19. kolo
27.12.2023 21:15 CET
1 : 3
(1:0)

Reportáž

Radost hráčů Manchesteru City (© AFP)

Trefa nechtěného Harrisona čerstvé mistry světa nezlomila. Naděje Evertonu se rozplynuly po půli

Manchester City otočil v 19. kole Premier League nepříznivě se vyvíjející duel s Evertonem, který na jeho hřišti zdolal 3:1. Toffees poslal po necelé půlhodině hry do vedení Jack Harrison, jenž byl mezi lety 2018 a 2021 kmenovým hráčem Citizens, za The Sky Blues si však ani jednou nekopl. Velkého zadostiučinění se ovšem nedočkal, protože chvíli po změně stran srovnal Phil Foden a v 64. minutě překlopil skóre na stranu hostů úspěšným pokutovým kopem Julián Álvarez. Úřadující anglický šampion se tak vedoucímu Liverpoolu přiblížil na rozdíl pěti bodů, přičemž má ještě zápas k dobru.

Svěřencům Pepa Guardioly se v nedávném průběhu anglické nejvyšší soutěže moc nedařilo, a tak byl prostovlasý stratég rád, že si jeho svěřenci mohli odskočit do Saúdské Arábie, kde opanovali mistrovství světa klubů. Při návratu na Britské ostrovy je nečekal vůbec snadný úkol, jejich první zastávku totiž představoval Goodison Park, domácí stadion ve formě hrajícího Evertonu. Karamelky držely do uplynulého víkendu solidní sérii čtyř výher v řadě, pak však navzdory sympatickému výkonu prohrály s Tottenhamem.

První velká příležitost přišla už ve čtvrté minutě, kdy nebezpečnou střelu z bezprostřední blízkosti od Álvareze musel zlikvidovat pozorný Jordan Pickford. Citizens i nadále tlačili na obranu Karalemek, za ní ovšem stál výborný domácí gólman, který v 15. minutě zneškodnil obrovskou šanci Matheuse Nunese a následně i dorážku Álvareze. Těsně před půlhodinou hry ale přišel pro Manchester velký šok. Obrovskou chybu udělal v pokutovém území Rodri, jenž přichystal míč pro Dwighta McNeila. Anglický záložník poté přihrávkou pod sebe našel Harrisona, který překonal bezmocného Edersona.

Everton nápor hostů ve druhé půli neustál a v 53. minutě inkasoval. Za hranicí velkého vápna se k míči dostal Foden, jenž chirurgicky přesným projektilem k pravé tyči vyrovnal. Těsně po uplynutí hodiny hry se opět excelentním zákrokem ukázal Pickford, který vytěsnil ránu Álvareze mířící do levé šibenice. Jen o pár okamžiků později ale vyústil velký tlak Citizens v penaltu, když Nathan Aké trefil v pokutovém území ruku Amadoua Onany. Balon si na penaltový puntík postavil argentinský mistr světa a střelou doprostřed překonal skvěle chytajícího Angličana. Toffees se nechtěli před zraky vlastních fanoušků vzdát a 75. minutě mohli vyrovnat. V obrovské příležitosti ovšem selhal Dominic Calvert-Lewin, jenž o kousek minul. Nakonec však hráči v bílých dresech přidali pojišťovací třetí trefu, když po špatném odkopu Pickforda zavěsil balon k levé tyči Bernardo Silva.

Úřadující mistr se tak do ligového kolotoče vrátil vítězně. V příštím kole přivítá 30. prosince Sheffield United, Everton se tentýž den představí na půdě Wolves.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (1)

Přidat komentář
Fikus19

1:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele