Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko

18.11.2022, 10:00
Profily, historie
Slavíci hráči Švýcarska (© AFP)
Ani archetyp stability nemůže v Kataru pochopitelně chybět. Z vrcholných turnajů vynechalo Švýcarsko za posledních 18 let pouze Euro v roce 2012. Jinak nikdy nemělo potíže se na MS či ME kvalifikovat. Stejně tak prokazuje stabilitu také v Lize národů. Od jejího založení v roce 2018 se pořád drží v Lize A.

Dlouho však konsolidovaní Švýcaři nepostoupili dál než mezi nejlepších 16. Vměstnání do vyřazovacích bojů je sice v alpské zemi stále považováno za úspěch, nicméně fanoušci Nati jistě doufali, že alespoň jednou by se jejich oblíbenci mohli dostat ještě dál. Bohužel, většinou se Švýcarům jednoduše rozklepala kolena.

Až vloni konečně vyzrála generace mistrů světa do 17 let z roku 2009 (Xhaka, Rodríguez, Seferović) a evropských vicemistrů z Eura U21 roku 2011 (Sommer, Shaqiri). Bylo ostatně načase, v Kataru se už všichni představí jako třicátníci. Nejstarší z nich, Yann Sommer, před rokem zařídil zlomení osmifinálového prokletí. Do něj Nati proklouzli na všech posledních čtyřech mistrovství světa či Evropy, avšak až právě při posledním pokusu si vyzkoušeli ještě jedno kolo. A nemuselo zůstat jen u toho.

Možná si pánové Sommer, Xhaka a Shaqiri ani neuvědomují, jakž motivační efekt může úspěch z Eura 2020 mít v jejich vlastní domovině. Podobně jako muži se totiž hodlají etablovat také švýcarské ženy. V říjnu se podruhé v historii kvalifikovaly na mistrovství světa (první účast si odbyly v Kanadě sedm let dozadu) a celkově je čeká čtvrtý velký šampionát v posledních osmi letech. Do roku 2015 přitom necestovaly nikdy nikam.

Švýcarky ani Švýcary není radno podceňovat. Muže v Kataru nepotáhne žádný vyloženě blyštivý drahokam, stejně si ale Nati zase věří minimálně na postup ze skupiny. Sám kapitán Granit Xhaka, jenž by se asi přece jen mohl přihlásit k největším fotbalovým hvězdám, zdůrazňuje především týmovost. ”Nemáme Ronalda ani Messiho, fungujeme pouze tehdy, když spolupracujeme. Hrát proti nám je vždy nepohodlné.” Pod druhou větu by se jistě podepsali Italové.

Zarputilost Nati by se opravdu mohla vyučovat. Na posledních dvou mundialech si Švýcaři zařídily postup do play-off vždy zásahy v závěru klíčových zápasů. Před osmi lety se proti Ekvádoru stal hrdinou Seferović, v roce 2018 pak Srby naštval Shaqiri, jenž se v danou chvíli rozhodně nestyděl za své albánské kořeny. Odehraje se letos v Kataru déjà vu s dvouhlavým orlem?

Fotbal v zemi


Do zásoby argumentů, jimiž se vyzbrojují kritici nadstavbové části v české nejvyšší soutěži, patří také poznatek ohledně zbytečně častého potkávání stejných soupeřů. Například Sparta a Slavia se během uplynulé sezony střetly i v součtu s národním pohárem celkem čtyřikrát. Podle zmíněných kritiků takové mače zevšední a nejsou tak speciální událostí jako dřív, za starých časů.

Ve Švýcarsku by takoví kritici museli zešílet. Systém tamní Super League je totiž postaven tak, že všech deset účastníků nejvyšší soutěže se za celý ročník potká čtyřikrát. Přijde Švýcarům tento program neatraktivní? Zas tak asi ne, neboť u všech prvoligových klubů se v probíhající sezoně zlepšila průměrná divácká návštěva.

S 36kolovým systémem je však utrum. Zástupci Švýcarské fotbalové ligy (SFL), tedy organizace, která sdružuje účastníky první a druhé nejvyšší soutěže, se dohodli na změně formátu. Od příštího roku bude Super League hrát místo deseti dvanáct týmů. Jen se na půdě SFL nemohli shodnout na konkrétních obrysech pozměněného formátu. Jeho finální podoba totiž vyvolala diskuzi, která švýcarskou fotbalovou veřejnost ve finále rozdělila vejpůl. Není přitom bez zajímavosti, že dělící linie vedla podobně jako hranice mezi jazykovými regiony alpské země.

Kluby z převážně německy hovořících koutů Švýcarska - Bernu, Basileje, Curychu, Lucernu, St. Gallenu nebo Winterthuru - se chtěly vydat tzv. skotskou cestou: mužstva se během základní části utkají vzájemně třikrát, načež se po 33 kolech tabulka rozdělí na dvě poloviny. V horní půlce by se pak během pěti kol rozhodlo o mistrovi soutěže a účastnících v evropských pohárech, dolní polovina by určila, které celky z ligy sestoupí.

Proti této variantě vznikla alternativa podporovaná ze Sionu, Ženevy, Lausanne, Lugana nebo Bellinzony, tedy francouzsky či italsky hovořících regionů. Tato možnost šla s reformou ještě dál: základní část by skončila už po 22 kolech, načež by se soutěž znovu rozdělila na dvě půlky. Pokračovalo by se deseti koly, po nichž by si to dva nejlepší týmy z první poloviny rozdaly mezi sebou v play-off na tři vítězné zápasy. Celky na třetím až desátém místě by rovněž čekala vyřazovací část, která by probíhala podobně jako play-off evropských pohárů. Nejprve tedy na dva zápasy doma-venku, poslední střetnutí o třetí místo by obsahovalo jediný duel. Nejhorší tým ligy by sestoupil přímo, předposlední by hrál baráž s druhým nejlepším klubem z nižší soutěže.

Radikální varianta z francouzsko-italských kruhů se setkala s očekávanou kritikou z tribun. Petici proti play-off podepsalo na 57 tisíc lidí, nakonec se za podporovatele skotské cesty postavilo hned devět reprezentantů včetně Breela Embola nebo Eraye Cömerta. Finální rozhodnutí padlo před týdnem v pátek. V napětí všechny nechávala především dlouho nerozhodnutá Basilej, nakonec se však i FCB přidala k "německému” táboru. Pro skotskou variantu hlasovalo dvanáct klubů, pro play-off osm. Švýcarsko se tak nestane revolucionářem, jenž by jako první ve fotbalové Evropě rozhodoval o mistrovi ligy skrze vyřazovací systém.

Basilej - konkrétně David Degen, pověřený člen klubového představenstva a někdejší fotbalista - se tak na poslední chvíli zavděčila fanouškům napříč celou zemí. Teď ještě aby začala těšit své vlastní podporovatele. Někdejší hegemon Super League se pod vedením bývalého vynikajícího útočníka Alexe Freie snaží o ofenzivní hru, doplácí však na neefektivitu (přitom sám Frei býval vyhlášeným zakončovatelem). Mladíci z řad FCB tak zřejmě znovu přenechají ligový trůn bernským Young Boys, kteří po podzimní části vedou o deset bodů před Servette Ženeva, asi nejpříjemnějším překvapením ligy.

Zmínění Young Boys vládnou Švýcarsku od sezony 2017/18, přemožitele našli pouze v posledním vydání Super League. Letos je však obhájce titulu z Curychu určitě neohrozí. Aktuální ročník je totiž pro FCZ hotovou tragédií: na první ligové vítězství se u řeky Limmat čekalo až do konce října, nejdéle ze všech účastníků čtyř nejvyšších švýcarských soutěží. Jen pár dnů před Curychem se z prvního tříbodového zisku v sezoně radoval také lichtenštejnský Vaduz, který dlouhodobě působí ve švýcarském ligovém systému. Přitom probíhající ročník je z pohledu Vaduzu průlomový: jako první klub z Lichtenštejnska se totiž probojoval až do základní skupiny jedné z evropských soutěží.

Tradičně o sobě dává vědět také Sion, který od roku 2000 učinil už 58 trenérských změn. Kontroverzní prezident klubu Christian Constantin si v létě přivedl Maria Balotelliho, a jak se ukazuje, společně tvoří opravdu vyvedenou dvojici. Balotelli před nedávnem ukázal prostředníček fanouškům Basileje, zároveň si po vzájemném zápase pustil hubu na špacír a řídící SFL nazval zkorumpovanou mafií. Constantin své letní akvizici očividně přizvukoval, neboť prohlásil, že švýcarští rozhodčí jsou slabí a nepískají rovinu. Ale tak na něco podobného jsme u Sionu za poslední roky zvyklí.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Dnes už Nati bereme za pravidelné účastníky mistrovství světa i Evropy, v minulosti tomu ovšem nebývalo zvykem. Svého času na mundialu absentovali téměř 30 let, na kontinentální šampionát pak poprvé nakoukli až v roce 1996.

Vše přitom začalo čtyřmi účastmi z prvních pěti MS. Zapamatování hodným se stal především domácí turnaj v roce 1954. Švýcarsko tehdy táhl slavný Josef "Seppe” Hügi, který stanul na děleném druhém místě v tabulce střelců. Polovinu ze svých šesti gólů vsítil ve čtvrtfinále Rakousku, které přesto po výsledku 7:5 postoupilo dál. I tak se ale miláček domácího publika mohl chlubit tím, že střelecky zaostal pouze za nezastavitelným Sándorem Kocsisem.

Další větší díru do světa udělali Švýcaři až o 40 let později. Ve Spojených státech si ve skupině A nečekaně snadno smlsli na Rumunsku vedeném Gheorghem Hagim, nicméně v osmifinále zase s Nati učinilo krátký proces Španělsko. Hlavní švýcarskou hvězdou byl tehdy Stéphane Chapuisat, jenž ovšem v následujících letech sbíral víc úspěchů na klubové scéně v Dortmundu. To za národní tým nikdy úplně nenaplnil potenciál.

Chapusiat se nicméně ještě podíval na Euro 2004, kdy už ovšem dozrávaly nové pušky. Ty svůj um plně rozvinuly za další dva roky na mundialu v Německu. Parta vedená Alexem Freiem ve skupině předčila pozdější vicemistry z Francie, jenže její pouť skončila v osmifinále po penaltovém rozstřelu s Ukrajinou. Poté Švýcarům moc nevyšlo domácí ME ani jihoafrické MS, přestože na něm zdolali pozdější šampiony ze Španělska.

Neúčast na Euru před deseti lety umožnila Nati nadechnout se na následující roky. Vše začal Ottmar Hitzfeld v roce 2014 postupem mezi nejlepší světovou šestnáctku, kde Švýcarsku až v prodloužení vystavila stopku Argentina. Následující evropský šampionát se Nati zase nepovedly osmifinálové penalty, tentokrát proti Polsku. Vladimir Petković, jenž v roce 2014 nahradil v trenérském křesle Hitzfelda, nedovedl Švýcary do čtvrtfinále ani na posledním mundialu. Až loňské ME konečně ukončilo osmifinálové prokletí, po němž Petkovićův výběr jen taktak neproklouzl do bojů o medaile.

Cesta na šampionát


Švýcarské putování do Kataru patřilo ve výběru evropských účastníků mezi ty dobrodružnější. Nic jiného ale Nati ve skupině s Itálii ani nezbývalo. Buď by se rozhodli pro soupeření o první místo, nebo se měli smířit s druhou pozicí, načež by je ale čekala drsná baráž. Přitom už její předešlá jemnější podoba nezaručovala snadný postup. Staré play-off absolvovali Švýcaři před ruským mundialem, přičemž už tehdy měli co dělat se Severním Irskem, které padlo jen kvůli sporné penaltě. Teď by taková cesta jistě nebyla příjemnější.

A tak Nati hrdě pozvedli helvétský kříž a přes Alpy provokovali Apeninský poloostrov. Ještě předtím se ale vytočili v Bulharsku, které vyřídili do 13 minut, a pohostili doma Litvu, kterou taktéž přemohli díky brance vstřelené v úvodu utkání.

Pak už konečně dorazili Italové, kteří v Basileji zatloukli první hřebík do své rakve, neboť Jorginho zde zbabral penaltu. Po bezbrankové remíze ovšem Švýcaři vyšli střelecky naprázdno také v Belfastu. Přes 300 minut trvající gólový půst ukončil v odvetě se starými známými Severními Iry Steven Zuber. V říjnu loňského roku ještě Nati snadno uspěli v litevském Vilniusu, načež je čekala napínavá listopadová koncovka.

Ta nejprve obsahovala utkání v Římě, které přineslo další Jorginhem neproměněný pokutový kop. Přesto Švýcaři dál museli doufat v zaváhání Italů. To ale v Belfastu skutečně přišlo. Družina Roberta Manciniho nevsítila jediný gól, naopak Švýcarsko si s chutí zastřílelo proti Bulharsku a v tabulce skupiny C předčilo Itálii o dva body. Když pak Nati sledovali počínání svých soupeřů v baráži, jistě si oddychli, že se podobnému trapasu se Severní Makedonií vyhnuli.

Trenér — Murat Yakin



zdroj: Twitter

Mezi favority na nahrazení Petkoviće rozhodně nefiguroval. Před příchodem k národnímu týmu se Murat Yakin stáhl do druholigového Schaffhausenu. Přesto Švýcarská fotbalová asociace vsadila právě na něj.

Mnohem víc by si Yakin zasloužil oslovení před nějakými osmi lety. To měl za sebou angažmá v Basileji, kterou dovedl ke dvěma titulům v domácí soutěži. S 21letým Mohamedem Salahem v sestavě dvakrát slavně porazil Chelsea v Lize mistrů a dočkal se pochval od samotného Mourinha. Jen půlroku předtím zastavila právě Chelsea pouť FCB Evropskou ligou, která nakonec skončila před branami finále.

Nějaký čas už nicméně od těchto úspěchů uplynul. Po angažmá ve Spartaku Moskva se Yakin ukryl zase doma a nechal usedat prach na své někdejší úspěchy. Jako aktivní fotbalista byl solidním středním obráncem, jenž toho však podle mnohých mohl dokázat ještě víc. Později jej zastiňoval mladší bratr Hakan, povoláním útočník. Ani po konci kariéry se však Murat neztratil. Thun vytáhl do první ligy, načež začal splácet dluh rodné Basileji.

Vzhledem k ústupu v posledních letech nebyla veřejnost ze sázky na Yakina odvařená. Ostatně své renomé současný lodivod Nati pořád postupně restauruje. Zřejmě však umí vystihnout, kdy je třeba začít finišovat. Během prvního reprezentačního srazu ještě moc nepřesvědčil, za dva měsíce mu ale k postupu na MS aplaudovalo celé Švýcarsko. Letos zase bídně zahájil Ligu národů, nicméně třemi výhrami v posledních třech zápasech s přehledem odvrátil sestup do druhé výkonnostní úrovně.

Od svého předchůdce Petkoviće se Yakin v mnohém liší. Jako moudrý znalec taktiky je považován ze defenzivnějšího kouče. K médiím je ale vřelejší a otevřenější, při vystupování uplatňuje své charisma. Výrazněji mu neuškodilo ani červnové nepohodnutí s Granitem Xhakou, jenž po zápase Ligy národů v Praze nechápal, proč hrál na hřišti výše, než je zvyklý. Nyní se však nezdá, že by si Yakin a Xhaka překáželi.

Tahoun týmu — Yann Sommer



zdroj: AFP

Když se před měsícem zranil a na jeho místě nastupoval Tobias Sippel, ježily se fanouškům Mönchengladbachu pravidelně chlupy. A snad až právě v tu dobu začali Yanna Sommera plně doceňovat také pozorovatelé mimo Porýní.

Kritika směřující na jeho adresu se může zdát až nesmyslná. Protřelý gólman zaujme elegantním brankářským stylem i opravdu skvělou hrou nohama, kterou výrazně pomáhá při rozehrávce. Avšak právě ona elegance je mnohým trnem v oku. Sommer si podle takových libuje místo efektivity v chytání "na krásu”. A taky se občas nevyvaruje laciného gólu.

Nicméně... kdo je bezchybný? Navíc Sommer pořád určitě kazí méně než Sippel, jenž za necelý měsíc nasekal tolik minel, že příznivci Borussie poněkud škodolibě uvítali jeho zranění a nástup mladého Jana Olschowskyho k posledním dvěma bundesligovým zápasům před zimní pauzou. Rychle se na Sommera začalo vzpomínat také za hranicemi Gladbachu. Tedy alespoň v očích a myslích těch, kteří Švýcarovy kvality dosud plně neodhalili.

Zatímco v Gladbachu je Sommer dlouhodobě kultovním hrdinou, v národním týmu se na výsluní drápal delší dobu. První velký turnaj odchytal až v 27 letech poté, co mu místo konečně uvolnil Diego Benaglio. Od té doby sice v nabité konkurenci - mezi tři tyče se tlačili Roman Bürki, Marvin Hitz, Yvon Mvogo nebo v poslední době Gregor Kobel - drží pozici jedničky, avšak švýcarský lid dlouho velebil spíše hvězdy z pole. Především Xherdana Shaqiriho s Granitem Xhakou.

Po loňském Euru se ale národní ikonou stal také Sommer. V osmifinále nejprve rozesmutnil Kyliana Mbappého i celou Francii, v dalším penaltovém rozstřelu si zase počíhal na pokus Rodriho. Jen škoda z pohledu Švýcarů, že víc pokutových kopů nakonec ve čtvrtfinále proměnili Španělé.

Sommerova úspěšnost při penaltách však těžko mohla být dílem náhody. Web Transfermarkt uvádí, že 33letý gólman lapil za svou kariéru 24 pokutových kopů, přičemž do této cifry se nepromítají penaltové rozstřely. Ještě impozantnější je pak Sommerova statistika čistě v národním dresu. V něm jej z 11 metrů přelstili pouze Slovinec Milivoje Novaković, Angličan Wayne Rooney a Rumun Bogdan Stancu. Dalších šest pokutových kopů už Sommer za svá záda nepustil, byť se mezi tuto šestku počítá také tato střela Bryana Ruize.

Za poslední dva roky však švýcarského fantoma nepřekonali Sergio Ramos ani Jorginho. Oba přitom měli k dispozici hned dvě penalty. Tu poslední pak chytil Sommer v září Tomáši Součkovi. Pokud si Nati na mundialu brousí zuby na play-off, může se jejich gólman zase snadno stát hrdinou. Kolik exekutorů rozesmutní tentokrát?

Na prahu slávy — Noah Okafor



zdroj: AFP

Zatímco 20letí Ardon Jashari a Fabian Rieder představují v nominaci překvapení, přičemž kdoví, zda se v průběhu turnaje dostanou na trávník (Riedera pozval Yakin vůbec poprvé), o dva roky starší Noah Okafor se klidně může objevit v základní sestavě. Rubén Vargas už v Augsburgu stagnuje dost dlouho, a právě na postu levého křídelníka se nabízí prostor pro tahouna Salcburku podzimní částí Ligy mistrů, za což se už dočkal zájmu Nice.

V sestavě Basileje se Okafor začal pravidelně objevovat ve svých 18 letech, o rok později už si připsal první start za seniorskou reprezentaci. Po půldruhé plnohodnotné sezoně se přesunul do Salcburku, kde mu dobře vyšel zejména uplynulý ročník. Nyní má po odchodu Karima Adeyemiho ještě více místa. Okaforovi zbývají už jen dva góly do vyrovnání bilance z celé sezony 2021/22. Upozornil na sebe zejména v Chamipons League, když skóroval ve třech úvodních duelech skupinové fáze.

Okafor se rád pohybuje zejména u levé postranní čáry. Libuje si v situacích jeden na jednoho, v nichž uplatňuje vynikající driblink. Ani v těžkých situacích se nechce míče zbavovat jednoduchou přihrávkou, to si raději troufne i na přesilu, kterou také často přelstí okamžitým zrychlením. Spoluhráčům se nabízí perfektně načasovanými náběhy za obranu. Trenérům se pak jistě zamlouvá vytrvalé napadání soupeřovy rozehrávky, zejména pak gólmana, jehož Okafor nutí k bezvýsledným odkopům.

Yakinův žolík zvládne nastoupit jak na křídle, tak také na hrotu, pokud by ne zrovna potentní Embolo se Seferovićem potřebovali vystřídat. Zatím se Okafor v reprezentaci prosadil dvakrát: při klíčové kvalifikační demolici Bulharů a letos v Lize národů ve vršovickém Edenu. Stejně tak asistoval Silvanu Widmerovi na gól v důležité bitvě v Itálii. Možná trochu později, než se čekalo, ale přece jen si Okafor dělá jméno.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Dalo se čekat, že z obrany vycházející Yakin přinese do Nati některé své nápady. A tak Švýcaři opustili rozestavení na tři střední obránce a namísto snahy o vyšší držení míče preferují přímočarý přechod do útoku. Při defenzivní činnosti zase hlídkují především na vlastní obranné třetině hřiště. Nejsou tolik důrazní a nepodstupují příliš mnoho soubojů. Spíše nechávají soupeře kombinovat, případně pronikajícího útočníka vytlačují a čekají na vhodný moment k odzbrojení.

Stejně tak lze čekat, že Yann Sommer bude mezi třemi tyčemi čelit velkému počtu střel. Pokud tedy švýcarští zadáci značnou část pokusů nezablokují. A pokud se Sommer na hřišti vůbec objeví. Čtvrteční přípravu s Ghanou ale zvládl a tak se zdá, že zdravotně už je zcela fit. Gregor Kobel by - alespoň podle výkonů z Dortmundu - jistě byl schopnou náhradou, avšak Sommer je přece jen se zadáky přes sebou víc sehraný. A další problémy s gólmany už Yakinovi nikdo nemůže přát. Yvon Mvogo do Kataru vůbec nejede, Jonas Omlin na MS odjížděl stejně jako Sommer s bolístkami. K brankářské trojici tak pro jistotu přidal také čtvrtý do party, Philipp Kohn ze Salcburku.

Sommer představuje výrazný prvek v rozehrávce Nati. Působí v podstatě jako třetí stoper mezi Manuelem Akanjim a Nicem Elvedim. Ti se tak posunují více do stran, načež se Silvan Widmer i Ricardo Rodríguez na krajích obrany vysunují dopředu a ještě blíž k postranní čáře. Po konci formace se třemi zadáky si tak v Kataru vytáhne černého Petra zřejmě Fabian Schär, který bude stejně jako Eray Cömert z Valencie hlídkovat na lavičce. To Widmer s Rodríguezem za sebe překvapivě nemají žádnou náhradu, a tak proti Ghaně zaskakoval za odpočívajícího Rodrígueze Cömert. Zatímco vynikající exekutor standardních situací Rodríguez patří mezi stálice Nati, Widmer se na pravém kraji začal prosazovat až po konci Stephana Lichtsteinera. Rozhodně se však stal jeho schopnějším nástupcem než Michael Lang, který pozvánky do reprezentace už delší dobu nedostává.

Při útočení se výchozí rozestavení 4-2-3-1 pozmění spíše na 4-1-4-1. Roli zataženějšího středopolaře převezme Granit Xhaka, který taktéž vypomůže při rozehrávce stoperům. Xhaka je pochopitelně stále klíčovým hráčem a po boku Sommera a Shaqiriho lídrem Švýcarů, navíc momentálně hraje v životní formě, z čeho těží celý Arsenal. Od kapitána Nati můžeme v Kataru očekávat schopnost vyvézt míč, přesně přihrát či nalézt spoluhráče ve volném prostoru.

Vedle Xhaky působí neustále běhavý a v soubojích silný Remo Freuler, jenž na rozdíl od svého kapitána bude výrazněji podporovat Djibrila Sowa před sebou. Vysunutí Freulera vedle Sowa umožní Švýcarsku lepší horizontální souhru, zároveň však záložník Nottinghamu dokáže obhospodařit prostor před zadáky. Freuler je možná nenápadným, zato ale téměř nepostradatelným členem sestavy. Navíc se vedle Xhaky hodí víc než čistič Denis Zakaria, jenž doplácí také na nedostatečné vytížení po letním přestupu do kádru Chelsea.

Ve Frankfurtu plní Sow spíše roli box-to-box záložníka, avšak ani pod Yakinem není hlavním tvůrcem šancí. Tím pořád zůstává Xherdan Shaqiri, byť únorovým stěhováním do USA trochu sešel z očí. I tak ale na autorovi 30 reprezentačních asistencí bude stát tvorba v ofenzivní třetině hřiště. Shaqiri dokáže prolomit blok protivníka přesnými vertikálními pasy za obranu, pro Nati je navíc důležitým turnajovým střelcem: na MS v roce 2014 sestřelil hattrickem Honduras, nádhernými nůžkami na Euru 2016 poslal osmifinálový duel proti Polsku do prodloužení, o trefě proti Srbsku před čtyřmi roky byla řeč už v úvodu článku a na loňském ME zařídil dvěma góly postup Švýcarska přes Turecko do play-off, v jeho čtvrtfinále pok o další hodinu prodloužil bitvu se Španělskem.

Shaqiri se tedy bude zprava stahovat do středu pole, při obranném postavení 4-4-2 by zase měl doplňovat hrotového útočníka a čekat na rychlé brejky. To levý křídelník se bude skrze průniky tlačit do pokutového území, ať už se vlevo objeví Noah Okafor nebo Rubén Vargas.

Konečně zdravý Breel Embolo se v Ligue 1 gólově chytnul. Na MS by dobré formy mohl využít k prvnímu střeleckému průlomu v národním dresu, stejně tak ale pomůže při hře zády k bráně jako sklepávač či narážeč do kombinace. Za Embolem pak tradičně číhá bojovný, avšak střelecky často neschopný Haris Seferović.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

17.11.2022
Ghana
2:0
Švýcarsko

Program zápasů - skupina G

24.11.2022
11:00
Švýcarsko
1:0
Kamerun
Al Wakrah
28.11.2022
17:00
Brazílie
1:0
Švýcarsko
Dauhá
02.12.2022
20:00
Srbsko
2:3
Švýcarsko
Dauhá

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Gregor Kobel
06.12.1997
Borussia Dortmund
Philipp Köhn
02.04.1998
Red Bull Salzburg
Jonas Omlin
10.01.1994
Montpellier HSC
Yann Sommer
17.12.1988
Mönchengladbach
Obránci
Datum nar.
Klub
Manuel Akanji
19.07.1995
Manchester City
Eray Cömert
04.02.1998
Valencia CF
Nico Elvedi
30.09.1996
Mönchengladbach
Ricardo Rodríguez
25.08.1992
Turín FC
Fabian Schär
20.12.1991
Newcastle United
Silvan Widmer
05.03.1993
1. FSV Mainz 05
Záložníci
Datum nar.
Klub
Michel Aebischer
06.01.1997
Bologna FC
Christian Fassnacht
11.11.1993
BSC Young Boys
Edimilson Fernandes
15.04.1996
1. FSV Mainz 05
Fabian Frei
08.01.1989
FC Basilej
Remo Freuler
15.04.1992
Nottingham Forest
Ardon Jashari
30.07.2002
FC Luzern
Noah Okafor
24.05.2000
Red Bull Salzburg
Fabian Rieder
16.02.2002
BSC Young Boys
Xherdan Shaqiri
10.10.1991
Chicago Fire
Djibril Sow
06.02.1997
Eintracht Frankfurt
Renato Steffen
03.11.1991
FC Lugano
Rubén Vargas
05.08.1998
FC Augsburg
Granit Xhaka
27.09.1992
Arsenal FC
Denis Zakaria
20.11.1996
Chelsea FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Breel Embolo
14.02.1997
AS Monaco
Haris Seferović
22.02.1992
Galatasaray SK

Autor: Ondřej Vaculík

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Postup ze druhého

Reagovat
Seydou Doumbia

Tipuju konec ve skupině na úkor Srbska. Nenapíšu překvapení, obě repre jsou zhruba na podobný úrovní, čekám že Švýcary položí nějaká individuální chyba. Ale to se může stát i na straně horkokrevných hráčů Srbska, Kamerun je bez šance a Brazil postup určitě dá.

Reagovat
Stannis Baratheon

No s tou Brazílii opatrně...

Reagovat
Seydou Doumbia

Kamerun porazí i kdyby nechtěli, jednu ztrátu se Srby/Švýcary mít můžou, ale nevěřím že zeserou oba duely

Reagovat
Stannis Baratheon

Já Brazílii tipuju na celkového vítěze. Ale zároveň si myslím že to může být průser. Švýcaři i Srbové hrají momentálně fotbal hodně nepříjemný pro technicky hrající týmy.

Reagovat
Seydou Doumbia

S druhou větou souhlas, pořád ale nevím jak by Brazílie mohla zůstat ve skupině. To nejhorší co je dle mého může potkat je že prohrají jeden z těch dvou duelů a ten druhý vyhrají nějakým 1:0 výsledkem a přejedou Kamerun. Ale kdyby tam v té skupině bylo třeba Španělsko nebo Anglie, tak bych konec favorita ve skupině viděl dost realně, škoda že tam vyšla zrovna Brazílie.

Reagovat
Cotton

Já Kamerunu celkem věřím. Švýcary jsme porazili i my a Srbové mají výsledky jak na houpačce a přišli o Mitroviče.

Reagovat
Seydou Doumbia

To ale moc nemáš nakoukany Kamerun nebo ?

Reagovat
smazaný uživatel

3. místo a konec ve skupině, na úkor Srbska.

Reagovat
mayday

Jestli postoupí Srbsko, tak to nebude na jeho úkor

Reagovat
smazaný uživatel

Na to se hrozně Těším snad se i rozhodovat bude v posledním kole proti Srbsku fandím samozřejmě spíše Srbsku

Reagovat
Rudnevs

Prvý turnaj s Yakinom. Úprimne tá jeho voľba bola celkom prekvapenie, on bol tak trochu meme, som na to zvedavý, čo predvedú.

Inak pokial niekto necital clanok (akoze pochybujem), tak za zmienku stoji odstavec o Sione. Fakt sialeny tim uz dlhodobo

Reagovat
JFT97

tady cekam velky spatny

Reagovat
C-M@ster

Je nějaká diskuze k fantasy?

Reagovat
Modroočko

Krása, dva dni pred turnajom údajné podplácanie hráčov Ekvádoru, aby zápas pustili Kataru, a úplný zákaz predaja piva na štadiónoch a v ich okolí. Nech si FIFA pekne vyžerie, komu MS pridelila, a Katar môže byť rád, že ich tím rovno nevylúčia.

Reagovat
Seydou Doumbia

Podplatit zápas je špatný? Tak když na to nemají hráčskou kvalitu, musí si pomoci nějak. Dokud soupeři nevyhrožují že v případě neuposlechnutí rozkazu je odstraní z mapy světa, tak je to pořád v míře bych řekl.

Reagovat
Modroočko

Bavíme sa o beztak kontroverznom organizátorovi MS, ktorý niekoľkým hráčom súperovho tímu údajne ponúkal vysoké úplatky, aby nechali vyhrať domáce mužstvo. Ak toto nie je dôvod na vylúčenie z MS, tak potom neviem čo.

Reagovat
Seydou Doumbia

To jím stejně nikdo nedokáže s těmi uplatky. Ale to se dalo čekat, nebo sis snad myslel že budou chtít zahučet na turnaji s 0 bodu na kontě? Radši uplatkařský Katar, než vyloučení z turnaje a odpálené atomové zbraně do země, která o tom rozhodla.

Reagovat
Freedo

Pokud by se to prokázalo, tak ano. Ale přišel s tím "Amjad Taha, the regional director of the British Middle East Center for Studies and Research with over 400,000 followers on Twitter" + "Five Qatari and #Ecadour insiders confirmed this".

Takže to je nějakej akademik a 5 insiderů si může vymyslet každý. Počkal bych na jasný důkazy.

Reagovat
Modroočko

Samozrejme, že si treba počkať na dôkazy, preto som aj písal "údajne." Otázka je, či sa nejakých aj dočkáme.

Reagovat
magnat7

dokaz bude, ze katar naozaj vyhra prvy zapas

Reagovat
smazaný uživatel

vyloučit je nevyloučí i kdyby tam pískali pencle jak pro Davida Lafatu nebo Rezka ještě si třebas domácí Viktorka bude přes zimní pauzu moct čerpat nové příklady faulu

Reagovat
smazaný uživatel

si nepamatujete MS v házené kdy tým co nikdy nepostoupil na MS skončil až v semifinále. A hlavně zápas ve čtvrtfinále kdy to bylo majzlý , že byste to poznal i kilometr daleko. Vůbec se nedivte když QATAR dojde daleko. Pencle Var na začátku zápasu ve fotbale to je ještě lehčí než v té házené

Reagovat
Tomasso9

Reagovat
GjøvikFF

Podle mě je to v házené ještě jednodušší, těch možností je víc. Nikdy nezapomenu, když ve finále turnaje házenkářek na Letní olympiádě v Londýně 2012 začalo reálně hrozit, že Černohorky klepnou Norky, tak to rozhodčí tak naklonili (sedmičky, vyloučení, kroky, pasivita), že Černohorky během pár minut přestaly mít jakoukoliv šanci.

Reagovat
smazaný uživatel

tak já tak hazenou nesleduji, ale taky oni tam snad měli i nějaké ty hráče koupené co ani neměli co společného s katarem

Reagovat
Tomasso9

Toho využí a hoď barák na Qatar proti Ekvádoru.

Reagovat
smetos

Tak jen naprostej blazen si mohl myslet ze na mundialu v Kataru budou moct fans lit. Oni nejsou ti, kdo prijima uplatky ale kdo uplaci. A jak se rika, jejich zeme jejich pravidla. Takze to skonci zalobou alkoholickych sponzoru na UEFA.

A k tomu uplaceni hracu, to je jen dalsi tresnicka na dortu a snad nikoho to neprekvapi

Reagovat
Tomasso9

Alkohol na stadionech v Kataru: Běžný fanoušek nesmí, VIP host může

Reagovat
smazaný uživatel

všechno se dá když jsou peníze v WWE byly taky proti tomu aby tam zápasili ženský tak přihodili peníze ženské zabalili di igelitu a jelo se dále. Škoda no kdyby češi postoupili bych chtěl vidět jak by se tam popral s tím fanoušek takhle možná dánové něco předvedou nebo anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Angličani bez piva vypálí Dauhá.

Reagovat
smazaný uživatel

no u anglie čekám, že se něco stane doma si hrajou na svatoušky , ale venku to je velký vždycky

Reagovat
Shevchenko

A on se běžně prodává alkohol na vrcholových akcích na stadionech? Protože já to zatím nezažil, jak na Euru 2016, nebo Euru U21 nebo teď v Lize Národů v Portugalsku všude se prodávalo jen nealkoholické pivo.

Reagovat
smazaný uživatel

MS 2006 se prodával Euro 2008 se prodával Afriku ani Brazílii jsem nezažil v brazílii si snad troufám říct, že člověk byl rád, že mu zůstal lístek v kapse pokud šel přes náměstí v brazílii. V rusku co říkali tak tam se taky prodávalo alko zbytek nevím. Taky , ale i ty ceny bývaly na tom MS 2006 trošku jiné no

Reagovat
lofin9

bol som minulý rok na Eure v Budapešti a tam predávali aspoň Heineken, ale to už by som si radšej dal to nealko

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Freedo

Dej pozor, co si přeješ. Ve fanzóně jsem tam dostal nealko Heineken a to bylo ještě horší než alko Heineken.

Reagovat
lofin9

a to som si myslel, že už nič horšie byť nemôže keď sa budem niekedy cítiť zbytočný si spomeniem, že existuje aj nealko Heineken

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
16Dave

Snad Srbsko porazí ty albánsko-africký chcípáky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele