Události Ligue 1: Marseille pod Tudorem našla vítěznou cestu, Nice dál tápe

05.09.2022, 19:10
Názory a komentáře
Jonathan David (© AFP)
Olympique Marseille i v oslabené sestavě zvládl výjezd do Auxerre, vyhrál čtvrtý zápas v řadě a na čele tabulky zaostává za PSG jen o skóre. Po letních problémech zažívá desetinásobný francouzský mistr až překvapivě dobrý úvod nového ročníku.

Letní přestávka v podání Marseille byla všechno, jen ne klidná. Uprostřed příprav na novou sezónu rezignoval kouč Jorge Sampaoli, který nebyl spokojen s chováním klubu na přestupovém trhu, a Olympique musel narychlo hledat náhradu. Tou se stal Igor Tudor, jehož Verona patřila loni k příjemným překvapením Serie A. Chorvatský trenér ale na jihu Francie nezačal dobře.

Rychle se začaly objevovat zprávy, že hráči nejsou spokojeni s jeho agresivním chováním a náročnými tréninky, do toho se Marseille nedařilo ani na hřišti v přípravných zápasech. Po generálce s AC Milán (0:2) tým dokonce vypískal plný Vélodrome. Být pod tlakem ještě před začátkem soutěže je asi ta nejhorší věc, co se vám jako trenérovi Marseille může stát. Tudor se navíc pro utkání 1. kola proti Reims rozhodl posadit kapitána a místního hrdinu Dimitriho Payeta, čímž si svoji pověst u fanoušků zrovna nevylepšil. Když před zápasem hlasatel četl soupisku domácích, při jménu chorvatského trenéra odpověděly tribuny bučením a pískotem.

Olympique ale vstup do soutěže zvládl, Remeš porazil 4:1 a situace kolem týmu se trochu uklidnila. Ve 2. kole sice přišel slabý výkon v Brestu, kde Marseille se štěstím remizovala 1:1, pak už ale Tudorovi svěřenci naskočili na vítěznou vlnu, na které se drží doteď. Porazili Nantes, Nice, Clermont a naposledy Auxerre, po šesti kolech mají 16 bodů a za rivalem z Paříže zaostávají na čele tabulky jen o skóre. Marseille se dokonce může chlubit nejlepší obranou ligy, na kontě má jen tři inkasované góly.

Podobně jako jeho předchůdce Sampaoli také Tudor zatím sází na systém se třemi obránci, který mu fungoval již v předchozím angažmá v Itálii. Systém 3-4-1-2 kádru podle všeho dobře sedí, mimo jiné totiž umožňuje využít velkou sílu, kterou má Olympique na krajích hřiště v podobě beků Nuna Tavarese a Jonathana Clausse. Druhý jmenovaný zářil v podobné roli už jako hráč Lens, Tavares se ale chytl až nečekaně rychle: Host z Arsenalu dal už tři góly a za jeho výkony v ofenzivě by se nestyděla většina ligových křídel. Program 7. kola Tudor má aktuálně na povel asi nejsilnější kádr OM za dlouhá léta. Olympique v létě velmi aktivně posiloval: Přišlo 12 nových hráčů, například Alexis Sanchez, Jordan Veretout nebo Eric Bailly. Prakticky na každé pozici jsou dva kvalitní fotbalisté a Marseille by tak nemusel zaskočit náročný program, v rámci kterého ji kromě domácích bojů čeká i účast v Lize mistrů. Do ní vstoupí už tento týden na hřišti Tottenhamu, početnou legii bývalých hráčů Arsenalu v kádru tak čeká návrat na známou půdu z londýnských derby.

Statistiky utkání Auxerre - Marseille

Derby se hrálo tento víkend i v Ligue 1, v bitvě o Azurové pobřeží Nice přivítalo Monako. Ani jeden celek nešel do zápasu v dobré formě a na hřišti to bylo vidět. Poměrně nudné utkání rozhodla jedna povedená akce: Caio Henrique našel krásným centrem na zadní tyči Breela Embola, který přesnou hlavičkou překonal Kaspera Schmeichela. Monako tak na hřišti rivala vybojovalo výhru 1:0, která byla vzhledem k obrazu hry zasloužená.

Statistiky utkání Nice - Monako

Nice se dál trápí a Slovácko může trochu litovat, že je vzájemný zápas v Evropské konferenční lize na programu až začátkem října. "Les Aiglons" mají solidní kádr a hlavně jejich útok je na poměry Ligue 1 našlapaný, poznat to ale zatím není. Proti Monaku si hráči místo závěrečného tlaku jen bezradně přihrávali na půlce a museli poslouchat pískot vlastních fanoušků, kteří jsou z mizerného začátku sezóny logicky frustrovaní. Lucien Favre musí rychle začít sbírat výsledky, jinak jeho návrat do Nice skončí výrazně rychleji, než se čekalo.

Hráč kola

Lille i přes debakl od PSG prožívá dobrý úvod sezony a zápas na hřišti Montpellieru to jen potvrdil. Hlavní hvězdou byl při výhře 3:1 kanadský útočník Jonathan David, který se blýskl dvěma góly: V první půli povedenou střelou pravačkou vyrovnal na 1:1, v poslední minutě pak po rychlém protiútoku levačkou přidal pojišťující třetí gól. David se prosadil poprvé od 1. kola, kdy proti Auxerre také vstřelil dvě branky.

Gól kola

PSG proti Nantes nastoupilo bez Neymara, letos velmi produktivního Brazilce ale s klidem zastoupily ostatní hvězdy. Zářili především Lionel Messi s Kylianem Mbappém, jejichž spolupráce vedla ke dvěma gólům v síti "Les Canaris". Hlavně první trefa byla parádní. PSG na vlastní polovině získalo míč, Messi ho potáhl k vápnu soupeře, přihrávkou našel volného Mbappého a ten krásnou střelou pravačkou zavěsil míč pod břevno domácí branky.

Branka kola je ke shlédnutí zde.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain651024:416
2.Olympique Marseille651013:316
3.RC Lens642015:714
4.Olympique Lyon541014:413
5.Lille OSC631213:1310
6.FC Lorient53118:810
7.Montpellier HSC630316:129
8.Clermont Foot63038:109
9.Stade Rennes62228:78
10.AS Monaco62228:118
11.ES Troyes621311:147
12.AJ Auxerre62137:117
13.FC Nantes61326:86
14.Stade Reims613210:136
15.Toulouse FC61237:115
16.OGC Nice61234:85
17.Stade Brestois61238:165
18.Racing Strasbourg60425:74
19.Angers SCO60246:172
20.AC Ajaccio60153:101

Autor: Livesport.cz / Štěpán Touma

Komentáře (11)

Přidat komentář
Israha

Tudor mě zatím velmi příjemně překvapuje, ale krom pár dalších detailů (jako je legendární marseillská labilita výkonů a psychické nezvládání pohárových zápasů ) mě poměrně znepokojuje, jak vlastně jako jediné pozice v kádru nejsou adekvátně zdvojené právě ty naprosto klíčové posty wingbacků. Kaboré je pro zatím neznámou a Kolašinac je vysloveně zoufalý, takže jestli se Nuno s Claussem utaví či zraní, je vybaveno . Tady fakt nechápu, proč nezůstal aspoň ještě ten Lirola...

Reagovat
Stephanos

Když jsi Tudor, máš úspěch. Richard III. by mohl vyprávět. :) Zrovna mám Tudora v manageru jako hrajícího hráče, koupil jsem ho v 17cti teď bude končit, tak jsem zvědavý, jestli bude trénovat.

Reagovat
Langi

Lol ten Lyon je letos vzadu neskutečně slabý...Mendes hraje na stoperu jako po lobotomii, ale neustále ho tam budeme cpát...a kdyžtak je jeho backup Da Silva, 34letý borec, co hrál většinu kariéry Ligue 2

Jinak už loni jsem říkal, že by se měla pomalu hledat náhrada za Lopese, bo už lepší nebude...letos to zatím vypadá, že bude regulérně přítěž...náhradu si léta neumíme ani vychovat, ale místo toho nesmyslně podepisujeme borce jako Tatarusanu, Pollersbeck nebo Riou

Nevidím to do budoucna vůbec dobře...tam se naprosto vytratila jakákoliv koncepce a reálně hrozí, že ten tým bude bez pohárů dlouhodobě...

Reagovat
juninho8

Ako ja nechápem že to tam kompetentní vôbec nevidia. Ten tím nie je zlý a keby sa doplnili ešte 2 pozície a nahradil brankár, tak by to bolo na európske poháre s prstom v nose (tobôž keď ich nehráme túto sezónu). Celý prestupák sa niesol v štýle návratov stratených synov, ale na pozíciu, ktorú potrebujeme najviac, neprivedieme nikoho. Tá stopérska nemohúcnosť už pár rokov je do neba volajúca. A pritom boli na trhu viac než vhodné alternatívy (Bailly, Akanji,...). A k tomu si necháme len tak odísť Denayera? Ja neviem s kým tam chceme celú sezónu hrať.

Plus ten Lopes. V takom OM pochopili, že sa nedá žiť z čias minulých a Mandandu postavili na vedľajšiu koľaj. U nás bude Lopes strašiť ešte tak 5 rokov. A náhrada v nedohľadne. Túto sezónu som mal vysoké nádeje a aj keď po prvej prehre nemôžme ešte hádzať flintu do žita, najbližšie zápasy (Monaco a PSG) ukážu reálne ako na tom sme.

Reagovat
Langi

je strašná škoda, že letos nemáme k dispozici hráče jako Andersen nebo Bard...posrali jsme to v minulosti hodně s těmi stopery...nicméně, že jsme se nesnažili dotáhnout toho Umtitiho byl největší prokauč léta...ve finále skončil v nějakém Lecce a Barca mu platí 100% platu

Lopes je mimo...včera dostal 3 góly, které by lepší gólman chytil...a stejně nás pořádně nepodržel ani loni...byla doba, kdy to vypadalo, že z něj něco bude...ono taky není náhoda, že třeba v reprezentaci se nikdy nechytil a léta místo něj chytal Patricio a teď ho vytlačili mladí...

Reagovat
juninho8

Škoda napríklad takého Areolu vo West Hame....poprípade Lafont. S Nantes sme už jedného kapitána dotiahli a bolo to fajn

Reagovat
Seydou Doumbia

Lafont je materiál pro světové kluby, s naší schopnosti na trhu nemožný ale chtěl bych ho

Reagovat
Langi

Jj, hlavne kdyz se mluvilo o tom, ze v Nantes sam moc zustavat nechtel…sance by na nej urcite jeste byla treba v lednu, ale na to jsme moc priposrany…

Reagovat
Seydou Doumbia

já se obecně divím že tam zůstal i blas a simon třeba čekal jsem že to rozpustí...ale lafontem by se vše vyřešilo na několik let, špička golman, takový maignan

Reagovat
Langi

Jinak koukam na Slavii a na hristi Njie, Gradel a Yatabare…celkem nostalgie

Reagovat
Seydou Doumbia

Gradel moc pěkná akce před prvním gólem ten by dle mého hrál stabilně v L1 kdyby tam zůstal, kvalitní hráč

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele