentanti Jan Polák a Daniel Zítka, remizoval v zápase skupiny G na hřišti dánského Aalborgu. Bod posunul belgický celek do čela skupiny, Aalborg je s jedním bodem získaným právě z tohoto utkání čtvrtý, odehrál však zatím pouze jediné utkání.

Úvodní šanci tohoto střetnutí připravil domácí Pedersen Nomvetheovi, který ale střelou z voleje zamířil vedle. Na druhé straně ho napodobil Polák, další náznaky šancí měli domácí Prica a hostující Akin. V 36. minutě fauloval před hostujícím pokutovým územím Pareja Jakobsena, ale Pedersen z následného přímého kopu gól nevytěžil. Krátce před pauzou mohl poslat hosty do vedení Hassan, jenže jeho střela se do brány nevešla.

Po přestávce jakoby Anderlecht zařadil vyšší rychlost a v 59. minutě byl za to patřičně odměněn. Bigliův rohový kop přetavil v úvodní branku polský zadák Wasilewski. Odpovědět mohl o šest minut později Prica po rohu Pedersena, ale jeho hlavičku zastavil obránce Deschacht. V 80. minutě se do šance dostal Hassan, ale vedení hostů druhým gólem nepojistil. Naopak čtyři minuty před koncem se míč od Pedersena dostal ke střídajícímu Lindströmovi a ten zajistil konečnou dělbu bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.RSC Anderlecht (BEL)21103:14
2.Tottenham Hotspur (ENG)21013:23
3.Getafe CF (ESP)11002:13
4.Aalborg BK (DEN)10101:11
5.Hapoel Tel-Aviv (ISR)20020:40
Skupina H

Galatasaray SK - Helsingborgs IF 2:3

08.11.2007 19:00

Góly: 45. Shabani Nonda, 90. Shabani Nonda - 31. Henrik Larsson, 39. Razak Omotoyossi, 75. Christoffer Andersson

Na stadionu Ali-Sami-Yen se zrodilo velké překvapení. Brankář domácích Aykut Ercetin neměl šťastný den a Helsingborg si tak odvezl z horké turecké půdy zasloužené tři body za vítězství 3:2.

Domácí fanoušci se ani nestačili pořádně rozkoukat a hosté vedli 1:0. Ve 30. minutě se radoval z branky po dobré kombinaci Helsingborgu Henrik Larsson. Domácí se sice snažili, ale ani Sükürovi a ani Cetinovi se nepodařilo vyrovnat. Po neúspěšném tažení přišel pro domácí další šok. Ve 39. minutě vedli po brance Omotoyossiho hosté už 2:0 a hráči Galatasaray se nestačili divit. Ještě do poločasu ale naději vykřesal Nonda, kterému se podařilo těsně před odchodem do kabin snížit na rozdíl jediné branky.

Na začátku druhého poločasu se dostal do slibné šance Lincoln, ale vyrovnat nedokázal. Ačkoli byli domácí lepším týmem, nedokázali svou převahu využít a přišla další rána. Svou dalekonosnou střelou překvapil brankáře Ercetina Andersen. Helsingborg vedl už 3:1 a s domácími to vypadalo špatně. Nonda se sice ještě jednou trefil, ale jeho branka z 90. minuty přišla příliš pozdě.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - Girondins Bordeaux 1:2

08.11.2007 20:15

Góly: 5. Sanel Kuljic - 45. Marouane Chamakh, 88. Wendel (pen.)

Girondins Bordeaux porazil Austrii Vídeň na jejím hřišti 2:1 a ocitl se tak jednou nohou ve vyřazovacích bojích Poháru UEFA. Vítězství na stranu Francouzů strhnul v 88. minutě brazilský záložník Wendell, když proměnil pokutový kop za faul na Chamakha.

Girodins zvítězil před 14 dny na domácím hřišti nad Galatasaray a pokud chtěl stále myslet na postup, bodovat ve Vídni bylo povinností. Pro Vídeňany to byl sice první zápas v letošním ročníku Poháru UEFA, ale do soupeře se zakousli od úvodních sekund zápasu. Už v 5. minutě rozvlnil síť po Acimovičově centru domácí Kuljič. Austria měla v prvním poločase více ze hry, dostala se do několika slibných šancí, ale žádnou z nich neproměnila. Domácím připravil studenou sprchu Chamakh, který střelou ze 45. minuty vyrovnal na 1:1.

V druhém poločase se obraz hry změnil, hosté se snažili prosadit, ale pozorná obrana Austrie v čele s brankářem Safarem byla proti. Dvě minuty před koncem však přece jen kapitulovala. Jacek Bak ve vápně fauloval Wendela a ten sám přetavil nařízenou penaltu ve vítěznou branku a tři body pro Bordeaux.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Girondins Bordeaux (FRA)22004:26
2.Helsingborgs IF (SWE)21104:34
3.Panionios Atény (GRE)10101:11
4.Austria Vídeň (AUT)10011:20
5.Galatasaray SK (TUR)20023:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*-PeCa_08-

jn čekal sem Bayern,Galatasaray a Rennes..jj

Reagovat
Slejdy

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

dnes to skoncilo na hovno

Reagovat
HOST*

škoda bolky mohli uhrat tu remizu

Reagovat
smazaný uživatel

Velká škoda prohry s Curychem.Teď už mohl být postup skoro hotový.Jediná cesta vede přes výhru nad Leverkusenem,protože bod z Moskvy by byl větší úspěch než bod Slávie s Arsenalem.

Reagovat
Shevchenko

No moc o tom nevíš, Sparta hraje v Leverkusenu a pak doma se Spartakem, s toho mi vychází nanejvýš bod.

Reagovat
Shevchenko

Teda naopak, doma Spartak a až pak v Leverkusenu.

Reagovat
HOST*ital

Tak to sorry,nějak jsem to měl zafixováno takto

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele