Bundesliga - preview 1. kola

24.08.2012, 09:00, aktualizováno 26.08.2012, 08:18
Previews
Poslední dva týmy dnes čeká stup do nového ročníku německé nejvyšší soutěže. První kolo zakončí souboj dvou pohárových zástupců - Hannover doma hostí Schalke...
Hannover 96 - Schalke 04  (neděle 17:30)
Jako poslední se bundesligového startu dočkají fanoušci Šestadevadesátek a Königsblauen. Dolnosaský klub na úvod čeká velmi atraktivní a nelehký soupeř, jehož ambice budou i v letošním ročníku mířit vysoko, možná i na Meisterschale. Na rozjezd by si však i borci z Gelsenkirchenu jistě přáli snazšího soupeře, než jakým je Hannover, jenž si vydatně zastřílel v polské Vratislavi v rámci předkola Evropské ligy.

Aktuální statistiky přitom hovoří ve prospěch domácích. Zatímco Hannoverští odstartovali minulé dvě sezóny domácími vítězstvími (vždy výsledkem 2:1 proti Hoffenheimu a Frankfurtu), museli Königsblauen na úvod dvakrát strpět porážku (1:2 v Hamburku a dokonce 0:3 ve Stuttgartu). Krom toho Hannover neprohrál v posledních osmnácti domácích utkáních.

Hannoverský trenér Mirko Slomka, vedle něhož se i jeho současní svěřenci Christian Pander a Sergio da Silva Pinto dříve viditelně angažovali v táboře nedělního soka, pozitivně hodnotil vyhlídky S04 i v letošním sezóně: "I v ročníku 2012/13 budou jejich barvy hodně vysoko, rozhodně si znovu zahrají o vstupenky do Champions League. Proto jdou naši hosté do partie jako favorit." Jedním dechem však dodal, že schovávat se nebude ani jeho výběr a rovněž si pochvaloval povedené zápasy v předkole Evropské ligy a v domácím poháru, byť se jednalo o papírově dosti slabší soupeře. "Jen díky těmto zápasům chytíte ten správný rytmus a navíc i zde můžete poodhalit některé vlastní nedostatky a zapracovat na nich," nechal se slyšet coach Šestadevadesátek.

Do boje o první tři body může Slomka vyslat i Christiana Schulze, jenž rychle vyléčil své poraněné lýtko. V případě Konstantina Rausche a Mohammeda Abdellaoueho již vyhlídky tak příznivé nejsou a o jejich případném startu bude rozhodnuto až těsně před zápasem. Jistá je pak neúčast útočníka Mame Dioufa, Senegalec ještě musí šetřit poraněný kotník.

Nedělní duel již dlouhou dobu vyhlíží i S04, které se bude letos pokoušet navázat na velmi zdařilou loňskou sezónu. "Třetí místo a tím zajištěná účast v kvalifikaci do základní fáze Ligy mistrů je vynikající výsledek. Teď už je to ale minulost. Nyní opět všichni vycházíme od nuly," prohlásil trenér Huub Stevens, jenž si nenechal ujít televizní přenos ze zápasu mezi Slaskem Vratislava a Hannoverem. Polský mistr musel hned pětkrát lovit balon ze své sítě a Stevens tak zřejmě měl o čem přemýšlet. "Koneckonců není rozhodující, co všechno umí a neumí náš soupeř. My se musíme koncentrovat jen sami na sebe," přemítal osmapadesátiletý stratég a dodal, že je na výsost spokojen s průběhem letní přípravy.

Stále není jisté, jakou bude mít podobu zahajovací jedenáctka S04. V ohrožení je zejména start Jeffersona Farfana, jenž má problémy s kolenem. Nejistá je účast Benedikta Höwedese, kterého sužují bolesti po těžkém úderu na kyčel, Marco Höger si pak stěžuje na bolesti stehenního svalu. Ze sestavy najisto vypadl Sergio Escudero, jenž si v přípravě přivodil poranění kotníku. Podobně jsou na tom i Jurado a Obasi, kteří se na trávník AWD-Arény rovněž nedostanou.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Felipe, Pander - Stindl, Andreasen, da Silva Pinto, Huszti - Schlaudraff, Abdellaoue
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, K. Papadopoulos, Höwedes, Fuchs - Jones, Neustädter - Farfan, Holtby, Draxler - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Greuther Fürth - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Prvoligová premiéra a hned na domácím stadionu proti nejslavnějšímu německému klubu. Fanoušci nenápadného franského Fürthu si na úvod sezóny nemohli přát více. A je to již pěkná řádka let, kdy se mnichovský celek ukázal v městě, jen 7 kilometrů vzdáleného od Norimberku, naposledy. Psal se srpen roku 1964 a tehdy šlo o střetnutí v rámci tzv. Regionální ligy Jih. Na bavorský klub jeho sláva teprve čekala a Fürth tehdy slavil výhru 2:1.

Bez ohledu na výsledek je jasné, že se 25. srpna bude ve Fürthu psát nová kapitola historie tamější kopané. Domácí však Bavorům v jejich ligovém rozjezdu rozhodně nechtějí dělat křoví. "Musíme jít na hranici našich možností, zřejmě trochu i nad jejich rámec. Hrát Bundesligu je splnění velkého snu. Zítřejší velký den si chceme rozhodně maximálně užít. Musíme hrát beze strachu a přehnané úcty, také však s potřebným respektem" uvedl na páteční tiskovce domácí trenér Mike Büskens. Ten pochopitelně musí čelit jistým absencím ve svém kádru, mimo hru bude kvarteto Ndoye, Kraus, Zillner a Ohandza.

Bavorský celek start nového ročníku dlouho a netrpělivě vyhlížel, letní pauza byla navíc vůbec nejdelší v ligové padesátileté historii. Očekávání jsou v Mnichově nemalá, loňskou sezónu druhých míst je nutno odčinit a kde jinde se lépe rozjet, než na půdě ještě ani nerozkoukaného nováčka. "Jsme rádi, že se to zase všechno dává do pohybu," nechal se před závěrečným tréninkem svého týmu slyšet trenér Jupp Heynckes.

"Již v předešlých sezónách bylo patrné, že vydařený vstup do soutěže má význam pro i pro následující zápasy. Tím totiž dostanete vítr do zad, dostaví se potřebné sebevědomí," vyzvedl Heynckes důležitost povedeného startu. Velké očekávání je znát i z vyjádření samotných hráčů: "Samozřejmě, že je velice vzrušující, když se zase konečně něco velkého děje," narážel na 112 dnů dlouhou přestávku Thomas Müller a stejně tak jako jemu je i všem ostatním v týmu jasné, že bitva s nadšeným soupeřem, jenž nemá v sobotu co ztratit, nebude snadná.

"Fürth si euforii ze senzačního postupu ze druhé ligy vezme do zápasu s sebou," ví své trenér FCB, jenž navíc na trávník vyprodané Trolli Arény, která svými parametry spíše připomíná české fotbalové stánky, jistě nepošle Francka Ribéryho. Francouzského reprezentanta totiž skolila chřipka a tak zjizvený fotbalista ligový start stejně jako Daniel van Buyten (problémy s lýtkem) propásne. Heynckes však má v rukávu náhradní trumfy, jako nejpravděpodobnější náhrada se jeví nově příchozí Xherdan Shaqiri. Ve fázi rehabilitace jsou dále Rafinha, Alaba, Contento a především Mario Gómez.
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Grün - Nehrig, Kleine, Mavraj, Schmidtgal - Fürstner, Petsos - Sararer, Tyrala, Mikkelsen - Fall
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Can - Luiz Gustavo, Kroos - Robben, T. Müller, Shaqiri - Mandžukič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hamburger SV - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Sobotní odpolední program nabídne mimo jiné také zastávku v Imtech Areně, kde místní Hamburk vyzve Norimberk. Pro svěřence Thorstena Finka se jedná o zvláštní sezónu, neboť právě oni jako jediní byli u všech padesáti ročníků německé nejvyšší soutěže, což by si jistě přáli proti Frankům náležitě oslavit.

Fanoušci Rothosen za sebou mají další infarktovou sezónu, nejenže se museli do posledního kola strachovat o svůj milovaný klub, ale hned nato přišla další odtučňovací kúra, jež odvála takřka všechnu zbývající prověřenou kvalitu a zkušenost (Jarolím, Petrić, Guerrero), která ve finančně chřadnoucím celku zůstávala. Sportovní ředitel Frank Arnesen tak musí shánět posily doslova za pochodu...

Jakoby toho pozdvižení ještě nebylo málo, tak svěřenci Thorstena Finka ke všemu nezvládli úvodní kolo DFB-Pokalu, kde si vylámali zuby na nyní již třetiligovém Karlsruhe (nakonec však na podobné úrovni skončilo hned šest týmů z nejvyšší soutěže). "Máme dobrý tým s mnoha hráči, kteří již získali potřebné zkušenosti a mají tak dostatečné kvality, aby porazili Norimberk," neztrácí víru bývalý kormidelník švýcarské Basileje, kterému však bude sházet čerstvá posila Scharner, Kačar, Arslan a Rincón.

Přece jen o něco klidnější ročník zažil "der Club", zpočátku to sice vypadalo na krutý boj o záchranu, výrazné zlepšení v jarní části však skromný celek katapultovalo na konečnou desátou příčku, což sice neodpovídá skvělému šestému místu z předešlé sezóny, ale pro Franky se i tak jedná o výborný počin - hlavní cíl byl tak jako tak splněn! Ostatně záchrana bude i přes odliv opor také letos primárním cílem.

"Hamburk je velmi nebezpečný protivník. Všechnu kritiku, jež se na hráče v posledních měsících nahrnula, mohou využít ve svůj prospěch," zůstává při zemi Dieter Hecking a zároveň si dobře vybavuje utkání, které jeho tým v Imtech Areně absolvoval v loňské sezóně, kdy odjížděl po výsledku 2:0 bez bodu. O nápravu se bude pokoušet kompletní ekipa, chybět bude pouze dlouhodobě zraněná dvojka Hloušek - Mendler.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Diekmeier, Bruma, Mancienne, Aogo - Westermann, Skjelbred - Sala, Jansen - Son - Berg
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Klose, Marcos António, Pinola - Balitsch, Simons - Kiyotake, Gebhart, Esswein - Polter
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.25 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - Fortuna Düsseldorf  (sobota 15:30)
Do své druhé bundsligové sezóny v klubové historii vstupuje FC Augsburg domácím zápasem proti Fortuně Düsseldorf, která se v nejvyšší německé soutěži představí po dlouhých 5.565 dnech. Poprvé se tak oba celky po sedmi dosavadních vzájemných soubojích (jež proběhly v rámci německého poháru, druhé ligy a postupového kola do druhé nejvyšší soutěže) střetnou i v bitvě na pomyslném Olympu německé klubové scény.

Ačkoliv se jedná o vůbec první klání těchto týmů v nejvyšší lize, má FCA na domácí zápasy se svým sobotním soupeřem velmi dobré vzpomínky z ligy druhé. "Fuggerstädter" z nich totiž vždy odešli jako vítězové. V sezóně 2009/10 dosáhl Augsburg na vítězství 2:0, o rok později triumfoval dokonce poměrem 5:2.

Sobotní zápas nebude debutem jen pro hráče vestfálského celku, nýbrž i pro novopečeného šéfa augsburské kabiny - mladého trenéra Markuse Weinzierla. Ten do nového ročníku hodlá vstoupit vítězně. "Je mi jedno, kdo se proti nám v zahajovacím utkání postaví. Náš cíl je jediný - sebrat tři body," prohlásil sedmatřicetiletý coach a dal tak najevo, že jej nestraší ani očekávaná euforie, se kterou soupeř z Düsseldorfu po patnáctiletém bundesligovém půstu do utkání vstoupí.

Koneckonců, trenér FCA má také z čeho vybírat, jelikož pouze Jan-Ingwer Callsen-Bracker doplnil trio již dlouhodobě zraněných Mölders-Philp-Bah. Callsena-Brackera nepustí na trávník zranění kolene. V SGL-aréně by se v sobotu naopak mohli objevit Axel Bellinghausen s Nandem Rafaelem, kteří však k neradosti augšpurských fanoušků již nastoupí jedině v dresech Fortuny, byť byli ještě nedávno právě ve službách FCA.

Jubilejní 50. bundesligovou sezónu by rádi vítězně otevřeli i v táboře Fortuny, kde je napětí před vyhlíženým startem obzvlášť znatelné. Šéftrenér Červeno-bílých Norbert Meier, jenž "svůj" klub vede od roku 2008 (a je tak po Thomasovi Schaafovi ze současné skupiny hlavních trenérů druhým nejdéle sloužícím lodivodem u jednoho klubu), se při obligatorní tiskovce nezdráhal vyseknout svému sobotnímu soupeři poklonu za velmi povedené účinkování v loňském ročníku nejnavštěvovanější fotbalové soutěže světa.

Teď prvoligové dobrodružství o čtyřiatřiceti dějstvích čeká i na Meiera a jeho svěřence. Před prvním utkáním však vestfálský tým nedostál svého názvu, když se bude muset ke vší smůle pravděpodobně obejít hned bez trojice hráčů. Jedním z nich je dokonce kapitán Andreas Lambertz, jenž si bude i v následujícím utkání odpykávat disciplinární trest z divoké baráže s berlínskou Herthou. Náplastí tak snad může být jen fakt, že si Lambertz tak jako tak poranil kotník v pohárovém utkání v Burghausenu. Vedle něj budou absentovat i Bruno Soares a možná i Stefan Reisinger, jenž se potýká s angínou.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, S. Langkamp, Ostrzolek - Baier, Ottl - Musona, Koo, Sio - Bancé
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Giefer - Levels, Malezas, Langeneke, J. van den Bergh - O. Fink, Bodzek - Kruse, Voronin, Bellinghausen - Reisinger
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Freiburg - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Fotbalové nadšení ovládne také město na úpatí Schwarzwaldu, kde budou natěšení fanoušci očekávat už počtvrté za sebou start německé nejvyšší soutěže. Vyjma SCF se toho bude mimo jiné účastnit také Mainz.

Zázrak. Přesně tímto slovem by se dalo asi nejlépe zhodnotit působení Freiburgu ve druhé polovině minulé sezóny, všemi odepisovaný celek se po zimní přestávce neuvěřitelně zvednul a ziskem sedmadvaceti bodů se v jarní tabulce vyšplhal dokonce na čtvrtou pozici (!). Konečné deváté místo z předešlé sezóny se sice bádenskému týmu nepodařilo zopakovat, avšak dvanáctá příčka má svou hodnotu.

Nyní však stojí skromné mužstvo před další sezónou s prázdnou náručí a bude doufat v další zázrak ze Streichovi produkce. "Mainz je po všech stránkách silný protivník. Dobře víme, co očekávat, ovšem máme i tak dost svých starostí. Ale rozhodně se za ně neplánujeme schovávat" poznamenal freiburský patriot, aniž by tak chtěl nepřímo navázat na absence Fluma, Daniela Caligiuriho a Rosenthala, nejistý je potom start další opory Mensura Mujdžy.

Rozporuplný ročník má za sebou Mainz, který nehrál častokrát vůbec špatně, ovšem přesto nebral body, jež povětšinou ztrácel svojí nedisciplinovaností, nedůsledností a nedostatečným odhodláním - falckému celku chyběla zejména vítězná mentalita! "Musíme se připravit na letošní sezónu, ne se tolik zaměřit na zkvalitnění naší hry, avšak spíše na osvěžení starých známých taktických věcí" je si vědom Thomas Tuchel.

Tento nesoulad může být způsoben velkou obměnou hráčského kádru, jež během minulého roku ve falckém mužstvu proběhla a může tak nějakou dobu trvat, než si všechno opětovně "sedne" do starých kolejí. "Musíme opanovat některé zápasy nejen fotbalově, ale také odhodláním, morálkou, tento tým je toho dozajista schopen" nabádá rodák z Krumbachu. Mimo hru zůstává pouze Heinz Müller.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Hedenstad, Ginter, Diagne, Sorg - Schuster, Makiadi - Schmid, Guédé, M. Kruse - Santini
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Bungert, Kirchhoff, Noveski, M. Caligiuri - Baumgartlinger, Soto - N. Müller, Ivanschitz, Choupo-Moting - Szalai
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Mönchengladbach - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Na pořádně nahuštěný program se musejí v úvodu sezóny připravit v Mönchengladbachu, jenž se po pohárových starostech musí koncentrovat také na bundesligu, kde ho hned na úvod čeká nevyzpytatelný Hoffenheim.

Dozajista rozporuplné pocity vládnou na začátku sezóny u Hříbat z Porýní, radost z postupu do dalšího kola DFB-Pokalu jistě kalí očekávaná premiéra v Lize mistrů, jež se kometě loňského bundesligového ročníku nevydařila podle představ. "Nehráli jsme špatně a brzy jsme se dokonce ujali vedení. Poté jsme však začali kupit spoustu chyb," přiznal kouč Lucien Favre po porážce 1:3 od kyjevského Dynama.

Přes historickou šanci proniknout do milionářské soutěže však zůstává pro skromný celek hlavní prioritou bundesliga. "Bundesliga je pro nás nejdůležitější," řekl švýcarský stratég a u svých oveček apeloval především na soustředěnost. "Chceme vyhrát. Dobrý začátek je pro nás důležitý," uzavřel Favre. Jantschke, Nordtveit i Arango vyléčili drobné zdravotní potíže a budou připraveni, zatímco Mlapa bude nabírat herní praxi v rezervě.

Také na druhé straně nemohou být se vstupem do nové sezóny spokojeni - ambiciózní TSG nedokázalo poprvé po dlouhých pěti letech přejít přes úvodní pohárové kolo, nad síly svěřenců Markuse Babbela byl Berliner AK. Mužstvo hrající až čtvrtou nejvyšší soutěž koncernový celek dokonale zaskočilo a již po úvodních pětačtyřiceti minutách vedlo o tři branky, záhy navíc přidalo čtvrtou a bylo rozhodnuto.

"Není to pro nás snadná situace, ale pojedeme do Mönchengladbachu vyhrát. Toho ale můžeme dosáhnout jen s odpovídajícím nasazením a agresivitou," zdůrazňoval Babbel atributy, které jeho svěřenci při pohárové blamáži nejvíce postrádali. Navázat na poslední povedený zápas v Borussia-Parku se pokusí kompletní kádr, výjimkou je pouze Sandro Wieser, jenž se po operaci kolene podrobuje rehabilitaci.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Álvaro Domínguez, Daems - Nordtveit, G. Xhaka - Ring, Arango - Hanke, L. de Jong
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Wiese - Beck, Vestergaard, Compper, Johnson - Rudy, Salihović - Vukcević, Volland, Roberto Firmino - Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen  (sobota 18:30)
Urychlený návrat z druhého podlaží zpátky na místo, kam dlouhodobě patří, zažívá Eintracht Frankfurt, kterému se v obnovené premiéře postaví Bayer. Werkself se u Mohanu dlouhodobě daří a prohrála zde pouze tři z posledních deseti vystoupení.

Orli před dvěma lety vyhlašovali vysoké cíle, dokonce padla řeč o útoku na evropské poháry, ovšem po vydařeném podzimu se svěřencům Michaela Skibbeho ve druhé polovině soutěže přestalo dařit, porážky se na sebe začaly nabalovat a výsledek byl pro tradiční klub zdrcující - po šesti letech následoval pád do 2. Bundesligy. Tady však obrozený celek kraloval a pohodlně si z druhého místa zajistil návrat.

Nyní už jsou představy mohanského mužstva přece jen skromnější a hlavním krokem má být záchrana, což by měl natěšený nováček začít plnit hned od samého začátku. "Bayer Leverkusen se dlouhodobě usadil mezi týmy bojujícími o evropské poháry, hned na začátek tak před námi stojí velmi těžký úkol. Pokud však budeme dodržovat disciplínu, tak můžeme na domácím hřišti porazit kohokoli," věří trenér Armin Veh.

Kormidla farmaceutického celku se po velmi podařeném závěru sezóny, kdy si Bayer za minutu dvanáct zachránil pohárové ambice, nastálo ujala perspektivní trenérská dvojice Sami Hyypiä - Sascha Lewandowski a společnými silami mají klub dovést pokud možno opět do Ligy mistrů. Mladí zelenáči k tomu přistoupili po svém a vyjma změny herního stylu také značně omladili zakonzervovaný kádr.

Tato sázka se však může v budoucnu "věčně druhému" Leverkusenu jenom vyplatit, což mimo jiné ukázalo také úvodní kolo DFB-Pokalu, kde si porýnské mužstvo bez větší námahy poradilo s Jenou, nyní hrající Regionalligu. "Bylo to pro nás velmi důležité utkání, všichni podali dobrý výkon," pronesl spokojený týmový manažer Sami Hyypiä, jehož tým nyní čeká daleko těžší prověrka v Commerzbank Areně. "Eintracht pro mě není typický nováček, neboť před sestupem hrál v nejvyšší soutěži několik let nezastupitelnou roli. Čeká nás obtížný zápas, ale jsme po všech stránkách připraveni," je přesvědčen bývalý finský reprezentant.

Hosté cestují k Mohanu kompletní, otazník však visí nad startem dvojice Renato Augusto - Sidney Sam, které shodně trápí svalové problémy a Werkself i vzhledem k nedávným zdravotním neduhům obou hráčů nechce zbytečně riskovat. Eintracht naproti tomu nemůže počítat s Amedickem, jehož postihl únavový syndrom, Djakpa si odpykává disciplinární trest a Kouemaha pro změnu dohání tréninkové manko.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - S. Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Rode, Schwegler - Aigner, Meier, Inui - Occéan
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Schwaab, M. Friedrich, Wollscheid, Kadlec - L. Bender, Reinartz, Rolfes - Schürrle, Bellarabi - Kießling
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg  (sobota 20:45)
Úvodní bundesligové kolo nabídne zcela výjimečně také sobotní večerní zápas v Mercedes-Benz Areně, kam podobně jako na konci minulého ročníku dorazí Wolfsburg. Koncernový celek jistě bude chtít napravit selhání, kdy během posledních dvaceti minut přišel o dvoubrankový náskok a nakonec odjížděl ze Švábska s prázdnou.

Stuttgart má za sebou už v podstatě tradiční sezónu - podzimní zmar, bídu a rozčarování vystřídaly po zimní přestávce stejně, jako se během posledních let už stává tradicí přesně opačné pocity a VfB opět svojí hrou neuvěřitelně bavilo - výsledné šesté místo pak dalo tradičnímu bundesligovému účastníkovi možnost kvalifikovat se znovu po roční abstinenci do evropských pohárů. Konkrétně do Evropské ligy.

Na Labbadiovi svěřence čekalo čtvrté předkolo druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže a los jim do cesty přiřkl nevyzpytatelného soupeře v podobě moskevského Dinama. Bundesligová stálica však zvládla úvodní zápas na jedničku podtrženou a díky dvěma brankám Vedada Ibiševiče si do Ruska poveze velice slibný náskok. "Stále musíme být velmi opatrní, výchozí situaci před odvetou však máme dobrou, avšak také nebezpečnou. Budeme muset ještě tvrdě pracovat" zůstává při zemi střelec dvou branek. "V mé mysli se v současné době nachází pouze Wolfsburg" doplnil Labbadia.

Motivaci domácího celku má opět podpořit rozsáhlá akce v hledišti, stejně jako loni při otevíracím utkání se Schalke - fanoušci tak mají dorazit v klubových barvách a vytvořit tak hráčům opravdové domácí prostředí! "Už jsem zažil pár bundesligových zápasů, něco takového se vám však uloží v paměti. Bylo to pro nás neuvěřitelně motivující" vrací se domácí kormidelník v čase o necelý rok zpátky.

Podobnou sinusoidu výkonů jako domácí mužstvo zažili také Vlci, ovšem s tím rozdílem, že oni se pohárové místenky nedočkali a skončili těsně za vybranou smetánkou na osmé příčce. Trenér a manažer v jedné osobě Felix Magath tak neváhal a během letní přestávky svůj tým opět přestavěl do nové, vyváženější a především kvalitnější podoby. Cíl má být nad slunce jasný - návrat do pohárové Evropy!

Hned úvodní utkání ve Švábsku by tak mohlo být pro ambiciózní koncernový tým ostrou a zároveň zatěžkávací zkouškou, zdali je tato skvadra už konečně schopna dosáhnout vysokých cílů anebo jestli bude ještě potřeba dodatečné korekce. "Posouzení stuttgartské formy bylo velmi dobře vidět při pohárovém utkání s Dinamem Moskva, které měli domácí naprosto pod svou režií. Ostatně už jarní výsledky napověděly o velkém zlepšení a jsem přesvědčen, že v nadcházející sezóně bude hrát Stuttgart ještě důležitější roli. Přesto přese všechno věřím, že máme šanci neodjíždět s prázdnýma rukama" rozpovídal se Magath.

Dlouhodobá zranění kolene nepustí do hry Václava Pilaře s Patrickem Helmesem a připraven ještě nebude také Josué, jehož trápil stehenní sval. Několik zajímavých jmen pak nebylo k utkání z různých důvodů vůbec nominováno (Felipe, Madlung, Russ, Hasebe, Jiráček, Ochs nebo Jönsson). Do autobusu se naopak vešli Kjaer a Kahlenberg, kteří už měli v jednu chvíli sbaleno. VfB dlouhodobě chybí Audel a Didavi.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Hoogland, Tasci, Niedermeier, Boka - Kvist, Gentner - Harnik, Hajnal, Traoré - Ibišević
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Fágner, Naldo, Pogatetz, Rodríguez - Träsch, M. Schäfer - Diego - Vieirinha, Dost, Olić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Werder Brémy  (pátek 20:30)
Dlouhá letní přestávka utekla jako voda a můžeme se tak znovu těšit na další bundesligový maraton, kde budou všichni běžci nahánět obhájce titulu Borussii Dortmund. Tradiční předehrávka nás zavede právě do Vestfálska, místnímu BVB se postaví brémský Werder.

Žlutočerní dokázali v minulé sezóně podruhé v řadě získat Meisterschale, svou nadvládu navíc korunovali také ziskem DFB-Pokalu, který se jim podařilo opanovat po dlouhých třinácti letech a poprvé v historii si tak mohli vychutnat ceněný double! Na takto úspěšný ročník pochopitelně nebude snadné navázat a leckoho by nastalá situace strhla k sebeuspokojení. "Tým má štěstí, že se stále nemůže nabažit," lakonicky poznamenal Jürgen Klopp.

Jakožto obhájce titulu se Dortmund podobně jako před rokem zúčastnil tradičního Superpoháru, kde se mu do cesty postavil věčný rival z Mnichova a na rozdíl od finále pohárové soutěže dokázal své zaváhání napravit a především díky povedenému začátku se mohl po dvou letech opět radovat ze zisku trofeje! Chuť si tak museli Kloppovi hoši spravit v DFB-Pokalu na hřišti Oberneulandu, odkud si po hladkém průběhu odvezli postup do dalšího kola a zároveň se tím před startem bundesligy naladili na pozitivní vlnu.

Ta bude potřeba, neboť hned na úvod musí BVB rozlousknout těžký oříšek v podobě Werderu, který se po rozsáhlé odměně tváří sebevědomým, avšak lehce nejistým výrazem. Ostatně oba celky se nedávno potkaly na Liga total! Cupu, kde nakonec utkání skončilo po normální hrací době 2:2 (hrálo se 2x30 minut) a po penaltovém rozstřelu se radovaly z celkového prvenství Brémy. "Bylo by dobré, pokud by se nám podařilo vyhrát hned v prvním utkání, opět bychom tak nasáli ten jedinečný pocit," poznamenal domácí lodivod. "Musíme hrát agresivně," přidal kapitán Sebastian Kehl.

Domácí nebudou mít k dispozici Svena Bendera, jenž podstoupil operaci třísel a nyní bude dva týdny podstupovat rehabilitaci. Nejistý je potom start Lukasze Piszczeka, kterého trápí potíže se stehenním svalem a definitivně jasno by v tomto ohledu mělo být až po posledním tréninku. "Na páteční ráno máme ještě naplánovaný trénink," vysvětlil Klopp. Případnou náhradou by mohl být jeden z dvojice Kirch - Owomoyela.

Přístavní tým má za sebou další neslanou nemastnou sezónu, sice to dlouho vypadalo nadějně a Brémy dokonce pokukovaly po evropských pohárech, zpackaná druhá polovina soutěže, během níž získaly jen dvě výhry, však něco podobného zavrhla. I proto nezůstal na severu Německa kámen na kameni a hráčský kádr prodělal výraznou proměnu a především omlazovací kůru (Werder nyní disponuje nejmladším kádrem v soutěži).

Jak už bylo naznačeno, celek z hanzovního města si během přípravy nevedl vůbec špatně, ovšem po triumfu na Liga total! Cupu přišel krutý pád do reality - Brémy nestačily na Preußen Münster a pohárová pouť pro ně záhy skončila, ani to však nemohlo odehnat pohodu v brémském táboře. "Nemůžeme se dočkat, abychom zjistili, jak na tom doopravdy jsme," zdůraznil Thomas Schaaf.

Na druhé straně jsou takřka kompletní. Zelenobílí se nebudou moci spolehnout pouze na novou akvizici Josepha Akpalu, jenž na Weserstadion zamířil z belgických Brugg teprve včera. Připravena by ale měla být nejzvučnější posila Eljero Elia.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Blaszczykowski, Reus, Großkreutz - Lewandowski
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Gebre Selassie, Prödl, Sokratis, Ignjovski - Fritz - de Bruyne, Junuzović, Hunt, Elia - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.TSG Hoffenheim00000:00
 Borussia Mönchengladbach00000:00
 1. FC Norimberk00000:00
 1. FSV Mainz 0500000:00
 SC Freiburg00000:00
 VfB Stuttgart00000:00
 FC Augsburg00000:00
 Greuther Fürth00000:00
 Borussia Dortmund00000:00
 Hannover 9600000:00
 Bayer Leverkusen00000:00
 Bayern Mnichov00000:00
 Eintracht Frankfurt00000:00
 Werder Brémy00000:00
 Schalke 0400000:00
 VfL Wolfsburg00000:00
 Hamburger SV00000:00
 Fortuna Düsseldorf00000:00
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Borussia Dortmund - Werder Brémy
sobota 15:30Greuther Fürth - Bayern Mnichov
sobota 18:30Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen
sobota 20:45VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg
neděle 17:30Hannover 96 - Schalke 04

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (375)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele