Představení účastníků MS 2022 - Írán

12.11.2022, 10:13
Profily, historie
Sardar Azmoun (© AFP)
Měli jsme tu účastníky světových šampionátů, kteří se nacházeli uprostřed dlouhých, krvavých občanských válek (např. Pobřeží Slonoviny 2006 a vlastně i Peru 2018), měli jsme tu Chorvaty hrající za Jugoslávii na MS 1990 velmi záhy po prvních svobodných chorvatských parlamentních volbách od druhé světové války, a tak podobně. Ale snad žádná země v historii na mundial nejela tak rozpolcená, ne-li zlomená, jako Írán letos do Kataru...

Už dva měsíce se nepíše o ničem jiném. Írán zachvátily protesty proti opresivnímu režimu Ebrahima Raisiho. Každým dnem se na internetu objevují videa statečných žen hájících svá rozhodnutí nenosit na veřejnosti hidžáb tváří v tvář neústupným klerikům, školaček častujících svého ředitele, žen i mužů mávajících pramínky vlasů. Jedna taková odvážná žena, Mahsa Amini, se v září stala obětí policejní brutality a následným symbolem protestů. V ulicích se objevují transparenty "Smrt diktátorovi” odkazující na ajatolláha Khameneiho.

Nepokoje nejsou pro Írán nic novým. Následovaly kontroverzní volby v roce 2009 a těžká ekonomická situace vedla k protestům také v nedávných letech 2017 a 2019. Zejména v posledních dvou případech se však rebelie týkala jen určitých vrstev společnosti.

Letos neklid prostupuje naprosto celým společenským spektrem, fotbal nevyjímaje. Legendární Ali Karimi, svého času ve službách Bayernu Mnichov, se stal jednou z prominentních tváří protivládních protestů a musel tak v určitém bodě raději utéct do Dubaje. Jeho majetek v Íránu byl údajně zabaven a v případě návratu jde zcela jistě za mříže.

Také po generálce s Nikaraguou se řešilo máloco jiného než skutečnost, že zatímco hvězdný Sardar Azmoun dříve několikrát vystoupil veřejně na podporu íránských žen, Vahid Amiri a Mehdi Torabi teď jako jediní zpívali hymnu — tradiční to nenásilnou formu odporu. Torabi dokonce dříve v íránské lize odmítl jako jediný hráč Persepolisu navléknout černou pásku. Karma tomu chtěla, aby vzápětí neproměnil penaltu a přihrál Tractoru nečekanou výhru.

Pokud Írán v Kataru vstřelí gól, ne-li rovnou vyhraje, téměř jistě nebude slavit — přestože by se jednalo teprve o jeho třetí výhru v dějinách světových šampionátů. Právě takový byl případ vítězů Interkontinentálního poháru v plážovém fotbale či íránského superpoháru (Esteghlal).

Fotbal v zemi


Íránská nejvyšší soutěž pokračuje, avšak bez fanfár a povětšinou i bez diváků. Mnozí protagonisté se více angažují na občanské frontě a profesionální závazky nechávají stranou; člena kádru pro MS 2014 Hosseina Mahiniho jeho tweety na několik týdnů stály i svobodu. Íránská klubová scéna tak zůstává v pozadí nejen doma, ale i venku — což umocnila absence státem vlastněných teheránských gigantů Esteghlalu a Persepolisu v letošní asijské Lize mistrů. Oficiálními důvody bylo neplnění licenčních podmínek, ale zcela jistě v tom bylo víc.

Patrně největší fotbalovovou událostí v zemi byl nicméně návrat Mehdiho Taje do čela íránské fotbalové federace (IFF). Dlouholetý funkcionář coby viceprezident a později i prezident (2016-19) pokryl většinu první štace Carlose Queiroze, ale také byl zodpovědný za výběr Marca Wilmotse, muže, který dříve suverénní Írán vlastní silou skoro nepustil na MS.

Právě tenhle neuvěřitelný přešlap stál Taje místo u koryta (byť oficiálně se jednalo o zdraví), kam se ochotně vrátil koncem letošního srpna. Jen týden po svém volebním úspěchu jej do čela reprezentace následoval Queiroz, přesně v souladu se zněním Tajova hlavního volebního slibu, a tak byla opět nastolena rovnováha let minulých. Co by se teď mohlo pokazit, že?

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Samotné počátky fungování Asijského poháru za přizvukování Izraele opanovala Jižní Korea; osmdesátkám vládli vyslanci dvou monarchií od Perského zálivu (Kuvajtu a Saúdské Arábie); počínaje rokem 1992 největšímu světadílu dominuje Japonsko. A zbývající časový úsek? Ten spolehlivě vyplnil Írán — první a zatím stále poslední asijská země, která se z kontinentálního prvenství těšila třikrát po sobě (a vždy pod vedením jiného kouče).

Pravda, Íráncům bezpochyby velmi pomohla hned dvojí výhoda domácího prostředí, ovšem ani taková skutečnost Teamu Melli let 1968-1976 na jedinečnosti pranic neubírá. Zejména 70. léta byla pro Írán zlatou érou jako vyšitou — na politické scéně sice vrcholila tzv. Islámskou revolucí, avšak co se čistě kopané týkalo, vše bylo v naprostém pořádku.

Všechno to odstartoval zmíněný rok 1968, kdy Írán jako čtvrtá země v pořadí hostil Asijský pohár, a hned ho také vyhrál. Za ten pravý počátek perské hegemonie lze nicméně mít až nástup jistého Heshmata Mohajeraniho k reprezentaci do 20 let. Dnes již 82letý Mohajerani následně s íránskými mládenci dokázal jako jediný čtyřikrát po sobě opanovat juniorskou verzi Asijského poháru — a dospělý Team Melli z těchto úspěchů ještě nějakou dobu těžil.

Na kontinentálním triumfu z roku 1972 se možná Mohajeraniho hoši ještě nepodíleli, o čtyři roky už ale mnozí z nich kádr obhájců skutečně tvořili. To samé platí pro historickou účast na Olympijských hrách v Montrealu (1976), kde si Íránci stanovili dodnes aktuální maximum v podobě prohraného čtvrtfinále. A rovněž premiérové angažmá Peršanů na světovém šampionátu (1978) bylo pochopitelně z velké části dílem Mohajeranim nastavené koncepce.

Dnes, o více než 40 let později, už fotbalovému fanouškovi ve spojitosti s Íránem jako první naskočí spíše jméno Ali Daei. Známý vytrvalec v disciplíně sběru reprezentačních startů i gólů si roku 2006 navzdory ostré kritice veřejnosti doslova vymodlil stylovou rozlučku — ve 37 letech se představil na třetím íránském MS, navíc s kapitánskou páskou na rukávu. Další branku už ale nepřidal, a tak mu v září 2021 — po více než 17 letech — pracně budovaný rekord o 109 reprezentačních zásazích konečně odčaroval Portugalec Cristiano Ronaldo.

Faktem každopádně zůstává, že ani Ali Daei nezvládl bilanci Mohajeraniho debutantů na nejskvělejší scéně jakýmkoliv způsobem vylepšit. Až do své poslední účasti v Rusku se Íránci na srazu globální elity museli pokaždé spokojit nanejvýš s ubohými dvěma vstřelenými brankami a výhru si za celé své tehdejší účinkování připsali pouze jednu jedinou. Roku 1998 se o ni vítěznou trefou proti USA postarala jiná známá tvář íránské kopané, exbundesligový Mehdi Mahdavikia. Teprve v nejnáročnější skupině ze všech dosavadních (Španělsko, Portugalsko, Maroko) minule Team Melli dosáhl vyrovnaného skóre (2:2) a senzačních čtyř bodů.

Cesta na šampionát


Patnáctý květen 2019 bude navždy považován za jeden z černých dnů íránské kopané. Právě tehdy se IFF na několik let zadlužila (letos v dubnu dokonce měla zmrazeny bankovní účty), aby kontraktem v hodnotě 7,8 milionů dolarů na 3,5 let potěšila jistého Marca Wilmotse. Letos v červenci, kdy měla ona šílená smlouva stále platit, dostala IFF od sportovní arbitráže nařízeno vyplatit belgickému kouči další více než tři miliony eur v kompenzacích za vyhazov.

Marc Wilmost se tedy má — přestože jeho příští angažmá nedobrovolně skončilo už po třech měsících (!) a v Teheránu se stal personou non grata, když se postaral o něco zhola nemyslitelného. Íránští fanoušci se reálně začali strachovat o místo na mundialu.

To se dříve zdálo prakticky předem rezervované. Zatímco čtyři roky zpátky Írán druhou fází kvalifikace proplul s 20 body, třemi inkasovanými góly a bilancí 6-2-0, nyní se vrátil poražen z obou prvních těžších výletů na půdu soupeřů (Bahrajn 0:1, Irák 1:2), což v kombinaci s nabubřelou osobností Wilmotse bohatě stačilo k naprosté ztrátě důvěře v nového kouče. Ač Belgičan sám v listopadu tlačil na IFF, aby kvůli dluhům ukončila smlouvu, ve skutečnosti byl sám k takovým vyjádřením tlačen svým publikem. Takovéto tweety byly na denním pořádku.

Na Wilmotsovo místo nastoupil Dragan Skočić, brzy uhrál 10 výher v řadě a ještě v listopadu 2021 se mohl pochlubit neporazitelností. Krize zpočátku druhé kvalifikační fáze byla šmahem zažehnána a třetí kolo už bylo vesměs formalitou. Írán prohrál (s Jižní Koreou) až ve chvíli, kdy mu o nic nešlo a měl letenky do Kataru v kapse. Prvních osm zápasů této fáze mu přineslo sedm výher, z toho šest s čistým kontem. Hračka.

Trenér — Carlos Queiroz



zdroj: AFP

Dvakrát do stejné řeky nevkročíš... jen pokud nejsi veterán asijské kopané. Marcello Lippi se k čínskému kormidlu rozhodně vracet neměl (2019) a totéž si nejspíš o rok později říkal dnes již 70letý Bert van Marwijk ve vztahu ke Spojeným arabským emirátům. Carlos Queiroz, kterého čeká stejné kulaté jubileum v březnu, se toho přesto nebál. Ani po dvou angažmá na odlišných kontinentech, které začaly slibně (bezchybná skupinová fáze na Copě Américe 2019; finálová jízda do Afrického poháru národů 2021), ale poměrně brzy záhy skončily v deziluzi (brzké vypadnutí na Copě a šokující debakly Kolumbie v kvalifikaci na toto MS; dva osudové penaltové rozstřely se Senegalem, které Egypt stály jednak zlato, jednak tohle MS).

Svým způsobem tedy může být výhodou, že tento šampionát zastihne Queiroze na startu.

Životní příběh mosambického rodáka vám už nemusíme představovat — činili jsme tak na tomto místě roku 2014 i před čtyřmi lety — ale nad způsobem jeho dosazení se nelze nezastavit. Ačkoliv totiž většina fanoušků cení jeho smysl pro organizaci a považuje ho stále za poloboha, nálada především v mediálních íránských kruzích je vlastně zcela opačná — a byla už na konci první Queirozovy štace. Celý dlouhý zástup vlivných komentátorů z řad internacionálů (Khodadad Azizi, Mojtaba Jabbari, Ali Karimi) tudíž stál pevně za Skočićem, ačkoliv nešlo přehlédnout spory s Taremim i čím dál horší výkony. Zřejmě i kvůli této mediální masáži (a finančním limitům IFF) nebyl Skočić odvolán dříve, leč se o tom mluvilo.

Queiroz začal skvěle, ale přátelské zápasy proti Uruguayi a Senegalu nemohly nikoho utišit. To dokáže až případný senzační výsledek s Anglií či historický postup do vyřazovacích bojů.

Tahoun týmu — Mehdi Taremi



zdroj: AFP

Ten osudový večer v Saransku se dnes zdá být na dekády vzdálený. Mehdi Taremi měl tehdy závěrem nastavení rozhodujícího duelu s Portugalskem na kopačce postupovou trefu. Místo toho trefil boční síť a stejně jako po předešlých dvou tutovkách se Španělskem jen věšel hlavu. Hrál dobře, jako vždy makal, zlobil, ale jeho status paliče nakonec přebil vše.

Dnes si Mehdi Taremi nemůže pomoci a jenom střílí jeden gól za druhým. Jaká to změna.

V posledních dvou úplných sezonách v Portu se pyšnil bilancí 51 gólů a 35 asistencí v 95 soutěžních startech. Letos své výkony povýšil na další level, když v Lize mistrů svých branek neušetřil ani jednoho ze soupeřů ve skupině (Leverkusen, Atlético Madrid, Bruggy). Na jaře 2021 se prosadil i proti Chelsea, která se kolem něj údajně letos v létě ochomýtala, aby Porto tvrdohlavě odmítalo jakékoliv námluvy. V takové lukrativní pozici nikdy nebyl ani Azmoun.

Na minulý mundial cestoval ještě v roli neznámého hráče katarské Al Gharafy. Nyní se o něm ví po celé Evropě — ať už jako o neúnavném "diverovi”, který získává nebezpečné standardky s frekvencí jako nikdo, nebo šutérovi, který ještě pravidelněji chystá pro své spoluhráče.

Povedený šampionát může Taremiho ve 30 letech klidně ještě vystřelit do velkoklubu.

Na prahu slávy — Saeid Ezatolahi



zdroj: AFP

Šestadvacet let, a přece na prahu slávy? Queiroz na nějakého neostříleného mladíka jen tak nevsadí, na to ho známe až moc dobře, a Saeid Ezatolahi je fascinujícím případem už jen proto, jak kritizován je za své kariérní kroky, a jak veleben za svůj esenciální přínos pro Team Melli. Ezatolahi měl jednou parádně nakročeno, když se dostal k opatrnému jednoletému kontraktu (s bizarní čtyřletou opcí) v Atlétiku Madrid. Jenže to se psal srpen 2014. Od té doby soustavně odcházel na zvláštní hostování nikoliv z Madridu, ale z ruského Rostovu, a v tuhle chvíli válí za Vejle v druhé nejvyšší dánské soutěži.

Přesto s tímhle chlapíkem dost dobře stojí či padá veškerá hra Íránu na tomto turnaji. S ním v sestavě mužstvo rázem působí jistěji na balonu i v defenzivní fázi hry — už dlouho je stěžejním balancérem, a to se nezměnilo ani s návratem Queiroze. Naopak, proti Uruguayi i Senegalu podal v září dva vynikající výkony a třeba ho brzy čeká ještě jedna šance na reparát.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Struktura Íránu se v posledních čtyřech, ne-li osmi letech letech nezměnila ani o píď, pouze se mění hráčské obsazení. Druhý Nekounam z roku 2014 uprostřed pole dál schází, naopak útočné kvarteto letos vypadá silněji než v roce 2018 s Ansarifardem na desítce. Skočić se sice hádal s útočnými hvězdami, ale ty pod ním nikterak nestrádaly, ba naopak — mužstvo bylo vpředu patrně sebevědomější než kdy předtím a ani Queirozovy ekipy typicky neměly tak dominantní balanc na cizí půdě jako třeba Skočićův Írán proti SAE a Iráku na podzim 2021.

Co může Team Melli v Kataru podrazit nohy, to je rovnou muž mezi tyčemi. Alireza Beiranvand, proslulý pro své dalekonosné výhozy, v posledních letech spíše jen lelkoval v Belgii či Portugalsku a přestal vyzařovat jistotu. Letos se sice vrátil zotavit do své domoviny a v bráně vedoucího Persepolisu ve čtyřech utkáních předcházejících mistrovství světa neinkasoval, ale přesto by jeho pozice nemusela být tak pevná. Respektive by ani nebyl, kdyby jeho konkurenti byli co k čemu. Na Amira Abedzadeha jdou sice z druhé španělské ligy skvělé reference, ovšem své ojedinělé šance v národním týmu za pačesy zrovna nevzal. Do brány má tak paradoxně blíže papírová třetí volba Hossein Hosseini, který Beiranvanda nahání také se svým Esteghlalem a sám udržel před šampionátem tři nuly v řadě.

Být Queiroz déle ve funkci, defenzivní čtyřkou jsme si určitě jistější než nyní. A možná i on sám. Na levém beku by dával největší smysl Milad Mohammadi, před čtyřmi lety vycházející hvězda — ten se však ošklivě zasekl a v reprezentaci už dlouho nepodává uspokojivé výkony. Na levého beka se tak patrně opět zatáhne Queirozův milovaný univerzál a jakési koučovo "comfort food”, Ehsan Hajsafi. Variantou je také jiný předělaný záložník Omid Noorafkan a divokou kartu potom zosobňuje Abolfazil Jalali, klíčový hráč úřadujících mistrů.

Ve středu obrany Queiroz před čtyřmi lety vyrukoval na Španělsko i Portugalsko s Majidem Hosseinim a Mortezou Pouralinganjim, přičemž první jmenovaný byl menší kometou šampionátu a druhý jmenovaný patrně rovnou nejlepším hráčem svého týmu, které jsem tehdy v poturnajovém shrnutí prorokoval, že "ve 26 letech má stále čas na progres”. Inu, dnes se bavíme o dvou pravděpodobných lavičkářích, byť mezi Hosseinim a Shojaem Khalilzadehem je to víceméně 50 na 50. Pro 33letého veterána však hraje klubová souhra s prakticky neohroženým Hosseinem Kananim, který svou silou, atleticismem a potenciální hrozbou na útočných standardkách přeskočil Pouraliganjiho.

Na pravém beku je to víceméně jasné: Sadegh Moharrami je spolehlivým pravým bekem, který už za Dinamo Záhřeb nezklamal i proti týmům jako Chelsea nebo AC Milán.

Sřed zálohy Íránu byl už na minulém mundialu dominantou pracovitých, obětavých mužů a podobně tomu tak bude nyní. Oblíbený buldok z Ruska, Omid Ebrahimi, se sice v generálce zranil a svalové potíže ho patrně ze šampionátu dočista vyřadí, ale ani při plném zdraví by nejspíš nehrál. Saeid Ezatolahi je jasná šestka a vedle něj to nejspíš bude Ahmad Nourollahi, který nedávno doléčil vlastní bolístku, potažmo Hajsafi (kdyby nehrál beka). Vyloučit nelze ani Queirozův návrat ke starému známému Vahidu Amirimu, který sám závodil s časem a zmeškal trenérův jediný přípravný kemp v září, ale svým profilem — inteligentním pohybem bez balonu, šikovností na něm — nemá konkurenci.

Team Melli bude opět vycházet z pevné defenzívy, ale ofenzivní kvarteto je jeho největší chloubou. Mehdi Taremi je fenomén a legitimní hvězda evropského formátu, Sardar Azmoun není takovému statusu příliš vzdálen a v reprezentaci se pořád těší fenomenální vizitce více než jednoho gólu na dva zápasy (41 branek v 65 startech). Takový "one-two punch” Írán ještě nikdy neměl a bude fascinující sledovat, jak si povede — speciálně, když se Azmoun nestihne dát dohromady pro úvodní klání s Anglií. Od Íránu se stejně čeká maximálně zteč na druhé postupové místo, takže by to nemuselo tolik vadit. Hlavní je spíš pozdější fazóna íránské modly, která letos v Leverkusenu odehrála 90 ligových minut jenom v srpnu proti Augsburgu a jinak po přesunu do Německa ošklivě paběrkuje. Azmoun má nicméně pořád skvělé instinkty a nabízí originální řešení v zakončení, což bylo jenom vytučněno smolným vypadnutím Allahyara Sayyadmaneshe, pracovitého, rychlého i šikovného hrotového útočníka Hullu, který by rád čelil Anglií nebýt urvaného hamstringu.

Pokud Alireza Jahanbakhsh číhá až jako třetí zbraň v řadě, není důvod si nevěřit. Ač není stabilním členem základní sestavy Feyenoordu, za poslední měsíce v něm vyrostl ve velice efektivního křídelníka v defenzivní fázi hry, což Queiroz jistě ocení. Jahanbakhsh navíc pořád umí i s míčem a je většinou nejčastějším zakončovatelem Íránu. Důležité góly dával v kvalifikaci Iráku, Jižní Koreji, Sýrii i Libanonu — i teď by měl pomoci. A pokud to nepůjde, Ali Gholizadeh — pro změnu levák na pravém křídle — je jedním z mála ryze talentovaných Íránců s driblinkem i střelbou jako svým X faktorem. Též dobrá volba.

Zajímavou volbou do středu pole se poslední dobou jeví Saman Ghoddos, který si na svou pozici mezi 11 vyvolenými musel trpělivě počkat. Jeho herní vytížení v Brentfordu je ještě depresivnější než to Jahanbakhshovo v Rotterdamu, ale jen těžko si někdo ze současného kádru dokáže takhle vyhovět s Taremim a Azmounem jako on. Ghoddos je jakýmsi mediátorem mezi oběma hvězdami a chytře je propojuje, což v této roli bohatě stačí.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

06.06.2022
Kanada
neh.
Írán
12.06.2022
Alžírsko
2:1
Írán
23.09.2022
Uruguay
0:1
Írán
27.09.2022
Írán
1:1
Senegal
10.11.2022
Írán
1:0
Nikaragua
16.11.2022
Írán
0:2
Tunisko

Program zápasů - skupina B

21.11.2022
14:00
Anglie
6:2
Írán
Dauhá
25.11.2022
11:00
Wales
0:2
Írán
Al Rayyan
29.11.2022
20:00
Írán
0:1
USA
Dauhá

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Amir Abedzadeh
26.04.1993
SD Ponferradina
Alireza Beiranvand
21.09.1992
Persepolis FC
Hossein Hosseini
30.06.1992
Esteghlal FC
Payam Niazmand
06.04.1995
Sepahan FC
Obránci
Datum nar.
Klub
Ehsan Hajsafi
25.02.1990
AEK Atény
Majid Hosseini
20.06.1996
Kayserispor
Rouzbeh Cheshmi
24.06.1993
Esteghlal FC
Abolfazl Jalali
26.06.1998
Esteghlal FC
Hossein Kanani
23.03.1994
Al Ahli SC
Shoja Khalilzadeh
14.05.1989
Al Ahli SC
Milad Mohammadi
29.09.1993
AEK Atény
Sadegh Moharrami
01.03.1996
Dinamo Záhřeb
Morteza Pouraliganji
19.04.1992
Persepolis FC
Ramin Rezaeian
21.03.1990
Sepahan FC
Záložníci
Datum nar.
Klub
Vahid Amiri
02.04.1988
Persepolis FC
Saeid Ezatolahi
01.10.1996
Vejle Boldklub
Saman Ghoddos
06.09.1993
Brentford FC
Ali Karimi
11.02.1994
Kayserispor
Ahmad Nourollahi
01.02.1993
Al Ahli FC
Mehdi Torabi
10.09.1994
Persepolis FC
Útočníci
Datum nar.
Klub
Karim Ansarifard
03.04.1990
Omonia Nikósie
Sardar Azmoun
01.01.1995
Bayer Leverkusen
Ali Gholizadeh
10.03.1996
Royal Charleroi SC
Alireza Jahanbakhsh
11.08.1993
Feyenoord Rotterdam
Mehdi Taremi
18.07.1992
FC Porto

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (91)

Přidat komentář
fabec1222

Maroko 2018 - ✓

Turecko 2021 - ✓

Írán 2022 - ✓

Reagovat
madridcan

Blatter - x

Reagovat
Seydou Doumbia

Kruh bude dokokán až tady zase bude Maroko s típem na semifinále. Ale zase je pěkný že mají odvážný tipy a ne jako každý tam namrdá papírově všechny nejsilnější týmy s tím že nikdo nemůže překvapit. Pičovat lidi budou stejně vždy tak to je jedno.

Reagovat
madridcan

Takticky to EF zobralo do rúk a upútalo pozornosť ako Mourinho

Reagovat
Seydou Doumbia

a já myslel že od toho tady je ten článek na nový vzhled stránky

Reagovat
madridcan

Áno...to bola narážka na tvoju poslednú vetu

Reagovat
fabec1222

Letos bych Maroko nepodceńoval. Minule to byl úlet vzhledem ke skupině, co měli. Letos maj slabou skupinu, z ní by naopak měli postoupit. Přes osmifinále ale nemají šanci přejít

Reagovat
Stannis Baratheon

Slabou?

Reagovat
fabec1222

jj, Chorvatsko a Belgie už jsou vyčpělé. Hráči bez motivaci, za zenitem. Kanada se teprve rozjíždí směrem k domácímu MS

Reagovat
Seydou Doumbia

rozohdně Maroko má solidní šanci na postup, pokud se to tam zase nerozhádá navzájem mezi sebou a Ziyech a spol nebudou dělat rozbroje Belgie a Chorvati nejsou žádný soupeř ze kterého by se mělo Maroko zesrat

Reagovat
Stannis Baratheon

Souhlasím že Belgie i Chorvatskou nejsou tak silné týmy jako před pár lety, ale nazvat to slabou skupinou je příliš. Pořád jsou kvalitou nad Marokem. Navíc pochybuju že Belgie bude bez motivace, poslední turnaj kde může odstupující generace něco vyhrát.

Reagovat
Muffi

To vsichni videli v lonske LM, jak jsou vycpeli Modric a Courtois a vycplest KdB zna kazdy, kdo sleduje PL.

Jen pro tvoji informaci, Kevinovi je 31 a Thibovi 30 a tihle dva jsou dost kvalitni aby je dotahli k medaili sami.

Reagovat
Cotton

KdB sám toho na hřišti předvede víc než 11 Íránců

Reagovat
Cotton

Teda Maročanů samozřejmě

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fantomas

Jakože osmifinále v týhle skupině má nějak šokovat?

Reagovat
fabec1222

Tak nevim další tipy, třeba to ještě trumfneš. Každopádně nevěřim, že by Írán měl jakoukoli šanci ve skupině porazit Evropský tým

Reagovat
Uwe háže buly

Tak přes USA můžou přejít v pohodě a přes Wales s trochou štěstí taky.

Reagovat
Seydou Doumbia

to je skupina tři nevyzpitatelných týmů, tedy čtyř protože anglie

Reagovat
fantomas

Moje tipy to tentokrat nejsou ani z maly casti, ale jen z toho, co uz vyslo na svetlo, tak teda NED ve finale mi prijde jako asi tak tisickrat vetsi hot take, nez ze Iran nejak postoupi pres jeden z nejslabsich UEFA tymu a nijak specialni USA.

Reagovat
Muffi

Za posledni 4 sampionaty postoupily ze skupin tymy z asie 3x. Korea a Japonsko 2010 a Japonsko 2018.

Nejslabsi z Uefa je hezky, ale Uefa je suverenne nejsilnejsi federace a pri celosvetove kvalifikaci by tihle byli radi, ze by se tam vubec dostali.

Reagovat
fantomas

Ok no, uvidime.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales se šíleně podceňuje a to dlouhodobě. Na ME byl 2. v těžší skupině.

Reagovat
fantomas

Iran se silene podcenuje a to dlouhodobe. Na MS byl v 1. nejtezsi skupine (a ziskal 4 body a byl par centaku od postupu se 6).

Reagovat
smazaný uživatel

Irán byl na MS v jedné z lehčích skupin. Nikdo se z ní nedostal dál než do osmifinále. Mimochodem postup přeji Iránu, ale nemá šanci.

Reagovat
Modroočko

Irán je na základe skúseností a dlhodobej formy určite väčší favorit na postup než USA a Wales.

Reagovat
veikko

Hlavně z USA jsou všichni odvaření kvůli tomu, jak je to mladý tým, ale už se obecně moc nehledí na to, jak neskutečně špatně je ten tým složený typologicky. V CONCACAF těží akorát z toho, že tam buď jsou fakt hodně slabé týmy, Kanada neumí bránit a Mexiko má mnohem slabší tým než bylo běžné. USA bude podle mě největší zklamání turnaje, protože na papíře to vypadá dobře a zdánlivě nemají ani špatné výsledky, za vše ale mluví generálky s Japonskem a Saúdy, kteří je motali jak malé děti. Hlavně v případě Saúdů, kteří jsou obecně bráni jako slabá reprezentace, to je alarmující.

Reagovat
Modroočko

Plne súhlasím, aj keď si nie som istý, či budú najväčším sklamaním turnaja. Predsa len, vďaka svojej mentalite budú bojovať v každom zápase a minimálne jeden dobrý výsledok uhrajú, ale prípravu majú teda mizernú a aj kvalifikácia bola rozpačitá. Na najväčšie sklamanie turnaja tipujem Ghanu a začínam mať blbé tušenie, že kvôli absencii Maného a poradiu zápasov stroskotá aj Senegal.

Reagovat
veikko

Jo tak Ghanu já třeba ani neberu jako potenciální zklamání, protože s Addem na lavičce jim snad nemůže nikdo věřit.

Reagovat
smazaný uživatel

Na základě dlouhobé formy určitě Wales.

Reagovat
mimi_united

Nemali ani štartovať na MS, odporná krajina.

Reagovat
isokarhu.

To je veľmi ošemetná téma. U nás na LFUK v Bratislave je veľa študentov z Iránu, drvivá väčšina inteligentní, vzdelaní a slušní ľudia, ktorí vôbec neskrývajú svoje názory na situáciu u nich doma, veď sami si uvedomujú, že nie sú arabi ale peržania, hovoria indoeurópskym jazykom a ich kultúra je úžasná. Len proste sa im tam zabetónovali turbanoví magori, obklopili sa lojálnymi silami a je to veĺmi ťažké zlomiť. Nebol som v Iráne, veľa známych bolo a vraveli, že taká pohostinnosť sa nikde vo svete nevidí. Ale áno, chápem tlak na nich.

Reagovat
Golasso

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
Tomanatura

Drtiva vetsina tam zaostale idioty nechce.

Reagovat
iamek

Reagovat
Benfica

Reagovat
Rakoid

Reagovat
QooBo

Reagovat
adalbertus

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Modroočko

Reagovat
iamek

Krajina úžasná. Vládci idioti.

Reagovat
Vrubozubec

Tak když může odporná krajina MS i pořádat, tak co

Reagovat
madridcan

Nominace Itálie na přátelské zápasy proti Albánii a Rakousku:

Brankáři: Gianluigi Donnarumma (Paris Saint Germain), Alex Meret (Neapol), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Empoli).

Obránci: Francesco Acerbi (Inter), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Neapol), Federico Dimarco (Inter), Emerson Palmieri (West Ham), Federico Gatti (Juventus), Pasquale Mazzocchi (Salernitana), Giorgio Scalvini (Atalanta), Rafael Toloi (Atalanta).

Záložníci: Nicolò Barella (Inter), Bryan Cristante (AS Řím), Nicolò Fagioli (Juventus), Davide Frattesi (Sassuolo), Fabio Miretti (Juventus), Matteo Pessina (Monza), Samuele Ricci (Turín), Sandro Tonali (AC Milán), Marco Verratti (Paris Saint-Germain).

Útočníci: Federico Chiesa (Juventus), Wilfried Gnonto (Leeds), Vincenzo Grifo (Freiburg), Simone Pafundi (Udinese), Matteo Politano (Neapol), Giacomo Raspadori (Neapol), Gianluca Scamacca (West Ham), Nicolò Zaniolo (AS Řím). (football-italia.net)

Cena útechy

Reagovat
Seydou Doumbia

kde máš tip na umístění kurva

Reagovat
madridcan

V Macedonsku

Reagovat
Kongo

Ten útok vypadá mega silny.Tak snad nebudou hrát ten hnus,co minule.To.byly strašný zápasy. A trošku se obávám ,že zápasy Írán -Wales-Usa budou patřit mezi nejhorší na turnaji.

Reagovat
oli9

Ty jejich zápasy budou o jednom gólu...

Reagovat
oli9

Na ČT sport

Archiv D: Francouzské ozvěny

Perfektní MS.. První turnaj co jsem tak nějak sledoval

Reagovat
Modroočko

Pekný článok, na Irán sa už teším - tento rok majú historickú šancu. Šampionát len kúsok za rohom a takmer domáce prostredie môže byť ďalším faktorom, ktorý im pomôže.

Reagovat
T..oo..M

Poslední místo ve skupině, 1 bod za remízu s Walesem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

TIP: nejnudnější výkony na MS a konec ve skupině na posledním místě.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že MS je uprostřed sezony a hráči nejsou tak unavení, tak čekám jasnou dominanci Evropy. Letos bude ten náskok ještě větší než obvykle.

Reagovat
Kovi81

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prostředí nebude Evropě sedět. Já naopak ze stejných důvodů věřím Brazilcům, že to zlomí.

Reagovat
Rothbard

A bude to tak znát, když ti Brazilci sami žijí snad 3/4 roku v Evropě, kde i hrají?

Reagovat
smazaný uživatel

Bude. Dokáží to prostředí lépe zvládnout. Mají to v genech.

Reagovat
Y.N.W.A

přesně, Brazilci od mala jezděj na velbloudech, koupou se v písku a jsou kojení ropou...

Reagovat
PBLead

Na zápas Írán vs USA se těším

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidíme, jestli dojde i na pozápasovou výměnu zbraní hromadného ničení.

Reagovat
Thelvin

A před zápasem si kapitáni vymění hořící vlajky

Reagovat
Mass

To by docela nedávalo smysl ne? Spíš by je zápalili až po té výměně.

Reagovat
Thelvin

A jo, pravda

Reagovat
Rambajstago

Až na to, že hráči mají politiku jejich státu těžce v piči a je jim úplně jedno jaký názor má jejich vláda na USA

Reagovat
podnebný

Předpokládal bych, že Íránu jako aktivnímu účastníku války na Ukrajině budou odepřeny vstupenky na mistrovství světa. Na jeho místě si mohlo zahrát Česko.

Reagovat
Freedo

Aktivní účastník je to asi stejně jako NATO a to stojím jednoznačně na straně Ukrajiny. Žádné Íránské jednotky se do války nezapojily, jen dodali vojenský materiál a proškolili operátory.

Reagovat
zidane78

Chcel bi som ta vidiet ako sa budes tvarit ak Rusi zacnu bombardovat nas.Stale sa budes pozerat na Iran "vsak oni nas nebombarduju iba dodavaju zbrane" vsak? Fakt ta nechapem.

Reagovat
paver

Běž si řešit tyhle věci na novinky.cz nebo nějakej váš slovenskej web k tomu určenej, díky

Reagovat
Freedo

Já reaguju na to, že Írán je podle kolegy aktivním účastníkem války na Ukrajině. To prostě pravda není. Jinak samozřejmě to, že se zapojují na straně Ruska je geopoliticky logický, ale eticky správný to není.

Reagovat
Mass

Ano, Írán prodává zbraně Rusku. Ale co by si pak udělal s pořadatelem turnaje, který se skutečně aktivně (jako že tam má vojáky, nejen tam dodává zbraně) donedávna podílel na válce v Jemenu, a to dokonce na obou stranách? Co Saudská Arábie, která intervenuje v Jemenu už od 2014? Těm bys taky odepřel vstupenky?

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Blasphemer

Proč by za to měli trestat ještě ČR?

Reagovat
zidane78

Ako to ze vobec startuju na MS? Toto je skandal jak hovado,otvorene podporuju vojnu na ukrajine a teraz sa budeme tvarit ze je vsetko ok,a sport nema s tim nic spolocneho.Podporujes vojnu,ktora mrzaci celu europu,tak nemas co robit na nejakom medzinarodnom turnaji.A ak si niekto mysli opak,tak sa hned obratom moze prestahovat bud do Iranu alebo Ruska a podporovat ich diktatorov.

Reagovat
Milan.B

Tak vojnu tam podporuje X krajin ne?? akurat ze tu druhu stranu. No vysledok je rovnaky

Reagovat
zidane78

Kaslat na to,mi to aj tak nevyriesime.Trochu som s nechal uniest.

Reagovat
Milan.B

To je jasne....

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát je teda "trochu" rozdíl, jestli ve válce podporuješ napadenou stranu nebo agresora.

Reagovat
cr7sux

no, podporují výklad, že je vlastně napadený rus

Reagovat
smazaný uživatel

Pak jsi ovšem dement.

Reagovat
cr7sux

já ti nevím jestli je dement ten co píše co podporuje nějaký cizí stát nebo někdo kdo nevidí rozdíl mezi "podporuji" a "podporují"

Reagovat
smazaný uživatel

Dement nevím, ale slepý jsem.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Mass

Pořadatel turnaje podporuje válku v Jemenu, ještě nedávno se jí aktivně účastnil.

Reagovat
Shevchenko

Jedna z nehorších autokracií na světě, totálně pošlapané práva žen a menšin. Ale když vidím tu jejich konkurenci ve skupině, tak jim budu fandit

Reagovat
Mönchengladbach

Zrůdný klerofašistický režim. Fuj.

Reagovat
juveforever
Reagovat
Kincl

Reagovat
MiaSanMia13

Nepodobá sa ten Sardar Azmoun (hráč na úplne prvej fotke zhora) troška na Harryho Maguirea ? :) Iránu by som v tom prípade moc šancí nedával :p

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele