Představení účastníků MS 2022 - Francie

14.11.2022, 10:00
Profily, historie
Kylian Mbappé (© AFP)
Uteklo to jako voda. Didier Deschamps vede francouzskou reprezentaci už přes deset let a za tu dobu se hravě stal ikonou. Pokud přidáme taky úspěšné reprezentování mezi lety 1989 až 2000, tedy ještě z doby, kdy sám nosil kopačky, můžeme o Deschampsovi bez přehánění hovořit jako o legendě. Je však tato legenda nedotknutelná?

Od svého nástupu v roce 2012 vedl Deschamps Francii nejprve pomalu, později už ale strmě na vrchol. Na brazilský mundial se Les Bleus kvalifikovali s odřenýma ušima, aby pak v Jižní Americe zanechali velmi dobrý dojem. Následně váleli na domácím Euru, dokonce si přivlastnili oblíbený import z Islandu, na triumf to ale ještě nestačilo. Zlatou tečku tak Francouzi napsali "až" před čtyřmi lety v Rusku, kdy si pro nástupkyni Zlaté Niké došli ryzím pragmatismem.

Jenže vloni Francouzi tvrdě narazili do zdi a z nešťastné události na Euru se pořád plně nezotavili. Soupeři si už na Deschampsovo vyčkávání v zákrytu navykli. Někdejší úspěšný středopolař se tak přece jen poprvé od ruského mundialu rozhodl vyvinout něco nového. Ovšem doposud bez valného výsledku.

Do očí bije především výsledkově průměrná kampaň v Lize národů, avšak ani detailnější průzkum hry Les Bleus zrovna neuklidňuje. A na pohodě rozhodně nepřidává ani pohled na zdravotní stav hráčů. N'Golo Kanté s Paulem Pogbou do Kataru s jistotou neodcestují, starty Raphaëla Varaneho, Presnela Kimpembeho a Karima Benzemmy pak zůstávají v ohrožení. Lucas Hernández se zase dokupy dal teprve na začátku listopadu.

Leccos tak na svá bedra budou dost možná muset přebrat nováčci a mladí hráči, především ve středu pole. S tím samozřejmě vyvstává otázka, nakolik si poradí s očekávaným tlakem a pozorností na největším fotbalovém svátku. Letošní porážky s Dánskem i Chorvatskem naznačily, že Kanté s Pogbou zkrátka mohou citelně chybět. Uvidíme, zda Deschamps najde správný balanc mezi starou a novou gardou.

Asi si málokdo dokáže představit, že by se případná blbá nálada zvrhla v revoltu, jako se to stalo Raymondu Domenechovi v roce 2010. Své svěřence - ano, ukažme si prstem především na zlatem zasypávanou hvězdu PSG - má Deschamps, zdá se, pořád pevně pod kontrolou. Nicméně škraloupy k Francouzům asi neodmyslitelně patří. A tak zatímco v Jižní Africe se řešil konflikt Domenecha s Nicolasem Anelkou a následující roky zase bouřil vody Karim Benzema, tentokrát se škraloupu dopustil zprvu nenápadný Benjamin Pavard. Jeho jízda pod vlivem alkoholu ulicemi Mnichova naštěstí skončila jen pokutou. Nicméně jsme věřili, že podobné výstřelky už mají Les Bleus definitivně za sebou. Ale ne, Pavard do toho prostě musel hodit vidle...

Deschamps tak do Kataru veze kajícího se beka, který stejně jako zbytek týmu čeká, kdy uznávaná autorita zase nastolí řád také na hřišti. Pokud se tak nestane, je dost možné, že Deschampse odsune do ústraní kamarád, který se mu přitom v mnohém podobá. "Zizou" ostatně nedávno připustil, že se k trénování pravděpodobně brzy vrátí.

Fotbal v zemi


Stále patří do pomyslné top 5, avšak není tam tak trochu do počtu? Co může Ligue 1 nabídnout? Vždyť na rozdíl od Premier League, La Ligy, Serie A i Bundesligy nedokáže vygenerovat vítěze Ligy mistrů. Není tedy namístě hovořit spíš o top 4 (ostatně i v tabulce národních koeficientů je Francie dlouhodobě blíž šesté než čtvrté příčce)?

Každopádně pokud by se někdo rozhodl Ligue 1 bránit, mohl by začít nadprůměrnou produkcí talentů, na kterou se Anglie, Španělsko, Itálie ani Německo jen tak nechytají. Příkladů by takový obhájce našel mnoho. Začít by mohl například v Rennes. Bretaňské město dalo světu v posledních letech jména jako Ousmane Dembélé, Eduardo Camavinga nebo Mathys Tel. Teď v červeno-černém dresu vzkvétá Telův věkový souputník Désiré Doué. V probíhající sezoně má 17letý mladík na svém kontě tři góly a nedávno se svým zaměstnavatelem podepsal nový kontrakt.

Podobně těží z mládí také další klub usazený na severozápadě Francie. Lorient po návratu do první ligy skončil dvakrát na 16. příčce, teď ale míří na vyšší mety. Vděčí za to jak trenéru Régisi de Brisovi, tak také nadějím, na něž kouč sází. Jednou z nich je jeho vlastní syn Théo, který se poté, co před měsícem zařídil svému oslabenému mužstvu nečekanou výhru nad Lille, postupně zabydluje v základní sestavě. Pořádně o sobě v dresu Lorientu dávají vědět také produktivní Terem Moffi a Dango Outtara. Po hvězdách klubu, jenž byl dříve spjatý se jménem někdejšího prospektu Arsenalu Jérémiem Aliadièrem, už pomalu pošilhávají přední evropské značky.

Vůbec nejmladším průměrným věkem se může pochlubit Stade de Reims. Nedaleko proslulé katedrály září host z Arsenalu Folarin Balogun, zdatně na sebe upozorňuje také ani ne 20letý Kamory Doumbia. Celku z Remeše sice nevyšel začátek ročníku zcela ideálně, nyní ale už přes měsíc drží neporazitelnost.

Ovšem ne všechny oči v Ligue 1 vidí cestu ke slávě a bohatství stejně. Třeba v Nice se rozhodli vsadit na podporu britské společnosti Ineos, kterou dobře znají fanoušci cyklistiky, stejně tak chemická firma prorazila brány motorsportu a vyjímá se na stříbrných šípech Mercedesu ve formuli 1. Je jedno, zda hovoříme o světě kol poháněných nohami či motorem, v obou Ineos více či méně hájí britské zájmy.

Nejinak tomu je na jihu Francie. V průběhu léta do kádru OGC přišlo hned několik borců, kteří jsou přímo Brity, nebo donedávna působili na Ostrovech. K ne vždy velkému pochopení trenéra Luciena Favreho tak do Nice dorazili Aaron Ramsey, Ross Barkley, Kasper Schmeichel nebo Nicolas Pepé. Vyložené výstřely do tmy pak znamenaly příchody nepříliš známých obránců Joe Bryana (z Fulhamu) a Madse Becha Sørensena (z Brentfordu). Zvolená koncepce zatím mnoho ovoce nepřinesla. Nice podává spíše průměrné výkony, Favre, který se na Côte d'Azur vrátil po úspěšném angažmá mezi lety 2016 až 2018, má v klubu očividně menší slovo, než by si přál, a brankář Schmeichel asi se slzou oku vzpomíná na pohodové časy v Leicesteru. Snaha přiblížit se v dohledné době Paris Saint-Germain zatím naráží na víc trnů, než si Ineos asi představoval.

Snaha Nice každopádně směřuje k zaplnění předních pozic tabulky (zatím alespoň někde za PSG). Na nich se sice pořád drží Marseille, Monako, Lille, a po návratu Laurenta Blanca na scénu se očekává také dotažení Lyonu. Pořád ale ve výčtu schází další známé oddíly. Avšak nic naplat, Bordeaux i Saint-Étienne si musí projít očistcem. Ještě v létě se zdálo, že o něco hůře jsou na tom zadlužení Girondins. Ti ovšem mají ročník v Ligue 2 rozehraný tak, že na jeho konci mohou zabojovat o návrat mezi elitu. To ASSE hrozí, že pád stále nejúspěšnějšího klubu Ligue 1 (aktuálně ještě spolu s PSG) bude pokračovat.

A tak zatímco Saint-Étienne může na jaře příštího roku spadnout až do třetí nejvyšší soutěže, pařížský gigant se zřejmě osamostatní na čele pořadí podle počtu titulů v Ligue 1. Dominance Paris Saint-Germain je samozřejmě něco, co v negativním smyslu vyvažuje přínos francouzské ligy tkvící v produkci mladíků. Na rozdíl od Němců, jimž pevnou rukou vládne Bayern, však Francouzi zažili v posledních letech alespoň dvě intermezza (díky Monaku a Lille).

Tentokrát PSG na trůnu asi vydrží a Luis Campos, de facto hlava klubového sportovního úseku, tak může snáze obhájit svou dosavadní práci v hlavním městě. Strůjce mistrů z Monaka a Lille si Pařížané najali pro jeho čuch na talenty, čímž se PSG má přiblížit v zemi rozšířenému trendu. A tak je možné, že vedle Kyliana Mbappého stane ještě v probíhající sezoně na trávníku také jeho bratr Ethan, v 15 letech mimořádně talentovaný střední záložník.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Pokud uděláme jednoduchou čáru oddělující mistrovství světa od roku 1998 dál, vychází to jasně: Francie je současným mundialovým hegemonem. Z posledních šesti šampionátů se do finále dostala v polovině případů, což nikdo jiný nezvládl. Do zmíněného období sice spadají také ostudné krachy v letech 2002 a 2010. Stejně tak se zde ale počítá také turnaj v Německu, který se odehrál mezi kolapsy ve skupinách. Kdyby Zinedine Zidane udržel nervy na uzdě, kdyby David Trézéguet proměnil penaltu, mohli bychom dnes dost možná hovořit o 50% úspěšnosti nejen z hlediska postupů do finále, ale také z hlediska celkového ovládnutí MS. Hmm, kdyby...

Ačkoli Les Bleus vystoupali na piedestal až na sklonku minulého století, právě oni položili jeden ze základních stavebních kamenů celosvětového srazu čutálistů. Byl to totiž Lucien Laurent, kdo vsítil vůbec první gól historie MS. Francie se v roce 1930 stala také prvním týmem, který v utkání mistrovství neskóroval.

Před druhou světovou válkou nevynechali Francouzi ani jeden šampionát. Ten poslední, kdy už Evropa po anšlusu Rakouska a rostoucím napětí v Sudetech čuchala ve vzduchu katastrofu, dokonce pořádali. Medaile ale na jejich krcích ještě necinkaly.

Dočkala se až poválečná generace řízená "Napoleonem” Raymondem Kopou. Ten ve své kariéře vytáhl na výsluní Stade de Reims, užíval si zlaté roky po boku Alfreda di Stefána v Realu a v reprezentaci vytvořil údernou dvojici s Justem Fontainem. Jejich čas přišel v roce 1958. Prohra v semifinále s Brazílií sice Francouze bolela, nicméně bronz si už utéct nenechali. O dodnes nepřekonaných 13 gólech Fontaina na jednom turnaji se samozřejmě pořád dobře ví.

Po kolapsu v semifinále premiérového mistrovství Evropy, kdy Francouzi během pěti minut inkasovali od Jugoslávie třikrát a místo pohodlného postupu do finále je čekal neúspěšný souboj o bronz, nastala jakási doba temna. Na světlo Les Bleus nevytáhl ani Fontaine v roli trenéra. Na MS se mihli jen v roce 1966, evropský šampionát pak po celá 60. i 70. léta sabotovali.

Bez bázně a hany se Francouzi vrátili na scénu až v roce 1982. A to doslova. Patrick Battiston bláhově doufal, že západoněmecký brankář Harald Schumacher proti němu vyběhl s čistými úmysly. Jak známo, Schumacherovi po brutálním zákroku nebyl odpískán ani faul, natož aby ze hřiště musel pryč. Ke vzteku Francouzů se do finále podívali Němci, Les Bleus pak nezvládli ani boj o bronz proti Polsku. O čtyři roky později si Francie znovu vylámala zuby na Německu těsně před branami finále, tentokrát však alespoň brala třetí místo. Dva roky předtím naplno zazářil Michel Platini na evropském šampionátu, kde předvedl dost možná nejlepší individuální výkon v historii ME.

Po dalším oddechu přišel mimořádně plodný závěr 90. let. Pokud lze úspěch ze Švédska ztotožnit s Kopou a Fontainem, návrat mezi evropskou i světovou špičku o necelých 30 let později zase s Platinim, pak bronz z Eura 1996 a dvě zlata z MS 1998 a ME 2000 patří fenoménu jménem Zidane. Se vší úctou k Fabienu Barthezovi, Lilianu Thuramovi nebo Bixentemu Lizarazuovi.

Zlatou tečku za skvělou kariérou mohl Zidane učinit v roce 2006, vše ale pokazil hlavičkou do provokujícího Marca Materazziho. O čtyři roky později Francouzi na stříbrné medaile nenavázali, naopak před turnajem očividně hledali inspiraci v nepovedeném MS 2002 a po ostudném konfliktu uvnitř mužstva znovu skončili ve skupině. V roce 2014 zase vrátil řád Didier Deschamps. V Brazílii se rozcvičil postupem do čtvrtfinále, v Rusku už pozvedl nejcennější trofej.

Cesta na šampionát


Les Bleus v kvalifikační skupině na první pohled nečelili vyzyvateli na souboj o první místo, ovšem s nevyzpytatelnými týmy mohly v podstatě kdykoli klopýtnout. S tím ostatně mají své zkušenosti. Při kvalifikaci na předešlý vítězný mundial ztratily body třikrát, z toho dvakrát s Běloruskem a Lucemburskem. Navíc se nyní ve skupině D potkali s Ukrajinou, kterou horko těžko přemohli v baráži před MS 2014.

Právě proti Ukrajincům zahájila Francie kvalifikační pouť, a hned musela navzdory velkému množství příležitostí zkousnout remízu. Výsledkem 1:1 skončila také odveta v Kyjevě a stejně dopadl střet Les Bleus s Bosnou a Hercegovinou. Jinak si ale Deschampsovi svěřenci připisovali na své konto samé výhry. Zpravidla se však jednalo o vítězství maximálně o dvě branky. Pořádně si Francouzi zastříleli pouze pří posledním domácím vystoupení proti Kazachstánu. Zkrátka Deschampsovi kohouti tak, jak je známe. Důslední vzadu, dostatečně efektivní vepředu.

Antoine Griezmann neprožíval v Barceloně zrovna nejlepší roky, to si však alespoň částečně kompenzoval v reprezentaci. Stal se totiž nejlepším kvalifikačním střelcem týmu (o jednu trefu překonal Mbappého), a pokud by se snad někdo divil, proč o něm Deschamps nikdy nepochyboval, tak... proto.

Po oficiální kvalifikaci však Francie absolvovala ještě jednu. Nazvěme ji pro pořádek spíše přípravnou fází, čímž je myšlen dosavadní zápasový program v tomto kalendářním roce. Ten zahrnoval zejména klání v Lize národů, a byť jejich výsledky neměly na účast v Kataru vliv, nastavují Les Bleus mnohem lepší zrcadlo než časově vzdálenější i kvalitativně slabší kvalifikační boje.

Ono zrcadlo vrhá na Francouze dost nepříjemné světlo. Ve vybraných statistikách sice patřili k nejlepším týmům soutěže (zejména v úspěšnosti přihrávek a počtu získaných míčů), přesto dostali hned několikrát tvrdou lekci. Takovou, kterou sami ještě nedávno rádi uštědřovali.

Trenér — Didier Deschamps



zdroj: AFP

Pokud by Deschamps po mistrovství skutečně skončil a následně jej nahradil Zidane, mají se vitríny francouzského fotbalového svazu zase na co těšit. Těžko by se našel lepší následovatel Deschampsových stop než jeho někdejší reprezentační spoluhráč. Oba se jeví jako perfektní typy pro vyřazovací turnaje či soutěže. Oba sází na pragmatický přístup podpořený neutuchající chutí svěřenců vyskočit na nejvyšší stupínek.

Neházejme však Deschampse předčasně do šrotu. V polovině 90. letech se taky zdálo, že se jeho čas v národním mužstvu naplnil. Avšak zatímco členové stejné generace v čele s Ericem Cantonou a Davidem Ginolou už pozvánku skutečně nedostali, Deschamps se namísto adieu stal jednou z ústředních postav nové Francie. Na Euru v Anglii se ještě dostal "pouze” do all-stars týmu, další dva velké turnaje už ale skončily zlatou tečkou celého souboru.

Nebylo by fér registrovat Deschampse pouze jako pragmatického lodivoda reprezentace. Ještě předtím, než převzal žezlo od jiného pamětníka zlatého závěru tisíciletí Laurenta Blanca, prošel Deschamps třemi kluby. Ve všech zanechal výraznou stopu.

Zdá se až k nevíře, že k legendárnímu finále Ligy mistrů mezi Portem a Monakem došlo před více než 18 lety. Klub z malého knížectví s Gaëlem Givetem, Patricem Evrou nebo Ludovicem Giulym vedl právě tehdy 35letý Deschamps. Předtím, než se rozhádal s vedením, získal v Monaku také ligový pohár. Pak se rozhodl navštívit Turín, v němž jako hráč strávil příjemných pět let. Zjistil, že po aféře Calciopoli to s Juventusem moc dobře nevypadá. A tak jej vytáhl ze Serie B, znovu se nepohodl s managementem a šel o dům dál.

Když už obcházel své někdejší destinace, zamířil také do Marseille. Na Stade Vélodrome tentokrát nedovezl ušatou trofej pro vítěze Champions League, nicméně s Olympique i tak posbíral první poháry právě od doby, kdy zde působil jako zdatný defenzivní středopolař. Kdyby tak u Azurového pobřeží věděli, že na další podobné úspěchy budou zase čekat (minimálně) přes deset let...

Po anabázi v Marseille už došlo na známé angažmá u národního výběru. Cestu všemi významnými turnaji od brazilského mistrovství po to katarské pamatují s Deschampsem pouze brankář Lloris a útočníci Griezmann s Giroudem. Vzhledem ke svému postavení v mužstvu si na kouče asi moc nestěžují. Stejně tak se málokdy lze setkat s kritikou od jiných hráčů.

Nespokojenost však sílí v řadách fanoušků. Sám Deschamps sice tvrdil, že se vždy bude snažit učit něčemu novému, tomuto tvrzení si ale v posledních letech spíš protiřečil. Deficit se od loňského mistrovství Evropy pokoušel dohnat... aby ve finále stejně sklouzl k naučeným trikům, avšak s pochybným efektem. Snad se na poslední chvíli lekl vzpomínky na osmifinálové Euro, kdy příliš pozdě přikročil ke změně formace. To je ovšem pořád slabé odůvodnění pro návrat ke starému rozestavení, od nějž se přitom nedávno pokoušel distancovat.

Minimálně za povolanými fotbalisty si ale Deschamps pevně stojí. ”Od chvíle, kdy si vyberu hráče, to znamená, že jim věřím. Pokud jsou vybráni, mají vše potřebné pro hru na nejvyšší úrovni,” řekl s možným odkazem na Mandandu či Rabiota.

Tahoun týmu — Kylian Mbappé



zdroj: AFP

Nebojte. Také Griezmann je pořád důležitým hráčem. Pořád se hra bude motat kolem něj a nadále je taky možné, že všechny ostatní přestřílí. Nicméně když už Deschamps popřel taktickou reformu, tranzici v podobě větší nálože na bedra Kyliana Mbappého už asi těžko zastaví.

Pokud Mbappé roli tahouna skutečně uchopí (ať už svědomitě či nikoliv), budou média i další pozorovatelé rádi řešit, zda k tomu Deschamps přistoupil na základě vlastního rozhodnutí. Je známo, že hvězda PSG se nebojí říct si nahlas o útočného parťáka vedle sebe, s čímž mu trenér vyhověl. Indicií k tomu, že se Mbappé může spolehnout na Deschampsovu ochrannou ruku, existuje víc. Deschamps například po zářijové porážce v Kodani prohlásil, že jeho klenot "nemůže všechno udělat sám”. Pravda, právě Mbappé patřil k těm lepším Francouzům na stadionu Parken, zas tak ale ostatní nepřevyšoval.

Na druhou stranu se tomuto poutu nelze moc divit. Mbappé dokonale ztělesňuje plán A Les Bleus, tedy přechod do útoku v co nejrychlejším čase. Není ovšem pouze rychlonožkou s brilantním instinktem zabijáka, ať už se na bránu řítí z té či oné strany. Na minulém Euru se mu sice moc nedařilo, nicméně když už se blýskl, tak díky chytré prostrkávačce či jinému nápaditému způsobu výměny míče se spoluhráčem.

Je samozřejmě legitimní zabývat se též Mbappého chováním mimo hřiště. Zda si z působení ve stejné kabině s Messim a Neymarem bere spíš špatné návyky (a spíš od druhého jmenovaného). Zda skutečně tolik dychtí po řádném zaplacení služeb, když loajalitu k Paříži pár měsíců po podepsání lukrativní smlouvy údajně zpochybňoval. A zda je veškeré to vztekání a zákeřnosti na hřišti výsledkem tlaku, jemuž je vystaven kvůli výše zmíněným okolnostem.

Dejme mu však šanci ukázat, že je stále i týmovým hráčem, a ne pouze nablýskanou celebritou. Že jej pořád dokáže naplnit radost z úspěchu s partou kamarádů. Nemusí přitom vše tahat sám. Vždyť má vedle sebe držitele Zlatého míče, za zády pak dlouholetou oporu Les Bleus. Pravým lídrem se stane, pokud si pozornost nebude brát pouze pro sebe a dokáže se o ni podělit.

Na prahu slávy — Eduardo Camavinga



zdroj: AFP

Na rozdíl od Auréliena Tchouaméniho, který je o téměř tři roky starší, kope za Bílý balet už druhým rokem. Avšak zatímco Tchouaméni se už v Madridu těší značné oblibě, Eduardo Camavinga má podle řady fanoušků Realu ještě hodně co dokazovat. Na svůj věk má přitom solidní pozici v klubu. V aktuálním ročníku zasáhl do všech zápasů LaLigy, v Lize mistrů pak vynechal pouze závěrečné skupinové klání.

Dostává však tolik minut oprávněně? Možná spíš na základě výkonů z uplynulé sezony. Právě Camavinga se jako střídající žolík výrazně zasloužil o úspěšnou cestu Realu skrze play-off Champions League, byť v samotném finále zasáhl jen na pár minut. Když už Tonimu Kroosovi došel dech, vyběhl na hřiště právě francouzský mladík. Zálohu Madriďanů dal zase do latě, čímž přispěl k vyřazení PSG, Chelsea i Manchesteru City.

Možná právě proto se od Camavingy čekalo po letní pauze ještě víc. Avšak i přes jistý pokles formy není radno jej hned zatracovat. Zvlášť, když teprve před pár dny oslavil dvacetiny. Doposud v podstatě jen stoupal. V pouhých 16 letech debutoval v Ligue 1, následně se rychle usadil v jedenáctce Rennes. Po dvou kompletních sezonách v Bretani následoval přesun do Španělska, kde první rok taky ihned udivoval. Proto mu současné polevení snad i dopřejme.

Camavinga vyniká jako distributor progresivních přihrávek směřujících do meziprostoru nebo na kraj hřiště. Stejně tak zvládne kvapem vyvézt míč, svou rychlost umí využít i při defenzivní činnosti. Čas Luky Modriće v Madridu se chtě nechtě naplňuje, avšak právě pro to je v Realu Camavinga, jenž chce už brzy překročit práh a dostat se Chorvatovi minimálně na roveň.

Navzdory znalosti s Tchouaménim se kluboví spoluhráči vedle sebe v Kataru možná neobjeví. Avšak případný nástup Camavingy z lavičky by Deschmapsovi pořád mohl hrát do karet. Poslední vítěz Ligy mistrů dobře ví, o čem je řeč.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Deschamps si před ohlášením konečného složení kádru neodpustil poněkud bizarní manýry. Svůj výběr tajil snad pečlivěji než cifru na výplatní pásce. Nakonec ale musel s pravdou ven. Definitivně pohřbil naději, že se Mike Maignan stihl dát zdravotně dokupy. Hugo Lloris si tak mohl oddechnout. Místo Maignana, který podle některých názoru dokonce mohl vystrnadit oporu Tottenhamu, totiž budou Llorisovi krýt záda věčný Steve Mandanda, který se přitom mezi tři tyče reprezentační brány postavil naposledy před dvěma roky, a Alphonse Aréola, jenž odchytal půldruhého zápasu během zářijového srazu, celkově však má na kontě jen pět reprezentačních startů.

Od posledního Eura se Deschamps usilovně snažil, aby veřejnost i sebe samotného přesvědčil o správnosti sázky na tři obránce. Nakonec ale sám sebe popřel a prozradil, že v Kataru bude sázet na čtyřčlennou defenzivní linii. Tu si každopádně pořád nechával v rukávu, jak se ukázalo v Lize národů. Pokud se však lodivod snažil o nějakou obrodu, tak nyní reálně hrozí, že vše zahodí a vrátí se k nelíbivému důrazu na zavřená zadní vrátka.

Vedle Llorise si po oznámení nominace oddychl také Benjamin Pavard. Ten sice může stejně jako v Bayernu zapomenout na preferovaný post stopera, nicméně po opomenutí Jonathana Clausse má své místo v základu víceméně jisté. Před čtyřmi lety patřil střeďák Pavard na pravém beku mezi příjemná překvapení Les Bleus. Dnes však spíš vyvolává nepříjemné svrbění. V Mnichově i reprezentaci jsou Pavardovy ofenzivní limity dost vidět.

Už jednou Raphäel Varane o velký turnaj na poslední chvíli přišel, tentokrát udělal vše pro to, aby se šest let starý scénář neopakoval. Do Asie tak odcestuje, byť poslední zápasy v Premier League vynechal. S několika záznamy na zdravotní kartě z letošního podzimu odjede na mundial také Ibrahima Konaté, jenž by měl Varanovi krýt záda. To Dayot Upamecano se drží zdráv, a dokonce se mu v Bayernu konečně daří. Přesto se do základní jedenáctky nejspíše neprodere.

Otevřeněji vypadá soutěž na druhém stoperském postu. Také Presnel Kimpembe urychleně léčil bolístky, avšak nakonec závod s časem prohrál. Naštěstí se William Saliba veze v Arsenalu na vítězné vlně. Bez šance však není ani Jules Koundé, jenže i jeho v Barceloně přibrzdilo zranění. Lucas Hernández by bez všech nastřádaných nemocenských taky nebyl tím Lucasem Hernándezem, jakého známe. Starší z bratrské dvojice umí zahrát ve středu defenzivy i na jejím kraji, vzhledem k minimu podzimní zápasové praxe však bude spíše jen hlasitě podporovat sourozence Thea Hernándeze.

Největší rozpaky po oznámení nominace vyvolalo složení záložní řady. Ne snad, že by Aurélien Tchouaméni, Youssouf Fofana nebo Eduardo Camavinga nepatřili mezi špičkové hráče. Nicméně v momentě absencí Kantého s Pogbou nastupují na scénu až jako "ti druzí”, jakkoli to zní neuctivě. Výběr vyznačené trojice dává smysl z důvodu sehrání z klubové úrovně. Tchouaméni se s Fofanou dobře zná ještě z působení v Monaku, s Camavingou se zase nyní denně potkává v kabině Realu. Nejvíc se o pozici asi obává Camavinga, jehož ohrožuje Adrien Rabiot. Ten za své působení v reprezentaci už schytal mnoho kritiky, přesto se může spolehnout, že na něj Deschamps vždy ukáže. Role černého koně připadá Mattéu Guendouzimu, jenž se po rozpačitých výkonech v Arsenalu nejprve probral v Hertě, dnes už patří mezi pilíře Marseille.

Tak či onak, stále může být francouzský střed pole dostatečně dynamický. Nad tříčlennou zálohou pak nemůže chybět Antoine Griezmann jakožto nezbytná převodová páka pro zrychlený postup vpřed. Vysněného partnera na hrotu pro Kyliana Mbappého opět představuje Karim Benzema, jehož chytrý pohyb na hřišti jednou uvolní prostor spoluhráčům, jindy rozkmitá rychlé nohy Mbappého a jindy zase dostane do zakončení sebe samotného. Na příležitost budou čekat starý známý "target man" Olivier Giroud, v Bayernu tradičně nevyrovnaný Kingsley Coman nebo frankfurtské zjevení Randal Kolo Muani. Poslední jmenovaný nahradil v nominaci Christophera Nknunkua, jenž sice dlouhodobě osciluje okolo pozice nejlepšího hráče Bundesligy, v přípravě na MS se ale nešťastné zranil.

Mohli jsme si rozšifrovat silné i slabé stránky Deschampsova 3-4-1-2. Mohli jsme rozebírat, co Les Bleus přinesl poslední dobou kladený důraz na větší držení míče, do jaké míry se zachoval fluidní systém umožňující volnost hráčů na hřišti. Zda by Tchouaméni skutečně byl tolik důležitý jako perfektní čtenář hry, lapka míčů a vítěz osobních soubojů, který by následně pomáhal překonávání linií a rozhýbání statického, zpomaleného útoku. Kolik nálože by museli snést křídelní obránci klíčoví pro roztažení hry a uvolnění přehuštěného středu. Jak moc by se Griezmann stahoval pro míče. A tak dále.

Třeba něco z toho nakonec v podání Francie uvidíme. Třeba Les Bleus budou usilovat o zisk míče na útočné polovině, uplatní zónové bránění. Tak jako v předešlých měsících se budou potýkat se zkoprnělým přechodem do obrany, chybami ve vlastní šestnáctce, pasivitou při bránění.

Anebo ze všech prvků a projevů, které Deschampsovo zkoušení v posledním roce provázely, uvidíme naprosté minimum. Francouzského trenéra zkrátka známe příliš dobře na to, abychom věřili, že oznámení sázky na čtyři zadáky věští nějakou zábavu. Asi se naopak se smiřme s dalším vítězstvím pragmatismu, tedy neprostupné obrany a důrazu na smrtící protiútoky.

Pokud to vyjde, ať žije Deschamps. Pokud ne... vítej, Zizou.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

nebyly nalezeny žádné zápasy

Program zápasů - skupina D

22.11.2022
20:00
Francie
4:1
Austrálie
Al Wakrah
26.11.2022
17:00
Francie
2:1
Dánsko
Dauhá
30.11.2022
16:00
Tunisko
1:0
Francie
Al Rayyan

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Alphonse Areola
27.02.1993
West Ham United
Hugo Lloris
26.12.1986
Tottenham Hotspur
Steve Mandanda
28.03.1985
Stade Rennes
Obránci
Datum nar.
Klub
Axel Disasi
11.03.1998
AS Monaco
Lucas Hernández
14.02.1996
Bayern Mnichov
Theo Hernández
06.10.1997
AC Milán
Ibrahima Konaté
25.05.1999
Liverpool FC
Jules Koundé
12.11.1998
FC Barcelona
Benjamin Pavard
28.03.1996
Bayern Mnichov
William Saliba
24.03.2001
Arsenal FC
Dayot Upamecano
27.10.1998
Bayern Mnichov
Raphaël Varane
25.04.1993
Manchester United
Záložníci
Datum nar.
Klub
Eduardo Camavinga
10.11.2002
Real Madrid
Kingsley Coman
13.06.1996
Bayern Mnichov
Youssouf Fofana
10.01.1999
AS Monaco
Mattéo Guendouzi
14.04.1999
Olympique Marseille
Adrien Rabiot
03.04.1995
Juventus FC
Aurélien Tchouaméni
27.01.2000
Real Madrid
Jordan Veretout
01.03.1993
Olympique Marseille
Útočníci
Datum nar.
Klub
Ousmane Dembélé
15.05.1997
FC Barcelona
Olivier Giroud
30.09.1986
AC Milán
Antoine Griezmann
21.03.1991
Atlético Madrid
Randal Kolo Muani
05.12.1998
Eintracht Frankfurt
Kylian Mbappé
20.12.1998
Paris Saint-Germain
Marcus Thuram
06.08.1997
Mönchengladbach

Autor: Ondřej Vaculík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (116)

Přidat komentář
nenavidimManUTD

1. Konec ve skupině

2. Nechte nám starý EF

Reagovat
ignor24

2.

Reagovat
Firkraag

2.

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Mercury

2.

Reagovat
smazaný uživatel

2.

Reagovat
Euphael

2.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
wyqinac

podle me by to nemel byt problem nechat.. Bylo by fajn, kdyby to nechali v obou variantach po vzoru treba redditu, kterej kdyz spustil komplet novej vzhled, nechal porad moznost ho navstevovat v puvodni podobe.

Reagovat
smazaný uživatel

2. a kvôli tomuto zrušili Tipligu?

Reagovat
pantondavo

Konečně nový EF, na mobilu je aktuální verze nepoužitelná.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
sensei25

Asi najviac namakane muzstvo na MS a ta lavicka neskutocna.Ak im to sadne,tak nebudu mat konkurenciu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jediný problém tam je ta záloha, kdyby tam byl zdravý Kanté a Pogba tak asi není o čem, to je asi jediný otazník v té sestavě.

Reagovat
AlevsakNevadi

zatiaľ všetky tie éry vyhrala nadupaná záloha, tomuto moc neverím.

Reagovat
Seydou Doumbia

možná si to více přeju než tomu věřím, ale ta jejich část pavouka mi nepříjde tak nerealna že by nemohli udělat finále

Reagovat
Seydou Doumbia

Brána super, obrana super, útok vražda. Ano v obraně ještě bude jeden otazník a to ten, jestli Kimpembemu a Varanemu vydrží zdraví, protože nedávno oba byli out. Podle jména by samozřejmě ani Saliba, Upamecano nebyl žádný downgrade, ale už by to nemuselo být tak sehraný a nějaká chyba by tam nastat mohla.

Největší otazník je záloha, když tam byl Kanté a Pogba tak člověk se nemusel prakticky bát, ale ted? Ale já očekávám že někdo v té záloze zažije průlomový šampionát a bude oporou. Může to být Čumeni, Camavinga, Fofana, nebo třeba Guendouzi a nebo (haha) i Rabio.

Postup z prvního místa bude těsný, následně vyřadí Mexiko, poklekavače z Anglie, Portugalsko/Srbsko a ve finále padnou s Argentínou. Dešamp po MS skončí a půjde tam Zidane.

Reagovat
Uwe háže buly

Ta záloha je docela průser, to snad nikdy neměli takhle slabou ne?

Reagovat
Firkraag

Taky mi přijde. Ale třeba jim to bude fungovat.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak slabou...máš tam stomilionového Čumeniho, do toho Camavinga, Fofana, Guendouzi...hráči, kteří můžou být za 3 roky světová špička na svém postu, tomu prostě chybí jen ten Kanté a Pogba, kteří na tom topu už jsou/byli

Reagovat
patas92

Ale ještě nejsou.

Reagovat
Messiáš

Tchouameni je vybornej uz ted, ale Camavinga je vyhypovanej prumerak

Za to, ze nevzali Fekira snad konec ve skupine

Reagovat
Seydou Doumbia

Camavingovi je 20 a je rok v Realu, dej mu prosím čas...to že někdo je lepší po 2 měsících v novém týmu neznamená že on je nějaký špatný, věřím že se chytne i on...no Fekir poslední nevím dva roky v repre vůbec nebyl a pokud ano tak nehrál prim v Dešampově týmu čili mi to tak wtf nepříjde...jedou vesměs ti co tam poslední rok hráli a byli nominovani, překvapení max Fofana třeba

Reagovat
Messiáš

Spise jestli mu da cas Real. Leckde jsem videl, ze by se nebranili jej poslat protivymenou do Dortmundu za Bellinghama. Ja proste cekal od nej uplne neco jineho. V 16-17 o nem vsichni vedeli a ten pokrok, co udelal/neudelal je za me strasne malo. Viditelne mu vyhovuje mnohem vice, kdyz nastupuje v prubehu hry proti jiz trochu unavenejsim protihracum, kdy ma na vsechno o trochu vice casu. Porad ma kazdopadne cas, to s tebou souhlasim a vzhledem k tomu, ze jej Real bral nejak pred koncem jeho smlouvy, tak pripadny prodej by nemusel byt ani ze ztratou.

Pro Fekira mam akorat slabost a bylo by to spise prani. Na minulem MS byl, tady me to spise prekvapilo vzhledem k absencim, ze ani tak se na nej nedostalo (u Lemara jsem to vzhledem k "forme" cekal)

Jsem rad, ze jede Guendouzi - hodne se mi libil ted v zapasech LM, co jsem videl. Co ten Fofana z Monaca, je dobrej?

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak to jsem netušil že je na tom Camavinga až takhle. Výměna by asi smysl dávala, ale pořád to je hráč co za 2,3 sezony může mít hodnotu 200 mega, riskovat to? Pro Fekira mám taky slabost, skvělý hráč a kdyby reprezentoval jinou zemi tak hraje stabilní základ bych řekl, škoda ho. Fofana dobrý je, tank ve středu hřiště, určitě je ještě potřeba aby se ještě vybousil, nevím zda tenhle přechod zvládne, v áčku odkopal prakticky ''piču'' a najednou možná základ v repre na MS...ale snad si poradí, celkově ta zaloha je mimo rabiota a veretouta neskutečně talentovaná

Reagovat
misinho7

Reagovat
Uwe háže buly

Tak jako nadějní hráči to určitě jsou, to nezpochybňuju. Ale snad vždycky měli v záloze někoho, kdo byl světová špička.

Reagovat
misinho7

Reagovat
ACSeRw!n

jojo, vylozene prumeraci..

Reagovat
Miguel19

V sestavě má být asi Theo a ne Lucas.

Reagovat
Seydou Doumbia

Dešamp je konzerva, on si bude hrát sestavu která bude co nejvíce podobná té co hrála v Rusku si myslím

Reagovat
Miguel19

To nevím, ale v popisu je zvýrazněný Theo a v sestavě Lucas.

Reagovat
Seydou Doumbia

ajo ne že bych články nečetl, tohle je kvalitka, ale ještě jsem to nestihl

Reagovat
Šukézní Dušan

BAN

Reagovat
andrew96

Myslím T, píšu L.

Pardon, opraveno.

Reagovat
rossoneri89

Ak vyhraju vsetky zapasy tak to mozu aj cele vyhrat

Reagovat
zasranej malíř
Reagovat
Neutron

ak vyhraju vsetky zapasy, tak to aj cele vyhraju

Reagovat
martin.b

Official. Presnel Kimpembé will miss the World Cup, Axel Disasi replaces him in Didier Deschamps’ list.

Marcus Thuram has been included by Deschamps as France list is now 100% completed.

za doplnění Thurama

Reagovat
Seydou Doumbia

Disasi další zabiják ale že se jím tak rychle začne sypat ta polozraněná sestava

Reagovat
Seydou Doumbia

Tým Francie, který nejede protože zranění a protože není místo A to by šlo vytvořit klidně i daší sestavu podobně kvalitní, masakr jaký kus cesty ušli za posledních 10 let

https://scontent.fprg3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/314647474_847931726659818_2944050736152137327_n.png?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=ae9488&_nc_ohc=DGPJXzp9nuIAX-_BMyG&_nc_ht=scontent.fprg3-1.fna&oh=03_AdQkLqyazk6Jjzhv3s-kvTWxHhjT--mqIxy5NE0EJpgzTQ&oe=6399784A

Reagovat
$dolar$

Tohle ma bejt silna sestava?

Reagovat
Seydou Doumbia

rozhodně...oproti německé repre, kdy i těch 26 míst bylo moc a na sílu tam museli cpát několik hráčů tak tohle mi příjde o dost silnější, podobně silnou sestavu náhradníku mimo brazílie nesložíš asi nikde jinde, nebo?

Reagovat
Uwe háže buly

Do německý nominace by se dostali tak tři.

Reagovat
Seydou Doumbia

koukám oba máme trochu odlišný pohled na kvality jednotlivých hráčů

Reagovat
mistr129

Tak je jasné, že zranění top hráči z jedné repre by se dostali do nominace jiné repre - takže by sice jelo za Německo třeba 7 Francouzů mimo nominaci, ale zároveň by např. 4 Němci mimo nominaci mohli jet za Francouze.

Reagovat
Xavi

Španělsko.

Reagovat
Seydou Doumbia

Repre kde nemají útočníka na křídlo jede Williams Torres, v obrane na věky stáří hráči bez formy a v záloze s 18 letymi tahouny? Jako oni by složili ještě něco kvalitního když nemají ani kvalitni nominaci? Aha

Reagovat
Xavi

Útočníka mají. Williams, kromě toho, že hraje dobře jede především sbírat zkušenost, proto využil všech 26 jmen. Stáří hráči bez formy? Jako Carvajal vítěz LM a La Ligy, kterej hraje pořád v základu za Real?

Mysliš dva poslední vítězové Golden Boy? Kteří hrají v základu za Barcu a repre. Proč Mysliš, že se do nominace nedostal ani takovej Thiago?

Hráči, kteří nejeli: Ramos, Thiago, Aspas, Yeray, Canales, Merino, Zubimendi, De Gea, Oyarzabal, Balde, Isco, Inigo Martinez, Abel Ruiz....

Aha?

Reagovat
herold

Měl jsem za to,že Thiago je zraněnej! Vždyť by byl v každý repre základ.

Reagovat
Xavi

Není zraněný. Byl by na lávce, tak asi Enrique usoudil, že by to nedělalo dobrotu.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jako to že nejede Ramos a Thiago je těžký průser a úpřímně čekám že to Enriqueho bude stát krk u repre. Oba dva to jsou pořád skvělí hráči a to že nejedou nevypovídá nic o kvalitě španělské repre, ale o tom že je trenér mimo když je nevzal. Jo hezký že vyhráli golden boy, ale nemůže záloha stát na 18 letých hráčích, kde je nějaký top světový záložník který by tvořil hru když Thiago nejede? Azpi a Alba jsou mimo, Carvajal byl i loni šílený a chytil se co vím až ve vyřazovací části LM. Upřímně v kádru španělské repre jsou solidní hráči, ale nevidím tam skoro žádnýho světovýho hráče dejme tomu top 10 na svém postu na světě. Jestli tam je jeden, dva...dost velký propad dolů co se kvality týče oproti minulým turnajům.

Reagovat
Xavi

Tak to ses mimo. Buď to nesledujes nebo ses zaujatej.

Každopádně ti hráči, kteří nejedou jsou kvalitnější než to, co nejede u Francie a to byla pointa.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pak jsme možná zaujatí oba, nemyslíš? Dost pochybuju že víkend co víkend sleduješ Uber ligu.

Reagovat
Xavi

Jo to určitě. Akorat bych teda řekl, že La Liga potazmo LM bude kvalitnější než Uber liga.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jasný to je. Jen si myslím že i v horší lize mohou hrát kvalitnější hráči třeba. Mám své určité důvody proč čekám že Španělsko vyhoří, ale třeba se budu mýlit a píšu kraviny, vždy to je bud a nebo. Za mě španělé nemají špatný tým, ale nemají moc hráčů, kteří patří mezi úplnou světovou špičku na svém postu (top 10)

Reagovat
Remt

Asi jsem mimo ale Co je to Uber liga?

Reagovat
Seydou Doumbia
Reagovat
Remt

To jsou mi novinky, to jsem ani nevěděl.

Reagovat
Xavi

Mysli, ze Pedri dostatečně na poslední velké akci jasně ukázal extratridu, pořád je tam Bus na tvoření hry, kterej sice už nemá nejlepší roky ale pořád je to skvelej hráč a v repre hraje lépe než za Barcu.

Reagovat
Uwe háže buly

Tak jako francouzská repre si tam právě taky nevezme zrovna zkušenou zálohu

Reagovat
Mass

Já teda moc lepších CDM než je Rodri na světě neznám. Gavi s Pedrim podle mě začnou na lavičce, takže to na nich stát nebude.

Reagovat
mistr129

Tak ti hráči mimo nominaci tady vypsaní jsou určitě lepší, než ta chybějící 11 Francie... stopeři oba lepší, gólman plus minus nastejno, útočník lepší, Oyarzabal, Thiago...

Reagovat
Seydou Doumbia

Stopeři oka, De Gea je regulerní průměrak aktuálně, stačí nakoukat statistiky v PL, Maignan jeden z nej golmanu světa, Diaby s Oyarzabalem to je +- stejný, Ben Yedder není určitě horší než Aspas...ale jak píšu výše, každý si idealizujeme trochu k obrazu svému hráče které sledujeme...hádám že taky nemáš nasledovaný ty francouzské hráče nějak více aby ty naše názory měli nějakou větší váhu

Reagovat
Lemond Laws

Já ani nějaký hráče neznám

Reagovat
Seydou Doumbia

protože nesleduješ uber ligu hádám clauss, badiashille a terrier co?

Reagovat
Lemond Laws

Ano

Reagovat
mimi_united

Allez les Bleus!

Reagovat
Stannis Baratheon

Opravte si toho Kimpembeho v předpokládané sestavě.

Reagovat
Werkrider

Diaby není v kádru?

Reagovat
Csaplárova past

Těším se na Girouda, normálně bych viděl raději v základu jeho než Karima

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Csaplárova past

Je ten Karim furt zraněný nebo je za týden ready pro zápas?

Reagovat
rossoneri89

Giroud je kral ... dufam ze bude hrat ale rovnako dufam ze sa nezrani

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
sergi

Kimpembe OUT. Snáď v základe Saliba. :)

Reagovat
Fabregas@ole

Snad ne. Fandíš Francii, nebo snad City v boji o titul?

Reagovat
sergi

Takto sa na to nepozerám. Nefandim Cityčkám a už vôbec nie Francúzom, ale pre hráča je to obrovské zadosťučinenie (česť a neviem čo všetko), že kože reprezentovať krajinu na mundiale. Snáď sa nezraní ovšem. Zranenie neprajem ani súperovi.

Reagovat
Fabregas@ole

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli bude Karim 100%, tak si dojde pro zlatou kopačku a Francii dotáhne k medaili, ale bez něj by to měli těžký.

Reagovat
Bayern +

Pls dajte už Majstrovstvá sveta Katar 2022 ako hlavnú záložku hore

Reagovat
isokarhu.

Mne sa práveže dobe promptných informácii a veľkých písmen tento eurofutbalový vizuálny punk neskutočne páči.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bakary3

Přijde mi, že mají na první pohled hrozně nabusenej kádr, ale je to poskládaný tak nějak divne.

Chybí mi tam v záloze nějaká osobnost a někdo, kdo by jim trošku tvořil. Možná to bude griezmann, ale není to zase úplně pro něj.

Benzema má teď trošku zdravotní trable, mbappe bude sobcit jako vždy, v záloze to jídlo moc nepodrzi, v obraně skleněného varane a šalina být skvělej, asi by to na něm v repre ještě stát nemělo.

Přijde mi, že je tam dost věcí, který tak nějak visej na vlásku, což je při ty kvalitě kádru zvláštní.

Reagovat
Bakary3

Omg, autocorrect válí...

Reagovat
ttopi

Takhle vypadaj ty podezřelý meily z české pošty, že má člověk zaplatit CLO

Reagovat
Seydou Doumbia

Alespoň se člověk zasměje ale ano kádr je silny, ale pokud vypadnou hráči kteří měl ited nedávno zdravotní problémy tak to bude průser

Reagovat
PJ

v obraně skleněného varane a šalina být skvělej

Reagovat
Bakary3

A to by si člověk řekl, že to nevyplodi ani autocorrect

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Xaviercreus

Dotaz na redakci: Když máte tip na zlato Argentinu a na stříbro Nizozemsko, kdo z nich skončí ve své skupině podle vás druhý? Pokud oba vyhrají své skupiny, potkají se už ve čtvrtfinále, ne? Díky :)

Reagovat
Usty

Nizozemsko se bude rozjíždět pozvolna :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nie je to jedno. Ani Argentína, ani Holandsko vo finále nebudú

Reagovat
Cotton

Snad pak zveřejní celého pavouka.

Reagovat
pantondavo

Francie se dostane daleko, tip osmifinále je hodně zbožný přání (asi vám fakt leží v žaludku), skupinu vyhrajou s přehledem a jestli bude Karim fit, tak jdou s přehledem pro medaile a Karim bude soutěžit s Mbappém o nejvíc gólů. Nic jinýho z tý sestavy nelze vyčíst.

Reagovat
Manchestersky Krocan

Tá neskúsená záloha môže byť problém a na medaily to nevidím

Reagovat
pantondavo

Jsou tam hráči, co hrajou pravidelně za Real, ano, jsou "nezkušený", ale to může být jejich výhoda.

Reagovat
Modroočko

Akurát že veľké turnaje nie sú o menách na súpiske a Francúzi hrajú posledné roky úplné hovno. Tímovo im to nefunguje.

Reagovat
blaugrana

Nehra FRA skôr 3412, na lavom kraji Theo a napravo mal byt asi Clauss, ale aspo bude priestor pre Osmana, ktory sa snad zas nezrani.

Reagovat
SunFells

"Lucas Hernández by bez všech nastřádaných nemocenských taky nebyl tím Lucasem Hernándezem, jakého známe. Starší z bratrské dvojice umí zahrát ve středu defenzivy i na jejím kraji, vzhledem k minimu podzimní zápasové praxe však bude spíše jen hlasitě podporovat sourozence Thea Hernándeze."

Pravděpodobná sestava: L. Hernández

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
herold

Maj lepší zálohu Angličané nebo Francouzi?

Reagovat
Mass

Lloris- Koundé, Varane, Upamecano- Pavard, Tchouameni, Camavinga, T.Hernández- Nkunku- Benzema, Mbappé

Reagovat
blaugrana

akoze by Griezmann sedel u Deschampsa na ukor Nkunkua? bez sance

Reagovat
oli9

Fifa pod povrchem

Že je to zkurvena žumpa to jsem věděl.. Ale ze je to až tak okate a jednoduché.. MS JAR, Rusko, Katar kdo neviděl tak ať se podívá...

Reagovat
blaugrana

je to hnus, diktatorske zeme s organizaciou ms....nechutna organizacia o nic lepsia nez politika...take iste spinave hry sa tam deju

Reagovat
oli9

Jako věděl jsem že je to vše podmaznute.. Ale tak okate a vše v pohodě...., že se s tím nikdo nesral.. Ale to už je od přidělení MS v Africe

Reagovat
blaugrana

to bude tym pocitom nedotknutelnosti, ktoremu tam vsetci okolo Blattera podlahli...neziskova organizacia FIFA voziaca sa v Mercedesoch, byvajuca v najdrahsich hoteloch a ukazujuca prepychový zivotny styl...to bolo jasne, o com to je

Reagovat
Kiss Me Polka!

moc dobre se to cetlo

Reagovat
O.Giroud

ked je Lloris v brane, nikdy nevyhrame. RIP Francie

Reagovat
Rothbard

Vysvětlí mi někdo, kde má Francie slabinu, co se týče týmu? Ten tým mi přijde z hlediska jmen nabouchaný na všech postech. Jasně Lloris už není třeba takové jméno jako dřív, ale obrana to je jméno vedle jména (viz i to, že hrají v top týmech a nejsou tam jen do počtu), útok buď světové hvězdy (Benzema, Mbappé) nebo umí nadprůměrní hráči, co umí zahvězdit (Griezmann, Dembelé) nebo hrající zkušenost a nejspíše i herní pohoda vzhledem k formě (Giroud). Ok, o záloze se píše, že je slabší, ale vždyť v ní jsou borci, co hrají základ/na pomezí lavičky v Realu, Bayernu, což jsou TOP týmy a není hráč špatný, nemá-li v těchto týmech jistý základ. Jasně, jsou tam i hráči z týmů druhého sledu jako Marseille, Monaco či Juve, ale takový Nkunku je hvězda Bundesligy a její nejlepší střelec. Navíc je to turnaj, nejedná se o sezónu. Turnaj může vyjít i starším hráčům, hráčům doposud bez formy apod. Hraje se měsíc, ne 3/4 roku. Největší slabinu Francie vidím v rozeštvání kabiny proti sobě (což už nejednou dokázali) a příliš vlčáků a jedinců s vysokými egy hlavně v útoku.

Mně to pořád vychází na vítězství trojlístku Uruguay/Brazílie/Argentina. Dvacet let nevyhrál MS tým z JA, všechny mají svou kvalitu na všech postech. Trenér, taktika, vše hraje pro ně.

Reagovat
fabec1222

Špatná je záloha ale hlavně ega jednotlivých hráčů, která už zničila mnoho turnajových týmů. Jeden egomaniak ti dokáže na takovém turnaji v klidu rozesrat celý tým.

Reagovat
blaugrana

Ronaldo suhlasi, ale je krajsi ako cela kabina dokopy, ma viac penazi ako oni dokopy, nepovie to, ale je to tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Když to dobře postaví, tak budou silní, tip min. semifinále. Otázka je záloha, ale útok + obrana vynikající.

Reagovat
Shevchenko

Stříbro z Eura 96? Ale no tak

Reagovat
Kily8

Neviem na základe čoho predpokladáte, že v zálohe pred Rabiotom dostanú prednosť Tchoameni a Camavinga. Jedine, že by chceli hrať každý zápas na 0:0. Jediný, kto tam vymyslí finálnu prihrávku je Rabiot. Ako vždy neriešim nálady na fejsbuku. Rabiot hrá za Juve veľmi dobre teraz.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele