Eredivisie - souhrn 13. kola: PSV střídá Ajax na prvním místě

04.11.2022, 22:05, aktualizováno 06.11.2022, 18:45
Komentáře a souhrny
Radost hráčů PSV Eindhoven (© AFP)
PSV Eindhoven vyhrál na půdě Ajaxu, který střídá na čele tabulky. Feyenoord si poradil s posledním Volendamem, zato Twente pouze remizovalo s Go Ahead Eagles. Sparta Rotterdam na úvod sobotního programu vykradla Arnhem. Heerenveen vyhrál na hřišti Excelsioru...

AFC Ajax - PSV Eindhoven 1:2

06.11.2022 16:45

Góly: 83. Lorenzo Lucca - 23. Luuk de Jong, 50. Erick Gutiérrez

Šlágr podzimní části Eredivisie vyzněl lépe pro eindhovenský klub, který porazil obhájce mistrovského titulu i ve třetím vzájemné utkání za sebou a díky tomu se vyhoupl do čela tabulky se třiceti body o dva body právě před AFC. Domácí favorit si může vzít zpět své ztracené vedení ve středeční dohrávce proti Vitesse, ale tentokráte za svým konkurentem přeci jen lehce zaostával.

Oba dva nedělní soupeři zvládli závěrečné vystoupení v evropských pohárech a očekávala se vyrovnaná bitva, nicméně svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye se během úvodních padesáti minut dostali do dvoubrankového vedení. Amsterdamský celek sice snížil zhruba deset minut před závěrečným hvizdem, jenomže na vyrovnání se již nezmohl a v nejvyšší nizozemské soutěži tak přišel o svou třízápasovou vítěznou šňůru.

Úvodní dvacetiminutovka toho příliš zajímavého nepřinesla, avšak ihned na to nečekaně otevřel gólový účet hostující kanonýr Luuk de Jong. Ten se po zranění vrátil na trávníky teprve před čtrnácti dny a v šestém odehraném utkání přidal už svůj třetí gól. Na levém křídle odvedl vynikající práci Gakpo a nadýchaným centrem našel před hranicí brankového území právě De Jonga, jenž ve skluzu chytře usměrnil míč přímo do bližšího spodního růžku.

Výběr vedený koučem Alfredem Schreuderem mohl vyrovnat těsně před přestávkou, jenomže po rohovém kopu promarnil tisíciprocentní možnost Kudus, jelikož ze tří metrů trestuhodně orazítkoval bližší tyč poloprázdné branky. PSV se ještě více uklidnilo pět minut po výměně stran. Jeho druhou trefu přidal sedmadvacetiletý mexický záložník Erick Gutiérrez, neboť po odvráceném rohovém kopu a vynikající práci nezastavitelného De Jonga vypálil z první z osmi metrů a chladnokrevně zavěsil přesně pod břevno.

Po necelé hodině hry chtěl definitivně rozhodnout Simons, jelikož po sólu přes půl hřiště stanul před brankářem Pasveerem, ovšem nakonec byl na poslední chvíli odzbrojen vracejícím se Renschem. V 67. minutě se postavil k přímému volnému kopu z osmnácti metrů střídající El Ghazi a krouceným pokusem trefil horní tyčku.

Domácí vykřesali naději na bodový zisk v 83. minutě. Snížit dokázal nově příchozí Lorenzo Lucca. Teprve dvaadvacetiletý vytáhlý italský útočník si ani ne po dvou minutách strávených na trávníku zpracoval na prsa pas od Berghuise a z pěti metrů zamířil k protější konstrukci. Ajax se však na žádný závěrečný nápor nezmohl a z trávníku proto odcházel poražen.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - AZ Alkmaar 3:1

06.11.2022 16:45

Góly: 32. Iliass Bel Hassani, 87. Zakaria Bakkali, 90+2. Zakaria Bakkali - 9. Jesper Karlsson

Alkmaar ve čtvrtek zvládl duel Konferenční ligy s ukrajinským Dniprem (2:1) a přímo postoupil do osmifinále, ovšem v ligovém utkání na půdě houževnatého Waalwijku mu v závěru chyběly potřebné síly a kvůli dvěma inkasovaným brankám v závěrečné pětiminutovce nakonec prohrál 1:3. AZ tak z posledních čtyř střetnutí získalo pouhé tři body a tabulkou se propadlo na pátou pozici se šestadvaceti body.

Na druhou stranu zaostává za vedoucím PSV jen o čtyři body a tato ztráta tedy rozhodně není nedostižná. RKC naopak přerušilo svou třízápasovou šňůru bez vítězství a nachází se na velmi solidním devátém místě nizozemské ligy se sedmnácti body. Přitom svěřenci trenéra Pascala Jansena začali s velkým odhodláním a hned svou první větší možnost zápasu po necelých devíti odehraných minutách přetavili ve vedoucí gól.

Švédský forvard Jesper Karlsson využil skvělého přízemního centru Sugawary z pravého křídla a zcela osamocen pokořil bezmocného brankáře Vaessena přízemní střelou. Stejný hráč mohl přidat druhý gól krátce po odehrané čtvrthodině, ale domácí brankář tentokráte jeho ránu zneškodnil. Domácí z ničeho nic vyrovnali krátce po odehrané půlhodině.

Třicetiletý záložník s marockými kořeny Iliass Bel Hassani napřáhl z dvaadvaceti metrů a jeho skákavý pokus trestuhodně neudržel ve svém náručí gólman Verhulst, jemuž propadl balón do vlastní sítě a tento okamžik si určitě za rámeček nedá. Ten alespoň částečně napravil obrovskou hrubku ve 42. minutě, jelikož prudkou hlavičku Lobeteho směřující přímo pod břevno fantasticky vyrazil před sebe.

RKC rozhodlo o svém senzačním úspěchu dvěma zásahy střídajícího Zakarii Bakkaliho v rozmezí 87. - 90+2. minuty. Šestadvacetiletý belgický forvard si nejprve navedl balón z levé strany blíže do středu a svůj skákavý projektil z patnácti metrů usměrnil do vzdálenějšího spodního růžku.

Stejný hráč pak v nastaveném čase definitivně pečetil výhru svého celku po další hrůzostrašné chybě Verhulsta, který otálel s rozehrávkou tak dlouho, až předal míč právě Bakalimu, a ten ve skluzu přeci jen rozvlnil síť.

Více informací k zápasu

FC Twente - Go Ahead Eagles 1:1

06.11.2022 14:30

Góly: 34. Ricky van Wolfswinkel (pen.) - 90+2. Willum Þór Willumsson (pen.)

První ztrátu před vlastními fanoušky v rámci Eredivisie zaznamenalo Twente. Před utkáním s Go Ahead Eagles vykázalo šest výher ze šesti případů, blízko bylo tříbodovému výsledku též nyní, nicméně jeho protivník jasně ukázal, proč v poslední době neprohrává, a protáhl šňůru bodových rezultátů na ligové frontě už na číslo osm. O osudu střetnutí rozhodly dvě penalty.

Domácí byli od úvodních okamžiků aktivnější, ostatně jak se dalo předpokládat. Přece jenom doposud uzmuli skoro dvakrát více bodů než jejich soupeř a byli pasováni do pozice favorita, které se evidentně chtěli zhostit se vší důstojností. Avšak až ve 34. minutě se dočkali vedení. Sudí Manschot si prohlédl opakované záběry, zjistil, že bránící Kuipers opravdu drkl do míče ve vlastní šestnáctce nedovoleně rukou, a nařídil penaltu. Té se ujal van Wolfswinkel, jenž se v koncovce nezmýlil a cílil do spodního rohu, k němuž se marně natahoval gólman de Lange.

Až od tohoto momentu se hosté začali osmělovat rovněž směrem dopředu, už v závěru první půle se pokoušel srovnat účty Willumsson, ovšem hlavičkou nemířil přesně. Po přestávce se Twente snažilo hlavně o bránění těsného náskoku, jenomže vaz jim nakonec srazil samotný závěr. Willumssona kopl ve svém pokutovém území nešikovně Everink, do akce musel opět VAR a znovu se kopal pokutový kop. A sám faulovaný nabídnutou šancí jednoduše nepohrdl.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Feyenoord Rotterdam 0:2

06.11.2022 14:30

Góly: 16. Danilo, 43. Sebastian Szymański

Feyenoord ve čtvrtek zvládl pohárovou bitvu s favorizovaným italským Laziem a po výhře 1:0 postoupil přímo do osmifinále Evropské ligy, nyní dokázal přepnout na ligovou scénu a díky skvěle zvládnutému prvnímu poločasu zvítězil 2:0. V tabulce se proto vyhoupl na třetí příčku, a pokud ve čtvrtek zvládne i dohrávku 12. kola s Cambuurem, tak bude ztrácet na čelo tabulky maximálně jeden bod.

Nováček soutěže Volendam naopak prohrál potřetí za sebou a s pouhými šesti body na kontě je beznadějně poslední o dva body za předposledním Cambuurem. Hostující favorit byl mnohem aktivnější od samého začátku a do vedení se mohl dostat po necelých deseti odehraných minutách. Špatné domácí rozehrávky málem využil Danilo, ale jeho bombu z hranice pokutového území brilantně odvrátil do strany pozorný brankář Stanković.

Ani ne o minutu později se zjevil ve vyložené možnosti obránce Geertruida, jenomže ten ve středu šestnáctky soupeře selhal a domácí branku vysoko přestřelil. Rotterdamský klub přeci jen zužitkoval svůj tlak krátce po odehrané čtvrthodině. Prosadit se dokázal aktivní Danilo, k němuž propadl centr z pravého křídla v podání Dilrosuna a třiadvacetiletý brazilský forvard pak bez potíží zamířil do protipohybu bezmocného Stankoviće.

Hosté tlačili i nadále a druhý uklidňující gól přidali ještě do přestávky. Sebastian Szymański převzal vynikající kolmici do běhu od Danila a svou křižnou skákavou střelu z dvaceti metrů usměrnil přímo do protějšího spodního růžku. Rotterdamský výběr rozhodně nepolevoval ani po přestávce, avšak když v závěrečné čtvrthodině neproměnili své šance Hancko se střídajícím Giménezem, tak domů odjížděl "jen" s dvoubrankovou výhrou.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - FC Groningen 2:1

06.11.2022 12:15

Góly: 62. Taylor Booth, 84. Sander van de Streek - 40. Florian Krüger

Utrecht v domácím klání proti Groningenu stvrdil zlepšující se formu. Poté, co si sice během prvního dějství bezpochyby nepočínal nejlépe a vykazoval jenom průběžnou jednobrankovou porážku, po obrátce zabral a strhnul zisk tří bodů ve svůj prospěch. Hostům vedení zařizoval Florian Krüger, jenže jejich sok kontroloval góly Taylora Bootha a Sandera van de Streeka.

Dvě solidní možnosti měl v průběhu prvního dějství Douvikas, a to ve 24. a 33. minutě, avšak v prvém případě se proti němu vytáhl gólman Leeuwenburgh a v tom druhém neseřídil svoje mířidla ideálně. Groningen naopak na opačné straně okamžitě přetavil svou první větší šanci v úvodní gól. Kasanwirjo přihrál dozadu Pepimu, jemu se vystřelit nepodařilo moc povedeně, ve finále se ale jeho zakončení stalo přihrávkou pro Krügera, který míč u tyče zdárně doklepl.

Ve druhém poločase nicméně přece Utrecht vykázal lepší efektivitu a díky dvěma brankám si zapisoval konečné vítězství. V 62. minutě se ve středu pole, ač přes nahuštěný prostor, Booth šikovně prosmýkl po narážečce s van de Streekem až do vápna, stihnul se ještě zbavit kličkou stopera te Wierika a z blízkosti pohotově skóroval. Rozhodující trefu pak zaznamenal van de Streek v 84. minutě, který ve skluzu využil parádní pas z levé strany od střídajícího Younese.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - SC Heerenveen 0:1

05.11.2022 21:00

Góly: 58. Milan van Ewijk

Heerenveen i v tomto ročníku Eredivisie předvádí nevyrovnané výkony, ovšem nyní v Rotterdamu s Excelsiorem předvedl zodpovědný výkon v defenzivě a nakonec díky trefě Milana van Ewijka po necelé hodině hry zvítězil nejtěsnějším poměrem 1:0. V tabulce proto zůstal na osmé pozici s dvaceti body, naopak SBV utrpělo svou druhou prohru za sebou a se třinácti body je dvanácté.

Nováček letošního ročníku držel v prvním poločase se svým rivalem krok a po necelých dvaceti odehraných minutách mohl dokonce vést, jenomže po rohovém kopu z levé strany byla na poslední chvíli zablokována prudká hlavička Horemanse. Ve zbývajícím průběhu úvodního dějství se již nic dalšího nestalo, asi sedm minut po výměně stran byl poprvé vidět pozdější hrdina Van Ewijk.

Ten si po vynikajícím pasu Köhlerta z levého křídla seběhl k protější konstrukci a razantně zakončil, jenomže na famózního brankáře Van Gassela si ještě nepřišel. Nicméně neuběhlo ani dalších šest minut a teprve dvaadvacetiletý obránce přeci jen rozhodl o osudu tohoto střetnutí.

Po dlouhém pasu Bochniewicze se kličkou zbavil bránícího Tjoe-A-Ona, míč si navedl až do šestnáctky protivníka a i mezi třemi bránícími protihráči nekompromisně zavěsil přímo pod břevno. Přesně v polovině druhé půle úspěšně zakončil hlavou také aktivní Bochniewicz, avšak jeho gól nebyl uznán kvůli velmi těsnému ofsajdu.

Domácím se povedlo rozvlnit síť v 70. minutě, jelikož z bezprostřední blízkosti skóroval Driouech, ale ani tato branka neplatila kvůli bezprostřednímu hraní rukou v podání Goudmijna. Poté se již nic zásadního nestalo a Excelsior tak odcházel z trávníku zklamán.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - FC Emmen 0:1

05.11.2022 18:45

Góly: 58. Richairo Živković

Fortuna od poloviny října zažívá citelné zhoršení výkonů a nyní nedokázala uspět ani proti podceňovanému Emmenu, kterému na vlastním stadionu podlehla nejtěsnějším poměrem 0:1. Celek ze Sittardu se musel obejít bez svého nejlepšího střelce Buraka Yilmaze (trest za žluté karty) a na jeho ofenzivním snažení to bylo znát. Z posledních čtyř utkání tedy získal jen dva body a nachází se na třináctém místě s dvanácti body.

Naopak Emmen ukořistil svou teprve druhou výhru v probíhajícím ročníku a rázem se vyhoupl na šestnáctou barážovou příčku se ziskem deseti bodů. Svěřenci španělského trenéra Julia Velázqueze nezačali úplně špatně a do vedení se mohli dostat po necelé čtvrthodině hry, avšak Gladon po elegantní otočce svou nadějnou střelou ze čtrnácti metrů minul bližší konstrukci o pár decimetrů.

Hosté poprvé výrazněji zahrozili v nastaveném čase úvodního dějství, jenže rána pozdějšího hrdiny Richaira Živkoviće letěla až na tribuny. Stejný hráč byl znovu vidět sedm minut po změně stran, nicméně tentokráte po brejku dva na dva minul protější šibenici zhruba o půl metrů. Rozhodující okamžik tohoto sobotního střetnutí se zrodil v 58. minutě.

Právě šestadvacetiletý útočník Živković po finální nahrávce Veendorpa napřáhl od levého rohu brankového území a i s notnou dávkou štěstí nakonec překonal zasahujícího gólmana Pandura.

Emmen podruhé rozvlnil síť dvacet minut před závěrečným hvizdem, nicméně branka po dorážce Bouchouariho nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení. Hostům to však vadit nemuselo, protože Fortuna se ve zbývajícím průběhu vůbec k ničemu nedostala.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Sparta Rotterdam 0:4

05.11.2022 16:30

Góly: 69. Tobias Lauritsen, 72. Sven Mijnans, 88. Tobias Lauritsen, 90+1. Arno Verschueren

V Arnhemu se po příchodu nového trenéra Phillipa Cocua začalo blýskat na lepší časy, jelikož tým pod jeho vedením vyhrál na ligové scéně dvakrát za sebou, ovšem Vitesse teď opět spadlo nohama na zem. S rozjetou Spartou dlouho drželo nerozhodný výsledek, jenomže ve druhé polovině závěrečného dějství inkasovalo dokonce čtyřikrát a nakonec tak utrpělo potupný debakl 0:4.

SBV se v tabulce stále nachází až na patnáctém místě s pouhými jedenácti body, naopak jeho rotterdamský vyzyvatel uhájil famózní šesté místo se třiadvaceti body a stále tak překvapuje nizozemskou fotbalovou scénu. První poločas tohoto sobotního duelu nic podstatného nenabídl, za zmínku stojí jen dvě nadějné možnosti.

Krátce po deseti odehraných minutách zahrozil Vito van Crooij, jenž se po nešťastném podklouznutí Meulensteena zjevil sám před brankářem Reizigerem, ale z bezprostřední blízkosti ho propálit nedokázal.

Domácí se poprvé ozvali zhruba tři minuty před přestávkou, kdy po přímém volném kopu z levé strany zakončoval Cornelisse, ovšem proti jeho pokusu famózně zasáhl na brankové čáře bránící Auassar a balón odvrátil na rohový kop.

Zlomový moment nastal v 69. minutě. Hosté se totiž dostali do vedení zásluhou Tobiase Lauritsena, který se po finální přihrávce Van Crooije elegantně obtočil kolem střídajícího Ferra a svou křižnou ranou rozvlnil síť s pomocí vzdálenější konstrukce.

Sparta si pojistila náskok za další tři minuty, když Sven Mijnans po zpětném přistrčení Arna Verschuerena sice podklouzl, ale i přesto usměrnil balón z necelých pětadvaceti metrů do pravé šibenice.

V 88. minutě definitivně rozhodl svým druhým gólem v zápase norský útočník Lauritsen, kdy po brejku tři na tři napřáhl z hranice pokutového území a parádně zavěsil do levého spodního růžku. V nastaveném čase ještě dokonal zkázu Vitesse aktivní Verschueren přesným přízemním pokusem z osmi metrů k levé tyči.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - NEC Nijmegen 0:1

04.11.2022 20:00

Góly: 44. Lasse Schöne

Cambuur pokračoval ve svém výsledkovém trápení i v předehrávce 13. kola Eredivisie a kvůli obdržené brance těsně před přestávkou nestačil na svého protivníka nejtěsnějším poměrem 0:1. Nyní tak utrpěl už svou třetí porážku v řadě za sebou a v tabulce mu stále patří až šestnáctá barážová příčka s osmi body. Naopak Nijmegen si k osmi remízám připsal na konto teprve své druhé vítězství a zatím se posunul na desátou pozici se čtrnácti body.

Hosté navíc přerušili svou dlouhou šňůru deseti utkání bez vítězství a určitě vyhlíží lepší zítřky. Domácí se přitom mohli dostat do vedení krátce po odehrané čtvrthodině, kdy se před vyběhnutým brankářem Cillessenem zjevil osamocený Van der Water, jenže svým lobem ho nepřekvapil. Ihned na to zahrozil na opačné straně Tannane, ovšem jeho tvrdou ránu z osmnácti metrů brilantně zneškodnil gólman Virgínia.

SC chtělo otevřít gólový účet po půlhodině hry, ale dělovku Paulissena z dobrých dvaadvaceti metrů skvěle odvrátil do zámezí pozorný Cillessen. Rozhodující okamžik tohoto pátečního střetnutí se zrodil ve 44. minutě. Dánský špílmachr Lasse Schöne se totiž odhodlal ke střele ze střední distance a svůj nechytatelný projektil usměrnil přímo do levé šibenice, bezmocný Virgínia se jen naprázdno proletěl vzduchem.

Nijmegen mohl pojistit své vedení krátce po změně stran, nicméně po rychlém brejku a následném razantním pokusu El Karouaniho k bližší tyči výborně zasáhl strážce Cambuuru a balón odvrátil na rohový kop. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera vzápětí spálili další dvě nadějné šance a naopak zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem mohli inkasovat, avšak když Jacobs zazdil možnost na vyrovnání a z hranice brankového území vůbec netrefil poloprázdnou branku, tak se výsledek už neměnil.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
13
10
0
3
42 : 19
30
2
AFC Ajax
12
9
1
2
39 : 12
28
3
Feyenoord Rotterdam
12
8
3
1
29 : 12
27
4
FC Twente
13
8
2
3
23 : 8
26
5
AZ Alkmaar
13
8
2
3
24 : 16
26
6
Sparta Rotterdam
13
7
2
4
24 : 15
23
7
FC Utrecht
13
6
3
4
19 : 21
21
8
SC Heerenveen
13
5
5
3
14 : 12
20
9
RKC Waalwijk
13
4
5
4
24 : 22
17
10
NEC Nijmegen
13
2
8
3
13 : 15
14
11
Go Ahead Eagles
13
3
5
5
19 : 22
14
12
SBV Excelsior
13
4
1
8
15 : 32
13
13
Fortuna Sittard
13
3
3
7
15 : 23
12
14
FC Groningen
13
3
3
7
15 : 26
12
15
SBV Vitesse
12
3
2
7
13 : 26
11
16
FC Emmen
13
2
4
7
10 : 24
10
17
Cambuur Leeuwarden
12
2
2
8
8 : 19
8
18
FC Volendam
13
1
3
9
13 : 35
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

Reagovat
jáá

Chybí mi tenhle gól, i když zbytek zápasu tak hezký zdaleka nebyl...

https://youtu.be/sESTrAsz93o?t=63

Reagovat
afc ajax

Ach jaj

Reagovat
AjaxFans

To je v hajzlu

Reagovat
afc ajax

to čo bol zas za sprostý zapas , aj tych chlapcov lutujem ...ale zas ,bol to chaos kade tade behali...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele