Představení účastníků MS 2022 - Anglie

11.11.2022, 15:00
Profily, historie
Bukayo Saka a Jack Grealish (© AFP)
Možná to plyne z celkové atmosféry kolem nejpodivnějšího mistrovství světa v dějinách, ale zatímco očekávání a všeobecná natěšenost anglické veřejnosti je před každým turnajem přímo monstrózní, letos fanoušci i experti emoce krotí. Je ale možné, že ta pravá mánie přijde teprve v příštím, již skutečně předšampionátovém, týdnu.

Za vším samozřejmě stojí celá řada faktorů. Už jen místo konání turnaje a všechny sociální a lidskoprávní katarské lapsy nenahrávají v britské společnosti - která je stran zmíněného přeci jen ještě citlivější než ta naše - k dvakrát přehnanému přimknutí. Počet cestujících přímo na arabský poloostrov asi bude taky menší než kdy jindy. Komu by se taky chtělo spát v plechové krabici za pět tisíc na noc.

Pak je tu onen zpropadený termín, kvůli kterému se musí přerušit Premier League a kvůli kterému byl celý podzim (a na jaře tomu nebude jinak) naprostým zápasovým chaosem. Takovou zátěž hráči nepamatují a řada z nich na to doplácí zraněními.

No a nakonec je tu ne zrovna ideální forma anglické reprezentace. Totální kolaps v Lize národů, z jejichž zápasů rozhodně vypíchněme prohru 0:4 ve Wembley s Maďarskem, dokresluje výsledný obrázek, z nějž kolébka fotbalu nevystupuje jako nějaký velikánský favorit. A to dokonce ani v očích mnohdy zaslepených ostrovních fanoušků.

Jedna věc jsou totiž špatné nedávné výsledky, kterým třeba není nutné přikládat extra váhu, druhá věc ale již hmatatelná mizerná forma klíčových hráčů. Raheem Sterling a Mason Mount se v Chelsea vyloženě trápí, Phil Foden poslední týdny upadl v Guardiolovu nemilost, Jack Grealish po příchodu do Man City taky dvakrát nerozkvetl... a do toho zranění elitního krajního obránce Reece Jamese, jeho spoluhráče Bena Chilwella či nominace dalších polovičních marodů Walkera s Phillipsem.

Pro finalisty loňského Eura nepřišel mundial v pravý čas, kdepak. Aby těch negativních zpráv nebylo málo, potíže s fyzičkou má i absolutní "držák” Harry Kane, na němž bude ofenziva Anglie stát především. Když si uvědomíme, že kapitán národního týmu nastoupil v letošní sezóně v základní sestavě úplně ve všech zápasech Tottenhamu i Three Lions, přičemž jen třikrát neodehrál celých devadesát minut, vůbec se nelze divit, že ze středečního zápasu ligového poháru odcházel vyčerpaný už před šedesátou minutou. Antonio Conte krátce nato přiznal, že se jeho forvard dokonce i v tréninku musí poslední dobou občas zastavit, aby chytil dech.

Kdo naopak s kondicí určitě problém mít nebude, je Harry Maguire, jehož výkonnostní pokles je dalším vztyčeným prstem v anglickém týmu. Na podzim byl kapitán Manchesteru United často vyloženě pro smích, a to jak v klubu, tak i v reprezentaci. Ten Hag jej odstavil na lavičku a jeho minela při zářijovém utkání proti Německu utěšeně kolovala po sociálních sítích. V tom utkání šly mimochodem na jeho vrub hned góly dva. Jenže...

”Nemyslíme si, že mladí stopeři udělali dost pro to, aby ty starší vyšoupli z nominace,” oponoval sám Gareth Southgate, který svého oblíbence do Kataru poveze, zatímco třeba klíčový zadák italského mistra AC Milán Fikayo Tomori zůstává doma. "Jsem přesvědčený o tom, že Harry Maguire je jeden z našich nejlepších středních obránců.”

Je potřeba něco dodávat?

Fotbal v zemi


Jedině v Premier League se může stát, že nováček soutěže během jediného léta nakoupí dvaadvacet nových hráčů za víc než čtyři miliardy korun. Z nejvyšší anglické soutěže se během posledních let stal skutečný fotbalový hegemon, kde si i nejslabší celek může dovolit přivádět nejlepší hráče z jiných elitních evropských soutěží.

Nottingham Forrest jako příklad jistě postačil, tak jen podotkněme, že vedení klubu oba hlavní strůjce (šéfa náboru a skautingu) letního přestupového veselí nakonec ještě v říjnu propustilo. Když se totiž na jejich počínání podívali zpětně a analytičtěji, zjistili to, co snad každý fanoušek věděl už přímo v procesu. Prostě že to nedává žádný smysl.

Premier League je nejkompetitivnější soutěž světa a hlavně je i nejsledovanější, takže si liga může říct o astronomické částky za televizní práva. Nůžky mezi kluby proto nejsou tak obrovské jako třeba v Primera División, a tak se zpětným oslím můstkem dostáváme k prvnímu odstavci. PL má fantastický marketing a třeba už jen hra Fantasy s více než 10 miliony uživatelskými účty je důkazem, jakým fenoménem anglická liga je.

A přece, i když se kluby finančně do jisté míry dokážou jeden druhého držet, vytvořil si poslední roky jeden celek auru dominance. A to i proto, že je ještě o něco bohatší než konkurence. Manchester City za uplynulých pět let vyhrál čtyřikrát Premier League, čtyřikrát také ligový pohár a jednou FA Cup. 9 z 15 domácích trofejí. Druhým nejúspěšnějším týmem tohoto období je se třemi trofejemi Liverpool, zbylé poháry si po jednom rozebraly Leicester, Arsenal a Chelsea.

Ekonomická nadřazenost anglických klubů se značně promítla i do evropských pohárů. Je to nyní právě Premier League, která vystřídala v pozici lídra La Ligu a finálové zápasy Ligy mistrů zásobuje nejčastěji (šest z deseti finalistů za posledních pět let a triumfy Liverpoolu a Chelsea jako třešnička na dortu).

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


"It's coming home, it's coming home, it's coming, footballs coming home!” Dlouhých 56 roků uplynulo ode dne, kdy Bobby Charlton či Gordon Banks přivezli trofej Julese Rimeta do Londýna. Tehdy se fotbal naposledy vrátil domů. A už nikdy potom.

V Anglii je dodnes mementem bájný výkon Geoffa Hursta, autora jediného hattricku v historii finálových zápasů na mistrovství světa. Úspěšným, avšak velmi křehkým mementem s nevyřešitelným dilematem okolo záhadného vítězného gólu. Mimochodem, věděli jste, že finále MS 1966 odmával na opačné straně jako čárový sudí i Čechoslovák Karol Galba?

Vědci v 90. letech zjistili, že míč překročil čáru asi jen asi ze sedmadevadesáti procent. Ve SkySports o mnoho let později a s modernějšími technologiemi naopak zjistili, že byl gól uznán správně. V hospodách po celém světě se však tohle téma tu a tam jistě bude zjevovat bez ohledu na výsledky výzkumů ještě hodně dlouho.

Zlatý úspěch z roku 1966 je nicméně po hříchu jedinou anglickou medailí ze světových šampionátů. Do té doby se Three Lions podívali maximálně do čtvrtfinále (1954 a 1962). V období po titulu pak sice dvakrát rozrazili brány semifinále, ale v obou případech následovalo obrovské zklamání v prodloužení. Souboj o bronz byl pak jak v roce 1990, tak i na posledním mundialu neúspěšný.

Cesta na šampionát


Konkrétně tyhle odstavce patří šampionát co šampionát k tomu nejnudnějšímu, co sportovní žurnalistika nabízí. Anglie kvalifikace zbožňuje a umí je jako málokdo. Od fatálního selhání při snaze dostat se na Euro 2008 postoupila na sedm turnajů v řadě a z 66 utkání eviduje úctyhodnou 80% úspěšnost výher a pouhé dvě porážky. Všech sedm kvalifikačních skupin vyhrála a až na jednu výjimku (2014) vždy s naprostým přehledem.

Při cestě do Kataru přihrál los Albionu do cesty Polsko, Maďarsko, Albánii, Andorru a San Marino. Southgateův stroj se zadrhl dvakrát, při remíze 1:1 v Polsku a také doma s neoblíbeným Maďarskem (též 1:1). I tak ale Anglie nasbírala 26 bodů z 30 možných a na druhé Poláky měla na konci luxusní šestibodový náskok.

Stejně jako v kvalifikaci na poslední Euro se mohli hráči se třemi lvíčky na hrudi spolehnout na neomylnou gólovou mašinu v Harrym Kaneovi. Kapitán týmu zopakoval svůj zápis zpřed dvou let a v osmi utkáních (dvě vynechal) nasázel 12 gólů.

Jasně, vždyť hrál proti Andorře a San Marinu, řeknete si možná. Chyba lávky. Proti nejslabším celkům Kane nastoupil v základu jen jednou a dvakrát si nekopl vůbec. Hattrick dal naopak nevyzpytatelné Albánii a prosadil se třeba i v obou těžkých kláních proti Polsku.

Není bez zajímavosti, že přestože do kvalifikačních zápasů naskočilo celkem 30 hráčů v poli (s brankáři pak 34), druhým nejlepším střelcem byl se čtyřmi brankami one and only Harry Maguire.

Trenér — Gareth Southgate



zdroj: AFP

Je to vrtkavé povolání, tohle trénování. A na křesle manažera Anglie to pálí dvojnásob. Není to ani rok a půl, co Gareth Southgate dovedl Three Lions do prvního velkého finále od roku 1966, ale dlouhých ovací si moc neužil. Stačilo totiž odehrát několik špatných a pár otřesných zápasů v Lize národů a ejhle, najednou musel v médiích naopak obhajovat, že je pro anglickou reprezentaci pořád tím pravým.

Pokud se ohlédneme na Southgateovými výsledky, není o tom sebemenších pochyb. Semifinále na MS 2018, finále Eura 2020(1), no kdo z vás, trenéři Albionu, to má? Takové úspěchy v anglických reprezentačních dějinách posbíral jen legendární Alf Ramsey.

Navíc, když už zmiňujeme jeden neúspěch v Lize národů, bylo by fér připomenout, že první ročník této soutěže skončila Anglie bronzová. Southgateovi se navíc parádně povedly všechny tři jeho kvalifikační cykly. Sama za sebe hovoří jeho celková bilance u národního mužstva, které dovedl k vítězství ve více než 60 % všech zápasů. V této statistice je historicky těsně čtvrtý.

Stejně jako každý kvalitní trenér, i Gareth Southgate prošel za poslední roky taktickým vývojem. Zatímco na v Rusku 2018 prošel do semifinále v systému 3-5-2, na loňském výročním evropském šampionátu už tenhle styl kombinoval s 3-4-3, a pak i klasičtější hrou na dva stopery a formacemi 4-2-3-1 a 4-3-3. I tahle schopnost reagovat a měnit rozestavení třeba i v průběhu zápasu je velmi příjemným osvěžením.

Tahoun týmu — Harry Kane



zdroj: AFP

Vtípky o one season wonder, které kolovaly v tištěných i online médiích někdy před sedmi lety a kousek, už jsou omleté do hladka a letos je snad zmíníme úplně naposled. Harry Kane si kroutí již devátou sezónu na absolutním vrcholu, postupně láme různé rekordy a už se přibližuje k těm úplně nejcennějším.

Nejlepší střelec anglické historie Wayne Rooney ve své nesmírně bohaté kariéře nasázel v reprezentačním dresu během 120 zápasů úchvatných 53 branek. No, Kane jich má na kontě 51 a stihl to během 75 duelů. Je naprosto nevyhnutelné, že kapitán Albionu během turnaje v Kataru tuhle metu minimálně dorovná...

Zároveň se ještě v těchto dnech pokouší dostat co nejblíž i ke zdánlivě nedosažitelnému rekordu Alana Shearera v počtu nastřílených branek v Premier League. Na něj mu tedy schází ještě 66 gólů, ale při kadenci, jakou během kariéry nasadil, bychom mohli přepisovat historii někdy na jaře roku 2025. Pokud tedy Kane v nejvyšší anglické soutěži zůstane.

Že Tottenham výkonnostně přerostl, je jasný fakt. V devětadvaceti se ostatně vyvinul v dokonale všestranného ofenzivního hráče, který se čas od času stahuje až do středu pole, odkud akce sám rozjíždí. U Spurs proto plní nejen roli nejlepšího střelce, ale také nahrávače - od začátku sezóny 2020/21 si připsal 24 asistencí.

Nechybělo moc a ty poslední už rozdával v jiném dresu. O služby Harryho Kanea totiž moc stál - a to jak tohle, tak i loňské léto - Pep Guardiola a Manchester City, který už měl na elitního útočníka nachystáno víc než 100 milionů liber. Nenasytný šéf Tottenhamu Daniel Levy však cenu šponoval výš a výš, až se šejkové rozhodli, že se radši stáhnou a za relativní pakatel vykoupí Erlinga Haalanda.

Spurs si svůj klenot nesmírně cení - a stejně tak i Gareth Southgate. Jinou neochvějnou střeleckou oporou totiž Anglie neoplývá. Kane se stal nejlepším střelcem na posledním MS v Rusku, čtyři branky nasypal po cestě do finále nedávného Eura a totéž musí zopakovat i letos, chce-li kolébka fotbalu pomýšlet vysoko. Při vší úctě ke střeleckým schopnostem Sterlinga, Saky, Mounta či Fodena; při vší úctě ke kvalitám Wilsona, Toneyho nebo Abrahama. Druhého takového, jako je Kane, prostě nemá.

Na prahu slávy — Jude Bellingham



zdroj: AFP

Minulé léto se v 17 letech a 349 dnech stal nejmladším fotbalistou, který kdy nastoupil na mistrovství Evropy. Už na Euru dostal třikrát možnost ukázat se z lavičky a rozhodně nezklamal. Avšak progres, jaký stále ještě teenager za poslední rok a půl učinil, z něj dělá jednoho z nejzářivějších a dost možná i nejdůležitějších hráčů současné anglické reprezentace.

Stihnul se stát oporou Borussie Dortmund a byla to primárně jeho kooperace s Marco Reusem a Erlingem Haalandem, co v minulém ročníku vestfálský celek dotáhlo na druhou příčku Bundesligy. Po odchodu norského kanonýra připadla aura největší hvězdy BVB právě jemu. Zodpovědnosti se nezalekl, a přestože (ve svém mladém věku pochopitelně) občas na hřišti trochu jančí, daří se mu při nekončících zdravotních trablích Reuse této role zhostit.

A darem z nebes je Jude Bellingham i pro Garetha Southgatea. Nese totiž charakteristiky, jež záložní formaci Albionu dlouho scházely. Je prototypem box-to-box záložníka s jen těžko vyčerpatelným fyzickým fondem (v důležitých zápasech Borussie z trávníku nesleze na jedinou minutu).

A tak, zatímco Rice či Phillips vyčnívají spíš poziční hrou a odebíráním míčů, Bellingham nabízí výtečný dribling a schopnost vyvézt míč progresivním způsobem až o několik desítek metrů. Čím dál častěji se navíc tlačí i do blízkosti vápna a v posledních měsících výrazně zlepšil i střelbu. V jednadvaceti utkáních za Dortmund nasázel devět branek a je jeho nejlepším střelcem. První trefy za Anglii by se tak mohl dočkat právě na světovém šampionátu.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Měla to být jedna z nejočekávanějších nominací ze všech účastníků mistrovství. Těžkou roli bořiče osobních snů však Garethu Southgateovi do značné míry sňala z beder zranění některých opor, a tak třeba Trent Alexander-Arnold, coby kontroverzní zástupce patrně nejsilněji obsazené pozice (jíž je pravý kraj anglické defenzivy) v mezinárodním fotbale, mohl svou nominaci očekávat s relativním klidem.

Pro zranění totiž schází Reece James a jeho klubový kolega z protějšího kraje obrany Ben Chilwell. Kyle Walker a Kalvin Phillips se naopak jakž takž dohromady dali a do Kataru poletí. Částečně očekávaným zklamáním je opomenutí Fikaya Tomoriho, jež dokonale vykresluje Southgateovu konzervativní povahu. Na několika postech tak dostávají navzdory skvěle hrajícím - jenže dostatečně neozkoušeným - mladíkům, přednost osvědčení harcovníci ve slabší formě.

Jak jsme předeslali v trenérské sekci, anglický lodivod momentálně praktikuje především rozestavení 4-3-3 a 3-4-3. Právě vinou nedávného zranění Kylea Walkera, coby klíčové postavy v třístoperové formaci, se dá ze startu mundialu očekávat spíš první varianta.

Začněme tedy hezky odzadu. Jedničkou v brance by měl být opět Jordan Pickford, přestože především Aaron Ramsdale - ale také Nick Pope - v současné chvíli oplývají možná ještě lepší formou. Zde však hraje roli fakt, že se Pickford už coby číslo jedna osvědčil a třeba na loňském Euru zachytal senzačně.

Na pravém kraji obrany by měl začít v životní fazoně hrající Kieran Trippier. Alternuje mu Alexander-Arnold, Kyle Walker a také Ben White - povoláním převážně stoper, který se ale na podzim v dresu Arsenalu projevil jako velmi solidní pravý bek.

V centru defenzivy bude mít stěžejní pozici John Stones, vedle nějž asi pořád musíme počítat s chřadnoucím Harrym Maguirem. Pokud se mu ale začátek mistrovství nevydaří, na šanci kromě Whitea čekají Conor Coady a Eric Dier.

Vlevo je jasnou jedničkou Luke Shaw. Proč jasnou? Protože jiný levý obránce do Kataru nejede. Southgate počítá s tím, že první alternativou je Trippier, při jehož přesunu nastoupí vpravo jeden z mnoha náhradníků. Pakliže se včas vykurýruje Walker, bude to právě on (ve hře je pak i zmiňovaná linie Trippier - Walker, Stones, Maguire - Shaw).

Ve středu zálohy spoléhá Anglie na Declana Rice, po jehož boku by měl nastupovat mladík Jude Bellingham. Třetí a nejofenzivnější do party (a tento chlapík bude nejspíš také obětován při tranzici na rozestavení 3-4-3) nejspíš vykrystalizuje z dua Phil Foden - Mason Mount, přičemž větší šanci dáváme nesmírně talentovanému borci Manchesteru City. Zajímavou variantou je nejlepší tvůrce hry v nominaci James Maddison, tou opatrnější pak jeden z dvojice Jordan Henderson - Kalvin Phillips.

Ofenzivní trojzubec povede samozřejmě kapitán Harry Kane, za nímž trpělivě posečká na šanci výtečný zakončovatel Callum Wilson.

O dost větší bitva se rozpoutá na dvě křídelní pozice. Byť v nejhorší formě z nominovaných, svou pozici zpočátku neztratí Raheem Sterling, dlouholetá opora Albionu a jeden z nejdůležitějších mužů Southgateovy kariéry u národního mužstva. Za nejdelší konec by pak mohl zatahat Bukayo Saka.

Na jakékoli zaváhání jednoho z nich čekají Jack Grealish a Marcus Rashford. Stejně tak se v jedné z křídelních rolí můžeme dočkat kohokoli ze zmíněných ofenzivních záložníků, ať už by to měl být Foden, Maddison nebo Mount. A to primárně v situaci, kdy Southgate poskládá defenzivnější střed pole nebo zvolí systém na tři stopery.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

nebyly nalezeny žádné zápasy

Program zápasů - skupina B

21.11.2022
14:00
Anglie
6:2
Írán
Dauhá
25.11.2022
20:00
Anglie
0:0
USA
Al Khor
29.11.2022
20:00
Wales
0:3
Anglie
Al Rayyan

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Jordan Pickford
07.03.1994
Everton FC
Nick Pope
19.04.1992
Newcastle United
Aaron Ramsdale
14.05.1998
Arsenal FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Trent Alexander-Arnold
07.10.1998
Liverpool FC
Conor Coady
25.02.1993
Everton FC
Eric Dier
15.01.1994
Tottenham Hotspur
Harry Maguire
05.03.1993
Manchester United
Luke Shaw
12.07.1995
Manchester United
John Stones
28.05.1994
Manchester City
Kieran Trippier
19.09.1990
Newcastle United
Kyle Walker
28.05.1990
Manchester City
Ben White
08.10.1997
Arsenal FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Jude Bellingham
29.06.2003
Borussia Dortmund
Phil Foden
28.05.2000
Manchester City
Conor Gallagher
06.02.2000
Chelsea FC
Jack Grealish
10.09.1995
Manchester City
Jordan Henderson
17.06.1990
Liverpool FC
James Maddison
23.11.1996
Leicester City
Mason Mount
10.01.1999
Chelsea FC
Kalvin Phillips
02.12.1995
Manchester City
Declan Rice
14.01.1999
West Ham United
Bukayo Saka
05.09.2001
Arsenal FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Harry Kane
28.07.1993
Tottenham Hotspur
Marcus Rashford
31.10.1997
Manchester United
Raheem Sterling
08.12.1994
Chelsea FC
Callum Wilson
27.02.1992
Newcastle United

Autor: Marek Ustohal

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (127)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Skončí už ve skupině. Jako Mbappého výběr.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Beči

”Nemyslíme si, že mladí stopeři udělali dost pro to, aby ty starší vyšoupli z nominace,” oponoval sám Gareth Southgate, který svého oblíbence do Kataru poveze, zatímco třeba klíčový zadák italského mistra AC Milán Fikayo Tomori zůstává doma. "Jsem přesvědčený o tom, že Harry Maguire je jeden z našich nejlepších středních obránců.”

Vzhledem k tomu, že Maguirovi stačí pro nominaci jen být naživu, je to pro všechny anglické stopery od Southgata dost velká urážka.

Samozřejmě je to celé úplně mimo, Southgate totálně zabíjí potenciál jedné z nejlepších anglických generací. A ne jen svým užitkovým nekoukatelným fotbalem, ale i svou naprostou arogantní zaslepeností.

Reagovat
Usty

Na druhou stranu uhrát ze dvou turnajů semifinále a finále není úplně zabíjení generace, ne?

Reagovat
Beči

Ne ve smyslu dosažených výsledků (i když na tuhle generaci je podle mě neúspěch cokoliv mimo zlata), ale spíš ve smyslu předváděné hry. Já tak odporný účelový fotbal s množstvím simulací jaký předváděla Anglie na ME už hodně dlouho nezažil.

Reagovat
Modroočko

Tak jsme si zapřeháněli...táto anglická generácia zďaleka nemá kvalitatívne na tú zo začiatku storočia a Southgate s nimi na oboch turnajoch overperformoval. Keby nemali Soutgatea a určený štýl hry, pohoreli by na Kolumbii a na Eure by tiež neprišli do finále. Súhlasím, minimálne na Eure sa na to nepozeralo dobre, no napríklad Francúzi hrajú už minimálne 5 rokov totálne nechutný futbal a boli s ním majstri sveta.

Reagovat
lofin9

ja by som práve povedal, že je to presne naopak - Južná brána je najväčšia slabina tohto tímu

Reagovat
Beči

Tak já tedy absolutně nesouhlasím a za největší slabinu týmu vidím právě Southgata.

Reagovat
uff

Reagovat
bobis21

Oni už opravdu nehrají na 3 stopery, nebo v to jen všichni doufáte?

Reagovat
VojtovaChelsea

Když si odmyslíš maguireho tak jo

Reagovat
Swarley

V soucasne forme by byl lepsi Rash nez Sterling, ne?

Reagovat
Messiáš

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Swarley

Ale je to tam napsane, beru zpet

Reagovat
Gazdo

Coze sa stalo s Fodenom ze upadol do Guardiolovej nemilosti?

Reagovat
Usty

To nikdo neví. Poslední 3 týdny ho prostě přestal nasazovat do důležitých zápasů.

Reagovat
El Cid z City

Spíš kecy v kleci. Klasická rotace.

Reagovat
Csaplárova past

A proc zacit rotovat hrace, ktery sype goly?

Reagovat
El Cid z City

Hrál proti Liverpoolu, Dortmundu, Seville. Když City teklo do bot s Fulhamem po redce pro Cancela, v 64min. šli na plac dva hráči Halland a? FODEN!. Grealish nehraje špatně, respektive Pep asi nečte zdejší fórum,takže to vidí jinak a křídelníky rotuje obzvláště rád.

Reagovat
Gazdo

Podla mna sklamanie turnaja bude

Reagovat
Kovalsky

V tej zostave namiesto Maguireho dat Whitea a namiesto Sterlinga tam dat Rashforda, tak ten tym vyzera slusne. Bude z toho tento rok bronz. Saka premeni rozhodujucu penaltu.

Reagovat
oli9

Ta obrana to bude průser

Reagovat
ladyboy arsenal

čím dřív vyletí tahle banda namyšlených ocasů tím líp

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
mimi_united

Reagovat
misinho7

Reagovat
Posledni Kovboj

prvni pologramotnej kreten kteryho uslysim huhlat "it's coming home" dostane delo

Reagovat
KingMaster13

zaslouženě

Reagovat
Posledni Kovboj

<3

Reagovat
lichna.

Reagovat
Eichel

Reagovat
adoxx

Reagovat
Mercury

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
penepi

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
PaYaB

Reagovat
lichna.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Cotton

Reagovat
mojmira

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jáá

Reagovat
Mateo16

Obrana Stones - Maguire

Reagovat
smazaný uživatel

4. místo ve skupině. Bale je popraví hat-trickem.

Reagovat
Pablos

TIP: semifinále / možná finále

Reagovat
VojtovaChelsea

Leda tak v leze národů D

Reagovat
Benfica

V b lige

Reagovat
Pablos

klidně já jim nefandím... je to jen tip

Reagovat
Trand

Jak moc hraje Bellingham dopředu? Není tahle předpokládaná záloha až moc průchoďák?

Reagovat
Usty

Pokud přijdou i těžší soupeři, dá se očekávat vedle Rice místo jednoho z těch dvou vyšších střeďáků Henderson/Phillips.

Reagovat
Trand

Reagovat
SunFells

Tak jak se mu řekne

Reagovat
John Obi Mikel

Hráče mají dobrý, ale s tímhle tělocvikářem těžko nějaký turnaj vyhrají.

Reagovat
SunFells

Doufejme, že jeho poslední turnaj.

Reagovat
smazaný uživatel

Hráče mají průměrný, ale díky tomu tělocvikáři dosáhli na posledních dvou velkých akcích největších úspěchů od dob Alfa Ramseye, ale na vítězství potřebují lepší kádr a domácí prostředí.

Reagovat
Uwe háže buly

Některý hráče fakt průměrný nemají a po dlouhé době tam je i nějaká kvalita, ale furt mají určitou část hráčů hrozných.

Reagovat
John Obi Mikel

Na Euru měli nejlepší kádr i domácí prostředí. Stačilo ve finále střídat v průběhu zápasu a oživit hru a mohli vyhrát. A poslat na poslední penaltu Saku byl taky masterplán.

Reagovat
coolfool+

Mně přišel o dost větší masterplan poslat v prodloužení na plac Rashforada a Sancha na penalty, kteří následně ani jeden nedal

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
r.mrazik

prumerny hraci...

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti jiným generacím Anglických hráčů, které takové výsledky neměly, ale měly větší individuality opravdu průměrný.

Reagovat
Liveral

Bylo by fajn, kdyby se hrálo na 4 vzadu, ale moc tomu nevěřím

Reagovat
SunFells

Reagovat
mimi_united

Ramsdale - Shaw, White, Stones, Trippier - Rice, Bellingham - Rash, Maddison, Foden - Kane

S týmto by možno do štvrťfinále dorazili, ale to je ich strop. Akýkoľvek stret s top súperom (Portugalci, Francúzi, Argentína, Holandsko a pod) je pre nich konečná.

Reagovat
Ingimir

tak za istých okolností (oni a Holandania vyhrajú svoje skupiny, Francúzi skončia vo svojej druhý) by na top súpera narazili až v semifinále

Reagovat
Pony Slaystation

Portugalci

Reagovat
inbloom

Ja jim absolutne nefandim, ale trochu nerozumim tomu, ze jsou tak podcenovany.. ja vim, ze velke turnaje, az na ty dva posledni jim moc nejdou, ale ta nominace je top hrac, vedle top hrace. Prakticky muzou hrat jakykoliv styl, upravit stredni zalohu, kridla.. hrat na tri stopery.. hrat na protiutoky nebo naopak diktovat hru.. To tam nikdo nema.. vetsina tymu ma svoji zakladni 11cku a pak kdokoliv vypadne, tak dira.. Oni snad krome Kanete nejsou zavisli na nikom.. Zkratka me to prijde jako favorit na celkove vitezstvi, nez osmifinale

Reagovat
El Cid z City

Favorit na vítězství fakt ne, chybí forma a lídr-stoper.

Reagovat
Muffi

Fakt lze formu posuzovat podle LN a pratelaku?

Italove vyhrali skupinu LN a Euro ale na MS nejsou, vystrelila je Makedonie.

Reagovat
El Cid z City

Na LN kašlu, beru nevýraznou formu většiny hráčů z PL.

Reagovat
mimi_united

Okolo tých hráčov je hype pretože hrajú v anglickej lige. V top kluboch v španielsku, nemecku, francúzsku by sa ani nepresadili.

Reagovat
r.mrazik

brankar, jeden stoper, kreativnejsi stredni zaloha...tam maji mezery v kvalite

ale jinak ti hraci jsou slusny...

Reagovat
El Cid z City

Záloha má velkou kvalitu, všestranní hráči, kteří navíc jsou velmi mladí. Foden,až se posune do role cm bude extra třída. Horší to je v momentu, kdy hrají pouze na dva.

Reagovat
r.mrazik

Fodena beru jako útočného hráče.

Ti pod ním nemají na míči takovou kvalitu třeba jako Španělé. Čímž neříkám, že nemůžou vyhrát/postoupit daleko. Jen jejich mínus.

Reagovat
Talker

Tak na druhou stranu na tom stoperu může být White místo Maguira, trojice v záloze Rice-Bellingham-Mount(/Gallagher/Maddison) mi přijde kreativní dost (byť Mount není v ideální formě).

Proti takové Belgii i bez těch zraněných hráčů je to kvalitativně lepší tým a to patří Belgie mezi širší favority na trofej každý šampionát posledních několik let.

Reagovat
r.mrazik

Belgie bejvavalo dřív teď už fakt ne.

Neříkám, že jsou úplně marný ti hráči. Ale jen tě tam taková kvalita není jako ji mají jinde.

Když dostanou rychle (a kvalitně-zde vidím právě ten problém??) míč nahoru k těm útočícím hráčům, tak to bude dobrý.

Reagovat
Talker

Tak já to myslím tak, že Belgie byla černým koněm předchozích 6 let ač měla absolutně mizerné krajní beky celou dobu.

Reagovat
r.mrazik

alderweireld a meunier mi jako mizerni neprijdou,ale beru

Reagovat
GEGE

Jj ta obrana i záloha to je vyloženě top hráč vedle top hráče

Reagovat
Muffi

Letos neni jasny favorit, problemy maji vsichni, takze spis nez o slozitem hledani kdo je lepsi to je o emocich a spousta lidi co ma rado jizansky fotbal Anglii proste nesnese, tak se musi nejak vygrcat.

Pokud turnaj vyjde Rashfordovi, Fodenovi a Sakovi, klidne jim vyhraji titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím že doplatí na to, že nebude stavět hráče ve formě jako je Maddison nebo kdokoliv místo Maguira. Tip osmifinále

Reagovat
sensei25

No tak Anglicko je moj favorit na titul. Vyborne vyvazene muzstvo,uz len aby im to tam sadlo. Ofenziva asi najlepsia zo vsetkych muzstiev.

Reagovat
Pejtrykos

Nikdy nepochopím, jak může jet místo Tomoriho Maguire...

Reagovat
Al Capone

Nejnesympatičtější repre na světě. Naštěstí na každém turnaji jsou totálně marní tak mi nemusí dělat starost

Reagovat
j_mrazik

Poslední ME finále. To není špatné, ne?

Reagovat
mistr129

No ale za jakých podmínek a ještě podvodem

Reagovat
Al Capone

Myslis ten podvod?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Csaplárova past

Tohle bude bud totalni vybuch nebo tvle finale. Nic mezi tim ..

A vybuchy budou, ted je otazka, zda to bude Anglie, Portugalsko, Spanelsko, Belgie nebo Brazilie ...

Reagovat
Shevchenko

A já ti řeknu, že to bude určitě něco mezi tím.

Reagovat
Remt

Tak výbuchy.. jedno je jistý - všichni to vyhrát nemůžou

Reagovat
Csaplárova past

Jasne, ale vypadek v osmifinale je proste vybuch u techto tymu.

Reagovat
Pinturicchio

Proč jsou představení první tihle buzernanti bez sebemenší šance to celé vyhrát?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Pinturicchio

Inter, Paris, se nedivím, že brečíš.

Reagovat
Csaplárova past

Tak hlavne ze v Juve jsou vsichni happy

Reagovat
Hachim Mastour

hej taliansko, ktore sa tam ani nedostalo

Reagovat
Pinturicchio

V Juve není šťasný nikdo, kdo trochu přemýšlí ... sme v piči.

Reagovat
Hachim Mastour

ja neviem, lebo to najlepšie sa necháva nakoniec?

Reagovat
John Obi Mikel

Protože to představují po skupinách. Nejprve A, pak B,..., až nakonec H.

Reagovat
Pinturicchio

Piči, aj tak, zas tlačenka.

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
Error

to je debil

Reagovat
Neutron

Reagovat
JohnKoul

Protože football's coming home.

Reagovat
Hachim Mastour

It is coming home, hopefully! Škoda Toneyho

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Pace to P.M.

Pickford - Shaw, Stones, White, Trippier- Rice, Bellingham- Rashford, Foden, Saka - Kane

Reagovat
eder

Nejsilnějším a nejspíš i nepřekonatelným protivníkem hrdého Albionu bude Jižní Brána, na to vemte jed...

Reagovat
Konspirator

To je taky tělocvikař že základky

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Luc-Luc

Naslapnuta sestava, ale i tak to nevyhrajou, tip ctvrtfinale

Reagovat
Freedo

Jakkoliv mi vadí woke věci kolem Anglie, tak jejich nároďáku budu fandit a doufám, že dojdou daleko. Vždycky jsem měl anglický fotbal rád a i země je mi obecně sympatická.

Jinak na medaili to letos asi nevidím, ale jsem hodně zvědav. Obrana vypadá letos slabě. Trippier přes nohu a napravo TAA za mě lepší než Shaw od začátku.

Reagovat
Mirek na tenisu

England! England! Jedeme si pro Zlatou Niké!

Reagovat
JohnKoul

It's coming home! Letos to konečně klapne ♥

Reagovat
smazaný uživatel

Pope -Walker, Stones, Maguire- Trippier, Rice, Bellingham, Shaw-Saka,Kane,Foden

Reagovat
Greny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele