Evropská liga - souhrn 6. kola skupinové fáze

03.11.2022, 20:51, aktualizováno 03.11.2022, 23:01
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)
Neuvěřitelným rozuzlením skončila skupina F Evropské ligy. Všechny čtyři týmy nasbíraly osm bodů, postup nakonec díky skóre slaví Feyenoord a Midtjylland. AS Řím v dramatu s Ludogorcem otočil a ukáže se v jarní části stejně jako Nantes, které na poslední chvíli předskočilo Karabach. Monako si ustrážilo druhou příčku před Trabzonsporem a Union Berlín zase před Bragou...

Skupina A

Arsenal FC - FC Curych 1:0

03.11.2022 21:00

Góly: 17. Kieran Tierney

Současný lídr Premier League si před týdnem zkomplikoval svou situaci v základní skupině A po prohře v Eindhovenu s PSV (2:0) a nyní v závěrečném utkání s podceňovaným švýcarským Curychem potřeboval vyhrát, což se mu nakonec povedlo. Ve čtvrtečním utkání sice nepředvedl optimální výkon a jedinou branku vsítil krátce po čtvrthodině hry, i přesto ovládl svou skupinu se ziskem patnácti bodů a druhé PSV za sebou nechal o body dva.

Kanonýři si díky své páté výhře v hlavní fázi EL zajistili přímý postup do osmifinále, naopak pohárová cesta švýcarského vyzyvatele pro letošek končí, protože obsadil poslední čtvrté místo se třemi body a za třetím Bodø/Glimt zaostal o bod. Domácí nastoupili do tohoto duelu v lehce pozměněné sestavě, i přesto se od nich očekávalo více. O svém důležitém úspěchu rozhodli v 17. minutě díky trefě Kierana Tierneyho.

Pětadvacetiletý skotský obránce se po akci na pravém křídle opřel do balónu z osmnácti metrů a jeho skákavá rána nakonec zapadla do pravého spodního růžku. Arsenal mohl navýšit svůj náskok necelých deset minut před přestávkou, kdy po rohovém kopu z pravé strany razantně hlavičkoval Nketiah a gólman Brecher musel vytáhnout parádní zákrok. Domácí se trápili v koncovce i po změně stran.

Ve 47. minutě měl na kopačce druhý gól obrovského favorita Gabriel Jesus, neboť ten se po standardní situaci Vieiry zjevil zcela sám před Brecherem, avšak z bezprostřední blízkosti ho nepřekonal a vybojoval pouze rohový kop. Hosté senzačně rozvlnili síť přesně v polovině druhého dějství, ale úspěšná dorážka Guerrera po ráně Marchesana a výborném zákroku gólmana Ramsdaleho nebyla uznána kvůli zřetelnému ofsajdu. V následujícím průběhu se již nic zásadního nestalo, FC však nemělo k bodovému zisku až zase tak daleko.

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - PSV Eindhoven 1:2

03.11.2022 21:00

Góly: 90+2. Nino Žugelj - 36. Alfons Sampsted (vl.), 52. Johan Bakayoko

PSV potvrdilo zlepšující se formu a nyní dokázalo zvítězit na půdě trápícího se norského mistra, který i přes čtvrteční porážku v poměru 1:2 udržel třetí místo a zahraje si play-off o osmifinále Konferenční ligy. Eindhovenský celek dosáhl ve skupině A na svou čtvrtou výhru a se třinácti body skončil druhý o dva body za londýnským Arsenalem, v únoru ho proto čeká náročný dvojzápas o osmifinále Evropské ligy.

Norský klub prohrál počtvrté za sebou a se čtyřmi body za sebou nechal poslední Curych o jediný bod. Hosté dle předpokladů dominovali na trávníku od samého začátku a do vedení se mohli dostat již po necelých dvou odehraných minutách, ovšem po přistrčení Johana Bakayoka nedokázal Til zblízka vyzrát na vyběhnutého brankáře Chajkina. Hosté přeci jen vsítili důležitý vedoucí gól zhruba deset minut před přestávkou.

Do vlastní sítě totiž velmi smolně zamířil islandský obránce Alfons Sampsted, jenž po rohovém kopu Ledezmy a následné hlavičce kanonýra De Jonga nešťastně zasáhl balón svými zády a nechtěnou tečí tak pokořil plachtícího Chajkina. Eindhovenský gigant rozhodně nepolevoval ani po změně stran a druhý gól přidal v 52. minutě, když po rychlém brejku dva na jednoho vymyslel finální nahrávku El Ghazi a osamocený Bakayoko nechytatelně zakroutil balón k levé konstrukci.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye chtěli definitivně rozhodnout o svém úspěchu zhruba v polovině druhého dějství, kdy se Madueke řítil sám směrem k Chajkinovi, nicméně z bezprostřední blízkosti ho překonat nedokázal. Favorizovaní hosté si pak s přehledem hlídali dostatečný náskok a soupeře téměř k ničemu nepouštěli.

Bodø/Glimt sice zdramatizovalo tento duel ve třetí minutě nastavení, jelikož střídající slovinský záložník Nino Žugelj se po přihrávce jiného nově příchozího hráče Saltnese vymotal před hranicí brankového území z obležení hned několika protihráčů a z otočky překonal gólmana Drommela nekompromisním přízemním projektilem k vzdálenější tyči, ale severskému klubu už na nic jiného prakticky nezbyl žádný čas.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC (ENG)
6
5
0
1
8 : 3
15
2
PSV Eindhoven (NED)
6
4
1
1
15 : 4
13
3
FK Bodø/Glimt (NOR)
6
1
1
4
5 : 10
4
4
FC Curych (SUI)
6
1
0
5
5 : 16
3

Skupina B

Dynamo Kyjev - Fenerbahçe SK 0:2

03.11.2022 21:00

Góly: 23. Arda Güler, 45+2. Willian Arão

Fenerbahce v závěrečném kole hlavní fáze Evropské ligy bojovalo s Rennes o první příčku, a poněvadž francouzský klub v souběžně hraném utkání překvapivě neskolil Larnaku, po svém vítězství na půdě kyjevského Dynama postoupilo do osmifinále přímo. Domácí tedy završili svoje hodně nepovedené působení v rámci této soutěže s pouhým jediným bodem na kontě.

Moc se nečekalo, že by ukrajinský gigant mohl hrát v tomto uskupení druhé housle. Je ovšem třeba podotknout, že aktuální válečný konflikt na východě Evropy měl zřejmě vliv na celkový chod klubu, možná i představoval, a vlastně i představuje, problémy nejen v přípravě na poli pohárové Evropy. Hosté naopak zůstali společně se SRFC neporaženi, akorát že uzmuli přece o jednu výhru více než jejich úhlavní konkurent v boji o prvenství, takže skončili na výsluní.

Zápas se přitom mohl upínat jiným směrem, kdyby v 10. minutě proměnil svou slušnou šanci Vanat, opačně přitom o třináct minut později istanbulský výběr první větší příležitost přetavil ve vedení a jasně ukázal, jak efektivní umí být. Gólman Buščan vyběhl ze své branky, aby se Valenciovi jal překazit jeho podnikání, každopádně se pak srazil se spoluhráčem Popovem, a k dorážce se tak propracoval Güler, jenž už loboval do poloprázdné brány. I druhá trefa přišla na řadu v první půli, konkrétně v jejím závěru, to když centr z rohového čtvrtkruhu od Gülera využil hlavou Willian Arao. Dynamo nakonec muselo dohrávat duel v oslabení, v 68. minutě vyinkasoval druhou žlutou a červenou kartu Zabarnyj poté, co ostřeji k zemi srazil Kadioglua.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - AEK Larnaka 1:1

03.11.2022 21:00

Góly: 17. Matthis Abline - 76. Rafa Lopes

Rennes bezpochyby nepůsobilo v rámci podzimní části Evropské ligy vůbec špatně, ve finále si nezapsalo na své konto jedinou porážku, přece však bylo o chlup lepší Fenerbahce, a tak se na Bretaňském poloostrově museli spokojit s konečnou druhou pozicí v tabulce. V posledním vystoupení neudrželo své těsné vedení nad Larnakou, která se přesunula do Konferenční ligy.

Kyperský celek každopádně zajížděl do Francie s jistotou třetí příčky, už před týdnem si totiž zaručil lepší vzájemnou bilanci s kyjevským Dynamem, čili na něm neležel vyložený tlak na urvání nějakého klíčového a potřebného výsledku. A obecně vlastně Larnaka může hodnotit vlastní představení na této frontě pozitivně, příliš se totiž nečekalo, že by mohla být lepší než pohárovou Evropou daleko protřelejší ukrajinský klub. Před ním v pořadí zůstala o čtyři body.

Domácí skórovali v 17. minutě, od té doby ovšem polevili, jako by trochu soupeře podcenili a domýšleli se, že jsou nesmrtelní. I když hostující záložník Gyurcsó u lajny ztratil míč, kterého se chopil Bourigeaud, od nějž následně doputoval k přesně zakončujícímu Ablinemu, hosté se rozhodli zbraně nesložit, a udělali tuze dobře. V 76. minutě se zdařilo rovnat stav střídajícímu Rafaelovi Lopesovi, jenž dorazil do brankové sítě vyraženou střelu právě předtím chybujícího Gyurcsóa. Maďarův pokus zkrátka ještě gólman Alemdar lapil, ten od jeho spoluhráče ale ne.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
6
4
2
0
13 : 7
14
2
Stade Rennes (FRA)
6
3
3
0
11 : 8
12
3
AEK Larnaka (CYP)
6
1
2
3
7 : 10
5
4
Dynamo Kyjev (UKR)
6
0
1
5
5 : 11
1

Skupina C

Real Betis - HJK Helsinky 3:0

03.11.2022 21:00

Góly: 20. Aitor Ruibal, 41. Aitor Ruibal, 90+3. Nabil Fekir

Real Betis zakončil perfektní jízdu skupinou Evropské ligy jasnou domácí výhrou nad Helsinkami, kterým nasázel tři branky. O většinu z nich se zasloužil Aitor Ruibal ještě v první půli.

Real Betis vstupoval do domácího utkání v poklidné atmosféře, protože o postup a první místo ho už žádná matematická kombinace nemohla připravit. Trenér Pellegrini přesto hlásal, že hodlá k utkání přistoupit seriózně a chce doma vyhrát. Hodně aktivně se snažil od začátku utkání zapojovat Willian José, jenže toho si obránci Helsinek pořádně hlídali.

Po dvaceti minutách se ale začal rýsovat skvělý večer v podání Aitora Ruibala, který na sebe brzy strhl pozornost. Nejprve si navedl míč na střed vápna a krásnou dělovkou poslal balon přímo k tyči, kam už brankář Hazard nestihl doplachtit včas - 1:0.

A od té doby Béticos v podstatě nepolevovali, naopak měl brankář Hazard stále plné ruce a nohy práce, aby zachytával ataky domácího týmu. Jejich úsilí a pozorná hra přinesla další ovoce ještě před koncem první půle. Sabaly si na pravé straně udělal dobrý den ze dvou obránců a přesným centrem našel nabíhajícího Aitora Ruibala, jenž byl dostatečně agilní a důrazný na to, aby dostal míč za Hazardova záda podruhé.

Krátce po změně stran se o střelu mezi tři tyče zasloužil Hostikka, ale na brankáře Silvu nevyzrál. Po delší hluché pasáži rozjel Betis rychlý brejk, Borja Iglesias obešel brankáře a zavěsil, ale VAR správně odhalil ofsajd. Přeci však se domácí fandové dočkali ještě jedné trefy. A postaral se o ni nejzářivější diamant v jejich týmu, vracející se záložník Nabil Fékir. Hosté na půlce ztratili míč, s nímž k vápnu pelášil Iglesias. Ten skromně naservíroval míč na Fékira a mladý hračička pohodlně zavěsil - 3:0.

Více informací k zápasu

AS Řím - Ludogorec Razgrad 3:1

03.11.2022 21:00

Góly: 56. Lorenzo Pellegrini (pen.), 65. Lorenzo Pellegrini (pen.), 85. Nicolò Zaniolo - 42. Rick

Římané velebí kapitána Pellegriniho a střídajícího Zaniola, pochvalně ale budou (s nadsázkou) mluvit i o rozhodčím. Tito tři pánové jim zajistili postup do další fáze Evropské ligy, zatímco Ludogorci zbyly oči pro pláč.

Římané se doma na Olimpicu (opět vyprodaném, jak je v éře nového vedení zvykem) představili proti Ludogorci, který jim v prvním klání připravil nepříjemnou facku. Jejím vlivem museli domácí dnes bezpodmínečně vyhrát, aby mohli slavit postup z druhého místa hned za Realem Betis. A je pravda, že v prvních minutách se AS dravě hnalo dopředu. Jenže jeho manévry zpravidla končily ještě před vápnem.

Žádnou větší šanci si Vlci nedokázali dlouhou dobu vypracovat. Většinou jsme z jeho strany viděli nepovedené centry od rohového kopu, popřípadě nepřesné střely záložníků Pellegriniho nebo Camary. Defenzivně se AS sice na začátku tvářilo jistě až sebevědomě, ale Ludogorec po přestání úvodního tlaku začal hrozit čím dál tím víc.

Pět minut před koncem, kdy už hosté prakticky kontrolovali tempo i směr hry, se k ráně odhodlal Cauly a trefil tyč. To bylo varování, ze kterého si ale obránci Giallorossi nic k srdci nevzali. Protože po pouhých dvou minutách nechali Ricka proběhnout z vlastní půlky až k vápnu a nikdo ho nedokázal zastavit. U vápna se Rick plnou parou opřel do míče a napálil ho přímo k tyči!

To už byl pro AS hodně vážný stav, protože dnes potřebovalo vyhrát. A za celý první poločas nic nenasvědčovalo tomu, že by se jeho šance měly nějak zvýšit. Jenže starý lišák Mourinho vymyslel trojí střídání a byl to geniální tah. Po Abrahamově sklepnutí byl právě střídající Zaniolo faulován a sudí pískal penaltu. Tu si vzal na starost kapitán Lorenzo Pellegrini a nezaváhal.

Jenže bod byl pro AS pořád málo. Pomohlo mu štěstí. Zaniolo se znovu dostal sprintem za obranu a opět se nechal ve vápně faulovat, byť tentokrát to byla hodně přísná penalta. Ale sudí i po nápovědě od VARu druhý pokutový kop opravdu pískal a Pellegrini válku nervů s Padtem zase vyhrál!

Střídání se málem povedlo i hostům. Deset minut byl na trávníku Nonato, když se k němu odrazil míč napálený Tisserem a padl další gól. Jenže sudí se po chvíli vrátil k faulu do obličeje Ibañeze a gól k zlosti hostí odvolal! Morálka Ludogorce byla nalomena a o pár minut později ji definitivně dolomil Nicolò Zaniolo. Ten převzal míč, prošel skrz pět soupeřů a prostřelil Padta mezi nohama! V emotivním závěru ještě hostující obránce Verdon povalil Zalewskiho a úmyslně mu šlápl na obličej, za což od sudího viděl červenou kartu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Betis (ESP)
6
5
1
0
12 : 4
16
2
AS Řím (ITA)
6
3
1
2
11 : 7
10
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
6
2
1
3
8 : 9
7
4
HJK Helsinky (FIN)
6
0
1
5
2 : 13
1

Skupina D

RU Saint-Gilloise - Union Berlín 0:1

03.11.2022 21:00

Góly: 6. Sven Michel

Závěrečný duel skupiny D Evropské ligy skončil výhrou hostujícího Unionu Berlín, který zdolal jistě postupující Royale Union 1:0. Triumf znamenající setrvání v soutěží i po zimní přestávce zajistil berlínskému celku již po šesti minutách hlavou Sven Michel. Svěřenci Urse Fischera už počtvrté v řadě zvítězili ve druhé nejprestižnější pohárové soutěži identickým výsledkem a do jarní fáze dokráčeli s bilancí čtyř vstřelených a dvou inkasovaných branek.

Royale Union potvrdil fantastickou formu hladkým průchodem skupinou D, po pěti utkáních bez porážky ho totiž nemohlo nic obrat o přímý postup do osmifinále. Naopak německému Unionu Berlín šlo v posledním klání o všechno. Stále se sice nacházel na druhé postupové příčce, ale případnou prohrou a vítězstvím Bragy o tuto pozici mohl přijít. K postupu mu nemusela stačit ani remíza, a tak přijel na belgickou půdu s jasným plánem - vyhrát.

Hned od začátku se bundesligový lídr tomuto cíli přiblížil, když se zkraje šesté minuty ujal vedení. Sheraldo Becker vyslal povedený centr, na který číhal Michel, jenž poté nasměroval balon do pravého dolního růžku. Zakrátko mohlo být pro hosty ještě veseleji, tentokrát ale po centru Danilho Doekhi mířil nad břevno. Závěr první půle podobné příležitosti nenabídl, a Saint-Gilloise tak odcházelo do kabin s jednogólovým mankem.

V úvodu druhé půle se fanoušci v ochozech velkého pozdvižení na hřišti nedočkali. Ovšem po chvíli se vepředu ukázali hosté. Nebezpečný projektil vyslal z volného přímého kopu Christopher Trimmel, který pouze o pár centimetrů minul branku. S odpovědí přispěchali domácí již po dvou minutách, kdy Frederika Rönnowa zaměstnal ranou zblízka Bart Nieuwkoop. Ofenzivní smršť pak přiživil i Becker, jenž však ze samostatného úniku domácího brankáře nepřelstil. Téměř stoprocentní příležitost k vyrovnání nevyužil před koncem Victor Boniface. Ten totiž mířil do odkryté brány, načež ho o gól připravil jeden z obránců.

Union Berlín tak na belgické půdě uspěl, díky čemuž si zajistil definitivní postup ze druhého místa do play off Evropské ligy. Los vyřazovací fáze je na programu 7. listopadu.

Více informací k zápasu

SC Braga - Malmö FF 2:1

03.11.2022 21:00

Góly: 36. Ricardo Horta, 55. Álvaro Djaló - 77. Patriot Sejdiu

Braga sice doma dokázala vyhrát a svou část splnila, ale na postup do další fáze jí to stejně nestačí. Union Berlín totiž dokázal venku uspět, čímž Portugalce předčil o dva body a sám se usídlil na konečném druhém místě.

Braga potřebovala k postupu jak sama vyhrát, tak zároveň doufala, že berlínskému klubu se totéž nepovede. A sama na splnění svého cíle začal poměrně brzy pracovat. Byla jednoznačně aktivnější než návštěva ze Švédska a hráče Malmö téměř k ničemu nepouštěla. Brankář Dahlin měl plné ruce i nohy práce, aby likvidoval šance a střely domácího týmu.

Poprvé musel zasahovat po uplynutí třinácti minut, když ho vyzkoušel Castro i díky teči od Larssona. Hlavou ho zase vyzkoušel prakticky volný a nikým neobsazený Simon Banza, jehož hlavičku tlačil Dahlin ven kromě rukou snad i očima. Braga stupňovala své úsilí a to se jí nakonec vyplatilo. Ve 36. minutě totiž Horta nadvakrát prošel přes své strážce a prostřelil brankáře Dahlina mezi nohama.

Domácí brankář Matheus neměl prakticky co na práci, a to až do 50. minuty. V ní se po centru od rohového kopu objevil v šanci naskakující Toivonen, který zakončoval pod břevno. Tam ale směřoval i domácí brankář. Cestu za výhrou si Braga pojistila jen o pár minut později, když nikdo z obránců Malmö nestačil obrat o míč střídajícího Álvara Djala a ten na dvakrát dokázal dostat míč do sítě.

Čisté konto ale domácí udržet nedokázali. V 77. minutě se totiž hráčům Malmö povedlo aspoň snížit. Rychlý brejk tři na tři pokračoval přes Thelina na Patriota Sejdiua, který už celkem pohodlně vsítil svůj pátý letošní gól. Braga mohla přeci jen dát ještě jednu branku, ale ránu Diega Laineze zastavilo břevno.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
RU Saint-Gilloise (BEL)
6
4
1
1
11 : 7
13
2
Union Berlín (GER)
6
4
0
2
4 : 2
12
3
SC Braga (POR)
6
3
1
2
9 : 7
10
4
Malmö FF (SWE)
6
0
0
6
3 : 11
0

Skupina E

Real Sociedad - Manchester United 0:1

03.11.2022 18:45

Góly: 17. Alejandro Garnacho

Věhlasný Manchester United sice oplatil Realu Sociedad úvodní domácí porážku (0:1), nicméně i přes pátou výhru v řadě zůstane v tabulce skupiny E na druhém místě a čeká ho jen únorové play-off o osmifinále Evropské ligy. Naopak španělský výběr po srdnatém výkonu přímo proklouzl mezi šestnáctku nejlepších a vůbec první ztrátu ve skupinové fázi druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže může hodit za hlavu.

Svěřenci nizozemského trenéra Erika ten Haga potřebovali k posunu na první místo vyhrát alespoň o dvě branky, což se jim i přes skvělý start nepovedlo. Za svým soupeřem zaostali o jediný inkasovaný gól (skóre 10:3, zatímco Real Sociedad 10:2) a ani s pěti výhrami nebudou vzhledem ke konečnému pořadí úplně spokojeni. Domácí se od samého začátku snažili hlavně bránit, nicméně už v 17. minutě inkasovali rozdílovou trefu.

Prosadit se dokázal teprve osmnáctiletý útočník Alejandro Garnacho, který po vyhrané hlavičce ve středu hřiště a následné finální přihrávce hvězdného portugalského špílmachra Cristiana Ronalda pronikl do pokutového území protivníka a pak i v pádu před hranicí brankového území zavěsil přímo pod břevno. Stejný hráč mohl navýšit náskok svého celku o deset minut později po fantastickém sólu.

Tentokráte mu však v zakončení chybělo více zkušeností, protože z nadějné pozice pálil příliš vysoko. Manchester byl aktivnější i v následujícím průběhu a těsně před přestávkou se chtěl prosadit také Ronaldo. Ten se po pasu z křídla zjevil sám před brankářem Remirem, ale ve vyložené šanci selhal a balón uklidil nad břevno. Ihned na to mohli domácí nečekaně srovnat, jenomže nejprve Gorosabelovu dělovku brilantně zneškodnil gólman De Gea a ten vzápětí odvrátil do zámezí i nebezpečný projektil Marína.

Ve druhém poločase se po vyložených možnostech doslova slehla zem a ani jeden celek se prakticky k ničemu nedostával. Za pětačtyřicet minut byl k vidění jediný střelecký pokus mezi tři tyče a výsledek se po zásluze již neměnil.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - Omonia Nikósie 1:0

03.11.2022 18:45

Góly: 87. Rasheed Akanbi

V utkání domácího Sheriffu s Omonií to dlouho vypadalo na bezbrankovou remízu, ale dvě minuty před koncem ji odmítl Rasheed Akanbi, čímž zajistil Sheriffu postup do Konferenční ligy.

Sheriff doma hájil třetí místo proti poslední Omonii, která zatím nedokázala bodovat ani jednou. Stačilo mu jediné - neprohrát o tři a více branek, což vzhledem k formě hosté bylo dost nepravděpodobné. Domácí se ostatně hodně snažili vnutit soupeři svou hru a už ve 4. minutě se málem mohli dostat do vedení. Po Lecjaksově chybě při bránění se k ráně zpoza šestnáctky dostal Diop a jeho rána olízla břevno!

Brankář Uzoho si dobře postavil své tyče a navíc měli domácí dneska špatně seřízená mířidla. Další rána Diopa totiž jen těsně minula tyč. Uzoho se dnes mohl cítit jako na střelnici a po třiceti minutách ho pořádně protáhla jedovatá rána z dílny Armela Zohouriho.

Pak se hodně dlouho nic nedělo, hosté neměli dostatek kvality na zlomení soupeře a Sheriff v pohodě kontroloval průběh utkání. Diop coby hlavní hvězda utkání měl v 75. minutě na starosti standardní situaci a kopl ji bravurně, jenže těsně minul šibenici! Deset minut před koncem sice zahrozil hostující Bezus hlavičkou těsně vedle, ale nakonec se z gólu radovali domácí. V 88. minutě přihrávající Kyabou našel Rasheeda Akanbiho a ten rozhodl o domácí výhře.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Sociedad (ESP)
6
5
0
1
10 : 2
15
2
Manchester United (ENG)
6
5
0
1
10 : 3
15
3
Sheriff Tiraspol (MDA)
6
2
0
4
4 : 10
6
4
Omonia Nikósie (CYP)
6
0
0
6
3 : 12
0

Skupina F

FC Midtjylland - SK Sturm Graz 2:0

03.11.2022 18:45

Góly: 15. Anders Dreyer, 72. Anders Dreyer

Hráči Midtjyllandu porazili v šestém kole skupinové fáze Sturm Graz 2:0 a z velmi vyrovnané skupiny F postoupili do jarní fáze Evropské ligy, rakouský klub naopak v Evropě končí. Utkání rozhodl dvěma vstřelenými góly mladý dánský záložník Anders Dreyer.

Na neproměněnou šanci hostů z 10. minuty, kdy Gruzínec Kiteišvili zahodil obrovskou šanci, odpověděli domácí fotbalisté nejlépe, jak mohli. Po krásné samostatné akci Isaksena se k míči dostal Anders Dreyer, jenž dokázal balón dostat pod kontrolu a následně zamířit přesně k tyči - 1:0.

Ve zbytku první půle měla hra velmi dobré tempo, obě mužstva byla blízko ke vstřelení branky, nicméně zaskvěli se oba gólmani. V 72. minutě, kdy to vypadalo, že se hostům již podaří srovnat, opět ukázala svůj fotbalový um dvojice Isaksen-Dreyer a dala na konečných 2:0. První jmenovaný poslal do vápna soupeře nadýchaný centr, který si našel osamocený Dreyer. Ten poslal míč za záda bezbranného Siebenhandla a radoval se ze své druhé branky v utkání.

Skupiny F byla velmi vyrovnaná, když všechny čtyři týmy získaly shodně 8 bodů. Díky nejlepšímu skóre skončil první nizozemský Feyenoord a postoupil rovnou do osmifinále Evropské ligy, druhý skončil Midtjylland, který jaro v Evropě odstartuje v play-off druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže. Dále třetí skončilo italské Lazio, jenž si zahraje play-off Konferenční ligy, a Sturm Graz se skóre -6 v Evropě končí.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SS Lazio 1:0

03.11.2022 18:45

Góly: 64. Santiago Giménez

Nizozemský Feyenoord se v letošním ročníku Evropské ligy poměrně trápil, ovšem díky závěrečné výhře nad favoritem skupiny F Laziem rázem poskočil na první příčku zaručující přímý postup do osmifinále Evropské ligy. Všechny čtyři celky této skupiny kuriózně získaly shodný počet osmi bodů a o konečném pořadí tedy rozhodovalo skóre. SS kvůli vysoké porážce v Dánsku s Midtjyllandem (1:5) skončilo až třetí a čeká ho jen play-off o osmifinále Konferenční ligy.

Hostům by v konečném účtování stačila k první pozici i remíza, avšak po hodně vyrovnaném průběhu na ni nakonec nedosáhli a se svým podzimním vystoupením v EL nakonec nebudou spokojeni. Klub z Říma přitom vstoupil do čtvrtečního utkání s velkým elánem a hned ve 3. minutě si vytvořil první vážnější možnost, ale ránu Andersona dokázal brankář Bijlow vyškrábnout na břevno a míč následně skončil v zámezí.

Krátce po dvaceti odehraných minutách stanul v nadějné pozici Cancellieri, nicméně ten minul levou konstrukci o několik decimetrů. Ihned na to si vytvořil obrovskou šanci také Lazzari, ovšem s vynikajícím zákrokem se opět vytasil strážce rotterdamského týmu a míč vyškrábl na rohový kop. Feyenoord se poprvé vážněji ozval až ve 25. minutě, kdy proti nepříjemné střele Paixaa bravurně zasáhl hostující gólman Provedel.

Od tohoto okamžiku s hra hodně uklidnila a v podobném duchu se pokračovalo i po změně stran. Zhruba po deseti odehraných minutách byl opět vidět Anderson, nicméně Bijlow mu skvěle zmenšil střelecký úhel a svůj celek opět podržel. Rozhodující okamžik tohoto zápasu se zrodil v 64. minutě. Jedinou branku dokázal vsítit teprve jednadvacetiletý mexický útočník Santiago Giménez, jelikož si elegantně stehnem posunul balón blíže k brance a pak ho díky dostatečnému důrazu dopravil za brankovou čáru.

Lazio se pak snažilo tlačit, ale k ničemu nebezpečnému se nedostalo a v samém závěru navíc přišlo o střídajícího Luku Romera, neboť ten neudržel nervy na uzdě a po dvou žlutých kartách během šedesáti sekund byl naprosto zbytečně vyloučen.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam (NED)
6
2
2
2
13 : 9
8
2
FC Midtjylland (DEN)
6
2
2
2
12 : 8
8
3
SS Lazio (ITA)
6
2
2
2
9 : 11
8
4
SK Sturm Graz (AUT)
6
2
2
2
4 : 10
8

Skupina G

Olympiakos Pireus - FC Nantes 0:2

03.11.2022 18:45

Góly: 79. Mostafa Mohamed, 90. Ludovic Blas

Nantes se podařilo venku skolit poslední Olympiakos, a protože Karabach v souběžně hraném utkání neporazil Freiburg, dokázal se francouzský celek vsunout na druhou příčku tabulky. Na jaře se tedy může těšit i nadále z Evropské ligy, akorát bude muset zamířit do předkola. Řecký klub zakončil soutěž mizerně, ostatně dost podobně si vlastně počínal v rámci celé skupiny G.

Finální blok dvou střetnutí vyšel Kanárkům náramně. Před týdnem získali jistotu kvalifikace do další fáze evropských pohárů, po následné výhře si poskočili ještě o jedno místo nahoru. Je pravda, že na domácích neležel žádný zásadní tlak, bylo totiž předem jasné, že ze dna tabulky se již vymanit nemohou, a výsledek pro ně nebyl tak zásadní jako pro soupeře. Každopádně si představovali bezpochyby daleko důstojnější završení svého působení na této frontě. A nutno zmínit, že Olympiakos ani náhodou nebude hodnotit své rezultáty v pozitivním slova smyslu.

O všem důležitém se rozhodovalo až v závěrečných pasážích zápasu. Konkrétně v 79. minutě se poprvé zdařilo změnit bezbrankové skóre Mostafovi Mohamedovi, na hranici brankového si sběhl na centr zleva od Blase a hlavou pohotově zacílil. V 90. minutě se pak ještě na listinu střelců uvedl i Blas, tentokrát mu Mostafa Mohamed asistoval, když jemným lobem skóroval.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - SC Freiburg 1:1

03.11.2022 18:45

Góly: 90+1. Owusu Kwabena - 25. Nils Petersen (pen.)

Ještě po čtyřech odehraných kolech se zdálo, že Karabach má situaci okolo své druhé pozice v tabulce skupiny G plně pod svou kontrolou, disponoval čtyřbodovým náskokem na Nantes, které se nacházelo za ním, jenže ve finále na francouzský celek ztratil jeden bod. A po plichtě s již jistě prvním Freiburgem se bude muset na jaře spokojit pouze s účastí v Konferenční lize.

Kanárci se zkrátka díky dvěma závěrečným výhrám vyhoupli před ázerbájdžánského soupeře, který navíc musel aspoň remízu zachraňovat až na poslední chvíli. Přestože Karabach vykázal pozitivní poměr vstřelených a obdržených gólů, na rozdíl právě od Nantes, klíčové momenty v boji o příčku vicemistra prostě zvládl bretaňský výběr. Oba celky mimochodem nestačily na Freiburg, který s předstihem, po čtyřech úvodních vítězstvích, slavil triumf v tomto uskupení.

V prvním poločase se ujali vedení hosté. Mustafazadä sestřelil ve vlastním vápně nevybíravě Schadeho, arbitr Kulbakou nařídil pokutový kop, k němu se jako exekutor postavil Petersen, a ten zacílil do spodního rohu branky, byť směr jeho střely gólman Mähämmädälijev vystihnul. Marně se pak domácí snažili najít nějakou odpověď na inkasování, obzvláště se jim střetnutí zkomplikovalo poté, co Medina vyfasoval zaslouženě červenou kartu za svoje sáňkování proti Schademu. I v oslabení ale nakonec Karabach srovnal, hlavou se po pasu Bajramova prosadil Kwabena. Centr asi i trochu podcenil hostující brankář Atubolu, který na něj včas nedosáhnul.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SC Freiburg (GER)
6
4
2
0
13 : 3
14
2
FC Nantes (FRA)
6
3
0
3
6 : 11
9
3
Qarabağ Ağdam (AZE)
6
2
2
2
9 : 5
8
4
Olympiakos Pireus (GRE)
6
0
2
4
2 : 11
2

Skupina H

Trabzonspor - Ferencvárosi TC 1:0

03.11.2022 18:45

Góly: 7. Anastasios Bakasetas

Trabzonspor zvládl svůj prvotní úkol, tedy skolit na závěr hlavní fáze Evropské ligy jistojistě první Ferencváros, nicméně ani tak se na druhou příčku nevyhoupnul, protože Monaco doma v souběžně hraném klání lehce porazilo Crvenu Zvezdu. Spokojit se tedy na jaře bude muset s účastí v Konferenční lize, zůstal totiž na třetí pozici. Nynější duel rozseknula jediná branka.

A o tu se postaral již v 7. minutě Bakasetas. Trézéguet z levé strany proniknul do šestnáctky, balón přenechal za pokutovým územím svému spoluhráči, který okamžitě z voleje vypálil, a levačkou zacílil parádně na bližší tyčku. Přestože brankář Dibusz pobýval u inkriminovaného místa, tuhle parádní dělovku mohl zastavit stěží. Natahoval se sice po ní, ovšem bez úspěchu.

Ve 13. minutě si mohl k asistenci připsat i přesný zásah sám Trézéguet, zamířil tvrdě do toho prostoru, co před ním Bakasetas, jenže k jeho smůle narazil míč do brankové konstrukce. Též nadále pokračovali domácí ve své aktivitě, ve 41. minutě se Dibusz vytáhl proti Bakasetasovi, a ve druhém poločase pak turecký výběr především hlídal těsný náskok. Tahle taktika byla ve finále účinným řešením, hosté směrem dopředu opravdu jinak nezářili, snad jen v 81. minutě mohl rovnat stav Vécsei, ale gólman Cakir byl na jeho nepříjemně plachtící pokus připravený.

Více informací k zápasu

AS Monaco - FK Crvena Zvezda 4:1

03.11.2022 18:45

Góly: 5. Kevin Volland, 27. Kevin Volland, 50. Milan Rodić (vl.), 87. Kevin Volland - 54. Guélor Kanga (pen.)

Monaco ubránilo po jednoznačném vítězství nad Crvenou Zvezdou svoje postavení na frontě Evropské ligy. Byť se už před tímto soubojem vědělo, že na první místo poskočit nemůže, to do svojí péče nadobro získal Ferencváros, nebylo úplně jasné, zda ještě nakonec nespadne do Konferenční ligy. Co by naopak aspoň za tu dali hosté, kteří v evropských pohárech skončili.

Situace v tabulce skupiny H se jednoduše po závěrečném kole nezměnila. Francouzský celek neměl žádné slitování se soupeřem, který prakticky od startu hlavní fáze tahal za kratší konec oproti všem třem rivalům a ve finále musel skousávat samotné dno tabulky. Zvezda ztratila na třetí Trabzonspor, který v souběžném hraném mači porazil Ferencvárosi, tři body, přitom proti Monacu musela napevno uspět, aby v pohárové Evropě stále figurovala. Jenže jejím katem se stal především Kevin Volland. Ten se teprve nedávno navrátil do hry po zranění kotníku, ale ukázal, že by se brzy mohl dostávat do optimálního rozpoložení. Vždyť zkompletoval hattrick v klíčovém zápase, který určil, že o osmifinále Evropské ligy se domácí poperou v předkole.

Volland načal úspěšné podnikání v tomto měření sil už v 5. minutě. Poděkovat musel hlavně za parádní dlouhý centr z levé strany Caiovi Henriquemu, který našel na značce pokutového kopu sbíhajícího spoluhráče s nesmírnou přesností, a vyběhnuvší brankář Borjan na následnou hlavičku nestačil. I nadále byli směrem dopředu daleko aktivnější domácí, kteří ve 27. minutě rozšířili gólový účet o další položku. Stoper Milunovič, trochu laxně, odvracel balón z vápna, k němu se tak mohl dopracovat Diatta, jenž ho sklepl pro Vollanda, a ten zacílil na bližší tyč.

Zkraje druhého poločasu výběr z jihu Francie skóroval rovněž potřetí. Golovin zleva vběhnul do šestnáctky, kde podnikl zdárný souboj jeden na jednoho proti bránícímu Erakovičovi, pak i z těžkého úhlu zakončil, Rodič se ještě snažil inkasování zabránit, jeho počínání však vyústilo pouze ve vlastní trefu. Hosté přece duel jaksi zdramatizovali, v 53. minutě totiž Badiashile ve skluzu sestřelil pronikajícího Ivaniče, a protože se přestupku dopustil ve vlastním vápně, sudí Gözübüyük musel nařídit penaltu, kterou pak proměnil Kanga. Avšak to poslední slovo si vzal Volland, který v 87. minutě využil lehce nahrávku z levé strany, po níž unikl střídající Jakobs.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
6
3
1
2
8 : 9
10
2
AS Monaco (FRA)
6
3
1
2
9 : 8
10
3
Trabzonspor (TUR)
6
3
0
3
11 : 9
9
4
FK Crvena Zvezda (SRB)
6
2
0
4
9 : 11
6

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elliasson

Aspoň Feyenoord dělá radost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele