Souhrn zápasů Ligy národů - úterý 14.6.

14.06.2022, 19:57, aktualizováno 14.06.2022, 22:49
Komentáře a souhrny
Thomas Müller (© AFP)
Anglie doma s Maďarskem prohrála ostudně 0:4 a po čtyřech kolech má na kontě pouze dva body. Německo zaznamenalo první výhru, Itálii nadělilo potupného bůra. Nizozemci v elitní lize zdolali Wales, uspěla i Belgie. Bosna a Hercegovina zdolala Finsko a zůstává neporažená, což platí i pro Ukrajinu a Turecko...
Liga A - skupina 3

Anglie - Maďarsko 0:4

14.06.2022 20:45

Góly: 16. Roland Sallai, 70. Roland Sallai, 80. Zsolt Nagy, 89. Dániel Gazdag

Před pár dny tomu bylo přes šedesát let, co Maďarsko naposledy skolilo Anglii. A najednou nad evropským gigantem uspělo už dvakrát v řadě. Díky nynějšímu drtivému vítězství se tak senzačně v další tvrdé konkurenci Itálie a Německa prosadilo v Lize národů na čelo tabulky. Domácí mimochodem utrpěli nejhorší prohru před vlastními fanoušky od dávného roku 1928!

Kdo ví, jakým směrem by se tohle utkání upínalo, kdyby hned v 5. minutě Anglie proměnila svou první slušnou příležitost. James pronikl z levé strany do šestnáctky, odtud vyhledal na zadní tyči Bowena, který hlavou zakončil. Do cesty se mu však postavil Zsolt Nagy, lépe řečeno jeho rameno. Kdyby se mu míč snesl na ruku níže, asi by se nařizoval pokutový kop, jehož se domácí dožadovali.

Naopak na druhé straně Maďarsko využilo okamžitě svou úvodní šanci. Po centru z přímého kopu z levé strany od Szoboszlaie podstupoval hlavičkový souboj Lang s bránícím Stonesem, od nich se následně balón dostal k Sallaiovi, jenž z blízkosti z halfvoleje lehce zacílil. Nejblíže vyrovnání měl v prvním poločase asi Bellingham, jenže nebyl v úplně výhodném postavení, aby hlavou směroval merunu přesněji. Obecně vlastně Anglie působila směrem dopředu bezradným dojmem, ani po obrátce přitom svoje vystoupení nevylepšovala.

Maďaři i nadále působili v defenzivních činnostech velmi kompaktně, a nutno připomenout, že k usnadnění téhle práce jim notně pomohli právě také sami The Three Lions, kteří se sotva do nějakých možností vůbec propracovávali. V 70. minutě přitom hosté zasadili svému sokovi další, druhou ránu v pořadí. Číhající Ádám obral o míč nedůrazného Phillipse, přihrál doleva na Sallaie, který opětovně překonával brankáře Ramsdalea. A v 80. minutě Zsolt Nagy definitivně zlomil odpor trápící se Anglie díky svojí přesné dělovce, asi ještě lehce tečované Stonesem.

V tu chvíli začali domácí fanoušci houfně opouštět tribuny stadionu ve Wolverhamptonu. A možná že věděli proč, zmar ostrovního celku totiž ještě nenapsal své poslední kapitoly. Stones v 82. minutě vyfasoval druhou žlutou kartu, a tedy červenou, i když je pravda, že rozhodnutí sudího Turpina bylo poněkud přísné poté, co se anglický stoper střetl s Gazdagem. Přesilovku Maďarsko oslavilo rovněž svým čtvrtým přesným zásahem, o nějž se postaral právě Gazdag, jenž si sběhl na kolmici od Ádáma Nagyho a jemným obloučkem přelstil vyběhnuvšího Ramsdalea.

Více informací k zápasu

Německo - Itálie 5:2

14.06.2022 20:45

Góly: 10. Joshua Kimmich, 45+4. Ilkay Gündogan (pen.), 51. Thomas Müller, 68. Timo Werner, 69. Timo Werner - 78. Wilfried Gnonto, 90+4. Alessandro Bastoni

Trvalo to hodně dlouho, ale když už se do toho Němci obuli, stálo to za to. Německo poprvé v tomto ročníku Ligy národů vyhrálo a nespokojilo se s nějakou ušmudlanou výhrou. Italům, do té doby prvnímu týmu tabulky, nadělili doma hned pět branek a jeho obranu naprosto zesměšnili.

Němci vstupovali do utkání s Italy v nepříliš dobré formě, ale před domácím publikem v Mönchengladbachu se chtěli vytáhnout. Dnešní zápas se povedl primárně střelci Timu Wernerovi, který táhl německou ofenzivu a brankáře Donnarummu dokázal překonat dvakrát. Přesnými zásahy ho pokořili i Kimmich, Gündogan a Müller. Hostující Italové dokázali ke konci utkání jen dvakrát snížit hodně bolestivý debakl.

Němci dávali od prvních momentů jasně najevo svoji herní převahu a od úvodu se do soupeře pořádně zakousli. V sedmé minutě prováhal obrovskou šanci Leroy Sané, který si vylámal zuby na vlastní koncovce. Už to vypadalo, že zvládne zakončit k tyči, kam by se Donnarumma přesunout nestihl. Jenže nakonec minul tyč o pár čísel. O minutu později se natahoval po zajímavém centru Giacomo Raspadori, který ale narazil jen na skvělé reflexy brankáře Manuela Neuera.

Přesto jsme na první branku nečekali moc dlouho. V desáté minutě zapomněla italská obrana na volného Joshuu Kimmicha, který si přesný Raumův centr dokázal zpracovat a druhou nohou poslat mezi stopery mimo dosah brankáře Donnarummy - 1:0.

Italové se vpřed zas tak moc vehementně nehnali, ale po dvaceti minutách jim nechybělo ke srovnání moc. Bryan Cristante, odchovanec AC Milán a muž s kanadským pasem, se pověsil do vzduchu a hlavou lízl břevno! Delší dobu se pak nic zajímavého nedělo, až pět minut před koncem trefil Leroy Sané zajímavou ránou prostor, kde naštěstí pro hosty stál Donnarumma.

Brankář PSG ale přesto ještě do poločasu inkasoval. "Pomohl" mu v tom jeho kolega Bastoni, který ve vápně složil málem zakončující Jonase Hofmanna a sudí pískal penaltu. K ní se postavil zkušený exekutor Ilkay Gündogan a nemýlil se.

Trenér Roberto Mancini potřeboval novou krev a na hřiště hned po poločase poslal Scalviniho s Caprarim. Byli to ale Němci, kdo se trefil. Po dobrém italském úvodu se míč dostal na vápno, kde jej hostující obrana odvrátila jen k nohám Thomase Müllera. Zkušený útočník si s ničím moc hlavu nelámal a napálil balon do sítě potřetí v dnešním duelu - 3:0.

Po Barellově nevyužité šance z 58. minuty se o deset minut později opět prosadili domácí. Debakl hostující obrany si vzal na starost Timo Werner, který nejprve v 68. minutě doklepl do sítě centr od Gnabryho. Po pouhé minutě zesměšnil italskou obranu, která marně a hlavně špatně spoléhala na ofsajd systém a útočník Chelsea po chybě v rozehrávce snadno vsítil už pátou domácí branku!

Konec utkání přeci jen patřil Italům, i když to už ale bylo hodně pozdě. V 78. minutě alespoň čestný úspěch zaznamenal mladíček Gnonto, který byl včas u tyče a doklepl do sítě odraženou ránu, čímž si připsal na konto svůj premiérový gól za áčko.

V nastaveném čase se Dimarco neprosadil a sledoval, jak brankář Manuel Neuer posílá jeho ostrý projektil nad. Z druhého rohu už se sice Italové prosadili, když na přední tyči zakončil akci Alessandro Bastoni, ale ani to nemohla být nálepka pro tragický večer italské obrany.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Maďarsko42117:37
2.Německo41308:56
3.Itálie41215:75
4.Anglie40221:62
Liga A - skupina 4

Nizozemsko - Wales 3:2

14.06.2022 20:45

Góly: 17. Noa Lang, 23. Cody Gakpo, 90+3. Memphis Depay - 26. Brennan Johnson, 90+2. Gareth Bale (pen.)

Nizozemsko také před vlastními fanoušky mělo velké problémy s podceňovaným Walesem a málem ani podruhé na domácí půdě neuspělo, ovšem díky zopakování dramatické zápletky z Cardiffu zvítězilo nejtěsnějším poměrem 3:2 a v tabulce čtvrté skupiny Ligy A si udrželo prvenství s deseti body, před druhou Belgií má stále náskok tří bodů. Naopak "Draci" z Walesu zůstávají na sestupové čtvrté příčce bez jediného vítězství se dvěma body na kontě.

Šest dní starý duel na velšské půdě přinesl netradiční závěr, kdy domácí nejprve srovnali v nastavení, ale z následného protiútoku inkasovali rozhodující trefu na 1:2. Naprosto identický průběh byl k vidění také teď v Rotterdamu, jelikož Oranjes přišli o dvoubrankový náskok ve druhé nastavené minutě po proměněném pokutovém kopu Garetha Balea, avšak ani ne o šedesát sekund později zařídil jejich důležité vítězství střídající Memphis Depay.

Právě hvězdný Depay tentokráte zůstal na lavici náhradníků a na trávník přišel až dvacet minut před svou rozdílovou trefou, na jeho nominaci se určitě mohla podepsat neproměněná penalta v samém závěru duelu s Polskem. Přitom průběh tohoto úterního střetnutí vůbec nenasvědčoval tomu, že by k nějakému dramatu mohlo dojít. Výběr vedený trenérem Louisem van Gaalem totiž přetavil první velkou šanci utkání ve vedoucí gól krátce po odehrané čtvrthodině.

Dvaadvacetiletý křídelník Noa Lang převzal nahrávku od Janssena, chytrou kličkou se zbavil hned dvou bránících protihráčů a pak pohotovým obstřelem překonal plachtícího brankáře Hennesseyho. Neuběhlo ani dalších šest minut a Oranjes zvýšili své vedení. Obránce PSV Cody Gakpo sice nejprve nepropálil dvojblok protivníka, pak se k němu ale míč vrátil a napodruhé ho už parádně usměrnil do protějšího spodního růžku.

Svěřenci kouče Roba Page se však po druhé inkasované trefě osmělili a ve 26. minutě nečekaně snížili. Wilson přečetl rozehrávku soupeře a ze středového kruhu poslal kolmici k Brennanu Johnsonovi, jenž z hranice šestnáctky propasíroval balón mezi nohama De Ligta přesně k levé konstrukci. V samém závěru úvodního dějství mohl favoritovi vrátit dvougólový náskok Vincent Janssen, jenže ten svým pokusem z osmnácti metrů jen rozvlnil boční síť.

Po změně stran Gakpo nejprve zblízka nevyzrál na připraveného Hennesseyho, vzápětí na druhé straně ukryl gólman Cillessen v rukavicích nebezpečnou ránu aktivního Johnsona. V dalším průběhu zneškodnil hostující brankář dělovku Janssena a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem minul protější tyč zhruba o půl metru nově příchozí Bergwijn.

Národní tým z Britských ostrovů senzačně vyrovnal v 90+2. minutě. Tyrell Malacia ve vlastním pokutovém území zasáhl loktem do hlavy Robertse a rumunský rozhodčí Feșnic okamžitě ukázal na penaltový puntík, po kontrole videa svůj původní verdikt potvrdil. Nabídnutou možností nepohrdl hvězdný Gareth Bale a míč chladnokrevně uklidil do pravého dolního rohu domácí branky.

Nicméně stejně jako před necelým týdnem v Cardiffu měli poslední slovo Nizozemci, protože Depay po vyhraném hlavičkovém souboji Dumfriese a následné teči Bergwijna stanul před hranicí brankového území a naprosto bezmocného Hennesseyho překonal pohotovou přízemní střelou.

Více informací k zápasu

Polsko - Belgie 0:1

14.06.2022 20:45

Góly: 16. Michy Batshuayi

Belgie se dokázala oklepat z překvapivé remízy na půdě Walesu (1:1) a nyní i své druhé vítězství ve skupině 4 Ligy A zaznamenala proti Polsku. Domácí výběr po minulém utkání v Nizozemsku (2:2) nastoupil již s hvězdným kanonýrem Robertem Lewandowskim, jenomže ten se stejně jako spoluhráči neprosadil. Poláci zůstali v tabulce na třetí pozici se čtyřmi body o dva body před posledním Walesem, hosté si naopak upevnili druhou příčku se sedmi body.

Zatímco svěřenci trenéra Czeslawa Michniewicze tedy téměř jistě přišli o možnost skončit první a spíše je čeká napínavá bitva o záchranu, tak obhájci "bronzových" medailí z uplynulého ročníku Ligy národů si udrželi naději na vítězství, jelikož za vedoucím Nizozemskem stále zaostávají o tři body. O svém úterním úspěchu rozhodli krátce po odehrané čtvrthodině, kdy jedinou branku vsítil Michy Batshuayi.

Náhradník za zraněného Lukakua si totiž seběhl před hranici brankového území na povedený centr od Tielemanse a svou přesně umístěnou hlavičkou k bližší tyči pokořil naprosto bezmocného brankáře Szczęsnyho. Domácí mohli srovnat stav po půlhodině hry, avšak Szymański po nahrávce od Lewandowského trestuhodně přestřelil domácí branku. Poté se další velké možnosti urodily až v závěrečné pětiminutovce úvodního dějství.

Nejprve mířil Witsel o decimetry nad břevno, vzápětí nepřidal svůj druhý gól zápasu Batshuayi, neboť jeho nezištný přízemní pokus byl zblokován zhruba o metr vedle levé tyče. V nastaveném čase na opačné straně selhal také Zalewski, který po parádní otočce Lewandowského usměrnil svůj křižný volej o decimetry vedle protější konstrukce. Po změně stran tempo hry přeci jen opadlo a vyložených možností výrazně ubylo.

V 52. minutě vyslal nebezpečný pokus ze střední distance Thorgan Hazard a prostor tří tyčí o vlásek netrefil, následně v polovině druhého dějství po střílené přihrávce Vertonghena a teči Opendy odkopával do bezpečí těsně před brankovou čarou dobře postavený Kiwior. V 88. minutě gólman Mignolet brilantně odvrátil jednoruč na rohový kop akrobatickou bombu Swiderského, poté se blýskl Szczęsny proti stoprocentní možnosti Opendy a v nastaveném čase orazítkoval jen pravou tyč opět aktivní Swiderski.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko431011:610
2.Belgie42119:67
3.Polsko41125:104
4.Wales40135:81
Liga B - skupina 1

Ukrajina - Irsko 1:1

14.06.2022 20:45

Góly: 47. Artem Dovbyk - 31. Nathan Collins

Ukrajina sice po dvou úvodních vítězstvích poprvé v první skupině béčkové ligy ztratila body, i tak se však udržela na prvním místě. Irsko po bídném vstupu do této soutěže přece v dalších dvou utkáních zabralo a po jasném skalpu Skotska urvalo cennou plichtu na neutrální půdě v polské Lodži. Hosty poslal do vedení Nathan Collins, za domácí odpovídal Artem Dovbyk.

Jestliže před pár dny v Dublinu působila Ukrajina v prvním poločase daleko aktivněji než její protivník, pak v nynějším duelu tomu tak nebylo. Bylo možná vidět, že v nohách má přece o jeden zápas navíc než Irsko, takže až na pumelici Malinovského, kterou zlikvidoval brankář Kelleher, si v útoku obecně kreativně moc nepočínala. V 17. minutě se taktéž poprvé ozývali hosté, a to prostřednictvím Parrotta, jeho hlavička ze slušné pozice každopádně nebyla přesná.

Ve 22. minutě se pokoušel změnit bezgólový stav Mykolenko, ovšem jeho šanci zastavil stále pozorný Kelleher, a na opačné straně se ve 31. minutě Irové již zaradovali z vedení. Možná že ani sám Collins nečekal, když se vrhnul odvážně středem hřiště až do vápna, že nakonec jeho sólo bude tak úspěšné. A jakmile se ocitl v blízkosti gólmana Riznyka, v koncovce nezaváhal.

Vstup do druhého dějství nicméně ostrovnímu celku vůbec nevyšel, Ukrajinci ve 47. minutě srovnali stav, takže jeho snahy na plnohodnotný revanš proti rivalovi, který mu před pár dny připravil v pořadí druhou porážku v Lize národů, se dost zkomplikovaly. Jarmolenko podnikl výpad po pravé straně, počkal si, až mu do pokutového území sběhnou jeho spoluhráči, poté si vybral svou přihrávkou na zadní tyčce Dovbyka, jenž pak velmi lehce zacílil za Kellehera. A jako by pak nerozhodné skóre vlastně oběma týmům vyhovovalo. Do vyloženějších šancí se v podstatě už nepropracovaly, stěží se tak již celá situace mohla zásadně pohnout kupředu.

Více informací k zápasu

Arménie - Skotsko 1:4

14.06.2022 18:00

Góly: 6. Vahan Bičachčjan - 14. Stuart Armstrong, 45+1. Stuart Armstrong, 50. John McGinn, 54. Che Adams

Kdyby Arménie působila disciplinovaněji, mohla uzmout cenný výsledek podobně jako na samém startu nového ročníku Ligy národů doma v Jerevanu proti Irsku. Jenže další ostrovní výběr byl tentokráte nad její síly i proto, že nakonec dohrávala utkání v devíti mužích v poli. Hosté si tak výrazně napravili reputaci poté, co se před pár dny špatně prezentovali v Dublinu.

Domácí přitom vstoupili do utkání hodně zostra a už v 6. minutě se ujali vedení. Barseghjan se dokázal u pravé lajny zbavit bránícího Hanleyho, vletěl do šestnáctky, počkal si, až mu na bližší tyčku seběhne Bičachčjan, který z blízkosti hravě překonal brankáře Gordona.

Nicméně radost nevydržela Arménii nikterak dlouho, již ve 14. minutě totiž její soupeř srovnával stav. Adams sice v pokutovém území chtěl zřejmě zakončovat nůžkami, a byť jeho počínání nebylo úspěšné, nahrál vlastně volnému Armstrongovi, který mířil bez obtíží do spodního rohu brány.

V 17. minutě se snažil celek ze Zakavkazska opětovně dostat na koně Bajramjan, jenž pronikl za protivníkovu obranu a dokonce přelstil Gordona z tutové pozice, jenže jeho gól neplatil pro ofsajd. Jednalo se každopádně, alespoň dle dostupných televizních záběrů, o opravdu těsnou situaci.

Další klíčové okamžiky přišly na řadu až v závěru prvního poločasu. Ve 43. minutě ve středu hrací plochy Arman Hovhannisjan ostře atakoval podnikajícího Pattersona, sudí Dabanović byl připravený udělit za jeho přestupek žlutou kartu, jenže ihned poté se arménský bek pustil také do křížku s McGinnem, jehož v emocích zasáhl hlavou do obličeje. Následovaly tedy dvě žluté karty a vyloučení. Tuhle zbytečnou červenou kartu pak Skotové opravdu tvrdě ztrestali, v nastavení první půle po patičce McGinna cílil z jaksi krkolomnějšího postavení Armstrong.

Po přestávce pak oslabená Arménie neuměla svému rivalovi jakkoliv konkurovat a inkasovala ještě dvakrát. V 50. minutě možná nadobro zlomil její odpor McGinn, jemuž přiťukl balón na krátkou vzdálenost Patterson a rezultující pokus z otočky skončil za zády gólmana Jurčenka.

A v 53. minutě skóroval snadno rovněž Adams po rychlém brejku a uvolnění od Armstronga. Frustrace a zmar domácích následně ještě v závěru vyvrcholily dalším nechutným momentem, Kamo Hovhannisjan, jmenovec prvního hříšníka, šel předčasně pod sprchy poté, co surově setnul střídajícího Fergusona, jehož podrážkou kopačky ve skluzu trefil dost nepříjemně nad kotník.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina32105:17
2.Skotsko32016:46
3.Irsko41124:34
4.Arménie41032:93
Liga B - skupina 3

Bosna a Hercegovina - Finsko 3:2

14.06.2022 20:45

Góly: 5. Miralem Pjanić (pen.), 29. Edin Džeko, 58. Edin Džeko - 10. Teemu Pukki, 18. Benjamin Källman

Do čela třetí skupiny béčkové ligy se usadila po červnovém programu Bosna a Hercegovina, která neprohrála v této soutěži ani napočtvrté, urvala tři body nad Finskem, a to především díky parádním výkonům těch nejzkušenějších, čili Edina Džeka a Miralema Pjaniće. Celku ze severu Evropy k úspěchu nepomohlo ani efektivní duo Teemu Pukki a Benjamin Källman.

Ačkoli si Džeko první branku tohoto utkání na své konto nepřipsal, ve finále na ní měl svůj lví podíl také. Poté, co Pjanić rozehrál rohový kop, ho bránící S. Väisänen ve vlastním vápně uhlídal jen za cenu přidržení za dres, takže sudí Kabakov nařídil pokutový kop. K němu se jakožto exekutor postavil Pjanić, který zamířil zkušeně do protipohybu brankáře Hrádeckého.

Následně se Džeko snažil prosadit taktéž hlavičkou po dalším Pjanićově centru od rohového čtvrtkruhu, ale tu ve finále přeposlal těsně vedle brány. Finové se zkrátka zdáli být v úvodních pasážích hry dost zaskočení, do velkého klidu je každopádně dostalo vyrovnání z 10. minuty. To zařizoval Pukki, který hravě využil přihrávku zprava od svého parťáka z útoku Källmana.

V 16. minutě se Bosna a Hercegovina mohla znovu objevit ve vedení, a to díky Duljevićovi, ovšem jeho pokus Hrádecký nakonec dokázal zastavit. A naopak záhy na to hosté ukázali, že umějí být i nadále velmi produktivní, a otočili vývoj střetnutí ve svůj prospěch. Tentokráte se Pukki ujal role nahrávače, svým pasem pobídl Källmana, jenž zacílil do spodního rohu brány.

Domácí nicméně na dva přesné zásahy svého protivníka zareagovali vlastně docela záhy. Byť zprvu byli proti rozhodčí, kteří Džekovo přesné zakončení ke vzdálenější tyčce po kolmici od Pjaniće neuznali za vstřelený gól kvůli ofsajdu, VAR si celou situaci přezkoumal a nakonec se dopídil, že se o porušení pravidel nejednalo. Do obrátky již pak žádná směna skóre nenastala.

Druhý poločas nebyl tak bohatý na zaznamenané trefy, byl ovšem ve finále stejně zajímavý jako ten první. V 56. minutě hrozil stále neúnavný Pukki, který si počíhal na hodně mizernou rozehrávku stopera Ahmedhodžiće, zbavil se ještě vracejícího si Miličeviće a vyslal přízemní pokus na zadní tyč, ten každopádně doplachtil jen do zámezí. Tohle neproměnění šance přišlo Finsko draho, o dvě minuty později se totiž uvedl zase na listinu šutérů nestárnoucí Džeko.

Merunu mu ve středu pole přiťukl Krunić, s ní si jeho spoluhráč seběhl k hranici pokutového území a nasměroval ji technicky za Hrádeckého. Tu největší příležitost na odpověď si hosté vytvořili v 64. minutě, Pukki uvolňoval do šestnáctky Niskanena, který se ocitl naprosto sám před gólmanem Šehićem, jenže v koncovce trestuhodně selhal a vystřelil pouze do zámezí.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Černá Hora 0:3

14.06.2022 20:45

Góly: 42. Stefan Mugoša, 56. Stefan Mugoša, 63. Stefan Mugoša

Když naposledy Rumunsko uzmulo v rámci Ligy národů své první body v souboji s Finskem, zdálo se, že teprve nedávno povolaný trenér Edward Iordanescu započne atak na přední místa tabulky třetí skupiny béčkové ligy. Jenže pár dní po cenném skalpu tvrdě narazil na Černou Horu. Lépe řečeno na Stefana Mugošu, který Bukurešť zmrazil nekompromisním hattrickem.

Svěřenci kouče Miodraga Raduloviče přitom v posledních dvou zápasech nevykazovali nijak zářnou formu, i proto je jejich hladké vítězství na rumunské půdě docela překvapivým faktem. Jejich protivník každopádně hodně zaostal za svými očekáváními poté, co byl povzbuzený o minulý slušný výkon nad výběrem ze Skandinávie, a zase jako by zabřednul do šedi, v jaké se vlastně vymaloval v úvodních dvou utkáních. V průběžném pořadí je tak stále na samém dně.

První větší šance přišla na řadu zhruba až po hodině hry, to když rohový kop zahrál Jankovič a svým centrem na bližší tyčce vyhledal Ščekiče, ten jenom tak lehce lízl míč, který nakonec nasměroval pouze do zámezí. Ve 42. minutě už však Černohorcům kop z rohu vyšel zdárně. Jankovič tentokráte našel Mugošu, jenž z blízkosti bez větších obtíží překonal brankáře Nitu.

Krátce před obrátkou Rumuni mohli nepříjemný stav vyrovnat, zpoza šestnáctky se opřel do balónu R. Marin, jehož střelu vyrazil gólman Mijatovič bravurně do svého břevna, k dorážce se ještě ihned na to propracoval Stefanescu, avšak proti němu si Mijatovič počínal snad ještě lépe než pár vteřin předtím. Tohle nepromění tutovky se ve finále domácím šeredně vymstilo.

Bezpochyby střádali po obrátce plány, jak se svému rivalovi dostat co nejrychleji na dostřel, jenomže ten skóroval dvakrát v poměrně krátkém sledu, a definitivně tak stvrdil svoje jasné vítězství. V 56. minutě z pravé lajny vyslal Jankovič přesný pas ze hry na hranici brankového území a Mugoša hlavou zacílil. A v 63. minutě dokonal Mugoša famózní představení další, v pořadí třetí trefou, z hafvoleje totiž zamířil pravačkou bez ostychu do spodního rohu brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina42206:48
2.Černá Hora42116:37
3.Finsko41125:54
4.Rumunsko41031:63
Liga C - skupina 1

Lucembursko - Faerské ostrovy 2:2

14.06.2022 20:45

Góly: 12. Gerson Rodrigues (pen.), 49. Leandro Barreiro - 56. Jóannes Bjartalíð, 59. Jóannes Bjartalíð

Lucembursko svou ztrátu na čelo ve skupině nesnížilo, naopak. Zatímco vedoucí Turci vyhráli své utkání, tak Lucembursko dokázalo s Faerskými ostrovy jen remizovat. Gólově bohaté utkání nabídlo celkem čtyři přesné trefy.

První půle se vlastně moc nepovedla ani jednomu týmu. Aktivnější sice byl favorit utkání a třeba rána Pinta z páté minuty měla gólové parametry, ale nakonec si s ní brankář Nielsen poradil. Jeho obrana před ním zase zvládla zamést nebezpečnou situaci, který rozjel domácí kapitán Barreiro. Za prvních 45 minut jsme se dočkali jen jedné trefy, kterou měl po rychlé akci a faulu ve vápně na starosti prověřený penaltový exekutor Gerson Rodrigues Correia Leal.

Rychlý nástup do utkání z pohledu domácího Lucemburska ale nevedl k rychlému navýšení a domácí se vesměs trápili. Ve 49. minutě se na ně ale usmálo štěstí. Pinto našel krásným pasem Leandra Barreira, který už si tváří v tváří Morisovi poradil a zvýšil na 2:0.

Jenže to nebylo zdaleka všechno a i když domácí Lucembursko asi počítalo s tím, že utkání v pohodě dohraje, nestalo se tak. Že to bude pořádný boj, mu připomněl v 56. minutě záložník Klaksvíku Jóannes Bjartalíð. Ten se hlavou prosadil a snížil.

Jenže o pouhé tři minuty už bylo vše jinak a favorit své vedení promrhal kompletně. I tentokrát se o to postaral Jóannes Bjartalíð, který zakončil z blízkosti rychlou souhru svého mužstva a vybojoval pro něj bod.

Více informací k zápasu

Turecko - Litva 2:0

14.06.2022 20:45

Góly: 37. Kaan Ayhan, 54. Hakan Çalhanoğlu (pen.)

Turecko na domácí půdě v Izmiru sice nepředvedlo tak suverénní výkon jako před necelým týdnem ve Vilniusu (6:0) a proti houževnaté Litvě se natrápilo, ovšem nakonec zaznamenalo svou čtvrtou výhru v první skupině Ligy C a s plným počtem dvanácti bodů je jen krůček od návratu do Ligy B. Hosté sice nepodali špatný výkon, jenomže jsou stále beznadějně poslední s nulovým bodovým ziskem a s hrozivým skóre 1:12.

Jasný favorit si díky zaváhání Lucemburska s Faerskými ostrovy (2:2) vytvořil před druhým týmem tabulky téměř nedostižný pětibodový odstup, naopak Litevci zaostávají za třetími Faerskými ostrovy o čtyři body a přímá záchrana se jim znovu výrazněji vzdálila. Svěřenci německého lodivoda Stefana Kuntze měli míč ve svém držení z více jak pětašedesáti procent a svého podceňovaného protivníka celkově přestříleli ve vysokém poměru 33:7.

Přímo na branku vyslali hned dvanáct pokusů, zatímco jejich soupeř z východní Evropy pouze jednu, a nebýt vynikajícího výkonu brankáře Bartkuse, tak by byl rozdíl ve skóre ještě mnohem vyšší. Domácí po herní stránce dominovali na trávníku od samého začátku a téměř výhradně se nacházeli na útočné polovině, nicméně do vedení se dostali až necelých deset minut před přestávkou zásluhou Kaana Ayhana.

Sedmadvacetiletý obránce italského Sassuola po přímém volném kopu Cengize Ündera totiž rozvlnil síť povedenou hlavičkou. Turecký národní výběr pojistil svůj náskok devět minut po změně stran, kdy gólový účet uzavřel Hakan Çalhanoğlu z pokutového kopu. Francouzská rozhodčí Frappartová ho nařídila za nedovolený zákrok Armanavičiuse na Ündera a tradiční exekutor snadno zamířil do protipohybu Bartkuse.

Necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem ukázala Frappartová na penaltový puntík podruhé a opět ve prospěch Turecka. Nezastavitelného Ündera tentokráte nedovoleně atakoval Milašius, ale nabídnutou možností pohrdl právě faulovaný hráč, jenž přízemním pokusem doprostřed branky nevyzrál na pozorného litevského strážce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Turecko440014:012
2.Lucembursko42115:47
3.Faerské ostrovy41124:84
4.Litva40041:120
Liga D - skupina 1

Lichtenštejnsko - Lotyšsko 0:2

14.06.2022 20:45

Góly: 20. Vladislavs Gutkovskis, 28. Vladislavs Gutkovskis

Lotyšsko vyhrálo v tomto ročníku Ligy národů i počtvrté za sebou a i nadále směle míří za uzmutím první příčky v tabulce, která zajišťuje možnost porvat se postup do céčkové úrovně přes baráž. Lichtenštejnsko naopak jasně potvrdilo, že tenhle reprezentační sraz ho rozhodně nezastihl ve vůbec dobré pohodě, a na své konto si ani na čtvrtý pokus nepřipsalo jediný bod.

Hosté směřovali za vítězstvím už od úvodních pasáží tohoto střetnutí, již v 15. minutě se ve slušné možnosti zjevil Uldrikis, v tomhle případě proti němu nicméně ještě zakročil brankář Büchel, každopádně o pár chvil později už přece kapituloval. Uldrikis svou kolmici vyslal na hranici pokutového území, odkud Gutkovskis cílil bez větších problémů na vzdálenější tyčku.

A ve 28. minutě Lotyši přidali do statistik také druhý přesný zásah, kterým nadobro rozsekli tenhle mač. Ciganiks z levé strany vyslal centr do šestnáctky, tam si míč na levačku zpracoval Uldrikis, který napoprvé trefil bližší tyč, z dorážky se ale pak hravě prosadil Gutkovskis. I po přestávce měl celek z Pobaltí dění na hřišti pod vlastní kontrolou, Lichtenštejnsko se na odpor nezmohlo. A mohlo být rádo, že neinkasovalo ještě nějaký gól navíc, třeba jako v 77. minutě, kdy střelu Černomordijse směřující do brány vyblokoval před brankovou čárou bránící Sele.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Andorra 2:1

14.06.2022 18:00

Góly: 26. Mihail Caimacov (pen.), 50. Ion Nicolaescu (pen.) - 45+4. Marcio Vieira

Hráči Moldavska zvládli důležité utkání s konkurenční Andorrou a díky dvěma proměněným penaltám nakonec udolali svého houževnatého protivníka nejtěsnějším poměrem 2:1. V tabulce první skupiny Ligy D si udrželi druhé místo se sedmi body a zachovali si alespoň teoretickou naději na postup do Ligy C, i když za stoprocentním Lotyšskem zaostávají o propastných pět bodů. Andořané jsou stále třetí se čtyřmi body a postoupit již nemohou.

Jeden z největších trpaslíků evropské části totiž zvítězil v dosavadních čtyřech duelech jen jednou a na výběr z východu Evropy má manko nedostižných osmi bodů. Svěřenci trenéra Sergheie Cleșcenca vstoupili do tohoto pátečního střetnutí o něco lépe a za svým vítězstvím po sedmi předchozích neúspěších na vlastní půdě vykročili tou správnou nohou krátce po pětadvaceti odehraných minutách, kdy proměnili první pokutový kop.

Dánský rozhodčí Kjærsgaard-Andersen ho nařídil po přezkoumání videozáznamu za nedovolený zákrok Jordiho Rubia na Jardana a svůj premiérový zásah na reprezentační scéně vsítil čtyřiadvacetiletý útočník chorvatského klubu Slaven Belupo Mihail Caimacov, když brankáře Álvareze poslal na opačnou stranu. Hosté se však v žádném případě nehodlali vzdát a v poslední možnou chvíli první půle srovnali stav.

Ve čtvrté nastavené minutě měl přesnou mušku Marcio Vieira, který díky perfektní finální nahrávce od Cucua rozvlnil síť a ve svých sedmatřiceti letech taktéž zaznamenal vůbec první zásah v národním dresu. Domácí rozhodli o svém úspěchu pět minut po změně stran. Marc García totiž nešikovně atakoval Moțpana a Kjærsgaard-Andersen opět neměl jinou možnost, než nařídit druhou penaltu v tomto zápase.

K ní se tentokráte postavil Ion Nicolaescu a ani on nedal Álvarezovi žádnou naději na úspěšný zákrok. Andorra se v zbývajícím průběhu snažila hrozit hlavně z rychlých protiútoků, jenomže až do závěrečného hvizdu žádný nevyužila a z Kišiněva proto odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Lotyšsko440010:212
2.Moldavsko42116:57
3.Andorra41123:64
4.Lichtenštejnsko40041:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (73)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Janssen zpátky v repre Oranje a to v Mexiku sbírá rok co rok více žlutých karet než branek.

Reagovat
John Obi Mikel

Bere asi podle momentální formy a v květnu ma Janssen 2 zápasy, 2 góly

Reagovat
Seydou Doumbia

taky jsem si všiml jediný racionální vysvětlení

Reagovat
O.Giroud

ta legenda Spurs?

Reagovat
Seydou Doumbia

jojo tenhle...typek dal v Alkmaaru před šesti lety tolik branek že to nedal za posledních pět sezon dohromady

Reagovat
Cobra

Tottenham ho zničil.

Reagovat
Salfovic

Maďarsko vede tabulku skupiny s Anglií, Itálií a Německem Co se s ním stalo ?

Reagovat
Modroočko

Na top tímy sú tradične namotivovaní, príde ďalšia kvalifikácia a prehrajú s Albánskom.

Reagovat
smazaný uživatel

Anglie Snad jejich civilizovaní fanoušci nebudou pořádat v ulicích hon na Maďary.

Reagovat
El Cid z City

Proruští trolíci by si zasloužili pár výchovnejch pětadvacet na prdel.

Reagovat
ramm+

Ty máš dost

Reagovat
dextroza_m

Maďar se nedá, pozor na to!

Reagovat
rossoneri89

Krása Maďarsko Ria Ria Hungaria

Reagovat
adalbertus

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dextroza_m

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Puskas

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kbtk23

Reagovat
John Obi Mikel

Německo

Reagovat
John Obi Mikel

Snad toho Southgatea vykopnou. Anglii roste skvělá generace a tenhle je akorát brzdí.

Reagovat
ACSMan

Smutný je, že je to skoro nejúspěšnější trenér Anglie v historii

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Spasitel

s Francúzskom majú najlepšie možnosti len trénerská kvalita tam nie je.

Reagovat
smazaný uživatel

To opravdu ne ...

Reagovat
Beči

Reagovat
eder

Neerudovaná buzna je to, nic víc...

Reagovat
Salfovic

Vypískali je aspoň Angláni nebo se báli obvinění z rasismu ?

Reagovat
Abbe Faria

z napadeni... ale Viktor ma v pici a klidne si pojede natankovat s cizi spz

Reagovat
Keeper117

Chvíľkový návrat Aranycsapatu na scénu uvidíme či to tí Maďari dokončia ale dnes to bol neskutočný výkon

Reagovat
Zaschrona

Tímhle doufám skončila jakákoliv diskuze o tom, že by Ramsdale měl chytat místo Pickforda.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Beči

Jasně, jeden nepovedený zápas to určitě dokazuje.

Reagovat
Zaschrona

If Everton and Arsenal swapped keepers last season, Arsenal would of finished 4th and Everton would be in the Championship

Pickford broke Gordon Banks' record for minutes without conceding, saves 2 penalties in the Euros final, gets save of the season in the PL & has been consistently Everton's best player for 18 months.

Ramsdale conceded 4 against Hungary in England's worst home defeat since 1928. Ramsdale conceded more this evening than Pickford did in the whole Euro 2021 tournament. Just saying.

If that was Pickford, there would memes already. Ramsdale is so overrated and all because he celebrates infront of the away fans.

Funny how when it’s Ramsdale it’s ‘hit too hard for him to save’ but when it’s Pickford it’s an ‘awful mistake.’

https://twitter.com/jeff_voyager/status/1536804426773676034

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Zaschrona

Už nikdy na mě nereaguj, tvoje reakce mě nezajímají, dík.

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Beči

Já ale neodsuzuji ani Pickforda. Nikdy jsem si nemyslel, že je to špatný gólman. Ale říct po jednom zápase, který se nepovedl celému týmu, že kvůli tomu je Ramsdale kopyto je totální nesmysl.

Celkově ten text výše příliš nedává smysl, tohle srovnávání napříč týmy je úplně mimo. Viděl jsi nějaké zápasy Arsenalu? Ramsdale měl vynikající sezónu, bez něj by Arsenal možná ani nevybojoval poháry.

Reagovat
Zaschrona

Tak to není jeden zápas, že jo...

Aaron Ramsdale ranked 40th out of 42 Premier League goalkeepers in Goals saved compared to Post Shot xG, allowing 4.6 more goals than expected based on the locations for an 'average' goalkeeper. He ranked 200th out of 218 in the big five leagues combined.

Reagovat
Beči

Opět jedna statistika vytržená z kontextu, jak se ti to hodí...

Ramsdale letos celkem za Arsenal 16 čistých kont, 39 obdržených gólů, celkově 1,06 obdržených gólů na zápas a ani jedna chyba vedoucí ke gólu.

Pickford letos celkem za Everton 9 čistých kont, 63 obdržených gólů a celkově 1,6 obdržených gólů na zápas a celkově tři chyby vedoucí ke gólu.

Reagovat
Zaschrona

Čistá konta a obdržené góly jsou statistiky o týmu, ne o brankáři.

Reagovat
Beči

Ok, jak myslíš

Reagovat
$dolar$

Reagovat
eder

Pigford je zrzavá super buzna Ten by neměl chytat ani filcky na Lime Street Station...

Reagovat
ratusek

Maďarsko

Anglie snad sestoupí

Reagovat
smazaný uživatel

To je karma za to, ze se chovaj jako prasata, kdyz nekam přijedou. Viz o vikendu na Masarykově nadrazi. Fakt na to jejich buranstvi uz neni nikdo zvedavej.

Reagovat
Seydou Doumbia

co se dělo o víkendu?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic moc, v pátek chvilku hospoda, v sobotu jsem přemýšlel, jak přemístit televizi, abych na ní viděl z bazénu a pak jsem se na to vysral a koukal dál na fotbal z gauče.

Reagovat
Beči

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Csaplárova past

Fakt ten Maguire nehrál v základu? Výsledek by tomu odpovídal.

Itálie ... to je rozklad. Ti se vrátili do období daleko před příchodem Manciniho

Reagovat
vacin

Nejlepší byl záběr na diváka při střídání Maguiera, to člověk nevěděl jestli si dává hlavu do dlaní kvuli němu nebo kvuli vysledku

Reagovat
Zdechlina

Anglie

Reagovat
Skleepy

To vypadá, že by Southgate měl zase rychle řešit poklekávání a bučení dětí, aby si někdo náhodou nevšiml, že během 14 dní dvakrát prohráli s Maďarama.

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně to v současnosti řešíš max ty a tobě podobní retardi

Reagovat
Skleepy

No hlavně to řešil Southgate hned po zápase v Maďarsku a následně pak půlka redditu, čímž se výsledek utkání odklonil na druhou kolej, tak aspoň nelži retarde.

Reagovat
DidusIneptus

Maďarsko z Východu zostudilo pyšné západní velmoci když ovládlo skupinu. To se hned tak nevidí bravo Maďarsko!

Reagovat
JeséRodriguez

Ještě nic neovládlo, ale má solidně našlápnuto. Bude to ale pěkně zamotané, jediný, co už je jistý, je, že skupinu nevyhraje Anglie. Ta navíc podle mě ztratí i v Itálii, a doma s Německem to taky nevidím líp, než na remízu.

Reagovat
cubinho

To je masakr, ze Madari prekonali neprekonatelny rok 1953, kdy to bylo jen o 3!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak výhra Maďarů překvapení není, už před zápasem byli v tabulce před Anglií. Ale 4:0, to celkem čumím.

Reagovat
thewall

Nějaký odkaz na sestřih ze zápasu Anglie - Maďarsko?

Reagovat
insane
Reagovat
thewall

Dík

Reagovat
thewall

Pěkně Maďaři

Za stavu 0:2 měli kopat Angláni penaltu - cca 73.minuta (Kane faulován). Plus druhá žlutá pro Stone absolutní nesmysl.

Líbilo by se mi, kdyby to Maďaři dotáhli do finále a Anglie okusila Ligu B.

Reagovat
Xavi
Reagovat
thewall

Jo, tohle. Nejdříve jsem si myslel, že to bylo čisté, ale ten bližší záběr zepředu ukázal, jak mu přišlápl nárt levé nohy.

Reagovat
Whitemedia

Tak přišlápl

Reagovat
thewall

Když si to zastavíš, tak je tam vidět to přišlápnutí špičkou kopačky. A přišlápnutí není jen o tom, že "kontakt tam byl".

Reagovat
Kovi81

Reagovat
Whitemedia

penalta

Reagovat
JeséRodriguez

penalta

Reagovat
Pablos

Rumunsko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele