Představení účastníků MS 2022 - Belgie

16.11.2022, 20:00
Profily, historie
Radost belgických reprezentantů (© AFP)
O Mistrovství světa 2022 se v Belgii už před deseti lety mluvilo v souvislosti s tím, že půjde o vrchol její zlaté generace v čele s útočníkem Lukakem či záložníkem Kevinem de Bruynem. Naneštěstí pro třetí celek ze šampionátu v roce 2018 se ale zdá, že vrchol má tato generace již za sebou.

Jistě, kádr Belgie je stále prošpikovaný výbornými fotbalisty a takový Kevin de Bruyne stále nepřestává udivovat svými výkony. Thibaut Courtois zase loni předvedl jeden z nejlepších výkonů brankáře ve finále Champions League, kterým se postaral o těsnou výhru svého Realu nad Liverpoolem.

Jenže velký problém - minimálně na papíře - má Belgie v defenzivě. Rudí ďáblové ani na vrcholu svých sil nepůsobili nejkompaktnějším dojmem, v současnosti je navíc jejich stoperská dvojice jemně řečeno za zenitem. Když si k tomu připočteme i zdravotní trable důležitého útočníka Lukaka, Belgičané rozhodně nebudou vstupovat do šampionátu v ideálním rozpoložení.

Fotbal v zemi


Belgie má před závěrečným turnajem - chce se říct tak trochu již tradičně - problém se zdravotním stavem svých největších hvězd. Romelu Lukaku totiž od léta marodí s poraněním stehenního svalu, od srpna hrál za svůj Inter Milán jen dvakrát, a ačkoliv je v závěrečné nominaci a do startu turnaje by se měl plně vykurýrovat, nad jeho herní pohodou visí velký otazník.

Dobře na tom není ani Eden Hazard - klíčový muž Belgie z MS 2018 zaznamenal od posledního světového šampionátu strmý ústup ze slávy. Po svém přestupu z Chelsea do Realu Madrid jakoby ztratil veškerou motivaci - jeho přístup prý nebyl ideální, navíc se mu na paty lepila nejrůznější zranění, kvůli čemu letos zasáhl jen do šesti zápasů. Vlastně by ani nebylo překvapení, kdyby se vůbec neobjevil v základní sestavě týmu Roberta Martineze.

Co se domácí belgické scény týče, tam momentálně jednoznačně dominuje celek Club Bruggy. Tento tradiční celek získal poslední tři mistrovské tituly, i když v dosavadním průběhu té letošní sezóny už to taková sláva není. Ligu totiž vede KRC Genk, Bruggy jsou se ztrátou 11 bodů až na průběžném čtvrtém místě tabulky. Na druhou stranu si tento belgický klub své dílčí ligová zaváhání plně vynahradil v milionářské Lize mistrů. V té totiž naplno využil slabší formy Leverkusenu a Atlétika Madrid a poprvé v historii pronikl ze základních skupin do osmifinále. Jistotu pokračování v soutěži už měl navíc po čtyřech zápasech, Bruggy totiž třikrát vyhráli, jednou remizovali a neinkasovali ani jeden gól. Pak se sice jejich forma zhoršila - doma podlehli Portu vysoko 0:4 a v Leverkusenu uhráli jen remízu 0:0, kvůli čemu přišli o první místo v tabulce - nicméně to belgickému celku radost určitě nekazí. V osmifinále Champions League se tak postaví portugalské Benfice a bude usilovat o senzační postup do čtvrtfinále.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Belgie je tradičním účastníkem světových šampionátů, velkých úspěchů byste ale v historii této země našli poskrovnu. Na fotbalovém mistrovství světa se Belgie představila třináctkrát a jejím největším úspěchem bylo třetí místo před čtyřmi lety v Rusku. Za zmínku stojí ještě také čtvrtá příčka na šampionátu v Mexiku v roce 1986.

Poprvé se Belgie mezi světovou smetánkou ukázala hned na historicky prvním turnaji v roce 1930 v Uruguayi, kde ale skončila hned v základní skupině. Své první výhry na závěrečném turnaji se nedočkala ani v roce 1934 či 1938.

Znovu se Rudí ďáblové na závěrečném turnaji ukázali v roce 1954 ve Švýcarsku, kde v základní skupině sehráli krásný duel s Anglií, který skončil divokou remízou 4:4. Postoupit se však Belgii stejně nepodařilo, prohra 1:4 s Itálií ji totiž odsoudila k neúspěchu.

Kýžený postup do další fáze turnaje nepřišel ani na turnaji v Mexiku, kde Belgie po jedné výhře a dvou porážkách opět skončila už v základních skupinách. Poprvé se Rudým ďáblům podařilo dosáhnout alespoň dílčího úspěchu v roce 1982, kdy porazili Argentinu, Salvador a po remíze s Maďarskem postoupili do druhé skupiny. V té ovšem v konkurenci Polska a Sovětského svazu neuspěli.

V Mexiku o čtyři roky později se Belgie konečně probojovala až do bojů o medaile. Přitom však v základních skupinách žádnou parádu nepředvedla - remizovala s Paraguayií, porazila outsidera z Íránů a podlehla Mexiku, i to ale na postup stačilo. V osmifinále po parádním zápase porazili Sovětský svaz v prodloužení 4:3, ve čtvrtfinále si poradili po penaltách poradili se Španělskem a jejich jízdu zastavila až v semifinále silná Argentina. Belgie pak nezvládla ani souboj o třetí místo s Francií a skončila na bramborové příčce.

Na další tři mundialy se pak Belgie sice kvalifikovala, díru do světa na nich ale neudělala. V prvních dvou případech se s turnajem rozloučila v osmifinále, v roce 1998 ve Francii pak nepostoupila ani ze základní skupiny. Na turnaj do Japonska a Jižní Korei se Belgie probojovala díky barážovému vítězství nad Českem. Parta okolo Marca Wilmotse pak na závěrečném turnaji předváděla sympatické výkony, v základní skupině remizovala s Japonskem a Tuniskem, v rozhodujícím klání ale porazila Rusko a pronikla do osmifinále. V té se ovšem postavila velmi silné Brazílie, a i když se soupeřem Belgie dlouho držela krok, nakonec ji branky Rivalda a Ronalda poslaly ze šampionátu dolů.

Následně si Belgičani dali na dva šampionáty pauzu, mezitím jim do dospělého fotbalu vlétla talentovaná generace okolo Edena Hazarda, Kevina de Bruyneho a Romelua Lukaka a na závěrečný turnaj do Brazílie v roce 2014 již jeli jako možný černý kůň turnaje. Rudí ďáblové se sice neprezentovali žádným oku lahodícím fotbalem a jejich hru do značné míry limitovala absence typického levého obránce, základní skupinou ale prošli bez ztráty jediného bodu poté, co postupně zdolali Alžírsko, Rusko a Jižní Koreu. V osmifinále předvedli svůj asi nejlepší výkon, když branku USA zasypali hromadou střel. Skórovat se jim ale podařilo až v prodloužení a po výhře 2:1 prošli do čtvrtfinále, kde jejich pouť zastavila Argentina.

V roce 2018 pak už Belgie patřila mezi ty vůbec největší favority na vítězství na celém turnaji. V základní skupině neměli svěřenci Roberta Martineze vůbec žádný problém - na začátku si hravě poradili s Panamou, následně přestříleli u Tunisko a v zápase náhradníků, kdy ani jednomu z týmů o nic nešlo, díky brance Januzaje přehráli Anglii. V osmifinále si po obrovském dramatu a obratu z 0:2 poradili s Japonskem, ve čtvrtfinále poněkud překvapivě přehráli 2:1 Brazílii a jejich pouť turnajem zastavila až v semifinále Francie. Souboj zklamaných o třetí místo ale Belgie zvládla lépe, podruhé na turnaji zdolala Anglii a radovala se ze svého největšího úspěchu v dějinách - z bronzových medailí.

Cesta na šampionát


Belgičané neměli s kvalifikováním se na závěrečný turnaj mnoho starostí, o čemž své vědí i fanoušci českého národního celku. Třetí celek z MS 2018 se totiž v rámci kvalifikační skupiny utkal právě s Českem, dále změřil síly s Walesem, Estonskem a Běloruskem.

Před začátkem bojů byla Belgie jednoznačným favoritem a svou roli také do puntíku splnila. Kvalifikační skupinu vyhrála se ziskem dvaceti bodů po šesti výhrách a dvou remízách, na druhý Wales měla pohodlný náskok pěti bodů.

Postupové boje Belgičané zahájili v březnu 2021, když na domácí půdě otočili duel s Walesem a po brankách De Bruyneho, Thorgana Hazarda a Lukaka zvítězili 3:1. Následně se představili v Praze, kde proti Česku nepodali vůbec dobrý výkon a za remízu 1:1 mohli být vlastně ještě rádi - na branku Provoda odpovídal o deset minut hvězdný Romelu Lukaku.

Následně si parta trenéra Roberta Martineze hravě poradila s dvěma outsidery - Bělorusko favorit roznesl vysoko 8:2, zatímco pro Estonce si připravil branek pět. Pravda, Estonci alespoň dokázali dvakrát odpovědět, ovšem to na výhře Belgie nemohlo nic změnit.

Druhou část kvalifikace Belgie zahájila jasnou výhrou nad Českou republikou, kterou svými brankami zařídili Lukaku, Hazard a Saelemaekers. O tři dny později měl favorit paradoxně plné ruce práce s outsiderem z Běloruska. Těsnou výhru 1:0 zařídil Praet.

Definitivní jistotu postupu si Rudí ďáblové zařídili 13. listopadu 2021, kdy si na domácí půdě poradili s Estonskem a po výhře 3:1 mohli oslavovat postup na mistrovství světa do Kataru. V posledním duelu kvalifikační skupiny už Belgii o nic nešlo, přesto se jim podařilo na půdě Walesu vyválčit alespoň remízu 1:1 a projít tak celým kvalifikačním sítem bez jediné porážky.

Trenér — Roberto Martinez



zdroj: AFP

Pomalu, polehoučku se zdá, že se éra Roberta Martineze coby kouče belgického národního týmu chýlí ke konci. Jak ale bude hodnocená? Španělský kouč vede Rudé ďábly od roku 2016 a výkony reprezentačního celku bezesporu pozvedl. Pod jeho předchůdcem Marcem Willmotsem na hřišti často vládl chaos a nebyl poznat žádný jasný rukopis trenéra, což se o Martinezově působení říct rozhodně nedá. Své ovečky navíc dovedl k bronzu na MS 2018, což byl pro Belgii historicky vůbec největší úspěch.

Na druhou stranu se otazník vznáší nad tím, zda skutečně vytěžil potenciál týmu na maximum. Ostatně v hodnocení trenéra bude bezesporu hrát výraznou roli právě výsledek na nadcházejícím světovém šampionátu, kam ale Belgie v porovnání se situací z roku 2018 nevyráží v úplně ideálním rozpoložení.

Na druhou stranu tu jsou jisté důležité aspekty, které v kompetenci trenéra Martineze prostě a jednoduše nejsou. Mistrovství světa 2022 bylo už před takovými deseti lety označeno jako vrchol "zlaté" generace Belgičanů, jenže to nemohl nikdo tušit, že Eden Hazard po roce 2019 v podstatě přestane mezi špičkou existovat. Taky nemohl nikdo tušit, že se v podstatě nenajde žádná adekvátní náhrada za Vertonghena a Alderweirelda, kvůli čemu bude Belgie bohužel trpět na pomalou, přestárlou obranu.

Ona ostatně i poslední forma Belgie mnohé naznačuje. Z posledních deseti soutěžních duelů totiž vyhráli jen čtyři - dvakrát zdolali Polsko, jednou Wales a jednou Estonsko. Dále pak uhráli ještě čtyři remízy a proti Itálii a dvakrát Nizozemí odešli na straně poražených.

Kouč Martinez bude na světovém šampionátu určitě sázet na osvědčené zbraně, které využívá po celou svou kariéru - postupnou, trpělivou rozehrávku, metodickou hru s míčem a sázet bude určitě na různá nacvičená schémata. Otázkou ovšem je, jak bude Belgie vypadat v defenzivě - sestava bude s největší pravděpodobností na tři stopery, nicméně žádný zběsilý presink nečekejte, na to ona základní stoperská trojice prostě a jednoduše nemá rychlost. Je tedy otázkou, zda Martinez zvládne namíchat takový koktejl, který vytáhne to nejlepší ze záložníka Kevina de Bruyneho, načež zároveň zakryje i rychlostní slabiny stárnoucí defenzivy.

Tahoun týmu — Thibaut Courtois



zdroj: AFP

Kdekdo by asi čekal, že bude za tahouna týmu označen záložník Kevin de Bruyne. Hráč Manchesteru City bude bezesporu jedním z těch klíčových osobností výběru Roberta Martineze a bude mít na starosti většinu ofenzivního snažení svého celku. Však také tento Belgičan umí prakticky všechno - nedělá mu problém ostře vystřelit pravačkou nebo levačkou, jeho centry patří k těm nejlepším na světě a krom toho umí vymyslet i nečekané, takřka až geniální řešení.

Naše volba ale padla na brankáře Realu Madrid, Thibauta Courtoise. Ten prožil po osobní stránce skutečně vynikající rok a sezónu 21/22. V ligové soutěži udržel v minulé sezóně celkem 16 čistých kont a s Realem Madrid vyhrál La Ligu a Ligu mistrů.

Ovšem co víc, některé výkony tohoto belgického brankáře patřily k těm vůbec nejlepším, které byly v této soutěži kdy vidět. Real Madrid ve vyřazovací části nejprestižnější klubové soutěže rozhodně nedominoval a mnohokrát potřeboval svého brankáře, aby mu vyloženě zachránil kůži. A Thibaut Courtois byl vždy připraven - ve čtvrtfinále vychytal parádními zákroky například Azpilicuetu nebo Havertze, v semifinále zase deset minut před koncem odvety předvedl parádní zákrok proti Jacku Grealishovi, čímž udržel Real ve hře a svým spoluhráčům tak dal možnost předvést jeden z nejpamátnějších obratů.

Vůbec nejlepší výkon si však belgický brankář nechal na samotné finále. V něm předvedl celkem 9 zákroků, ty nejlepší si nechal na konfrontace s Maném a Salahem, doslova tak zamknul vlastní bránu a svůj Real dovedl k těsnému vítězství 1:0.

Pokud má Belgie dojít v šampionátu daleko, pravděpodobně bude svého brankáře potřebovat v obdobné formě. Stejně jako Real totiž ani Belgičané nebudou ve všech zápasech dominovat, slabší obrana dává tušit, že se Courtois tu a tam bude muset činit, pokud ale bude předvádět podobně kvalitní zákroky, pak se branky budou soupeřům střílet jen velmi těžce.

Na prahu slávy — Zeno Debast



zdroj: AFP

Problémy se stárnoucí obranou Rudých ďáblů by v budoucnu mohl vyřešit mladíček Zeno Debast. Tento devatenáctiletý odchovanec Anderlechtu do velkého fotbalu vtrhl naplno až v poslední sezóně, v belgickém národním týmu si připsal debut až v zářijových duelech proti Walesu a Nizozemí, nicméně i to stačilo, aby si vysloužil pozvánku na světový šampionát.

Ostatně trenér Roberto Martinez byl s jeho dvěma starty maximálně spokojen, a to dokonce natolik, že je označil jako jeden z nejlepších debutů, který v posledních letech coby trenér Belgie viděl.

Zeno Debast dostal do vínku ideální fotbalové geny - oba jeho rodiče se totiž nejoblíbenějšímu sportu sami věnovali a svému synovi také atraktivitu kulatého nesmyslu velmi rychle vysvětlili.

Ve svých 6 letech byl Zeno Debast přijat do akademie Anderlechtu Brusel. Zprvu se ale profiloval jako ofenzivní záložník, nikoliv jako obránce - což bylo dáno i jeho nižším vzrůstem, mezi vrstevníky totiž patřil k těm menším hráčům.

To se změnilo až v roce 2019, kdy mladý Belgičan nečekaně vytáhl až na svých současných 189 centimetrů a byl přesunut do defenzivní linie. V prvním týmu debutoval v květnu 2021, v dalším sezóně si připsal celkem 6 dalších startů, ale naplno se prosadil až na začátku sezóny 2022/23. Nový trenér Anderlechtu totiž přešel na hru se třemi stopery a mladého stopera začal využívat na pravé straně stoperské trojice. Zeno Debast se v základní sestavě rychle zabydlel a nevynechal jediný ze 16 ligových duelů svého klubu.

A co vlastně patří mezi největší přednosti mladého zadáka? Díky své minulosti coby ofenzivního záložníka je to jednoznačně dobrá technika a velmi dobrá rozehrávka například v podobě dlouhých křižných diagonál. Debast také umí balón agresivně vyvést a přečíslit tak obranu soupeře. Hlavní slabinou mladíka pak zůstává hra ve vzduchu a celkově stále ještě menší fyzická síla.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Od Belgičanů žádné zásadní taktické inovace, rošády či překvapení rozhodně nečekejte. Roberto Martinez bude spoléhat staré, několikrát vyzkoušené věci, které fungovaly už na mundialu v roce 2018.

Co se formace týče, s jistotou uvidíme hru na tři stopery. Zda ale půjde o formaci 3-4-3, 3-4-1-2 nebo 3-4-2-1, to už bude záviset na personálním obsazení jednotlivých postů a zřejmě také na soupeři, kterému zrovna budou Belgičané čelit. Výhodou celku Roberta Martineze je bezesporu "dobře nalosovaná” skupina. Úvodní duel s Kanadou by evropský favorit měl zvládnout stoprocentně, Maroko v kole druhém bude představovat zřejmě těžší překážku, nicméně pokud ji Belgie překoná, s velkou pravděpodobností bude mít jistotu postupu a v posledním klání se silným Chorvatskem už bude moci pošetřit síly - no a ve vyřazovací fázi už se může stát cokoliv.

O postu brankáře není třeba vůbec spekulovat. Mezi tři tyče se postaví hvězda Realu Madrid a jeden z nejlepších brankářů světa, Thibaut Courtois. V případě, kdy by se tomuhle vytáhlému chlapíkovi nedejbože snad něco přihodilo, tak budou jako záskok připraveni Simon Mignolet a Koen Casteels.

Jak už bylo řečeno, obrana představuje hlavní achillovu patu Rudých ďáblů. Na pravém kraji stoperského trojlístku by se měl objevit mladý objev této sezóny, Zeno Debast. Uprostřed zadní řady pravděpodobně nastoupí veterán Toby Alderweireld. Zatímco před čtyřmi lety byl ale tenhle zadák na vrcholu svých sil a byl oporou zadních řad Tottenhamu, tak v současné době obléká dres Antwerp a do konfrontace s evropskou špičkou v klubu tedy rozhodně nepřichází. Třetím do party je pak starý známý, Jan Vertonghen, který momentálně nastupuje za Anderlecht. Jako náhradník je pak připraven mladík z Leicesteru Wout Faes.

Na dvě pozice křídelních obránců jsou tři hlavní adepti. Vlevo se v základní sestavě s velkou pravděpodobností objeví Yannick Carrasco. Belgický univerzál v roce 2020 ukončil svou anabázi v Číně a od té doby znovu obléká dres Atlétika Madrid. Na druhé straně šanci dostane obránce Borussie Dortmund, Thomas Meunier. Právě na pozici křídelních obránců se ale dají čekat v průběhu turnaje změny a do hry se určitě bude chtít dostat i hladový Timothy Castagne, alternovat by zde v případě největší potřeby a nutnosti dotáhnout skóre mohl i Thorgan Hazard.

V záložní dvojici a ofenzivní trojici mají Belgičané skryty své největší zbraně. Ze středu pole by měl hru řídit středopolař Atlétika Madrida, Axel Witsel, společně s hvězdou Leicesteru City, Yourim Tielemansem. Záložník Leicesteru sice stejně jako jeho klub neodstartoval sezónu v dobrém rozmaru, v posledních týdnech se už ale vrátil ke svým nejlepším výkonům a blýskl se i několika výstavními trefami.

V prostoru pod útočníkem má své místo rezervované Kevin de Bruyne. Na genialitu ofenzivního záložníka Manchesteru City bude Belgie hodně spoléhat a právě De Bruyne by se měl stát jakýmsi stěžejním bodem většiny útoků Rudých ďáblů. V zahajovací jedenáctce by se pak i navzdory svému ústupu ze slávy měl udržet Eden Hazard. Manažer Roberto Martinez na něj stále spoléhá a pro bývalého křídelníka Chelsea tak šampionát může být vhodnou příležitost, jak světu připomenout, že ještě není úplně na odpis. Španělský kouče v této oblasti hřiště má ale i další varianty, využít může například Driese Mertense nebo mladého Jeremyho Doku.

Na samé špici sestavy pak vše závisí na zdravotním stavu Romela Lukaka. Ten toho letos kvůli zranění za Inter mnoho neodehrál a není úplně jisté, zda bude k úvodnímu klání ve skupině stoprocentně připravený. Pokud ano, má své místo v základní sestavě jisté. V případě jeho absence může Roberto Martinez sáhnout po tradičním žolíkovi v podobě Mitchyho Batshuayie.

Tip na umístění: osmifinále


Přípravné zápasy

18.11.2022
Belgie
1:2
Egypt

Program zápasů - skupina F

23.11.2022
20:00
Belgie
1:0
Kanada
Al Rayyan
27.11.2022
14:00
Belgie
0:2
Maroko
Dauhá
01.12.2022
16:00
Chorvatsko
0:0
Belgie
Al Rayyan

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Koen Casteels
25.06.1992
VfL Wolfsburg
Thibaut Courtois
11.05.1992
Real Madrid
Simon Mignolet
06.03.1988
Club Bruggy
Obránci
Datum nar.
Klub
Toby Alderweireld
02.03.1989
Royal Antverpy FC
Timothy Castagne
05.12.1995
Leicester City
Zeno Debast
24.10.2003
RSC Anderlecht
Wout Faes
03.04.1998
Leicester City
Thomas Meunier
12.09.1991
Borussia Dortmund
Arthur Theate
25.05.2000
Stade Rennes
Jan Vertonghen
24.04.1987
RSC Anderlecht
Záložníci
Datum nar.
Klub
Kevin De Bruyne
28.06.1991
Manchester City
Leander Dendoncker
15.04.1995
Aston Villa
Eden Hazard
07.01.1991
Real Madrid
Thorgan Hazard
29.03.1993
Borussia Dortmund
Amadou Onana
16.08.2001
Everton FC
Youri Tielemans
07.05.1997
Leicester City
Hans Vanaken
24.08.1992
Club Bruggy
Axel Witsel
12.01.1989
Atlético Madrid
Útočníci
Datum nar.
Klub
Michy Batshuayi
02.10.1993
Fenerbahçe SK
Yannick Carrasco
04.09.1993
Atlético Madrid
Charles De Ketelaere
10.03.2001
AC Milán
Jérémy Doku
27.05.2002
Stade Rennes
Romelu Lukaku
13.05.1993
Inter Milán
Dries Mertens
06.05.1987
Galatasaray SK
Loïs Openda
16.02.2000
RC Lens
Leandro Trossard
04.12.1994
Brighton & Hove Albion

Autor: Víťa Srp

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Argentina
12.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (41)

Přidat komentář
Miguel19

Ten popis obrany je teda hodně zmatečný

Reagovat
Lemiux66

Clovek se aspon nauci Debasta…

Reagovat
jsmolda

Jak by řekl Míra: Tohle si autor za rámeček nedá.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Taiger

CHECK DMS

Reagovat
Modroočko

Víťazstvo v skupine a koniec v osemfinále. Ale dresy majú parádne.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pokud vyhrají skupinu tak padnou s Portugalskem ve čtvrtfinále, pokud skončí druzí tak padnou už v osmifinále s Německem. Nevím co si o tom mám myslet. Dle mého Belgie doplatí v klíčovém okamžiku na to že se v sestavě drží staří matadoři a někdo udělá velký kiks. Martínez je dost velká konzerva na to, aby zariskoval a zkusil hrát s novými hráči (Onana, Faes, Thaete, Openda, ani Trossardovi nevěřím že si nějak moc kopne). Posledního jmenovaného bych čekal v sestavě na úkor Hazarda,ostatní hráči by taky mohli dostat čuchnout. Belgii celkem přeju, ale nevěřím jím dále než do výše zmíněnýho čtvrtfinále.

Reagovat
Modroočko

Odvážne predpokladať, že labilné Portugalsko prejde až do štvrťfinále, keď majú celkom náročnú skupinu a v osemfinále prinajlepšom niekoho z dvojice Švajčiarsko/Srbsko.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ano, kdyby Srbové chytli Portugalce tak reálně bych i věřil že je seknou, ostatně s nimi hráli v poslední době často v nějakých kvalifikacích a dařilo se jím. Zase ale nečekám že tak moc vyhoří, ta kvalita je tam pořád obrovská, ale se Srby by padnout mohli.

Reagovat
Dan Gubić

Kvalita iba na papieri, v kabíne to vďaka narcisovi vrie ako v Pohlreichovom hrnci.

Reagovat
Stannis Baratheon

Jojo, vypadnou s Portugalskem asi jako na Euru ty moudronosi.

Reagovat
smazaný uživatel

jasný vítěz

Reagovat
REPLIKATOR

skupiny

Reagovat
Taiger

Ani to bych tak jasně neviděl

Reagovat
suldik

Chalani existuje už Fantasy pre MS? Bude aj tentokrát liga eurofotbalu?

Reagovat
Kiss Me Polka!

taky me zajima

Reagovat
Hachim Mastour

Vždy som tento nároďak neznášal ale tentokrát by som im to doprial

Reagovat
REPLIKATOR

Konec po skupině

Reagovat
Y.Cabaye

Poslední belgický titul nezískali Bruggy, ale Saint-Gilloise. A když už jsme u toho, ten klub je mi záhadou. Úplně z ničeho nic jako nováček získal poměrně suverénně titul, letos zatím je druhý. Kde se tahle kometa vzala by mě zajímalo.

Reagovat
Ingimir

Saint Gilloise vyhralo základnú časť, ale v Belgicku hrajú prvé štyri tímy nadstavbu a tú vyhrali Bruggy

Reagovat
Freedo

Historicky to byl velmi úspěšný klub, než zmizel ze scény. Před pár lety je koupil majitel Brightonu. Taky mají dobrý skauting i z nižších lig. Tady je o tom delší video, kdyby tě zajímalo víc https://youtu.be/bWAFDzCauOs

Reagovat
Jordi Alba

Titul mají Bruggy. Po konci základní části se body dělí dvěma a nastává nová tabulka, kde hrajou 4 týmy. Každý s každým 2x a začínají právě s body po dělení.

Reagovat
Seydou Doumbia

jen další test jestli někdo čte články

Reagovat
Y.Cabaye

Četl jsem úplně celý, takže na tomhle mě nenachytáš. Spíš mě nachytala belgická liga a ty její skupiny.

Reagovat
fabec1222

Tahle generace je nakonec docela provar. Tak od MS 2014 byli vždycky jedni z favoritů, a nakonec udělali jen jeden bronz.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
kattos

Ani bych neřekl. Ta generace rozhodně není o konce a vzhledem k tomu jak v prdeli byla, tak je to posun jak svině.

Reagovat
Seydou Doumbia

Openda, De Kateleare, Faes, Thaete, Onana, Trossard, Debast...rozhodně lepší než jsme asi čekali, upřímně jsem si myslel že zase spadnou tam kde byli dříve

Reagovat
Radek Voltr

docela by mě zajímaly budoucí kariéry týhle ztracený generace - de Ketelaere určitě skončí v Opavě a Trossard se dá na dídžejing.

Reagovat
Kepy_FCB

dosáhli maxima, možná i trochu více

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Shevchenko

ne

Reagovat
Taiger

Nemyslím si, že budou tu skupinu mít tak jednoznačnou, Chorvati jim určitě zatopí

Reagovat
Modroočko

Drobná oprava, v 1986 neporazili v skupine Irán, ale Irak.

Reagovat
madridcan

Kľudne si mohol spomenuť aj chytenú penaltu Messimu...hoc sa to berie ako samozrejmosť

Reagovat
Doomblade

Divím se, že autor nezmínil Trossarda. Na základě aktuální formy by měl být v základu, ale na to s v případě Martineze zřejmě moc nehraje. Hrát by vlastně mohl i na hrotu, kde nedávno párkrát nastoupil. Wout Faes má za sebou taky dobrý podzim a zasloužil by si základ na úkor hráčů z belgické ligy.

Na nějaký úspěch to nevidím. Kvalita tam ale je.

Reagovat
Seydou Doumbia

Martínez je hrozná konzerva, nevěřím že těmto hráčům + třeba Thaetovi, Onanovi, Opendovi dá vůbec nějaký prostor, bere je protože zbytek jeho generace už skončila nebo jsou kousek od důchodu

Reagovat
ACSeRw!n

nemam je rad.. snad vyhori - Chorvatsko z prvniho a Kanada z druhyho

Reagovat
Shevchenko

Už z toho nejde takový strach, a bez de Bruyneho by byli úplně v prdeli.

Reagovat
Coutinho10

OT: EF Fantasy pro MS 2022 je založená

můžete přes link: https://play.fifa.com/fantasy-classic/join-league/NFEG34Z8

nebo kód: NFEG34Z8

Jinak doporučuju použít jiný prohlížeč než Google Chrome, který mi hodil error...osobně pro tuto fantasy používám Operu

Reagovat
Mr.Mike

ta základní sestava snad nebude takhle ne? vidim tam dost lepší a silnější varianty

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele