Představení účastníků MS 2022 - Brazílie

18.11.2022, 15:00
Profily, historie
Raphinha (© AFP)
Anglie o sobě může tvrdit, že je kolébkou fotbalu, tím pravým symbolem sepjetí národa s fotbalem je ale podle mého názoru hlavně Brazílie. Dodnes ještě pamatuju, když jsem jako malý sledoval fotbalové reklamy s portugalským heslem "Joga bonito", tedy "krásná hra". Jako správný staromilec musím říct, že mě mrzí, že právě "Joga bonito" (a teď nemyslím ty reklamy) se tak trochu z profesionálního fotbalu vytratila. V exaktním světě plném dat zkrátka a dobře nějaké ty časté finty pouze pro pohlazení oka diváka neobstojí. Fotbal se stal mnohem pragmatičtějším.

I proto zatím posledním brazilským týmem, který dokázal na MS zvítězit, byl ten z roku 2002, ve kterém zářili Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos nebo mladý Ronaldinho. Od té doby je ale brazilská hrdost vždy sražena některým ze soupeřů ještě před branami finále. Nesmazatelně se do dějin MS zapsala zejména potupná semifinálová porážka s Německem z roku 2014. Mimochodem, lidé potřebují své symboly, a právě tato generace je pro Brazilce symbolem neúspěchu. Proto vyvolalo určitou vlnu nevole povolání Thiaga Silvy, který je pro Brazilce právě tímto symbolickým pozůstatkem mentálně slabého týmu. Jako tvář spojenou s porážkami si jej Brazilci zafixovali zejména kvůli zdrcenému výrazu po prohraném MS i po prohrané Copě. Dojem na Brazilce neudělal ani zejména zbytečnou rukou ve finále letošního mistrovství světa klubů proti Palmeiras, kdy daroval soupeři vyrovnání z penalty. Silvovi fanoušci už zdaleka tolik nevěří jako před rokem 2014.

Jinak ale tradičně celá Brazílie věří, že letos už se konečně série neúspěchů zlomí. Nijak je nezviklala ani porážka ve finále Copy América s Argentinou, jelikož kontinentální turnaj v očích tamních fanoušků zejména v posledních letech utrpěl na popularitě kvůli příliš častému opakování. Pro Brazílii zkrátka pouze vítězství na mistrovství světa znamená úspěch.

Po neúspěchu na MS 2018, kde se Brazílie poroučela domů po čtvrtfinále s Belgií, se nechal kouč Tite slyšet, že Brazílie se musí adaptovat na mnohem takticky vyspělejší styl. To se mu podařilo. Současná Brazílie je nesmírně silná v defenzivě, a to nejen podle jmen na soupisce. Navíc i sám Tite je nyní po 4 letech na lavičce národního týmu mnohem zkušenější, klidnější a zároveň sebevědomější.

Je až s podivem, do jak moc podobné skupiny byla Brazílie nalosována. V roce 2018 se ve skupině poměřila se Švýcarskem, Srbskem a Kostarikou, letos pouze Kostariku nahradil Kamerun. S ním se zase Brazílie střetla ve skupině na domácím MS 2014. Brazílii zejména se Švýcarskem a Srbskem nečeká nic jednoduchého, naopak Kamerun nevypadá před MS vůbec v dobrém rozpoložení. Nová, takticky vyspělejší Brazílie, by ale podle předpokladů měla jak Srby, tak i Švýcary porazit. Jedou si přece pro vítězství, no ne? Hlavně zápas se Švýcarskem však bude tím nejlepším možným testem její skutečné síly.

Fotbal v zemi


S fotbalem si Brazílii spojí i většina lidí, kteří jinak tento sport vůbec nesledují. Na rozdíl od ostatních jihoamerických lig (s výjimkou pár týmů z Argentiny) také i běžný evropský fanoušek zná názvy alespoň některých tamějších ligových týmů. O týmech jako Flamengo, Santos, Corinthians, Atlético Mineiro nebo Palmeiras by měl mít fotbalový fanda alespoň základní povědomí.

Vzhledem ke značnému rozsahu Brazílie je ale systém lig o něco složitější než u nás. Brazílie je federativní republika sestávající z 26 spolkových republik a federálního distriktu Brasília. Na federální (tedy celonárodní) úrovni fungují 4 soutěže - Série A-D. Kromě toho se ale v každé spolkové republice hrají také státní ligy, které mají svou vlastní hierarchii, ale ve kterých soutěží také týmy hrající federální soutěže. Tím pádem například tým Botafogo v roce 2022 soutěžil v Sérii A, kde skončil 11., zároveň ale také hrál ligu státu Rio de Janeiro, kde skončil 4. Pro našince je to trochu zvláštní systém, při velikosti Brazílie a oblibě fotbalu v zemi je ale docela šikovný. Spousta talentovaných mladíků na sebe totiž může upozornit právě ve státních ligách, kde se střetávají slabší týmy s brazilskými velkokluby. Státní ligy jsou také vděčným objektem zájmu skautů evropských menších klubů, které si hráče prosazující se v Sérii A a B nemohou dovolit.

Brazilci samozřejmě sledují i evropskou Ligu mistrů, s velkou oblibou ale sledují také Copu Libertadores, její jihoamerickou obdobu. Tradičně jde zejména o sledování střetnutí brazilských a argentinských klubů, výjimečně se ale objeví i finále týmů z jiných zemí, jako například v roce 2016, kdy se v něm potkalo kolumbijské Atlético Nacional a ekvádorské Independiente del Valle. Za poslední 3 roky ale bylo finále nejdůležitější kontinentální soutěže čistě brazilské. Evropského soupeře na MS klubů dokázal brazilský tým porazit naposledy v roce 2012, kdy Corinthians zvítězili nad Chelsea 1:0 zejména zásluhou skvělého gólmana Cássia. Od té doby ale tuto, mezi Evropany většinou opomíjenou, soutěž vyhrávají jen vítězové evropské Ligy mistrů.

Infograficky


obrázek
autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Brazílie je s historií mistrovství světa spjatá tak pevně jako například Plzeň a pivo. Jako jediná země na světě zatím nechyběla ani na jediném světovém šampionátu! Pravda, ne vždy si vedla znamenitě, například hned na prvním MS v Uruguayi byl pro Brazilce pořádný šok, když vypadli už ve skupině kvůli porážce s Jugoslávií. Největší fiasko zažila Brazílie asi v roce 1966 v Anglii, kde se ještě ve skupinové fázi zranil Pelé a Brazílie ukončila své působení na turnaji už po třech zápasech.

Vraťme se ale ještě na chvíli do dřevních dob fotbalu. O porážce od Jugoslávců v roce 1930 už jsme mluvili, na následujícím turnaji v roce 1934 si ale Brazílie nevedla o nic lépe, protože skončila hned v prvním kole na Španělech, kteří ji porazili 1:3. První alespoň dílčí úspěch tak zaznamenala Brazílie až v roce 1938, kdy přivezla domů bronzové medaile. Nejlepším střelcem celého turnaje se stal se 7 góly tehdy 24letý mladík Leônidas, jeden z prvních popularizátorů tzv. nůžek. Jako zajímavost se sluší říct, že brazilské týmy byly vždy značně rozličné, co se týče barvy pleti. V brazilské společnosti byly na fotbalisty tmavé pleti kladeny zpravidla vyšší nároky, což nejvíc odnesl asi gólman Moacir Barbosa.

Nyní si trochu vypůjčím známou hlášku z pera Járy Cimrmana. Dostáváme se k první ze dvou částí brazilského cyklu "Naše slavné prohry". Dnes už si v Evropě málokdo vzpomene, že největším utrpením, a stále větším než dnes slavnější porážka 1:7 s Německem, bylo takzvané Maracanazo. V roce 1950 se MS konalo právě v Brazílii a nejspíš žádný Brazilec nepochyboval, že se domácí miláčci stanou konečně mistry světa. Až do posledního zápasu s Uruguayí také Brazilci pouze jednou drobně klopýtli při remíze 2:2 se Švýcarskem, jinak turnajem doslova letěli. V útoku řádil zejména Ademir, pro svůj charakteristický podkus přezdívaný "Čelist" (a opravdu trochu připomíná známého padoucha z filmů s Jamesem Bondem), který v turnaji nasázel 9 gólů.

V roce 1950 se nehrálo finále, nýbrž finálová skupina se 4 týmy. V ní se kromě Brazílie představilo také Španělsko, Švédsko a Uruguay. Brazilci hnaní bouřícími tribunami s více než 130 000 diváky nejprve zničili Švédy a Španěly 7:1 a 6:1, zatímco Uruguayci se Španělskem remizovali a Švédy porazili těsně 3:2. O vítězi tak měl rozhodnout poslední zápas, kde Brazílii stačila remíza. V tribunách se dle oficiálních záznamů sešlo 173 850 diváků, což je dnes zcela nepředstavitelné číslo. Když ve 47. minutě Albino Friaça poslal Brazílii do vedení, ten hukot bych chtěl slyšet. Naopak když Juan Schiaffino a Alcides Ghiggia zápas otočili ve prospěch Uruguayců, díky čemuž se Uruguay podruhé stala mistry světa, na stadionu zavládlo něco, co se ani nedá nazvat pohřební atmosférou. To bylo prostě Maracanazo. Hlavním viníkem byl mezi Brazilci určen výše zmíněný gólman Barbosa, který od Ghiggii očekával z křídla centr, zatímco jej uruguayský hrdina překvapil střelou na bližší tyč, se kterou už nemohl Barbosa nic dělat. Sám nešťastný gólman se pár let před smrtí vyjádřil, že maximální trest za zločin v Brazílii je 30 let vězení, on byl trestán celým národem za věc, za kterou v podstatě ani nemohl, 50 let. Inu, doufám, že někde v posmrtném životě už je Vám lépe, pane Barboso.

Když jsme se bavili o oněch symbolech, musím zmínit také změnu dresů po roce 1950. Do té doby Brazílie hrála v bílých dresech s modrými doplňky, od roku 1954 už hraje v dnes mnohem známější žluto-modro-zelené kombinaci, která připomíná brazilskou vlajku. Symbolika smutku z Maracanã musela za jakoukoliv cenu pryč.

Na svůj první titul Brazílie čekala do roku 1958. Nejlepším střelcem se stal sice legendární Just Fontaine se 13 góly, hlavní pozornost na sebe ale upoutal 17letý mladíček Pelé, se 6 góly nejlepší střelec Brazílie. A jsme zase u těch symbolů. Dnes už se nenajde mnoho lidí, kteří by Pelého viděli hrát naživo, natož v dresu Santosu. Pelé přesto je prostě absolutní legendou fotbalu. Je to hlavní symbol týmu, který pro Brazílii získal první titul mistrů světa. A co víc, on ty tituly nakonec získal tři! Je úplně jedno, jestli by v dnešní nebo jakékoliv jiné konfrontaci Pelé třeba nevstřelil tolik gólů jako Ronaldo nebo neudělal tolik krásných kliček s následným gólem jako Messi. Který (a je možné, že oba) z těchto hráčů pro svůj národ nezíská titul mistra světa, bude také možná zapomenut jako byli zapomenuti mnozí fantastičtí hráči, například Raymond Kopa. Vzhledem k mnoha jiným úspěchům snad ale ono zapomínání bude trvat alespoň déle.

Už tak začíná být tato kapitola příliš dlouhá, takže pojďme příští léta trochu přeskočit. Brazílie získala mistrovské tituly s Pelém ještě na následujícím MS 1962, kde se ve finále utkala s Československem, a v roce 1970. Poté až do roku 1994 následovalo "období sucha", kdy se Brazilcům podařilo vybojovat pouze bronzové medaile v Argentině 1978. O tomto docela pochybném turnaji jste si mohli už přečíst v profilu Argentiny.

S druhou vítěznou generací je zase spojeno jméno Ronaldo. V roce 1994 byl sice tehdy 17letý hráč na turnaji přítomen pouze jako člen kádru, ofenzivu táhl zejména fantastický Romário, do kolonky úspěchů si ale může tento úspěch počítat. V roce 1998 už Ronaldo hrál, a to víc než dobře. Nebýt porážky ve finále od domácí Francie, měla by dnes Brazílie trojnásobné vítěze dva. MS 2002 totiž Brazílie ovládla znovu. I tak je ale nenadarmo Ronaldovi přezdíváno "Fenomén".

Krátce se ještě vrátíme i do roku 2014, a to zejména kvůli srovnání tehdejšího týmu, na který byly s odstupem 8 let nejspíš kladeny opravdu přehnané nároky. Ano, Brazilci sice dokázali opanovat Konfederační pohár FIFA, zejména ofenzivní fáze stála ale téměř výhradně stála na schopnostech Neymara. Vzhledem k Neymarovu zranění a disciplinárnímu trestu pro Thiaga Silvu tak Brazílie do semifinále nastupovala v tomto složení: Júlio César - Marcelo, Dante, David Luiz, Maicon - Fernandinho, Luiz Gustavo - Bernard, Oscar, Hulk - Fred. I když si místo Danteho a Bernarda dosadíte Thiaga Silvu a tehdy 22letého Neymara, nebyl to prostě tým na vítězství na MS. Zejména z ofenzivní čtveřice dodnes musí Brazilcům vstávat vlasy na hlavě hrůzou. Dnešní Brazílie je zkrátka ve všech ohledech lepší a vyspělejší.

Cesta na šampionát


Brazilci zlehka protančili kvalifikací v rytmu samby. Když jsem si na začátku nostalgicky zavzpomínal na méně pragmatický fotbal, Brazilci si v některých zápasech mohli dovolit spustit i svou "Joga bonito". Výsledných 45 bodů ze 17 zápasů a skóre 40:5 může evokovat, že soupeři zkrátka neměli dostatečnou kvalitu, jenže ona to není pravda! Stále hrajete proti týmům jako Argentina (sice jen jeden zápas, druhý nebyl dohrán), Kolumbie, Chile, Peru nebo nepříjemný Ekvádor. I nejslabší tým jihoamerické kvalifikace, tedy Venezuela, má v kádru hráče jako Tomás Rincón, Salomón Rondón, Josef Martínez a spoustu dalších hráčů hrajících alespoň v průměrných týmech TOP lig.

O spektakulární covidprotokolové ostudě, kterou způsobila Brazílie a Argentina ve vzájemném kvalifikačním zápase, už jsem se zmiňoval u profilu Argentiny. FIFA nakonec celou situaci raději zametla pod koberec, protože zbytečně dohrávaný zápas v době, kdy už bylo rozhodnuto o postupu obou rivalů, by nakonec mohl znamenat zranění některého z fotbalistů, za což by asi daný klub této organizaci nepoděkoval. Mezi skandály, o které se FIFA kdy postarala, tenhle patří mezi ty úplně nejmenší.

V domácím prostředí Brazílie neztratila jediný bod, ba co víc, pouze Uruguay jí dokázala vstřelit gól. Na oplátku vyfasovala debakl 4:1. Mimo domácí prostředí ale Brazilci zpravidla neztráceli nic ze své lehkosti. Pouze v Argentině, v Ekvádoru a v Kolumbii remizovali, přičemž pouze Ekvádor dokázal proti Brazílii zápas dorovnat. Více než jeden gól pak pustili Brazilci jen proti Peru, ani to jim ale ve vítězství 4:2 nezabránilo. Ona vůbec poslední prohra brazilského národního týmu se datuje až k 10. červenci 2021, kdy Brazílie prohrála finále Copy América s Argentinou. Předchozí prohra by už ale byla fousatější. To Brazílie prohrála v listopadu 2019 Superclásico de las Américas opět s Argentinou. Jako by se ale zdálo, že Brazilci vypjaté finálové zápasy úplně neumí.

Trenér — Tite


obrázek
zdroj: Twitter

Přezdívka Adenora Leonarda Bacchiho se vyslovuje zhruba podobně, jako když lákáte kočku na pamlsek. Jinak však nic úsměvného na tomto sympatickém přemýšlivém muži není. Tite je oproti svým předchůdcům Dungovi a Scolarim mezi veřejností i novináři vážený pro svůj příjemný styl vystupování a schopností adaptovat brazilský národní tým na evropský způsob "boje". Ostatně, kdo se nepoučí ze svých vlastních chyb, nemůže se nikam posunout.

Oproti roku 2018 je tady mnohem zkušenější Tite. Už si vyzkoušel, že pro vítězství je důležitá především týmovost a spolehlivě organizovaná a koncentrovaná defenziva. Paradoxně ve svých trenérských začátcích v Grêmiu byl považován za příliš defenzivního kouče, dnes se naopak jeho defenzivní organizace v kombinaci s volností pro ofenzivní hráče vyzdvihuje.

Po konci MS 2018 bylo důležité, aby Tite zaznamenal úspěch alespoň na Copě América. Sice je třeba zopakovat, že pro Brazilce Copa zdaleka neznamená tolik co MS, domácí turnaj je ale přece jen něco jiného, zvlášť po vypadnutí z MS ve čtvrtfinále. Jedinou infarktovou chvílí byl penaltový rozstřel s ultradefenzivní Paraguayí, proti které se Titeho tým nedokázal prosadit. Penalty ale Brazilci zvládli, v semifinále porazili Argentinu a finále s Peru už bylo jen třešničkou na dortu. Taktický profil týmu ale vůbec neodpovídal současné Titeho Brazílii, protože na Copě chyběl hlavní tahoun a tvůrce Neymar.

Kromě defenzivní práce bylo ale také potřeba výrazně zapracovat na tvorbě hry. Brazílie totiž trochu připomínala Argentinu z let 2010 až 2014, kde co nevymyslel Messi (v případě Brazílie Neymar), to zkrátka nemělo dostatečnou kvalitu. Zatímco Argentina našla svého tvůrce hry v De Paulovi, Tite se spoléhá na Lucase Paquetu. Nyní už nestačí bránit natěsno jen Neymara a všemožně mu znepříjemňovat hru, spolehlivá výstavba hry probíhá už od záložní řady. Do toho díky technické dokonalosti naprosté většiny kádru Brazílie svou troškou do mlýna mohou přispět i ostatní. Zejména je třeba zmínit skvělou Marquinhosovu rozehrávku, kdy je schopen dlouhými pasy přesně nacházet spoluhráče na křídlech. Důležitá bude ale také mentální připravenost týmu, Tite se těší důvěře svých svěřenců (stejně jako před 4 lety), v zápase si už ale hodně dlouho Brazílie nevyzkoušela, jaké to je dostat první gól. Naposledy se tak stalo v říjnu roku 2021 proti Venezuele, kdy na Brazílii byla rázem vidět ztráta pohody. Venezuela držela vedení déle než 50 minut než se dokázal prosadit Marquinhos. V závěru zápasu potom utavené Venezuelany zlomil z penalty Barbosa. Je ale spravedlivé říct, že v zápase chyběl Brazílii Neymar, tudíž tvorba hry ležela jen na Paquetovi. Důležité je, že nyní jsou jak Neymar, tak Paquetá zdraví. Nenechte se zmást slabší formou druhého jmenovaného z West Hamu, v zápase proti Tunisku už to byl starý dobrý Paquetá, o čemž se Tunisané velmi brzy několikrát přesvědčili.

Tahoun týmu — Neymar


obrázek
zdroj: AFP

Neymar je jako tahoun Titeho týmu jasnou volbou. Čistě teoreticky by to mohl být i skvělý defenzivní štít Casemiro nebo excelentní stoper Marquinhos, Neymarův přínos pro tým je ale nejvíc viditelný. Můžete mít Neymara rádi nebo ho naopak nesnášet pro jeho negentlemanský projev na hřišti, zpochybňovat jeho ofenzivní kvality asi bude málokdo.

Role už 30letého ofenzivního univerzála v Titeho týmu je podobná roli Lionela Messiho v týmu Argentiny. V ofenzivě je zkrátka všude. V rozestavení často putuje mezi křídlem, desítkou či falešným hrotovým útočníkem, důležité ale je, že jeho úkolem je jak tvořit hru, tak se i prosazovat do zakončení. Jak už jsem zmiňoval výše, ve chvíli, kdy se ale na Neymara "pověsil" některý ze soupeřových ostrých hochů, mívala občas Brazílie problémy prosadit se do dobře organizované a pevné defenzivy. S tímto nyní bude vypomáhat Lucas Paquetá. Neymarova pozice na hřišti tak patrně bude primárně na pozici ofenzivního záložníka.

Když už jsem pojal tento profil jako ukázku důležitosti symbolů pro člověka, přidám ještě jeden. Neymar má na kontě momentálně už 75 reprezentačních gólů, takže na dorovnání legendárního Pelého mu chybí už pouhopouhé 2 přesné zásahy. Je to něco, na co Brazilci dlouho čekají. Bylo by pro ně až pohádkové, kdyby dlouholetého krále sesadil nový mistr, který by ideálně zároveň byl schopen dovést Brazílii k dalšímu titulu mistrů světa. Neymar sám se nechal slyšet, že toto mistrovství světa by mohlo teoreticky být jeho posledním v kariéře. Pokud by ho Brazílie vyhrála, možná. Pokud ne, myslím si, že lákadlo objevit se v reprezentaci, by ještě bylo pořádně silné.

Na prahu slávy — Gabriel Martinelli


obrázek
zdroj: AFP

Přiznám se, že do volby brazilského talentu, který se může fanouškům výrazně předvést na MS, se mi ale vůbec nechtělo. Vždyť brazilská nominace doslova překypuje talentem a žádný z hráčů, snad s výjimkou 25letého útočníka Pedra, se nedá považovat za neznámého. Jako možná volba "na práh slávy" se jevil například Vinícius Jr., ze kterého už je ale regulérní hvězda světového formátu. Podobný problém nastal u jeho spoluhráče z Realu Madrid Rodryga, u kterého se čekal sice možná ještě rychlejší vzestup, letos se ale začal konečně pořádně prosazovat.

Nakonec jsem tedy dal na názor svého brazilského konzultanta a rozhodl jsem se zvolit křídelníka Arsenalu Gabriela Martinelliho. Vzhledem k nabité soupisce Brazílie a Titeho smyslu pro správné složení základní 11 tak, aby byla schopná vyvážit ofenzivní i defenzivní složku, je možné, že se Martinelli na turnaji představí jen jako talisman na několik minut v pár zápasech. I tak ale stojí za to zaměřit se na něj blíž. Vždyť i díky němu je konečně po letech zase Arsenal na špici Premier League. K tomu přispěl zatím 5 góly a 2 asistencemi. Je zvyklý nastupovat na levém křídle, ačkoli primárné do míče kope pravou nohou, což dává Titemu možnost nasadit jej jak nalevo, tak případně i napravo. I levačkou totiž s míčem pracuje na velmi solidní úrovni. Ve všech třech utkáních, kdy zatím dostal v reprezentaci důvěru, kopal na levé straně hřiště.

V Brazílii obecně je oblíbené nasazovat křídla přes nohu. Vini Jr. nastupuje v reprezentaci i v klubu téměř výhradně nalevo, levák Raphinha zase napravo. Jedinou výjimkou je Rodrygo, který ale zase bývá často využíván kromě křídelního prostoru také ve středu útoku. Martinelli tedy není výjimkou a konkurence je nesmírně silná. Na hřišti jej ale určitě uvidíme.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu


obrázek

Brazílie v kvalifikaci přecházela mezi formacemi 4-3-3 a 4-2-3-1. Na MS se převážně bude prezentovat ve druhé zmíněné formaci. Základní role na hřišti bude mít každý hráč pevně dané. Důraz bude kladen na držení míče, ale případné rychlé protiútoky Brazílie po zbytečné ztrátě míče ze strany soupeře jsou, promiňte mi to slovo, brutální. Tvorba hry bude ležet na zmíněné dvojici Lucas Paquetá a Neymar. Vzhledem k technické vyspělosti brazilské soupisky ani nemá cenu zmiňovat, že kombinace Brazilců bývá rychlá, přesná a těžko bránitelná. Z hlediska jednotlivých postů nemá Brazílie slabinu vlastně nikde. Problémem může být už několikrát omílaná mentální nevyspělost, ale i kvůli tomu Tite bere velezkušeného Daniho Alvese, který je pro Brazilce symbolem zkušeného a úspěšného fotbalisty s touhou vítězit.

Jako brankářská jednička bude začínat Alisson. Zkušený a vynikající gólman prakticky bez slabin. Téměř to samé se dá říct i o Edersonovi, který je známý především pro svou hru nohama. Tite ale upřednostňuje staršího z dvojice, který je při chytání nejspíš přece jen kvalitnější. Jako gólman č. 3 se pak na turnaj podívá Weverton, držitel olympijského zlata z roku 2016.

Dostáváme se ke krajům obrany, u kterých by přece jen někdo mohl namítnout, že se třeba najdou reprezentace, které mají tyto posty obsazené o něco lépe. Jenže důležitá bude zejména defenzivní fáze hry, kterou si jak Alex Sandro, tak i Danilo plní velmi dobře. Alex Sandro bude mít přece jen ofenzivnější sklony, a to zejména kvůli častému stahování se Paquety do středu pole, odkud bude vatvářet šance útočníkům. Zkušeného beka Juventusu ale bude při ofenzivních výpadech jistit buď Fred nebo Casemiro. To Danilova práce sice nebude jen čistě defenzivní, jeho rolí ale bude přece jen hlavně zajišťovat ofenzivní smršť svých spoluhráčů vepředu. Na levý kraj obrany je připraven typologicky podobný Alex Telles. To zranění Danila by bylo možná trochu větším problémem, protože Dani Alves sice stále hraje fotbal na velmi slušné úrovni, jeho role bude ale hlavně ve vytváření správné atmosféry v týmu. Přece jen je těžké odhadovat, jak by si v 39 letech vedl například ve vyřazovacích bojích.

O roli Thiaga Silvy už jsme mluvili. I přes pokročilý věk jde stále o výborného stopera, brazilští fanoušci ale právě jeho považují za potenciální slabinu týmu. Vedle sebe ale bude mít možná i vůbec nejkomplexnějšího stopera současnosti Marquinhose. Právě on bude také velmi rád vypomáhat s rozehrávkou, jelikož distribuční schopnosti jsou srovnatelné s mnohým staženým tvůrcem hry. Potenciálním problémem by mohlo být, že Tite bere 4 pravonohé stopery, jejich kvalita je ale pro něj důležitější než končetina, kterou primárně používají. Brazilci by možná raději viděli v základní sestavě Édera Militãa, jeho čas ale třeba přijde. To se stoperem Bremerem se počítá spíš pouze jako se záložní variantou.

Naprosto neotřesitelnou pozici má na postu defenzivního záložníka Casemiro, a to i přes velmi zdatnou konkurenci v podobě Fabinha z Liverpoolu. Je to ale právě Casemiro, kdo je kromě Neymara a Paquety nejdůležitější postavou týmu. Je totiž první instancí skálopevné brazilské defenzivy. V ofenzivě zase umí přispět pořádnou dělovkou ze střední vzdálenosti. Nenápadnou, ale neméně důležitou roli v týmu má Fred. Jeho pozice je naopak ale nejméně jistá. Bude působit jako box-to-box záložník, jehož pohyb bez míče bude pro Titeho tým klíčový. V případě ofenzivních výletů kolegů je bude zajišťovat a naopak na druhé straně když vycítí správný okamžik, měl by podpořit útok. Jenže... Pokud bude na hřišti Fred, nedostane se už prostor v základní sestavě pro miláčka fanoušků Viníciuse Jr. Nejspíš se s tím budou muset minimálně proti soupeřům typu Švýcarska, které mají hlavní sílu v organizaci hry, smířit. Defenzivní úkoly zvládne do značné míry plnit i Lucas Paquetá, jeho hlavní přednosti jsou ale jinde. Záloha s ním, Casemirem a Neymarem na "desítce" už by byla opravdu hodně ofenzivní, třeba se jí ale minimálně proti Kamerunu dočkáme. Reálně se s touto variantou počítá. Nechávat Viníciuse Jr. na lavičce po většinu turnaje by totiž byl až příliš velký luxus.

Paquetá tedy nejspíš turnaj začne na levém křídle, počítá se ale s jeho častým stahováním do středu pole. Zároveň se často dostává i sám do zakončení. Role Neymara v týmu bude velmi fluidní. Z pozice ofenzivního záložníka se kromě tvorby hry bude starat rovněž o zakončování akcí a finální přihrávky. To Raphinha na pravém křídle bude hrát přímočařeji. Jeho styl v reprezentaci trochu připomíná Arjena Robbena: rychlá klička z pravého křídla a prásk! Gólman se může natahovat jak chce, na tohle nedosáhne. Jeho forma v Barceloně sice není nijak oslnivá, v přípravných zápasech za reprezentaci ale opět rozkvetl. Na pozici hrotového útočníka číslo jedna se počítá s Richarlisonem, ale... Ten v klubu hrává častěji spíš z pravého křídla, navíc po přestupu do Tottenhamu nijak nezáří. Nabízí se tak několik dalších variant. Tou první je určitě nasazení Gabriela Jesuse, který má v Arsenalu podstatně lepší formu. Jen pro odlehčení, pokud Brazilcům vadí občas plačící Thiago Silva, pak by mě zajímalo, jak reagují na Jesuse, který se chudák tváří neustále jako by mu někdo ukradl jeho oblíbenou hračku. Jako druhá záložní varianta se pak jeví možnost nasadit Neymara opět na pozici falešné devítky, Paquetu na desítku a levé křídlo uvolnit Viníciusovi.

Za konzultace a mnohé cenné rady děkuji Alexandremu Xavierovi z LiveSport Media.

Tip na umístění: bronz


Přípravné zápasy

02.06.2022
Korejská republika
1:5
Brazílie
06.06.2022
Japonsko
0:1
Brazílie
23.09.2022
Brazílie
3:0
Ghana
27.09.2022
Brazílie
5:1
Tunisko

Program zápasů - skupina G

24.11.2022
20:00
Brazílie
2:0
Srbsko
Lusail
28.11.2022
17:00
Brazílie
1:0
Švýcarsko
Dauhá
02.12.2022
20:00
Kamerun
1:0
Brazílie
Lusail

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alisson
02.10.1992
Liverpool FC
Ederson
17.08.1993
Manchester City
Weverton
13.12.1987
SE Palmeiras
Obránci
Datum nar.
Klub
Alex Sandro
26.01.1991
Juventus FC
Dani Alves
06.05.1983
Pumas UNAM
Bremer
18.03.1997
Juventus FC
Danilo
15.07.1991
Juventus FC
Éder Militão
18.01.1998
Real Madrid
Fabinho
23.10.1993
Liverpool FC
Marquinhos
14.05.1994
Paris Saint-Germain
Thiago Silva
22.09.1984
Chelsea FC
Alex Telles
15.12.1992
Sevilla FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Casemiro
23.02.1992
Manchester United
Everton Ribeiro
10.04.1989
CR Flamengo
Fred
05.03.1993
Manchester United
Bruno Guimarães
16.11.1997
Newcastle United
Lucas Paquetá
27.08.1997
West Ham United
Raphinha
14.12.1996
FC Barcelona
Útočníci
Datum nar.
Klub
Antony
24.02.2000
Manchester United
Gabriel Jesus
03.04.1997
Arsenal FC
Gabriel Martinelli
18.06.2001
Arsenal FC
Neymar
05.02.1992
Paris Saint-Germain
Pedro
20.06.1997
CR Flamengo
Richarlison
10.05.1997
Tottenham Hotspur
Rodrygo
09.01.2001
Real Madrid
Vinícius Júnior
12.07.2000
Real Madrid

Autor: Jaroslav Novotný

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (170)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pokud nebude Vinícius v základu, tak to bude fail jak prase.

Reagovat
pantondavo

Přijde mi, že redakce dala šanci dětem z mateřský školy, když psali tipy umístění a sestavu brazílie

Reagovat
Kily8

Práve naopak! Ja som to tu písal pod nomináciou presne takto, sú 2 základné varianty, buď Vini na krídle, bez Paquetu, ale na začiatku skôr s Paquetom a Vini na lavičke. Sledujem o Brazílii všetko a je jasné, že táto zostava sa formovala 2 roky. Ty si evidentne fejsbukový fanúšik, nevyznáš sa, hlavne, že dáš pod absolútne presný článok, debilného smajlíka. Keďže článok je presný, aj zostava(jediná alternatíva je ešte Jesus miesto Richarissona, kvôli aktuálnemu zdravotnému stavu), tak debilný smajlík nepatrí autorovi článku, ale vieš komu...

Reagovat
technecium

Vzdyt on se takto prezentuje porad

Reagovat
pantondavo

No od tebe to sedi

Reagovat
pantondavo

Bylo to hlavne na ty tipy na umisteni, klid, at ti nepraskne cevka :P

Mne jen nejde do hlavy, proc by aktualne jedno z nejlepsich kridel na svete melo sedet, ale treba mas pravdu, brazilii nesleduju.

Reagovat
andrew96

Reagovat
pantondavo

Reagovat
andrew96

Co? Šlo o tvé dementní rýpání, což stále platí.

Reagovat
pantondavo

Dementí rýpání, které se ukázalo naprosto oprávněný, protože jsem měl pravdu? OK

Reagovat
andrew96

Tak gratuluji... a proto jsou pod článkem obsáhle mapujícím brazilský nároďák nutné pindy o mateřské školce? Když pak ještě přiznáš, že Brazílii nesleduješ?

Máš tam napsané "pravděpodobná sestava". Jde tedy o predikci, která, byť je v článku odůvodněná, se snadno může mýlit. Nikoliv o žádné empirické zjištění.

Reagovat
pantondavo

To neomlouvá to, že vynechali VIniho

Reagovat
pantondavo

Ale, ale, ale, kdopak mel nakonec pravdu

Reagovat
ACSeRw!n

Brazilie muze dopadnou jakkoliv krome bronzu.. Tam se bere jenom zlato a v pripadnym zapase o bronz to vypusti a budou mit mezi sebou rozbroje,

Reagovat
Muffi

Chybel, ale byl u zapasu o bronz a rady trapasu PSG vcetne 1:6.

Reagovat
vilp

A co přesně v tom zápase proti Barceloně udělal on špatně?

Reagovat
El Cid z City

Zase takovej odborník na Brazílii nejsem,ale při 1:7 T.Silva chyběl a bez něj se obrana zbořila jak domeček z karet.

Reagovat
Muffi

Odpoved mas vyse, preklik.

Reagovat
veikko

Kolega z Brazílie tvrdí, že ho Brazilci vnímají jako fňuknu (whiny). I proto je důležitý Dani Alves. Tite tam má dva velezkušené borce, přičemž oba jsou jiná mentalita.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak proto na Čechy působí jako symbol vůdce a kapitána. Vůdce fňuken, to Čechům logicky imponuje.

Reagovat
Kily8

Reagovat
PP

Snad si to sedne. Na ty křídla a podhrotů mají tak pro 3 týmy, absence klasického hrota jim ale může uškodit. Za mě nechápu, proč nejel Firminho, který je typologicky přeci jen jiný než všichni ostatní. Vincek s Neyem musí být v základu.

Reagovat
SunFells

Než všichni ostatní?

Reagovat
PP

hnidopichu.. Ale jo, máš recht, náš Ježíšek jo..

Reagovat
misinho7

Vini a Neymar musia byt spolu. Aj ked vraj je sanca ze kvoli Srbsku kvoli taktike Vini prve bude sediet.

Kazdopadne tesim sa na tu dvojku.

Reagovat
fabec1222

Že by zrovna Čiči dokázal srovnat všechny ty individuality, co budou chtít hrát na sebe, mi nepříjde. Tam pro úspěch musí přijít trenér z Evropy, kterej je při nedodržování taktiky všechny nakope do prdele.

Reagovat
SunFells

Reagovat
Kily8

Reagovat
Hachim Mastour

favoriti

Reagovat
Kily8

Reagovat
Modroočko

super článok, vďaka len pre zaujímavosť také doplnenie, že na spomínanom šampionáte v 1938 sa dohral aj zápas, ktorý trochu narúša obraz Brazílie ako futbalových virtuózov - štvrťfinále s Československom, Bitka v Bordeaux. Spolu so zápasom Holandsko - Portugalsko z 2006 jeden z najbrutálnejších zápasov histórie. Tri červené karty, za brazílsku stranu nedohrali zápas traja zranení hráči, za Československo Nejedlý so zlomenou nohou, ale čo je doslova stuff of legends, Plánička nakoniec aj dochytal predĺženie so zlomenou rukou. Absolútna legenda

Reagovat
dantetomas

Pche, zapas so zlomenou rukou som dochyt aj ja

Reagovat
T..oo..M

Nemám je rád, já je tak nemám rád.

1. místo ve skupině suverénně.

Ve vyřazovací fázi, pokud neudělá někdo zkrat ((mladý Vincku dívám se na tebe, poslední zápasy si mě sral) tak dojdou daleko.

Z Jižní Ameriky radši Argentina, už jen pro Messiho.

Evropa<3

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie bude jediný neevropský semifinalista, pak to může dopadnout jakkoli, ale na zlato jim úplně nevěřím.

Reagovat
Muffi

V CF pravdepodobne Nemecko a tam je to 50/50

Reagovat
mimi_united

Ederson - Telles, Militao, Marquinhos, Danilo - Casemiro, Guimarães - Vinicius, Neymar, Antony - Jesus

Titul

Reagovat
Kily8

Takto to nebude na 100%, možno tak vo FIFE, už som to tu písal, tá zostava z článku, je úplne presná.

Reagovat
smazaný uživatel

a hrozná.

Reagovat
icka

Reagovat
EZ

Ta pravdepodobna zostava vyzera byt dobra tragedia

Reagovat
Muffi

Redaktori tam pravidelne cpou divne hrace s argumentaci ze tak tym hral skvele v pratelacich a JA kvalifikaci.

Pak na Ms prijde prvni evropsky tym s top individualitami a s usmevy je konec. 2010, 14, 18, vzdy to same, 2006 jsem nechodil.

Plus jeste pokazde hypuji trenera, Dunga 2010, Tite 2018.

Reagovat
Geordies

Jenže tohle není věc redaktorů, ale holý fakt. Tite je stará konzerva, aktuální forma ho vůbec nezajímá. A přesně tohle se jim může stát osudným. Jak zmiňuješ, v kvaldě to stačilo, nicméně špička Evropy je jiné kafe. Richarlison, Fred minimální zátěž, Paqueta z formy, ale vem jed, že stejně začnou na úkor Bruna, Gabriela nebo Viniciuse, kteří mají fazonu jako hrom.

Reagovat
veikko

Klubová forma Paquety je vedlejší, v reprezentaci je jako druhý tvůrce nepostradatelný. Bruno Guimaraes je jedna z variant místo Freda, ale tam minimálně zpočátku opravdu bude hrát roli faktor konzervatismu. Mi osobně by se taky víc líbila varianta i s Viníciusem, jenže zase je otázka, jak by Paqueta zvládal návraty do obrany. Tite má těch variant každopádně hodně, jeho starosti by chtěl mít každý trenér.

Reagovat
EZ

ta zostava dava zmysel z hladiska profilu hracov a asi aj repre historie, ale z celej jedenstky mi pride ze je 8 hracov vo velmi slabej forme

Reagovat
PP

Jako, jestli bude místo Jesuse s Viniem Richarlison a Raphina, tak budu fakt nemile překvapený..

Reagovat
Kily8

Ak by si sledoval Brazíliu aspoň posledný rok, tak by si prekvapený nebol. Vini dostal veľa šancí, aj keď sa postupne zlepšoval, stále tam bolo veľa chýb, nervozity a strát lôpt.

Reagovat
icka

Kdo trochu sleduje JA tak prekvapen nebude.

Reagovat
Kily8

Lenže Brazília nie je Laliga. Táto zostava sa formuje 2 roky. Vini je v Brazílii zviazaný trémou, rozhodne nežiari, ako v Reale, Raphinha bol vždy lepší. Rovnako Fred bol vždy výrazne lepší, ako Fabinho. Aj Rodrygo hral vždy lepšie, ako Vini, bol skvelý do kombinácie. Brazílska hra a myslenie je iné, ako európske, tam sú aj iné faktory, ako keď hrajú proti Bilbau, alebo Evertonu.

Reagovat
Muffi

Spolu s Anglii, Francii, Nemeckem a Portugalskem nejvetsi favorit ale i oni maji slabiny.

Thiago i Marquinhos jsou skveli ale prvni uz je stary a oba byli u rady trapasu PSG.

Vepredu to pak bude o Neymarovi, ktery se taky snadno necha rozhodit a Viniciusovi. Jako hrac Realu ma vsechny predpoklady uspet, ale za Brazilii je ten tlak jeste vetsi a bez Neymara na to bude sam, zadny Modric ani Benzema a porad je mu jen 22.

Posledni otaznik je Tite, ktery na minulem MS moc nepredvedl, z evropanu porazil jen tradicne spatne Srby.

Reagovat
penepi

Čo všetci máte s tým Nemeckom? Vypadnú v osemfinále.

Reagovat
Kily8

Áno ten tlak v Brazílii je neporovnateľne vačší, ako v Reale a Viniho nervozita je stále obrovská, aj keď sa to postupne zlepšovalo a určite bude hrať v skupine aspoň raz od začiatku. Ak by sa teda nestalo v úvodných 2 zápasoch nejaké brutálne prekvapenie.

Reagovat
srandamač

3 obránci z Juve, který za 15 zápasů dostalo 7 gólů

Reagovat
smazaný uživatel

"Proto vyvolalo určitou vlnu nevole povolání Thiaga Silvy, který je pro Brazilce právě tímto symbolickým pozůstatkem mentálně slabého týmu."

Tohle je pěkný realističtější pohled. Nikdy jsem nepochopil, proč je na EF Silva obecně považovaný skoro za nejlepšího stopera všech dob.

Reagovat
Miguel19

To není překvapení, že ty něco nechápeš.

Reagovat
smazaný uživatel

Oblíbené kluby - hlavní

Chelsea FC (ENG)

Reagovat
Kily

Reagovat
Mishko

Reagovat
PP

jak kůň s klapkama..

Reagovat
Manik...

Reagovat
Kily8

Reagovat
JM

Reagovat
icka

Reagovat
vacin

Místní zoufalec...

Reagovat
Euphael

Reagovat
Tomanatura

Protoze jim je?

Reagovat
smazaný uživatel

V tom případě bude za 11 let Kimpempe definitivně nejlepším obráncem všech dob, protože bude mít ještě dvakrát víc titulů z Ligue 1 než Silva

Reagovat
Kily

Reagovat
smazaný uživatel

A nějaké argumenty by třeba nebyly? Proč je tento člověk z jakýchsi záhadných důvodů považován za nedotknutelného, když ani za 20 let v PSG nedokázal vyhrát LM a ani repre nikam nedotáhl? Opravdu si nevybavím jiného hráče, na kterého bych za celé dlouhé roky nečetl ani náznak kritiky. A jak píše výše veikko, Brazilci ho považují za fňuknu, zatímco pro čecháčky je to nejlepší stoper všech dob a symbol kapitána. Jak si to vysvětluješ?

Reagovat
vilp

LM vyhrál s Chelsea a s Brazílií Copu. Nebo se ti to nehodí?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne že bych se chtěl do této debaty altivně zapojovat, ale Copu s Brazílií přece nemůžeš brát jako úspěch, ne?

Reagovat
Agent z Melmacu

a prečo nie? copa nie je súťaž bra-arg

Reagovat
vilp

Z posledních pěti turnajů vyhráli jednou a Argentina taky, takže to asi nebude tak lehký vyhrát, ne?

Reagovat
Neutron

s Argentinou je to uspech a s Braziliou nie?

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem psal přesně kde?

Reagovat
Neutron

ja sa ta pytam

ide o to, ze skrz Messiho tuto trofej mnoho tunajsich jeho fans glorifikuju (nebudeme teraz riesit kto ako tuto trofej vnima, nie je to podstatne) a to presne preto, ze Ronaldo ma Euro a teda byva to uvadzane ako jeden z dovodov jeho poslednej vyhry Zlatej lopty (opat nevravim, ze to tak prezentujes ty). Preto sa pytam to co sa pytam

Reagovat
smazaný uživatel

V Chelsea dohrává kariéru, od nejlepšího stopera všech dob bych si představoval vrcholné výsledky v nejlepším věku. A pokud souzním s brazilským pohledem, pak předpokládám, že pro Brazilce je Copa béčková trofej, ty zajímá jenom MS.

Reagovat
vilp

Takže pokud letos Messi vyhraje MS, tak se to tvou optikou nepočítá. Ok.

Reagovat
Kily

citrónek hodný předcházejícího příspěvku

Reagovat
PBLead

Reagovat
veikko

Jo, ale pro mě osobně je Thiago Silva prototypem elegantního obránce a Brazilci jsou podle mě pěkně nevděční.

Reagovat
smazaný uživatel

Já neříkám, že je to nějaké dřevo, byl a je to výborný obránce. Akorát prostě nechápu ten jeho specifický český kult osobnosti, který se okamžitě opět potvrdil, když vidím ty reakce

Reagovat
Kily

ono možná i dost z nás chce vidět dál - jeho největším problémem byla opakovaná svalová zranění, kvůli nimž se v povědomí veřejnosti nedostal úplně na vrchol

Reagovat
vilp

Na vrchol se dostal, jen v blbých týmech.

Reagovat
Kily

a to je druhá věc

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Tomanatura

No dobre, tak ja to zkusim. Vis, odkud pochazi to pojmenovani? Po ctvrtfinale MS 2014, ktere Brazilci vyhrali az na penalty, ho tak nazyvali brazilsti punditi v televizi, jmenovite Carlos Alberto a Zico, jelikoz pri penaltach brecel a zadnou nekopal. Pokud si pamatujes, cely ten turnaj Brazilci breceli uz pri narodni hymne, hodne se o tom psalo. Vseznali punditi v televizi s malym duchodem to hodi na Thiaga. Jak se hralo bez nej, jsme vsichni videli v dalsich zapase - 1:7. mimochodem, za cely turnaj byl 2. nejlepe hodnocenym obrancem a do semifinale byl 4. nejlepsim hracem celeho mistrovstvi. Ale jasne, cele to fiasko se hodilo na nej a proto ho taky dalsi trener nepovolaval (a bral mimojine Davida Luize). Az takovou moc dokaze mit zhrzeli Lada Vizek v televizi.

Nedokazu porovnat nejlepsiho obrance vsech dob, dokazu ale porovnat obrance, ktere jsem kdy videl. Thiago byl uz v AC prakticky od zacatku nejlepsim obrancem Serie A, tehdy se o nem mluvilo jako budoucim kapitanovi. Namatkou treba Nesta o nem rekl, ze kdyz bude hrat vedle Thiaga, prodlouzi mu to fotbalovy vek, jelikoz dela vetsinou veci za nej.

Byl taky nejlepsim obrancem ve Francii a byl by jim i ve Spanelsku, kdyby mu PSG povolilo prestup do Barcelony. No a prestup v 37 letech do Premier League, kde hned vyhrajes LM…

Reagovat
vilp

Škoda, že si to ve 2014 posral tím hloupým faulem na Robbena. Když už mu tu předhazují ty fiaska PSG, tak je potřeba dodat, že Thiago za to mohl vždy minimálně, vyznamenávali se tam jiní přes Buffona, Luize, Meuniera až po Marquinhose a jeho masterclass na Camp Nou. Pro mě je taky nejlepší, ale hlavně individuálně, nikdy jsem neviděl stopera, který by měl všechny důležitý vlastnosti pro ten post na tak vysoké úrovni po tak dlouhou dobu. Kdyby si vybíral líp týmy, nebylo by o čem.

Reagovat
Tomanatura

Hrat v Barcelone ci v Madridu, fakt by se tu tato debata nevedla

Reagovat
smazaný uživatel

Já nechci rozporovat, protože přesné kontexty jeho "neobliby" neznám, ale chceš mi tedy říct, že je to celé založené na jedné situaci? A že mínění 200 milionové země, kde se fotbal řeší asi stokrát víc než tady, ovlivní nějací místní Vízkové v televizi a to natolik, že ještě po osmi letech se jede stejný narativ? To mi připadá poněkud nepravděpodobné.

Reagovat
Tomanatura

Ano, protoze to bylo MS doma, nejvetsi udalost v jejich kariere

Reagovat
Freedo

Ti, co nastoupili v zápase proti Německu, byli za odpadlíky. Můžeš se taky podívat na jejich kariéry, většinou už pak za národní tým moc nehráli. Kámoš z Brazílie mi říkal, že společnost odpustila jen jednomu hráči. Teď si nevybavuju, kdo to byl, ale myslím Marcelo.

Reagovat
smazaný uživatel

Budme radi, ze nikdo nestrilel na nektere hrace po tehle porazce.

Tuhle prohru by stalo o dvacet let zpet, tak jisty nejsem.

Reagovat
valloire

Že by Zico měl malo peněz? A kdo jiný než on s Albertem by se v tom měl vyznat?

Reagovat
EZ

"v PSG nedokázal vyhrát LM a ani repre nikam nedotáhl? "

tak to este vytiahneme v nejake diskusii o messim toto ak nahodou nevyhra LM s PSG, tak sa to bude dat aplikovat aj na neho, neschopneho zufalca

Reagovat
vilp

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily8

Thiago Silva kdekoľvek hral, všade bol kapitán. Práve preto, aký je spolahlivý a výnimočný obranca. Áno, teraz je Marquinos lepší, ale iba kvôli veku a sám sa netají, že veľa sa naučil od Silvu.

Reagovat
Spalovač šancí

Popravdě řečeno, redakce by už měla pomalu začít představovat účastníky šampionátu v roce 2026, aby to vůbec stihla.

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
SpecialOne

No Paqueta snad ne. Vini přeci musí hrát základ ne?

Reagovat
veikko

Paqueta je naopak jistota. Místo v sestavě má nahnuté Fred a Richarlison.

Reagovat
SpecialOne

Tak to doufám, že mají. Taky nemaj výkony. Ale to Paqueta tuplem.

Reagovat
Kily8

Opakujem, ak by si videl Brazíliu, aspoň posledný rok, tak by ti bolo jasné, prečo to tak je.

Reagovat
penepi

No za mňa určite najväčší favoriti, som si istý, že minimálne to QF spravia, ale potom už to môže dopadnúť hocijak.

Reagovat
El Cid z City

Na Neye se těším a i kvůli něm nevynechám jedinej mač Brzílie,ale dělá Titemu podle mě trochu problémy s rozestavením. Bez něj by to mohlo být klasické 433, kde by každej hrál tu svoji pozici.

Reagovat
Talker

Neymar měl být tím, kdo bude bojovat o zlaté míče. Je mu 30 a ještě se mu snad ani nepřiblížil.

Reagovat
Xavi

Přestupem do PSG si to sám ztížil.

Reagovat
Kily

Reagovat
Manik...

Spíš.. Posral.

Reagovat
mayday

Když mu bylo 20 nebo kolik a přicházel do Evropy, říkal jsem si, kolik zlatých míčů asi získá. A je mu 30 a nemá ani jeden a už ho asi ani nezíská.

Každopádně hráč je to naprosto výjimečnej, když se mu chce, tak se na něj dívá dobře.

Reagovat
Nuno čomes

Z něho byli odvaření jen fanoušci Barcelony. Jinak nic moc. Někdy má super věci, jinak je to spíš simulant.

Reagovat
caspic

Bude Eurofotbal WC fanta?

Reagovat
fabec1222

Pod Marokem

Reagovat
Modroočko

Belgicko sa zrovna nenaladilo na MS ideálne...

Reagovat
Losinho

2 body a konec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mishko

ty si tak zakomplexovaný chudáčik, že by si prestal fandiť aj Česku keby tam hral niekto z Realu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kily8

Brazília, ako vždy, ako jediná vyhrá skupinu a bez problémov postúpi. Niežeby jediná postúpila bez problémov, ale nikdy sa nevie, kto bude ten ďalší. Vždy vieme, že to bude Brazíli a ešte niekto. Ako napríklad posledný 4 majstri sveta z Európy vypadli potom hneď v skupine. U Europanov to je vždy na náhodu, kto prejde do finále. Vždy je cca 6-7 kandidátov a polovica z nich je prepadák a niekomu sa podarí prejsť do finále. Takto po titule vypadlo Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Španielsko

Reagovat
Doomblade

Ta pravděpodobná sestava se mi vůbec nelíbí. Hráči bez formy, případně za zenitem. Že by měl sedět třeba Bruno Guimarães, který je regulerně jedním z nejlepších hráčů PL. Na RW za mě jasně Rodrygo a sestava bez Viniciuse taky vypadá zvláštně. Na těch krajích obrany se v rámci nominace asi už nedá moc dělat. Škoda, že nedostal šanci alespoň jeden mladší bek.

Reagovat
Kily8

Dostali šancu, ale vyhoreli. Trebárs Renan Lodi nastúpil vo finále Copy s Argentínou a tá dala gól bez toho, aby si vypracovala šancu, po Lodiho chybe. Tebe sa tá zostava nepáči, ale Tite si ju necical z prsta, ona sa formovala 2 roky a presne takto sa osvedčila.

Reagovat
eder

No Firmino, no samba...

Reagovat
fenixLFC

nebyt tam alisson a fabinho, tak by som k nim nemal ani stipku sympatie. najma v ofenzive vylozene "sympatak" vedla "sympataka", ale najhorsi su ti ich hystericki fanusikovia, po krasnom vypadnuti s nemeckom tie reakcie boli jak rekacie severeokorejcanov ked by v severnej korei zomrel Kim snad sa aj teraz spakuju co najskor

Reagovat
penepi

fanúšik Anglicka ide písať o hysterických fanúšikoch a nesympatickom tíme

Reagovat
fenixLFC

ja som fanusik PL ale nevadi...a furt su anglicani menej hystericki jak brazilci

Reagovat
Csaplárova past

To je fakt. Ono je tezke neco demolovat nebo nekoho mlatit a zaroven byt u toho jeste hystericky.

Reagovat
fenixLFC

brazilci to zvladaju

Reagovat
Freedo

Kdo ti ublížil?

Reagovat
Kily8

Reagovat
Agent z Melmacu

Turnaj vyhrajú. Neymar sa pričiní úplne minimálne, ale kredit si hamižne zoberie najväčší.

Pamätajte na moje slová.

Reagovat
Csaplárova past

Neymar dostane nominaci na Oscara po ctvrtfinale ...

Reagovat
Luc-Luc

Proc by mel hrat Richarlison nebo Fred, kdyz tam je Jesus a Guimaeres nebo Fabinho a Vinicius musi hrat taky...

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
veikko

Já s tebou souhlasím, ale pracoval jsem s několik zdroji včetně konzultací přímo s brazilským novinářem. Nevýhoda je, že je tu prostor jen na jeden obrázek, takže zbytek musí člověk vyčíst z toho textu. Každý zápas může být klidně jiná taktika. Tohle odhaduju zejména pro první zápas, kdy bude Tite opatrnější a bude sázet na své koně. Proč Richarlison? Podle mě hlavně proto, že v rámci reprezentace se mu prostě daří. Jesus zatím moc nepřesvědčil, ale hrával často v repre i jako pravé křídlo. Proč Fred? Pro Titeho je klíčový jeho pohyb bez míče. Měl by to být takový ten klasický tmel středu zálohy a spojka mezi obranou a útokem. Už tak byl ten článek hodně přefouknutý, takže jsem se nerozepsal o možné náhradě ve formě právě Guimaraese, což je jedna z variant. Tou druhou je právě nasazení Paquety na CM (to je fakt pro fungování hry s Neymarem klíčový hráč) a Vini na LW. Pak se ale nabízí otázka, jestli to nebude hořet dozadu. Musel by se prostě hlídat Paquetá a Sandro, aby se kdyžtak zajišťovali. Ta varianta, co je tady prezentovaná, je jedna ze dvou nejpravděpodobnějších a hodně pravděpodobně uvidíme obě. Je to už trochu srozumitelnější?

Reagovat
smazaný uživatel

Paqueta napravo a Vinícius nalevo není varianta?

Reagovat
veikko

Varianta to samozřejmě je, ale zatím jsem se nesetkal s tím, že by se o ní nějak víc uvažovalo. Zároveň by ale dávala smysl, protože Paquetá je levák, takže kdyby hrál na křídle přes nohu, lépe by se mu i možná tvořila hra. Na druhou stranu tam hrál jen jednou v životě proti Chile víc než rok zpátky. Ale zase bych se toho nebál, Vini toho prostoru určitě dostane víc než dost. Já si stejně myslím, že to nakonec v průběhu turnaje vykrystalizuje tak, že se prostě bude muset víc vzadu hlídat Sandro a nastoupí Vini, LP i Neymar.

Reagovat
Kily8

Nie je, lebo Raphinha bol za posledný rok jasne najlepšie krídlo, bol oveľa lepší, ako Vini. Možno, ak by vyhorel a Vini v roli striedajúceho zažiaril.

Reagovat
Freedo

Je vidět, že jsi si s tím dal hodně práce. Dobře se tvoje představení čtou. Fabinho vedle Casemira pro těžší zápasy je nereálný?

Reagovat
veikko

Díky. Jako nechci říct úplně nereálné, protože kdo ví, co se může stát, ale spíš by měl být Fabinho jako back-up pro Casemira.

Reagovat
Kily8

Áno, je to nereálne, lebo Fred bol naozaj o triedu lepší od Fabinha. Titemu je jedno, či sa niekto hejtuje v nejakej diskusii, alebo na fejsbuku. Kto videl zápasy Brazílie, je mu to jasné.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Kily8

Na to je jednoduchá odpoveď prečo Richarlisson, lebo dával niekoľkonásobne viac gólov, ako Jesus. Mne sa herne viac páči Jesus, aj som ho vždy veľmi chcel v základe, aj tam hral dobre. Ale nastúpil Richarlisson a vždy bol okamžite gólový. Takže iba preto, lebo dáva veľa gólov a Jesus málo. Tite je taký sprostý, že mu záleží na takomto detaile...

Reagovat
Csaplárova past

Brazilci dojedou na to, ze maji vsechny utocniky typove stejne. Nevzit Firmina byla chyba. Ve skupinach daji nejvic golu, ale potom dal proti lepsi taktice selzou. A jak uz budou hodne vcuzkych, tak se tam zacne valet Neymar a to uz bude uplne hotovo

Reagovat
oli9

Projedou skupinou jako nuz máslem. Ale pak je sfoukne Německo

Reagovat
Modroočko

Na jednej strane chápem, že chce byť čo najväčší optimista ohľadom afrického futbalu, no nie je to zrejme najostrejšia tužka v peračníku. Na lavičku posadil kamaráta Songa v snahe mať akože svojho Aliou Cissého, no nejako nedomyslel, že Cissé budoval mužstvo sedem rokov, a tie čudné dealy pred MS, keď jednostranne vypovedal zmluvu s Le Coq Sportif a zazmluvnil totálne nekvalitné dresy od neznámej značky...no každopádne, Kamerun mal vynikajúcu kvalifikáciu, s Tonim Conceicaom na lavičke by som im možno aj veril na prekvapenie...takto to vyzerá na tradičnú kamerunskú trápenku a Eto'o má na tom podiel.

Reagovat
smazaný uživatel

Normální africký tip.

Reagovat
mickey mouse

Jak všude experti a v podcastech tipují Brazilii na mistry, tak jak vidím tu sestavu/soupisku tak to teda zase až taková sláva není

Reagovat
ACSeRw!n

nevim co by sis predstavoval.. sou to repre, ne vybery sveta jako PSG apod..

Reagovat
Nadržený šimpanz

Hvězdný jako v roce 2006 nejsou, ale i tak pro mně největší favoriti. Za nima Němci, Portugalci a Španělsko

Reagovat
Martin9719

Španělsko

Reagovat
Csaplárova past

Jenze ti Brazilci jsou jedni z nejvice rozehranych, hraci nemarodili a hraji ve svych klubech a jsou tam vesmes opory.

Reagovat
smazaný uživatel

Napriklad ti dam takovou sestavu, kterou neslozi zadny repre tym na svete:

Danilo T.Silva/Militao Marquinhos Sandro, Fabinho Casemiro Neymar, Vini Jr. G.Jesus, Rodrygo. (4213)

A mas tam k dispozici Guimaraes, Antony, Martinelli, Richarlison, Raphinha, Bremer, A.Telles.

Golman muzes vybirat podle potrebu Ederson a A.Becker.

A souhlasim, ze slava to neni, ale jenom oproti tymu z MS2002.

Reagovat
patas92

Kdo má lepší soupisku? Nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli bude základní sestava opravdu taková, jak tipuje eurofotbal, tak řada týmů.

Reagovat
valloire

Reagovat
Rothbard

Vinicius bude stopro v základu. Lol, třetí nejdražší hráč na světě, aby byl je na laviččce

Reagovat
Kily8

Nebude! Jeden zápas v skupine ano, ale prvý nie.

Reagovat
icka

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smetos

U vyberu jako je brazilie by to sto lidi postavilo stokrat jinak. V tomhle je repre nevyzpytatelna. Na klubove urovni si do systemu dokoupite hrace. Na repre urovni se stane, ze vase nejlepsi volba je Phil Jones, nebo Niklas Bendtner. Proto brazilie opet vyhori. Jelikoz zas budou hrat hraci jako Fred, ci Richarlison

Reagovat
Kily8

Jedna otázka: Videl si nejaký zápas Brazílie. Fred bol posledné 2 roky o triedu lepší, ako Fabinho. Pýtam sa ťa napriek tomu má postaviť Fabinha, lebo on hrá lepšie z Evertonom, alebo Fulhamom? A Richarlisson je najgólovejší hráč Brazílie. Skoro vždy keď nastúpi dá gól. Má ho vynechať a dať tam Firminha, ktorý nie a nie dať gól za Brazíliu a dúfať, že zrovna teraz sa chytí, keď mu to 2 roky nešlo? Ty by si postavil tých, ktorým to 2 roky nešlo a tých, ktorým sa darilo a ktorí ťahali tím, by si nechal sedieť?

Reagovat
Kily8

Článok je absolútne presný, je z toho zrejmé, že to bolo konzultované s Brazílskym znalcom. Vy tu hodnotíte hráčov podľa europskej optiky, ale brazílsky systém, hra, ale hlavne myslenie hráčov je úplne iné. V Brazílskej repre hráči robia akcie, ktoré si rok nemôžu dovoliť, lebo európsky hráč, chce loptu inde, inak a ak mu dá "brazílsku" prihrávku, tak ju nepochopí, alebo pôsobí zle. Trebárs Richarlisson má "nebrazílske" myslenie a bola vôľa ho niekoľkokrát nahradiť, ale vždy keď nastúpil, bol neskutočno gólový. Trebárs s Jesusom sa lepšie spolupracuje aj Neymarovi, Paquetovi, neskutočnú prácu robí pre tím, ale šancu dostane, až keď Richarlisson nedá aspoň 2 zápasy gól, čo sa doteraz nestávalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tip Eurofotbalu je tedy celkem normální a běžný. 1. Arg. 2. Niz. 3. Bra. . Mimochodem přesně takto skončilo MS 78. V jednom ohledu je tip odvážný. Právě po MS 78 se totiž nikdy nestalo, že by Evropa neměla 2 medailisty. Uvidíme, třeba podnebí a to že nebyl velký čas na přípravu a stmelování týmu budou skutečně proti Evropanům.

Reagovat
valloire

Jasnej titul. V suchym triku. Není o čem.

Reagovat
smazaný uživatel

Sestava dle reakce hrozná.

Reagovat
mayday

Nedávno jsem se díval na Netflixu na Kapitány a Thiago tam teda jak plačka fakt působil Pásku bych dal Marquinhosovi, to je výbornej fotbalista a asi i lídr.

Reagovat
smazaný uživatel

Měl by hrát Bruno Guimaraes, ten má brutální formu.

Reagovat
Kily8

Určite nebude hrať v základe, ale ak dostane šancu, mohol by sa chytiť, ak by sa Fredovi nedarilo...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele