Představení účastníků MS 2022 - Argentina

12.11.2022, 20:00
Profily, historie
Lionel Messi (© AFP)
Představuji vám jednoho z největších favoritů turnaje. Zní to povědomě, že? O Argentině jako o velkém favoritovi se mluvilo i v dobách, kdy by její vítězství na MS bylo vlastně velkým překvapením, pořád je to ale Argentina. Nicméně v poslední době je Argentina skutečně v neskutečné formě, o čemž svědčí také série 35 zápasů bez porážky. V případě, že Argentina ve skupině ani jednou neprohraje, se dočkáme nového rekordu neporazitelnosti na úrovni národních týmů.

Od roku 2014 do roku 2018 se vystřídali v poměrně rychlém sledu 3 hlavní trenéři: Gerardo Martino, Edgardo Bauza a Jorge Sampaoli. Když tedy právě v roce 2018 nastoupil jako hlavní trenér prakticky úplný nováček Lionel Scaloni, mnozí posměšně tvrdili, že trénovat Argentinu v podstatě bude jiný Lionel. Že neuhádnete který? Nicméně Scaloni všem vytřel zrak. Takto týmově hrající Argentinu plnou hráčů světové úrovně snad fanoušci nezažili ani v dobách Kempese či Maradony. Předzvěst toho, co Argentina dokáže, jsme mohli vidět v loňském roce na Copě América, kterou konečně dokázali Argentinci po dlouhé době (konkrétně od roku 1993) vyhrát, a tím získat pro svého kapitána Lionela Messiho velkou mezinárodní trofej.. Dostala tak možnost zahrát si "Finalissimu" proti evropskému šampionovi z Itálie. Argentina tento zápas zcela ovládla 3:0. Devastace Itálie, která v zápase absolutně nestíhala, se zkrátka nedá nazvat pouze porážkou.

Spousta fanoušků fotbalu po celém světě by Argentině přála triumf právě i kvůli Lionelu Messimu, na druhou stranu spousta fotbalových fanoušků jí ze stejného důvodu titul nepřeje. Ať patříte do toho či onoho tábora, sílu Argentiny určitě vnímáte. Lionelu Messimu je už 35 let a turnaj v Kataru bude už jeho skutečně posledním MS v kariéře. Ve své bohaté kariéře toho dokázal mnoho, za reprezentaci odehrál úctyhodných 164 zápasů a vstřelil 90 gólů, o klubových úspěších ani nemluvě. V roce 2014 dotáhl svou reprezentaci do finále s trochou nadsázky sám, na vrchol ale nedosáhl. Nyní má však kolem sebe úplně jiný, lepší tým.

Do karet hraje Argentině i složení skupiny C, do které byla nalosována. První utkání odehraje proti Saúdské Arábii by mělo být při vší úctě k arabskému soupeři spíše ostrým tréninkovým utkáním než skutečnou zatěžkávací zkouškou. Ani Mexiko by letos nemělo být příliš ve formě. Poláci zase možná až příliš spoléhají na svou superhvězdu Lewandowskiho. Pokud půjde vše podle plánu, první opravdu ostrý test nastane až v osmifinále, kde by měl Scaloniho tým pravděpodobně narazit na jednoho z dvojice Francie, Dánsko. Tam už se může stát cokoliv.

Fotbal v zemi


Že je fotbal v Argentině nejoblíbenějším sportem, ví snad úplně každý. Atmosféra na stadionech argentinské Primera División je tak zpravidla opravdu elektrizující a těžko srovnatelná se situací v Evropě. Nepochopitelných rozměrů pak dosahuje nenávist mezi úhlavními argentinskými rivaly River Plate a Bocou Juniors. Výjimečnými nejsou totiž ani vraždy fanoušků z opačného tábora. Fotbal je v Argentině prostě víc než jen sport. V 60. a 70. letech byl vzhledem k tehdy ještě nedominantní PMEZ (předchůdce Ligy Mistrů) oblíbený tzv. Interkontinentální pohár (vydržel až do roku 2004), kde se rozhodovalo o nejlepším klubu planety. Byly to tehdy doslova bitvy, kde hráči rozhodně neholdovali fair play. Takovýmto týmem rabiátů, kteří ovšem dokázali pohár v roce 1968 získat, byl Estudiantes de la Plata. Dnešní MS klubů už ale zdaleka tak zajímavé a vyrovnané bitvy nenabízí a dnešní argentinský fotbal už naštěstí spoléhá víc na technickou kvalitu než na surovost a brutalitu. I tak se ale stále občas stávají excesy jako například v letošním finále argentinského poháru mezi Bocou a Racingem, kde padlo 7 červených karet na hřišti a další čtyři mimo hřiště.

Zmíněné týmy River Plate a Bocu Juniors zná i většina evropských fanoušků. Argentinská liga však na rozdíl například od uruguayské není pouze ligou dvou dominantních týmů. Mezi úspěšné a oblíbené týmy patří například Racing, Huracán, Independiente, San Lorenzo nebo Vélez Sarsfield. Současný formát argentinské ligy je poměrně netradiční. Liga čítá 28 týmů a hraje se systémem na jeden zápas, nikoliv systémem doma-venku. Úřadujícím mistrem je Boca Juniors, málem se však letos zrodilo velké překvapení, když dlouhou dobu tabulce vévodil nepříliš známý tým Atlético Tucumán. Ten však bohužel nakonec nedokázal dotáhnout senzaci do konce a skončil až na 5. místě.

Argentinská liga má ještě jedno specifikum. Aby dostávali prostor ke zlepšování domácí (a zejména mladí) hráči, je zavedeno pravidlo pouze 6 cizinců na soupisce celého týmu. Že se argentinské kluby snaží pracovat s domácí mládeží svědčí fakt, že všech 6 cizinců využily na soupisce jen 4 týmy z 28. I nejlepší týmy soutěže sází většinově na domácí fotbalisty. Zde trochu zabrousím do geografie. Věděli jste, že Argentina není po Brazílii druhou nejlidnatější zemí kontinentu? Tou je Kolumbie, která zdaleka takových úspěchů jako Argentina ve fotbale nedosáhla. Argentina se tak logicky všemi možnými způsoby snaží udržet si pozici tradiční fotbalové velmoci.

Odhadovat budoucnost argentinského fotbalu na základě výkonů juniorských reprezentací lze však velmi těžko, jelikož je složité odhadnout, zda Argentinci nasazují do těchto zápasů skutečně ty nejlepší hráče ze svých ročníků. Na posledních Jihoamerických hrách, které tak trochu suplovaly zrušený juniorský šampionát z loňského roku, Argentinci vyhořeli a nepostoupili ani ze skupiny. Naopak na juniorském šampionátu 2019 skončili na solidním druhém místě za Ekvádorem. Argentinci si ale minimálně dávají záležet, aby jejich nominace byla kombinací zkušenosti a mládí, které se od hráčů jako Messi či Di María budou učit. Trendem v mnoha jihoamerických zemích (zejména paradoxně v Bolívii) je velmi široká počáteční nominace, kdy jsou až do nominačního deadlinu jejími členy mimo tradiční opory také velmi mladí hráči, kteří v mnoha případech ještě nemají odehranou v dospělém fotbale ani jednu celou sezónu. Cílem samozřejmě je předávání zkušeností. Nejinak tomu bylo také v případě Argentiny, kde bylo takto povoláno 9 hráčů ročníku 2000 a mladších. Je to zajímavý systém, vyžaduje to však práci s mentalitou obou "táborů" hráčů.

Infograficky



autor: Marek Ustohal

Turnajová historie


Argentina má na MS jednu z nejdelších historií. Účastnila se už hned prvního MS v Uruguayi roku 1930, kde ještě účastníci neprocházeli kvalifikací, nýbrž dostávali pozvánky. Argentinci se tehdy umístili na 2. místě za domácími vítězi z Uruguaye, individuální úspěch ale zaznamenal alespoň Guillermo Stábile, který se s 8 góly stal nejlepším střelcem turnaje. O 4 roky později v Itálii Argentinci na úspěch nenavázali a domů odjížděli hned po prvním zápase, když podlehli 2:3 Švédům.

Následovaly poté tři turnaje, kterých se Argentinci dobrovolně nezúčastnili. V prvním případě (1938) šlo o rozhořčení z eurocentrického rozhodnutí uspořádat podruhé za sebou MS v Evropě, konkrétně ve Francii. Z toho důvodu tehdy špičkové týmy Argentiny a Uruguaye na turnaj neodcestovaly. V roce 1950 se zase perónistická Argentina rozhodla odstoupit z kvalifikace kvůli sporům s Brazílií, ve které se měl šampionát konat. Odmítnutí účasti přišlo i v roce 1954. V podstatě dvě fotbalové generace Argentinců tak z politických důvodů přišly o možnost zahrát si na MS, přitom tato poválečná generace zaznamenala na kontinentálním šampionátu několik vítězství.

Mezi lety 1958-1970 zaznamenali Argentinci jen samé neúspěchy. Léta 1958 a 1962 znamenala konec ve skupině, v roce 1966 vypadli Argentinci ve čtvrtfinále s pozdějšími mistry z Anglie a historickou blamáž zaznamenali v roce 1970, kdy se jim poprvé, a zatím naposledy, nepodařilo projít ani jihoamerickou kvalifikační fází. V tříčlenné skupině s Peru a Bolívií dokonce skončili až na posledním místě! Dnes je to prakticky nepředstavitelná událost. Ani v roce 1974 národní tým své fanoušky nijak zvlášť nepotěšil.

Historický moment ale přišel na domácím šampionátu v roce 1978. Tým vedený kapitánem, famózním obráncem, Danielem Passarellou a střelcem Mariem Kempesem se štěstím prošel do finále, kde v prodloužení udolal Nizozemce 3:1. Dnes už ale víme, že štěstí šel pořádně naproti zrůdný diktátorský režim, který v Argentině provedl puč dva roky před MS. Argentinci potřebovali v závěrečném zápase finálové kvalifikační skupiny porazit Peru alespoň o 4 branky. Nakonec jich silné peruánské generaci nasázeli 6, za což měla peruánská vláda získat určité "výhody" ze strany argentinské vládnoucí junty.

Druhé vítězství na MS přišlo v roce 1986 a opět zde nebyla o kontroverzi nouze. Za slavnou "boží ruku", kterou Diego Maradona přeloboval anglického gólmana Shiltona ve čtvrtfinále, se sice po 22 letech omluvil, okradeným Angličanům to ale spravedlnost nevrátí. Právě vítezství v roce 1986, které z velké části zařídil fantasticky hrající Maradona, je důvodem, proč stále velká část Argentinců nepovažuje Lionela Messiho za nejlepšího fotbalistu argentinské historie. Titul z MS je zkrátka pro fanoušky nejvíc. O čtyři roky později mohl tým okolo Maradony titul obhájit, nakonec ale padl ve finále proti Německu. Od roku 1994 ale nastalo dlouhé argentinské trápení přerušené jen stříbrnými medailemi z roku 2014. Herní projev Argentiny byl sice upachtěný, chybělo ale málo, aby Argentina dovedla finále do penaltového rozstřelu, kde už se mohlo stát cokoliv. Letos by herní projev měl být výrazně líbivější, krásou se ale fotbal nevyhrává.

Cesta na šampionát


Tentokrát to šlo hladce. Rozhodně se neopakovala rozpačitá kvalifikace na MS 2010, kde kabině šéfoval legendární, ale jako trenér nepříliš schopný, Diego Maradona. Ještě hůř se v kvalifikaci vedlo Argentině v minulém cyklu, kdy se do posledního kola musela reálně obávat fiaska v podobě nepostupu. Náročný rozhodující zápas v Ekvádoru ale tehdy Argentina zvládla.

Co ale bylo včera, není dnes. Argentina v kvalifikaci ani jednou neprohrála, šestkrát remizovala, jedenáctkrát vyhrála a jednou odpochodovala ze hřiště bez výsledku. Právě poslední situace je tak asi tím nejzajímavějším, co suverénně hrající Argentinu potkalo. Situaci shrnu pouze ve zkratce, abych se pokud možno zdržel různých politických narážek na brazilské úřady a argentinskou shovívavost, co se týče dodržování covidového protokolu. Událost totiž byla dosti kontroverzní. Brazilské úřady si stěžovaly, že čtveřice argentinských hráčů z Premier League Buendía, Martínez, Lo Celso a Romero by měla dle platných (či spíše psaných než platných) nařízení zůstat v karanténě, jelikož jejich imigrační formuláře jsou neplatné. Argentinci naopak toto nařčení ignorovali, načež pár chvil po zahájení zápasu vběhli na hřiště brazilští ouřadové, čtveřici argentinských výtečníků si odvedli a zápas nebyl dohrán. FIFA později situaci vyřešila šalamounsky, že zápas není třeba dohrávat, jelikož oba týmy už mají jistý postup na MS.

Argentinu zdobila v kvalifikaci především skálopevná a klidná defenziva. Ve většině zápasů dokázali Argentinci na soupeře vletět, vstřelit první gól a poté už jen v úsporném režimu sledovali marné snažení soupeře, který se snažil o vyrovnání. Pouze v jediném utkání na půdě Kolumbie přišel kolaps a z vedení 2:0 o poločase byla nakonec jen remíza 2:2 (opět jednou srdečně zdravím pana Csaplára). Byl to však také jediný případ, kdy Argentina inkasovala víckrát než jednou. Koneckonců v celé kvalifikaci inkasovala Argentina jen osmkrát v 17 zápasech! Po konci kvalifikace přišla v červnu už zmíněná demolice Itálie a série přátelských utkání proti slabším týmům, které posloužily především k výraznému vylepšení reprezentačních statistik Lionela Messiho. Ten totiž Estonsku nasázel všech 5 branek svého týmu, Jamajce a Hondurasu pak vstřelil po dvou gólech. Volba soupeřů pro přátelská utkání však byla možná až příliš přízemní.

Trenér — Lionel Scaloni



zdroj:

Stále docela mladý, teprve 44letý Lionel Scaloni je jedním z trenérů, kteří za sebou mají bohatou a úspěšnou hráčskou kariéru. Jeho nejlepší hráčská léta jsou spojená s Deportivem La Coruña, se kterým dokázal v sezóně 1999/2000 senzačně vyhrát španělskou ligu. Zahrál si několikrát také v reprezentaci, vzhledem k silné konkurenci na kraji obrany v tehdejším argentinském týmu ale zaznamenal jen 7 startů. Přesto se ale zúčastnil MS 2006 v Německu, kde si dokonce zahrál v zápase proti Mexiku. Aktivní kariéru ukončil až poměrně nedávno v roce 2015 v Atalantě Bergamo.

Prakticky ihned se vrhnul na dráhu trenéra a jeho kariérní růst byl opravdu raketový. Po roce stráveném v Seville jako asistent trenéra Jorgeho Sampaoliho byl přijat na stejnou pozici k reprezentaci Argentiny. Sampaoli ovšem na lavičce o rok později skončil, zejména kvůli neuspokojivému hernímu projevu. Jsou sice případy, kdy má vedení tzv. velké oči a myslí si, že s daným kádrem se dá hrát lépe, ačkoliv to není pravda, v tomto případě šlo ale evidentně o správný krok. Hlavním problémem Argentiny byla přílišná závislost na genialitě Lionela Messiho, což v praxi znamenalo, že když některý ze špičkových světových týmů nepustil pořádně Messiho do hry, byla Argentina zcela bezzubá. Lionel Scaloni si tento fakt velmi brzy uvědomil a tým začal stavět tak, aby Messimu tvorbu hry usnadnil. Vyznává také zabezpečenou defenzivu, žádný fotbal nahoru-dolů neočekávejte. V takovém stylu hry vás totiž může zaskočit prvním gólem i slabší soupeř, čímž se může změnit obrázek celé hry. Argentina pod Scalonim bude hrát vyspěle. Ostatně, bilance Argentiny 33 výher, 12 remíz, 4 porážky mluví za vše.

Scaloni patří spíš mezi přemýšlivé kouče, ačkoliv i on umí na lavičce ukázat emoce. Před MS se ale zatím snažil hlavně krotit tlak, který na svůj národní tým vytvářejí přemotivovaní argentinští fandové. V předturnajových rozhovorech tak můžete najít známá klišé, jako že se nejdřív Argentina musí soustředit na zápas proti Saúdské Arábii, pak na Mexiko a Polsko... Chybět nesměla ani tradiční věta, že MS je plné kvalitních týmů a vyhrát jej může spousta jiných týmů než Argentina. Zatrpklost ale Scaloni neskrýval po nedávném zranění Giovaniho Lo Celsa. Klíčový záložník si poranil stehenní sval a jak sám Scaloni řekl, bude prakticky nemožné jej nahradit. Samozřejmě, že se naskýtá šance pro ostatní hráče, zásah do sehrané záložní řady ale pořádně bolí.

Tahoun týmu — Rodrigo De Paul



zdroj: AFP

S obhajobou toho, proč zde není poněkolikáté uveden Lionel Messi, začnu raději ihned na začátku, abych alespoň pozastavil pozvolna se zvyšující tlak mnoha Messiho fanoušků. Lionel Messi je světová superstar a platit to bude i toto mistrovství, ale... Pamatujete si, jak moc se Argentina trápila pod Scaloniho předchůdci? Bylo to do velké míry proto, že na Messim byla kompletní výstavba ofenzivních akcí od záložní řady po samotné střílení gólů. Díky buldokovi z Atlética Madrid je najednou jeho iniciativa směřována výhradně do ofenzivní třetiny hrací plochy, což Argentině velkolepě prospívá. V kvalifikačním cyklu zaznamenal De Paul jeden gól a pět asistencí, což je na hráče obstarávajícího rozehrávku ve středu pole fantastická bilance.

De Paul si totiž bere na starost onu výstavbu a organizaci hry ve středu pole. Takto obecně řečeno možná nevyzní přesně ten impakt, jaký má De Paul na argentinskou hru. Messi už si nemusí sbíhat někam k půlicí čáře pro míče, aby trochu rozhýbal statický herní projev, De Paul míč perfektně distribuuje tam, kde je potřeba. Probudil tím i ostatní ofenzivní hráče, kteří najednou nečekají pouze na myšlenky Messiho, ale reagují i na De Paulovy dirigentské pokyny. Ten se ale neomezuje jen na roli tradičního deep-lying playmakera ála Andrea Pirlo, vytahuje se v některých případech až na hranici šestnáctky, kde rozdává finální přihrávky. Zároveň díky skvělému fyzickému fondu a přirozené buldočí povaze nevynechá jediný sprint dozadu. Střed zálohy Argentiny tak možná nepůsobí na první pohled jako hlavní síla modrobíle pruhovaného týmu, trojice Lo Celso, Paredes, De Paul se ale výborně doplňovala a byla hlavním důvodem, proč Argentina ve většině zápasů tolik dominuje. Jenže Lo Celsa teď někdo v dokonale sehrané trojici bude muset nahradit. Potenciálním problémem by mohly být jeho občasné výstřelky mimo fotbalový život nebo přehnaná agresivita na hřišti.

Na klubové scéně Rodrigo De Paul zdaleka tolik nezáří. Ne, že by byl v sestavě Atlética Madrid vysloveně zklamáním, s ohledem na reprezentační formu a předchozí působení v Serii A ale nemůžou být jeho fanoušci stoprocentně spokojeni. Problémem je ale podle mého názoru příliš defenzivní styl Atlética, který De Paulovi nesedí. Osobně si troufnu říct, že by De Paulovi prospěl přestup do jiného týmu. To by koneckonců možná vzhledem k nedávnému menšímu skandálu s údajnou návštěvou nemocného otce, na kterou dostal volno navíc, zatímco doprovázel svou přítelkyni na galavečer v Miami, uvítalo i samotné Atlético.

Na prahu slávy — Alexis Mac Allister



zdroj: AFP

V kádru Argentiny převládají hlavně hráči v ideálním fotbalovém věku či starší fotbalisté. Mezi opravdu mladé hráče by patřili snad pouze Julián Álvarez, který ale v dresu Manchesteru City už svůj práh slávy překročil, a Enzo Fernández, kterého se rozhodně vyplatí sledovat. My se však primárně zaměříme na možná trochu nenápadného borce ročníku 1998 Alexise Mac Allistera. Jeho bratr Kevin je sice také profesionální fotbalista, postrádá ovšem kvalitu pro nominaci na MS, pročež zůstane v předvánočním čase zase jednou sám doma.

Ještě před dvěma týdny by složení záložní řady bylo jasně dané, po zranění Lo Celsa ale nastalo Lionelu Scalonimu období přemýšlení, kým a jak díru po záložníkovi Villarrealu zalepit. Sám kouč Scaloni nazval Lo Celsa nenahraditelným, nahradit ho ale někým bude muset. Nabízí se tak šance pro Mac Allistera, jehož forma v Brightonu je skvělá. Prozatím dal ve 13 zápasech 4 góly a pro hru Brightonu je klíčovým hráčem. Zvyklý je nastupovat především v roli středního záložníka, je schopný ale plnit jak defenzivní, tak ofenzivní úkoly.

Jde ale typologicky o trochu jiného hráče než Lo Celso. Mac Allister je spíš tvůrce hry, zatímco Lo Celso má v reprezentaci roli box-to-box záložníka, který neustále vytváří nabídku pro své spoluhráče, aby mu bylo možné předat míč. Čistě teoreticky by se tak vypadnutím Lo Celsa naskýtala příležitost pro zmíněného Enza Fernándeze, ze strany Scaloniho by šlo ale o přílišný risk z důvodu malých Fernándezových zkušeností, a podle mého názoru se tak nestane. Mac Allister navíc v obou posledních přípravných zápasech hrál, i když místo tvůrce De Paula. Každopádně bych se nedivil, kdyby po MS v příštím přestupovém okně Mac Allister měnil menší Brighton za některý z věhlasnějších klubů.

Pravděpodobná sestava a taktický profil týmu




Hra Argentiny s trochou nadsázky vypadá zpravidla takto: do 20. minuty zcela dominuje na míči a vytváří si gólové šance, z nichž 1-2 promění. Následně nastává fáze zvolnění a pohodlného bránění náskoku, aby na konci zápasu využili Argentinci některou z brejkových situací. Ale nyní vážně, styl Argentiny může na první působit trochu úsporně, poslední mistři Evropy Italové se ale přesvědčili, že když Argentina hraje naplno, nemá momentálně asi ve světě konkurenci. Pomáhá k tomu už zmíněná spolupráce Lionela Messiho a Rodriga De Paula, doplněná o kreativitu Ángela Di Maríy. Na hrotu pak Lautaro Martínez zakončuje akce vytvořené spoluhráči s přehledem. Rozestavení, které Lionel Scaloni preferuje, je 4-3-3 s tím, že v zápise může být někdy uvedeno 4-4-2 s jedním ze středních záložníků a Di Maríou na kraji hřiště. Ve skutečnosti je ale herní styl stejný, tedy v ofenzivní fázi 4-3-3 s velmi typickou postupnou (mnohdy až trochu pomalou) výstavbou hry, které přechází po ztrátě míče ve 4-4-2, kde se Lionel Messi posouvá k Lautaru Martínezovi na hrot, aby nemusel nést tíhu bránění křídelního prostoru.

Argentina na posledních MS měla málokdy vyloženě spolehlivou a kvalitní brankářskou jedničku, ať už to byl nejistý Abbondanzieri, tradiční lavičkář Sergio Romero nebo na minulém MS jen průměrný Franco Armani. Dlouholetým favoritem argentinských fanoušků, kterého vzývají do brány, je Juan Musso, ten však na MS ani nepojede. Nemusí je to ale mrzet, protože Emiliano Martínez z Aston Villy patří v reprezentačním dresu mezi světovou elitu. Když už pevná defenziva přece jen nějakého soupeře neuhlídá, Martínez s klidem šance soupeřů likviduje jako zeď. Náhradníky pak budou Franco Armani a dlouholetá gólmanská trojka Gerónimo Rulli. Pokud se ale Martínez nezraní, do brány se v zápase nedostanou.

Ačkoliv v obranné řadě Argentiny schází nějaká vyložená superstar, odvádějí obránci velmi dobrou práci. Dříve kritizovaný Nicolás Otamendi se vedle mladého Cristiana Romera vrátil do svých nejlepších let a i v případě častých zranění druhého zmiňovaného s přehledem organizuje svého náhradního parťáka. V případě opětovného zranění Romera by byl jako první náhradník využit nejspíš Germán Pezzella, což by pro mnohé fanoušky při formě Lisandra Martíneze mohlo být překvapení. Klubová a reprezentační úroveň jsou ale dvě různé věci a Scaloni sází spíš na sehranost svých svěřenců než na individuální výkony. Jako poslední stoper, který v případě nouze umí zahrát i na krajích obrany, je Juan Foyth.

Ještě zhruba před rokem se kraje obrany daly považovat za největší slabinu Scaloniho týmu. Klubová forma ani jednoho z týmů, ve kterém čtveřice Acuña, Tagliafico, Montiel, Molina hrají, není dobrá. Přesto ale v reprezentaci krajní beci mají zejména roli dříčů, kteří nevypouští defenzivní souboje, tak i podporu ofenzivy. Na levém kraji obrany se uchytil poctivec, který pro tým vypustí i duši - Marcos Acuña. Není ale vyloučeno, že přednost dostane neméně kvalitní Nicolás Tagliafico, který letos po čtyřech letech v Ajaxu přestoupil do Lyonu. Zajímavé je, že oba leví obránci mají v reprezentaci odehraný stejný počet zápasů (42). Ostatně okolo 40 odehraných zápasů má velká část předpokládané základní sestavy, což odpovídá tomu, že Lionel Scaloni sází především na sehranou a odzkoušenou partu. Na pravém kraji obrany se pravidelně střídá dvojice mladších hráčů Gonzalo Montiel a Nahuel Molina. S ohledem na trápení zmíněné Sevilly, za kterou hraje kromě Acuni také Montiel, bych se přikláněl k nasazení ofenzivně laděného Moliny. Pravděpodobnost startu v základní sestavě je ale pro všechny čtyři beky prakticky stejná.

O středu zálohy se nebudu dlouze rozepisovat, jelikož jsem tak učinil už v dřívějších pasážích analýzy. Jednoznačně v základní sestavě budou Rodrigo De Paul a Leandro Paredes. Snad pouze doplním, že Leandro Paredes se bude věnovat převážně defenzivním úkolům a provokaci soupeřů. Kvůli několikrát skloňovanému zranění Giovaniho Lo Celsa ale bude muset Scaloni trochu víc experimentovat. Největší šanci na základní sestavu asi má už zmíněný Alexis Mac Allister. Ten totiž při zdravotních problémech Lo Celsa nastupoval už v závěru kvalifikace po boku zmíněné dvojice. Šance se ale otevírá i pro mladého Enza Fernándeze, který v dresu Benficy září a je typologicky trochu podobnější Lo Celsovi. V úvahu také připadá trochu ofenzivnější varianta s "Papu" Gómezem jako ofenzivním záložníkem nebo naopak defenzivnější s Rodríguezem a Paredesem vedle sebe. Bez šance není ani Exequiel Palacios, jeho forma v Leverkusen je ale stejně jako u zbytku týmu špatná, v jeho prospěch ale hraje nejlepší sehranost s nejvyužívanějšími záložníky, na což Scaloni klade důraz.

Role Lionela Messiho je podobná jako na klubové úrovni. Zdánlivě bezcílně se toulá někde mezi postem ofenzivního záložníka a křídla, aby následně nějakou geniální myšlenkou překvapil obranu soupeře. Trochu podobný styl, kdy často mění svou pozici na hřišti, vyznává v reprezentaci také Ángel Di María. Z pravého křídla si často sbíhá do středu hřiště, aby pálil přesně zpoza šestnáctky. Zmínit je třeba i jeho schopnost posílat klíčové finální přihrávky. Soupeři si zkrátka nemohou hlídat jen Messiho. Na hrotu pak bude téměř s jistotou působit Lautaro Martínez, který sice v Interu Milán letos neprožívá úplně snovou sezónu, pro reprezentačního kouče je ale nenahraditelným zabijákem. Na svou šanci bude z lavičky čekat talentovaný Julián Álvarez, který si v Manchesteru City i přes nepřekonatelnou konkurenci v podobě Erlinga Haalanda vede velmi dobře. Zajímavou variantu také občas zkoušel Scaloni s Nicolásem Gonzálezem na levém křídle, který přímočaře doplňoval Messiho jako falešnou devítku, nicméně ten ze sestavy kvůli zranění vypadl. Nahradil jej Ángel Correa z Atlética Madrid. Na Paula Dybalu pak pravděpodobně zbyde pouze role občasného žolíka. Uvidíme, zda spojení nově nabyté taktické vyspělosti a tradičních technických dovedností dokáže Argentinu posunout po dlouhé době až na samotný vrchol.

Tip na umístění: zlato


Přípravné zápasy

05.06.2022
Argentina
5:0
Estonsko
24.09.2022
Argentina
3:0
Honduras
28.09.2022
Argentina
3:0
Jamajka
16.11.2022
Spojené arabské emiráty
0:5
Argentina

Program zápasů - skupina C

22.11.2022
11:00
Argentina
1:2
Saúdská Arábie
Lusail
26.11.2022
20:00
Argentina
2:0
Mexiko
Lusail
30.11.2022
20:00
Polsko
0:2
Argentina
Dauhá

Konečná nominace

Brankáři
Datum nar.
Klub
Franco Armani
16.10.1986
CA River Plate
Emiliano Martínez
02.09.1992
Aston Villa
Gerónimo Rulli
20.05.1992
Villarreal CF
Obránci
Datum nar.
Klub
Marcos Acuña
28.10.1991
Sevilla FC
Juan Foyth
12.01.1998
Villarreal CF
Lisandro Martínez
18.01.1998
Manchester United
Nahuel Molina
06.04.1998
Atlético Madrid
Gonzalo Montiel
01.01.1997
Sevilla FC
Nicolás Otamendi
12.02.1988
SL Benfica
Germán Pezzella
27.06.1991
Real Betis
Cristian Romero
27.04.1998
Tottenham Hotspur
Nicolás Tagliafico
31.08.1992
Olympique Lyon
Záložníci
Datum nar.
Klub
Thiago Almada
26.04.2001
Atlanta United
Rodrigo De Paul
24.05.1994
Atlético Madrid
Ángel Di María
14.02.1988
Juventus FC
Enzo Fernández
17.01.2001
SL Benfica
Alexis Mac Allister
24.12.1998
Brighton & Hove Albion
Exequiel Palacios
05.10.1998
Bayer Leverkusen
Leandro Paredes
29.06.1994
Juventus FC
Guido Rodríguez
12.04.1994
Real Betis
Útočníci
Datum nar.
Klub
Julián Álvarez
31.01.2000
Manchester City
Ángel Correa
09.03.1995
Atlético Madrid
Paulo Dybala
15.11.1993
AS Řím
Alejandro Gómez
15.02.1988
Sevilla FC
Lautaro Martínez
22.08.1997
Inter Milán
Lionel Messi
24.06.1987
Paris Saint-Germain

Autor: Jaroslav Novotný

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Představení účastníků MS 2022 - Korejská republika
20.11.2022, 15:38
Představení účastníků MS 2022 - Uruguay
20.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Ghana
19.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Portugalsko
19.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kamerun
19.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Srbsko
18.11.2022, 19:58
Představení účastníků MS 2022 - Brazílie
18.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Švýcarsko
18.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Chorvatsko
17.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Maroko
17.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Kanada
17.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Belgie
16.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Japonsko
16.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Německo
16.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Španělsko
15.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Kostarika
15.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Tunisko
15.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Dánsko
14.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Austrálie
14.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Francie
14.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Polsko
13.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Mexiko
13.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Saúdská Arábie
13.11.2022, 10:39
Představení účastníků MS 2022 - Wales
12.11.2022, 15:59
Představení účastníků MS 2022 - Írán
12.11.2022, 10:13
Představení účastníků MS 2022 - USA
11.11.2022, 20:00
Představení účastníků MS 2022 - Anglie
11.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Nizozemsko
11.11.2022, 10:00
Představení účastníků MS 2022 - Senegal
10.11.2022, 20:11
Představení účastníků MS 2022 - Ekvádor
10.11.2022, 15:00
Představení účastníků MS 2022 - Katar
10.11.2022, 10:00

Komentáře (132)

Přidat komentář
Imago

Přál bych jim to moc

Reagovat
Rišan

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Diskostu

Nech to vyhrá hocikto okrem Argentíny a ESP...

Reagovat
Kepy_FCB

Můj tým

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky můj favorit na titul. Marítnez je držák, obrana papírově až přílíš moc dobrá, kde mají reálně i několik dalších top hráčů na lávce jako Martíneze nebo Tagliafica. Záloha asi trochu slabina, na druhou stranu Paredes si to v repre asi ještě odehraje, klíčový bude De Paul, popřípadě se může v dobrém světle ukázat i E.Fernandez. Útok masakr jako vždy.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
LAM

Pod Scalonim jim to šlape neuvěřitelně, snad 3 roky neprohráli a naposledy brali zlato na Copě.Messi poslední dva roky v repre parádní.

Bude to extrémně těžký ale budu fandit.

Reagovat
Stannis Baratheon

2. místo ve skupině a následné vyřazení od Francie.

Nevím že jsou z nich všichni tak odvaření.

Každopádně z těch větších štik jim přeju nejvíc, už je kvůli Messimu.

Reagovat
rickroll

Skupinu tak na 98% vyhrají, tam fakt není nikdo, kdo by je byl schopný porazit, a možná ani potrápit.

Mexičani hrají asi nejhůř za posledních 20 let a navíc mají z Argentiny komplex, tam by to klidně mohlo skončit pořádným debaklem 5/6:0. Poláci jsou tragédi, no a Saúdská Arábie...

Osmifinále proti FRA/DEN bude první ostřejší test.

Reagovat
Stannis Baratheon

Polsko s nimi remízuje a bude první díky lepšímu skóre.

Reagovat
Manik...

Ten tým není nic extra .. Zlato?!

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Eichel

a videl si ich hrať za posledné roky?

Reagovat
Manik...

Ne. A vůbec mě to netrápí..

Reagovat
oli9

Předpokládám fanoušek Portugalska

Reagovat
Manik...

Ne. Posledni roky Anglie. Teď se mi celkem zhnusili. Letos vůbec nevím komu to přát.

Reagovat
oli9

Na MS je právě mazec to jak hrají ty týmy úplně jiný fotbal.. Takoví Japonci baví, jsem zvědavý co USA a týmy z jižní Ameriky... Afrika bude klasicky hnus fotbal... Ale prostě se těším na ty týmy co jinak moc nevidím... Anglie se mi zhnusila na euru

Já budu přát Poláků a Uruguayi..

Jinak to vyhrají Němci

Reagovat
Manik...

V celku se vším souhlas. Německu se dá přát

Reagovat
Reggie

Reagovat
pavel.fotbal

Vůbec nerozumíš fotbalu.

Reagovat
Manik...

Ok

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Reagovat
Manik...

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Manik...

.. však ani nevědí, jak to získali..

Reagovat
fabec1222

Nevim no. Do 1/4 by měli dojít úplně v klidu, ale pořád si myslím, že nějaký takticky připravený tým z Evropy jim ty jejich horký hlavy pořádne zozpállí do ruda

Reagovat
Reggie

Co jsem tak pochopil z toho jak hraji, tak jsou na tom prave takticky vyborne. Goly prakticky nedostavaji.

Reagovat
O.Giroud

Ak nie Juzna Korea tak snad to vyhra Argentinka

Reagovat
Vrubozubec

Tahoun týmu Rodrigo de Paul?

Reagovat
Seydou Doumbia

naprosto klíčový hráč pro jejich repre, co se ti nezdá?

Reagovat
Vrubozubec

Klíčovější než messi?

Reagovat
fenixLFC

to je taky problem precitat si tych par riadkov, najma ked to je v prvom odstavci o nom?

Reagovat
Vrubozubec

Já jsem si to přečetl, ale nesouhlasím s tím

Reagovat
Kiss Me Polka!

to je taky problem pochopit, ze muzes neouhlasit s tvrzenim (zvlas kdyz je postavene na vode)?

Reagovat
Kiss Me Polka!

dost velka blbost

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
zidane78

Ked vyhraju dost zapasov tak sa mozu dostat daleko.

Reagovat
Vrubozubec

To je myšlenka dne

Reagovat
isokarhu.

Ja si dokonca myslím, že Argentína to buď vyhrá alebo nie.

Reagovat
Vrubozubec

Jo na to bych si vsadil

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Muffi

Vsechny MS co pamatuju vyhraly tym opirajici se o hrace se spoustou zkusenosti s top fotbalem na vrcholu sil. Tady to nesplnuje nikdo. Bud uz zestarli jako Messi a AdM, nebo jsou mladi jako Romero.

Vazne si vsichni mysli, ze se s timhle da vyhrat MS?

2014 meli vzadu Demichelise a Zabaletu, Mascherana, Messi s AdM meli pod 30 a naslapany utok s Pipitou a Kunem.

Reagovat
Modroočko

Francúzi mali naposledy jeden z najnižších vekových priemerov. Tí tam asi tiež veľmi nezapadajú, nie?

Reagovat
Muffi

A jinak v poradku?

Varane s Umtitim, stoperska dvojice z realu a Barcelony, top hraci na svem postu.

V zaloze to same. Kante, totalni zvire ve stredu pole, Pogba sice naladovy ale kdyz mu to slo, jako tehdy na turnaji, vypadal jako hrac za 105 mega. Griezmann mel taky formu jako jeden z top hracu sveta a Lloris je brankarska stalice. K nim supertalent Mbappe.

Tady jsou 3 veterani AdM, Otamendi, Messi. Z mladych Lautaro a Romero a zbytek pri vsi ucte lehky nadprumer.

Kdo z nich je tahounem top klubu? Atleti se od titulu trapi i s de Paulem, Messi ma sice letosni sezonu dobrou ale je to jen ve Francii, vloni byl mizerny, Paredes sice hral v PSG a ted je v Juve ale stabilni vykonnost nikdy nemel.

Porovnej mi prosim hrace Francie 2018 a tehle Argentiny, vazne jsem zvedavy co z tebe vypadne.

Reagovat
veikko

Argentina neprohrála 35 zápasů v řadě a má blízko absolutní rekord v mezinárodní neporazitelnosti v historii. Každý rok se počítá s Německem jako s jedním z hlavních favoritů, protože hrajou jako tým. Tahle Argentina hraje týmově naprosto dokonale. Scaloni tu taktiku má vypiplanou. Messi díky dirigentským schopnostem De Paula může dokonale rozvinout všechny své schopnosti v ofenzivě. Paredes má hlavně vyplňovat defenzivní prostory a svým způsobem i simulovat a "srát" protihráče. Tahle Argentina je takticky extrémně vyspělá a k tomu má hromadu individuálního talentu. Já si spíš říkám, kdo ji může zastavit? Francie se svou současnou zdecimovanou zálohou podle mě ne. Ani ty tzv. takticky vyspělé evropské týmy to nemůžou uhrát jen takticky. Takhle Argentinci totálně rozdrtili Italy ve Finalissimě, ačkoliv všichni samozřejmě čekali vítězství Evropanů. To byl jeden z nejhezčích mezinárodních zápasů za poslední dobu.

Reagovat
Rothbard

Brazílie?

Reagovat
veikko

Ti věřím, že můžou. Jenže Argentina je mnohem takticky vyspělejší. Samozřejmě jsou to všechno jen tipy, může přijít den blbec a můžou vylítnout klidně i s Tuniskem, když na to přijde. Před turnajem ale prostě vypadají nejlépe. Copa byla z jejich strany dokonalé představení.

Reagovat
Muffi

No a tak co?

Italie navzdory evropskemu titulu chybi na druhem MS po sobe, kdy je vystrelila podprumerna Makedonie a vetsina jejich hracu hraje v domaci lize, ktera v mezinarodni konfrontaci zaostava. I na tom Euru vyjma belgie vyrazovacku proplichtili.

Navic z tech tvych 35 zapasu je ten s Italy 50 procent mereni s evropou. Druhy je plichta 2:2 s Nemeckem 2019. Jinak hrali jen s Jihoamericqny a Estonskem.

A je to prave Evropa, kdo ma z 4 poslednich MS 11 medaili.

Tyhle serie taky nejsou nic nove. Podivej se treba na vysledky Brazilcu pred MS 2014. I kdyz jednou ci dvakrat prohrali, pravidelne davali evropskym top tymum 3,4 goly.

A treba Brazilci s golmany, Marquinhosem, Casemirem, Viniciusem a Neymarem jsou kadrem uplne jinde.

Reagovat
Modroočko

"Podpriemerné Macedónsko." Alright. Mohol si rovno povedať, že uznávaš len veľkokluby a veľké repre.

Reagovat
Muffi

Prosim?

Na euro se dostali diky lize narodu a neuhrali tam ani bod spolu s Tureckem, coz je 23 misto v Evrope.

Pri losu na euro 24 byli ve 4 kosi, coz znamena tym 31-40.

Reagovat
veikko

Jak říkáš, každá série jednou skončí. Letos to bude ta evropská medailová.

Reagovat
Muffi

Jako ze se vy, zastanci jihoamericanu konecne trefite? Uz je taky na case.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako že Evropa nebude mít vůbec medaili? Tomu sám nevěříš.

Reagovat
veikko

Medaili jo, ale myslím, že letos jen stříbro.

Reagovat
Kiss Me Polka!

dostanes argumenty na sve otazky a napises "no a tak co?". a jak retard kazdy prispevek zacinas pasivne agresivni otazkou.. jinak v poradku?

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak v té Finalissimě nastoupilo za Itálii béčko, nepletu-li se.

Reagovat
veikko

Nastoupilo prakticky to nejlepší, co mohlo. Měli v té době několik zraněných hráčů. Hlavně záloha Pessina, Jorginho, Barella si proti soupeři ani neškrtla.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždy v minulosti v pohárech FIFA a podobných srandách J.A. vyučovala Evropu, ale MS je něco jiného.

Reagovat
fenixLFC

jojo higuain s aguerom v reprezentacii boli neskutocne naslapany utok

Reagovat
Reggie

Já teda nevím, ale Francii dotáhl do finále 2006 Zidane, kterýmu bylo tusim 34. Ok, nevyhrali, ale to jenom k tomu veku. Letos mi Messi fakt neprijde, ze by to nesplnoval . Na vrcholu sil je treba ten De Paul nebo Lautaro.

V roce 2014 meli prestarlou obranu, presne jak pises a dosli do finale. Pipita stal v repre vzdycky za hovno. A k tomu dotazu, jeslti si vsichni mysli, ze s timhle muzou vyhrat. Kdo jiinej by mel byt asi hlavni aspirant na titul, kdyz neprohrali 35! zapasu a to znicili mistry Evropy a neprohrali s Brazilii. Ve finale Copy je i porazilli. Sorry, ale nechapu, jak se tomu muze nekdo divit.

Reagovat
Muffi

Umis cist? Asi ne, protoze tu serii mas v tom vlakne vysvetlenou nekolikrat. Vzdy pred poslednimi 4 sampionaty mel nektery z jihoamericanu skvele vysledky a pak vyletel s prvnim silnejsim evropskym tymem.

A francie 06 to fakt myslis vazne?

Obrana Sagnol, Gallas, Abidal, prvni z Bayernu, druhy Arsenal, predtim CFC, treti Barcelona. Zaloha vedle Zidana jeste Makelele a Vieira, vepredu Henry. K nim mlady Ribery a Malouda, tehdy CFC. Kdo z nich je horsi nez de Paul?

Nestyd se, porovnej ty hrace post po postu, francie 06 vs dnesni Argentina.

Reagovat
Reggie

Ok, individualne jsou ty tymy jinde, ale reagoval jsem primarne na to, ze treba Messi nemuze tahnout Argentinu, coz je nesmysl. Letos ma formu, v repre je brutalne motivovanej. Ta serie 35 zapasu neni nahoda, ty tymy z JA nejsou uplne marny mam ten pocit. A hlavne je fotbal porad tymovej sport a tenhle tym hraje takticky a tymove super. Na zaklade tohohle vseho se divit tomu, ze jsou povazovani za favorita je proste mimo.

Reagovat
vladis271

Reagovat
Stannis Baratheon

A pokud bude podle EF finále Argentina - Nizozemsko, znamená to že jeden z nich musí skončit druhý ve skupině.

Reagovat
Modroočko

čo sa podľa mňa nestane.

Reagovat
Seydou Doumbia

skupiny o 3 zápasech, stačí jeden posrat a už můžeš skončit druhý...dle mého reálný to je

Reagovat
fabec1222

S kym ho tak lze posrat?

Reagovat
Seydou Doumbia

s dánskem úplně v pohodě to může francie prosrat

Reagovat
fabec1222

Ale on psal Argentina, Nizozemsko

Reagovat
Seydou Doumbia

jsem feták holandsko jak se senegalem tak s ekvádorem, to jsou rozdílný styly, oranje může mít 9 bodů a nebo bojovat o postup horko těžko, argentína spíš ne

Reagovat
fabec1222

LVG si tohle pohlida. Tam jsou strasak jen ti golmani

Reagovat
Stannis Baratheon

Reagovat
veikko

Hele ale jinak s Francií to může posrat jedině Dánsko. Vždyť je poslední dobou poráží pořád.

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Modroočko

môj tip na víťaza sa zhoduje s eurofotbalom. Ale vo finále podľa mňa porazia jedného z čiernych koní turnaja a šokujúceho finalistu, Dánsko alebo Švajčiarsko.

Reagovat
dextroza_m

Dle meho nazoru budou mitnpo skupine 9b., skore neco jako 7:0...

Reagovat
mimi_united

Pre Argentínu strašne jenoduchá skupina. Lautaro a Messi si zastrieľajú, jeden z nich kráľ strelcov

Reagovat
mimi_united

Inak EF tip z pred 4 rokov Brazília

Reagovat
Kiss Me Polka!

? a taky tam hrali skvely fotbal

Reagovat
Inter Eterno Amore

Zlato

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Le Colsa zlato nedaj...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

vamos tentokrat uz to zlato vyjde

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
El Fáňos

Proč tu nikde není kompletní soupiska nominovaných hráčů?

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina vyletí nejpozději ve čtvrtfinále. Tohle není turnajové mužstvo, ale tým individualit v čele s Messim.

Reagovat
Inter Eterno Amore

Reagovat
smazaný uživatel

Už na minulém MS tam Sampaoli dělal jen maskota a sestavu a taktiku de facto určovala rada starších, které šéfoval Messi. Jak tomu asi bude tentokrát, když je trenér jen o pár let starší než hráči?

Reagovat
Kily

začínáš být strašně nudný, vlastně už od prvního příspěvku po registraci

Reagovat
Stannis Baratheon

Jaký je jeho "normální" nick? Nebuďte slušnej.

Reagovat
John Obi Mikel

To je snad jasný úplně všem

Reagovat
Stannis Baratheon

Hloupému napověz

Reagovat
mistr129

Dušan z Orlové, akorát si už dodělal základku

Reagovat
Kily

ale jen první stupeň a ještě dálkově

Reagovat
patas92

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
JFT97

Stribro

Reagovat
patas92

Papírově jsou na tom dobře. Francie nebo Portugalci mají třeba lepší tým, ale hrajou momentálně dost pod svoje možnosti imho, Španělé a Němci jsou zas v takovém divném období a dost nečitelní. Argentina s Brazílií prokazujou nejstabilnější formu poslední roky.

Reagovat
smazaný uživatel

S odřenýma ušima ve skupině 2. místo a následně vyřazení od Francie nebo Dánska v osmifinále Reálně Argentina nepatří do užší špičky od doby, kdy skončil Maradona, jen se s nimi pořád táhne ta "aura"..

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
technecium

Reagovat
Petr20

Zlato jak nic nejsilnější Argentina od dob Maradony

Reagovat
Stannis Baratheon

Messi, Crespo, Riquelme, Aimar, Tevez, Zanetti, Cambiasso, Ayala, Sorín, Heinze, Coloccini, Saviola, Rodriguez, Milito, Mascherano....

To mi teda přijde mnohem silnější.

Reagovat
herold

Tohle nikdy na jednom mistrovství neměli.

Reagovat
Stannis Baratheon

V Německu rozhodně naprostá většina byla. Tem turnaj si pamatuju víc než poslední EURO nebo MS.

Reagovat
herold

Naprostá většina ano, nikoli všichni. Chyběl nepochopitelně Zanetti.

Reagovat
Stannis Baratheon

No tak jestli chyběl jeden z nich, tak to byla pořád ohromná síla. Alespoň na papíře.

Reagovat
herold

Asi největší favorit byli v roce 2002, kdy ani nepostoupili ze skupiny. Stejně silnej výběr byl v roce 2006, kdy navíc nepochopitelně nejeli Samuel se Zanettim.V roce 2010 všechno pohřbil Diego, ale na Španělsko by neměli v 9 z 10 zápasů.

Reagovat
Messiáš

Jenze tam se Pekerman z nejakeho duvodu rozhodl celkem ignorovat Messiho a stavel na jeho ukor Saviolu, Maxiho a pripadne i Teveze. Nicmene hlavni svatokradez bylo stridani Riquelmeho proti Nemecku. Ten je naprosto delal a jakmile tam misto neho hodil Cambiassa, tak to slo do haje.

Tehdejsi Argentina nemela navic golmana. Nevim ted z hlavy, jestli tam byl Leo Franco nebo Pato Abondanzierri, ale Dibu Martinez je dle meho lepsi o nekolik urovni

Reagovat
herold

Abondanzieri se v tom zápase zranil. Pekerman byl dobrej trenér, ale nsmyslně opomenul Zanettiho a Samuela. V tom zápase zabil hru i nepohyblivou věží jménem Cruz. Mohli Němci vyfičet o kolo dřív.

Reagovat
Messiáš

Souhlas, meli je na lopate. Ja si hlavne vybavuji to stridani Riquelmeho, ale mas pravdu, ze tam bylo vice veci. Pro mnoho legend to bylo navic posledni MS, dost me mrzelo, ze Riquelme hral jen tady tohle. Aspon ma tu zlatku z OH

Reagovat
Csaplárova past

Jenže tohle bereš na papíře, podle jmen. Alena hřišti silnější nebyla.

Reagovat
Visca el barca

Leo pojď

Reagovat
Registrujisejenproto

Kašpaři, nepostoupi ani ze skupiny

Reagovat
FC-RUBRIKA

Vsadil sem na ne 5euro v praci. Anglican co tipoval Anglii se mi smal, rikal hrozny tip ti to nikdy nevyhrajou, tak uvidime.

Reagovat
veikko

S tím Angličanem jsi mě pobavil. Anglie mimo domácí prostředí vždycky vyhořela, naposledy vyhrála v době, že už si to pamatují jen důchodci, ale pokaždé se budou považovat za hlavní světovou sílu. Tak ti přeju výhru!

Reagovat
Reggie

Tak Angličani jsou klasicky na hrušce, ale jako obvykle vyhoří . No a snový by bylo další vypadnutí na penalty, to miluju . Použiju svou oblíbenou hlášku z mojí oblíbený pohádky, protože Anglie vyhrála MS gólem, kterej svět neviděl.

Reagovat
Pablos

TIP: poslány Němci domů

Reagovat
Mateo16

TIP zlato Okamzite prestan brat drogy

Reagovat
Inter Eterno Amore

dobre si si povedal

Reagovat
technecium

Reagovat
doughty

Čo tak čítam diskusiu pod jednotlivými tímami myslím si že tieto MS nevyhraje nikto....

Reagovat
smazaný uživatel

To je tím, že ještě nebylo představení Německa.

Reagovat
Xaviercreus

Když tipujete Argentinu na zlato a Nizozemsko na stříbro, znamená to, že jeden z nich skončí ve skupině druhý, ne? Protože v případě, že oba vyhrají svoji skupinu, se potkají už ve čtvrtfinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Vamos Ten tým možná nevypadá nabouchaně jak předešlé výběry na Mundial, ale Scaloniho práce a v kontextu jihoamerického týmu dost velká taktická vyspělost by mohla být rozhodující. Zlato je strašně daleko, ale věřím, že si Leo nechal ještě jednu velkou parádu na konec.

Reagovat
cubinho

Kevin Mac Alister

Reagovat
smazaný uživatel

Mají sílu, ale určitě nejsou favoritem MS.

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele